Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Κοινωνική Αλληλεγγύη

Την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική για τη Γυναίκα παρουσίασε με εισήγησή της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Ισότητας των Φύλων, σε εσπερίδα με θέμα την "Κοινωνική Αλληλεγγύη για τη Γυναίκα" που οργανώθηκε από την Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον δήμο Φιλοθέης, με αφορμή τον εορτασμό της 420ης επετείου του μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, πρωτοπόρου της κοινωνικής προσφοράς του 16ου αιώνα,.
Στην εισήγησή της, η Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εξέθεσε τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και τις δημογραφικές προκλήσεις στον παγκόσμιο χώρο και στην ΕΕ, καθώς και την αμφισβήτηση του σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου, άνδρα ή γυναίκας. Η εξάλειψη των στερεοτύπων, η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, η κατοχύρωση ισότητας ευκαιριών, εργασίας και αμοιβών, ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η οικονομική εξασφάλιση των γηρατειών είναι κοινοί άξονες πολιτικών υπέρ της γυναίκας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξυπηρέτηση όλων αυτών των αναγκών της καθημερινής ζωής της γυναίκας και η αύξηση της συμμετοχής της στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματική δραστηριότητα είναι επιδιώξεις τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των εθνικών πολιτικών στα 27 κράτη μέλη.
Παρά τις αδυναμίες και τα εμπόδια κατά την εφαρμογή της πλούσιας υπέρ της γυναίκας νομοθεσίας, η κοινωνική γυναικεία πολιτική, για κάθε ηλικία, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι ανταποδοτική για το κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση της διαγενεακής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και τη συνέχεια της παράδοσης των θεμελιωδών αξιών ώστε ο πολιτισμός να έχει, και για τις επόμενες γενεές, ανθρώπινο πρόσωπο.
Ευρωπαϊκές δράσεις και πρωτοβουλίες προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών, ως συζύγων, μητέρων, εργαζομένων και ενεργών πολίτων, σε ένα περιβάλλον γενικής παγκόσμιας κρίσης, και διευκολύνουν την προσφορά τους στην οικογένεια, στην εργασία και στο εθελοντικό έργο. Κάθε διάκριση και στέρηση ευκαιριών για τις γυναίκες είναι στέρηση προοπτικής για μια ευημερούσα κοινωνία του μέλλοντος, κατέληξε η Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: