Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΠ

Νέες διαδικασίες μέσω των ΚΕΠ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, καθορίζουν νέες διοικητικές διαδικασίες αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας – Δ/νσης Στρατολογικού, οι οποίες μπορούν να διεκπεραιώνονται πλέον μέσω και των ΚΕΠ, προσφέροντας ταχύτερη εξυπηρέτηση στους ενδιαφερόμενους.
Πιο συγκεκριμένα με την Κ.Υ.Α. προβλέπεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προβούν μέσω των ΚΕΠ σε:
1. Εξαγορά του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων, όσων έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.
2. Αναβολή κατάταξης των εχόντων εκτός της ελληνικής και τη γερμανική υπηκοότητα.
3. Αναβολή κατάταξης των υπαλλήλων του ΟΗΕ και υπαλλήλων Ειδικευμένων Οργανισμών Ηνωμένων Εθνών.
4. Τμηματική εκπλήρωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, με το Ν. 3421/2005.
5. Χορήγηση αναβολής κατάταξης λόγω θεραπευτικής αγωγής, σε κέντρα θεραπείας εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.
6. Αναγνώριση ως αντιρρησία συνείδησης
7. Χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης, μόνου ή μεγαλύτερου γιου γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει ένα τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο, ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία, αδελφό ή αδελφή.
8. Χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης χήρου πατέρα, ενός τουλάχιστον ζώντος ανηλίκου, ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου.
9. Χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης πατέρα, ενός τουλάχιστον ζώντος ανηλίκου, ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, που έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
Επίσης, με την ίδια Κ.Υ.Α οι ακόλουθες διαδικασίες καταργούνται με βάση τις μνημονευόμενες στις παραγράφους 10-25 διατάξεις
1. Χορήγηση αναβολής κατάταξης, σε όσους διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες, ή έρευνες στο εξωτερικό.
2. Εξαγορά στρατιωτικών υποχρεώσεων, όσων διακόπτουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Τουρκία, ή σε χώρα του τέως ανατολικού συνασπισμού.
3. Υγειονομική εξέταση όσων αδυνατούν να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις για λόγους υγείας.
4. Χορήγηση αναβολής κατάταξης μεταναστών.
5. Εξαγορά στρατιωτικών υποχρεώσεων μεταναστών.
Σε σχετική δήλωση του, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης αναφέρει: «Με πρόγραμμα και στοχευμένες δράσεις, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, εμπλουτίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω των ΚΕΠ, πάντα με τον ίδιο στόχο: ταχύτητα, αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα»

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Χαλάνδρι 29 Δεκεμβρίου 2008






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Νεολαίας & Άθλησης , σας προσκαλούν στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων , που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 12.00 στο Δημοτικό Γυμναστήριο Χαλανδρίου επί της οδού Λεωφ. Πεντέλης 150.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

Πήραμε επιστολή -μελέτη απο τον κ. Γαλιώτο Κώστα όπου αναφέρονται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την ανάθεση καθηκόντων άσκησης διαχείρισης σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και ιδιαίτερα σε Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ο κ. Γαλιώτος είναι ο μελετητής που ανέλαβε την μελέτη βιωσιμότητας ή τροποποίησης της λειτουργίας δύο δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Βριλησσίων, η οποία συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα απο ένα χρόνο απο την παράδοσή της. Ο Δήμος προχωρεί στην υλοποίηση αυτής της μελέτης όπου εκεί αναφέρονται και οι εν λόγω προϋποθέσεις. Το θέμα έχει απασχολήσει επί μακρόν το Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους εργαζόμενους, οι οποίοι να σημειώσουμε οτι για την υλοποίηση των νέων διατάξεων λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων είχαν κατέβει και σε απεργία. η υπόθεση αυτή είχε κι ένα α΄λλο επίσης αποτέλεσμα, την παραίτηση της εκπροσώπησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης της δημοτικής παράταξης του κ. Γιάννη Τσούτσια.

Παραθέτουμε ως απόλυτα έχει η επιστολή - μελέτη του κ. Γαλιώτου και βέβαια όλοι αναμένουν κατά πόσο θα εφαρμοστεί η ψηφισθείσα απο την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου βριλησσίων ή θα καταστρατηγηθεί.





Πώς να επιλέγονται αξιοκρατικά ο Διευθυντής και ο Πρόεδρος
μιας Δημοτικής Επιχείρησης


«Σωκράτης ερωτηθείς ποία ανομείται πόλις
«εν η» έφη, «οι άρχοντες μεθ΄ εταιρείας καθίστανται»»
(Ο Σωκράτης, όταν ρωτήθηκε ποια πόλη διοικείται παράνομα, είπε:
Η πόλη στην οποία οι άρχοντες τοποθετούνται από φατρίες)
ΣΩΚΡΑΤΗ, Ανθολόγιο Ιωάννη Στοβαίου


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες Άποψη (Αλεξανδρούπολη) και Παρατηρητής της Θράκης (Κομοτηνή) το Νοέμβριο του 2008.

Συνιστά μια εκτεταμένη σύνοψη του ζητήματος της αναξιοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, του πολιτικού αμοραλισμού, της αναποτελεσματικότητας και της κακοφημίας των προβιομηχανικών δομών της αυτοδιοικητικής επιχειρηματικότητας, όπως αποτυπώνεται στις μελέτες τις οποίες εκτέλεσε η εταιρεία Κωνσταντίνος Γαλιώτος και Συνεργάτες Ε.Ε. για λογαριασμό 9 πρωτοβαθμίων ΟΤΑ στις Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αντίστοιχη μελέτη για το Δήμο Βριλησσίων (βλ. Τεύχος Γ΄, Κεφ. 3 «Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της νέας κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης», παρ. 3.5, σελ. 104-124).


Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις (εφεξής ΔΕπ), ως δορυφορικές δομές του κεντρικού μηχανισμού ενός Δήμου, συνιστούν την Αχίλλειο πτέρνα και το OTA – gate των εξίσου προβληματικών ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Πρόκειται για φθαρμένα αυτοδιοικητικά παραπροϊόντα του χθες και οντότητες των οποίων η σύσταση δεν επιβεβαιώνεται από πραγματική κοινωνικο-οικονομική σκοπιμότητα και χωρική αναπτυξιακή αναγκαιότητα που να είναι αποτέλεσμα ανόθευτων και τεκμηριωμένων προσεγγίσεων στο πλαίσιο σωστών, άρτιων και ακέραιων ad hoc μελετών.

Οι ΔΕπ συνιστούν «τεχνητές» δομές και ερασιτεχνικά ιδεολογήματα του δημοτικώς επιχειρείν ερμαφρόδιτης φύσης και προσχηματικής ευελιξίας που είναι υπερχρεωμένες, αμαρτωλές, παραβατικές, κακόφημες, ζημιογόνες ή/και ανενεργές (κάτι ως επιχειρήσεις κελύφη, φούσκες και σημαίες ευκαιρίας μιας χρήσεως).

Εκτός από πληγές χαίουσες των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, συνιστούν έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας μέσω των αντισυνταγματικών πρακτικών των πελατειακών σχέσεων, μηχανισμούς καταστρατήγησης του ανταγωνισμού, του δημόσιου λογιστικού, του θεσμικού πλαισίου των διαγωνισμών και εφαλτήρες για παρασιτισμό, αριβισμό, θεσιθηρία, ρουσφετολογία, καιροσκοπισμό, προσοδοθηρία και κάθε άλλης χυδαίας έκφανσης του κακόφημου τοπικού κυβερνητισμού (μαυρογιαλουρισμού).

Από πλευράς συγκρότησης βρίσκονται σε κατάσταση χάους και αταξίας ενώ από πλευράς επιπέδου ιστορικής ανάπτυξης οι δομές έχουν καθηλωθεί στην προβιομηχανική εποχή.

Η σύσταση των ΔΕπ έγινε με επιπόλαιες, μη αξιολογημένες, μη επεξεργασμένες και επιδερμικές νομιμοποιητικές πράξεις των υπερκειμένων αρχών στη βάση κάποιων κατά παραγγελία οικονομοτεχνικών μελετών και συνοδευτικών Κανονισμών αμφισβητούμενης εγκυρότητας οι οποίες, όπως αποδείχθηκε τελικά στην πράξη, οδήγησαν στη δημιουργία εκτρωματικών δομών.

Πρόκειται για συνοδευτικές μελέτες με ποιότητα επιπέδου μιας κακής Εκθέσεως Ιδεών που θυμίζουν «προχειρογραμμένα στο πόδι και τυποποιημένα έγγραφα προσδόκιμης βιωσιμότητας ΔΕπ για μαζική παραγωγή και για πανελλήνια κατανάλωση». Δηλαδή χαρτιά που χρησιμοποιούνται ως ένα νομιμοφανές άλλοθι για τη σύσταση των θνησιγενών μορφωμάτων.

Η ανυπαρξία πραγματικών ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτίμηση πεπραγμένων και τον καταλογισμό ευθυνών ένεκα θετικών και αποθετικών ζημιών (κοινωνικού κόστους και κόστους ευκαιρίας) καθώς και διοικητικών παραβάσεων που είναι ποινικά κολάσιμες, επέτρεψε την ανεμπόδιστη παρείσφρηση διαστρεβλωτικών, παραμορφωτικών και διαταρακτικών παραγόντων που οδήγησαν τις (εξαρχής) θνησιγενείς δομές στη σημερινή απαξίωση και κακοφημία.

Η πείρα και η γνώση που έχουμε αποκτήσει μέχρι σήμερα για το ζήτημα μας έχoυν δημιουργήσει την πεποίθηση ότι τα αμαρτωλά στοιχεία του χθες δραστηριοποιούνται σήμερα με την ίδια λογική και ιδιοτελή στοχοθεσία έτσι, ώστε να καταστρατηγήσουν το μεταρρυθμιστικό πνεύμα και τους τύπου του νέου Δημοτικού Κώδικα.

Μια σημαντική πτυχή του θέματος (από τις εκατοντάδες πληγές που θα μπορούσε να περιγράψει κανείς) είναι η αναξιοκρατική μεθοδολογία επιλογής του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕπ από το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά η αναξιοκρατική μεθοδολογία πρόσληψης του Διευθυντή της ΔΕπ (με εκτός ΑΣΕΠ διαδικασίες) από τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕπ και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

Επειδή οι θέσεις ευθύνης του Προέδρου και του Διευθυντή είναι νευραλγικές, έχουν μεγάλο ειδικό βάρος και επηρεάζουν σημαντικά το μέλλον μιας ΔΕπ, προτείνεται να εφαρμοστεί μια νέα πραγματικά αξιοκρατική, έγκυρη και αξιόπιστη διαδικασία με πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για την ανόθευτη επιλογή των στελεχών του top management των φορέων με την ελπίδα ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου Δημοτικού Κώδικα δε θα επαναληφθούν οι χυδαιότητες του παρελθόντος.

Δηλαδή οι γνωστές παραδιαδικασίες και αλχημείες με τις οποίες καταστρατηγείται το πνεύμα του νομοθέτη, το Σύνταγμα και η λαϊκή βούληση.

Ειδικά δε για όλους όσοι ανήκουν στην κυβερνώσα παράταξη (ετερόφωτα άτομα που οφείλουν την ύπαρξή τους στο κυβερνών κόμμα), η παραβατικότητα επεκτείνεται και σε χώρους που αφορούν στην παραβίαση της κομματικής νομιμότητας (Καταστατικό, Πρόγραμμα) και των εντολών του Προέδρου και Πρωθυπουργού για διοικητική μεταρρύθμιση, απεμπόληση του χθες και φυγή προς τα εμπρός.


Α. Για την πρόσληψη του Διευθυντή

Κατ΄ αρχάς το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει εξαρχής να λάβει μια απόφαση αν θα αποδεχτεί την προσαρμογή των επιχειρήσεων στη βάση μιας ολοκληρωμένης, άρτιας, πλήρους, πραγματικής και αξιόπιστης οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας και αντίστοιχης μελέτης κανονισμού προσωπικού ή θα επαναλάβει το «όνειδος του χθες» να αγοράζει με χρήματα των πολιτών τυποποιημένες «virtual reality» μελέτες μαζικής κατανάλωσης οι οποίες δε συνάδουν με τους Κανόνες της Τέχνης και της Επιστήμης καθώς και τους Κώδικες Δεοντολογίας.

Αν αποφασιστεί το υγιές σενάριο, τότε θα πρέπει να δοθεί «πραγματικά» ευρεία δημοσιότητα για να «ανέβει ψηλά ο πήχης του συναγωνισμού» έτσι, ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση μεγάλου αριθμού ικανών και καταλλήλων υποψηφίων για πρόσληψη (crème de la crème).

Για την προσέλκυση ταλαντούχων υποψηφίων οι όροι πρόσληψης θα πρέπει να είναι ελκυστικοί έτσι, ώστε να βρεθούν ικανοί και προσοντούχοι υποψήφιοι οι οποίοι θα «δεχθούν να εγκαταλείψουν μια αξιοπρεπή και καλά αμειβόμενη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας για πρόσληψη σε μια ΔΕπ της οποίας η εικόνα και το κύρος είναι γενικά απωθητικοί παράγοντες.

Ακολουθεί η περιγραφή του προφίλ που θα πρέπει να έχει ο ιδανικός υποψήφίος για πρόσληψη (πείρα, ευρεία και ειδική γνώση, προσωπικότητα, δεξιότητες, αξία προϋπηρεσίας, βαρύτητα και αξία πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών, portfolio ad hoc επιτυχιών, νεωτερισμών, καινοτομιών, μετρήσιμες επιτυχίες της biodata του υποψηφίου, προϋπηρεσία σε διευθυντικές θέσεις υψηλών προδιαγραφών, accountability, αρίστη γνώση ξένων γλωσσών, αντίληψη, υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ικανοποιητικό δείκτη ευφυΐας, συμβατότητα με τη θέση και τον οργανισμό, αξιοσύνη υψηλών προδιαγραφών, κατάλληλο κοινωνιόγραμμα και ψυχόγραμμα, επικοινωνιακές τεχνοκρατικές ικανότητες, κοινωνική νοημοσύνη, κύρος, αυτοσεβασμό, υπερηφάνεια, «τσαγανό», κ.ο.κ.).

Το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου για πρόσληψη μεταστοιχειώνεται σε μια «σταθμισμένη ποσοτικά κλίμακα βαθμολόγησης κριτηρίων» που περιγράφει το σταθμισμένο πολυκριτηριακό και πολυδιάστατο μοντέλο (προσομοίωμα) του συστήματος αξιολόγησης, βαθμολόγησης, μοριοδότησης και τελικής επιλογής των υποψηφίων.

Χρησιμοποιούνται αξιολογητές οι οποίοι πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοϋψείς με τους υποψηφίους για πρόσληψη από πλευράς προσόντων και να γνωρίζουν τη μεθοδολογία «αξιολόγησης προσωπικού για επιλογή και πρόσληψη».

Για την αντιμετώπιση περιπτώσεων αμφισβήτησης της διαδικασίας ή ανάγκης για την αναψηλάφηση της υπόθεσης, το αρχείο των διαδικασιών τεκμηρίωσης της επιλογής και απόρριψης των άλλων υποψηφίων θα διατηρείται για πάντα στο αρχείο της ΔΕ και του Δήμου.

Ένα στάδιο πριν από την οριστική λήψη απόφασης για την επιλογή του Διευθυντή θα δημιουργείται ένας κατάλογος των τριών έως πέντε καταλληλότερων υποψηφίων (short list) και θα διενεργείται επαναληπτική διαδικασία κριτικής αξιολόγησης μέχρις ότου οι κριτές να καταλήξουν στον πλέον κατάλληλο υποψήφιο για πρόσληψη. Στο πλαίσιο αυτής της φάσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των Δημοτικών Παρατάξεων που θα είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη της τεκμηριωμένης λήψης της απόφασης για την καταλληλότητα του υποψηφίου ο οποίος τελικά θα επιλεγεί.

Για την αποφυγή έντεχνων και πολλές φορές «άκομψων και χοντροκομμένων» παραβιάσεων της διαδικασίας, θεωρείται σκόπιμο η διαχείριση του ζητήματος να ανατεθεί σε διαπαραταξιακή επιτροπή διενέργειας και παρακολούθησης της συνολικής διαδικασίας η οποία μπορεί να υποστηριχθεί από την πρόσληψη Συμβούλου Επιλογής Προσωπικού.

Β. Τα προσόντα που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος

Αν για το Διευθυντή μιας ΔΕπ απαιτούνται σοβαρές, αξιόπιστες και έγκυρες διαδικασίες πρόσληψης, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί πόσο πιο πολύ σοβαρές, αξιόπιστες, έγκυρες, διαφανείς και ακέραιες πρέπει να είναι οι διαδικασίες για την επιλογή του Προέδρου του φορέα.

Ορθό είναι να διορίζεται ως Πρόεδρος άτομο το οποίο «εμπνέει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη», έχει «κύρος» (glamour) υπερτοπικής εμβέλειας και διαθέτει αξιοσύνη, biodata και CV υψηλού επιπέδου, δημιουργικότητα, ad hoc τεχνογνωσία, accountability, υπευθυνότητα, επαγγελματικές επιτυχίες, καθαρό ποινικό μητρώο, τεκμηριωμένο όραμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και lato sensu είναι ευρύτερα αποδεκτός από την τοπική κοινωνία.

Για ευνόητους λόγους, ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι από πλευράς «τυπικών και ουσιαστικών προσόντων» ισοϋψής ή ανώτερος οποιουδήποτε άλλου εργαζόμενου στη ΔΕπ. Ιδιαίτερα δε του Διευθυντή που και αυτός θα πρέπει να είναι προικισμένος και προσοντούχος.

Επίσης, από τη θέση του Προέδρου θα πρέπει να αποκλείονται όλοι όσοι κατά το παρελθόν διετέλεσαν Πρόεδροι σε Δημοτική Επιχείρηση αν κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν εκτέλεσαν σωστά το καθήκον τους (απολογισμός οικονομικών και διοικητικών πεπραγμένων).

Δε συνάδουν με τις προδιαγραφές του Προέδρου αποτυχημένοι πολιτευτές σε εθνικές, νομαρχιακές, δημοτικές εκλογές και σε ευρωεκλογές, προβληματικοί επιχειρηματίες, προμηθευτές προϊόντων στο Δήμο, διπλοθεσίτες συνταξιούχοι και μη συνταξιούχοι, χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι ή χαμηλόβαθμοι συνταξιούχοι του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, άνεργοι, κ.λπ. (εκτός αν μπορεί να τεκμηριωθεί η καταλληλότητα και η συμβατότητα με αντικειμενικά κριτήρια).

Δεν είναι συμβατά με την αξία της θέσης τα κοντόφθαλμα, αφελή και προσχηματικά κριτήρια εντοπιότητας (με την έννοια του δημότη). Αντίθετα, τα προσόντα που φανερώνουν προσωπικότητα με υπερτοπική εμβέλεια και διευρυμένη αναγνώριση προσδίδουν κύρος και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου του Δ.Σ. και ipso facto στη Δημοτική Επιχείρηση και στο Δήμο. Τυπική προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο Πρόεδρος να είναι κάτοικος του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ όπως και ο Διευθυντής θα πρέπει να υπάγονται σε καθεστώς ελέγχου του «πόθεν έσχες» σε επίπεδο δημοτικής αρχής και Γ.Γ. Περιφέρειας.
Γ. Πρόσθετα προσόντα Προέδρου και ο Διευθυντή
Να διαθέτουν αμφότεροι πείρα και γνώση στη Διοίκηση, Διαχείριση, Λειτουργία και Εφαρμογή σύγχρονων Πληροφοριακών Συστημάτων υποστήριξης της Διοίκησης και Διαχείρισης της Γνώσης (Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης και Στρατηγικής).
Να διαθέτουν αμφότεροι πείρα και γνώση στα ζητήματα διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, των Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Πολιτικών, των Διαπεριφερειακών και Διακρατικών Πρωτοβουλιών, των Διεθνών και Διεθνικών Οργανώσεων και Οργανισμών, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ 2007-2013, και των άλλων «εκτός ΕΣΠΑ» Ειδικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Θα πρέπει να είναι σε θέση να συντάσσουν και να εκτελούν σοβαρές επιστημονικές εργασίες και εισηγήσεις (που κατά κανόνα συνοδεύονται από παρουσιάσεις και συζητήσεις) στην Ελληνική και σε ξένη γλώσσα. Και τούτο γιατί αυτοί οι δύο θα πρέπει να συμμετέχουν ως εισηγητές και ομιλητές σε fora στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό για την τοπική αυτοδιοίκηση ή/και την αυτοδιοικητική επιχειρηματικότητα
Θα πρέπει να διαθέτουν κύρος και αξιοσύνη, να εμπνέουν το σεβασμό και την αναγνώριση, να έχουν διαπραγματευτική ισχύ και ικανότητα συναντίληψης όταν θα εκπροσωπούν το Δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση σε Προγραμματικές Συμφωνίες με Ινστιτούτα και άλλους φορείς υψηλής επιστημοσύνης και υπερ-σύγχρονης τεχνογνωσίας ή όταν θα διαπραγματεύονται με υπερκείμενες αρχές διάφορα ζητήματα σχετικών διαβουλεύσεων (λ.χ. Γ.Γ. Περιφέρειας, ΥΠΕΣΔΔΑ, κ.λπ.).
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι προτεινόμενες αξιοκρατικές διαδικασίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλες τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις, όπως στις περιπτώσεις του Γενικού Γραμματέα και των Ειδικών Συνεργατών των Δημάρχων, όπου ως γνωστόν καταστρατηγείται κάθε έννοια νομιμότητας αξιοκρατίας εξαιτίας της ανυπαρξίας ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.
Δεν απαιτείται να έχει κανείς σπουδαίο δείκτη IQ για να καταλάβει το αυτονόητο.
Η μη εφαρμογή του προαναφερθέντος μοντέλου (ή κάποιου συναφούς ισοϋψούς αξίας), είναι νομοτελειακά αναπόφευκτο σε μικρό βάθος χρόνου να οδηγήσει στη επανάληψη του χυδαίου χθες και να καταρρακώσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης.
«…η κακή οργάνωση και ο συγκεντρωτισμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η έλλειψη αξιολόγησης, η αναξιοκρατία, η αποδυνάμωση του ΑΣΕΠ, η απουσία ελέγχων, η διόγκωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς…»

«….την εμπέδωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, το σεβασμό και τη θωράκιση των θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, …».

Π. Παυλόπουλος, Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κατά την εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου για την επέτειο των τριών ετών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗ

'ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ Ή ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΑΜΕΙΦΘΕΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ'.
ΕΜΕΙΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ, ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. ΠΟΥΘΕΝΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. ΜΙΑ ΜΑΥΡΙΛΑ, ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΜΙΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ. ΚΡΙΜΑ.
ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΙΔΙΟΔΟΞΙΑ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΙΛΑ, ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.
ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΟ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ!
Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΚΑΛΑ (ΑΠ' ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ) ΕΙΝΑΙ Ο κ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΦΟΥ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΩΡΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΩΡΩΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑ ΕΛΥΣΕ!!!!!!!
ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΣΤΑΤΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ) 'Η ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.
Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ.
Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΛΛΕΤΑΙ. ΤΙΠΟΤΑ ΣΩΣΤΟ, ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ ΚΟΝΟΝΤΑΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΣΕ ΡΑΣΤΩΝΗ. ΚΑΜΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΗ, ΤΗΣ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.
ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΘΕΣΜΟ, ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΡΓΑΝΑ.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ, ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ. ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΙΕΡΟΤΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ, ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΜΟΝΙΜΗ Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ.
Η ΠΕΙΝΑ ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΟΜΩΣ ΤΑ 'ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΜΠΟΫΣ' ΖΟΥΝ ΣΕ ΠΕΛΑΓΗ ΕΥΤΥΧΙΑΣ. ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ.
ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΜΠΟΡΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΘΕΑΤΕΣ ΣΕ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ.
Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ, ΑΝΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΑΝΟΥΣΙΑ, ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ, ΑΤΟΝΗ, ΑΤΟΛΜΗ, ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ, ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ 'σαν σημερα'.
ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ 2008, ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΚΙΩΝ.

Σαν σήμερα

537 : Θυρανοίξια του ναού της Αγίας Σοφίας, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισίδωρου. Ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφωνεί: 'Νενίκηκασε Σολομών'.
1934 : Ο Σάχης μετονομάζει την Περσία, Ιράν
1947 : Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμ. Σοφούλη κηρύσσει το ΚΚΕ παράνομο.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1947 : Συγκροτείται η 'Κυβέρνηση του Βουνού' με πρωτοβουλία του ΚΚΕ
1955 : Καταργούνται τα 8τάξια ΄γυμνάσια και καθιερώνονται τα 6τάξια.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Αποστολή έκθεσης σχετικά με την απλούστευση των διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης

Η Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, επέλεξε να ασχοληθεί με την απλούστευση των διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και για το λόγο αυτό συνέταξε σχετική Έκθεση στην οποία παρουσιάζει τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της για τις διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, οργανικά στοιχεία των οποίων -και βασικά προβλήματα- αποτελούν η δέσμευση της ιδιοκτησίας και η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης.
Οι διαδικασίες αυτές ρυθμίζονται από ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει συνταγματικές διατάξεις, πληθώρα νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων και πλούσια σχετική νομολογία. Οι διαδικασίες αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με το αντικείμενο της απαλλοτρίωσης (τεχνικές δημόσιες υποδομές, κοινόχρηστοι χώροι, σχολεία, χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κλπ.) και τον δημόσιο φορέα υπέρ του οποίου γίνεται η απαλλοτρίωση και εντάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες: απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης για τις οποίες απαιτείται αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου.
Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την καταγραφή και αξιολόγηση της ισχύουσας κατάστασης, επικεντρώνονται στις χρονικές καθυστερήσεις διεκπεραίωσης της διαδικασίας κήρυξης της απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης των ιδιοκτητών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την δέσμευση της ιδιοκτησίας για χρονικά διαστήματα ακόμη και 10 ή 20 ετών χωρίς καταβολή της σχετικής αποζημίωσης
Κύρια γενεσιουργό αιτία των καθυστερήσεων αποτελεί η οικονομική αδυναμία των δημοσίων φορέων, κυρίως στις περιπτώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Πολιτισμού, να διαθέσουν τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή της αποζημίωσης, καθώς και η κίνηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης και δέσμευσης ιδιοκτησιών χωρίς να είναι διαθέσιμοι οι αναγκαίοι για την αποζημίωση πόροι. Πέραν των προβλημάτων αυτών, υπάρχουν και άλλα θεσμικά και επιχειρησιακά προβλήματα τα οποία συμβάλλουν παράλληλα στις παρατηρούμενες καθυστερήσεις. Τα προβλήματα αυτά αφορούν στην ελλιπή πληροφόρηση των θιγόμενων ιδιοκτητών, στην ανεπαρκή και μη χρηστική κωδικοποίηση των ισχυουσών ρυθμίσεων, στην απουσία υποχρεωτικών προδιαγραφών κατάρτισης της μελέτης Κτηματολογίου, στην οποία βασίζεται η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, στην ύπαρξη ρυθμίσεων, των οποίων η κατάργηση ή αναπροσαρμογή θα διευκόλυνε τους θιγόμενους ιδιοκτήτες και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και τέλος σε οργανωτικές αδυναμίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, από την Επιτροπή προτείνονται 6 δέσμες μέτρων με τα οποία:
· Επιταχύνεται σημαντικά και απλουστεύεται η διαδικασία απαλλοτρίωσης προς όφελος και των θιγομένων ιδιοκτητών και του Δημοσίου.
· Διευρύνονται τα δικαιώματα των θιγομένων ιδιοκτητών.
· Κατοχυρώνεται η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων ή στην αντίθετη περίπτωση η άρση της απαλλοτρίωσης σε εύλογο χρόνο.
· Ενισχύεται η διαφάνεια της διαδικασίας και η πληροφόρηση των θιγομένων ιδιοκτητών και άλλων ενδιαφερομένων.
· Διευκολύνονται οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται την διαδικασία της απαλλοτρίωσης.
· Παρακολουθείται και αξιολογείται συστηματικά η εφαρμογή της διαδικασίας.
Τα προτεινόμενα μέτρα συνοψίζονται ως εξής:
α. Ενίσχυση των δικαιωμάτων και της πληροφόρησης των δικαιούχων
· Διεύρυνση των χρόνων δημοσιοποίησης και των προθεσμιών άσκησης ενστάσεων στο στάδιο της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου και κατάρτισης του Κτηματολογικού Διαγράμματος και του Κτηματολογικού Πίνακα.
· Διεύρυνση των προθεσμιών κατάληψης των απαλλοτριούμενων ακινήτων.
· Απλούστευση των ενεργειών προβολής δικαιωμάτων του Δημοσίου με την αξιοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου και όπου αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό με την μεταφορά σε προγενέστερο στάδιο της διαδικασίας των ενεργειών αυτών και την κατάργηση της υποβολής δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους για στοιχεία τα οποία διαθέτει η αρμόδια υπηρεσία.
· Παραγωγή και διάθεση του πληροφοριακού υλικού για την χρήση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, και την πληροφόρηση και διευκόλυνση των θιγομένων ιδιοκτητών και άλλων ενδιαφερομένων και διάθεσή του σε έντυπη μορφή και από το διαδίκτυο.
β. Έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων - τήρηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου
· Θεσμική διασφάλιση της υποχρέωσης καταβολής της αποζημίωσης από τον φορέα υπέρ του οποίου γίνεται η απαλλοτρίωση για τις απαλλοτριώσεις υπέρ οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση της διαδικασίας υποχρεωτικής καταβολής της αποζημίωσης σε δύο δόσεις: 50% της αντικειμενικής αξίας για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης και το υπόλοιπο με παρακράτηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους από το Υπουργείο Εσωτερικών.
· Διασφάλιση της τήρησης εκ μέρους του Δημοσίου των υποχρεώσεών του σε ότι αφορά την ανάκληση ή την άρση της απαλλοτρίωσης με την θεσμοθέτηση διάταξης ανάκλησης ή άρσης της απαλλοτρίωσης "μη απαιτουμένης οποιασδήποτε ενέργειας των δικαιούχων "
· Περιορισμός της δυνατότητας επανακήρυξης της ίδιας απαλλοτρίωσης μέχρι δύο φορές.
γ. Θέσπιση χρονικών προθεσμιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας
· Θεσμοθέτηση αποκλειστικών προθεσμιών για τις δικαστικές ενέργειες που περιλαμβάνει η διαδικασία απαλλοτρίωσης, τον ορισμό της δικασίμου και την έκδοση και καθαρογραφή των αποφάσεων προσδιορισμού της αποζημίωσης και αναγνώρισης των δικαιούχων στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο.
· Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών για τις διοικητικές ενέργειες των υπηρεσιών που χειρίζονται την διαδικασία απαλλοτρίωσης, και σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλειστικών προθεσμιών.
· Θεσμοθέτηση αποκλειστικών προθεσμιών για τις ενέργειες λήψης αποφάσεων (Δημοτικό Συμβούλιο, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΥΠΕΧΩΔΕ) ή γνωμοδοτήσεων (Δημοτικά Διαμερίσματα, ΣΧΟΠ) στις περιπτώσεις αλλαγής ρυμοτομικού σχεδίου.
δ. Δομικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας
· Ίδρυση ειδικών τμημάτων εκδίκασης των υποθέσεων απαλλοτρίωσης στα πρωτοδικεία και εφετεία των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης , κλπ.) όπου ο μεγάλος αριθμός των υποθέσεων απαλλοτρίωσης το δικαιολογεί.
· Κατάργηση της διαδικασίας αναγνώρισης των δικαιούχων και την εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου ή, όπου αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό, διεύρυνση της δυνατότητας διοικητικής αναγνώρισης των δικαιούχων έναντι της δικαστικής αναγνώρισης.
· Διευκόλυνση της συνεκδίκασης της δικαστικής αναγνώρισης δικαιούχων με την εκδίκαση του προσδιορισμού της αποζημίωσης, όταν είναι απαραίτητη η δικαστική αναγνώριση.
ε. Ενίσχυση της διαφάνειας
· Θεσμοθέτηση υποχρέωσης λογοδοσίας των δημόσιων φορέων, περιλαμβανομένων και των φορέων της αυτοδιοίκησης, με την μηχανογραφική παρακολούθηση της εξέλιξης των πράξεων απαλλοτρίωσης που χειρίζονται και της τήρησης των προβλεπόμενων προθεσμιών, και την δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων από το διαδίκτυο.
στ. Οργανωτικές και τεχνικές βελτιώσεις
· Θεσμοθέτηση υποχρεωτικών τεχνικών προδιαγραφών για την κατάρτιση του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος, φωτογράφηση των ιδιοκτησιών και ηλεκτρονική τήρησή τους.
· Απλούστευση των ενεργειών προβολής δικαιωμάτων του δημοσίου με την αξιοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου και όπου αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό με την μεταφορά σε προγενέστερο στάδιο της διαδικασίας των ενεργειών αυτών και την κατάργηση της υποβολής δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους για στοιχεία τα οποία διαθέτει η αρμόδια υπηρεσία.
· Πλήρης κωδικοποίηση -και περιοδική επικαιροποίηση - των διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση διατάξεων η εφαρμογή των οποίων έχει παρουσιάσει προβλήματα στην πράξη (π.χ. για τις διατάξεις επίταξης).
· Έκδοση -και τακτική επικαιροποίηση - λεπτομερών οδηγιών εφαρμογής της νομοθεσίας προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και έκδοση αντίστοιχων χρηστικών οδηγιών προς τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους, το οποίο θα αποτελέσει βασικό άξονα πολιτικής ενός μοντέλου στοχευμένης κάλυψης ανθρώπων και οικογενειών χωρίς επαρκείς πόρους συντήρησης.
Το Πρόγραμμα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους, χορηγεί επιδοματικές παροχές μη ανταποδοτικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στήριξης και λειτουργεί συμπληρωματικά με πολιτικές κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συνεισφέρουν με την κατάθεση απόψεων και προτάσεων στην τελική διαμόρφωση του προγράμματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1909 : Στην εφημερίδα 'Ο Εργάτης' του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το
Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μάρξ και Ένγκελς σε μετάφραση Κώστα Χατζόπουλου.
1924 : Η Κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου συνάπτει συμφωνάι με την Αμερικανική εταιρεία
'ΟΥΛΕΝ' για την ύδρευση της Αθήνας.
1947 : Ανακαλύπτεται το τρανζίστορ από τους εργαστηριακούς επιστήμονες Μπαρντί,
Μπράτιν, Σόκλευ στο εργαστήριο 'Bell'.
1975 : Αρχίζει την δράση της η '17 Νοέμβρη' με την πρώτη δολοφονία του Γουέλς.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΦΑΝΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Σπορ καταγγέλλουν δημόσια ότι υπάρχουν μόνιμοι που αδιαφορούν και δεν πατούν το πόδι τους στο Ραδιομέγαρο της ή το κάνουν μόνον τις Κυριακές γιατί πληρώνονται επί πλέον ή μόνιμοι που προσέρχονται για μία ή δυο ώρες για τις ανάγκες εκπομπών που δημιουργήθηκαν ειδικά γι' αυτούς.
Οι εργαζόμενοι τονίζουν: «Ολοι αυτοί έχουν και δεύτερες δουλειές και δε λέμε ψέματα γιατί φαίνονται τα ονόματα τους στις εφημερίδες που δουλεύουν ενώ μερικοί έχουν και επιτελικές θέσεις.
Άλλος είναι διευθυντής σύνταξης σε αθλητική εφημερίδα και είναι μόνιμος στην ΕΡΤ, άλλος είναι προϊστάμενος αθλητικού σε... πολιτική εφημερίδα και είναι μόνιμος στην ΕΡΤ, άλλοι υπεύθυνοι σε άλλους τομείς ρεπορτάζ και κάποιοι δουλεύουν και σε ανταγωνιστικά μέσα με την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και η διοίκηση της τα ανέχεται όλα αυτά για εξυπηρετώντας μικροκομματικά συμφέροντα.
Τα ανέχεται βασικά, και η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΗΕΜΘ στη Θεσσαλονίκη που και εκεί συμβαίνουν τα ίδια δυστυχώς και γι αυτό ετοιμάζεται νομική παρέμβαση και στις δυο Ενώσεις και στην διοίκηση της ΕΡΤ που επιτρέπουν μόνιμους στο Δημόσιο να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα και τελευταία μας ταΐζουν με νέες μονιμοποιήσεις για να μην αντιδράσουμε τώρα που μένουμε άνεργοι αλλά δεν θα τους περάσει αν και για μας συνένοχοι με την διοίκηση της ΕΡΤ είναι η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΗΕΜΘ που καλύπτουν τους μόνιμους για ψηφοθηρικούς λόγους».
ΤΟ θέμα απασχόλησε και παλαιότερα την κοινή γνώμη αλλά και πάλι κουκουλώθηκε.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2009


Με 151 ψήφους η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε τον π/υ του 2009. Κατά γενική ομολογία ο φετινός π/υ είναι άκρως συντηρητικός και με σοβαρές πιθανότητες να αναμορφωθεί στην πορεία της νές χρονιάς.
Οι αρχηγοί των κομμάτων στάθηκαν απέναντι στον π/υ θεωρώντας υπεύθυνη την κυβέρνηση για την ποιότητά του.
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε στην ομιλία του την κατάσταση της οικονομίας, όπως επίσης και την παγκόσμια αρνητική συγκυρία.
Κάλεσε όλους τους φορείς να συμμετέχουν στην προσπάθεια στήριξης της Ελληνικής οικονομίας να σταθεί όρθια στις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΣ Ο JACKSON






Το είδωλο της ποπ, βασιλιάς της ποπ, Μάϊκλ Τζάκσον βρίσεκται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Ο Μάϊκλ Τζάκσον πάσχει εδώ και αρκετά χρόνια από μια σπάνια ασθένεια γεννετικής φύσεως, η οποία καταστρέφει αργά αλλά σταθερά ζωτικά όργανα του σώματος. Οι πενεύμονες του Τζάκσον χρειάζονται άμεση επέμβαση, οι γιατροί όμως είναι πολύ επιφυλακτικοί διότι άλλα σημεία του σώματος φοβούνται οτι δεν θα αντέξουν κι έτσι αναμένεται η απόφαση με ποιό τρόπο θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Οι εμφανίσεις του Τζάκσον έχουν αραιώσει πρίν απο πλύ καιρό λόγω της κατάστασής του. Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε το πρόσωπό του ήταν καλυμένο με μαύρη μάσκα.

Εκπαίδευση Ευρωπαίων στο εξωτερικό


Ο Επίτροπος για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τον Πολιτισμό και την Παιδεία , J. Figel, χαρακτήρισε τα προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης, "θετικό εργαλείο" για την προώθηση της παιδείας και της γλωσσικής κατάρτισης των παιδιών των μεταναστών. Το Comenius, τμήμα του προγράμματος "Διά Βίου Μάθησης" υποστηρίζει καινοτόμα σχέδια και τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας ειδικά για τα παιδιά ευρωπαίων ή ξένων μεταναστών, προκειμένου να ενισχύσουν τις γλωσσικές γνώσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προσφέρεται για δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης ειδικών ομάδων, μεταξύ άλλων και μεταναστών. Για τη γλωσσική κατάρτιση και την εκπαίδευση μεταναστών από τρίτες χώρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενσωμάτωσης. Οι εθνικές αρχές όμως, τόνισε ο Επίτροπος, παραμένουν αποκλειστικά αρμόδιες για την εφαρμογή όλων των προγραμμάτων.
"Έως το τέλος του 2008 υπάρχει ανοιχτή η δημόσια διαβούλευση για τα εκπαιδευτικά προβλήματα των παιδιών των πολιτών που μετακινούνται ή μεταναστεύουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η σχετική Πράσινη Βίβλος αναλύει τα προβλήματα εκπαίδευσης στη γλώσσα της χώρας υποδοχής και διατήρησης των γνώσεων της μητρικής γλώσσας και των στοιχείων πολιτισμού της χώρας καταγωγής, αρχίζοντας από την Οδηγία 77/486/ΕΟΚ και τις δυσκολίες εφαρμογής της. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα παρουσιαστούν με νέα Ανακοίνωση της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της Τσεχικής Προεδρίας.
"Η διατήρηση της μητρικής γλώσσας των παιδιών των Ευρωπαίων Μεταναστών είναι ένα ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Όταν οι μετανάστες συμπατριώτες του Ισπανού Επιτρόπου κ. J. Almunia, που παραβρίσκεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετακινηθήκαν στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τους Έλληνες, ήθελαν τα παιδιά τους να μαθαίνουν Ισπανικά και Ελληνικά. Και οι μετανάστες από τις καινούριες χώρες της ΕΕ πρέπει να διατηρούν τη μητρική τους γλώσσα, το ίδιο όμως πρέπει να κάνει και η δεύτερη και η τρίτη γενιά, που προέρχεται από τους παλιούς μετανάστες. Είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη οι επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες να έχουν το προβάδισμα", τόνισε η Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.
Στη συνέχεια, ο Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη διατήρηση της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας στην Ευρώπη. Ως παράδειγμα αυτών των δράσεων ανέφερε την πρόσφατη απόφαση των Υπουργών των 27 χωρών για ενίσχυση της πολυμορφίας μέσω της κινητικότητας των νέων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1894 : Άρχισε η περίφημη δίκη 'Υπόθεση Ντρέυφους' που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις
μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες.
1978 : Επιβάλλεται δια νόμου η χρήση μιας και μοναδικής Ελληνικής σημαίας αυτή με τις 9
εννέα γραμμές μπλέ-άσπρο.
1927 : Απεργούν οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοιζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου
μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ





Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης του πάρκου της 28ης Οκτωβρίου.Πιστοί στις
δεσμεύσεις της για μια πόλη με περισσότερους ελεύθερους χώρους, η Διοίκηση του Δήμου
Μελισσίων συνεχίζει με αποφασιστικότητα και αμείωτους ρυθμούς τις προσπάθειές της για
την υλοποίηση του στόχου αυτού.Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε εδώ και λίγες ημέρες στη διάθεση
των πολιτών των Μελισσίων ένα νέο ελεύθερο χώρο, έπειτα από την ολοκλήρωση των
εργασιών ανάπλασης του πάρκου της οδού 28ης Οκτωβρίου.Το εν λόγω έργο, μαζί με την
ανάπλαση των οδών 17ης Νοέμβρη και Καλαμβόκη που έχουν ήδη παραδοθεί, είχε διακοπεί το
2005 λόγω μη καταβολής της χρηματοδότησης από το ΕΤΕΡΠΣ. Ωστόσο, κατόπιν
συντονισμένης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής, τον περασμένο Ιανουάριο εξασφαλίστηκε
ποσό ύψους 800.000 ευρώ και οι εργασίες μπόρεσαν και πάλι να συνεχιστούν.Η κατασκευή
του πάρκου, που υλοποιήθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, αναβαθμίζει
σημαντικά την περιοχή και δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να περνούν ευχάριστα τον
κενό χρόνο τους σε ένα περιβάλλον καλαίσθητο, ασφαλές και καθαρό. Τα εγκαίνια του έργου,
που από τώρα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες, προγραμματίζονται να
πραγματοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.Όπως δήλωσε σχετικά με το θέμα ο
Δήμαρχος Μελισσίων, Μανώλης Γραφάκος «σταθερή επιδίωξη της Δημοτικής μας Αρχής
παραμένει η επέκταση των ελεύθερων χώρων, μέσω της πολιτικής απόκτησης γης που
εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε, βάσει του προγράμματός μας. Μετά και την ολοκλήρωση
των εργασιών του πάρκου στην 28η Οκτωβρίου προγραμματίζεται μια σειρά ανάλογων
παρεμβάσεων όπως η κατασκευή παιδικής χαράς στο κολυμβητήριο, η κατασκευή παιδικής
χαράς στην οδό Διονύσου, η διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου στο Δάσος Τσαγκάρη και
στο Δάσος επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής».

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΦΡΙΣΤΑΝ



Δεν βρίσκουν λόγια να περιγράψουν οι συνετοί και μετριοπαθείς έλληνες αυτά που καθημερινά διαπιστώνουν πως συμβαίνουν γύρω τους. Λαμόγια, εκβιαστές, απατεώνες και συμμορίτες κατακλύζουν, δυστυχώς όχι το περιθώριο, αλλά κεντρικά τμήματα της δημόσιας ζωής της χώρας. Ο ένας υποκλέπτει τις συνομιλίες του με τον άλλον, υπηρέτες της δικαιοσύνης αξιοποιούν τις επιδιώξεις των πελατών τους για προσωπικό οικονομικό όφελος, κληρικοί μετέχουν σε συμβούλια δημόσιων φορέων (με δικαίωμα λόγου μάλιστα) που αξιολογούν και αποφασίζουν επάνω σε δικές τους καθαρά οικονομικές επιδιώξεις και δημόσιοι λειτουργοί διακωμωδούν το αξίωμά τους αντιφάσκοντες επί της ουσίας και περιφερόμενοι από τηλεοπτικού παραθύρου σε ραδιοφωνικό μικρόφωνο.
Για τον μέσο πολίτη όλα αυτά είναι απόλυτα ανατρεπτικά. Τον πλημμυρίζουν απόγνωση κι’ απογοήτευση μια και του υποδηλώνουν πως στην χώρα αυτή είναι αδύνατη πλέον η καθαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής. Επίπλαστοι σκοτεινοί παράγοντες μόνιμα παρεμβαίνουν ενώ τα διάφορα κυκλώματα της διαφθοράς και της παρανομίας ανοίγουν δρόμους επιτυχίας και επιβεβαίωσης σε όσους μετέχουν σε αυτά.
Η στάση και ο ψυχολογικός φόρτος των συνετών ελλήνων θυμίζει δυτικούς επισκέπτες σε τριτοκοσμικές χώρες που πασχίζουν κόντρα στην διαφθορά και την τοπική παρανομία να προωθήσουν καθαρά επιχειρηματικά σχέδια με νόμιμο τρόπο. Η αποτυχία τους είναι σχεδόν πάντα προδιαγεγραμμένη.
Ετσι και τώρα, οι καθαροί έλληνες έρχονται αντιμέτωποι με τους μηχανισμούς ενός παράδοξου ευρωπαικού Καφριστάν. Με την έννοια του διαφορετικού. Αλλά και του επικίνδυνα επιθετικού. Ποιος θα γλυτώσει τους αποσβολωμένους συμπολίτες μας από την κατρακύλα στην παρακμή;


απο το site του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210 6860730, 210 6860740
www.halandri.gr
email: press@halandri.gr

Χαλάνδρι 18 Δεκεμβρίου 2008






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου, από το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008 έως και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009, ο Αι Βασίλης, περιμένει στο χωριό του, στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου (Ηρώο), όλα τα παιδιά της πόλης μας.
Στο Παραμυθένιο Χωρίο του Αι Βασίλη, με τα χιονισμένα βουνά, τις παραμυθένιες κατασκευές σε μικρές διαστάσεις , τα μανιτάρια με κάδους γεμάτους από χριστουγεννιάτικα στολίδια, είναι και το ταχυδρομείο. Όλα τα παιδιά μπορούν να ταχυδρομήσουν στον Αι Βασίλη , τις ευχές τους και να «του πουν» με ποια γεγονότα αισθάνονται χαρούμενα.
«Όλα αυτά που μάθαμε από τους δασκάλους μας , όλα αυτά που είδαμε και χαράχτηκαν στην μνήμη μας, όλα αυτά που ονειρευόμαστε και τα θέλουμε πολύ, τα ανεκπλήρωτα, ας προσπαθήσουμε όλοι να συμβούν»

ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ BRIEFING

Ανοιχτή καταγγελία του κ. Αντώναρου στη press room οτι ο κ. Παπανδρέου δεν καταδικάζει ευθέως τα έκτροπα και τους βανδαλισμούς. Ευθύτατα κατηγόρησε τον κ Παπανδρέου, επίσης οτι 'δίνει προς τα έξω την χειρότερη εικόνα της χώρας, ενω δίνοντας συνεντεύξεις σε ξένα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά αντιγράφει στο site του κόμματός του όχι όλη τη συνέντευξη αλλά μέρος αυτής. Δεν εμφανίζονται τα προτότυπα κείμενα της συνέντευξης αλλά τέτοι μέρος που να αποκρύπτεται σκοπίμως το ουσιαστικό νόημα της συνέντευξης.
Έδωσα μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα Γερμανικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας.
Επίσης προκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να καταδικάσει δημόσια την πυρπόλυση της Ελληνικής σημαίας που έκαναν χθές νεαροί στο κέντρο της Αθήνας.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΑΛΛΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΝΟΥΝ

Ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος για την σαρωτική αλλαγή στην Κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό. Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν οτι μετακινείται ο Γιώργος Σουφλιάς στο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, διασπάται το ΥΠΕΧΩΔΕ σε Υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και σε Υπουργείο Περιβάλλοντος, φεύγει ο κ. Φώλιας και στο υπουργείο μεταβαίνει ο κ. Σαμαράς, η κ. Μπακογιάννη παραμένει στο Εξωτερικών, ο κ. Μεϊμαράκης μετακινείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Γιώργος Βλάχος αναλαμβάνει το κόμμα, ο κ. Ζαγορίτης υπουργοποιείται, αναλαμβάνει υφυπουργός, δημιουργείται υπουργείο Προεδρίας ύστερα από την κατάργησή του απο τον Ανδρέα Παπανδρέου, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα να αναλάβει ο κ. Μεϊμαράκης αν δεν βρεθεί στο Εσωτερικών, αποχωρεί ο κ. Στυλιανίδης, αποχωρεί ο κ. Ζώης, παραμένει ο κ. Καμμένος, πιθανή η αποχώρηση του κ. Λιάπη, το υπουργείο αναλαμβάνει ο κ. Αλογοσκούφης. Ο κ. Παυλόπουλος παραμένει, ο κ. Κοντός αποχωρεί, ο κ. Δούκας αποχωρεί.
Ο ανασχηματισμός είναι πολύ κοντά μας.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ


ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Έπειτα από το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη χρόνια εγκατάλειψη της έκτασηςΣτη Βουλή φέρνει το θέμα της εγκατάλειψης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εργατών Θαλάσσης (ΝΙΕΘ) στο Δήμο Μελισσίων ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάση Παπαληγούρα και ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά.Παίρνοντας λαβή από το ψήφισμα που εξέδωσε στις 11 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και στο οποίο περιγράφεται στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς και το σύνολο των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων το σοβαρό πρόβλημα της υποβάθμισης της περιοχής και του αποκλεισμού των δημοτών από ένα πολύτιμο δασικό χώρο, ο κ. Κουβέλης ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, ώστε: α) να κατοχυρωθεί άμεσα ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης του ΝΙΕΘ, β) να ρυθμιστούν τα επιμέρους περιουσιακά ζητήματα με το ΝΑΤ και γ) να αποδοθεί ο χώρος στους πολίτες, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δίνει επίσης έμφαση στην έλλειψη περιαστικού και αστικού πρασίνου, ενώ στη σύντομη ιστορική αναδρομή της υπόθεσης τονίζει πως η παρατεταμένη εγκατάλειψη και αποψίλωση δημιουργεί πολυάριθμους κινδύνους.Αναφορικά με την πρωτοβουλία του Βουλευτή ο Δήμαρχος Μελισσίων, Μανώλης Γραφάκος δήλωσε: «Το θέμα του ΝΙΕΘ απασχολεί έντονα την πόλη αλλά δυστυχώς δεν έχει βρει ακόμη τη λύση του, με τους όρους που η ίδια η κοινωνία θέτει και το Δημοτικό μας Συμβούλιο επικυρώνει. Για τη Δημοτική Αρχή είναι ένα ζήτημα μόνιμης προτεραιότητας και γι’ αυτό καταβάλλουμε επαναλαμβανόμενες συστηματικές προσπάθειες, ώστε να φτάσουμε σε ένα οριστικό τέλος που θα μας δικαιώνει. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε σκληρό αγώνα και μαζί με τις δημοτικές παρατάξεις –που οφείλω να πω ότι σχεδόν όλες τηρούν μια θετική και ενωτική στάση – να καταφέρουμε να πετύχουμε το σκοπό μας που δεν είναι άλλος από την κατοχύρωση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης και την απόδοσή της στους συμπολίτες μας. Η υποστήριξη που παρέχει στο δίκαιο αίτημά μας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης είναι πολύτιμη, με δεδομένη τη μακρά κοινοβουλευτική του εμπειρία αλλά και τις αυξημένες ευαισθησίες του για το περιβάλλον».

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210 6860730, 210 6860740
www.halandri.gr
email: press@halandri.gr

Χαλάνδρι 18 Δεκεμβρίου 2008




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας ,μετά την κατάληψη του Κεντρικού ΚΕΠ στο Παλαιό Δημαρχείο από αντιεξουσιαστές και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του δημάρχου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου ,για την ομαλή επαναλειτουργία του ΚΕΠ και την εξυπηρέτηση των πολιτών , προγραμματισμένες εκδηλώσεις αναβάλλονται.
Συγκεκριμένα αναβάλλεται η προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου , για την απονομή βραβείων στους εισαχθέντες στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στις 21 Δεκεμβρίου 2008.
Επίσης το Χριστουγεννιάτικο BAZZAR των ΚΑΠΗ, τα έσοδα του οποίου θα ενισχύσουν τους οικονομικά ασθενέστερους ηλικιωμένους της πόλης μας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008, στην αίθουσα του Κεντρικού ΚΑΠΗ ,στην οδό Καραολή Δημητρίου και 25ης Μαρτίου.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΑΠΟΧΗ ....ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Και σήμερα απέχουν τα σχολεία του Δήμου Βριλησσίων. Οι μαθητές των γυμνασίων και Λυκείων συμμετέχουν στη γενικώτερη κατάσταση κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.
Οι μαθητές διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης. Συμβολικά διέκοψαν την κυκλοφορία στη Λ. Πεντέλης για μικρό διάστημα και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην πλατεία Αναλήψεως όπου κάθησαν και πάλι συμβολικά για να κινηθούν στην οδό Αναλήψεως.

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΓΚΑΖΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ


Ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος για την κίνηση που ανέμεναν όλοι, τον ανασχηματισμός της Κυβέρνησης. Ύστερα από την χθεσινή του ομιλία στην Κ.Ο. του κόμματος έδειξε αποφασισμένος και έτοιμος για την κίνηση.

Ο κ. Καραμανλής πέραν της συγγνώμης και της αναγνώρισης οτι έπραξε λάθος που δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση με την υπόθεση Βατοπεδίου έδειξε αποφασισμένος να συνεχίσει μέσα στο σκληρό κλίμα της οικονομικής ύφεσης. Αυτό τον καθιστά περισσότερο υπεύθυνο. Θα πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες αυτού του εγχειρήματος διότι δεν είναι να ζητά κανείς την συγγνώμη αλλα να έχει λάβει υπόψη του τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Επειδή δεν φαίνεται να λείπει η εξυπνάδα και η επίγνωση στον Πρωθυπουργό θα έχει σίγουρα προσμετρήσει αυτή τη διάσταση της κίνησής του.

Μια πτυχή της ομιλίας του κ. Καραμανλή είναι ο οριστικός διωγμός του περιβάλλοντος του κ. Ρουσόπουλου. Κι αυτό ας συνδιαστεί με την αποδοχή της παραίτησης του κ. Καραχάλιου από την Γραμματεία του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος.

Φαίνεται λοιπόν οτι βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα σαρωτικό ανασχηματισμό. Ο κ. Καραμανλής με την πράξη αυτή θέλει να δείξει οτι επανάκτησε τον χαμένο έλεγχοτης λειτουργίας της Κυβέρνησης, θέλει να δείξει οτι είναι δυνατός και πιστός σ' αυτό που κάνει, θέλει να δώσει απάντηση στους υποψήφιους δελφίνους οτι είναι εδώ και να μηντρέφουν ελπίδες οτι μπορεί να υποχωρήσει. Θέλει, επίσης, να δείξει οτι προχωρεί σε μια αλλαγή, η οποία περιέχει μέσα της και την προετοιμασία για κάποιο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού είναι σαφές. Τέλος η αδράνειας, αρχή μιας νέας πολιτικής διαδικασίας απαλλαγμένος από τα σκάνδαλα και τις εκκρεμότητες.

Γνωρίζει πολύ καλά οτι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι ανίσχυρο, ανούσιο και πολυδιασπασμένο στις απόψεις και τις ενέργειές τους. Γνωρίζει οτι δεν κινδυνεύει απο την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αλλά γνωρίζει οτι είναι ικανός να ισορροπήσει την πολιτική κατάσταση και να δείξει οπτι οι Έλληνες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην δική του πολιτική παρουσία ως εγγύηση των σωστών χειρισμών στην οικονομία και γενικότερα στα όποια προβλήματα που ταλανίζουν την σημερινή κοινωνία.

Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού αποτελεί μια αρχή μιας νέας δυναμικής πολιτικής δράσης, την οποία ο λαός θα κρίνει με την πάροδο του χρόνου.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΟΖΥ


Συνελήφθη άτομο 25 ετών στο οποίο βρέθηκαν μαχαίρι και όπλο που παραλύει τον κτυπημένο και το οποίο βρέθηκε πολύ κοντά στο κ. Σαρκοζύ. Προκάλεσε υποψίες για πιθενές επιδιώξεις του να σκοτώσει τον κ. Σαρκοζύ κι έτσι συνελήφθη αμέσως από την προσωπική φρουρά του Προέδρου.

Ο ΣΑΡΚΟΖΥ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Η Κυβέρνηση της Γαλλίας ήταν έτοιμη να εισάγει σε συζήτηση στη Βουλή σχέδιο νόμου που αφορούσε θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Όμως τα επεισόδια στην Ελλάδα, με τις εξεγέρσεις έκαναν τον κ. Σαρκοζύ να αναβάλλει την συζήτηση φοβούμενος οτι τα επιεσόδια θα μεταφερθούν στην Γαλλία.
Η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή

ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η κ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ


Πληροφορίες φέρουν την κ. Γιαννάκου να υποβάλλεται σε νέο κύκλο εξετάσεων που κατά πάσα πιθανότητα εντάσσονται σε καθιερωμένη εξέταση ύστερα από την οδυνηρή περιπέτεια της υγείας της πρόσφατα.
Η κ. Γιαννάκου είχε δηλώσει πρόσφατα οτι εξακολουθεί να είναι ενεργός πολιτικός και με την δήλωση αυτή τα σενάρια περί συμμετοχής της στη νέα Κυβέρνηση που θα έχουμε μετά τον ανασχηματισμό την φέρουν να καταλαμβάνει σημαντικό θώκο.
Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις της αν πράγματι αληθεύουν οι φήμες.

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

Αφέθηκε ελεύθερος ο μαθητής Λυκείου που είχε συλληφθεί συα γεγονότα της Παρασκευής. Οι κατηγορίες περιορίστηκαν στο ελάχιστο, δεδομένου οτι έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα υπομνήματα που κατέθεσαν στον Ανακριτή ο Διευθυντής του Λυκείου, οι καθηγητές, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδαιμόνων του σχολείου και ο Δήμαρχος Βριλησσίων. Όλοι υποστήριξαν οτι πρόκειται για μαθητή ήπιου και σοβαρού χαρακτήρα και οτι ήταν τυχαίο το περιστατικό της σύλληψης. Ο Ανακριτής αποδέχθηκε τις καταθέσεις κι έτσι ο μαθητής αφέθηκε ελεύθερος.
Να σημειώσουμε οτι οι καταθέσεις δόθηκαν στο Ανακριτή και όχι στον Εισαγγελέα όπως γράψαμε χθές αλλά οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες και διορθώνουμε σήμερα.
Στον Ανακριτή κατά τη διάρκεια της απολογίας του μαθητή βρέθηκαν πλάϊ του όλοι οι συμμαθητές του να συμπαρασταθούν στον συμμαθητή τους και να τονίσουν το άδικο της σύλληψής του.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210 6860730, 210 6860740
www.halandri.gr
email: press@halandri.gr

Χαλάνδρι 16 Δεκεμβρίου 2008




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για μια ακόμη χρονιά, είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν οι μικροί Χαλανδραίοι ανήμερα του Αγ. Νικολάου, στην εκδήλωση για το «Άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου» που πραγματοποίησε ο Δήμος Χαλανδρίου. Τους μικρούς Χαλανδραίους υποδέχθηκε στο σπίτι του στην Κεντρική Πλατεία ο Αι Βασίλης, για να τους χαρίσει δώρα και να τους προσφέρει χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Η παιδική χορωδία του Αετοπουλείου, έψαλλε τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ο ουρανός έλαμψε από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου , Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος , ευχήθηκε σε όλους τους δημότες υγεία ,αγάπη και κοινωνική ειρήνη. Ζήτησε από όλους τους Χαλανδραίους να γνωρίσουμε καλύτερα τον συνάνθρωπο μας και να μοιραστούμε τα προβλήματα του .
Σε ένα βροχερό απόγευμα οι ευχές όλων και το φως της χριστουγεννιάτικου δένδρου, ζέστανε τις καρδιές μικρών και μεγάλων.
Τα ζαχαροπλαστεία ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ, ΒΑΡΣΟΣ, ΓΚΕΚΑΣ, ΤΑΣΣΗΣ, ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ, ΤΖΙΒΕΛΕΚΑΣ, ΧΑΧΑΜΗΣ, ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ, LA DURE, LEONIDAS, LETTA, PRALINA και FRESH γλύκαναν με τις λιχουδιές όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ τα δώρα των παιδιών ήταν ευγενική χορηγία των καταστημάτων ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΚΟΡΑΗΣ, ΤΣΑΜΟΣ και DOWN TOWN.
Το ανθοπωλείο «ΕΑΡ» είχε διακοσμήσει τον χώρο της πλατείας και το κατάστημα «ΜΠΟΥΚΈΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙΑ» προσέφερε τα μπαλόνια στα παιδιά της παιδικής χορωδίας του Αετοπουλείου και όχι μόνο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ κ.Κουράσης Γιώργος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και σχολείων της πόλης και πλήθος κόσμου.

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008





''ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΑ'


Μας το θύμισε η κατάσταση, δεν συμφωνείτε;

ΣΕ ΑΠΟΧΗ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Τα δύο Λύκεια των Βριλησσίων σήμερα Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 απείχαν απο τα μαθήματα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την Αστυνομία, η οποία συνέλαβε συμμαθητή τους στη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.
Την Παρασκευή το πρωί όλοι οι μαθητές των Λυκείων Βριλησσίων κατέβηκαν και συμμετείχαν στην διαδήλωση στη Πλατεία Συντάγματος. Μεταξύ των μαθητών ήταν και ο συλληφθείς μαθητής Λυκείου.
Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο μαθητής δεν συμμετείχε σε κάποια πράξη βίας ή βανδαλισμού αλλά βρισκόμενος κοντά σε Αστυνομικούς των ΜΑΤ συνελήφθη θεωρούμενος οτι συμμετείχε σε πράξεις βανδαλισμού και μάλιστα αναφέρεται οτι βρέθηκε πάνω του κουκούλα κι ετσι θεωρήθηκε ένας από τους κουκουλοφόρους.
Σήμερα το πρωϊ οι καθηγητές του Λυκείου με επι κεφαλής τον Διευθυντή του Λυκείου μετέβησαν στη ΓΑΔΑ και κατέθεσαν, οικειοθελώς, την ποιότητα του νεαρού μαθητή.
Οι πληροφορίες λένε οτι πρόκειται για ένα καλό παιδί αλλά και καλό μαθητή και οτι ποτέ δεν έχει δώσει δείγματα κακής ή ανάρμοστης συμπεριφοράς. Έτσι εξηγείται και η προσέλευση των καθηγητών για κατάθεση.
Ο μαθητής κρατείται μέχρι αυτή την ώρα και θα κρατείται μέχρι αύριο το απόγευμα οπωσδήποτε αφού θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ø Υπάρχει μία τεράστια δυσαναλογία ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών και τις διαθέσιμες πηγές που παρέχει η διεθνής κοινότητα. Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό, η Ελλάδα προσφέρει χρηματοδότηση για συγκεκριμένα προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες και τα Μικρά Νησιωτικά Κράτη, στην Αφρική και την Καραϊβική, μέσω συμφωνιών που υπογράφηκαν πρόσφατα με την Αφρικανική Ένωση και την CARICOM. Επιπροσθέτως, πρόκειται να προσφέρουμε την ίδια υποστήριξη στην Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS). Για τα ανωτέρω πρόκειται να διαθέσουμε 20 εκ. € τα επόμενα 4 χρόνια.
Ø Επιπλέον, η ελληνική προεδρία του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας υιοθέτησε ως βασικό της θέμα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά και όσοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, οργάνωσε σειρά διεθνών εκδηλώσεων, το 2008 και χρηματοδότησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για σχετικά ζητήματα, το οποίο και υλοποιήθηκε κυρίως από φορείς των Ηνωμένων Εθνών, όπως η UNICEF και το Πανεπιστήμιο των ΗΕ.
Ø Η Ελλάδα έχει επίσης ενσωματώσει τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα νέα της διμερή προγράμματα και έργα αναπτυξιακής συνεργασίας.
Ø Οι διμερείς αυτές πρωτοβουλίες, ωστόσο, δεν είναι αρκετές. Η μεγάλης κλίμακας χρηματοδότηση από τον ανεπτυγμένο κόσμο, εντός του πλαισίου της μελλοντικής παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό, αναφορικά με τις προσπάθειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Ø Αυτό δικαιολογείται ηθικά, από την ελάχιστη ευθύνη αυτών των κρατών για το παγκόσμιο επίπεδο των εκπομπών, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει, εντός των επόμενων 30 ετών.
Ø Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη σημαντική πτυχή: είμαστε βέβαιοι ότι οι Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες μπορούν να συμβάλουν θετικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, δρώντας ως μία ισχυρή ηθική δύναμη και προωθώντας την επίτευξη της ολοκληρωμένης παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, που επιζητούμε στην Κοπεγχάγη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΕΤΕπ

* Μνημόνιο Συνεργασίας

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με θέμα τη χρηματοδότηση επενδύσεων που προάγουν την αειφόρο αστική ανάπτυξη.
Το Μνημόνιο, αφορά την αξιοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas – Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για αειφόρες επενδύσεις σε αστικές περιοχές).
Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος της είναι η κινητοποίηση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων και επενδύσεων που συμβάλουν στην ανάπτυξη του αστικού χώρου και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι πόροι που θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, θα προέλθουν από τα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007 – 2013 καθώς και από ιδιωτικούς πόρους.
Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι παρέχει στα κράτη – μέλη και στις περιφέρειές τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μέρος των ενισχύσεων που λαμβάνουν μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., για να επενδύουν, υπό τη μορφή ανακυκλούμενων χρηματοδοτήσεων, σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή της αειφόρου αστικής ανάπτυξης.
Πρόκειται για μετατροπή των ενισχύσεων των διαρθρωτικών ταμείων σε ανακυκλούμενες χρηματοδοτήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ώστε να ενθαρρύνονται οι δημοτικές αρχές, οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές να αναπτύσσουν συνεργασίες και να επενδύουν σε προσοδοφόρα αστικά έργα. Οι επενδύσεις αυτές, οι οποίες μπορούν να έχουν τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή εγγυήσεων, πραγματοποιούνται κυρίως μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης (Urban Development Funds).
Η Ελλάδα είναι το δεύτερο κράτος – μέλος της Ε.Ε., μετά την Πορτογαλία, που συνεργάζεται με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο της JESSICA. Στη χώρα μας προβλέπεται να διατεθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ, μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων. Η αξιοποίηση αυτών των πόρων, όπως προβλέπεται και από το Μνημόνιο Συνεργασίας, θα γίνει μέσω της δημιουργίας Κεντρικού Ταμείου. Για τον καθορισμό των έργων που μπορούν να ενταχθούν στη JESSICA θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της ΕΤΕπ.

ΕΡΓΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ

14.11.2008 Τοπική Αυτοδιοίκηση
Φταίνε οι δήμοι για τα έργαΑπάντηση Ξανθόπουλου στον Κουβέλη
«Τα φαινόμενα που επισημαίνετε είναι υπαρκτά και δυσάρεστα και οι Δήμοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στον νέο νόμο» επισημαίνει σε απάντησή του ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος προς τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτη Κουβέλη. Μια απάντηση που επιρρίπτει ουσιαστικά την ευθύνη για την ταλαιπωρία των πολιτών από τις κατασκευαστικές εταιρείες των «δημόσιων» λεγόμενων δικτύων, στην αδράνεια των δήμων. Η απάντηση ήρθε μετά την σχετική ερώτηση του κ. Κουβέλη στην Βουλή και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την αγωνία εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου αναφέρει ότι: «Επανειλημμένως έχουν εκφραστεί παράπονα από δήμους και κατοίκους περιοχών, στις οποίες εγκαθίστανται δίκτυα σε τοπικό επίπεδο από δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ και ιδιωτικές εταιρίες, για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται τα εν λόγω έργα. Συχνότατα παρατηρείται το φαινόμενο να πραγματοποιούνται εργασίες διάνοιξης ορυγμάτων σε πεζοδρόμια και δρόμους χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο κανονικός ρυθμός λειτουργίας της εκάστοτε περιοχής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εγκατάσταση φυσικού αερίου από την Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Δήμου Αγίας Παρασκευής (14.10.2008) πραγματοποιούνται τα έργα ανεξάρτητα από το Δήμο και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις και η καθημερινότητα της Αγίας Παρασκευής σε ιδιαίτερα ενοχλητικό βαθμό για τους κατοίκους της περιοχής. Η εγκατάσταση του φυσικού αερίου θα μπορούσε να γίνεται τμηματικά, να ξεκινούν δηλ. εργοτάξια, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα προηγούμενα, ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες αναστατώσεις στην κυκλοφορία, στην κοινωνική και εμπορική ζωής της πόλης. Ο κ. Ξανθόπουλος στην απάντησή του επισημαίνει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με το νόμο 3481/06 και την Υ.Α. Δ17α/ 06/52/ΦΝ443/20-3-07 εκδίδει άδειες τομής οδοστρώματος σε εταιρείες και οργανισμούς που εγκαθιστούν δίκτυα πάσης φύσεως (οπτικών ινών, κοινωφελή, φυσικού αερίου κλπ) στο εποπτευόμενο από αυτό Πρωτεύον Αστικό Οδικό Δίκτυο (ΠΑΟΔ) της Περιφέρειας Αττικής. Οι φορείς αυτοί σημειώνει ο κ. Ξανθόπουλος καταθέτουν τη σχετική εγγυητική επιστολή, σχεδιάγραμμα τομής, απόσπασμα ρυμοτομικού επί του οποίου σημειώνεται η εν λόγω τομή και τέλος συμφωνητικό εκτελέσεως εργασιών εις διπλούν, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική άδεια. «Είναι γεγονός» αποδέχεται όπως αναφέρει ο κ. Ξανθόπουλος «ότι μέχρι το 2006 (σύμφωνα με τον προυπάρχοντα νόμο 2364/95) οι εταιρείες παροχής φυσικού αερίου δεν υποχρεούντο σε υποβολή αίτησης εκδόσεως άδειας τομής, στις εκάστοτε υπεύθυνες για την συντήρηση των αντίστοιχων οδών Υπηρεσίες. Τούτο όμως έπαυσε να υφίσταται με το Νόμο 3481/06 και την προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση και με την με αριθμ. Πρωτ. 6113/Φ.Φ./13-12-07 γνωμάτευση από το γραφείο κ. Νομικού Συμβούλου της ΓΓΕ παρά τις αντιρρήσεις που είχαν κατά καιρούς εκφράσει τόσο η ΕΠΑ Αττικής όσο και η ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα και οι Φορείς παροχής Φυσικού Αερίου να υποχρεούνται να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία». «Επειδή τα φαινόμενα που επισημαίνει ο Βουλευτής κ. Κουβέλης» αναφέρει τέλος ο κ. Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ «είναι υπαρκτά και δυσάρεστα, οι Δήμοι πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο Νόμο και να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό τα αναφερόμενα σε αυτόν. Για το λόγο αυτό η παρούσα απάντηση κοινοποιείται και στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών».

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

24.11.2008 Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πληροφορίες από την ομιλία του στην ΤΕΔΚΝΑ
Αύξηση των ΚΑΠ των ΟΤΑ πρώτου βαθμού πάνω από 22% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2008, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) που έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη 19η Νοεμβρίου. Επίσης, τονίζει οτι θα αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τα έτη 1998-2003. Πολιτική Προστασία Σε σχέση με την Πολιτική Προστασία δήλωσε οτι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να κινηθούν με γνώμονα την ενίσχυση και της μεταξύ τους συνεργασίας, και να γίνουν ισχυρότεροι και αποτελεσματικότεροι αξιοποιώντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων). Πρόγραμμα «Θησέας» Διπλάσιους πόρους για πέντε χρόνια σε σχέση με το πρόγραμμα ΕΠΤΑ δίνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας» ( 3,5 δις ευρώ έναντι 1,7 δις ευρώ) και μάλιστα για λιγότερα χρόνια. Ο «Θησέας» για 5 χρόνια δίνει συνολικά πάνω από 280 εκ. Ευρώ. Επίσης, δήλωσε οτι όσον αφορά τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Αττικής έχουν προενταχθεί 843 έργα- δημοτικά και διαδημοτικά- συνολικού προϋπολογισμού 274,7 εκ. Ευρώ. Από αυτά τα έργα έχουν δημοπρατηθεί 503 έργα, ύψους 182,7 εκ. Ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν ήδη 178 ολοκληρωμένα έργα. Ειδικότερα: 1. Οι ΟΤΑ του νομού Αθηνών, από το πρόγραμμα «Θησέας», παίρνουν για πέντε χρόνια πάνω από 120,4 εκ. ευρώ. Μάλιστα έχουν προεντάξει 295 δημοτικά έργα, προϋπολογισμού 116,3 εκ. Ευρώ, ενώ από αυτά έχουν δημοπρατηθεί 166 έργα ύψους 72,9 εκ. Ευρώ. 2. Οι ΟΤΑ του Νομού Ανατολικής Αττικής, παίρνουν για δημοτικά έργα από το πρόγραμμα «Θησέας» πάνω από 22,3 εκ. ευρώ. Επίσης έχουν προεντάξει 229 δημοτικά έργα, προϋπολογισμού 56,8 εκ. ευρώ, ενώ από αυτά έχουν δημοπρατηθεί 143 έργα ύψους 41,1 εκ. ευρώ. 3. Οι ΟΤΑ του Νομού Δυτικής Αττικής παίρνουν για δημοτικά έργα πάνω από 57,4 εκ. ευρώ. Μάλιστα έχουν προεντάξει 191 δημοτικά έργα, προϋπολογισμού 56,8 εκ. ευρώ, ενώ από αυτά έχουν δημοπρατηθεί 120 έργα ύψους 40.7 εκ. ευρώ. Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Σαράντα μία εγκρίσεις σε 27 Δήμους και 3 Κοινότητες, συνολικού ύψους 3,9 εκ. ευρώ προσφέρονται στο πλαίσιο της Περιφέρειας Αττικής. Έμφαση έχει δοθεί στην κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης, στη συντήρηση και ενίσχυση του αστικού πρασίνου, καθώς και στα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων. Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Σήμερα λειτουργούν 106 έργα διαχείρισης απορριμάτων στη Χώρα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 170. Από τις παράνομες χωματερές, έχουν ήδη κλείσει και αποκατασταθεί 1.454. Συγκεκριμένα, από τις 1.102 παράνομες χωματερές, έχουν κλείσει οι 806, εκτελούνται έργα αποκατάστασης σε 280, ενώ στο τέλος του 2008 θα μείνουν ενεργές μόνο 16. Σε σχέση με τα έργα διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Αττική: 1. Λειτουργούν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ), της Φυλής, το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Άνω Λιοσίων και 5 Κέντρα Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Υλικών (ΚΔΑΥ). Προγράμματα διαλογής στην πηγή εφαρμόζονται σε 77 Δήμους και προγραμματίζονται ακόμα σε 14 Δήμους. 2. Οι υπόλοιποι ΧΥΤΑ (Κερατέας και Γραμματικού) καθώς και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) Τροιζηνίας και Ελαιώνα επανασχεδιάζονται. 3. Στο πλάισιο του ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 60 εκ. ευρώ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ενώ αντίστοιχα από το Ταμείο Συνοχής, 60 εκ. ευρώ για δράσεις και έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς και 12 εκ. ευρώ για αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική. Προστασία του περιβάλλοντος Στην κατεύθυνση της Προστασίας του περιβάλλοντος εντάσσονται τα ακόλουθα έργα: 1. «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά και κοινοτικά κτίρια» προϋπολογισμού 5,6 εκ. ευρώ. 2. «Προμήθεια 82 τεμαχίων αποκομιδής απορριμάτων, μετά συμπιεστού με κινητήρα φυσικού αερίου» προϋπολογισμού 14 εκ. ευρώ. 3. «Ενεργειακές Επενδύσεις σε Σχολεία και άλλα Δημόσια Κτίρια για την υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων με φυσικό αέριο» με αφετηρία την Αττική (543 σχολικά συγκροτήματα-έχουν εγκατασταθεί τα 380, και 45 δημόσια κτίρια). Με αυτό τα προγράμματα ο κος Παυλόπουλος υπολογίζει να μειώσει το ενεργειακό κόστος κατά 20% και να εξοικονομήσει κόστος της τάξεως των 1,8 εκ. ευρώ ετησίως. Κοινωνική Πολιτική Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρομολογήθηκαν διαδικασίες σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) ώστε να αποκτήσουν μόνιμη υπόσταση μετά το 2013, με την ένταξή τους στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων και με παράλληλη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

14.11.2008 Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανανεώνονται οι συμβάσεις στο προσωπικό των Βρεφικών, και Παιδικών σταθμών
Ανανεώνονται οι συμβάσεις στο προσωπικό των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών σταθμών, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α) Μια σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία ελήφθη με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η απόφαση αφορά την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών σταθμών, καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π. - Μ.Ε.Α). Ειδικότερα, όπως ορίζεται στην εν λόγω απόφαση, το προσωπικό που απασχολείται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Γ΄ΚΠΣ σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι την λήξη τους, με τήρηση της διαδικασίας της παρ.3 του άρθρου 21 του ν.2190/94. Κατόπιν τούτου οι υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το προσωπικό που απασχολήθηκε στα προγράμματα του Γ ΚΠΣ και οι οποίες έληξαν την 31/08/2008, θα ανανεωθούν για ένα έτος όπου κρίνεται σκόπιμο, δηλαδή μέχρι 31/08/2009, εφόσον η Δομή έχει υπογράψει σύμβαση ετήσιας διάρκειας για το σχολικό έτος 2008-2009 με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας ο οποίος είναι δικαιούχος των πράξεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Για όσους εκ των απασχολουμένων, ήδη, καταρτισθούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αυτές ανεξαρτήτως της ημερομηνίας, που θα υπογραφούν, θα καλύπτουν το χρονικό διάστημα από 01/09/2008 έως 31/08/2009, εφόσον η Δομή λειτουργεί από την ημερομηνία αυτή και οι απασχολούμενοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους από την ίδια ημερομηνία. Είναι σημαντικό ότι για την ανανέωση των συμβάσεων αυτών δεν απαιτείται απολύτως καμία έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ


Η Δημοτική Αρχή της Νέας Πεντέλης για το 2009 αποφάσισε να μειώσει τα δημοτικά τέλη και το δημοτικό φόρο. Ταυτόχρονα διευρύνει τα οικονομικά όρια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (Άποροι , άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνοι), και απαλλάσσει έτσι περισσότερους δημότες από κάθε φόρο σε ποσοστό από 50% έως 100%.
Η μείωση στα δημοτικά τέλη είναι της τάξης του 11% και στο δημοτικό φόρο φτάνει το 13%.
Από το 2008 η Δημοτική Αρχή είχε δεσμευθεί πως, όταν τα οικονομικά του Δήμου το επιτρέψουν, αμέσως θα προβεί σε ανάλογες μειώσεις προς όφελος των δημοτών. Την προηγούμενη χρονιά πολλοί δημότες προσήλθαν στο Δήμο και δήλωσαν αυξημένα τετραγωνικά μέτρα σε σχέση με το παρελθόν και αυτό δημιούργησε θετικές προϋποθέσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η Δημοτική Αρχή ταυτόχρονα, με χρηστή διαχείριση και με τα αυξημένα έσοδα από τα δημοτικά τέλη του 2008, κατάφερε να δρομολογήσει ήδη την αγορά δύο νέων απορριμματοφόρων και να εξασφαλίσει την βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας. Έτσι, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των άλλων δήμων, τη νέα χρονιά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε αυξήσεις. Μάλιστα , λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θεωρήσαμε αρκετό ούτε καν το «πάγωμα» στα επίπεδα των περσινών τιμολογίων.
Οι πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μας οδήγησαν στην πρωτοβουλία να διευρύνουμε τα οικονομικά όρια και έτσι να προκύψουν περισσότεροι με πλήρη απαλλαγή, ή μείωση μέχρι 50% στα δημοτικά τέλη και το δημοτικό φόρο.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

200 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
"Συμφωνούμε όλοι" είπε στους δημοσιογράφους ο Μπερλουσκόνι μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγέτων στο οποίο κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ύφεση και οι προσπάθειες για ανάκαμψη.
Ερωτώμενος εάν η συμφωνία αφορά το στόχο του 1,5% του ΑΕΠ απάντησε θετικά. "Στηρίξαμε τις τράπεζες, πήραμε πρωτοβουλίες στήριξης των εταιρειών, τώρα όλα εξαρτώνται από τη στάση των πολιτών", πρόσθεσε.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ. "Κατ' αρχήν ναι, αλλά θα έχουμε το κείμενο αύριο (Παρασκευή)", είπε ο Λετέρμ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΣ ΤΡΟΧΟΣ

http://www.geocities.com/kampranis/squareWheel.gif

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για οικίες μέχρι 120 τ.μ. προαναγγέλλει ο Μανώλης ΓραφάκοςΠρόθεση της Δημοτικής Αρχής η ελάφρυνση των νοικοκυριών λόγω οικονομικής κρίσηςΤο «πάγωμα» των αυξήσεων των δημοτικών τελών στις οικίες ως 120 τετραγωνικά μέτρα θα προτείνει η Δημοτική Αρχή Μελισσίων, αντιλαμβανόμενη τις πρόσθετες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.Με δεδομένη την πάγια αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υιοθέτησης πολιτικών κοινωνικά δίκαιων για τους πολίτες, η Διοίκηση σκοπεύει -με τις δυνάμεις που διαθέτει- να συμβάλλει στην ελάφρυνση από νέα βάρη, διατηρώντας τις τιμές των τελών στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.Σε δήλωσή του για το θέμα ο Δήμαρχος, Μανώλης Γραφάκος τόνισε: «Οι γενικευμένες διαστάσεις που λαμβάνει το διεθνές φαινόμενο της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις αλλά και η ανασφάλεια που προκαλεί πρώτα απ’ όλα στους πολίτες, υποχρεώνει τις ηγεσίες σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Η διασφάλιση των εισοδημάτων εργαζομένων και η προστασία των ασθενέστερων τάξεων δε μπορεί παρά να προηγείται οποιασδήποτε άλλης παρέμβασης. Στο πλαίσιο της έμπρακτης απόδειξης των θέσεών μας υπέρ μιας πολιτικής με γρήγορα αντανακλαστικά και ανθρώπινο πρόσωπο, σχεδιάζουμε να μην επιβάλλουμε καμία αύξηση στα τέλη για τις οικείες που δε θα ξεπερνούν τα 120 τ.μ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κοντινός θεσμός για τον πολίτη και γι’ αυτό οφείλει να είναι πάντα στο πλευρό του, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που ζούμε τώρα, λόγω ενός παγκόσμιου φαινομένου».

ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ENFIELD

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αδελφοποίησης με το ENFIELD

Αδελφοποιημένοι και επισήμως πρέπει να θεωρούνται οι Δήμοι Χαλανδρίου και Enfield της Μεγ. Βρετανίας, με απώτερο στόχο την συνεργασία των δύο πόλεων σε θέματα αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής και ύστερα από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν προσφάτως οι εκπρόσωποι της πόλης μας-με επικεφαλής τον δήμαρχο Χαλανδρίου-στην Αγγλία. Είχαν προηγηθεί τα ταξίδια στη Μ. Βρετανία από αντιπροσωπεία της διοίκησης του δήμου μας αλλά και εκπροσώπων του Enfield το καλοκαίρι στο Χαλάνδρι. Στην τελευταία συνάντηση στην Αγγλία επισημοποιήθηκε η αδελφοποίηση, ενώ και βρετανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί εκ νέου την πόλη μας , για την υπογραφή του μνημονίου και στο Χαλάνδρι.
Ήδη η πρώτη συνεργασία μεταξύ των 2 πόλεων, σχεδιάζετε η υλοποίηση του προγράμματος Interactive Reading,από το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο ,το Δήμο του Enfield με την συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου Λονδίνου. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα Interactive Reading, είναι μια «αμφίδρομη ανάγνωση», μεταξύ των μαθητών δύο δημοτικών σχολείων του Δήμου Χαλανδρίου και 2 δημοτικών σχολείων του Δήμου Enfield. Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος, θα διαβάσουν 10 βιβλία, επιλεγμένα από κοινή επιτροπή και γραμμένα και στις 2 γλώσσες. Στην συνέχεια θα απαντήσουν σε συνολικά 30 ερωτήσεις, αναφερόμενες στο περιεχόμενο των βιβλίων εντός του σχολείου, οι οποίες θα γίνουν θέμα συζήτησης στην συνάντηση της ομάδας των μαθητών στην Ελλάδα ή στην Αγγλία. Μια διαδικασία ανάγνωσης , αποτίμησης και επιβράβευσης της γνώσης.

ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πρωτοφανή για την πόλη μας έκτροπα, έλαβαν χώρα στον αγώνα της Α1 υδατοσφαίρισης ανδρών, που έγινε στο κολυμβητήριο του Χαλανδρίου, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της αναμέτρησης, «φίλαθλοι», επετέθησαν εναντίον παικτών και παραγόντων των ομάδων. Τα τραγικά γεγονότα συνεχίστηκαν και έξω από το κολυμβητήριο ,με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τους διαλύσουν και με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.
Την ευθύνη για τα επεισόδια φέρουν οι παράγοντες και των δύο ομάδων , διότι «οργανωμένη ομάδα φιλάθλων» με τις ενέργειες της α) έθεσε σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των πραγματικών φιλάθλων που παρακολουθούσαν τον αγώνα β) τραυμάτισε αστυνομικούς , στην προσπάθεια τους να σταματήσουν τα επεισόδια και γ) καταστρέψανε τις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου. Ενός αθλητικού χώρου, που με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης, αποτελεί «αθλητικό κόσμημα» όχι μόνο για το Χαλάνδρι ,αλλά και για τα Βόρεια και Ανατολικά προάστια των Αθηνών και μπορεί να εξυπηρετήσει εθνικούς και διεθνείς αγώνες.
Το Δ.Σ του ΟΝΑ, ομόφωνα αποφάσισε να απαγορεύσει ,την τέλεση πλέον αγώνων από την ομάδα του Παναθηναϊκού, λόγω του ότι «οι λίγοι» για μια ακόμη φορά εκμεταλλεύτηκαν την ανοχή των πολλών .
Η Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου στηρίζει τον αθλητισμό, στηρίζει τις ομάδες , αλλά δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές και δη , καθοδηγούμενες από οργανωμένες ομάδες που διέπονται από αντιαθλητικά αισθήματα. Οι οργανωμένες αυτές ομάδες , δημιουργούν έκτροπα, καταστρέφουν εγκαταστάσεις ,που είναι για τους πολίτες του Χαλανδρίου. Η Πολιτεία θα πρέπει κάποτε να ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους. Αθλητισμός σημαίνει ευγενής άμιλλα, πολιτισμός , ήθος, ομαδικό πνεύμα.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΣΚΕΨΕΙΣ.....

Είναι αδύνατο να αφήσει ασυγκίνητο κάθε άνθρωπο η σημερινή κατάσταση στο τόπο μας. Πολλοί είναι αυτοί που φέρουν ΄κουκούλα'. Δεν είναι ναυτοί μόνο που φαίνονται είναι κι αυτοί που είχαν την 'κουκούλα' από τα χρόνια του εμφυλίου και ξέχασαν να τη βγάλουν. Το σπουδαίο είναι οτι αυτοί απέκτησαν και οπαδούς και μετέφεραν αυτές τις λογικές και τακτικές σε επόμενες γενιές. Οι σημερινοί 'εξουσιαστές' έχουν ταυτίσει την ύπαρξή τους με το φαγοπότι, με την αρπαχτή. Δείτε πως ενεργούν. Δεν έχουν το θάρρος να εκφράσουν τις πολιτικές τους θέσεις δημόσια, έχουν όμως την δύναμη και το μέσο να υπονομεύσουν δόλια τις θέσεις των άλλων. Δείτε δημοσιεύματα εφημερίδων ανυπόγραφα, που δεν εκφράζουν θέση αλλά υπερασπίζονται ανύπαρκτες ενέργειες για το 'καλό' του τόπου ενώ σταυτόχρονα συκοφαντούν θέσεις και ενέργειες άλλων. Ποτέ οι 'εξουσιαστές' αυτοί δεν είχαν θέσεις, ποτέ δεν δημοσιοποίησαν τις σκέψεις τους αλλά πάντα ανέπτυσαν τους κρυφούς και δόλιους μηχανισμούς τους για να διατηρηθούν στη εξουσία. Χρησιμοποίησαν ανθρώπους - μέσα για να πετύχουν τους σκοτεινούς σκοπούς τους. Ζούν στην αφάνεια και στο σκοτάδι. Κι όμως δυστυχώς βρίσκουν αυτά τα μέσα και όχι μόνο. Κάποιοι βλέποντας το δικό τους περιβάλλον αν έχει τρωθεί απο κάποιες τέτοιες ενέργειες δεν θεωρούν οτι έχουν πρόβλημα και έτσι είναι έτοιμοι να στηρίξουν θέσεις και παρουσίες όχι απλώς αμφίβολης εντιμότητας πολιτική παρουσία αλλά σίγουρης και καταγεγραμμένης ιστορικά κακόβουλης και 'κουκουλοφορεμένης' παρουσίας. Σπρώχνουν και προωθούν πολιτικούς που κατέδειξαν την ανικανότητά αλλα και την πρόθεσή τους ασχολούμενοι με τα κοινά. Αυτή είναι η δυστυχία. Η ύπαρξη αυτών των ανθρώπων, που βλέπουν μόνο το δικό τους περιβάλλον. Δεν μπορούν να καταλάβουν οτι στηρίζουν αυτούς που οι ίδιοι φτύνουν σε άλλες στιγμές. Γιατί λοιπόν να μην επιβιώνουν πολιτικά οι ανίκανοι; Έχουν τους ανθρώπους τους, έχουν τα 'μέσα' τους, έχουν τον μηχανισμό τους. Εύγε καλοί μου στηριχτές της ανικανότητας, της συκοφαντίας και της ρουφιανιάς. Να είστε καλά. Αλοίμονο σ' αυτούς που δεν σας ξέρουν. Δυστυχία!!!

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Είπε και πάλι την αλήθεια "κατ' ευθείαν". Αυτές είναι οι αλήθειες που τις συζητάμε μεταξύ μας αλλά δεν ακούγονται. Οι 'συνομιλητές μας" δεν έχουν αυτιά, δεν έχουν μυαλό έχουν όμως 'πειθαρχία'. Διαβάστε αυτά που 'καποιοι' τα έλεγαν και σε τοπικό επίπεδο και σε ευρύτερο ακόμη πριν από πέντε χρόνια περίπου. Όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές και έχουν γνώση θα καταλάβουν. Τα ίδια λόγια τα λέει ο κ. Βγενόπουλος σήμερα και ξεσηκώνεται το σύμπαν κι αναρωτιούνται όλοι αν θα θα κατέβει στην πολιτική ή είναι βέβαιοι οτι θα κάνει κόμμα. Όλα μεταφράζονται με τους κανόνες της πολιτικής και μάλιστα της σημερινής πολιτικής. Κι αν αυτό θα σημάνει και την αφαίρεση της 'μπουκιάς' απο 'κάποια' στόματα τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Διαβάστε..........

«Υψηλό δημόσιο χρέος, διαρκή ελλείμματα στον προϋπολογισμό του Κράτους, ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, απίστευτες σπατάλες, αδυναμία είσπραξης φόρων, μαύρη Οικονομία, χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.
Οι πλούσιοι γίνονται (χαριστικά) πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Στα χωριά, τα νησιά, την ύπαιθρο, την επαρχία η Ελλάδα ερημώνει και οι Έλληνες σιγά-σιγά γερνούν και εξαφανίζονται με την υπογεννητικότητα. Σ’ αυτό βοηθά αποτελεσματικά και η σταθερή πολιτική όλων των κυβερνήσεων να πεθάνουμε τους συνταξιούχους από την πείνα. Οι ξυλινολόγοι κυβερνούν επί δεκαετίες και άλλοι ξυλινολόγοι τους διεκδικούν την εξουσία. Όποιος κυβερνά τα κάνει όλα σωστά και η αντιπολίτευση τα βρίσκει όλα λάθος. Οι ικανοί πολιτικοί (υπάρχουν κι αυτοί) πνίγονται στις κομματικές πειθαρχίες και στην έλλειψη πραγματικού διαλόγου στην Βουλή. Οι ικανοί υπουργοί που δουλεύουν (υπάρχουν κι αυτοί), χωρίς πραγματική εξουσία, πνίγονται στις αλληλεξαρτήσεις με τεμπέληδες και άσχετους και στις εγκρίσεις των πρωθυπουργικών κύκλων. Ο κρατικός μηχανισμός υπολειτουργεί και υπονομεύει την πρόοδο της χώρας με τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις να προσπαθούν να τον υποτάξουν και να τον χρησιμοποιήσουν για τους λάθους λόγους.
Η εθνική μας υπερηφάνεια εξαντλείται στην αντιπαράθεση με μια μικρή χώρα φτωχών ανθρώπων που για εσωτερική τους κατανάλωση αποφάσισαν να ντυθούν Μεγαλέξανδροι τις Απόκριες και στα εξοπλιστικά προγράμματα όπου προς δόξαν των προμηθευτών και των μεσαζόντων ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική απειλή χωρίς προσφυγή σε ΝΑΤΟ, Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία κλπ. (θα καθαρίσουμε μόνοι μας).
Α ξέχασα, υπάρχουν και υπερήφανοι επειδή παίρνουμε έπαινο από τον κ. Αλμούνια για την συνετή διαχείριση μιας Οικονομίας που βρίσκεται σε μονόδρομο για τον τρίτο κόσμο (έλα, έλα, έλα τράκαρες!).
Δυστυχώς η κρίση φέρνει την τιμωρία, για όλα τα εγκλήματα που έχουν γίνει, πιο κοντά. Και ακόμη πιο δυστυχώς, άλλοι έχουν κάνει τα εγκλήματα και άλλοι θα τιμωρηθούν, από αυστηρά μέχρι εξοντωτικά.
Ανδρέας Βγενόπουλος
Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
Marfin Investment Group»

Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

ΕΕ: Επιπλέον δράσεις για την προστασία των καταθέσεων

Στις 100.000 ευρώ "κλείδωσε" το ελάχιστο ποσό για την προστασία των καταθέσεων των αποταμιευτών σε όλα τα κράτη-μέλη διαβεβαιώνει το Συμβούλιο της ΕΕ και η Γαλλική Προεδρία τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Αγγελάκα σε σχετικό ερώτημά του.
Στην απάντησή του, το Συμβούλιο της ΕΕ ενημερώνει τον κ. Αγγελάκα ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών στις ευρωπαϊκές τράπεζες προστατεύονται από την Οδηγία 94/19/ΕΚ. Η εν λόγω Οδηγία προβλέπει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εναρμονισμένο επίπεδο 20.000 ευρώ για όλες τις καταθέσεις, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των κράτη-μέλη να ορίζουν κατά την κρίση τους, υψηλοτέρα όρια.
Το Συμβούλιο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συντονισμένες προσπάθειες του για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να μην γενικευθεί η κρίση. Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Συμβουλίου είναι ότι στις 7 Οκτωβρίου 2008 συμφώνησε όλα τα κράτη μέλη να παράσχουν, αρχικά για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, εγγύηση στις καταθέσεις των ιδιωτών για ποσό ύψους το λιγότερο 50.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι αρκετά από αυτά σχεδιάζουν να αυξήσουν το ελάχιστο ποσό σε 100.000 ευρώ.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2008 είχε απευθύνει έκκληση για ταχεία λήψη αποφάσεων όσον αφορά την ανάπτυξη ευρωπαϊκών κανόνων για την ασφάλεια των καταθέσεων το Συμβούλιο ενημερώνει τον ευρωβουλευτη ότι πρόκειται να εργαστεί από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη ταχείας συμφωνίας σε αυτή τη σημαντική πρόταση.
Τέλος το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει επειγόντως κατάλληλη πρόταση για την προαγωγή της σύγκλισης των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων. Η συγκεκριμένη πρόταση θέτει νέους κανόνες για τη βελτίωση της προστασίας των αποταμιευτών και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης τους προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων

Ο Πρωθυπουργός, κ.Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε:
«Τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ο εμπορικός κόσμος τους, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφική μανία και την ωμή βία ακραίων ομάδων. Οι ταραξίες, με τις πράξεις τους, για μια ακόμη φορά, απέδειξαν ότι το μόνο που τους εμπνέει είναι η καταστροφή. Ότι έχουν μονίμως στο στόχαστρό τους την κοινωνική γαλήνη, τη νομιμότητα, την ίδια τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό και είναι απομονωμένοι. Οι πράξεις τους έπληξαν αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, που ήδη δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όχι μόνο να εδραιώσει το αίσθημα ασφάλειας όλων των πολιτών, αλλά και να στηρίξει όσες επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές. Να τις βοηθήσουμε να ξανασταθούν στα πόδια τους. Να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Να λειτουργήσουν απρόσκοπτα αυτές τις γιορτινές μέρες που έρχονται.
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα στήριξης είναι ουσιαστικά και προβλέπουν:
1. Άμεση οικονομική ενίσχυση, ύψους 10 χιλ. ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.
2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζημιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ.
3. Για τον δανεισμό του υπόλοιπου 50% της ζημιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δίνεται δυνατότητα, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για επιδοτούμενα δάνεια διάρκειας 15 ετών.
4. Χορηγούνται δάνεια διάρκειας 15 ετών με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζημιών στα κτήρια.
5. Χορηγούνται δάνεια πενταετούς διάρκειας με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης.
6. Αναστέλλονται οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίμηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις Τράπεζες. Γίνονται επίσης διάφορες άλλες φορολογικές διευκολύνσεις.
7. Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου, ενισχύονται οικονομικά οι εργαζόμενοι, με πλήρη κάλυψη του μισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) για τρεις μήνες.
Για την άμεση στήριξη των πληγέντων, παρακάμπτουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες. Τα ελάχιστα δικαιολογητικά που χρειάζονται θα ελέγχονται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του οικείου Επιμελητηρίου, του οικείου Εμπορικού Συλλόγου και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Η κυβέρνηση, με πράξεις ευθύνης και ουσίας, πράξεις που παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα, απαντά στις προκλήσεις των καιρών, στις κραυγές και τους ψιθύρους
της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Πορευόμαστε στο δρόμο της εθνικής ευθύνης. Καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όλοι οι φορείς της κοινωνίας, όλοι οι πολίτες».
Από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, τόνισε:
“Είμαστε ενεργά κοντά στους εργαζόμενους και στους επαγγελματίες που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και που επλήγησαν από τα πρόσφατα γεγονότα.
Θα τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου :
ü Οι εργαζόμενοι να πάρουν κανονικά τους μισθούς και τα δώρα τους
ü Και οι επιχειρηματίες να ξαναφτιάξουν τα καταστήματά τους.
Συγκεκριμένα όσον αφορά στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας :
Πρώτον, Θα υπάρξει για ένα τρίμηνο πλήρης κάλυψη του μισθού και του δώρου Χριστουγέννων, όλων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου. Δεν θα υπάρξει εργαζόμενος που δεν θα πάρει μισθό και δώρο.
Δεύτερον, θα ανασταλεί για ένα τρίμηνο η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ και για ένα τετράμηνο στον ΟΑΕΕ, χωρίς προσαυξήσεις. Το μέτρο αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για όλα τα καταστήματα που υπέστησαν καταστροφές.
Η καταβολή του μισθού των εργαζομένων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη και την πιο πρόσφατη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του ΙΚΑ. Όσα επιπλέον δικαιολογητικά χρειασθούν θα τα αναζητά αυτεπαγγέλτως ο ΟΑΕΔ.
Τρίτον, Θα εξετασθούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις για ένταξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές σε όλα τα τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων φορέων του υπουργείου όπως η Επαγγελματική Κατάρτιση ή άλλοι οργανισμοί.
Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας βρίσκεται δίπλα σ’όλους τους Έλληνες.”