Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Οι Ευρωεκλογές στο επίκεντρο του ενεργού διαλόγου με τους πολίτες



Τη σημασία της εμπλοκής των ευρωβουλευτών στη διαδικασία διαβούλευσης με τους πολίτες των περιφερειών τους, στο πλαίσιο των επερχόμενων ευρωεκλογών, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ψηφοφόρων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη Γνωμοδότησή του αναφορικά με την προώθηση του ενεργού διαλόγου των κοινοτικών οργάνων και αρχών με τους ευρωπαίους πολίτες ο Ευρωβουλευτής κ.Μανώλης Αγγελάκας. Η Γνωμοδότηση του κ. Αγγελάκα ψηφίστηκε ομόφωνα, από την Επιτροπή Περιφερειακή Ανάπτυξη, έχοντας αποσπάσει τα θετικά σχόλια του συνόλου των πολιτικών παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόκειται συμπληρώσει την ομώνυμη Έκθεση της Επιτροπής Πολιτισμού. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με το κείμενό του ενισχύει τη φωνή του ευρωπαίου πολίτη και των κοινωνικοπολιτικών σχημάτων στα οποία αυτός συμμετέχει.
Σημαντικό μέρος της γνωμοδότησής του ο κ. Μανώλης Αγγελάκας το αφιερώνει στις περιφέρειες και τις περιφερειακές αρχές, ως τους πλέον αρμόδιους φορείς προαγωγής του διαλόγου με τους πολίτες, υποστηρίζοντας σθεναρά την ανάληψη δράσεων αποκεντρωμένης επικοινωνιακής πολιτικής εκ μέρους της ΕΕ. Δίνει μάλιστα, για ακόμη μια φορά, βαρύνουσα σημασία στις περιφέρειες με ιδιαίτερα γεωγραφικά και άλλα χαρακτηριστικά και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας συνεκτικών επικοινωνιακών κρίκων με στοχευμένο περιεχόμενο μεταξύ της ΕΕ και αυτών. Σε γενικότερο πλαίσιο μάλιστα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προτείνει τη δημιουργία ενός αμφίδρομου επικοινωνιακού συστήματος μεταξύ κορυφής και βάσης με συχνές και μικρής κλίμακας εκστρατείες, τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα από πλευράς ΕΕ, με ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΚΟ, των επιμελητηρίων, των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων. Το επικοινωνιακό αυτό σύστημα θα πρέπει να προβάλλει και να ενημερώνει τους πολίτες και για τα έργα και τις επιτυχίες της πολιτικής συνοχής, δίνοντας έμφαση στην συμβολή της ΕΕ.
Τέλος, με τη Γνωμοδότησή του ο κ.Μανώλης Αγγελάκας προβάλλει και την ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ανοικτού Πανεπιστημίου, υπό την προϋπόθεση της βαθιάς διασύνδεσής του με τις περιφέρειες των κρατών-μελών, με στόχο την ενημέρωση, την επικοινωνία, τη διαδραστικότητα και τη διαπεριφερειακή σύνδεση των νέων μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: