Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ

Έχουμε αναρτήσει μια ψηφοφορία για τέσσερα επιλεγμένα σημαντικότερα προβλήματα στη πόλη. ¨αμεσα φαίνεται οτι το σημαντικότερο που επιλέγουν, ως τώρα, οι δημότες είναι το κυκλοφοριακό. Είναι αλήθεια οτι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Δυστυχώς όλες οι κινήσεις για μελέτες στο παρελθόν μπήκαν στα συρτάρια των υπευθύνων. Τα πολλά αυτοκίνητα, η διαμπερής κυκλοφορία, η διαμόρφωση της πλατείας, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, είναι οι σοβαρότεροι λόγοι για την σημερινή κατάσταση. Όσο για κάθε Παρασκευή η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Είκοσι λεπτά, τουλάχιστον, χρειάζεται κανείς να διανύσει την απόσταση από το παλαιό τέρμα μέχρι την Λ. Πεντέλης. Η παράνομη στάθμευση στην λεωφόρο επιβαρύνει το πρόβλημα αλλά ήταν και αναμενόμενο αφού όλες οι τράπεζες βρίσκονται σε μικρή απόσταση χωρίς να έχει προβλεφθεί ένας χώρος στάθμευσης.
Δίπλα απο την Αλφα τράπεζα κτίζεται ιδιωτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Σκεφθείτε οτι αυτός ο χώρος θα επιβαρύνει περισσότερο ακόμη την κατάσταση στην είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων. Και όλα αυτά άναρχα, χωρίς καμιά παρτέμβαση από τον δήμο για την λύση του προβλήματος ή την βελτίωσή του.
Στο δημοτικό συμβούλιο για πολλοστή φορά έγινε συζήτηση για ήπια κυκλοφορία σε άλλες οδούς αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε στο συνολικό πρόβλημα. Όμως ο δήμος και πάλι αδύναμος χωρίς προτάσεις σκέψεις ή όραμα αντιμετώπισε το πρόβλημα μερικώς, ως συνήθως, μάλλον για να εξυπηρετήσει ένα μέρος δημοτών, αποσπασματικά και ανώριμα. Κρίμα!

ΑΜΕΣΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός πυρόσβεσης από τα συνεργεία του Δήμου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δασάκι του 'Αγ. Θεόκλητου΄στα Άνω Βριλήσσια. Με τα πυροσβεστικά του Δήμου και της Π.Υ., με δύο ελικόπτερα η πυρκαγιά τέθηεκ υπό έλεγχο μέσα σε είκοσι λεπτά. Πράγματι είναι άξιοι συγχαρητηρίων για όλους. Όμως η ζημιά έγινε. 25 στρέμματα, τα λεγόμενα αμφισβητούμενα(;) κάηκαν και βέβαια έχουμε ακόμη καλοκαίρι μπροστά μας.
Φήμες λέγουν οτι πριν την φωτιά ακούστηκαν εκρήξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα οτι ήταν έργο εμπρηστών. Αλλά κι έτσι να μην ήταν ποιός και με τι θα μπορούσε να βάλλει φωτιά στο δάσος αν δεν είχε την πρόθεση της δολιοφθοράς; Είναι βέβαιο, για όλους, οτι κάποιο χέρι βάζει τις φωτιές με σκοπό την οικοπεδοποίηση του δάσους. Ο Εισαγγελέας καλείται άμεσα να διερευνήσει την υπόθεση και αν βρεθούν υπαίτιοι να φυλακιστούν. Αυτή είναι η επιθυμία των κατοίκων. Τιμωρία και παραδειγματισμός, επί τέλους!

'ΧΤΥΠΑΕΙ' ΤΑ 150 ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ 200

Καλπάζει η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ πάνω από τα 142 δολάρια/βαρέλι και πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το ψυχολογικό όριο των 150 δολ./βαρέλι.
Ειδικότερα, η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε στα 142,26 δολ./βαρέλι ενώ η αντίστοιχη του αργού της Βόρειας Θάλασσας (Brent) άγγιξε τα 142,13 δολ. Η άνοδος αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια ενός μίνι ράλι του «μαύρου χρυσού», το οποίο εξελίσσεται παράλληλα με την βουτιά των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών από την Πέμπτη.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και των τραπεζών εκατέρωθεν του Ατλαντικού ωθεί ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ρευστότητας έξω από τα χρηματιστήρια σε εναλλακτικές αγορές, και κυρίως στις αγορές εμπορευμάτων.
Οι τελευταίες θεωρούνται από μερίδα επενδυτών ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, λόγω της σταθερά ανοδικής πορείας στις τιμές των εμπορευμάτων, ως συνέπεια της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία.
ΟΠΕΚ
Η αίσθηση «ασφάλειας» που εμπνέει η αγορά μελλοντικών συμβολαίων παράδοσης πετρελαίου ενισχύεται από ειδήσεις, όπως η ανακοίνωση της Λιβύης την Πέμπτη ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της, καθώς και επίσημες δηλώσεις από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ για άλμα των τιμών ακόμη και στα 170 δολάρια/βαρέλι εντός του καλοκαιριού.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΟΙ ΜΙΖΕΣ 'ΠΑΝΕ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ'

Τί μπορεί να πει κανείς με αυτά που ακούγονται περί μίζας και siemens. Είναι απίστευτο τι κρύβεται πίσω από αυτά που δημοσιοποιούνται. Είναι βέβαιο οτι υπάρχουν πολύ περισσότερα απ' αυτά που ακούστηκαν ως τώρα. Πακτωλός χρημάτων στην 'προεκλογική' στήριξη των κομμάτων από εταιρίες με σκοπό την επιστροφή των χρημάτων αυτών εις πολλαπλούν. Και αυτό που αναρρωτιέται ο πολίτης είναι ποιούς εκλέγει, ποιούς στέλνει στην εξουσία! Και αυτοί τιμητές της ψήφου του Ελληνικού λαού, συγκεντρώνουν χρήματα με μίζες τα 'παίζουν' στο χρηματιστήριο, κερδίζουν και τα βάζουν στη δική τους τσέπη. Αυτό θα πει επιχείρηση. Με ξένα κόλυβα...δηλαδή και η παρανομία, η ανομία και η εκμετάλευση πάει σύνεφο. Το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε λεφτά, οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ πήραν αλλά τα έδωσαν στο κόμμα, η Ν.Δημοκρατία περιμένει να βγει ποιός απ' αυτούς βρέθηκε στο κύκλωμα για να πάρει θέση. Μύλος η δουλειά. Κι αν τελικά βρεθούν και άνθρωποι της Ν. Δημοκρατίας δεν αποκλείουμε νέες εκλογές όπου θα βγουν και πάλι τα κόμματα να μιλήσουν ως σωτήρες του λαού. Υπερασπιστές της δικαιοσύνης του μεροκάματου και της σύνταξης του Έλληνα. Ποιοί, αυτοί που κλέβουν με χυδαιότητα τον κόπο του Έλληνα, που με κάθε αισχύνη κάνουν τεράστιες περιουσίες στις πλάτες του. Έλεος, κύριοι, που απαξιώσατε τον Έλληνα πολίτη, που απαξιώσατε την πολιτική, που γράψατε στα παλιά σας υποδήματα το μέλλον των νέων της Ελλάδας, το μέλλον της χώρας. Ντροπή σας. Η απάντηση του ψηφοφόρου θα πρέπει να είναι αποχή από τις εκλογές, αντίσταση στους προδότες της πατρίδας μας, άρνηση στην προσέγγιση των υποψηφίων βουλευτών και οποιουδήποτε υποψήφιου. ΟΧΙ στα λαμόγια και στην απαξίωση. Ο Έλληνας δεν αξίζει αυτής της μεταχείρισης. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΤΟ ΔΑΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

Στόχος εμπρηστών έχει γίνει το δασάκι του Αγ. Θεοκλήτου. Από το 2007 έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να το κάψουν και φέτος είναι η τρίτη κατά σειρά προσπάθεια για την εξαφάνισή του και την οικοπεδοποίησή του. Φύλαξη υπάρχει και μάλιστα ισχυρή. Αποδεικνύεται, όμως, ανεπαρκής και είναι φυσικό αφού φύλαξη ανά 100 μέτρα δεν είναι εφικτό να γίνει. Οι περιπολίες καλές αλλά δεν αποτρέπουν την αποφασιστικότητα των εμπρηστών. Η προσπάθεια του δήμου πρέπει να ενταθεί αλλά και οι δημότες όλοι να ευαισθητοποιηθούν, να προσέχουν και βρεθούν υποστηρικτές των υπαλλήλων του δήμου που έχουν αναλάβει την φύλαξη του δάσους. Είναι βέβαιο οτι οι εμπρηστές θα προσπαθήσουν και πάλι να κάψουν το δάσος. Να βρεθούμε όλοι εθελοντές στην προσπάθεια διάσωσης του δάσους. Αυτό έχει απομείνει στο δήμο Βριλησσίων και πρέπει να το προστατέψουμε.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

ΟΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στo πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013. Αυτό
προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ Ντανούτα Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαργαρίτη Σχοινά.
H Επίτροπος τονίζει το ρόλο που παίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές ως εταίροι στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και ιδίως στην προσπάθεια να καταστούν οι περιφέρειες ελκυστικότερες ως τόποι επένδυσης, εργασίας και διαβίωσης, πράγμα το οποίο αποτελεί και πρωταρχικό στόχο του ελληνικού ΕΣΠΑ όπως αυτό είχε συμφωνηθεί με την Επιτροπή για την περίοδο 2007-2013.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων η συμμετοχή των τοπικών αρχών στον προγραμματισμό είναι καθοριστική, αφού αυτές αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης και την αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών τους σε τουλάχιστον τέσσερις τομείς: στις μεταφορές και στην κινητικότητα, στην πρόσβαση στις υπηρεσίες και στις παροχές, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων, στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον οι τοπικοί άρχοντες μπορούν να βοηθήσουν στην άρση εμποδίων και κωλυμάτων τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων όπως τον κοινωνικό αποκλεισμό, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την παρακμή των αστικών περιοχών.
Στο πλαίσιο της ανανέωσης των αστικών κέντρων οι νέοι κανονισμοί του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως και στο παρελθόν, προβλέπουν τη χρηματοδότηση μεγάλου φάσματος σχεδίων αστικής ανάπτυξης. Η χρήση της πρωτοβουλίας Τζέσικα θα επιτρέψει την αύξηση του χρηματοδοτικού μέσου των δημοσίων πόρων, καθιστώντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μέσω της άντλησης νέων εισφορών, πιο ελκυστική. Η συμμετοχή αυτή εισάγει με τη σειρά της διαφορετικές δεξιότητες και εμπειρίες στα εν λόγω σχέδια.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΣΤΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Στις Βρυξέλλες θα παιχτεί το παιχνίδι για την ακρίβεια που σαρώνει ολόκληρο τον κόσμο. Η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με το θέμα χωρίς προϋποθέσις αλλά με κύριο στόχο κάθε ηγέτης να μην βλέπει την Σύνοδο αλλά να την χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την δικιή θέση στην χώρα του. Έτσι και ο κ. Καραμανλής θα προσπαθήσει να πείσει στην Σύνοδο οτι πρέπει να ληφθούν κατάλληλα βοθητικά μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, όπως επίδομα θέρμανσης και άλλα και να μην περάσουν στον τακτικό προϋπολογισμό ώστε να διασφαλιστεί η αποδοχή των μέτρων αυτών από την Σύνοδο.
Ταυτόχρονα στις Βρυξέλες συρρέουν πολλές τάξεις εργαζομένων, αγρότες, μεταφορείς για να διαδηλώσουν κατά της ακρίβειας. Και στην ΑΣθήνα σήμερα, Πέμπτη, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΕ, ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς συγκεντρώνονται για να διαδηλώσουν για τα ίδια θέματα.

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΙΣ ΜΑΣ!

ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΚΑΜΠΑ
Ο εγκέλαδος κατέστρεψεν ότι ήταν όρθιον, από τους ΕΜΠΡΗΣΤΑΣ του περασμένου θέρους και η τραγωδία διά τους έλληνες που είχαν υποστεί την φωτιά, εις μέρη της Πελοποννήσου, έγινεν ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ!
Εκ των, αναμφισβητήτως, εμπρηστών και της οικολογικής καταστροφής εξ’ αυτών, κατεδικάσθησαν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας, εις μελλοντικώς προώρους θανάτους λόγω ελλείψεως ΟΞΥΓΟΝΟΥ! 60 οι νεκροί εξαιτίας των εμπρησμών από τους κτηνανθρώπους! Από τηλεοπτικά μέσα, ακούσαμε ότι συνελήφθησαν 25 έως 30 άτομα και ευρέθησαν επάνω τους ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ!!
Ερωτάται ολόκληρος η Βουλή, οι 300, ολόκληρος ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ και η διοίκησις της χώρας, να εξηγήσουν εις τον σκεπτόμενον ΕΛΛΗΝΑ, ποιοι είναι αυτοί, Έλληνες; Αλλοδαποί; Οικοπεδοφάγοι; Πολιτικοί; Κομματόσκυλα; Νέοι Νέρωνες; Απαιτούμε ΟΝΟΜΑΤΑ, ποιος τους πλήρωσεν εαν εφυλακίσθησαν και εφηρμόσθη Η ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ! Είναι υποχρέωσις σας να ομιλήσετε! Σήμερον έχομεν τον μεγάλον σεισμόν, παρετηρήθη από τους Έλληνες, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΝ ενδιαφέρον διά το ποδόσφαιρον, παρά διά τους χιλιάδες ΑΣΤΕΓΟΥΣ τραυματίες και δαπάνες του Δημοσίου χρήματος! Κλαίγωνται οι Έλληνες, ιδίως του Κλεινού άστεως, ακρίβεια και ΠΕΙΝΑ, εν τούτοις, αφ’ ενός πεθαίνομεν από τα εκατομμύρια των Ι.Χ. αυτ/των και αφ’ ετέρου ευρίσκονται χιλιάδες νέοι να πληρώνουν ταξίδια εισητήρια ξενοδοχεία διά την κλωτσομανία μιάς μπάλλας. Εκατομμυριούχοι οι «ΘΕΟΙ» του λακτίσματος, εκατομμυριούχοι οι ΞΕΝΟΙ προπονηταί. Τα ελληνόπουλα ξετρελαμένα με την ΜΠΑΛΛΑ, ινδάλματα οι λακτίζοντες και οι εκμεταλλευταί «ΠΡΟΕΔΡΟΙ» βιομήχανοι εφοπλισταί και επιχειρηματίαι. Ο TEMPORA Ο MORES (ΚΙΚΕΡΩΝ) «ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΟΥΣ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΩΛΕΣΑΙ» (Π.Δ.). ΕΧΟΜΕΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ, Εσεις οι 300 της Βουλής, οι Δ/νται τραπεζών, οι παρουσιασταί των TV, οι «τραγουδισταί», οι βιομήχανοι, οι ποδοσφαιρισταί, οι εφοπλισταί, οι 70 αρχιερείς, (επίσκοποι), ο βαρθολομαίος πατριάρχης τού χρήματος, ανοίξατε το παχυλόν βαλάντιον και προσφέρατε ΕΝΑΝ μισθόν σας, ΕΝΑΝ, αμοίβεσθε 10 έως 15 χιλιάδες ευρω το μήνα, βοηθήσατε τούς πληγέντας. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΙΣ ΣΑΣ!
Και κάτι άλλο, δεν νομίζετε ότι με αυτά τα EUROVISION που γίνονται, πίπτωμεν πολύ χαμηλά και εξευτελίζεται η τέχνη;
Δεν εννοώ, ΤΙ ΒΡΑΒΕΥΟΥΝ; Τραγούδι ΔΕΝ υπάρχει, διότι δεν ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΤΑΛΑΝΤΟΝ της φωνής, μουσική ΔΕΝ υπάρχει, νότα ή ορχήστρα είναι απούσαι. Εις τι διαγωνίζονται; Εις φρενίτιδα ουρλιάζοντας; Εις αναιδείς ενδυμασίας; Εις κινήσεις απρεπείς; ΚΑΤΑΝΤΙΑ! Εμμετικαί εκδηλώσεις! ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΙΣ ΣΑΣ να σταματήσετε κάθε ΑΠΡΕΠΕΙΑ που οδηγεί εις την ιλύν, δεν είμεθα σκώληκες!
Γνωρίζω τι θα πείτε, ότι γράφω ουτοπίες, Σαιξπηρικομεντελσσονικά «όνειρα θερινής νυκτός» ή «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»! Δικαίωμα σας και δικαίωμα μου να ....ελπίζω.
ΘΕΜΗΣ ΚΑΜΠΑΣ

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

19 Ιουνίου ημέρα κατά των ναρκωτικών και πολλοί Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Χαλανδρίου, στηρίζουν την ημέρα αυτή όλες τις οργανώσεις και τους φορείς στην προσπάθεια για την εξέλειψη της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών. Το μήνυμα των εκδηλώσεων αυτών είναι κάθε νέος, κάθε άνθρωπος οφείλει να αποτρέπει κάθε τάση προς την χρήση ναρκωτικών ουσιών είτε κατέχει είτε όχι κάποια θεσμική θέση αλλά ως απλοί άνθρωποι οφείλουμε να προστατεύουμε, κυρίως τους νέους, από την προδιάθεση για την χρήση. Η Πολιτεία οφείλει να βρεθεί κοντά και στους χρήστες και να τους βοηθήσει για την απεξάρτησή τους αλλά και να βοηθήσει όλους τους φορείς του τομέα αυτού να ενδυναμώσουν και να προλάβουν την χρήση. Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα ενώ η στήριξη των χρηστών είναι οι βασικές ενέργειες. Απαιτούνται χρήματα. Η Πολιτεία γι' αυτό είναι να διαθέτει τα καλύτερα για τους πολίτες της ανεξάρτητα κόστους.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Η δημοτική αρχή του Δήμου Βριλησσίων απεφάσισε, ως ορίζει ο νόμος, την ανάθεση της μελέτης του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου στην διαδημοτική επιχείρηση 'Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ' αντί του ποσού των 48000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ο κ. Δήμαρχος προχώρησε σε συγκεντρώσεις για την ενημέρωση των κατοίκων – δημοτών σε τρία σημεία της πόλης. Η συμμετοχή των δημοτών ήταν μηδενική. Γιατί, όμως; Δύο είναι οι λόγοι. Πρώτον διότι δεν είχε ενδιαφέρον επί της ουσίας αφού ό,τι κι αν λεχθεί δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Αυτό έχει δείξει, ως τώρα, η διαχείριση των διοικήσεων. Η εξουσία τα τελευταία χρόνια δεν εκπέμπει εμπιστοσύνη κι έτσι οι δημότες θεωρούν ανούσια την παρουσία τους στις εκδηλώσεις αυτές. Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών προϋποθέτει και σεβασμό στις απόψεις τους. Όταν η άποψη του καθενός είτε απορρίπτεται είτε οδεύει στο καλάθι των αχρήστων ποιο το νόημα της παρουσίας τους και βέβαια της συμμετοχής τους.
Δεύτερο, η παντελής έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά του δήμου. Οι διοικήσεις των δήμων ακολουθούν την τακτική να μην ενημερώνουν ευρέως τα γενόμενα διότι θεωρούν ότι 'όσοι πιο λίγοι τόσο το καλύτερο'. Δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τον τοπικό τύπο, αρνούνται να συνεργαστούν με όλους τους φορείς του τόπου, δημιουργούν αποτρεπτικό πεδίο. Αυτή η συμπεριφορά δεν θα δώσει ευχάριστα αποτελέσματα και δεν κινείται στην κατεύθυνση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών. Θέλουν τον δήμο ένα κλειστό club ημετέρων όπου θα γίνεται ο,τι αποφασίζουν εκείνοι.
Τα χρήματα, όμως, τα δίνουν οι δημότες και όχι οι 'δημοτικοί άρχοντες' οι οποίοι να σημειώσουμε πληρώνονται γι' αυτή τους την υπηρεσία.
Μάθαμε ότι στην τελευταία συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος ελάχιστοι δημότες παρευρέθηκαν και σε κάποιες ερωτήσεις που έγιναν ο δήμαρχος είχε έτοιμη την απάντηση, πριν ακόμη γίνει η μελέτη. Τώρα τι να υποθέσουμε, ότι έγινε η μελέτη και εκ των υστέρων έχουμε τις απαντήσεις ή ότι θα γίνει η μελέτη στα μέτρα που θέλει η δημοτική αρχή; Δεν αποκλείουμε και το γεγονός ότι ο δήμαρχος θα ήθελε να δημιουργήσει και κλίμα υπέρ της διοίκησης για να δείξει ό, τι όλα βαίνουν πολύ καλά.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Οξύτατο έχει γίνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της οδού Αναλήψεως. Παρά τις πολύχρονες διαμαρτυρίες των κατοίκων η Διοίκηση συνεχίζει να αδιαφορεί με αποτέλεσμα οι δημότες να καταγγέλουν τον κ. Δήμαρχο ότι τους απαξιώνει. Ειδικότερα, από την Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων της οδού Αναλήψεως, εστάλη προς την Δημοτική Αρχή του Δήμου Βριλησσίων, για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της οδού Αναλήψεως, Ενημερωτικό Σημείωμα με αντικείμενο την Εκπόνηση αξιόπιστου κυκλοφοριακής μελέτης. Οι κάτοικοι της οδού Αναλήψεως αναφέρουν αναλυτικά στο εν λόγω σημείωμά τους: «Πιστεύουμε ότι η εκπόνηση μελέτης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για οποιαδήποτε σχετική παρέμβαση του Δήμου με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας. Αξία μελέτης περίπου €100.000. Τίθεται υπ΄ όψη ότι δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για το οικονομικό έτος 2008. Οι εμπειρικές παρεμβάσεις επιτείνουν το πρόβλημα και έχουν άμεση οικονομική επιβάρυνση των συνδημοτών μας. Π.χ. Μονοδρόμηση οδού Μπακογιάννη, κατασκευή Πλατείας Αναλήψεως & παρέμβαση στο S.M. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (πλησίον Αττικής Οδού). Έμπειρος Μελετητής έχει τη δυνατότητα σύνταξης ανάλογης μελέτης ανά πάσα στιγμή κάνοντας τις απαραίτητες επιστημονικές εκτιμήσεις-προβλέψεις. Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και παγκο-σμίως αποδεκτό. Οποιαδήποτε άλλα επιχειρήματα είναι προσχηματικά προς αναβολή λήψης απόφασης ή μετατόπιση ευθυνών σε άλλους μελλοντικά. Κάθε κυκλοφοριακή μελέτη έχει περιορισμένη ισχύ και χρειάζεται τροποποιήσεις – προσαρμογές ανάλογα με τις κυκλοφοριακές εξελίξεις στο Δήμο μας και στην ευρύτερη περιοχή π.χ. διακοπή - λειτουργία Σταθμού Μετρό Δουκίσης Πλακεντίας. Ενδεικτικά παραδείγματα και ερωτήματα συνδημοτών μας της οδού Αναλήψεως: Με ποια κριτήρια και ποια μελέτη μονοδρομήθηκε η οδός Μπακογιάννη; Ομοίως δια την κατασκευή της Πλατείας Αναλήψεως. Γιατί δεν υπάρχει πινακίδα στη διασταύρωση οδού Ηρακλείτου – Μπακογιάννη, όπως η αντίστοιχη χαρακτηριστική πινακίδα στη διασταύρωση οδού Ηρακλείτου με οδό Μελίνας Μερκούρη (πινακίδα –σηματοδότης); Επίσης δεν υπάρχει πινακίδα στη διασταύρωση Ηρακλείτου με την οδό Παναγούλη. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μονοδρόμησης της οδού Μπακογιάννη στις υπόλοιπες μεγάλου εύρους οδοστρώματος οδούς του Δήμου μας; Ομοίως δια την κατασκευή της Πλατείας Αναλήψεως.
Γιατί η εμπορική οδός Κύπρου επί πολλά χρόνια είναι αδιέξοδη προς την οδό Αγ. Αντωνίου; Είναι γνωστό ότι η οδός αυτή πλεονεκτεί έναντι υπολοίπων οδών που είναι αμιγούς κατοικίας; Υπολείπεται για ολοκλήρωση η διάνοιξη χωματόδρομου μικρού μήκους (περίπου 40μ.) που περιλαμβάνει και τμήμα αύλιου χώρου παράνομης οικοδομής. Εκτιμάται ότι το κόστος δεν είναι μεγάλο σε σχέση με το κυκλοφοριακό αποτέλεσμα. Γιατί η πρώτη αριστερή έξοδος από Ηρακλείτου να είναι η Μερκούρη και όχι και η 25ης Μαρτίου που είναι προέκταση της Φιλίππου προς οδό Ηρακλείτου; Με ποια κριτήρια η οδός 28ης Οκτωβρίου μονοδρομήθηκε σε δύο μικρού μήκους τμήματά της; Με ποια σκοπιμότητα διαμορφώθηκε ο κόμβος στη διασταύρωση της οδού Μακεδονίας με παράδρομο Αττικής Οδού; Πρόκειται για κατασκευασθέν πράσινο τρίγωνο μετά το πολυκατάστημα Βασιλόπουλου και τις παρακείμενες οδούς Ίμβρου – Τενέδου. Όλη η κυκλοφορία από Ηρακλείτου διοχετεύεται στα επιβαρημένα από κυκλοφορία Βριλήσσια. Οχήματα που κατευθύνονται στην Πεντέλης διέρχονται από τις οδούς του εσωτερικού

ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ;

Είναι σημαντικό ζήτημα για τα νοικοκυριά η ενδεχόμενη ανατίμηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση με δηλώσεις (όχι επίσημα) απέκλεισε το ενδεχόμενο. Η ΔΕΗ, όμως επιμένει για αυξήσεις και μάλιστα πληροφορίες φέρουν την αύξηση στο 7%.
Είναι κατανοητό οτι οι αυξήσεις αυτές θα 'τρέξουν' και στα δημοτικά τέλη και στους φόρους κλπ. Έτσι αναμείνατε όλοι για το αποτέλεσμα.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

'ΟΧΙ' ΑΛΛΑ ΙΡΛΑΝΔΙΚΑ

Οι Ιρλανδοί είπαν 'οχι' στην συνθήκη της Λισσαβώνας. Οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι περήφανοι για την εξέλιξη αυτή! Είναι το τρίτο 'οχι' στην ακολουθούμενη πολιτική της αδιαφορίας, της ατολμίας και της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των πολιτών. Και γιατί άλλωστε να πουν το 'ναι'; Ποιοί οι λόγοι; Μήπως έχει εξασφαλιστεί η δουλειά, η ευημερία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η εμπιστοσύνη, η προκοπή; Φτώχεια, μετανάστευση, αθλιότητα, αβεβαιότητα, φασισμός, συρρίκνωση των εισοδημάτων, αβεβαιότητα για τις συντάξεις, ενεργειακές κρίσεις, μονοπωλια νέας μορφής, συγκέντρωση του χρήματος στους λίγους.
Αν αυτή τη στιγμή όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη προχωρούσαν σε δημοψηφίσματα για την βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης όλοι οι πολίτες θα έλεγαν 'όχι'!
Και να σκεφτεί κανείς οτι όχι μόνο δεν προβληματίστηκαν για το αποτέλεσμα αλλά σκέφτονται να επαναλάβουν το δημοψήφισμα με σκοπό να πείσουν (να πιέσουν καλύτερα) τους Ιρλανδούς να πουν το 'ναι'. Σκεφτείτε τι γίνετε!!!!!!!!!!!!!!
ΝΙΚΟΣ

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ 'ΡΟΤΑ;΄

Η πεποίθηση που επικρατεί στην αγορά ότι η G8 θα εκφράσει επιτέλους την υποστήριξή της στο ισχυρό δολάριο, ενισχύει το αμερικανικό νόμισμα το οποίο καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο της διετίας έναντι του ευρώ. Το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του γεν.
Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανησυχίες που εκφράζουν πλέον οι οικονομικοί αξιωματούχοι της χώρας ενισχύουν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Αυτό ενισχύει το δολάριο, καθώς αμβλύνεται το επιτοκιακό πλεονέκτημα που είχε μέχρι σήμερα το ευρώ.
Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος προκαλεί ανακούφιση στους Ευρωπαίους: «Η άνοδος του δολαρίου είναι πολύ ικανοποιητική» σχολίασε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Christine Lagarde, ενόψει της συνόδου της G8.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε αγορές δολαρίων προκειμένου να στηρίξουν το δολάριο.
«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ κάνουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να υπερασπίσουν το δολάριο. Δεν υπάρχει πλέον θέμα για το αν η Fed αυξήσεις τα επιτόκια, αλλά το πότε θα γίνει αυτό» σχολίασε ο Kenichi Nishii, αναλυτής στην Bank of Tokyo-Mitsubishi.Το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της συνόδου της G8 που πραγματοποιείται στην Ιαπων

ΣΗΜΙΤΗΣ Ή ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

Άρχισαν να παιζουν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ. Άρχισαν οι διαγραφές και άρχισαν από τον 'πρώτο τη ταξει' μέχρι πρίν λίγα χρόνια στην ιεραρχία του κόμματος, τον κ. Σημίτη. Ακόμη κι εκείνος έρχεται σε κόντρα με τον κ. Παπανδρέου. Εκείνος που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ επί οκτώ ολόκληρα χρόνια. Που είχε χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος τεχνοκράτης και διαχειριστής των οικονομικών. Εκείνος που λιβανίστηκε γιατί έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Τώρα εκδιώκεται από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο ίδιος, αριστερός στην ιδεολογία του, ήλθε κοντά στις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας για να εισπράξει μια ωραιότατη διαγραφή. Τώρα 'άσκεπος' ο κ. Σημίτης καιρός να τον φωνάξει η Ν.Δ. να τον τοποθετήσει ως στέλεχος είτε στα 'ένδω' είτε στα 'έξω', ας πούμε ΟΟΣΑ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ και αλλαχού. Το ίδιο είχε γίνει και με τον κ. Παπαντωνίου, τον οποίο παρά λίγο να τον κατεβάσει η Ν.Δ. βουλευτή Επικρατείας. Τώρα αυτό που δεν μπόρεσα να καταλάβω είναι ποιός είναι ο δεξιός, ποιός ο αριστερός, ποιός ο κεντρώος. Ένα τουρλού οι τριακόσιοι της Βουλής. Ευτυχώς ο κ. Τριανταφυλλόπουλος μας εξέπληξε ευχάριστα με την εκπομπή του αφιερωμένη στον Μ. Θεοδωράκη.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τα αποτελέσματα της Συνόδου των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο
Το Συμβούλιο Απασχόλησης της 9ης Ιουνίου, αφιέρωσε τις εργασίες του στις Οδηγίες για το Χρόνο εργασίας και την Προσωρινή απασχόληση.
H Ελλάδα- συνεπικουρούμενη από τα κράτη μέλη Ισπανία, Κύπρο, Βέλγιο, Ουγγαρία- διαφώνησε με το περιεχόμενο της Οδηγίας για το χρόνο εργασίας.
Η χώρας μας, αντιτάχθηκε στον επιχειρούμενο πολιτικό συμβιβασμό και κατέθεσε κοινή Δήλωση με τις ανωτέρω χώρες, τονίζοντας τη ριζική της αντίθεση με τις προταθείσες εξαιρέσεις από τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
Συγκεκριμένα:
Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στην παρέμβασή της, έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, καλώντας το Συμβούλιο Απασχόλησης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Τονίζοντας το κίνδυνο από το φαινόμενο της φτώχειας και της ανασφάλειας στον κόσμο της εργασίας η υπουργός επεσήμανε ότι το σχέδιο Οδηγίας για το χρόνο εργασίας έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών.
Καταθέτοντας τις ελληνικές προτάσεις, υποστήριξε τα ακόλουθα:
* Ζήτησε να τηρηθεί με ευλάβεια ο κανόνας του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 48 ωρών και να διατηρηθούν οι προστατευτικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες συμβάσεις διάρκειας 4 μηνών.
* Τόνισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε έκανε χρήση της ρήτρα εξαίρεσης που προβλέπεται από την υπάρχουσα Οδηγία και ούτε πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Επιπροσθέτως ζήτησε να υπάρξει ρητά η καταληκτική ημερομηνία για την τελική κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ'

Στα 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος του κτηματολογίου, όπως ανέφερε σε ομιλία του για το Εθνικό Κτηματολόγιο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να χρηματοδοτήσει έργα κτηματογράφησης μέσω του Γ’ ΚΠΣ και στη συνέχεια ανέφερε τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κόστους κτηματογράφησης, επισημαίνοντας ότι το δημόσιο θα συμβάλει καταβάλλοντας συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η νέα γενιά Κτηματογραφήσεων που ξεκινάει την επόμενη Τρίτη 17 Ιουνίου 2008 είναι ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα με το οποίο σε λιγότερο από 4 χρόνια θα καταγράφούν 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας. Έτσι, με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Σιουφλιάς χαρακτήρισε ως “εσφαλμένη την κινδυνολογία" που αναπτύσσεται προκαταβολικά ότι δήθεν σε τρεισήμισι μήνες δεν θα προλάβουν οι πολίτες κτλ.

ΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Tα σύννεφα του πληθωρισμού έχουν μαζευτεί πάνω από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη λειτουργώντας σαν συγκοινωνούντα δοχεία και για την ελληνική οικονομία.
H απίθανη κούρσα του πετρελαίου άρχισε να συναντά και διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή που διατύπωσαν αξιωματούχοι της Σαουδικής Aραβίας για ανορθόδοξο ράλι των τιμών του πετρελαίου.
H International Energy Agency που πριν από μερικές εβδομάδες είχε πυροδοτήσει το ράλι με τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις της προβλέπει τώρα μείωση της ζήτησης, ενώ η JP Morgan προέβλεψε μείωση της τιμής στα 92 δολ. το 4ο τρίμηνο του έτους.
Στον αντίποδα ο Aλεξέι Mίλερ της Gazprom έδωσε την πρόβλεψη - ρεκόρ για 250 δολ. το βαρέλι. O Mπεν Mπερνάνκε που έχει το δυσκολότερο έργο παραδέχτηκε και αυτός το βάθος του προβλήματος του πληθωρισμού, δικαιώνοντας τους φόβους του καθηγητή κ. Γκίκα Xαρδούβελη, που είχε σημειώσει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανοδική αναστροφή της τάσης των αμερικάνικων επιτοκίων. Aυτό, όμως, από την άλλη πλευρά επιδρά εξισορροπητικά στις αγορές, καθώς επανέρχεται η προσδοκία ενδυνάμωσης του αμερικάνικου νομίσματος.
H ενίσχυση του δολαρίου βοηθά να περιοριστεί η ανοδική υπερβολή των commodities, δηλαδή ή το πετρέλαιο ανεβαίνει ή το δολάριο, για να το πούμε απλοϊκά και παράλληλα μειώνεται η αρνητική επίδραση στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Tο βάθος των προβλημάτων όμως δεν έχει τελειώσει για τις μεγάλες τράπεζες, οι οποίες θα χρειαστούν κεφάλαια είτε ευχερέστερη χρηματοδότηση για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Aπό εκεί και πέρα έγκειται σε κάθε οικονομία πώς θα αντιδράσει και σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
H ελληνική οικονομία διαθέτει ακόμα στρατηγικά πλεονεκτήματα, θα πρέπει όμως το χτίσιμο των τιμών σε όλους του κλάδους να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα. Tο 4,9% είναι πολύ υψηλό νούμερο και ότι πρέπει για να δώσει εκκίνηση σε μια νέα μορφή κερδοσκοπίας, σε συνδυασμό με την προσδοκία αύξησης των επιτοκίων, που αρχίζει να διαχέεται στην αγορά.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Στην πρόβλεψη του ρωσικού κολοσσού ενέργειας Gazprom πως η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 250 δολάρια το 2009, συμπαρασύροντας σε άνοδο και την τιμή του φυσικού αερίου, ο ΟΠΕΚ απηύθυνε χθες δημοσίως έκκληση για ηρεμία.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών του European Business Forum, στη Ντοβίλ της Γαλλίας, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε πως «είμαστε μάρτυρες μια κρίσιμης σημασίας αύξησης των τιμών των υδρογονανθράκων, καθώς αυξάνει ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων».
Παράλληλα, η Citigroup και η Merrill Lynch αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το Brent φέτος, κατά 22% και 14% αντιστοίχως σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή τους, στα 116 δολ./βαρέλι και 115 δολ.
Ταυτόχρονα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ισχυριζόταν πως οι τιμές - ρεκόρ είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η διεθνής αγορά πετρελαίου, για να περιοριστεί η ζήτηση και να επέλθει διόρθωση.
Η ΙΕΑ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2008 (κατά 230.000 βαρέλια ημερησίως, στα 800.000 βαρέλια), ύστερα από τις περικοπές των επιδοτήσεων για καύσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά εξέπληξε και δυσάρεστα την αγορά, προβλέποντας πολύ μικρότερη του εκτιμώμενου αύξηση της παραγωγής από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ.
Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε χθες αρχικά κατά 3 δολάρια, φθάνοντας έως τα 137,98 στο Λονδίνο, αλλά στις 20.30 ώρα Ελλάδας υποχωρούσε κατά 1,91%, στα 131,60 ύστερα από την μετάδοση είδησης από το CNBC πως η Σ. Αραβία αύξησε την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως το παρόν τρίμηνο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Αυξημένο κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα ήταν το μέσο σταθμικό επιτόκιο στη χθεσινή επανέκδοση πενταετών ομολόγων του Δημοσίου, λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές και των δυσμενών προβλέψεων επενδυτών και αναλυτών για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το μέσο σταθμικό επιτόκιο στη χθεσινή επανέκδοση διαμορφώθηκε στο 5,13%, αντί του 4,06% που ήταν στην αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου, ενώ το Δημόσιο δανείστηκε 1,9 δισ. ευρώ με αυξημένο κόστος, οδηγώντας στα 29 δισ. ευρώ το δημόσιο δανεισμό από τις αρχές του έτους. Προσφορές Το υψηλό επιτόκιο προσέλκυσε υψηλές προσφορές, οι οποίες ανήλθαν σε 5,1 δισ. υπερκαλύπτοντας την έκδοση, 1,6 δισ. ευρώ, κατά 3,2 φορές, ενώ τελικά το Δημόσιο δανείστηκε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, του 1,6 δισ. ευρώ.

Αναλυτές επισημαίνουν πως το ισχυρό ενδιαφέρον από τους επενδυτές οφείλεται στο υψηλό μεσοσταθμικό επιτόκιο, που κατέστησε το ομόλογο αρκετά ελκυστικό, ενώ τονίζουν ότι σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα το επιτόκιο διαμορφώθηκε χαμηλότερα.
Σε σύγκριση πάντως με τα μέσα Μαρτίου το επιτόκιο έχει αυξηθεί κατακόρυφα δείχνοντας αύξηση του κόστους δανεισμού για το Δημόσιο σε μία περίοδο που όλα τα ευρωπαϊκά «χαρτιά», πλην Γερμανίας και κυρίως στην περιφέρεια δοκιμάζονται από την πιστωτική κρίση.
Χαρακτηριστική είναι η νέα διεύρυνση που παρουσιάζουν τα spread του αντιπροσωπευτικού ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό Bund.
Κινούνται περίπου στα επίπεδα των 62 μονάδων βάσης, χαμηλότερα μεν από τα ιστορικά υψηλά των 75 μονάδων που βρέθηκαν το Μάρτιο, αλλά κατά πολύ διευρυμένα σε σχέση με τις αρχές του έτους, που βρίσκονταν περίπου στις 30 μονάδες βάσης.
Επενδυτές Η τάση αυτή είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών που αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου υπό το βάρος της κρίσης αλλά και των δυσοίωνων προοπτικών για την εκτόνωσή της.
Στο πλαίσιο αυτό αφενός αναζητούν ρευστότητα αφετέρου κινούνται εις βάρος των περιφερειακών αγορών, που παρουσιάζουν πιο αδύναμη θέση στα δημοσιονομικά τους, οι οποίες αναγκάζονται να επωμιστούν αυξημένο κόστος για να «πουλήσουν» το χρέος τους.
Για χώρες όπως η Ελλάδα που υλοποιεί και φέτος ένα υπέρογκο δανειακό πρόγραμμα, με σημαντικές υπερβάσεις έναντι των αρχικών στόχων, εξαιτίας και της προβληματικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η κατάσταση προμηνύεται δύσκολη.
Φέτος το δημόσιο αναμένεται να δανειστεί άνω των 37 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας που αναμένεται στα 250 δισ. ευρώ.
Με τη χθεσινή έκδοση ο δημόσιος δανεισμός από τις αρχές του έτους ανέρχεται περίπου στα 29 δισ. ευρώ. οπότε υπολείπονται τουλάχιστον άλλα 8 - 9 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, που εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση θα αντληθούν με αυξημένο κόστος.
Την ίδια ώρα η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, διατηρείται στον «πάγο», μέχρι νεωτέρας. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αξιολογηθεί με Α+ από την S&P και με Α1 από τη Moody's.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΜΕΑ

Πρόβλεψη κονδυλίων για υλοποίηση έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ στο νέο προϋπολογισμό
Στην αναγκαιότητα πρόβλεψης στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό για το έτος 2009 σχετικών κονδυλίων για υλοποίηση των αναγκαίων έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ, αναφέρεται με Εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης η οποία κοινοποιείται σε όλα τα υπουργεία – Γενικές και Ειδικές Γραμματείες και στις Διευθύνσεις Οικονομικού όλων των Περιφερειών της χώρας.
Αναλυτικά, η Εγκύκλιος με αριθμ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/Π.ΑμεΑ/Φ.3/3, της 9/6/2008, με θέμα: «Εξασφάλιση πιστώσεων για εκτέλεση έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ στα κτίρια των Δημοσίων Υπηρεσιών» έχει ως εξής:
«Με αλλεπάλληλες εγκυκλίους έχουμε ζητήσει από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να προγραμματίσουν έργα προσβασιμότητας στα κτίριά τους που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις προδιαγραφές. Με την πρόσφατη δε εγκύκλιό μας αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Π.ΑμεΑ/Φ.3/2/6644/11-3-2008 με θέμα την «Εξασφάλιση της προσβασιμότητας των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών στα Άτομα με Αναπηρία» ζητήθηκε από τις υπηρεσίες να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων αυτών, κοστολόγηση και πηγές χρηματοδότησής τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξασφάλιση μέτρων διευκόλυνσης και προστασίας των Ατόμων με Αναπηρίες κατά τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση συνιστά συνταγματική επιταγή και κατά συνέπεια άμεση προτεραιότητα όλων των υπηρεσιών.
Από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι μεταξύ των λόγων που επικαλούνται οι φορείς για τη μη πραγματοποίηση έργων προσβασιμότητας είναι και η έλλειψη πιστώσεων. Με βάση τα δεδομένα αυτά και ενόψει της κατάρτισης από τις υπηρεσίες του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2009 επισημαίνουμε την αναγκαιότητα πρόβλεψης στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό για το έτος 2009 σχετικών κονδυλίων για υλοποίηση των αναγκαίων έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ, όπως αυτά προγραμματίζονται από τις Μονάδες Προσβασιμότητας των οικείων Φορέων ή όπου αυτές δεν υφίστανται από τις επιφορτισμένες με ανάλογα καθήκοντα Τεχνικές Υπηρεσίες ή Δ/νσεις Διοίκησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων παρακαλούνται να αποστείλουν το παρόν έγγραφο στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν, όπως και οι Περιφέρειες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, για την ενημέρωσή τους και τις δικές τους ενέργειες.»
Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, επισημαίνει:«Με σεβασμό στον πολίτη και τις ανάγκες του, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία, να άρουμε κάθε μορφής εμπόδιο και να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες.
Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας με στοχοποιημένες παρεμβάσεις να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει στους πολίτες με προβλήματα αναπηρίας ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας πραγματικά δίκαιης κοινωνίας αλληλεγγύης και υποστήριξης μέσα από μια Δημόσια Διοίκηση ισχυρή, αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη και ιδιαίτερα προς τους συνανθρώπους μας με Αναπηρίες».

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ
Η Κυβέρνηση προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός της για την διοικητική μεταρύθμιση. Το θέμα αφορά τους Δήμους και τις Νομαρχίες. Σκοπός είναι οι δήμοι και οι νομαρχίες να μειωθούν, περίπου, στους μισούς. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και έρχεται σε σύγκρουση με θέσεις και απόψεις, κυρίως δημάρχων, οι οποίοι έχουν κατωχυρωμένες θέσεις και που πολύ δύσκολα θα δεχθούν αυτές τις μεταβολές. Ακόμη πιο δύσκολο γίνεται το πρόβλημα για τους εκλεγμένους δημάρχους με τη στήριξη της Κυβέρνησης και οι οποίοι θα ενταχθούν στις μεταβολές. Ένας απ' αυτούς τους δήμους είναι και ο Δήμος Βριλησσίων. Χωρίς να έχει αποσαγηνιστεί από την Κυβέρνηση αν, τελικα, ο Δήμος Βριλησσίων θα είναι στις μεταβολές αυτές, φήμες τον φέρνουν να ενσωματώνεται με τον Δήμο Μελισσίων και νέας και Παλαιάς Πεντέλης. Στους Δήμους αυτούς οι εκλεγμένοι δήμαρχοι είναι με την στήριξη της Ν. Δημοκρατίας και αν τελικά ενταχθούν στις μεταβολές κάποιοι δεν θα είναι δήμαρχοι. Έτσι τίθενται τα εξής ερωτήματα. Πρώτον, οι δήμαρχοι αυτοί θα στηρίξουν την μεταρύθμιση; Δεύτερον, αν στηρίξουν θα διεκδικήσουν εκ νέου την θέση του 'υπερδημάρχου' ή θα αποσυρθούν; Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, το οποίο σύντομα πρόκειται να γίνει, θα ακουστούν οι προτάσεις των δημάρχων, τις οποίες η Κυβέρνηση περιμένει, όπως και τις προτάσεις των νομαρχών για να τις λάβει υπ' όψη της στις τελικές της προτάσεις στο νόμο. Στα Βριλήσσια ακούγεται οτι δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά του δημάρχου για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αν είναι έτσι ερμηνεύεται αυτό στο πλαίσιο αυτής της αναμονής για τον νόμο. Αλλά και την αντιπολίτευση αφορά το θέμα. Έτσι ακούγονται, βεβαίως, φωνές υποψηφίων αλλά όχι με το ενδιαφέρον που υπήρχε στις προηγούμενες εκλογές.

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

On Sat Jun 7 11:24 , A sent:
Ο/Η A άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "
": Εξαιρετική η ιστοσελίδα της εφημερίδας. Τόσο το link για το χρηματιστήριο, όσο και η δυνατότητα που δίνεται στους Βριλησσιώτες να επισημάνουν τα προβλήματα που τους απασχολούν σε σχέση με το δήμο τους είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Άλλωστε μια τοπική εφημερίδα χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να λαμβάνει υπόψιν της και να καταγράφει τη γνώμη του δημότη.
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ Ο Ν.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ;

Ένα σήριαλ μεγάλης διάρκειας αποτελεί η ανέγερση του Νέου Ιερού Ναού Αγ. Αντωνίου. Μόνο οι ασχολούμενοι με το θέμα τα τελευταία είκοσι χρόνια γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Το τελευταίο εμπόδιο ήταν το γεγονός οτι στη μελέτη τοποθέτησης υπόγειου αγωγού ομβρίων στην οδό Αγ. Αντωνίου, έργο και εκτέλεση από τη Νομαρχία Αθηνών δεν είχε προβλεφθεί ο δεύτερος αγωγός λημμάτων, απαραίτητος για την λειτουργία του συστήματος. Έτσι ο Δήμος Βριλησσίων σταμάτησε την διαδικασία και η μελέτη άρχισε από την αρχή. Προσχηματικά όλοι αναφέρουν οτι έπρεπε να τελειώσει πρώτα το δίκτυο των ομβρίων στις άλλες οδούς του Δήμου και ύστερα ο αγωγός της οδού Αγ. Αντωνίου. Οι παραστάσεις των ιερέων του Ναού στους Δημάρχους Βριλησσίων και Χαλανδρίου κανένα αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να φ΄ρει αφού η μελέτη και εκτέλεση ανήκει στη Νομαρχία. Όμως η ευθύνη της μεγάλης αργοπορίας και το μειωμένο ενδιαφέρον βαραίνει σαφώς και τους δύο Δήμους. Δεν θα θυμηθούμε και δεν θα επικαλεστούμε παλαιότερους δημάρχους αυτών των δήμων πώς ξεπερνούσαν το πρόβλημα που απασχολεί πολλά χρόνια την περιοχή.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Το κυκλοφοριακό στην πόλη έφτασε στο απροχώρητο. Η πόλη των Βρλησσίων έγινε το κέντρο της Αθήνας. Ποιός φταίει γι' αυτό; Μήπως η ανάπλαση της πλατείας Αναλήψεως, όπως επισημαίνουν πολλοί επαγγελματίες, μήπως η αύξηση του πληθυσμού, μήπως η έλλειψη μελέτης κυκλοφοριακού, η οποία έπρεπε να προηγηθεί της ανάπλασης; Το σίγουρο είναι οτι οι κάτοικοι γύρω από την πλατεία υποφέρουν και το δείχνουν. Η εφημερίδα μας έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων και πολλές φορές οι κάτοικοι εξοργισμένοι υποτιμούν και αυτή καθ' αυτή την ανάπλαση της πλατείας. Όσο για τις Παρασκευές, όλοι οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι. Η διαδρομή από το νέο τέρμα ως την Λ. Πεντέλης μπορεί να διαρκέσει και είκοσι λεπτά. Σκεφτείτε να γίνει και το ιδιωτικό parking στην Λ. Πεντέλης.

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ




ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΕΥΧΗ


ΤΕΥΧΟΣ 47

EDITORIAL


ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ



Από σήμερα η τοπική εφημερίδα "Ο ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ" αποκτά τη δική του ηλεκτρονική έκδοση.

Με τα ίδια χαρακτηριστικά που διέπουν και την έντυπη πολύχρονη παρουσία του.

Τη δημοσίευση όλων των ειδήσεων, το σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, τη μετριοπάθεια, τους ήπιους τόνους, τη διάθεση προσφοράς στον τόπο μας.

Είναι επιθυμητή και αναγκαία και η δική σας συμμετοχή. Ο επίκαιρος σχολιασμός, η ελεύθερη διατύπωση γνώμης και άποψης, η δημοκρατική δημιουργική συνεισφορά σας. Το βήμα του δημότη είναι ο στόχος μας. Με ευπρέπεια, με ηπιότητα, με γνώση και τεκμηρίωση.

Σας περιμένουμε στο νέο ελεύθερο βήμα που δημιουργούμε.

Καλωσορίσατε λοπόν και καλή δύναμη σε όλους μας.


ΝΙΚΟΣ Δ. ΖΗΣΗΣ