Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Χαλάνδρι 16 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Απόκριες με Γέλιο, Κέφι και Χαρά !!!


Οι απόκριες είναι γιορτή χαράς, γέλιου και απέραντης διασκέδασης.
Τα παιδιά βρίσκουν την ευκαιρία να αναπαραστήσουν αγαπημένους τους ήρωες, να παίξουν να χορέψουν, να δημιουργήσουν με φαντασία και κέφι.

Επειδή όμως όλα αυτά που δίνουν τη χαρά (στολές, παιχνίδια, διακοσμητικά) συνυπάρχουν με μικρούς ή μεγαλύτερους κινδύνους, θα ήταν χρήσιμο να λάβουμε υπόψη μας, ορισμένες πληροφορίες, να προσέξουμε καλύτερα κάποιες ενδείξεις, ώστε και εμείς και τα παιδιά μας να απολαύσουμε το παιχνίδι τους, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Ας προσέχουμε λοιπόν :

Να επιλέγουμε προϊόντα που να αναγράφουν ενδείξεις και οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην Ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά
Να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση τους
Να μην ψεκάζουμε με σπρέι ή αφρούς απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία μας
Επειδή τα αποκριάτικα είδη συνήθως περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουμε το κάπνισμα κατά τη χρήση τέτοιων προϊόντων.
Επίσης λόγω των εύφλεκτων σε κλειστούς χώρους που συγκεντρώνονται μικρά παιδιά, να φροντίζουμε να μην υπάρχουν γυμνές φλόγες από κεριά ή άλλα πυρακτωμένα σώματα
Να τα διατηρούμε μακριά από παιδιά πολύ μικρής ηλικίας ή να έχουμε συνεχώς την προσοχή μας τεταμένη
Να χρησιμοποιούνται, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους


Σχετικά με τα παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και καψούλια, θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά και να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξής τους και βέβαια καλύτερο θα ήταν να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούν παιδιά μικρής ηλικίας.

Για τα αποκριάτικα σπρέι, που τα τελευταία χρόνια τείνουν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές σερπαντίνες και το χαρτοπόλεμο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού η επαφή τους με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει «ερεθιστική δερματίτιδα» και εάν μάλιστα έρθει σε επαφή με τα μάτια υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν «εγκαύματα στον κερατοειδή».

Επιπλέον, τα προωθητικά αέρια που εμπεριέχονται στις συσκευασίες αφρού, δημιουργούν έντονο ερεθισμό στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα και σε όποιους υποφέρουν από αλλεργία, μπορεί να προκαλέσουν κρίση βρογχικού άσματος. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι σημαντικές και στην ατμόσφαιρα, εάν το προωθητικό αέριο που χρησιμοποιείται συντελεί στη μείωση του.

Ας δίνουμε προσοχή στις ενδείξεις, οι οποίες πρέπει υποχρεωτικά να είναι στα ελληνικά και να γνωρίζουμε ότι :
Το δοχείο είναι υπό πίεση
Το δοχείο πρέπει να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου
Να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50 C
Να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

Ακόμη εκτός από τους κινδύνους σωματικών τραυματισμών των παιδιών, υπάρχουν και οι κίνδυνοι ψυχικού τραυματισμού.
Τα αποκριάτικα παιγνίδια, που απευθύνονται κυρίως στα παιδιά, σε πολλές περιπτώσεις περνούν μηνύματα βίας.
Υπάρχουν μάσκες με άγριες και τρομακτικές όψεις, τα παιγνίδια με τα όπλα – από τα απλά και «αθώα» σπαθάκια μέχρι τα μοντέρνα – καθώς και άλλα «αξεσουάρ», μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα για τους μικρούς χρήστες (αιχμηροί πλαστικοί μπαλτάδες, βαριά πλαστικά ρόπαλα κλπ).
Ακόμη ορισμένες αποκριάτικες στολές θυμίζουν ταινίες φρίκης και τρόμου, που κάθε άλλο παρά αισθήματα χαράς και γέλιου προκαλούν σ' εμάς τους μεγάλους.
Καλό θα ήταν λοιπόν στο μέτρο του δυνατού, να μην αφήνουμε τα παιδιά να συνηθίζουν στη βία και την αγριότητα.
Να αισθάνονται τη χαρά και την ευχαρίστηση μέσα από το παιχνίδι και το γέλιο κι όχι από την επιθετικότητα και την αναπαράσταση βίαιων προτύπων.
Ευχόμαστε σε όλους και ειδικότερα στους Μικρούς μας Φίλους, Καλές Απόκριες με κέφι και χαρά !
Για κάθε ερώτηση, πρόβλημα ή καταγγελία που αφορούν τις συναλλαγές μας, απευθυνόμαστε :
Υπουργείο Ανάπτυξης / Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 1520
Γραφείο Ενημέρωσης Καταναλωτών και Επιχειρήσεων Δήμου Χαλανδρίου, Γρ. Γυφτόπουλου 2, Κεντρική Πλατεία, τηλ.210.6892030

Δεν υπάρχουν σχόλια: