Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δυστυχώς είναι η απόλυτη αλήθεια.
Ο Δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Βριλησσίων αδιαφορούν και κωφεύουν παντελώς για τις ανάγκες των μαθητών ΑΜΕΑ με κινητικά προβλήματα που φοιτούν στο έκτο δημοτικό σχολείο της πόλης μας.
Ειδικότερα, στο εν λόγω σχολείο, που φοιτούν άτομα με κινητικά προβλήματα, είναι παντελώς απαραίτητη η επίστρωση των εξωτερικών διαδρόμων με ειδικό αντιολισθητικό τάπητα και η τοποθέτηση χειρολαβών με προφίλ αλουμινίου.
Παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει τεθεί εδώ και έναν με ενάμισυ χρόνο, παρά το γεγονός ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων είχε βρει και το κατάλληλο υλικό και τις τιμές τις οποίες είχε δώσει στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, παρά το γεγονός ότι επιλήφθηκε η Δημοτική Επιχείρηση να το διεκπεραιώσει, παρά το γεγονός ότι έγιναν και ενέργειες από τον Τεχνικό τομέα της ΔΕΑΒ, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΑΒ είχε υποσχεθεί ότι ως τις 25 Αυγούστου (καταληκτική ημερομηνία) θα παρέδιδε το έργο αυτό, ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ μέχρι και σήμερα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ. Δηλαδή και επί της ταμπακιέρας ούτε τις προσφορές έχουν πάρει, ούτε έχουν επιλέξει ο,τιδήποτε και βεβαίως ούτε έχουν εκταμιεύσει για το έργο αυτό έστω και ένα ευρώ.
Είμαστε στο Φθινόπωρο και αρχίζουν οι βροχές. Τα πλακάκια με τα οποία είναι στρωμένος ο διάδρομος είναι εντελώς ολισθηρά. 'Ηδη και χωρίς καμία βροχή κάθε μέρα πέφτουν και χτυπάνε μικροί μαθητές. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει με τις βροχές. Καλά, για τα παιδάκια με κινητικά προβλήματα δεν συζητάμε, θα σκοτωθούν.
Ο Δήμος, ο κ. Δήμαρχος και η ΔΕΑΒ θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη αν συμβεί αύριο το πρωί με τις βροχές οποιοδήποτε ατύχημα στα παιδιά μας. Θα αναζητήσουμε απ' αυτούς όλες τις νομικές και άλλες ευθύνες που τους αναλογούν. Να είναι σίγουροι.
Εκείνο που δυστυχώς δεν μπορεί να αναζητηθεί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ανθρωπιά και η κοινωνική ευαισθησία.
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Γονιός μαθητή του Έκτου Δημοτικού Σχολείου

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 1609 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Οκτακόσιοι διακεκριμένοι Αμερικανοί νομομαθείς, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, αλλά και πολλοί θεατές, συγκεντρώθηκαν πριν λίγες μέρες στη μεγάλη αίθουσα παραστάσεων του Σαιξπηρικού Θεάτρου της Ουάσιγκτον για να δικάσουν το Σωκράτη.
Στη δίκη εξετάστηκαν εξ αρχής όλες οι κατηγορίες που βάρυναν το Σωκράτη το 399 π. χ. στην Αθήνα, με σκοπό να αποφανθούν οι σύγχονοι "δικαστές" του αν "είναι" ή όχι αθώος!
Ανάμεσα σε εκείνους που έκριναν τον Σωκράτη ήταν ο αρεοπαγίτης Samuel Alito, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, που προήδρευσε, και ανώτατοι Αμερικανοί δικαστικοί όπως ο Paul Michel, ο Rosemary Collyer, ο Brett Kavanaug και ο Richard Leon, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην αναπαράσταση της αρχαίας δίκης.
Η δίκη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Αλέξανδρου Μαλλιά, πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Οι συνήγοροι υπεράσπισης στήριξαν τα επιχειρήματα τους σε κλασσικά ντοκουμέντα και τόνισαν πως η καταδίκη του Σωκράτη ήταν εντελώς άδικη.
Και οι οκτακόσιοι Αμερικανοί ένορκοι κήρυξαν τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο «Αθώο».

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Από 1.000 έως 6.000 ευρώ είναι τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα. Σε αυτή την διαβάθμιση φέρεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τα οποία και θα λειτουργούν αθροιστικά και τις υπόλοιπες κατηγορίες τεκμηρίων, οι οποίες συνολικά θα είναι επτά σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι κατηγορίες τεκμηρίων θα διαμορφώνονται ως εξής:

· Μέχρι 999 κ.ε. 1.300 ευρώ.
· 1.000 κ.ε. 1.500 ευρώ.
· 1.200 κ.ε. 2.000 ευρώ.
· 1.400 κ.ε. 2.200 ευρώ.
· 1.500 κ.ε. 2.250 ευρώ.
· 1.600 κ.ε. 2.450 ευρώ.
· 1.800 κ.ε. 2.650 ευρώ.
· 2.000 κ.ε. 3.450 ευρώ.
· 2.400 κ.ε. 3.800 ευρώ.
· 3.000 κ.ε. 4.000 ευρώ.
· 3.500 κ.ε. 4.400 ευρώ.
· 4.000 κ.ε. 6.000 ευρώ.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

Όλοι σήμερα βάλλουν εναντίον του Υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη. Αυτό που προβληματίζει είναι πώς τέσσερα και πλέον χρόνια η οικονομική πολιτική Αλογοσκούφη όχι μόνο ήταν η ενδεδειγμένη αλλά είχε και αποτελέσματα. Και μάλιστα χειροπιαστά αποτελέσματα. Δεν θα απαριθμήσω τις ενέργειες του υπουργού. Μόνο να αναφέρω το γεγονός ότι πέραν του γεγονότος ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και το δημόσιο έλλειμμα περιορίστηκε από το 7% το 2004, βρέθηκε στο 3%. Αυτή η μεταβολή αντιστοιχεί σε μεγάλα ποσά δαπανών, τα οποία ο κ. Αλογοσκούφης, ‘βρήκε’ και το κατάφερε. Αλλά και μια μορφή κοινωνικής πολιτικής κατάφερε να δει ο πολίτης. Καλό θα ήταν να συγκρίνουμε τις οικονομίες μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών για να έχουμε στην ίδια περίοδο τι έκαναν στους αντίστοιχους δείκτες.
Όμως επειδή δεν ενημερωνόμαστε όπως πρέπει και κυρίως αυτό που μας προσφέρουν τα κανάλια περισσότερο μας επηρεάζει από την ίδια μας την γνώμη, ισοπεδώνουμε κι εμείς μαζί τους όλα τα γεγονότα. Πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε, να έχουμε αντικειμενική πληροφόρηση και βλέπουμε τα οικονομικά πέραν της πολιτικής και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Ο κ. Αλογοσκούφης, κατά την δική μου ταπεινή άποψη, έκανε καλά την δουλειά του, χρειάζεται την βοήθεια όλως να δει και τα λάθη που κάνει κάτω από την σημερινή οικονομική αρνητική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ κ.ΖΑΧΑΡΕΑ

Πολλές φορές αναρωτιέται κανείς γιατί στην Ελλάδα όλα μεταφράζονται με διαφορετικό τρόπο απ’ τον συνήθη λογικό. Η κ. Ζαχαρέα εργάζεται και θέλει να εργάζεται, όπως κάνουν σχεδόν όλες οι γυναίκες σήμερα. Υπήρξε, όμως, πολιτικός στόχος. Γιατί άραγε;
Υπάρχουν δύο ζητήματα στο θέμα. Το πρώτο είναι γιατί παραιτήθηκε η κ. Ζαχαρέα; Για να παραιτηθεί δείχνει ότι υπάρχει, όντως, ζήτημα κι επομένως σωστά είχε γίνει στόχος. Επομένως αποδέχεται ότι είχαν δίκιο όσοι την κατηγόρησαν χωρίς να μάθουμε επισήμως, τουλάχιστον κάτι. Λέγουν ότι υπήρχε ασυμβίβαστο συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι ο σύζυγός της, κ. Ρουσόπουλος, είναι υπουργός τύπου, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την διανομή των καταχωρήσεων των κρατικών διαφημίσεων. Κι αυτό το επεσήμανε μόνο ο κ. Τατούλης, στην αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του. Κι επειδή, λοιπόν, ο κ. Τατούλης είπε την θέση του έχει δεν έχει δίκιο έπρεπε η κ. Ζαχαρέα να παραιτηθεί. Δηλαδή απεδέχθη η κυβέρνηση ότι είχε δίκιο ο κ. Τατούλης κι έτσι η κ. Ζαχαρέα και οποιαδήποτε άλλη γυναίκα δεν πρέπει να δουλεύει. Με άλλα λόγια και στην ουσία του αποδεχόμαστε ως κοινωνία ότι δεν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων και πολύ περισσότερο μεταξύ των πολιτών και της εξουσίας. Πράγματι υπάρχει τέτοιο ζήτημα αφού στο παρελθόν και, ίσως, πάντοτε τα πράγματα στην Ελλάδα να ήταν έτσι και θα είναι έτσι γιατί πρώτα το κράτος θα πρέπει να είναι αναξιόπιστο και να διατηρείται η ίδια λογική.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι το θέμα που γεννήθηκε δεν αφορούσε την κ. Ζαχαρέα. Αφορούσε το ασυμβίβαστο μεταξύ δύο ανθρώπων. Γιατί, όμως, επιλέχθηκε η κ. Ζαχαρέα και όχι ο κ. Ρουσόπουλος για να παραιτηθεί; Γιατί προτιμήθηκε η μια περίπτωση και απερρίφθη η άλλη; Κάτω από αντικειμενική άποψη και για οποιαδήποτε περίπτωση το κριτήριο της παραίτησης θα ήταν από ποια πηγή χρημάτων έρχεται το καλύτερο. Για να επιλεγεί, λοιπόν, η κ. Ζαχαρέα, ο κ. Ρουσόπουλος έχει καλύτερες αμοιβές απ’ την εργασία απ’ ότι η κ. Ζαχαρέα.
Αν δεν είναι έτσι και την επιλογή έκανε το κόμμα θα ισχυριστεί κανείς ότι ο κ. Ρουσόπουλος είναι αναντικατάστατος, χρήσιμος στο κόμμα της Ν.Δ. και βέβαια μάλλον θα πρέπει να συμμετείχε στην επιλογή και ο κ. Πρωθυπουργός. Άρα την ευθύνη αυτής της ενέργειας και κάτω απ’ αυτό το σενάριο έχει ο κ. Πρωθυπουργός με τις επιλογές αυτές.
Θα δούμε τελικά αν αυτές οι επιλογές ήταν και οι ενδεδειγμένες.

ΟΙ ΔΟΥΡΕΙΟΙ ΙΠΠΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ!

Τα κατάφεραν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία να την φέρουν στη δεύτερη θέση. Ήταν πολύ εύκολο απ’ ότι φάνηκε να το καταφέρουν. Ποιοι, όμως, είναι αυτοί. Ποιοι είναι Δούρειοι ίπποι; Θα αποκαλυφθούν αυτοί κάποτε;
Θεωρείται ότι ηθικός αυτουργός για την κατάσταση αυτή είναι Ο κ. Ρουσόπουλος. Και είναι εύλογο να θεωρείται γιατί ο κ. Ρουσόπουλος πώς βρέθηκε στο χώρο αυτό που ουδέποτε ήταν, αντίστροφα μάλιστα πολέμησε τον χώρο, ήταν εχθρός του χώρου. Βρέθηκε μάλιστα στα ανώτατα αξιώματα, ανώτατες θέσεις, δίπλα στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Ρουσόπουλος ήταν και είναι η πηγή της πολιτικής, ήταν και είναι ο καθοριστικός παράγοντας που επηρέαζε τον Πρωθυπουργό. Και ο Πρωθυπουργός κλείστηκε σ’ ένα γυάλινο κουτί και δεν έβλεπε τίποτα. Κατάφερε ο κ. Ρουσόπουλος να απομονώσει τον λαϊκό Κώστα Καραμανλή και μαζί μ’ αυτόν και όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς. Έκλεισαν τα μάτια και τα’ αυτιά, χάθηκε η επαφή με τον κόσμο, με τους ψηφοφόρους, με τους οπαδούς της Ν.Δ.!
Και είναι μυστήριο για όλους πώς ένας Ρουσόπουλος κατάφερε να τουμπάρει τον Καραμανλή. Για τους λίγους είναι πολύ καθαρό. Ο κ. Ρουσόπουλος και πολλοί άλλοι του ‘μεσαίου χώρου’, πολιτικοί αντίπαλοι της Ν.Δ. παλαιόθεν, διεμβόλησαν τον χώρο εκ των έσω αφού δεν μπόρεσαν εκ των έξω. Και η Νέα Δημοκρατία με τα ‘βαριά και ατσαλάκωτα’ στελέχη της, που τα γνωρίζουν όλα και δεν άκουσαν ποτέ την βάση και άλλα στελέχη, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, έπεσαν στην παγίδα. Την πάτησαν. Αλλά δεν θα πάθουν εκείνοι και τίποτα γιατί θα προσπαθήσουν και πάλι να εκλεγούν βουλευτές, θέσεις που τους εξυπηρετεί απόλυτα. Αυτοί οι ατσαλάκωτοι θέλουν την Ν.Δ. στην αντιπολίτευση για να μην έχουν κανένα στο κεφάλι τους αλλά να αμείβονται και να κάθονται. Αυτό θέλουν και το απέδειξαν και στο διάστημα ’90-’93. Τα ίδια ακριβώς. Το σύστημα λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο και πάλι πέτυχε γιατί είχε συμμάχους μέσα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Λέρωσαν το κόμμα, το υποτίμησαν, το απαξίωσαν, το έστειλαν στον βόρβορο. Το έκαναν όπως ήθελαν. Το έβαλαν εκεί που ο Ελληνικός Λαός αποπατεί. ‘Όλοι τα ίδια’, αυτό ακούγεται. Γιατί;
Όλοι αυτοί οι ατσαλάκωτοι θα βρεθούν και πάλι επαίτες της ψήφου, των ‘φίλων’, θα τα ρίχνουν στους άλλους για να βγουν εκείνοι στη επιφάνεια. Έ, όχι, κύριοι ατσαλάκωτοι. Τελειώσατε. Ο Πρωθυπουργός έχει την ιερή υποχρέωση να απευθυνθεί σε όλους εκείνους που υποστήριξαν και αγωνίστηκαν για την Ν.Δ. Μόνο εκείνοι είναι οι αγνοί, οι καθαροί που έχουν και το κριτήριο και το τσαγανό να ανατρέψουν το κλίμα. Διώξε, κ. Πρωθυπουργέ, τα μιάσματα της πολιτικής, ξήλωσε τους ανίκανους και τους άσχετους. Δεν είναι οι αναντικατάστατοι, άνοιξε τα μάτια, σκύψε στον λαό που υποφέρει, κατάλαβε ότι δεν μπορεί να πληρώνει αυξημένα διόδια κατά 40%, έτσι ξαφνικά για δρόμους καρμανιόλες, που κάποτε θα φτιαχτούν! Δεν θα πάρεις ξανά εκλογές με τους προδότες. Είναι πολύ ‘μικροί’ κ. Πρωθυπουργέ να ζητήσουν την ψήφο του λαού. Να μάθουν πρώτα να τιμούν αυτούς που τους έφεραν στις θέσεις αυτές κι ύστερα βλέπουμε.
Τρίβουν τα χέρια τους οι δελφίνοι στη Νέα Δημοκρατία. Βλέπετε να μιλούν Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Μητσοτάκης και οι λοιποί; Όχι. Ήλθε η σειρά τους;
Να πάψουν να ζουν απ’ την Νέα Δημοκρατία. Να πάψει η Ν.Δ. να ταϊζει τους κηφήνες της πολιτικής. Όλοι γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα μιάσματα δεν φαντάζομαι να μην το ξέρετε, κ. Πρωθυπουργέ, που μόλις λίγα χρόνια πριν είσαστε μαζί μας, με τα στελέχη της Ν.Δ. και συζητούσαμε τα σχέδια για την πατρίδα, για ένα σύγχρονο και σοβαρό κράτος.
Να φύγουν πάραυτα, τα μιάσματα. Να φύγουν οι δούρειοι ίπποι.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΘ, Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑΓΗ Ή ΜΙΑ ΑΠ' ΤΑ ΙΔΙΑ;

Είναι αλήθεια οτι δεν έκανε λάθη στη ΔΕΘ αλλά όταν όλα αυτά που λέει δεν έχουν ούτε την υποδομή ούτε την απαιτούμενη στήριξη όλα είναι ένα λάθος. Δεν έπεισε με τα επιχειρήματά του αν και εμφανίστηκε διαβασμένος. Είχε πάρει πολύ καλές οδηγίες σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα εμφανιστεί και δεν χρησιμοποίησε τον γνωστό οξύ λόγο του παρελθόντος. Στην ουσία του λόγου ήταν μια επανάληψη όσων κατά καιρούς αναφέρει με πολύ επιφύλαξη στο να πάρει θέση στα τρέχοντα γεγονότα της επικαιρότητας. Αυτό μπορεί να σημαίνει οτι και οι δικοί του υπουργοί στο παρελθόν μπορεί να έρχονται στο παιχνίδι. Άλλωσετ μην ξεχνούμε οτι εκκρεμεί και η υπόθεση της siemens. Το θέμα αυτό θα κάψει πολλούς πρώην και νυν υπουργούς και είναι σε εξέλιξη. Έτσι εξηγείται και η συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου σ' αυτά τα θέματα. Κατά τα άλλα στο οικονομικό θέμα οι οικονομικές παρεμβάσεις του κοστολογούνται στα 4 δις ευρώ, τεράστιο ποσό για τα σημερινά δεδομένα.
Γεγονός είναι, επίσης, οτι για τα μέσα ενημέρωσης ουδείς λόγος όταν παλαιότερα μεγάλη βαρύτητα έδινε στην κατηγορία οτι ο κ. Καραμανλής είναι εξαρτημένος με τα ΜΜΕ και τους καναλάρχες.
Τα μέσα ενημέρωσης, πάντως, δίνουν τόνους περισσότερους απ' ότι φάνηκε να δίνει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Υπερτιμούν την παρουσία του στη ΔΕΘ, χωρίς να έχει προσφέρει ουσία πολιτικής.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.;



Τρεις στους πέντε έφυγαν μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τα χαμόγελα έφυγαν κι αυτά. ΄΄Ολοι αυτοί νιάζονται για το καλό της πατρίδας, για το καλό του κόμματος; Κι αν ναι πώς εξηγούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Ποιός θα κληθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του κόμματος και των αξιών; Ποιός θα υπερασπιστεί την πολιτική της Ν.Δ.; Ποιός θα βγει στο πεζοδρόμιο να πείσει τον απογοητευμένο λαό; Οι ίδιοι θα βρεθούν σε κλειτές συγκεντρώσεις 'φίλων' για να δώσουν ξανά υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Κι ο σκοπός θα είναι η επανακατάληψη μιας θέσης στο κοινοβούλιο, για να συνεχίσουν το επάγγελμά τους. Γιατί όλοι έγιναν επαγγελματίες. Κι οι πιο πολλοί δεν είχαν κι απέκτησαν.


Έτσι ο ανώνυμος νεοδημοκράτης ζει για την Νέα Δημοκρατία ενώ εκείνοι ζουν απ' την Νέα Δημοκρατία. Τα ίδια συμβαίνουν και στο ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό έχασαν την εξουσία. Έχασαν τον δρόμο τους και τώρα κάνουν κάθε τι να την κατακτήσουν και πάλι. Δείτε οτι οι ενασχολούμενοι με την σημερινή πολιτική είτε δεν έχουν είτε άφησαν το επάγγελμάτους διότι η πολιτική είναι περισσότερο αποδοτική.


Δυστυχώς τα δύο μεγάλα κόμματα στήριξαν την υπεράσπιση των θέσεών τους μέχρι και σε ανθρώπους της 'σώουμπιζ' για να τους θεοποιήσουν και άφησαν στελέχη τους στο περιθώριο.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Γ.Γ. ΤΗΣ Ν.Δ.

Άστραψε και βρόντηξε. Αυτός ακούγεται περισσότερο απ' τον Καραμανλή. Μόλις τάρηξε ήλθε η παραίτηση. Μήπως αυτός είναι ο γραμματέας και δεν το πήραμε είδηση;

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ



Προσέξτε βλέμμα! Προσέξτε αστραπή! Αυτός είναι ηγέτης, όχι αστεία.

ΣΩΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ..

Εκείνος ανεδύθη και σώθηκε, το κόμμα δεν φαίνεται πουθενά, στο πάτο λέτε να είναι; Για την αντιπολίτευση μάλλον ναι, για την συμπολίτευση ας είναι καλά ο Καραμανλής ο ναυαγοσώστης......

Ευτυχώς είμαστε μπροστά. Κ'απως έτσι βλέπουν οι αμερικανοί το θέμα. Πούσαι Άνθιμε και Ψωμιάδη!!!!


Περίμενε την αναβάθμιση, παρέμεινε στα ίδια. Καλά είναι κι έτσι! Γιατί θα μπορούσε να μην ήταν πουθενά. Μην μιλάς καθόλου Πάνο!!!!!


Μπορείτε να καταλάβετε αν ανεβαίνει ή κατεβαίνει; Μάλλον όχι. Αυτό που είναι βέβαιο είναι οτι ξέρει πού πάει μόνο εκείνος. Ευτυχώς έχει το σχοινί γιατί αλλιώς δεν ξέρουμε στο κατέβασμα τί θα γινόταν!!!!
Θα μπορούσε το σκίτσο να αποδώσει την πραγματικότητα; Οχι, γιατί δεν ξέρουμε από που έρχονται τα βέλη.....!!!!

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΠΙΣΤΡΑΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Σ' ένα πολιτικά πεθαμένο ΠΑΣΟΚ, διαλυμένο και πολυδιασπασμένο ακόμη λειτουργούν μηχανισμοί που θέλουν να επηρεάσουν τον λαό. Ο λαός έδειξε τον δρόμο στο ΠΑΣΟΚ δύο φορές αλλά και οι άνθρωποί του έδειξαν την αδυναμία τους να μπορέσουν να συνενοηθούν πράγμα που σημαίνει οτι ποτέ δεν τα είχαν βρει αλλά η εξουσία ήταν ο συνδετικός κρίκος. Κι όμως σήμερα υπάρχουν άνθρωποι, λάτρεις μιας εποχής που έδειξε πώς μπορούμε να ξεγελάσουμε τον λαό και να πάρουμε την εξουσία, μιας εποχής που δίδασκαν την απαξίωση των αξιών της ζωής, μιας εποχής που κυριαρχούσαν τα πάμπερς και όχι μόνο. Τολμούν να απαξιώσουν και τον σημερινό Πρωθυπουργό σε βαθμό τέτοιο που να τον έχουν μάλιστα τελειωμένο. Τον τελείωσαν κάποιοι αρθρογράφοι που δημοσιεύουν τις απόψεις ανώνυμα σε blogς που με αντιφάσεις στις ίδιες τους τις γραμμές επιχειρηματολογούν με πρόχειρο και, ομολογουμένως, κακεντρεχή τρόπο. Αυτοί θέλουν να επαναφέρουν στη ουσία τους ανθρώπους του παρελθόντος, τους οποίους ο λαός έστειλε δύο φορές στα έδρανα της αντιπολιτεύσεως. Φαγώθηκαν, κοινώς, να καταφέρουν πλήγμα στον ίδιο τον Καραμανλή, αυτό που επεδίωκαν από την πρώτη στιγμή. Δεν έβαλαν μυαλό και βλέπουν συνεχώς στο παρελθόν. Μα δεν κατάλαβαν ποτέ οτι κανείς δεν ασχολείτε μαζί τους. Είναι μια ομάδα που προκαλούν το αίσθημα του λαού και τον διώχνουν ακόμη πιο μακριά από την λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι υπεύθυνοι της κατάστασης αυτής στην κοινωνία. Είναι οι άνθρωποι που φέρουν το περιτύλιγμα της αντικειμενικότητας και της τιμιότητας στα δημόσια ενώ από την άλλη όχι μόνο δεν κατάφεραν να στείλουν στο εδώλιο τους ομοτράπεζούς τους τους πρόδοσαν και πρόδοσαν το κίνημά τους αλλά κάνουν ό,τι μπορούν να τους επαναφέρουν στην εξουσία.









ΦΑΝΕΡΗ Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

Μετά τις νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση του Αγ. Όρους με τον κ. Βουλγαράκη και την παρέμβαση του Εισαγγελέα είναι φανερό οτι η δήλωση του Πρωθυπουργού οτι 'δεν έχει αποδειχθεί τίποτα μέχρι στιγμής' δεν ισχύουν. Έτσι πρέπει εντός της ημέρας και όχι αργότερα ο κ. Βουλγαράκης ή πρέπει να παραιτηθεί και να διευκοιλύνει τον Πρωθυπουργό ή ο Πρωθυπουργός πρέπει να εκδιώξει τον υπουργό.
Αν θέλει ο Πρωθυπουργός να διαφυλάξει το κύρος της Κυβέρνησης και του Κόμματός του και ύστερα το προσωπικό του δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περισσότερο. Η υποχρέωση αυτή πηγάζει από την ευθύνη που ανέλαβε απέναντι στον Ελληνικό Λαό, στο Κόμμα να διαφυλάξει τις αρχές, την εντιμότητα και την σεμνότητα που ο ΄διδιος τηρεί αυστηρά και απαρέγλητα. Αυτό απαιτεί και η κοινωνία, η οποία αηδιάζει με τα όσα φανερώνονται στην δηξμοσιότητα. Να σκεφτούμε κι αυτά που δεν δημοσιεύονται, αυτά που είναι γεγονότα και όλοι αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν για διάφορους λόγους. Στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν βροχή οι πληροφορίες και τα σενάρια, ο τόπος βοά, ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί για να ασχοληθεί με το θέμα Βουλγαράκη. Τόσο αναγκαίος είναι ο κ. Βουλγαράκης κ. Πρωθυπουργέ; Τί άλλο θα πρέπει να γίνει για να αποδειχθεί οτι έχουν εκτεθεί οι πάντες; Αν τελικά στη διαδικασία που θα ακολουθήσει αποδειχθεί οτι είχε δίκιο ο κ. Βουλγαράκης και οτι αυτή η εικόνα ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια να προκαλέσουν πρόβλημα στην Κυβέρνηση τότε περισσότερο ισχυρός θα είστε κ. Πρωθυπουργέ στον Ελληνικό Λαό. Κι αυτό έχει την αξία του.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ



«Ας αποτολμήσω εγώ ο άσημος, ο στοιχειώδους εκπαιδεύσεως και ακόμη πιο στοιχειώδους νομικής, συνταγματικής και πολιτικής παιδείας, και ο αποσυνάγωγος (από το ίδιο μου το σπίτι, στο οποίο δεν με καλωσόρισε επανερχόμενον κανείς, γιατί ποτέ δεν έφυγα και γιατί ήμουν πάντα εκεί) να απαντήσω στην αυθεντία του «πρωθυπουργικού συμβούλου» (τυπικά ή άτυπα συμβούλου ή συμβούλων, αφιλοκερδώς ή επί χρήμασι και πάντως, ανιδιοτελώς και αλτρουιστικά προσφέροντος υπέρ της Ν.Δ., αλλά και όποιου άλλου κόμματος ή πολιτικού αρχηγού στην Ελλάδα ή διεθνώς του το ζητήσει, τις καλές του υπηρεσίες). Να απαντήσω και να πω δύο σκέψεις για το δικαίωμα γνώμης του βουλευτού σήμερα. Για το δικαίωμα και την υποχρέωση γνώμης.Εννοείται πως δεν θα ησχολούμην με τους τίτλους και τις ιδιότητες του εν λόγω κυρίου αν, πρώτον, ο ίδιος δεν τους συνομολογούσε διά της σιωπής του έστω, δηλαδή διά της μη διάψευσης του σχετικού τίτλου που φαίνεται ότι αρέσκεται να κατέχει ή να του αποδίδεται και, δεύτερον, αν δεν προέβαλε τη συνηγορητική του υπερκινητικότητα παριστάνοντας τον πρωθυπουργικό «Ηρακλέα» και τον ασκούντα, όχι βεβαίως καθ’ υποβολήν, καλοπροαίρετη πάντα κριτική εναντίον των «αντιφρονούντων βουλευτών», όπως αποκαλεί τους ενίοτε διατυπώνοντες ελεύθερα τη γνώμη τους βουλευτές. Οχι διαφωνία, απλώς γνώμη διάφορο της δικής του ή του «κονκλαβίου».Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ένα σχόλιό του στον «Ελεύθερο Τύπο» στις 31-8-08, που σε διάφορες παραλλαγές δημοσιεύεται συντονισμένα και σε άλλα έντυπα, το οποίο -κατά τα φαινόμενα- αποτελεί τη βασική «γραμμή» επίθεσης του «εθελοντικού» δημοσιογραφικού στρατού εναντίον των «διαφωνούντων».Και απαντώ:1. Η κυβέρνηση δεν είναι «όμηρος» καμιάς «ισχνής πλειοψηφίας», που διαμορφώθηκε είτε «από το νόμο Σκανδαλίδη», όπως λέει ο «πρωθυπουργικός σύμβουλος», είτε από τις πρόωρες εκλογές του 2007 είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία (όπως π.χ. η κατασυκοφάντηση του δικομματισμού, η σκοπούμενη απαξίωση της αυτοδυναμίας των κυβερνήσεων και η όχι τυχαία, αλλά μάλλον σε κοντόφθαλμους υπολογισμούς οφειλόμενη, ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων). Αλλο το ζήτημα εάν είναι «όμηρος» τυχόν παλιών ή νέων «νταβατζήδων» κατά την παροιμιώδη πλέον έκφραση. Ας μην αναζητούν, λοιπόν, άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα στους «αντάρτες». Ματαιοπονούν. Και αν ως στόχο τους έχουν τη σιωπή των αμνών ή μόνο τη «σύμφωνο γνώμη», κάτι τέτοιο δεν μοιάζει και τόσο δημοκρατικό.2. Ας διαχειρισθεί ο ίδιος αρθρογράφος και ο ίδιος αντικειμενικός αναλυτής την αντίφασή του, όταν από τη μια ομιλεί για ένταση του προβλήματος «από τη στάση μικρής ομάδας» και από την άλλη διευκρινίζει ότι «ούτε ομάδα αποτελούν ούτε διαθέτουν συγκεκριμένες απόψεις». Μπορεί να είναι κι έτσι. Γιατί, πράγματι, δεν αποτελούμε ομάδα τύπου triumviratum, «τριάδα», σαν εκείνη που είχαν συγκροτήσει κάποια τρία πρωτοκλασάτα στελέχη και βαρύγδουποι υπουργοί το 1993, ούτε έχουμε συγκεκριμένες και μάλιστα στοχευμένες απόψεις σαν εκείνους τότε. Και, φυσικά, έχουμε άλλες απόψεις και άλλους στόχους πολύ συγκεκριμένους και απλούς. Να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Και, προπαντός, την τιμή και την αξιοπρέπεια της παράταξης. Πράγματα ίσως αδιανόητα για σχολιαστές και πολιτικούς ασκημένους στη νομή του κόπου των άλλων.3. Ως προς τις ντουφεκιές στον αέρα «αίσθηση που παίρνει κανείς», προφανώς και ο έγκυρος αρθρογράφος -«μάλλον πυροβολούν στα τυφλά χάριν θορύβου», είναι η ακριβής έκφραση-, δείχνει μ’ αυτό ο «επικοινωνιολόγος» δημοσιογράφος όλη την αλαζονεία και υπεροψία του έναντι των εκλεγμένων επί σειράν εκλογών βουλευτών. Πόθεν αντλεί τέτοιο δικαίωμα; Μόνον εκ χαρακτήρος; Ποιος; Εκείνος (και οι όμοιοί του) που για λόγους ευνοήτους (που έχουν σχέση με τα «τσανάκια») «σταβλίζεται» πάντα μέσα σε κομματικά μαγειρεία και δεν έχει βάλει ποτέ στη ζωή του κάλπη ούτε για νεωκόρος στην εκκλησία της ενορίας του, που λέει ο λόγος; Ομιλεί, ακόμη, και για «δυσφορία (των διαφωνούντων) εν σχέσει με την προσωπική τους διαδρομή στο κυβερνών κόμμα», υπονοώντας την απώλεια των υπουργικών θώκων. Ελεος! Δεν βλέπει πως οι ανήκεστες ίσως βλάβες και οι ζημιές προέρχονται από τους υπερέμπιστους υπουργούς; Και από τους «κολλητούς» και τους «κουμπάρους» και τα νεόφερτα «golden boys»; Τόση ευτέλεια στα κίνητρα; Μόνον αυτά τα κριτήρια βρίσκονται στοιβαγμένα στο νου και τον τρόπο σκέψης του συγγραφέα-αναλυτή; Δεν μπορούν να χωρέσουν άλλα, όπως π.χ. ένα απλό, έστω, ενδιαφέρον για την τύχη του απλού λαού και του τόπου μας; Ή της παράταξής μας; Για την τύχη, σε έσχατη σκέψη και αγωνία, του κόμματός μας που υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση και συνέπεια μια ολόκληρη ζωή, σε αντίθεση ίσως προς κάποιους τιμητές μας;Τέλος, να ιδιωτεύσουμε, φαίνεται πως είναι η σταθερή υπόκρουση και η έμμεση όσο και εύγλωττη υπόδειξη-προτροπή του «πρωθυπουργικού συμβούλου» και των ομοσχόλων του. Να μην έχουμε εμείς γνώμη για τα δημόσια πράγματα. Για την πατρίδα, για την κοινωνία, για την παράταξη. Να έχουν μόνο εκείνος και τα μέλη της παρέας (τα εμφορούμενα, μάλιστα, και από την «ιδεολογία» της παρέας). Ομως, για μια τέτοια ποινή (της ιδιώτευσης) δεν εγεννήθη άνθρωπος να μας την επιβάλει. Να την επιβάλει σε ελεύθερους ανθρώπους, δημοκράτες και νεοδημοκράτες πολίτες το 2008. Δεν είμαι απρόβλεπτος. Είμαι προβλεψιμότατος άνθρωπος, ελεύθερος Ελληνας.Β.Γ.Π.8.ΙΧ.’08P.S. Μη ρωτήσετε, παρακαλώ, την τέως Πρόεδρο της Βουλής αν συμφωνεί μαζί μου. Το ξέρω, διαφωνεί, όπως και όλο το κατεστημένο, το εθισμένο στις αφ΄ υψηλού και από καθέδρας κρίσεις σε βάρος των αγωνιστών που έχουν ψυχή ή «ψυχισμό». Η γνώμη της είναι πάντοτε ολόσωστη και πάντοτε ωφέλιμη και δεν προκαλεί ποτέ ζημιά (ούτε παραταξιακή ούτε εθνική), όπως, άλλωστε, φάνηκε από τη βαθυστόχαστη προσφώνησή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν του ανακοίνωνε το αποτέλεσμα της εκλογής του».Β.Γ.Π.»

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Αύριο 10 Σεπτεμβρίου 2008 αρχίζει το μεγάλο πείραμα που έχει σκοπό να δώσει απάντηση (αν μπορέσει) σ' ένα διαχρονικό ερώτημα της ανθρωπότητας, 'πως γεννήθηκε το σύμπαν' κι επομένως η ζωή. Το πείραμα θα γίνει στον μεγάλο επιταχυντή σωματιδίων στο CERN της Γαλλίας όπου σ' ένα βάθος 100 μέτρων θα επιταχυνθούν αδρόνια κι έτσι θα προκληθεί κρούση μεταξύ τους. Η κρούση αυτή θα δώσει τα πρώτα μικροσωματίδια, τα οποία θα έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής και που θεωρούνται οτι ήταν τα πρώτα μικροσωματίδια που υπήρξαν με την έκρηξη του big - bαng, μια έκρηξη που πιστεύεται σήμερα οτι ήταν η αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος. Ο 'βίος' των μικροσωματιδίων αυτών θα καταγραφεί, όπως και όλη η διαδικασία του πειράματος, σ' ένα πλήθος υπολογιστών, 60000 τον αριθμό. Για να δώσουμε το μέγεθος των πληροφοριών που θα πρέπει να καταγραφούν αρκεί να πούμε οτι οι πληροφορίες αυτές θα χρειάζονταν 2.000.000 dvds. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι η κατασκευή της όλης εγκατάστασης και η εκτέλεση του προγράμματος. Στην κατασκευή των μηχανημάτων συμμετείχε και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός μέρους του τούνελ όπου θα κινηθούν τα αδρόνια.


Παρ' όλο που θα περίμενε κάποιος οτι θα είχαμε τα αποτελέσματα άμεσα πρέπει να πούμε οτι η διάρκεια του πειράματος θα είναι αρκετά μεγάλη. Θα τελειώσει, ουσισαστικά το 2010 όπου θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.
Το πείραμα ουσιαστικά δεν είναι ένα αλλά τέσσερα. Κάθε επί μέρους πείραμα θα δίνει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα της θεωρίας. Σ' ένα απ' αυτά τα πειράματα θα δωθεί απάντηση αν με την κρούση που θα γίνει θα δημιουργηθεί ένα ενδιάμεσο μικροσωματίδιο που η θεωρία λέει οτιέίναι η απαρχή της δημιουργίας του σύμπαντος. Το σωματίδιο αυτό θα έχει βραχύτατο χρόνο ζωής, τον οποίο θα καταγράψουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα είναι συνδεδεμένοι με την κύρια εγκατάσταση. Το σωματίδιο αυτό ονομάστηκε 'σωματίδιο του Θεού' ως προάγγελος της δημιουργίας ή 'μποζόνι Χίγκς'.
Πολλά έχουν λεχθεί για το αποτέλεσμα της διενέργειας αυτού του πειράματος, κυρίως από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά τα πράγματα. Μετέφεραν ακόμη και την περίπτωση να δημιουργηθεί μια έκκρηξη τόσο μεγάλη που θα 'καταπιεί την ίδια την γή'. Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης έλεγαν οτι η πιθανή αποτυχία του πειράματος θα σήμαινε την καταστροφή του κόσμου. Οι επιστήμονες βεβαιώνουν οτι καμμιά απ' τις πάρα πάνω περιπτώσεις δεν έχει βάση αλήθειας.
Νίκος Ζήσης
Ανανέωση συμβάσεων προσωπικού

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ.Α.Νάκος απέστειλε Εγκύκλιο προς όλες τις Περιφέρειες της Χώρας με θέμα την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.), δήμων της αρμοδιότητάς τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το προσωπικό που απασχολήθηκε στα εν λόγω προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ και οι οποίες έληξαν την 31/08/2008, θα ανανεωθούν για ένα έτος.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, σε δήλωσή του τόνισε τα εξής:«Οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, καθώς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με ειδικές ανάγκες συνεχίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους και μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Διασφαλίσαμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών αυτών δομών από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους μέχρι το 2013, καθώς και τη στελέχωσή τους με τους ίδιους έμπειρους εργαζόμενους, όπως άλλωστε οφείλαμε αλλά και είχαμε επανειλημμένα δεσμευτεί».
* Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις γράμματα

To υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, κυκλοφορούν σε κομβικά σημεία της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου Αττικής δύο ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα οποία προωθούν το μήνυμα:
«Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις γράμματα»
Αυτή η προσπάθεια, σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα εκπαίδευσης και πλήρους εξάλειψης του αναλφαβητισμού.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Ανάρτηση της ελληνικής σημαίας σε όλα τα σχολεία της χώρας

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ξεκινά από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων η τοποθέτηση της Ελληνικής σημαίας σε όλα σχολικά κτίρια της χώρας, τόσο στη στέγη των κτιρίων όσο και στους αύλειους χώρους μαζί με την ευρωπαϊκή σημαία.
Η κίνηση αυτή έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό περιεχόμενο. Ουσιαστικό διότι αναδεικνύει την παρουσία ενός δημοσίου κτιρίου και συμβολικό διότι αναδεικνύει το εθνικό μας σύμβολο αλλά και την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα στους χώρους εκπαίδευσης των μαθητών.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΔΙΑΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ

Εθεάθησαν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να τρώγουν και να πίνουν με χαμόγελα μέχρι τ' αυτιά, απολαμβάνοντας όχι τόσο τα εδέσματα αλλά την κατάσταση της Νέας Δημοκρατίας. Τρίβουν τα χέρια τους και σκέφτονται, βέβαια, οτι μπορεί να γίνει καμιά στραβή και πάμε σε εκλογές. Τότε δύο μπορεί να συμβού. Αν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση υπάρχει περίπτωση να μπουν στο παιχνίδι της εξουσίας. Αν πάρουν εκείνοι την πλειοψηφία (πράγμα αδύνατο) θα είναι το καλύτερο. Αλλά μπορεί να χάσουν και πάλι τις εκλογές. Τότε; Και πάλι θα είναι ικανοποιημένοι γιατί ο κ. Παπανδρέου θα φορτωθεί ακόμη μια ήττα κι έτσι θα πάει σπίτι του ν' ανοίξει ο δρόμος για τις πολυπόθητες για πολλούς εξελίξεις.
Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλες εκλογές. Τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές. Για να δούμε, όμως, τι θα προκύψει.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η 26Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η Κυβέρνηση φοβάται μια ημερομηνία, την 26η Σεπτεμβρίου. Γιατί; Να γιατί. Οι προηγούμενες εκλογές έδωσαν κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε την 26η Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί να έχουμε ανατροπή της κυβέρνησης πριν το τέλος του πρώτου έτους της κυβέρνησης τότε πηγαίνουμε σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση και Πρόεδρο Κυβέρνησης τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Μετά την ημερομηνία αυτή τις εκλογές κάνει η κανονική κυβέρνηση, εν προκειμένω, η κυβέρνηση Καραμανλή. Έτσι άλλο είναι να κάνει εκλογές η υπηρεσιακή κυβέρνηση κι άλλο να τις κάνει η κυβέρνηση.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό στην συγκεκριμένη συγκυρία μιας πολύ δύσκολης στιγμής για τον Κ. Καραμανλή. Αυτό έχουν στο μυαλό τους οι εμφανίζοντες τα διάφορα σκάνδαλα με ρυθμό πολυβόλου. Θεωρούν οτι μπορεί να προκαλέσουν τον Καραμανλή να διαγράψει τον Τατούλη, να μείνει με 151 και με τον κίνδυνο ένα στραβοπάτημα να γίνει πάμε σε εκλογές.
Για τις επόμενες ημέρες να περιμένουμε κι άλλες καταγγελίες για διάφορα σκάνδαλα, παρατυπίες, επιθέσεις και άλλα, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Επεστράφησαν στην Ελλάδα αρχαία αντικείμενα από Αμερικανίδα συλλέκτρια αρχαιοτήτων

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης παρουσίασε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρχαία αντικείμενα που επεστράφησαν στη χώρα μας από Αμερικανίδα συλλέκτρια αρχαιοτήτων.
Κατά την ομιλία του ο κ. Λιάπης ανέφερε :
Η λεηλασία αρχαιοτήτων υπήρξε ιδιαίτερα τραυματική για μικρές χώρες με μεγάλη ιστορία, όπως είναι η χώρα μας, καθώς επέτεινε το αίσθημα της αδικίας και της αδυναμίας, απέναντι σ’αυτούς που κάθε φορά κατάφερναν να ακρωτηριάζουν στην κυριολεξία, κομμάτια του παρελθόντος μας, δηλαδή της ίδιας μας της ύπαρξης.
Στο σύγχρονο, ευνομούμενο κόσμο, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε κράτους, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων. Στις μέρες μας, κυβερνήσεις, πολιτιστικοί φορείς, μουσεία αλλά και συλλέκτες, συνεργάζονται στη διαχείριση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους σημασία.
Ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων λοιπόν, έχει τεράστια σημασία για τον ελληνικό λαό που κάθε φορά τον αντιμετωπίζει ως αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας. Αλλά και για τους Έλληνες αρχαιολόγους που καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες για την προστασία και την αποκατάσταση των αρχαίων θησαυρών μας. Οφείλουμε να συγχαρούμε την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και όλους όσους συνεργάστηκαν μ’αυτήν, που μετά από μια σειρά λεπτών χειρισμών και διαπραγματεύσεων, επέτυχαν τον επαναπατρισμό των δύο αρχαιοτήτων.
Η πρώτη εκ των δύο είναι το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης, η οποία απεικονίζει έναν νέο και έναν πολεμιστή, και χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.. Το κάτω μέρος της ίδιας επιτύμβιας στήλης βρέθηκε την δεκαετία του 1960, σε ιδιοκτησία ιδιώτη στο Πόρτο Ράφτη Αττικής, κατά τη διάρκεια ανασκαφής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το εύρημα σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.
Με την επιστροφή του άνω μέρους από την κυρία White, τα δύο τμήματα της στήλης θα ενωθούν για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, και θα εκτεθούν στον τόπο προέλευσής τους, ούτως ώστε να αποτελέσουν ενιαίο και ακέραιο σύνολο.
Το δεύτερο αρχαιολογικό εύρημα, είναι ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας. Χρονολογείται περί το 340 π.Χ., και σύμφωνα με Έλληνες αρχαιολόγους προέρχεται από την Πιερία, της Βόρειας Ελλάδας. Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, το πιο πιθανόν είναι να βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της περιοχής, με παράνομη ανασκαφή.
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην περαιτέρω θεσμική ενίσχυση του αγώνα για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας έχοντας συστήσει πρόσφατα, την διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών που έχει αντικείμενο αφενός τον εντοπισμό και στη συνέχεια τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων. Η συστηματική προσπάθεια της νέας διεύθυνσης πιστεύουμε ότι θα πολλαπλασιάσει τις επιτυχίες μας στον τομέα αυτό στον οποίο ως κυβέρνηση δίνουμε τεράστια σημασία.
Οι συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι ο ομότιμος καθηγητής κ.Γεώργιος Δεσπίνης, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής πλαστικής στον κόσμο, πριν από λίγα χρόνια, σε ανακοίνωσή του στο επιστημονικό συμπόσιο που ανακοίνωσε την αποκατάσταση της επιτύμβιας στήλης (που κομμάτι της παραλαμβάνουμε σήμερα) εξέφρασε την άποψη ότι η επιστροφή του κομματιού αυτού θα έπρεπε να θεωρηθεί μάλλον αδύνατη.
Ευτυχώς αυτή η πρόβλεψη του κ. καθηγητή δεν επιβεβαιώθηκε. Και έτσι σήμερα αισθάνομαι το προνόμιο ως Υπουργός Πολιτισμού να συμμετέχω στη χαρά των επιστημόνων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θέλω να ξέρετε ότι δίνω τεράστια σημασία σ'αυτό το ζήτημα. Η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας είναι πλέον προϊόν της συνεργασίας των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’αυτό, σε όλες τις συναντήσεις θέτω το ζήτημα της επιστροφής αρχαιοτήτων, προβαίνουμε στη σύναψη συμφωνιών, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον πόλεμο εναντίον αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας. Πρόσφατα μάλιστα και για πρώτη φορά, θέσαμε το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι στο μέλλον θα συγκεντρωνόμαστε σε ανάλογες εκδηλώσεις όλο και πιο συχνά.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Πράσινο φως για τα "πράσινα" αυτοκίνητα

Mε δεδομένη τη συνεχή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις εκπομπές CO2 που προβληματίζει τους πολίτες και τις ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών-καταναλωτών ως προς την εφαρμογή μιας "πράσινης" πολιτικής, ό ευρωβουλευτής της Nέας Δημοκρατίας κ.Mανώλης Aγγελάκας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινήσει ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει τόσο για την ουσιαστική προτροπή των πολιτών-καταναλωτών να αντικαταστήσουν τα ρυπογόνα οχήματά τους με οχήματα οικολογικής τεχνολογίας όσο και για την παρότρυνση των κρατών - μελών να ορίσουν μια πανευρωπαϊκή καταληκτική ημερομηνία, μέχρι την οποία θα απαγορευτεί η χρήση άλλων οχημάτων εκτός των "πράσινων" εντός της ΕΕ.
Δια στόματος του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος κ Σταύρου Δήμα, η Επιτροπή διευκρινίζει ότι έχει εξαγγείλει την επανεξέταση της στρατηγικής της για το CO2 που εκπέμπεται από τα ελαφρά εμπορικά οχήματα, η οποία αποβλέπει στην αναθεώρηση της οδηγίας 1999/94/ΕΚ "Ο ρόλος της εν λόγω οδηγίας έγκειται στην ενημέρωση των καταναλωτών για τις εκπομπές CO2 και για την απόδοση του καυσίμου, προκειμένου να είναι σε θέση να προβαίνουν σε ενήμερες επιλογές. Η εν λόγω οδηγία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η Επιτροπή ετοιμάζεται να υποβάλει σχετική πρόταση πριν από τα τέλη του 2008". Εις ό,τι αφορά τους ρύπους, η σχετική νομοθεσία Euro "προβλέπει τη δυνατότητα παροχής, στα κράτη μέλη, φορολογικών κινήτρων για τα αυτοκίνητα που ανταποκρίνονται σε μελλοντικά πρότυπα εκπομπής ρύπων", προτού τεθεί το πρότυπο σε ισχύ.
H δε επιτάχυνση της διείσδυσης, στην αγορά, οχημάτων υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης και χαμηλότερων εκπομπών CO2 και ρύπων δύναται επίσης να επιτευχθεί και με την υποβληθείσα από την Επιτροπή Πρόταση Oδηγίας σχετικά με την προώθηση καθαρών και ενεργειακώς αποδοτικών οχημάτων οδικών μεταφορών
Ωστόσο, η Επιτροπή "δεν προτίθεται να θεσπίσει απαγόρευση της χρήσης ρυπαινόντων αυτοκινήτων", δεδομένου ότι "η διαχείριση της τροχαίας κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ορισμένων τύπων οχημάτων, αποτελεί ευθύνη των αρμοδίων αρχών σε κάθε κράτος μέλος".
Σε σχετικό σχόλιό του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής δήλωσε: "Tο πλέον οικολογικό αυτοκίνητο είναι αυτό που...παραμένει στο γκαράζ! ΄H, ακόμα καλύτερα, αυτό που δεν έχει κατασκευαστεί καν! Διότι, αν λάβουμε υπόψη μας τον κύκλο κατασκευής ακόμα και ενός επιτυχημένου "πράσινου"μοντέλου αυτοκινήτου, ουδέποτε αυτό θα είναι απόλυτα οικολογικό. Παρόλα αυτά, πέραν από τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις και τα εθνικά μέτρα, ο ίδιος ο πολίτης όχι μόνο οφείλει να επιλέγει το όχημα που μολύνει το λιγότερο δυνατό - και στην ιδανικότερη περίπτωση τα μέσα μαζικής μεταφοράς - αλλά και να προσαρμόζει την οδική του συμπεριφορά στο πλαίσιο των "10 χρυσών κανόνων της οικολογικής οδήγησης" που εξήγγηλε πρόσφατα το Υπουργείο Mεταφορών, με σκοπό να μειώσει στο ελάχιστο τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον, εξοικονομώντας καύσιμα άρα και χρήμα. Tο χρωστάμε στη συνείδησή μας, στον πλανήτη και στα παιδιά μας..."

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μια πάρα πολύ σημαντική δήλωση με την οποία αποκαλύπτεται πλήρως η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση έκανε χθες ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους: Έως το τέλος του 2008 το δημόσιο θα δανειστεί 43 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 36-37 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ομολογία πλήρους αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: Σ αυτό το ύψος -43 δισ.- είχε φθάσει ο δανεισμός το 2004, έτος Ολυμπιακών Αγώνων, έτος κατά το οποίο η οικονομική δραστηριότητα ήταν στο ζενίθ και η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό 5% και οι υποχρεώσεις διεξαγωγής των Αγώνων επέβαλαν έκτακτο δανεισμό.
Η οικονομία εξώκειλε. Η «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση των εσόδων και την υπέρβαση των δαπανών επιχειρείται να καλυφθεί με περισσότερο δανεισμό (που αυξάνει το ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος) και με την καταιγίδα των φοροεισπρακτικών μέτρων.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται αλματωδώς και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κατρακυλά.
Η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Μάρτιο του 2004 με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 5%. Υποσχέθηκε, δεσμεύθηκε για εφαρμογή μιας νέας πολιτικής που θα διατηρήσει και θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο μια τέτοια πολιτική ποτέ δεν εφαρμόστηκε ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην οικονομία.
Το «αναπτυξιακό απόθεμα» που είχε δημιουργηθεί από τις κυβερνήσεις Σημίτη συνέχισε να ωθεί την ελληνική οικονομία, αλλά χωρίς τη δημιουργία νέων «καταλυτών» η ανάπτυξη άρχισε να φθίνει εντυπωσιακά αμέσως μόλις άρχισε να γίνεται αισθητή η διεθνής κρίση, καθώς είχε αδυνατίσει η «θωράκιση».
Ετσι, οι αναπτυξιακές επιδόσεις συρρικνώθηκαν στο 3,4%, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 4,9%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται αλματωδώς, και η ανταγωνιστικότητα κατρακυλά.
Η κυβέρνηση, που υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη, προσέφυγε αιφνιδιαστικά σε φοροεισπρακτικά μέτρα που θίγουν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τα μεσαία στρώματα, το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να λαμβάνει πρόνοια για την ταυτόχρονη εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Πρόκειται για κίνηση που δείχνει πανικό μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να τεθεί η οικονομία, για δεύτερη φορά, σε καθεστώς επιτήρησης από την ΕΕ.
Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ σπατάλησε πολύτιμο χρόνο προκειμένου δήθεν να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, γεγονός που μας οδήγησε στην επιτήρηση, οδήγησε την οικονομία σε επικίνδυνους ατραπούς με αποτέλεσμα, όταν έρθει το τέλος της διεθνούς κρίσης πιθανότατα να μην μπορεί να κάνει μια νέα επιτυχημένη εκκίνηση.

Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70 ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ

Σε μέτρα που παραπέμπουν σε λογικές που επικρατούσαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Tα τεκμήρια διαβίωσης επανέρχονται δριμύτερα ως βασικό «όπλο» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Oικονομίας, θα προσδιοριστεί ένας «βασικός κατάλογος δαπανών, μέσω του οποίου θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης των φορολογουμένων».
Τον Μάρτιο του 2001 ο κ. Γ. Aλογοσκούφης έγραφε: «Tο πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό. Eίναι πρόβλημα μιας κυβέρνησης που επανεξελέγη πρόσφατα, αλλά που δεν έχει ούτε όραμα ούτε κατεύθυνση (...) H οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν κατά βάση εισπρακτική (...) Mια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη (...) ώστε να εξαλειφθεί η ανάγκη για συνεχείς φορολογικές παρεμβάσεις».
Δυστυχώς για την οικονομία, για τους φορολογούμενους, επιχειρήσεις και πολίτες η κυβέρνηση, μετά την παταγώδη αποτυχία της να περιορίσει τη σπατάλη η οποία φθάνει τα 10 δισ. ευρώ ετησίως -σύμφωνα με όσα η ίδια υποστήριζε το 2004- καταφεύγει στη λογική της «πισίνας».
Για την εφαρμογή ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών μέτρων για τη ριζική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κανείς δεν διαφωνεί. H αποσπασματική όμως επικοινωνιακή ανάδειξη ορισμένων (απαράδεκτων) φαινομένων και η γενίκευσή τους δημιουργεί αίσθημα γενικευμένης κοινωνικής ανασφάλειας, καθώς δημιουργείται η αίσθηση μιας φορολογικής επιδρομής με «το χέρι του εφόρου να μπαίνει στο σεντούκι». Xρηματιστήριο και επιχειρηματικότητα δέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις από τις αιφνιδιαστικές και αποσπασματικές κυβερνητικές αποφάσεις. O υπουργός Oικονομίας δηλώνει ότι ο τρόπος επιβολής του νέου συστήματος τεκμηρίων θα συζητηθεί στο Eθνικό Συμβούλιο κατά της Φοροδιαφυγής. Αλλά η ουσία είναι ότι τα τεκμήρια είναι ομολογία αποτυχίας του φορολογικού συστήματος να συλλάβει εισοδήματα που τώρα φοροδιαφεύγουν.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΝ 2

* Οι Πρώτες Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από το ΕΠΑΝ ΙΙ

Σύντομα ξεκινούν οι πρώτες δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης παρέχει σχετική ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και φυσικά πρόσωπα μέσω της ιστοσελίδας της www.antagonistikotita.gr και του Γραφείου Πληροφόρησης (Μεσογείων 56, Αθήνα - τηλ: 8011136300).
Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας, όπου το ΕΠΑΝ δίνει ιδιαίτερη έμφαση την επόμενη περίοδο, θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Ενίσχυση Ελληνικών Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη Μικροηλεκτρονική- Φάση 2». Στόχος του προγράμματος είναι η διάχυση της τεχνογνωσίας, η αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών και η δημιουργία ισχυρών δικτύων μεταξύ της βιομηχανίας, του ερευνητικού ιστού και των παγκόσμιων αγορών, ώστε να επιτευχθεί μακροπρόθεσμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βιώσιμο οικοσύστημα ανάπτυξης και καινοτομίας στον τομέα της μικροηλεκτρονικής. Για την ενίσχυση του τομέα αιχμής γνώσης της μικροηλεκτρονικής έχει επίσης δρομολογηθεί, μέσω πρόσκλησης του ΕΠΑΝ ΙΙ, η δημιουργία cluster επιχειρήσεων του τομέα στην Πάτρα.
Επιπλέον, για την ενίσχυση της προσφοράς και της ζήτησης υπηρεσιών Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας σύντομα προκηρύσσεται η δράση «Κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)» (voucher for SMEs), προκειμένου να υποστηριχθούν οι τεχνολογικές ανάγκες των ΜμΕ και να διευκολυνθούν στην αγορά καινοτόμων συμβουλευτικών υπηρεσιών από ενδιάμεσους φορείς καινοτομίας (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κ.α). Άλλες δράσεις του ΕΠΑΝ ΙΙ που προωθεί το ΥΠΑΝ αφορούν μελέτες προετοιμασίας νέων Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας, διακρατικές διμερείς συνεργασίες στον τομέα της Έρευνας & της Τεχνολογίας, καθώς και συμμετοχή ελληνικών φορέων σε JTI & ERANETS.
Στον τομέα της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ξεκινά σύντομα το πρόγραμμα εποπτείας της αγοράς και των υποδομών ποιότητας, καθώς και η προμήθεια εξοπλισμού πυροσβεστικών σταθμών στις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) Λαμίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Ξάνθης και Κομοτηνής. Επιπλέον, στις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει και η υποβολή αιτήσεων για έργα αναφορικά με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και τη δημιουργία ζωνών υποδοχής σκαφών σε εμπορικούς λιμένες.
Τέλος, στον τομέα της Ενέργειας θα προκηρυχθούν δράσεις για την υλοποίηση του αγωγού αερίου υψηλής πίεσης προς Αλιβέρι, την επέκταση του δικτύου διανομής από Οινόφυτα έως Χαλκίδα και την εγκατάσταση συστήματος διανομής για βιομηχανικούς καταναλωτές σε διάφορες περιοχές της Ευβοίας, το σταθμό συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρεβυθούσα, την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης στη Ν. Μεσημβρία Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα www.antagonistikotita.gr και στο Γραφείο Πληροφόρησης της Ειδικής Γραμματείας για την Ανταγωνιστικότητα του ΥΠΑΝ (Μεσογείων 56, Αθήνα-τηλ: 8011136300), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τις δράσεις του ΕΠΑΝ ΙΙ 2007- 2013, αλλά και να εγγραφούν για την αυτόματη ενημέρωση τους μέσω e-mail για τις νέες προκηρύξεις.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

«Βοήθεια στο Σπίτι», «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ.Α.Νάκος απέστειλε Εγκύκλιο προς όλες τις Περιφέρειες της Χώρας, προκειμένου αυτές να γνωστοποιήσουν αμέσως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της αρμοδιότητάς τους, τη συνέχιση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
α. Τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κοινωνική Μέριμνα» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», εξακολουθούν να εκτελούνται, μέχρι την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» και «Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθειας», από τα οποία θα υποκατασταθούν.
β. Το προσωπικό που ήδη απασχολείται σ΄ αυτά, εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων. Οι υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα παραταθούν μέχρι τις 31/12/2008, υπό τη ρητή επιφύλαξη ότι δεν θα έχει εν τω μεταξύ ενεργοποιηθεί, με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.
Συνεπώς, οι Δομές που υλοποιούν τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κοινωνική Μέριμνα» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως έχουν, μέχρι την ενεργοποίηση των δομών που θα τις υποκαταστήσουν κατά την τέταρτη προγραμματική περίοδο. Η ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων θα υλοποιηθεί με σχετικές προσκλήσεις, όπως αυτές προβλέπονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.