Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΑ


Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο σήμερα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1684,37 μονάδες γράφοντας κέρδη 3,36%. Οι συναλλαγές βρέθηκαν στα 34.998.215 τεμάχια.

Στην Ευρώπη ίδια εικόνα σημαντικών κερδών. Η Γερμανία κερδίζει 2,39% η Αγγλία 4,34% και η Γαλλία 3,24%.

Στη Νέα Υόρκη στο άνοιγμα σημειώνονται κέρδη 1,35% στις 7623,65 μονάδες

ΟΛΗ Η ΣΑΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Δείτε την Αθήνα πώς είναι σήμερα. Όλη η άμμος της Σαχαρας συγκεντρώθηκε πάνω μας!!!!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Ο κ. ΖΑΧΑΡΙΟΥ

(ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΚΤΙΚΟ)

Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του 20ού τακτικού ανακριτή, ο συνεργάτης του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, Παναγιώτης Ζαχαρίου, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση του εφοπλιστή Φώτη Μανούση
Ο κ. Ζαχαρίου, που απολογήθηκε για περισσότερες από τρεις ώρες, αφέθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ελεύθερος, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Μανούση, ο κ. Ζαχαρίου έλαβε από αυτόν χρηματικά ποσά ύψους περίπου 700.000 ευρώ το 2006, προκειμένου ο εφοπλιστής να ευνοηθεί στις επιδοτήσεις για δρομολόγια άγονων γραμμών σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.Μετά το πέρας της απολογίας σε δήλωσή του ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε:"Είναι πολύ δύσκολο να καταρρίψεις τόσο γρήγορα μια σκευωρία. Ομως, σιγά-σιγά επικρατεί η λογική και το δίκαιο".Οι συνήγοροί του Κώστας Ρούσος και Γιάννης Πορτοκάλης δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι η καταγγελία του κ. Μανούση έγινε λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

"Από σήμερα το πρωί καταλήφθηκε από διάφορα άτομα ο χώρος της Πρυτανείας του Παντείου Πανεπιστημίου και γραφεία Διοικητικών Υπηρεσιών. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου συνήλθε σήμερα, καταδίκασε ομόφωνα την κατάληψη και εξέδωσε το ακόλουθο Ψήφισμα:ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ« Καλούνται όσοι έχουν καταλάβει χώρους του Πανεπιστημίου να σεβαστούν τους κανόνες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και να εγκαταλείψουν τους χώρους που κατέλαβαν.Τα σημαντικά προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου μπορούν να επιλυθούν μόνο με διάλογο».Από την Πρυτανεία"

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ


Με άνοδο και μάλιστα ισχυρή συνεχίζεται η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη 2,30% στις 1668,04.

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στην Αγγλία με 3,05% ενώ στη Γερμανία σημειώνονται κέρδη 1,62% και στη Γαλλία 1,55%.

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ


Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της Ε.Ε. -Θαλάσσιες Μεταφορές

Συνεδρίασε, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της Ε.Ε., το οποίο ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων και με θέματα θαλασσίων μεταφορών.
Τη χώρα μας, κατά τη συζήτηση των θεμάτων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, εκπροσώπησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος συνοδευόταν από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΕΝΑΝΠ και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε.
Το Συμβούλιο, κατ’ αρχήν, υιοθέτησε Συμπεράσματα αναφορικά με «τους στρατηγικούς στόχους και τις συστάσεις για την πολιτική θαλασσίων μεταφορών της Ε.Ε. μέχρι το 2018» και «τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού χώρου θαλασσίων μεταφορών χωρίς εμπόδια». Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με το θέμα του πεδίου εφαρμογής της πρότασης Κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές.
Ο υπουργός, στην πρώτη παρέμβασή του, όσον αφορά στο θέμα της πρότασης Κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές, δήλωσε ότι η Ελλάς στηρίζει πλήρως τους στόχους του Κανονισμού. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η χώρα μας είχε ήδη αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στα εκατομμύρια των επιβατών που διακινούνται από και προς λιμένες της ηπειρωτικής Ελλάδος και των Ελληνικών νησιών, μέσω ενός εκτεταμένου ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου.
Με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού, συμπεριλήφθηκε στην Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου το θέμα της πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας και του Κόλπου του Άντεν.
Ο κ. Παπαληγούρας, στη δεύτερη παρέμβασή του, επεσήμανε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προεδρία που συμπεριέλαβε στην Ημερήσια Διάταξη του Συμβουλίου την πρόταση της Ελλάδος, προκειμένου να γίνει αναφορά σε ένα, ίσως, από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής -και κατ΄ επέκταση- η κοινοτική ναυτιλία, σήμερα.
Αναφέρομαι στην έξαρση του φαινομένου της πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας και του Κόλπου του Άντεν.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΟ, μόνο κατά το προηγούμενο έτος 2008, σημειώθηκαν παγκοσμίως 293 περιστατικά πειρατείας. Από αυτά 49 κατέληξαν σε ομηρία και 889 ναυτικοί κρατήθηκαν. Επίσης 32 ναυτικοί τραυματίστηκαν , 11 σκοτώθηκαν και 21 αγνοούνται.
Από τα περιστατικά αυτά, 111 καταγράφηκαν στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής και του κόλπου του Άντεν, εκ των οποίων 40 κατέληξαν σε ομηρία. Στη συγκεκριμένη περιοχή η αύξηση των περιστατικών ανέρχεται σε 200% περίπου, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Είναι πράγματι οξύμωρο, συνέχισε ο ΥΕΝΑΝΠ, στον 21ο αιώνα, να ομιλούμε για πειρατικές επιθέσεις σε πλοία, για ομηρίες ναυτικών και για καταβολή λύτρων.
Η Ελλάς, ως μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές χώρες, έχει ανεπιφύλακτα και εμπράκτως υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες της Διεθνούς Κοινότητας, των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ στο θέμα της αντιμετώπισης της πειρατείας, ενώ, παράλληλα, συμμετέχει ενεργά και ανελλιπώς σε όλα τα διεθνή Fora, όπου διαμορφώνεται το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημοσίως τον Επίτροπο κ. Tajani, για τη θετική ανταπόκρισή του στην επιστολή που του απηύθυνα για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, εντός του πλαισίου της διεθνούς νομοθεσίας, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των Αποφάσεων του ΙΜΟ, αλλά και των αποφάσεων των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων για την αντιμετώπιση της πειρατείας».
Ο κ. Παπαληγούρας, υπενθύμισε ότι «όπως είναι γνωστό, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναληφθεί δράση και έχουν αποσταλεί ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή της Σομαλίας, με θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
Η συμμετοχή Ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση της πειρατείας και τη διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή».
Ο υπουργός ευχαρίστησε τις χώρες εκείνες, που έχουν αποστείλει ναυτικές μονάδες στην περιοχή και συνεχάρη τα πληρώματα όλων των πλοίων που επιχειρούν με κύριο στόχο τη διασφάλιση προϋποθέσεων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και ειδικότερα για την προστασία των ναυτικών, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα.
«Ωστόσο, σημείωσε εμφαντικά ο κ. Παπαληγούρας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι επιθέσεις σε πλοία συνεχίζονται. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από την έναρξη της επιχείρησης ΑΤΑΛΑΝΤΑ, στις 12/12/2008, έχουν σημειωθεί περίπου 50 επιθέσεις, από τις οποίες 11 κατέληξαν σε ομηρία. Σήμερα κρατούνται 9 πλοία με περίπου 153 ναυτικούς. Ιδιαίτερα σημειώνω ότι τρία πλοία κατελήφθησαν εντός του τρέχοντος μηνός.
Θεωρώ λοιπόν ότι είναι σκόπιμο να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας, τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς εξάλειψη του φαινομένου της πειρατείας σε όλες τις περιοχές του πλανήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, ιδίως σε επιχειρησιακό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αφ’ ενός τη διεύρυνση της εποπτευόμενης θαλάσσιας περιοχής και αφ’ ετέρου την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών κανόνων εμπλοκής, χωρίς να παραβλέπεται η ανάγκη εγρήγορσης και συνεπούς ενημέρωσης των αρμοδίων κέντρων εκ μέρους των ναυτιλιακών φορέων».
Και ο υπουργός συνόψισε, αναφερόμενος στις διαρκείς πρωτοβουλίες του ΙΜΟ για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την ανάληψη επιχειρησιακής δράσης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Πρόστιμο σε τράπεζα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλαν πρόστιμο ύψους 1.000.000 ευρώ στην τράπεζα Citibank για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο.
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών, που υποβλήθηκαν στις 29.10.2008 σχετικά με συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας LEHMAN BROTHERS από την τράπεζα Citibank, επέβαλε στην τελευταία, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α παράγραφος 2 του ν. 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000.000 ευρώ για παράβαση των άρθρων:
Ø 9γ «Απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών»,
Ø 9δ «Παραπλανητικές πράξεις»
Ø και 9ε «Παραπλανητικές παραλήψεις» του ν. 2251/1994.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, 85 υποκαταστήματα της Citibank, προέβησαν στην διάθεση, στην Ελληνική αγορά, σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή, «δομημένων ομολόγων», εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα Αιτήσεων Αγοράς Τίτλων, ως προϊόντα «100% εγγυημένου – προστατευμένου κεφαλαίου», έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και των θυγατρικών της εταιρειών.
Τα ως άνω προϊόντα, διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004 – 2008, μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής (retail banking), που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματο-οικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές.
Σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές, ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο, και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers, και υπό την επιπλέον προστασία, που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, (Financial Services Authority – FSA), η οποία προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».
Σχετικά με την έκδοση της απόφασης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Επιβάλλουμε χρηματικό πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην Τράπεζα Citibank, για την προώθηση στην αγορά προϊόντων της Lehman Brothers (Λήμαν Μπράδερς). Μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας, τα στοιχεία των οποίων επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, υπό το συντονισμό του Γ.Γ. Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου προέκυψε ευθύνη για την Citibank διότι δεν ενημέρωσε, σωστά, ως όφειλε το επενδυτικό κοινό για το ρίσκο των προϊόντων της Lehman Brothers που προωθούσε.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και να επιβάλουμε κανόνες στην λειτουργία της αγοράς. Γι’ αυτό καλούμε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία που όλοι υπηρετούμε».

Το σπίτι του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά





Για πολλά χρόνια, δυστυχώς, το σπίτι όπου έζησε ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς στην Κηφισιά (Τατοΐου 50), και απ΄ όπου το 1904 έφυγε για τον Μακεδονικό Αγώνα, είχε αφεθεί σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη.
Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, το ζήτημα της οικίας Μελά, θα εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, με στόχο τον χαρακτηρισμό της ως μνημείου.
Πρόκειται για το σπίτι που σχεδίασε ο ίδιος ο Παύλος Μελάς, κτίστηκε το 1894-1897, αποτελεί ιδιαίτερο και μοναδικό δείγμα εξοχικής κατοικίας στο τέλος του 19ου αιώνα στα αθηναϊκά προάστια, και ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας μέχρι το 1903, οπότε και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε αυτή.
Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι, μετά τον χαρακτηρισμό, να κινηθούν οι διαδικασίες για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν3028/02.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ


Σε θετικό έδαφος κινείται το χρηματιστήριο σήμερα. Ο γενικός δείκτης καρδίζει 1,45% και βρίσκεται στις 1653,75 μονάδες.

Στο ίδιο μκλίμε κινείται και η Ευρώπη. Η γερμανία κερδίζει 1,44% η Αγγλία 1,87% και η Γαλλία 1,12%.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των
«ΝΕΩΝ» σελ. 5 με τίτλο :
«Σύγκρουση σε πράσινο φόντο»
Γ ια τον ΣΥΝ ένας είναι – και παραμένει- ο εχθρός: Το ΠΑΣΟΚ. Το λέω για τι έφθασαν στα αυτιά μου πληροφορίες για μια εκδήλωση που ετοιμάζει η Κουμουνδούρου. Πρόκειται για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΝ για το περιβάλλον. Θα την κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» , στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Για το πρόγραμμα έχουν δουλέψει οι σύντροφοι Βαγγέλης Αποστόλου και Χάρης Κωνσταντάτος. Ο πρώτος, δασολόγος στο επάγγελμα, είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και ο δεύτερος της Κεντρικής Επιτροπής. Μαθαίνω πως έχει γίνει ειδική έρευνα για τις βλαβερές συνέπειες του «δασοκτόνου» κατά τον ΣΥΝ, νόμου, που ψήφισε η κυβέρνηση Σημίτη το 2003. Έχει γίνει επίσης ειδική απαρίθμηση των περιβαλλοντικών μετώπων «από τα οποία απουσίαζε το ΠΑΣΟΚ». Η παρουσίαση περιγράφεται ως «σύγκρουση με πράσινο φόντο». Στη δε Κουμουνδούρου λένε πως περιμένουν «το ΠΑΣΟΚ να μετατοπισθεί». Άλλη μια ένδειξη ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Δεν ισχύει μόνο πολιτικά, αλλά και στις δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ πάει πάνω, ο ΣΥΝ κάτω. Άρα, πώς να συναντηθούν;

Από την 1η σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Προστασία των θυμάτων»
Η επιβολή προστίμου σε ξένη τράπεζα για την παραπλάνηση πελατών της κατά την πώληση επενδυτικών προϊόντων, αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Είναι δυστυχώς, πολλές οι περιπτώσεις ελληνικών και ξένων τραπεζών οι οποίες απέκρυψαν σημαντικές πληροφορίες για προϊόντα υψηλού ρίσκου, ενώ ορισμένες φορές τα εμφάνισαν ως απολύτως εγγυημένα, χωρίς να είναι. Το δέλεαρ των υψηλών προμηθειών οδήγησαν σε ακρότητες και ενίοτε σε ανήθικες ή και παράνομες πρακτικές. Η πολιτεία, και αργότερα η δικαιοσύνη, πρέπει να προστατεύσουν τα θύματα αυτών των φαινομένων.

Από την 1η σελίδα της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» με τίτλο :
«Κρίση -τέρας»
Σε αρνητικό ρεκόρ επιδίδεται η πραγματική οικονομία ήδη από τον πρώτο μήνα του χρόνου. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 10,2% και οι εξαγωγές κατά 22%. Δραματικές είναι οι συνέπειες της κρίσης και στην Εσπερία. Ένας στους δέκα Ευρωπαίους εργαζόμενους θα είναι άνεργος το 2010, προβλέπει ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. Ανεργία 10% βλέπει ο ΟΟΣΑ στις χώρες – μέλη του, με 25 εκατ. νέους ανέργους….

Από τη στήλη «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του
«ΕΘΝΟΥΣ» σελ. 10 με τίτλο :
«Καρφιά»
Η αντίδραση της Αλέκας Παπαρήγα στις χθεσινές δηλώσεις Πάγκαλου ήταν….αστραπιαία! Τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε «διατεταγμένη υπηρεσία» , ενώ έριξε και ένα «καρφί» για τον ρόλο του πρώην υπουργού στην υπόθεση Οτσαλάν. Κατά τα λοιπά, κατηγόρησε τον Θ. Πάγκαλο και εν γένει το ΠΑΣΟΚ ότι «μας γυρίζουν πίσω στο ‘49», σημειώνοντας πως «και εμείς έχουμε πολλά για την γούνα τους».

Από την 1η σελίδα του
«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :
«Από πρώτο χέρι»
Συνήθως οι υπουργοί Οικονομίας είναι κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους πλαισιωμένοι από αριθμούς και μανδαρίνους. Γι αυτό και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι πράξεις και οι αποφάσεις απέχουν παρασάγγας από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο νυν υπουργός Οικονομίας παρακολουθεί το εμπόριο, συναντά και διαβουλεύεται με επιχειρηματίες, κινείται στην πιάτσα και είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην αγορά. Με άλλα λόγια είναι διαφορετικός. Αν θα είναι και αποτελεσματικός, θα το δείξει ο χρόνος. -ΤΟ ΒΗΜΑ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ·Για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα… - Από αύριο η πληρωμή του οικογενειακού επιδόματος- Πώς διαμορφώνονται τα ποσά·Υπ. Απασχόλησης – Επιδότηση για 50.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό – Και 750.000 δικαιούχοι για δωρεάν διακοπές·Συνεργασία πρωθυπουργού – Παυλόπουλου – Συζήτησαν το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών – Η αδικαιολόγητη άρνηση του ΠΑΣΟΚ στερεί την ψήφο από τους απόδημους Έλληνες!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ·Κλειστές πόρτες για τον Γιώργο στην Ουάσιγκτον –Δεν κατέστη δυνατή συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με κορυφαίους της διοίκησης Ομπάμα·Υπ. Οικονομίας- Γ. Παπαθανασίου – Επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών·Ελληνικό αίτημα στην Ε. Ε - Μείωση των φόρων στα αυτοκίνητα προωθεί η κυβέρνηση

ΑΥΓΗ ·Σπέκουλα με την κρίση, ο λογαριασμός στα θύματα – Έκρηξη ανεργίας στο 10% στην Ε. Ε. βλέπει για το καλοκαίρι ο Αλμούνια και προτείνει τη μετατροπή των εργαζομένων σε «απασχολήσιμους»·Σχολεία -82.000 μαθητές δεν πάνε εκδρομή λόγω κρίσης·Προληπτικές συλλήψεις στο Λονδίνο για το G20

ΑΥΡΙΑΝΗ ·Απογείωσε τη MIG ο Ανδρέας Βγενόπουλος – Αύξησε τα κέρδη του Ομίλου κατά 165% σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης·Μεγάλη ανάσα στην αγορά του αυτοκινήτου – Μειώνονται τα τέλη ταξινόμησης·Παπαθανασίου- Δέσμη 7 μέτρων για την στήριξη των εξαγωγών

ΒΗΜΑ ·Το γεύμα της αγωνίας – Έμποροι σε απόγνωση, βιομήχανοι σε κρίση – Συνάντηση Παπαθανασίου – επιχειρηματιών στην Αθηναϊκή Λέσχη·Μετά την «κόπωση»- Η δελφινομαχία συνεχίζεται στη Ν. Δ. – Παρά τις διαψεύσεις και τις απειλές·Γενική απεργία την Πέμπτη – Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια συναντώνται εκπρόσωποι των συνδικάτων εν όψει της γενικής απεργίας της Πέμπτης

ΒΡΑΔΥΝΗ ·Τόνωση των εξαγωγών – Δέσμη 7 μέτρων ανακοίνωσε ο Γ. Παπαθανασίου·Εμπρησμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Έσπασαν, έκαψα , κατέστρεψαν – Στόχος τράπεζες, τοπικές οργανώσεις της Ν. Δ., πολιτικά γραφεία και μια έκθεση σκαφών αναψυχής·Επιδότηση θέσεων εργασίας στον Τουρισμό – Ευνοημένοι περίπου 50.000 εποχικοί εργαζόμενοι

ΕΘΝΟΣ ·Ενώ κουκουλοφόροι και ληστές οργιάζουν ανενόχλητοι – Καφενείον η «ωραία ΕΛ. ΑΣ.»·Μείωση αμοιβών – Πρόταση – σοκ από σύμβουλο του Καραμανλή – Και απεργία – μήνυμα από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη·Σύνοδος G20 στο Λονδίνο – Έλληνας φοιτητής πιάστηκε για κατοχή όπλων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ·»Μπουλντόζα» ο Πάγκαλος ισοπέδωσε το ΚΚΕ- Εμφανίστηκε όμως και με ικανότητες μέντιουμ για τη Ν. Δ.·Η πρώτη «διαδήλωση» κατά των καταλήψεων – Από πανεπιστημιακούς, καθηγητές, φοιτητές και πρυτανικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου – Ως εδώ η παραβίαση του ασύλου·Ενίσχυση της διδασκαλίας των Θρησκευτικών και διορισμό 4.000 Θεολόγων – Ζητούν ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος από το υπουργείο Παιδείας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ·Εκδρομές «γιοκ» για 82.000 μαθητές – Μείωση κατά 25% στις σχολικές 5ήμερες λόγω κρίσης·»Ανάχωμα» για τη Ν. Δ. οικονομία, ασφάλεια και…Καραμανλής – Νέα δημοσκόπηση. Αναγκαία θεωρεί τα πρόσφατα μέτρα το 52,1% σύμφωνα με μέτρηση της GPO για το MEGA- Ένας στους δύο συμφωνεί με την κατάργηση του ασύλου και την ποινικοποίηση της κουκούλας·Φθηνότερα Ι. Χ., ακριβότερη η βενζίνη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ·Κρίση – τέρας – Εφιαλτική εικόνα σε όλους τους δείκτες για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία·Παρέμβαση – έκπληξη – Ο Ιερώνυμος θέλει τα Θρησκευτικά υποχρεωτικά·Απεργία: Οι παγωμένοι μισθοί παγώνουν τη χώρα την Πέμπτη

ΕΣΤΙΑ ·Παράλογο φορολογικό σύστημα – Το πιο αναποτελεσματικό στην Ευρώπη·Ο Ομπάμα στην Ευρώπη·Άμβλυνσις των εντυπώσεων (από την κυβέρνηση)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ·Δοκιμάζεται η επιβολή του νόμου στα ΑΕΙ- Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο στους καταληψίες του ΑΠΘ·Επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά της Σομαλίας – Άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν ακινητοποιήσει και επιτηρούν επτά Σομαλούς πειρατές, οι οποίοι αποπειράθηκαν να καταλάβουν γερμανικό πετρελαιοφόρο·Σκληρός ο Ομπάμα έναντι της General Motors- Έστειλε τελεσίγραφο και στην Chrysler για να φθάσει σε συμφωνία συνεργασίας με τη Fiat

ΤΑ ΝΕΑ ·Πάνε κάλπες με εκπτώσεις στα Ι. Χ. – Μείωση φόρου μόνο για 4 μήνες·Μπαράζ εμπρησμών σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Διεθνής Αμνηστία – Έκθεση – βόμβα για την ΕΛ. ΑΣ.·Θέλει υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά (Αρχιεπίσκοπος)

Η ΧΩΡΑ·Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο – Η ελληνική οικονομία στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης·Η Ολυμπιακή θα πετά χωρίς οικονομικά βάρη από το 2011 – Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις του νέου ιδιοκτήτη Ανδρέα Βγενόπουλου·Σύνοδος «G20»- Συλλήψεις στη Βρετανία πριν το κύμα διαδηλώσεων

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε έξι πολιτικά γραφεία είχαμε επιθέσεις χθές στη Θεσσαλονίκη. Με γκαζάκια κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στα γραφεία των κ.κ. Παπαθεμελή, Γκιουλέκα και άλλων τεσσάρων.
Τα γραφεία του κ. Παπαθεμελή έχουν δεχθεί δύο φορές επίθεση.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Όλη τη νύχτα εκδηλώθηκαν επιθέσεις κουκουλοφόρων σε πολλά σημεία της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες έβαλαν γκαζάκια και πέταξαν βόμβες μολότοφ σε τράπεζες και αντιπροσωπίες αυτοκινήτων σε διάφορες περιοχές, όπως σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Νέο Ηράκλειο, της Eurobank στην Λ. Μεσογείων, σε αντιπροσωπίες αυτοκινήτων στην Ν. Φιλαδέλφεια και στο Μαρούσι ενώ κάηκαν οχήματα της ΔΕΗ στο Π. Φάληρο και ένα ΙΧ στο Μαρούσι.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Έναρξη υλοποίησης έργου «Εποπτεία της Αγοράς (Α’ Φάση) – Ανάπτυξη και Λειτουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Εποπτείας της Αγοράς»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας και η Ένωση Εταιρειών «UNISYSTEMS A.Ε.E. – PLANNING A.E. – DQS Ε.Π.Ε.» υπέγραψαν τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» συμβατικού τιμήματος 1.785.267,55 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το έργο αποτελεί την Α’ Φάση ενός ευρύτερου, στρατηγικού χαρακτήρα έργου, που αφορά στην πλήρη και ολοκληρωμένη επιτήρηση της αγοράς, στο πλαίσιο ενός «Εθνικού Συστήματος», στο οποίο η εφαρμογή των Οδηγιών Νέας Προσέγγισης θα λάβει τον απαιτούμενο δι-υπουργικό χαρακτήρα και τη βέλτιστη αποκεντρωμένη δομή. Οι Οδηγίες Νέας Προσέγγισης έχουν δημιουργήσει ένα διαφανές, σύγχρονο, και αποτελεσματικό ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα ποιότητας, στο οποίο μετέχουν ισότιμα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με διακριτούς ρόλους και υποχρεώσεις. Παράλληλα με τις Οδηγίες Νέας Προσέγγισης, έχει δομηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο βιομηχανικής νομοθεσίας ποιοτικού επιπέδου που κατήργησε σημαντικούς φραγμούς στο ενδοκοινοτικό εμπόριο και ενίσχυσε τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, ενώ παράλληλα συνέβαλλε και στη διάθεση ασφαλών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο στόχος των οδηγιών αυτών είναι και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτό δύναται να αναλυθεί, ενδεικτικά και μόνον, στην υγεία και ασφάλεια των ατόμων, την προστασία των καταναλωτών, την προστασία των επιχειρηματικών συναλλαγών, την προστασία περιβάλλοντος κ.α.. Το προβλεπόμενο, στις οδηγίες, υψηλό επίπεδο προστασίας, απαιτεί από τα κράτη μέλη να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίζουν, ότι τα προϊόντα:
§ μπορούν να διατίθενται στην αγορά και να τίθενται σε λειτουργία μόνον εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των ατόμων,
§ είναι ορθά κατασκευασμένα, εγκατεστημένα και συντηρημένα και,
§ χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τον προορισμό τους.
Η εξασφάλιση των ανωτέρω, συνεπάγεται υποχρέωση των κρατών μελών να οργανώνουν και να διεξάγουν επιτήρηση της αγοράς, κατά τρόπο αποτελεσματικό, ώστε να ανακαλύπτονται τα μη συμμορφούμενα προϊόντα. Η επιτήρηση δε της αγοράς κρίνεται απολύτως αναγκαία, για την προστασία, όχι μόνον των συμφερόντων των καταναλωτών, των εργαζομένων και άλλων χρηστών, αλλά επίσης και των συμφερόντων των οικονομικών φορέων από παραβιάσεις και παρεκκλίσεις των κανόνων του ανταγωνισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» στοχεύει στη διαμόρφωση του διοικητικού και λειτουργικού πλαισίου για τη σταδιακή ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου συστήματος «Επιτήρησης της Αγοράς», σε εθνικό επίπεδο. Σε πρώτη φάση, το έργο εστιάζει, σε τομεακό επίπεδο (Υπουργείο Ανάπτυξης), διαμορφώνοντας και δοκιμάζοντας τις λειτουργίες του εθνικού συστήματος, πιλοτικά, στον τομέα της Βιομηχανίας. Το βασικό εργαλείο άσκησης και ελέγχου των λειτουργιών της επιτήρησης αγοράς είναι το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα» για επιτήρηση της αγοράς.
Σε συνέχεια της υπογραφής της σύμβασης, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μπούγα η εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ στελεχών της αναδόχου ένωσης Εταιρειών και στελεχών της ΓΓΒ, όπου τονίστηκε η σημασία του έργου και η ανάγκη μίας εποικοδομητικής συνεργασίας για την ορθή και έγκαιρη υλοποίησή του. Ο υπεύθυνος έργου της Ένωσης Εταιρειών κ. Λυμπερόπουλος έκανε την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος των βασικών παραδοτέων και της ομάδας έργου του αναδόχου, σε ευρύτερη ομάδα στελεχών της ΓΓΒ, τα οποία θα εμπλακούν στην υλοποίηση του έργου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εξεύρεση δίκαιης λύσης για την κατοχύρωση των κεκτημένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των Ελληνίδων δημοσίων υπαλλήλων

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) εξέδωσε απόφαση εις βάρος της Ελλάδας για τη μη εφαρμογή της αρχής της ισότητας στις μεταβατικές διατάξεις του ρυθμιστικού ασφαλιστικού δικαίου (Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων).
Σύμφωνα με το ΔΕΚ, η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.
Ωστόσο, δεν αναφέρεται ο μεταβατικός χαρακτήρας των εν λόγω διατάξεων και ότι η ελληνική νομοθεσία έχει κιόλας εξισώσει τα συνταξιοδοτικά όρια και δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, παρά μόνο για όσες, καλή τη πίστη, αναμένουν να απολαύσουν αποκτηθέντα ασφαλιστικά δικαιώματα.
"Οι μεταβατικές διατάξεις αντισταθμίζουν την προσφορά των γυναικών υπαλλήλων του ελληνικού Δημοσίου στην οικογένεια και στην κοινωνία, όταν σε παλαιότερες περιόδους, χωρίς επιδόματα και βοήθεια για τη φροντίδα ανήλικων και ηλικιωμένων, οι Ελληνίδες εργαζόμενες προσέφεραν πολλαπλές υπηρεσίες στην κοινωνική αλληλεγγύη και στη διατήρηση της πολυσυζητημένης σήμερα κοινωνικής συνοχής. Συνέβαλαν με την υπερεργασία τους στο δημόσιο προϋπολογισμό και τους δινόταν ως αντάλλαγμα η ελπίδα για ενωρίτερη ολιγόχρονη απαλλαγή από τα καθήκοντα της τυπικής εργασίας.
Είμαστε αναγκασμένοι, δυστυχώς, παραμονές ευρωεκλογών, να επισημάνουμε τα αποτελέσματα της στείρας γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που "καταδικάζει" χωρίς ευαισθησία κάθε λεπτομέρεια και μεταβατική διάταξη, κάθε θετική διάκριση και ευμενέστερη μεταχείριση, πιστεύοντας ότι εκτελεί το καθήκον της - την τήρηση, δηλαδή των Συνθηκών - χωρίς να λαμβάνει υπόψη της επιχειρήματα, όπως οικογενειακοί δεσμοί, δημογραφικές εξελίξεις, δημοσιονομικό πρόβλημα", ανέφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.
Η ελληνική κυβέρνηση, αντιδρώντας άμεσα στην απόφαση του ΔΕΚ, τόνισε την πρόθεσή της για συνεργασία τόσο σε εθνικό (με την ΑΔΕΔΥ) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με την Ευρ. Επιτροπή) ώστε να εξευρεθεί δίκαιη λύση για την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με θέμα τα προβλήματα στην οδική ασφάλεια από την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στις οδούς

Πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ευρεία σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οδική ασφάλεια από την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στις οδούς.
Στη σύσκεψη έγινε περιγραφή του προβλήματος και της επικρατούσας κατάστασης από την τοποθέτηση των διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται κατά μήκος του Εθνικού Δικτύου της χώρας (Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό οδικό δίκτυο) αλλά και μέσα τις πόλεις, στα πεζοδρόμια, στις διαχωριστικές νησίδες των οδών, στα κτίρια και στους εξώστες, στις στάσεις των αστικών συγκοινωνιών καθώς και στα οχήματα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϋ, κ.α.).
Κατά την σύσκεψη έγινε περιγραφή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και της συναρμοδιότητας των Υπηρεσιών. Εντοπίσθηκαν οι συνέπειες και τα προβλήματα που προκύπτουν, αφού η τοποθέτηση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων δημιουργεί άμεσο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων λόγω της απόσπασης της προσοχής των οδηγών. Πλέον αυτών, οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες συμβάλλουν σε μια σειρά δυσμενών καταστάσεων – σε σχέση με την οδική ασφάλεια – όπως:
Δημιουργούν κίνδυνο πρόσκρουσης των οχημάτων σε αυτές
· Συντελούν στην απόκρυψη των ρυθμιστικών πινακίδων
· Παρεμποδίζουν και περιορίζουν την ορατότητα των οδηγών
· Προκαλούν άσχημη αισθητική εικόνα σε δημόσιους χώρους και δυσμενείς εντυπώσεις στους επισκέπτες και τουρίστες
Στην σύσκεψη αποφασίσθηκε ομόφωνα κατόπιν εισηγήσεως του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη να συσταθεί ολιγομελής Επιτροπή αποτελούμενη από: δύο εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών ( 1 από την Ελληνική Αστυνομία, 1 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση), έναν εκπρόσωπο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ και έναν εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός της Επιτροπής θα είναι να εξετασθούν ενδελεχώς όλες οι παράμετροι του προβλήματος και εντός ρητής προθεσμίας δύο μηνών, να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση.
Στην πρόταση θα προδιαγράφεται το πλαίσιο των όρων και των προϋποθέσεων της νόμιμης προβολής διαφημίσεων στις οδούς και θα προβλέπονται οι συνέπειες και οι κυρώσεις για τους παραβάτες καθώς και τα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα, αφαίρεση αδειών) που θα λαμβάνονται σε βάρος των υπόχρεων. Θα καθορίζεται ακόμη η διαδικασία αφαίρεσης, εξάλειψης ή θέσης εκτός λειτουργίας των διαφημίσεων και των επιγραφών, ο φορέας που θα ενεργεί, καθώς και η υποχρεωτική δαπάνη που θα καταλογίζεται στους υπαίτιους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα).

Σημαντικές ενισχύσεις στους ΟΤΑ

Με απόφαση που υπεγράφη από τον υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκο, κατανέμεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού και στην ΕΝΑΕ το ποσό των 466.750.165 ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για το έτος 2009.
Σύμφωνα με την απόφαση το ποσό αυτό κατανέμεται ως ακολούθως:
· Ποσό συνολικού ύψους 459.875.755 ευρώ ,αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας και τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα, ως εξής:
· 183.965.475 ευρώ διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών
· 179.821.000 ευρώ διατίθεται προς κάλυψη επενδυτικών δαπανών και
· 96.089.280 ευρώ διατίθεται προς κάλυψη δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου.
Τα κριτήρια για την κατανομή του ποσού των λειτουργικών δαπανών είναι το πληθυσμιακό μέγεθος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, το προσωπικό που υπηρετεί, η έκτασή τους, ο ορεινός χαρακτήρας τους, ο νησιωτικός χαρακτήρας τους, τα έσοδά τους από τις εισπράξεις του τέλους άδειας οχήματος και του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος.
Τα κριτήρια για την κατανομή του ποσού που αφορά τις επενδυτικές δαπάνες είναι το πληθυσμιακό μέγεθος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η πυκνότητα του πληθυσμού, η έκταση τους, ο αριθμός των εγκαταστημένων σε αυτές οικισμών, οι επενδυτικές τους ανάγκες λόγω του αριθμού των επισκεπτών τους, το μήκος και η βατότητα του οδικού δικτύου, ο ορεινός χαρακτήρας τους, ο νησιωτικός χαρακτήρας τους, το ποσοστό ανεργίας, τα έσοδα τους από τις εισπράξεις του τέλους άδειας οχήματος και του τέλους μεταβίβασης οχήματος, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και οι κατά κεφαλήν ιδιωτικές αποταμιεύσεις.
Τα κριτήρια για την κατανομή του ποσού για τις δαπάνες βελτίωσης συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου είναι το μήκος και η βατότητα του οδικού δικτύου, ο αριθμός ιδιωτικής χρήσης οχημάτων ανά 100 κατοίκους, η επιβάρυνση του οδικού δικτύου, το πληθυσμιακό μέγεθος, ο ορεινός και νησιωτικός χαρακτήρας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
· Ποσό 3.724.095 ευρώ αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση στις Υπερνομαρχίες Αθηνών- Πειραιώς, Ροδόπης- Έβρου και Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους.
· Ποσό 3.150.315 ευρώ αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ


Με απώλειες κινείται το χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1625,77 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,75%. Οι συναλλαγές στα 15.570.369 τεμάχια.

Ίδια εικόνα έχουμε και στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Γερμανία χάνει 3,51%, η Αγγλία 2,12% και η Γαλλία 2,01%.

ΟΙ G20 ΑΙΤΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΩΝ

Όλη η Ευρώπη ανάστατη από τη συνάντηση των 20 πλουσιώτερων κρατών του κόσμου. Με πρωτοφανή μέτρα προστασίας αντιμετωπίζουν τις διαδηλώσεις των Ευρωπαίων πολιτών.
Οι πολίτες διαδηλώνουν για τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για την παγκόσμια κρίση. Το σύνθημά τους είναι
'εμείς δεν θα πληρώσουμε τις αδυναμίες των κυβερνήσεων και των αποτυχημένων πολιτικών τους. Οι κυβερνήσεις και οι διαχειριστές των κρατικών χρημάτων να πληρώσουν.'
Την Τετάρτη θα δώσουν στη δημοσιότητα ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της διάσκεψης αυτής, η οποία άλλη μια φορά θα καταγράψουν την σημερινή εικόνα της κρίσης χωρίς και πάλι να συμφωνήσουν σε κα΄ποιες κοινές πολιτικές αποδοτικές και χρήσιμες άμεσα.
Ήδη έχουν δηλώσει οτι το τέλος της κρίσης το βλέπουν προς το τέλος του 2010!!!

Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ


Συνεδρίασε η Σοσιαλιστική Διεθνής υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Βρέθηκαν εκεί όλοι οι ηγέτες των οποίων οι κυβερνήσεις είναι σοσιαλιστικές μεταξύ των οποίων και ο κ. Γκόρντον Μπράουν.

Αυτο που κάνει εντύπωση είναι είναι το εξής. Οι συνεδριάσεις αυτές γίνονται σχεδόν ανα μήνα. Τί γίνεται σ' αυτές τις συνεδριάσεις, ποιά η σκοπιμότητα και ποιά η πρακτική; Τι αποτέλεσμα έχουμε απ' αυτές τις συναντήσεις; Ποιά η παρέμβαση στην ουσία; Ένα τίποτα. Μάλλον για αναψυχή συναντώνται ή ακόμη και για δημόσιες σχέσεις.

Επίσης αυτό που έκανε εντύπωση είναι τι δουλειά είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Κι αυτός ανήκει στο σοσιαλιστικό μπλόκ; Αν ναι μάλλον δεν το έχουμε καταλάβει οτι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σοσιαλιστική.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ


Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο σήμερα. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1629,69 μονάδες χάνοντας 2,52%. Οι συναλλαγές στα 3.185.857 τεμάχια.

Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Γερμανία χάνει 3,49%, η Αγγλία 2,02% και η Γαλλία 3,49%.

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ.18 με τίτλο :
«Ένας σερ για την Ευρωβουλή – Ούτε επίτροπος, ούτε ευρωβουλευτής»
Η επίσκεψη της Μαριέττας Γιαννάκου στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντησή της με τον πρωθυπουργό δεν έβγαλε την είδηση που κάποιοι περίμεναν. Ούτε τη θέση επιτρόπου στην Ε. Ε. συζήτησαν, ούτε στην πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο – η οποία, ούτως ή άλλως, δεν ενδιαφέρει τη Μαριέττα. Άλλωστε, όπως πληροφορούμαι εξ εγκύρων πηγών, και για τα δύο αυτά αξιώματα ο Καραμανλής έχει άλλες σκέψεις. Για μεν τη θέση του επιτρόπου σκοπεύει να δεχτεί το αίτημα του Σταύρου Δήμα, ο οποίος θέλει να παραμείνει στις Βρυξέλλες και για δεύτερη θητεία. Για τη δε Ευρωβουλή, που η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σύντομα, το πρόσωπο – έκπληξη που κερδίζει έδαφος είναι ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, άγνωστος στους πολλούς αλλά πασίγνωστος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ε. Ε.

Από τη 2η σελίδα της
«ΒΡΑΔΥΝΗΣ»:

…Επίσης, στη Ζάκυνθο, ο Καραμανλής εστίασε την προσοχή του στα έργα υποδομών και τις πολιτικές για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας. Προς τούτο, επισκέφθηκε τι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου του νησιού, αλλά και το υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο. Μιλώντας προς τους παραγωγικούς φορείς ο κ. Καραμανλής, επικεντρώθηκε στην αύξηση των πόρων για την προβολή της χώρας, την αύξηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, την επιδότηση για προσλήψεις ανέργων σε εποχικές μονάδες κ. λ. π.

Από την 2η σελίδα του
«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} με τίτλο :
«Zoom»
Καραμανλής στη Ζάκυνθο: Για τις φήμες περί παραίτησης και την διαδοχολογία: «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με βρίσκει και θα με βρίσκει στην πρώτη γραμμή της μάχης, μιας μάχης που μπορούμε να κερδίσουμε και θα την κερδίσουμε όλοι μαζί». « Έννοιά μου δεν είναι η καρέκλα, αλλά τι μπορώ να κάνω για τον τόπο». «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή γιατί οι πολίτες με επέλεξαν δύο φορές στη θέση του πρωθυπουργού. Και την τιμή αυτή είμαι αποφασισμένος να την ανταποδίδω, καθημερινά με έργα και πράξεις ευθύνης. Είμαι αποφασισμένος να την ανταποδίδω με όλες τις δυνάμεις μου. Έχω βαθιά συναίσθηση του χρέους μου στον τόπο, στην κοινωνία, στους πολίτες. Παλεύω και θα συνεχίσω να παλεύω»

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :
«Τεστ κοπώσεως»
Πολλά γράφηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τη φράση «είμαι κουρασμένος» που φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός. Παρά τις σαββατιάτικες διαψεύσεις από τη Ζάκυνθο, το βέβαιο είναι ότι σύντομα θα κληθεί να κάνει τεστ κοπώσεως, γιατί σχεδόν όλο τον Απρίλιο , εκτός ασφαλώς από τις ημέρες του Πάσχα, θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Το πρόγραμμα εκτός από τη συμμετοχή στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε. Ε. στο Στρασβούργο και στην Πράγα, περιλαμβάνει Παρίσι στις 8 και 9 Απριλίου, Κύπρο στις 22 και 23, Βουλγαρία στη συνέχεια και τελικό πιάτο Βαρσοβία για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από τον Μάιο όμως, τα ταξίδια στο εξωτερικό κόβονται, εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

Από τη στήλη «ΧΩΡΑ…ΤΑ» της
«ΧΩΡΑΣ» σελ. 10 με τίτλο :
«{Το πέναλτι}- Ισχυρά μηνύματα»
Ο Καραμανλής το είπε ξεκάθαρα στη Ζάκυνθο ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά αφού το μοναδικό του μέλημα είναι να βγάλει τον τόπο από την κρίση και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Τα γκάλοπ το λένε επίσης ξεκάθαρα ότι το πολιτικό σκηνικό θα ταραχθεί συθέμελα αν ο Καραμανλής αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή. Έξι στους δέκα πολίτες από όλα τα κόμματα λένε ότι δεν νοείται διακυβέρνηση χωρίς Καραμανλή. Όλα τα μηνύματα είναι σαφή, ισχυρά, ηχηρά και δεν επιδέχονται παρερμηνειών. Ο πρωθυπουργός, πιο δυνατός από ποτέ έχει πάρει το παιχνίδι στην πλάτη του και προχωρά με δύναμη και αποφασιστικότητα στις Ευρωεκλογές. Αρκεί όλα τα κυβερνητικά στελέχη, μηδενός εξαιρουμένου, να δείξουν την ίδια επιμονή και διάθεση.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» της
«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 4 με τίτλο :
«Προτάσεις στο πόδι για τους χρήστες»
Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου πήγαινε την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο, για να μιλήσει σε εκδήλωση του κόμματος για τους ψυχικά ασθενείς και τους εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες, είχε μαζί του ένα ενημερωτικό σημείωμα, υπό μορφήν ολοκληρωμένης ομιλίας, που του είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν το έλαβε καθόλου υπόψη του και έκανε μια παρέμβαση με βάση αυτά που ήξερε ή είχε ακούσει. Προφανώς, αυτός θα ήταν και ο λόγος που ανήγγειλε προτάσεις οι οποίες εφαρμόζονται ήδη. Όπως η πρότασή του για τη χορήγηση μεθαδόνης στο σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αυτό γίνεται εδώ και πολλά έτη για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών που αδυνατούν να προσέλθουν στις Θεραπευτικές Μονάδες για λόγους υγείας. Επιπλέον αυτού, εκατοντάδες θεραπευόμενοι έχουν τη δυνατότητα και σήμερα να παραλαμβάνουν από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ δόσεις μεθαδόνης και βουπρενορφίνης για θεραπεία στο σπίτι τους (TAKE- HOME)

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ·Ενώ ο Πρωθυπουργός επανέλαβε από τη Ζάκυνθο ότι αγωνίζεται για τα προβλήματα του λαού αλλά και για τη νίκη της Ν. Δ. – Πνίγουν τον τόπο η δελφινολογία, τα «γκάλοπ» και η εκλογολογία!... – 8 στους 10 Νεοδημοκράτες θέλουν να παραμείνει Αρχηγός ο Κ. Καραμανλής·Εξαγγελίες του υφ. Εσωτερικών Χρ. Ζώη από τη Λάρισα – 200.000 άνεργοι θα απορροφηθούν ως το τέλος του 2009·Και στη Θεσσαλονίκη η δράση κουκουλοφόρων – Έκαναν «λίμπα» καταστήματα στο Κέντρο τη πόλης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ·Απάντηση Καραμανλή – Παλεύω στην πρώτη γραμμή της μάχης – Άλλοι έχουν άγχος και ευσεβείς πόθους για την εξουσία… - Έξω από τα δόντια τα είπε ο Πρωθυπουργός σε όσους καλλιεργούν παραπολιτικές μεθόδους στην πολιτική ζωή της χώρας·Δέσμευση Χατζηγάκη από το Κιλελέρ – 1 δις ευρώ στους αγρότες μέχρι το καλοκαίρι ως επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις·Νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Ετοιμάζεται από την κυβέρνηση

ΑΥΡΙΑΝΗ ·Το κρίσιμο δίλημμα Καραμανλή για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και να κερδίσει τον μεσαίο χώρο – Θα καλέσει όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προειδοποιώντας ότι εάν χάσει τις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά, θα προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές·Μαρκόπουλος (υπ. Πολιτισμού) – Συγκρατημένες τιμές για να τονωθεί ο Τουρισμός·Χατζηγάκης: - Τα 500 εκατ. ευρώ δεν λύνουν τα προβλήματα των αγροτών

ΒΡΑΔΥΝΗ ·Νέες ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων – Σε ποιες περιοχές τα ακίνητα θα πάρουν αξία τα επόμενα χρόνια·»Είμαι στην πρώτη γραμμή»- Από τη Ζάκυνθο ο Πρωθυπουργός έβαλε τέλος στη «δελφινολογία»·Οι τάσεις και οι προοπτικές – Σε τρεις ταχύτητες κινείται η κτηματαγορά

ΕΘΝΟΣ ·Απόγνωση εμπόρων για τη φοροκαταιγίδα – Χαριστική βολή δίνουν τα νέα χαράτσια στην αγορά·Εμφάνιση Καραμανλή – Παλεύω χωρίς κούραση…·ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ –Νεκρώνει την Πέμπτη η χώρα – Ποιοι απεργούν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ·Τάραξε τους δελφίνους με τη μισή διάψευση – Δεν φεύγω, μένω και αγωνίζομαι, αλλά και αφήνω τα πάντα ανοικτά, διακηρύσσει ο Καραμανλής·Τι προβλέπει το σενάριο για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών- Αρχίζουν διαβουλεύσεις με τον κοινοτικό επίτροπο·Παγιώνει το ΠΑΣΟΚ το προβάδισμα χωρίς να δημιουργεί ρεύμα νίκης –Πώς ερμηνεύει στον «Ελεύθερο» τις δημοσκοπήσεις ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ·Σύγκρουση γιγάντων για τα μέτρα κατά της κρίσης – Ομπάμα και Μέρκελ την Πέμπτη στο G20 του Λονδίνου- Φόβοι για πολιτικό ναυάγιο στο κρίσιμο ραντεβού των «ισχυρών»·»Πολυβιταμίνες» από Καραμανλή κατά «κόπωσης» και διαδοχολογίας –«Παλεύω και θα συνεχίσω να παλεύω ασταμάτητα», είπε ο πρωθυπουργός·Η φοροδιαφυγή στο στόχαστρο με νέο σύστημα τεκμηρίων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ·Μένει μέχρι να φύγει… - Ο Καραμανλής δεν έκλεισε τα σενάρια για αποχώρησή του αν χάσει τις εκλογές·-25% οι μισθοί με τετραήμερο – 24ωρη απεργία στις 2 Απριλίου διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ·Ο Γιώργος στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ- «Ο Ομπάμα να δει τον Βαρθολομαίο»

ΕΣΤΙΑ ·Κυβερνά η γενιά της ανευθυνότητος – Τι θα παραδώσουν οι σημερινοί 50άρηδες·Τελευταία ευκαιρία η σύνοδος G20 (για αποφυγή ύφεσης σε παγκόσμια κλίμακα)·Ο Πρωθυπουργός για την οικονομική κρίση («Βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή»)

ΤΑ ΝΕΑ ·Άνοιξε μέτωπο με Ντόρα και Σουφλιά – Βαρύ το γεύμα των δελφίνων για Καραμανλή·Μείωση φόρων – Φθηνότερα τα Ι .Χ. για τέσσερις μήνες·Ώρα της Γης – 600.000 νοικοκυριά έσβησαν τα φώτα

Η ΧΩΡΑ·Σύνδρομο αυτοκτονικού ιδεασμού – Πρωτοφανής για πολιτικό φορέα η εικόνα που παρουσιάζει η Ν. Δ.·Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο –Επανεξετάζονται αμοιβές και επιδόματα που φορολογούνται αυτοτελώς·Ευριπίδης Στυλιανίδης – Κινήσεις για φθηνότερα εισιτήρια στον τουρισμό

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ




Τελικά ο κ. Ομπάμα υπέκυψε στις πιέσεις των ανθρώπων που θέλουν να μην διαχωρίσει τους Χριστιανούς με τους Ισλαμιστές. Αυτή είναι η βαθύτερη ερμηνεία της τροποίησης της αρχικής απόφασής του να δει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από την πλευρά του πλανητάρχη μας. Αυτό μας λέει η απόφαση. Κι έτσι η συνάντηση θα γίνει μαζί με όλους τους άλλους ηγέτες. Κρίμα γιατί η εκπεφρασμένη θετική στάση απέναντι στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη εκκλησία με τη συμπεριφορά της Τουρκίας αντρέπεται με περίεργο τρόπο που μας οδηγεί στο συμπε΄ρασμα οτι ο κ. Ομπάμα δεν θα διαφέρει στη διαχείριση των πραγμάτων από την μέχρι σήμερα γνωστή πολιτική των ΗΠΑ.
Μια από τα ίδια δηλαδή.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 2



ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1



ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΝΕΙΡΑ
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ

Σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπάρχει μια αναφορά για το θέμα της σύγκρουσης ΚΟΥΡΗ-ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ.
Η αναφορά μπορεί να δημιουργήσει ένα ακόμη πονοκέφαλο για τον Πρωθυπουργό. Η προειδοποίηση της εφημερίδας 'αν δεν φανερωθούν τα τιμολόγια του κ. Κουρη με το ALTER και δεν πάει το θέμα στον εισαγγελέα τότε ο υπουργός κ. Γ. Παπαθανασίου είναι παράνομος'.
Γίνεται κατανοητό οτι υποβόσκει μείζον ζήτημα!

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΓΩΝ

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ

"Επιστολή των πλειοψηφισάντων μελών στις εκλογές του Συλλόγου ΔΕΠ Θετικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. Διαβάστε τη και δείτε τι συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια όταν κάποιοι πάνε να ρίξουν το κατεστημένο...


Απλώς να αναφέρουμε ότι πρόσφατα τα μέλη ΔΕΠ της σχολής Θετικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. ψήφισαν για το επταμελές αντιπροσωπευτικό τους συμβούλιο. Τα αποτελέσματα μάλλον δεν άρεσαν σε κάποιους και έτσι φρόντισαν να "σαμποτάρουν" τη διαδικασία ζητώντας να γίνει 9μελές το "συμβούλιο" και να προστεθούν δύο ακόμη μέλη.

Επιστολή "Ποιος φοβάται τις εκλογές;"
"Αγαπητοί και Αγαπητές συνάδελφοι

Δυστυχώς πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα της εκλογής του νέου ΔΣ του
Συλλόγου ΔΕΠ της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, για το οποίο και πάλι σας ευχαριστούμε για
την εμπιστοσύνη που δείξατε σας μας, και την ''απόφαση'' (με πλειοψηφία
3-2) της εφορευτικής επιτροπής (που επικαλείται νόμο που ισχύει για
εργατικά σωματεία), για ‘’συμπλήρωση’’ των κενών θέσεων, αποστείλαμε στις
25/2 σε όλους, επιστολή-έκκληση για ομαλή λειτουργία του Συλλόγου όπου
προτείναμε την λειτουργία του νέου ΔΣ με επτά μέλη, όσοι οι πραγματικά
εκλεγέντες, ή προσφυγή στις κάλπες.

Δυστυχώς η ατμόσφαιρα στην πρώτη συνεδρίαση των νεοεκλεγμένων μελών του ΔΣ
στις 5/3 ήταν απογοητευτική. Η πρόταση για επταμελές ΔΣ με συμμετοχή όλων
των παρατάξεων στο προεδρείο και προσπάθεια για κοινή δράση στα θέματα που
ενώνουν τους συναδέλφους απορρίφθηκε ασυζητητί, όπως και η προσφυγή σε
επαναληπτικές εκλογές.

Η αντιπρόταση από τους εκλεγέντες της μειοψηφίας ήταν 9μελές ΔΣ με
πλειοψηφία 6 μελών από τις παρατάξεις που μειοψήφησαν στις εκλογές,
φαλκιδεύοντας έτσι στην πράξη την ετυμηγορία σας και ως «αντάλλαγμα» 3
θέσεις στο προεδρείο στους πλειοψηφήσαντες συμβούλους, ωσάν το πρόβλημα να
ήταν οι «καρέκλες».

Μας ονόμασαν εκπρόσωπους του ‘’επιχειρηματικού Πανεπιστημίου'' που θέλουν
να «ξεπουλήσουν» τον σύλλογο και το Πανεπιστήμιο στην κυβέρνηση και στις
επιλογές του ''κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης''.

Η αντιπαλότητα η οποία εκδηλώθηκε με επιθετικό τρόπο στα πρόσωπα μας
αντικατοπτρίζει ασφαλώς αντιπαλότητα και έλλειψη σεβασμού στην πλειοψηφία
των μελών του Συλλόγου τα οποία ψήφισαν για ανανέωση της λειτουργίας του
Συλλόγου και απομάκρυνση από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος

Για το λόγο αυτό, υποβάλλουμε την παραίτησή μας* και προτείνουμε τη
διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών τώρα.

Θεωρούμε ότι η μόνη δημοκρατική διέξοδος για εποικοδομητικό Σύλλογο με
σκοπό την βελτίωση της εικόνας των πανεπιστημίων στον Έλληνα φορολογούμενο
είναι η προσφυγή στη δική σας κρίση για ένα αντιπροσωπευτικό ΔΣ προς
όφελος του Πανεπιστημίου.

Συναδελφικά

Μάνος Δασενάκης

Ξενοφών Μουσάς

Σόνια Τσιτήλου

* Η Σόνια Τσιτήλου έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή της στην πρώτη
συνεδρίαση των εκλεγέντων μελών στις 5/3/09."

ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ;

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ

Με πολύ μικρή συμμετοχή στη ψηφοφορία μας παρ' όλο που οι επισκέψεις μας ήταν ασύγκριτα περισσότερες σας δίνουμε τα αποτελέσματα που μπορείτε να δείτε και οι ΄διοι δεξιά ακριβώς στην δεύτερη κολώνα.
Τα δίνουμε χωρίς κανένα σχόλιο.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ 18

ΝΔ 5
ΠΑΣΟΚ 6
ΚΚΕ 3
ΣΥΡΙΖΑ 1
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 2

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ 18

ΝΑΙ 10
ΟΧΙ 7
ΔΞ/ΔΑ 1

ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΑΔΟΧΟΛΟΓΙΑ


Τέλος προσπάθησε να βάλει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Ζάκυνθο. Στην ομιλία του όλοι ανέμεναν την σχετική αναφορά σε απάντηση της ατυχούς ή και ακόμη άλλου νοήματος απ' αυτό που παρουσιάστηκε στα media ομολογίας περί κούρασης.
Το ζήτήμα είναι οτι αυτή η αναφορά δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα εισακουστεί. Αν λάβουμε υπ' όψη μας τα αποτελέσματα μέχρι τώρα άλλων σχετικών αναφορών του Πρωθυπουργού θα βγάλουμε το συμπέρασμα είανι οτι κανείς δεν τον ακούει.
Ο καθένας σ' αυτό το κόμμα κάνει αυτό που νομίζει εκείνος καλύτερο, για την πάρτυ του, για τον εαυτό του, για την δική του ιδιοτέλεια, για το δικό του πολιτικό μέλλον. Και βέβαια θα βγουν δημόσια να υποστηρίξουν οτι ο καραμανλής είναι εδώ και οτι κανείς δεν τον αμφισβητεί.
Αυτή την υποκρισία δεν την έχουμε δει πουθενά!!
Οι δελφίνοι εδώ και μήνες προετοιμάζουν την διαδοχή και στριμώχνονται να πάρουν θέση.
Όμως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τις ευθύνες του. Δεν πήρε κεφάλια απ' την αρχή αλλά άφηνε κάποιους τύπους να λειτουργούν σε υπόγειες διαδρομές υποδαυλίζοντας το έργο και την πρόθεση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει μπροστά.
Φαίνεται οτι κα΄ποιοι της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλουν την κυβέρνηση είτε γιατί ποτέ δεν θα ήταν σε κα΄ποια θέση αλλά θα ήταν βουλευτές είτε γιατί γνωρίζουν τις δυνατότητές τους και εξ' αυτού κατανοούν οτι δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν την εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πληρώνουν το μάρμαρο αυτοί αλλά ο λαός, που εμπιστεύεται, που πιστεύει, που προσδοκά, που χτίζει ενω λοίπουν οι κτίστες.
Τί αντο κα΄νουμε κ. Ζαγορίτης που ομολογήσατε οτι έχετε κάνει λάθη; Ποιός ευθύνεται για τα λάθη και ποιός θα πληρώσει για τα λάθη; Γιατι δεν βρέθηκε έστω και ένας να δηλώσει την παραίτησή του; Γιατί το κόμμα, κ. Ζαγορίτη, βρίσκεται στο περιθώριο, ποιός το έβαλε εκεί; Ποιός ευθύνεται για την κατάσταση αυτή. έστω και τώρα που κι εσύ το ομολογείς και μάλιστα δημόσια σε συζήτηση στην τηλεόραση γιατί δεν καταλογίζετε ευθύνες. Εσύ, κ. Ζαγορίτη, που είσαι το Νο 2 στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ποιές εισηγήσεις κάνεις και τι μεταφέρεις στον Πρωθυπουργό;
Ποιές οργανώσεις λειτουργούν και τι κάνουν; Με τι ασχολούνται, με κοινωνικές εκδηλώσεις παλαιού τύπου που όλος ο κόσμος έχει απορρίψει εδώ και πολύ καιρό και η ενδεχόμενη παρουσία του είναι από μια υποχρέωση περισσότερο σε πρόσωπα παρά στην πίστη του στο κόμμα! Ποιός φταίει γι' αυτό, αγαπητέ κ. Ζαγορίτη, ποιός ευθύνεται για υφέρπουσα διάλυση του κομματικού μηχανισμού. Πού είναι όλοι οι κύριοι εκείνοι που προεκλογικά άλλα έλεγαν και τώρα κρύβονται περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή όταν βλέπουν να ξεκαθαρίζει το σκηνικό της στημένης διαδοχής του Καραμανλή ώστε να βρίσκονται πάντα στην πρώτη θέση;
Δεν είμαστε καλά!!!

Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ DISCOVERY

Η ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΓΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ. ΑΥΤΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.

(ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΚΤΙΚΟ)


Λέγεται Αλέξης Ηρακλειδής και είναι Έλληνας Πανεπιστημιακός! Ο άνθρωπος που πληρώνεται από την ελληνική Πολιτεία για να διδάσκειτα παιδιά μας -Διεθνείς Σχέσεις και Ανάλυση Συγκρούσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο- επέλεξε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ισχυριστείότι «το 1919 οι Ελληνες έκαναν μεγάλα έκτροπα, περίπου ό,τι έκαναν οι Σέρβοι στη Βοσνία. Οι Ελληνες ήταν οι επιτιθέμενοι. Φωτιά και μπούρμπερη έως την Αγκυρα. Σκοτώνουν, σφάζουν, η απόλυτη φρίκη, η απόλυτη ντροπή». Και σαν να μην έφταναν αυτά, κατέληξε μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας»: «Ντρέπεσαι που είσαι Ελληνας»Άμεση ήταν η απάντηση από τονΕΥΘΥΜΙΟ ΑΡΖΟΓΛΟΥ(πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων)«Ο καθηγητής πανεπιστημίου που σπουδάζει τα παιδιά μας και μίλησε για εθνοκάθαρση είναι πληρωμένο σκουλήκι. Τον εχθρό τον αντιμετωπίζεις κρατώντας τις απαραίτητεςεπιφυλάξεις. Πώς όμως να φυλαχτείς από τον αδελφό σου, τον πατριώτη σου, τον συμπολίτη σου με τον οποίο αγωνίζεσαι από κοινού, αλλά τελικά γίνεται φίδι στον κόρφομας; Ολοι αυτοί πληρώνονται από διάφορα κέντρα»

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ


Απέδειξε ότι δεν είναι κουρασμένος! Με αίσθημα ευθύνης αλλά και ευαισθησίας αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της οικονομικής κρίσης, είπε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τη Ζάκυνθο, τονιζοντας ότι δεν θα διολισθήσει στον λαϊκισμό ούτε θα χαϊδέψει αυτιά και ότι ο λαός πρέπει να ξέρει την αλήθεια για το μέγεθος του προβλήματος. Στην ομιλία... του προς τις παραγωγικές τάξεις, είπε κατ' επανάληψη σε προσωπικό τόνο, ότι δεν τον ενδιαφέρει η πρόσκαιρη δημοτικότητα, αλλά "οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη επόμενη ημέρα", ενώ σε άλλο σημείο τόνισε : "εννοια μου δεν είναι η καρέκλα, αλλά τί μπορώ να κάνω για τον τόπο"."Πρώτη και τελευταία έννοια μου είναι το εθνικό συμφέρον", συνέχισε, ενώ επεσήμανε ότι δεν είναι ώρα για κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες, αλλά απαιτείται εθνική προσπάθεια για την επίλυση των σοβαρών προβλήματων που μας αφορούν όλους.Σε μια από τις πρώτες αναφορές του, μίλησε για τα μέτρα που παίρνει και θα συνεχίσει να παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα τον τουρισμό, τονίζοντας ότι ακόμη και εν μέσω αυτής της θυελλώδους κρίσης "η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί προορισμός πρώτης επιλογής".Κλείνοντας, είπε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε "με βρίσκει και θα με βρίσκει στην πρώτη γραμμή της μάχης, μιας μάχης που μπορούμε να κερδίσουμε και θα την κερδίσουμε όλοι μαζί".

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



Αθήνα, 27 Μαρτίου 2009






Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα πραγματοποιήσει, το Σάββατο (28/3) επίσκεψη στη Ζάκυνθο.


Το πρόγραμμα έχει ως εξής:


10:30 Άφιξη στη Ζάκυνθο. Επίσκεψη στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

10:55 Επίσκεψη στο υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο Ζακύνθου.

11:15 Επίσκεψη στο υπό ανέγερση Δημοτικό Θέατρο.

11:50 Επίσκεψη στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου (ΟΔΑΖ)

12:15 Ομιλία του Πρωθυπουργού σε εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων της Ζακύνθου (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Μουσικού Γυμνασίου)

Ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων

Ακόμη μία ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΣ (ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ)» δημοσιεύτηκε από το ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013 και αφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η χρηματοδότηση της δράσης γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 7 –«Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην ΠΚΜ»- και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως δήλωσε ο γεν. γραμ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Τσιότρας, «με τη νέα πρόσκληση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην Κεντρική Μακεδονία, που έχει να κάνει με τη διαχείριση και διανομή του πόσιμου νερού. Υπάρχουν νομοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αναφορικά με την υδροδότηση μεγάλων περιοχών τους και ελπίζουμε ότι μέσα από τα έργα που θα αξιολογηθούν για χρηματοδότηση να δώσουμε επαρκείς λύσεις. Η ποιότητα του πόσιμου νερού, η ορθολογική διαχείρισή του και η διαφύλαξη των ποσοτήτων του είναι θέμα μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών και για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια που γίνεται να μην αντιμετωπίσουμε μελλοντικά προβλήματα λειψυδρίας ή ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα και δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013».
Με την πρόσκληση καλούνται οι ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, η ΕΥΑΘ Παγίων, οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης και λοιποί φορείς με αρμοδιότητα διαχείρισης πόσιμου ύδατος να υποβάλλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 και να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων.
Τα έργα που θα προταθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στον ειδικό στόχο του προγράμματος που είναι η βελτίωση και η ορθολογική διαχείριση των υποδομών περιβάλλοντος.
Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων είναι 31 εκατομμύρια ευρώ.
Επιλέξιμες δράσεις είναι οι εξής:
1. Υδροληψίες.
· Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
· Καλλιέργεια Πηγών.
2. Δίκτυα μεταφοράς πόσιμου νερού.
· Κατασκευή δικτύου για την μεταφορά νερού από νέες ή υφιστάμενες υδροληψίες, στο κεντρικό φρεάτιο ή στην δεξαμενή υδροδότησης του οικισμού.
3. Υποδομές αποθήκευσης και διανομής πόσιμου νερού.
· Κατασκευή νέων αντλιοστασίων ή αναβάθμιση υφιστάμενων.
· Κατασκευή νέων δεξαμενών αποθήκευσης και διανομής πόσιμου ύδατος.
4. Συστήματα παρακολούθησης ποιότητας – ποσότητας πόσιμου νερού.
· Εγκατάσταση συστημάτων τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού.
· Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης.
5. Υποδομές επεξεργασίας πόσιμου ύδατος.
Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου ύδατος.

Ενίσχυση του κοινωνικού ιστού με έγκαιρη βοήθεια στις οικογένειες



Συνεδρίασε στο Ευρ. Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Διακομματική Ομάδα για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού, υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Κας Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, με θέμα την εφαρμογή προγραμμάτων πρώιμης συνδυασμένης βοήθειας για οικογένειες σε κίνδυνο.
Παρουσιάσθηκε το έργο του " Γερμανικού Εθνικού Κέντρου για την έγκαιρη παρέμβαση", που χειρίζεται πιλοτικά προγράμματα για την προστασία των παιδιών μέσω της οργάνωσης καλύτερων δικτύων επικοινωνίας και τη συνεργασία των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής στήριξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, κ.Manfred CIERPKA, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και θεραπευτής προβλημάτων της οικογένειας, παρουσίασε το πρότυπο σχέδιο "Κανείς δεν πέφτει από το δίχτυ", που αποσκοπεί στην πρόληψη, κατά προτίμηση από την εγκυμοσύνη ή και μετά τη γέννηση του παιδιού, της κακομεταχείρισης και της έλλειψης εμπειρίας εκ μέρους του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προωθείνται, η επικοινωνία μεταξύ γονέων που επιθυμούν στήριξη, και εργαζομένων στο σύστημα υγείας (γυναικολόγοι, κέντρα συμβουλών για εγκύους, παιδίατροι, κλπ), και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Εντοπίζονται οι ανάγκες για τη μητέρα και το παιδί και παρέχονται συμβουλές και βοήθεια. Ένα ακόμη πρόγραμμα, το "Δίκτυο Βοήθειας στους γονείς", συνδέει επαγγελματίες και εθελοντές στον τομέα της πρόληψης και παρέμβασης κατά την παιδική ηλικία και προωθεί δομές μεσολάβησης και επαρκούς παρέμβασης εντός της οικίας, από ειδικά εκπαιδευμένες μαίες- οικογενειακούς συμβούλους που βοηθούν χωρίς να στιγματίζουν κοινωνικά τους αποδέκτες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα γερμανικά κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ παρακολουθείται και αξιολογείται επιστημονικά από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η ανάγκη εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών ευκαιριών, δημιουργίας δικτύων που θα προάγουν την κοινωνική συνοχή ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές και τεχνογνωσία. Η Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τις προσπάθειες ενίσχυσης των ευαίσθητων κοινωνικά οικογενειών, που πραγματοποιούνται στη Γερμανία. "Μόνο κάθε παιδί που γεννιέται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει να έχει από το ξεκίνημα της ζωής του ανοιχτές όλες τις ευκαιρίες ώστε να γίνει χρήσιμος Ευρωπαίος του αύριο", ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Διανομή τροφίμων στους άπορους της Κοινότητας

Εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρόγραμμα διανομής στους άπορους της Κοινότητας. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης με τις εγκριθείσες τροπολογίες του κατοχυρώνει την διανομή τροφίμων στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ε.Ε. και εξασφαλίζει ότι τα επιλέξιμα προϊόντα θα είναι κατά προτεραιότητα κοινοτικής προέλευσης, ώστε να ενισχυθούν οι ευρωπαίοι παραγωγοί. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετράει ήδη 22 χρόνια και συμβάλει στην επίτευξη δύο μειζόνων στόχων της ΚΑΠ, στη σταθεροποίηση των αγορών και στη διάθεση των απαραίτητων τροφίμων στους φτωχότερους πολίτες της Ε.Ε. Η υλοποίηση του αναθεωρημένου τριετούς προγράμματος ξεκινάει το 2010 και μεταξύ άλλων προβλέπει:
· Δύο πηγές εφοδιασμού. Τα τρόφιμα μπορεί να προέρχονται είτε από τα πλεονασματικά αποθέματα της αγροτικής παραγωγής είτε από την ανοιχτή αγορά.
· Μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων προς διανομή. Τα διανεμόμενα προϊόντα θα επιλέγονται από τις αρχές των κρατών μελών με βάση διατροφικά κριτήρια και θα διανέμονται σε συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
· Σαφέστερες προτεραιότητες. Τα κράτη μέλη θα βασίζουν τις αιτήσεις τους για ενίσχυση στα εθνικά προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας στα οποία καθορίζονται οι στόχοι και οι προτεραιότητές τους για τη διανομή τροφίμων στους άπορους.
· Συγχρηματοδότηση. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ. Για την περίοδο 2010/12, το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% ενώ για τις περιφέρειες συνοχής το ποσοστό φτάνει το 85%. Για την περίοδο 2013/15, η συγχρηματοδότηση μειώνεται στο 50% και 75% αντίστοιχα. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογία ζητώντας την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος ώστε να μην αποκλειστούν τα φτωχότερα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2006 στην Ευρώπη των 25, 79 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν την φτώχεια, εκ των οποίων 43 εκατομμύρια ήλθαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του υποσιτισμού. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τους αστέγους, τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τους ανέργους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους μετανάστες, τους αναζητούντες άσυλο, τα άτομα προχωρημένης ηλικίας ή τους κοινωνικά αδύναμους καθώς και τα παιδιά με αναπηρία. Εκτιμάται ότι το 2006 επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα σε 15 κράτη μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο στα νέα κράτη μέλη.
Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποδεικνύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΚΑΠ και για το λόγο αυτό πρέπει να παραμείνει μια εύρωστη πολιτική. "Πιστεύω ότι η πρόταση θα υιοθετηθεί και σε επίπεδο Συμβουλίου παρά τις ενστάσεις ορισμένων κρατών μελών που αντιδρούν στην αύξηση του προϋπολογισμού του από 307εκ. σε 500εκ ευρώ. Η Ελλάδα, ιδίως την συγκεκριμένη περίοδο όπου η οικονομική κρίση πλήττει όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, τάσσεται υπέρ του προγράμματος".

Ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων

Ακόμη μία ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΣ (ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ)» δημοσιεύτηκε από το ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης 2007 - 2013 και αφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η χρηματοδότηση της δράσης γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 7 –«Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην ΠΚΜ»- και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως δήλωσε ο γεν. γραμ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Τσιότρας, «με τη νέα πρόσκληση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην Κεντρική Μακεδονία, που έχει να κάνει με τη διαχείριση και διανομή του πόσιμου νερού. Υπάρχουν νομοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αναφορικά με την υδροδότηση μεγάλων περιοχών τους και ελπίζουμε ότι μέσα από τα έργα που θα αξιολογηθούν για χρηματοδότηση να δώσουμε επαρκείς λύσεις. Η ποιότητα του πόσιμου νερού, η ορθολογική διαχείρισή του και η διαφύλαξη των ποσοτήτων του είναι θέμα μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών και για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια που γίνεται να μην αντιμετωπίσουμε μελλοντικά προβλήματα λειψυδρίας ή ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα και δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013».
Με την πρόσκληση καλούνται οι ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, η ΕΥΑΘ Παγίων, οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης και λοιποί φορείς με αρμοδιότητα διαχείρισης πόσιμου ύδατος να υποβάλλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 και να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων.
Τα έργα που θα προταθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στον ειδικό στόχο του προγράμματος που είναι η βελτίωση και η ορθολογική διαχείριση των υποδομών περιβάλλοντος.
Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων είναι 31 εκατομμύρια ευρώ.
Επιλέξιμες δράσεις είναι οι εξής:
1. Υδροληψίες.
· Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
· Καλλιέργεια Πηγών.
2. Δίκτυα μεταφοράς πόσιμου νερού.
· Κατασκευή δικτύου για την μεταφορά νερού από νέες ή υφιστάμενες υδροληψίες, στο κεντρικό φρεάτιο ή στην δεξαμενή υδροδότησης του οικισμού.
3. Υποδομές αποθήκευσης και διανομής πόσιμου νερού.
· Κατασκευή νέων αντλιοστασίων ή αναβάθμιση υφιστάμενων.
· Κατασκευή νέων δεξαμενών αποθήκευσης και διανομής πόσιμου ύδατος.
4. Συστήματα παρακολούθησης ποιότητας – ποσότητας πόσιμου νερού.
· Εγκατάσταση συστημάτων τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού.
· Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εντοπισμό διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης.
5. Υποδομές επεξεργασίας πόσιμου ύδατος.
Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου ύδατος.

Ενίσχυση του κοινωνικού ιστού με έγκαιρη βοήθεια στις οικογένειες




Συνεδρίασε στο Ευρ. Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Διακομματική Ομάδα για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού, υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Κας Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, με θέμα την εφαρμογή προγραμμάτων πρώιμης συνδυασμένης βοήθειας για οικογένειες σε κίνδυνο.
Παρουσιάσθηκε το έργο του " Γερμανικού Εθνικού Κέντρου για την έγκαιρη παρέμβαση", που χειρίζεται πιλοτικά προγράμματα για την προστασία των παιδιών μέσω της οργάνωσης καλύτερων δικτύων επικοινωνίας και τη συνεργασία των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής στήριξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, κ.Manfred CIERPKA, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και θεραπευτής προβλημάτων της οικογένειας, παρουσίασε το πρότυπο σχέδιο "Κανείς δεν πέφτει από το δίχτυ", που αποσκοπεί στην πρόληψη, κατά προτίμηση από την εγκυμοσύνη ή και μετά τη γέννηση του παιδιού, της κακομεταχείρισης και της έλλειψης εμπειρίας εκ μέρους του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προωθείνται, η επικοινωνία μεταξύ γονέων που επιθυμούν στήριξη, και εργαζομένων στο σύστημα υγείας (γυναικολόγοι, κέντρα συμβουλών για εγκύους, παιδίατροι, κλπ), και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Εντοπίζονται οι ανάγκες για τη μητέρα και το παιδί και παρέχονται συμβουλές και βοήθεια. Ένα ακόμη πρόγραμμα, το "Δίκτυο Βοήθειας στους γονείς", συνδέει επαγγελματίες και εθελοντές στον τομέα της πρόληψης και παρέμβασης κατά την παιδική ηλικία και προωθεί δομές μεσολάβησης και επαρκούς παρέμβασης εντός της οικίας, από ειδικά εκπαιδευμένες μαίες- οικογενειακούς συμβούλους που βοηθούν χωρίς να στιγματίζουν κοινωνικά τους αποδέκτες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα γερμανικά κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ παρακολουθείται και αξιολογείται επιστημονικά από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η ανάγκη εκμετάλλευσης ευρωπαϊκών ευκαιριών, δημιουργίας δικτύων που θα προάγουν την κοινωνική συνοχή ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές και τεχνογνωσία. Η Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τις προσπάθειες ενίσχυσης των ευαίσθητων κοινωνικά οικογενειών, που πραγματοποιούνται στη Γερμανία. "Μόνο κάθε παιδί που γεννιέται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει να έχει από το ξεκίνημα της ζωής του ανοιχτές όλες τις ευκαιρίες ώστε να γίνει χρήσιμος Ευρωπαίος του αύριο", ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επέβαλε σήμερα την ποινή της οριστικής παύσης σε δύο δικαστικούς λειτουργούς: τον εφέτη Νικόλαο Τσαμούρη, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα και την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνά Κωτσοβόλου για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

Πρόστιμο, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος του ΟΤΕ, επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού... Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμο 2.000.000 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών και 5.000.000 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού, για το λόγο ότι ο ΟΤΕ καθυστέρησε υπέρμετρα και αδικαιολόγητα την παράδοση μισθωμένων κυκλωμάτων στην εταιρεία ΗΕLLAS ON LINE (HOL).Eπίσης, η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ στον ΟΤΕ λόγω μη συμμόρφωσής του με την Απόφαση Προσωρινών Μέτρων που έλαβε τον Ιούλιο του 2008, με την οποία καλούσε την ΟΤΕ Α.Ε. να προβεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας στην παράδοση τεσσάρων μισθωμένων κυκλωμάτων στην εταιρεία ΗΕLLAS ON LINE.Τέλος, η ολομέλεια της ΕΕΤΤ εξέδωσε απορριπτική Απόφαση επί καταγγελίας της εταιρείας NEWSPHONE HELLAS S.A. κατά της ΟΤΕ Α.Ε., η οποία αφορούσε σε μη νόμιμη χρήση από την ΟΤΕ Α.Ε. του σύντομου κωδικού 131, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ


Με κέρδη συνεχίζεται η συνεδρίαση σήμερα. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1712,81 μονάδες κερδίζοντας 1,09%. Οι συναλλαγές στα 33.168.673 τεμάχια.

Στην Ευρώπη εξακολουθεί να έχουμε μικτή εικόνα. Η Γερμανία ΄σε κέρδη 0,31% η Αγγλία με ζημιές 0,15% και η Γαλλία με ζμιές 0,28%.

Οι κλασσικές γλώσσες στο περιθώριο της πολυγλωσσίας

Έκθεση για τη σημασία και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η γλωσσική πολυμορφία στη σύγχρονη πολυπολιτισμική ευρωπαϊκή κοινωνία ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο.
Με το ψήφισμά του, το ΕΚ τονίζει ότι η γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και επισημαίνει ότι τα προγράμματα εκμάθησης γλωσσών και σχολικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ, θα πρέπει να υποστηριχθούν και να προωθηθούν χωρίς επιφυλάξεις.
Σημαντικό σημείο της Έκθεσης, την οποία συνέταξε ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Graca Moura, ήταν η αναφορά στη σημασία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών και η σύσταση να επεκταθεί η καθιέρωση δεικτών γλωσσικών γνώσεων και στις κλασσικές γλώσσες, "όχι μόνο επειδή πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά μεγάλης πολιτισμικής και πολιτιστικής σπουδαιότητας, αλλά και επειδή η εκμάθηση αυτών των γλωσσών διευκολύνει τις μαθησιακές εμπειρίες και τονώνει τον στοχασμό για τις γλώσσες".
Η ανωτέρω παράγραφος δυστυχώς δεν εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, με επανειλημμένα διαβήματα (παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, γραπτές και προφορικές ερωτήσεις), έχει υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα των κλασσικών γλωσσών, οι οποίες αποτελούν το θεμέλιο των σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών και βάση επικοινωνίας και άνθισης του ευρωπαϊκού πνεύματος.
"Για τον λόγο αυτόν, οι πολιτικές ενίσχυσης της πολυγλωσσίας πρέπει να συμπεριλάβουν μεθόδους και προγράμματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στους νέους όλης της Ευρώπης να συμπληρώνουν τις γνώσεις και τη μόρφωσή τους με την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ολομέλεια του ΕΚ δεν έδωσε συνέχεια στην ιδέα αυτή, καθώς υπερψήφισε εναλλακτική πρόταση χωρίς την αναφορά στις κλασσικές γλώσσες, που κατατέθηκε από την ομάδα των σοσιαλιστών, των πρασίνων και των φιλελευθέρων", δήλωσε η ευρωβουλευτής.
"Ποια είναι άραγε τα κίνητρα της σοσιαλιστικής ομάδας που οδηγούν στην άρνηση της ελληνικής και ρωμαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και πώς δικαιολογούν τη στάση της οι απέχοντες της ψηφοφορίας Έλληνες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ;" κατέληξε η Κα Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Η αποχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το ψήφισμα για την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους: "Διερωτώμαι γιατί οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν εναντιώθηκαν στην απόφαση της σοσιαλιστικής ομάδας στην οποία ανήκουν, να καταψηφίσει το αρχικό κείμενο στο οποίο γίνεται αναφορά στην εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών, αλλά προτίμησαν την οδό της αποχής. Τα αρχαία ελληνικά αποτελούν την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά μας. Η στάση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη αν λάβουμε υπόψη τον αγώνα που κάνει το ελληνικό κράτος για να διατηρήσει την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό", κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει "πακέτο" για τη στή-ριξη των περιφερειών



Με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη των περιφερειών προχώρησε εχθές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έγκριση πακέτου Εκθέσεων, στις οποίες συνέβαλε με τροπολογίες του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, μόνιμο Μέλος της Επιτροπής για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μανώλης Αγγελάκας.
Η Έκθεση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο για την Εδαφική Συνοχή και το στάδιο της συζήτησης για την μελλοντική μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής, του Ολλανδού Lambert van Nistelrooij, αποτελεί τον πυρήνα του πακέτου. Στη βάση αυτή, ο κ.Μανώλης Αγγελάκας, με τις τροπολογίες του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε τρία μείζονα ζητήματα για την πολιτική εδαφικής συνοχής: στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εξασφάλιση αναπτυξιακών ευκαιριών για κάθε εδαφική ενότητα, στην παροχή δυνατοτήτων πρόσβασης και ωφέλειας των πολιτών για βασικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά αγαθά, αλλά και στην ανάγκη κατάρτισης πρόσθετων δεικτών για τον καλύτερο σχεδιασμό και την εφαρμογή των επιτόπιων πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εδαφικές ιδιαιτερότητες με την ενσωμάτωση μάλιστα οικονομικών, κοινωνικών και χωρικών στοιχείων. Η Έκθεση αυτή στοχεύει τόσο σε μια γενική αξιολόγηση της συζήτησης για το μέλλον της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, όσο και σε μια ειδικότερη της Πράσινης Βίβλου της Επιτροπής για την εδαφική συνοχή. Επιπλέον, ενώ κατατίθεται σειρά πολιτικών συστάσεων για το μέλλον της εδαφικής συνοχής, πραγματοποιείται ανάλυση της συγκεκριμένης έννοιας.
Το "περιφερειακό" πακέτο που ψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιείχε επίσης την Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για τα διαρθρωτικά ταμεία 2007 - 2013 (Έκθεση MIKOLÁŠIK), την Έκθεση σχετικά με τη συμπληρωματικότητα και τον συντονισμό της πολιτικής συνοχής και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης (Έκθεση Roszkowski), και τέλος την Έκθεση σχετικά με την αστική διάσταση της πολιτικής συνοχής κατά τη νέα περίοδο προγραμματισμού (Έκθεση VLASÁK).Η κάθε μία από αυτές έχει ένα ειδικό βάρος για την περιφερειακή ανάπτυξη. Στόχος της Έκθεσης MIKOLÁŠIK είναι να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη κατανόησαν και ακολούθησαν τις κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές του 2006 για τη συνοχή, καταρτίζοντας τα ΕΣΠΑ τους και τα επιχειρησιακά τους προγράμματα. Η ¨Εκθεση Roszkowski στοχεύει στην αξιολόγηση της τρέχουσας σχέσης μεταξύ της πολιτικής συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ, προκειμένου να εξετάσει εάν μπορούν να ανιχνευθούν τομείς αλληλεπικάλυψης και εάν έχουν αναπτυχθεί οι κατάλληλες συμπράξεις μεταξύ των δύο πολιτικών, ώστε να εξασφαλιστεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Τέλος, η Έκθεση VLASÁK προσπαθεί να προσδιορίσει και να προτείνει μελλοντικούς προσανατολισμούς για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Σε σχετική δήλωσή του, ο κ.Μανώλης Αγγελάκας υπογράμμισε: "Θεωρώ ότι τα μέτρα αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Πρωταρχικός ρόλος της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να είναι η παραμονή των κατοίκων στην ύπαιθρο και η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Παράλληλα θα ήταν χρήσιμο να αξιολογηθούν τομείς εναλλακτικής οικονομικής δραστηριότητας και ευκαιρίες για διαφοροποίηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των κατοίκων των αγροτικών περιοχών. Όσον αφορά τις πόλεις και τις αστικές περιοχές, πιστεύω ότι θα ήταν σκόπιμη η εξέταση της πιθανότητας θεσμοθέτησης μητροπολιτικών δήμων, ως δίκτυα αστικής συνοχής, διαλόγου και συνεργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε πολιτικές που σχετίζονται με την αστυφιλία και την απερήμωση της υπαίθρου, την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, την εκπαίδευση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων. Ας μου επιτραπεί επίσης να επισημάνω την αναγκαιότητα των υποδομών που ενισχύουν τη διατήρηση ίδιων χαρακτηριστικών (π.χ. ιστορικά), τον εκσυγχρονισμό (π.χ. πόλοι καινοτομίας), την οικονομική ανάπτυξη (π.χ. ΜΜΕ) και τις εποχιακές δραστηριότητες".

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Χαλάνδρι 26 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των πολιτών για την Ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση» ο Δήμος Χαλανδρίου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 στο Κέντρο Τεχνών στο ACS (Γαρυττού 53 Χαλάνδρι) και ώρα 18.00
Σκοπός της ημερίδας , είναι η ενημέρωση με απώτερο στόχο την αναζήτηση των τρόπων εκείνων που θα συντείνουν όχι απλά στην στήριξη αλλά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας .
Θα μιλήσουν : Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου κ. Γεώργιος Ασημακόπουλος, η Γενική Γραμματέας ΕΒΕΑ κ. Αλεξάνδρα Πάλλη, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας της Πληροφορίας, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκπρόσωπος της DART ομάδας δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια και ο Business Development Manager INTEL κ. Νίκος Παναγιωτίδης. Συντονιστής θα είναι ο κ. Δάρρας Γιάννης , Διευθυντής σύνταξης – υπέυθυνος ενημέρωσης της Ψηφιακής ΝΕΤ.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο Δήμος Νέας Πεντέλης «νοιώθοντας» τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εποχής μας, μέσα από το πρόγραμμα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των σχολικών πλαισίων του, έδωσε προτεραιότητα σε δράσεις που στηρίζουν την πρόληψη της βίας.
Έτσι στις 10.11.08 και στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ν.Πεντέλης διοργάνωσε ημέριδα που ήταν αφιερωμένη στην πρόληψη της βίας. Προσκεκλημένοι ήταν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων που εδώ και χρόνια έχουν εκπαιδευτεί σ’ένα παρεμβατικό πρόγραμμα πρόληψης της βίας με συγκεκριμένες προτάσεις και εκπαίδευση στη διαχείριση θυμού των παιδιών αναλόγως του αναπτυξιακού τους σταδίου. Ομιλητές ήταν : η κ. Άρτεμις Γιώτσα (Λέκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) με θέμα : «Η καλλιέργεια της συναισθηματικής αγωγής στην οικογένεια και στο σχολείο μέσα από το πρόγραμμα ACT/MMME – βίας», η κ. Αλίκη Γεωργακοπούλου (MSc, MA Εκπαιδευτική ψυχολόγος) με θέμα : «Η επίδραση που ασκεί στα μικρά παιδιά η προβαλλόμενη από τα ΜΜΕ βία και η σημασία της πρόληψης μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος ACT/MMME – βίας)» και ο κος Παντελής Πρώϊος (Ψυχολόγος, ΜΑ Κοινοτικής Ψυχολογίας) με θέμα «Ένα πρόγραμμα πρόληψης της βίας των παιδιών μέσω της εκπαίδευσης γονέων, εκπαιδευτικών και ενηλίκων που διαπεδαγωγούν και φροντίζουν μικρά παιδιά».
Η γνωριμία με το τόσο ουσιαστικό και χρήσιμο πρόγραμμα για τους γονείς, μας έκανε να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό πιλοτικά για τους ενδιαφερόμενους γονείς δημότες μας.
Έτσι από τις 16.2.09 καταφέραμε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό. Στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου κάθε Δευτέρα και για οχτώ συνεχόμενες Δευτέρες λειτουργεί ομάδα γονέων που εκπαιδεύεται στο παρεμβατικό αυτό πρόγραμμα κατά της βίας του ΣΕΨ (Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων).
Εμπράκτως λοιπόν ο Δήμος συμμετέχει στο κόστος αυτού του βιωματικού σεμιναρίου πληρώνοντας τα μισά έξοδα συμμετοχής των ενδιαφερόμενων δημοτών του.
Είναι μία πρωτοβουλία που προσανατόλισε την κοινωνική μας πολιτική και της έδωσε νόημα.
Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές για την εθελοντική τους προσφορά με τις ομιλίες τους και την γνωριμία του προγράμματος στους δημότες μας και φυσικά για την διεξαγωγή του τόσο σημαντικού σεμιναρίου τους στο Δήμο μας.
Πιστεύουμε ότι τόσο ουσιαστικά σεμινάρια σαν αυτό εναντίον της βίας δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους για ουσιαστική κοινωνική πολιτική και θα ήταν «ευχής έργο» να είχε ουσιαστικές οικονομικές προϋποθέσεις ο Δήμος μας (να στηριχτεί από την πολιτεία) να συνεχίσει αυτές τις «τολμηρές» του πρωτοβουλίες.
Στον ίδιο άξονα κοινωνικής πολιτικής διοργάνωσε ομιλία στο Γυμνάσιο της Νέας Πεντέλης με θέμα : «Στηρίζοντας το παιδί που θρηνεί το θάνατο αγαπημένου του προσώπου» με ομιλήτρια την κ. Χαρά Κοτσίκου Κλινική Ψυχολόγο του εξειδικευμένου κέντρου για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και στον θάνατο του Συμβουλευτικού Κέντρου της Μέριμνας.
Παρόλο που η ανταπόκριση των δημοτών μας δεν ήταν ικανοποιητική ωστόσο μας έδωσε τη χαρά της προσπάθειας και της ουσιαστικής πρότασης. Ευχαριστούμε το Κέντρο της Μέριμνας και την εκπρόσωπό του.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Χαλάνδρι 26 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην ημερίδα που διοργανώνει για το έργο “Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την Ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση στο Δήμο Χαλανδρίου” με τίτλο:
«My halandri - Η πόλη σου, ψηφιακά»,
προκειμένου να αναδείξει τις δυνατότητες, προοπτικές και λύσεις που του εξασφαλίζει η ψηφιακή σύγκλιση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήµος Χαλανδρίου, υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί 3 έργα:
e-URIPIDIS: Ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών και παροχή προηγμένων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη
e-TOPOS: Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Δήμου Χαλανδρίου και
ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών)

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουμε ενημερωτική εκδήλωση στις 31 Μαρτίου και με ώρα διεξαγωγής τις 12.30 μ.μ., στο 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ/ΛΥΚΕΙΟ.
Στόχος μας είναι, η ενημέρωση των μαθητών και των γονέων τους για σημαντικά και επίκαιρα θέματα όπως: οι λύσεις που μπορούν να τους προσφερθούν μέσω του διαδικτύου, το φαινόμενο των blogs και πως μπορεί γίνει εργαλείο ενημέρωσης και το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδικτύου.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν στα παιδιά:
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο Σύμβουλος Δημάρχου κος Αλέξανδρος Κάππος, ο Δημοσιογράφος και δημιουργός του tech-blog.gr κος Κώστας Βλαχάκης, ο Δημοσιογράφος Ψηφιακής ΕΡΤ κος Βασίλης Πούλος, και η Παιδοψυχολόγος και συνεργάτης του Δήμου Χαλανδρίου κα Λιακάκου Μαρία

Ο ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΜΙΛΗΣΕ

Τα ζωνάρια πιο μέσα μας είπε ο κ. Αλμούνια. Αν δεν έχετε πιο μέσα πετάξτε τα ζωνάρια.
Μάλιστα αυτά είπε ο αγαπητός κ. Αλμούνια. και δεν έφτανε αυτό μας είπε οτι δεν φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά η οικονομική πολιτική της Ελλάδας.
Προχθές άλλα μας έλεγε όμως. Σήμερα άλλα. Την περασμένη εβδομάδα συγκλιθηκαν όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης για το θέμα της παγκόσμιας κρίσης και πως θα αντιμετωπιστεί. Όλα τα κράτη της Ευρώπης περνούν την κρίση και σε χειρότερη μορφή, με ισχυρότερες συνέπειες. Η κυβερνήσεις των ανατολικών κρατών τείνουν να καταρρεύσουν κι εκείνος μιλά για μας.
Τον β΄'αλαμε πολύ στο κεφάλι μας, τον κ. Αλμούνια. δεν είναι υπερβολές αυτές;
Ας γίνουν πιο συνετοί οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι κι ας δουν τα δικά τους χάλια που εξ αιτίας τους έχουμε κι εμείς τις επιπτώσεις!!

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ


Σε θετικό έδαφος κινείται ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτή τη στιγμή κερδίζει 0,57% στις 1703,89 μονάδες. Οι συναλλαγές στα 9.639.954 τεμάχια.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια δίνουν μικτή εικόνα. Η Γερμανία κερδίζει 0,49%, η Αγγλία χάνει 0,34% και η γαλλία χάνει 0,32%.