Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης προτείνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διευκρινίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, αφού αυτό απαιτεί ο σεβασμός στις βασικές αρχές της Δημοκρατίας μας και αυτή είναι η πρόσφατη εντολή του λαού.



Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι το 2010 θα είναι χρόνος καμπής προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν και ήρθε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων. Επισημαίνει ότι αναποφασιστικότητα, αμφιταλαντεύσεις, υπαναχωρήσεις δεν συγχωρούνται πλέον και εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Επίσης, αναφέρει πως στην κυβέρνησή που προτείνει πρέπει να κληθούν να μετάσχουν όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν.


«Να ζητηθεί από το Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει την κεντρική ευθύνη για την οικονομία, να επιστρατευθεί ο Αλέκος Παπαδόπουλος να αναλάβει τα δημόσια οικονομικά, οι δύο μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που απέδειξε ότι είναι ικανός και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση να μετέχουν στην ολιγομελή κυβερνητική επιτροπή που θα παίρνει τις αποφάσεις στην οποία πρέπει να παρακληθεί να μετάσχει ως αντιπρόεδρος και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ο Κώστας Σημίτης» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση παίρνοντας αμέσως, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, τα πρώτα αναγκαία μέτρα, θα αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο το κλίμα στις διεθνείς αγορές και την ενωμένη Ευρώπη.


Πρόσθεσε πως αποτέλεσμα θα έχει να μπορούμε να δανειστούμε ευκολότερα και φθηνότερα αλλά και ότι θα ξαναγεννήσει στο εσωτερικό την ελπίδα στους πολλούς που εξακολουθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες να δουλεύουν και να παράγουν.


«Έτσι με αυξημένο κύρος και με τις μικρότερες κατά το δυνατόν κοινωνικές αντιδράσεις θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στις βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Εάν αυτά συμβούν το 2010 θα είναι ο πρώτος χώρος για τη χώρα μας μιας νέας πορείας που θα είναι μακρά και δύσκολη όμως θα μας οδηγήσει σε μια νέα περίοδο κοινωνικής γαλήνης και ευημερίας και θα καταστήσει την Ελλάδα σεβαστό και ισάξιο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια κοινότητα», κατέληξε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Έχουμε την εντύπωση ότι ο Κώστας Μητσοτάκης δεν ανήκει πια στη Νέα Δημοκρατία. Οι δηλώσεις αυτές τον εκθέτουν άλλη μια φορά απέναντι στο κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τον εξέλεξε πρωθυπουργό της χώρας. Οι δηλώσεις αυτές κρύβουν αναγνώριση των κινήσεων της κυβέρνησης, η οποία ώς αυτή την ώρα προθέσεις, υπαναχωρήσεις και προχειρότητα εκπέμπει παρά την ουσία της πολιτικής αγγίζει. Παρ' όλα αυτά οι δηλώσεις αυτές ρίχνουν στήριγμα στη κυβέρνηση, η οποία ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί και ο Κώστας Μητσοτάκης προλαμβάνει τις εξελίξεις πριν ακόμη η ίδια η κυβέρνηση ξεδιπλώσει την πολιτική της. Ο Κώστας Μητσοτάκης εξακολουθεί να μην έχει πάρει είδηση ότι έχουν αλλάξει πολά πράγματα και δεν είμαστε ούτε στο '80 ούτε στο '90.
Ίσως με το νέο χρόνο να καταλάβει πρώτα για εκείνο κιύστερα για τους υπόλοιπους ή ακόμη και το περιβάλλον του.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΑ

Τελευταία ημέρα του χρόνου σήμερα και το χρηματιστήριο κινήθηκε σε χαμηλές πτήσεις με τον όγκο συναλλαγών να δείχνει την έλλειψη ενδιαφέροντος. Ο γενικός δείκτης κέρδισε οριακά κέρδη 0,08% και έκλεισε στις 2196,16 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών στα 27.359.188 τεμάχια με αξία 69.734.554 ευρώ. Όλοι οι δείκτες έγραψαν κέρδη με σημαντικότερα αυτά στον FT80S κατά 1,23%.
Η Αγγλία ΄κατέγραψε κέρδη 0,28% και η Γαλλία 0,02%. Η Γερμανία είχε αργία σήμερα ενώ το κλείσιμο έγινε στις 15.00 λόγω ημιαργίας.
Το τέλος του χρόνου, επίσης, βρίσκει το spread του 10ετούς ομολόγου να κλείνει στις 232,2 μονάδες βάσης.
Το Euribor τριμήνου έκλεισε στο 0,700% ενώ του 6μήνου στο 0,993% και του έτους στο 1,247%.
Του ενός μηνός στο 0,459%.
Το δολάριο με το ευρώ αυτή την ώρα στο 1,43625.
Στη Νέα Υόρκη το χρηματιστήριο σήμερα αργεί.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ

Σε άτονους ρυθμούς κινείται το χρηματιστήριο και σήμερα, τελευταία ημέρα του χρόνου. Ο γενικός δείκτης κερδίζει 0,41% αυτή την ώρα στις 2203,21 μονάδες. Όλοι οι δείκτες σημειώνουν μικρά κέρδη. Οι συναλλαγές στα 12.604.363 τεμάχια και αξίας 29.654.877 ευρώ.
Η Γερμανία σήμερα δεν λειτουργεί λόφω αργίας, η Αγγλία κερδίζει 0,18% και η Γαλλία 0,27%.
Το spread σήμερα άνοιξε στις 238 μονάδες βάσης ενώ στη συνέχεια σημείωσε πτώση και αυτή την ώρα βρίσκεται στις 232,5 μονάδες βάσης.
Το δολάριο με το ευρώ είναι στο 1,4452 κινούμενο σταθερά για τις δύο τελευταίες ώρας.
Το Euribor  τριμήνου στο 0,700% διαμορφώθηκε από ενωρίς σήμερα.

ΠΕΡΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Το νομοσχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση προχωρεί ολοταχώς. Η υπεύθυνη επιτροπή που μελετά το νομοσχέδιο επεξεργάζεται το θέμα μόνο επί της ουσίας του και δεν ασχολείται στο επίπεδο αυτό για την γεωγραφική κατανομή.
Μεγάλη κινητικότητα, όμως, όπως φαίνεται παρουσιάζεται στον χώρο των υποψηφιοτήτων εν όψη της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ήδη προεξοφλήσει το χωροταξικό και έχουν ξεκινήσει και διεργασίες συνεργασιών μεταξύ δήμων.

Ομως η έγκυρη πληροφόρηση λέι ότι δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό στο θέμα του χωροταξικού και ούτε καν ως σκέψη στην κυβέρνηση. Η έγκυρη πληροφόρηση λέει ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται την πρότασή της που αφορά αποκλειστικά και μόνο τα κριτήρια και τους όρους της Δ.Μ. και την οποία θα παραδώσει στην ΚΕΔΚΕ στις 7 με 10 Ιανουαρίου. Σ’ αυτήν την πρόταση δεν θα περιέχεται το χωροταξικό για να τοποθετηθεί η ΚΕΔΚΕ επί της αρχής. Στην συνέχεια και αφού υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, θα ξεκινήσει η επεξεργασία των συνδυασμών των δήμων όπου στην Αττική το πιθανότερο είναι να γίνει σε περιορισμένη κλίμακα.
Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις ακόμη και με ενδεχόμενα.

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟ ΤΟ PRESS-GR

Κι άλλος σκανδαλώδης διορισμός για το «εκλεκτό κομματικό τέκνο» από την Αιτωλοακαρνανία. Μπήκε χωρίς πτυχίο στο ΔΣ του ΕΟΤ ενώ είχε διοριστεί με το γνωστό σκανδαλώδη τρόπο και στη Βουλή παραμονές εκλογών. Αυτό είναι το μήνυμα σε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους; Ενόχληση στο περιβάλλον Παπανδρέου...



Από τον Θανάση Λεπίδη


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ


Μπορεί να βουίζει η δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα, για τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τα μέλη που απαρτίζουν το νέο ΔΣ του ΕΟΤ, η περίπτωση όμως της κυρίας Αίγλης Μπαλαμάτση, ξεπερνά πραγματικά κάθε προηγούμενο…


Η 26χρονη από την Αιτωλοακαρνανία, η οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει πτυχίο από το ΤΕΙ στο οποίο φοίτησε, πίνει νερό στο όνομα του «παπανδρεϊσμού» τα τελευταία πέντε χρόνια, με το πολιτικό αζημίωτο βέβαια. Εκτός από τις θέσεις τις οποίες κατέλαβε, πάντοτε διορισμένη και «φυτευτή» τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νεολαία του, τις όποιες «δουλείες» και «συναλλαγές» έχει εξασφαλίσει από το Κίνημα κατά τα χρόνια της αντιπολίτευσης, κατάφερε να διοριστεί με σκανδαλώδη τρόπο στη Βουλή (ως ΔΕ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φυσικά αφού δεν έχει πτυχίο!!!) λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου, προκαλώντας την μήνιν και τον εκνευρισμό των απλών και αγνών αγωνιστών του ΠΑΣΟΚ και κυρίως των νέων ανθρώπων που συγκεντρώνουν συνεχώς προσόντα και βλέπουν τους «κολλητούς» και τις «κολλητές» να καταλαμβάνουν τις θέσεις…


Τελευταίο κρούσμα «αξιοκρατίας» και «δίκαιης επιλογής στελεχών» όπως συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός, ήταν ο διορισμός της συγκεκριμένης κυρίας –χωρίς πτυχίο- στο ΔΣ του ΕΟΤ. Αλήθεια με ποια επιστημονική η γνωστική ιδιότητα τοποθετήθηκε η συγκεκριμένη κυρία στη θέση αυτή;


Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως η επιλογή αυτή, ανήκει προσωπικά στον υπουργό Πολιτισμού, στον οποίο η κυρία Μπαλαμάτση ασκεί έντονη επιρροή τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ίδιες πηγές φέρνουν το περιβάλλον του πρωθυπουργού σχεδόν εξοργισμένο, από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς θεωρούν πως το συγκεκριμένο άτομο εκμεταλλεύεται πλέον, προς ίδιο όφελος, την εμπιστοσύνη με την οποία την περιέβαλε για χρόνια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Ας το σκεφτούν λοιπόν καλά, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι της χώρας, πως τελικά, υπάρχει και άλλος τρόπος για να κατακτά κανείς δημόσιες θέσεις και μισθούς…

ΥΠΟΛΟΙΠΟ 15 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το ενδεχόμενο χορήγησης στον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις - νοικοκυριά) των 15 δισ. ευρώ που δεν απορροφήθηκαν από τα 28 δισ. του πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με το διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο και τους επιτρόπους του Δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες.

Οι επίτροποι
Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι επίτροποι του Ελληνικού Δημοσίου στην πρώτη τους επαφή με τον υπουργό Οικονομικών τον ενημέρωσαν για τις εμπορικές τράπεζες που έκαναν χρήση του πακέτου και τώρα σχεδιάζουν την επιστροφή των χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο. Ειδικότερα διαβεβαίωσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι όλες οι εμπορικές τράπεζες που έχουν κάνει χρήση σε κάποιο από τα τρία σκέλη του πακέτου προσανατολίζονται σε κινήσεις που θα βοηθήσουν στην επιστροφή των χρημάτων μέχρι και τον Απρίλιο του 2010. Ο κ. Προβόπουλος με τη σειρά του επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση των ελληνικών τραπεζών και την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση δεδομένα τα οποία επιτρέπουν την επιστροφή των χρημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο ΥΠΟΙΚ
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους Επιτρόπους την κατάθεση έκθεσης στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία υλοποίησης και τα προβλήματα του προγράμματος των 28 δισ. ευρώ. Πάντως κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επιτρόπους των τραπεζών έγινε φανερό ότι ό άτυπος όρος που υπήρχε στο νομοσχέδιο για τη χορήγηση των 28 δισ., δηλαδή η υποχρέωση παροχής επιπλέον ρευστότητας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν έχει τηρηθεί. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε μια πρώτη συζήτηση για την αξιοποίηση των 15 δισ. που μένουν ανεκμετάλλευτα από το πακέτο των 28 δισ. μέσω άλλων πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας.
Ο διοικητής ΤτΕ
Γ. Προβόπουλος: Η ΤτΕ έχει ζητήσει την ευρύτερη μεταρρύθμιση του διοικητικού μηχανισμού.
Ωστόσο από την πλευρά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε ξεκάθαρο ότι η όποια διοχέτευση του ρευστού ακόμη και με τη μορφή εγγυήσεων θα πρέπει να έχει και την έγκριση της ΕΚΤ δεδομένου ότι το πακέτο δόθηκε για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ


Ο εξαφανισμένος από την Κυριακή δήμαρχος του Παγγαίου βρέθηκε τελικά νεκρός σε παραθαλάσσια περιοχή της Καβάλας.

Ο νεκρός δήμαρχος, Τ. Κουκούδης, εντοπίστηκε λίγο μετά τις 21.00 μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες από την Αστυνομία, ο δήμαρχος βρέθηκε δεμένος, στο κάμπινγκ Σαρακίνα, στην παραλιακή περιοχή Ορφάνιο της Καβάλας.
Ακόμη, έχει επιβεβαιωθεί πως φέρει και τραύμα στο κεφάλι το οποίο όπως πιθανολογείται είναι από σφαίρα.
Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος άνθρωπος που είδε και μίλησε στον Κουκούδη ήταν η σύντροφός του, ενώ έφυγε από το σπίτι του στο Παλιό Καβάλας, επικαλούμενος επαγγελματικά ραντεβού.
Προς το παρόν εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

'ΕΦΥΓΕ' Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ


Σε ηλικία 71 ετών «έφυγε» σήμερα από τη ζωή ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Το Καρφί», Νίκος Κακαουνάκης. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον Ευαγγελισμό. Παρουσίασε επιπλοκές και μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και παρέμεινε 20 ημέρες. Στη συνέχεια διακομίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου και κατέληξε σήμερα λίγο μετά τις 21.00
Ο Νίκος Κακαουνάκης γεννήθηκε το 1938 στην Πολυρρήνια Κισσάμου της Κρήτης. Ήταν απόφοιτος εκκλησιαστικής σχολής. Έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. Αμέσως μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές, εργάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του βουλευτή Χανίων και υπουργού Δημόσιας Τάξης της Ένωσης Κέντρου, Πολυχρόνη Πολυχρονίδη.
Η πρώτη του επαφή με τη δημοσιογραφία γίνεται το 1964, όταν γνωρίζεται με τον αείμνηστο Χρήστο Λαμπράκη, τον οποίο και ξενάγησε στο φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, ύστερα από παράκληση του Πολυχρονίδη.
Η γνωριμία αυτή θα τον οδηγήσει στην εφημερίδα “Το Βήμα”, όπου και θα εργαστεί για πολλά χρόνια.
Ασχολήθηκε με το επαρχιακό, το ελεύθερο και κυρίως το δικαστικό ρεπορτάζ ενώ επί χρόνια κάλυψε μεγάλες πολιτικές και ποινικές δίκες. Το 1978 μεταπήδησε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ όπου τοποθετήθηκε προϊστάμενος του ελεύθερου ρεπορτάζ.
Από το 1989 ήταν τακτικός συνεργάτης υτου ΣΚΑΙ 100,4, όπου και συμπαρουσίαζε την εκπομπή “Πρώτη Έκδοση”, ενώ ήταν παρουσιαστής της εκπομπής “Μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Εργάστηκε επί χρόνια και στο ραδιόφωνο του Flash, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ ήταν εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Το Καρφί”. Είχε γράψει τα βιβλία “2650 μερόνυχτα συνωμοσίας” και “Οι μεγάλες δίκες στην Ελλάδα”.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ 31,2% ΤΗΣ PROTON BANK

To 31,35% της Proton Bank πούλησε η τράπεζα Πειραιώς στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 16,629 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 3,6 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 70,665 εκατομμύρια ευρώ

ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ




Μήνυμα Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά για το νέο Έτος


Οι ευχές του νέου χρόνου είναι έθιμο αγάπης, γι αυτό και σας εύχομαι από καρδιάς:
Υγεία, Οικογενειακή Ευτυχία και προκοπή.
Για όλους τους Έλληνες και για τα αδέλφια μας στη Διασπορά.
Ξέρω ότι το 2009 υπήρξε δύσκολο για πολλούς.
Εύχομαι το 2010 να είναι καλύτερο για όλους.
Σε κρίσιμους καιρούς, πολλοί φοβούνται το μέλλον.
Μην αφήσετε το φόβο να σκιάσει τις καρδιές σας.
Να θυμάστε πάντα ότι το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν φανεί το πρώτο φώς!
Μέσα στο 2010 θα αρχίσει να φαίνεται φώς.
Ελπίδα υπάρχει και το ξημέρωμα δεν αργεί.
Η Ν.Δ. στη νέα χρονιά θα δείξει το νέο πρόσωπό της, θα εμπνεύσει με τις προτάσεις της, θα σταματήσει όσα πρέπει να σταματήσει, θα προωθήσει όσα πρέπει να προωθήσει, και θα κερδίσει το στοίχημα για λογαριασμό της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για λογαριασμό της Ελλάδας μας.
Γι αυτό και μη φοβάστε για την Ελλάδα. Έχει αστείρευτες δυνάμεις μέσα της.
Πιστέψτε στον εαυτό σας. Πιστέψτε στις δυνατότητές σας.
Μετά την κρίση θα ανοίξει μια καινούργια,
καλύτερη σελίδα για την Ελλάδα.
Ψηλά το κεφάλι, λοιπόν.
Αισιοδοξία στις καρδιές.
Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία για όλους.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΟ ΧΑΑ



Με οριακή πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης έχασε 0,07% και βρέθηκε στις 2194,49 μονάδες. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε άτονη, χωρίς ενδιαφέρον και τάση και φαίνεται και απο τον όγκο συναλλαγών μόλις στα 40.272.216 τεμάχια αξίας 129.062.516 ευρώ.
Η Γερμανία αυτή την ώρα χάνει 0,90%, η Αγγλία 0,33% και η Γαλλία 0,24%.
Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones βρίσκεται στις 10542,84 μονάδες χάκνοντας 0,02%.
Το spread στο 10ετές ομόλογο έχουμε μια σταθερή κίνηση και αυτή την ώρα βρίσκεται στις 237,9 μονάδες βάσης. Στη συνεδρίαση είχαμε μια εκτίναξη στη περιοχή των 245 μονάδων βάσης και στη συνέχεια έπεσε στη περιοχή των 238 μονάδων βάσης.
Το Euribor τριών μηνών βρίσκεται στο 0,707% με το χθεσινό κλείσιμο.
Το δολάριο με το ευρώ βρίσκεται στο 1.43102.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

«Επειδή βλέπω να γίνονται κάποιες ηθελημένες ή αθέλητες παρεξηγήσεις, σε σχέση με τη θέση της Ν.Δ. για το θέμα των Εξεταστικών, θεωρώ απαραίτητο να επαναλάβω, για πολλοστή φορά, τη μόνιμη, πάγια και σταθερή θέση της Ν.Δ. για το συγκεκριμένο θέμα της συγκρότησης και λειτουργίας Εξετα-στικών Επιτροπών.



Τι λέει, λοιπόν, η Ν.Δ.: Διαφάνεια παντού. Δεν έχουμε να φοβηθούμε την αλήθεια, την πραγματικότη-τα. Θέλουμε να φανεί η αλήθεια σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Γι’ αυτό η Ν.Δ. θα είναι παρούσα με τους βουλευτές της, οι οποίοι θα έχουν ενεργό συμμετοχή, σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, αδιακρίτως», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ.Π.Παναγιωτόπουλος και υπογράμμισε: «Αυτό γιατί, πρώτον θέλουμε να διερευνηθεί η αλήθεια και δεύτερον, γιατί θέλουμε να αποκρούσουμε τη διαφαινό-μενη πρόθεση του Πρωθυπουργού, να χρησιμοποιήσει την όλη διαδικασία των Εξεταστικών, για να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη, από την κραυγαλέα αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου, να κυβερνήσει και να παράξει ουσιαστικό κυβερνητικό έργο.


Για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ισχύει η γενική θέση της Ν.Δ. να διερευνηθούν τα πάντα, να υπάρξει διαφάνεια παντού. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Ωστόσο δεν μπορεί παρά να σημειώσουμε- και αυτό σημαίνει ο αστερίσκος,- ότι για την υπόθεση του Βατοπεδίου έχει γίνει ήδη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ακολουθήθηκαν τα διαλαμβανόμενα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, συμμε-τείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα και βγήκε με νόμιμο τρόπο πόρισμα, το οποίο ψηφίστηκε και έγινε δεκτό από την τότε πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου.


Εάν το ΠΑΣΟΚ, ή κάποιος άλλος έχουν να συνεισφέρουν στην υπόθεση του Βατοπεδίου, με καινούρ-για στοιχεία, η Ν.Δ., σε κάθε περίπτωση, θα είναι παρούσα για να συμβάλει αποφασιστικά στη διερεύ-νηση του θέματος και στην αποκάλυψη της αλήθειας. Γιατί όπως είπαμε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

ΠΡΩΪΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Οι Ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σήμερα με ελαφρές πτώσεις. Η Γερμανία χάνει 0,26%, η Αγγλία 0,15% και η Γαλλία 0,09%.
Η Νέα Υόρκη έκλεισε χθες με οριακές απώλειες 0,02% στις 10545,41 μονάδες.
Ο Hang Seng έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% και ο Nikkei απώλειες 0,86%.
Το spread σήμερα άνοιξε στις 238,08 μονάδες ενώ αυτή την ώρα είναι στις 236,9 μονάδες βάσης.
Το δολάριο με το ευρώ στο 1,43475 αυτή την ώρα με σταθερή τάση.
Το Euribor τριών μηνών στα 0,707% έκλεισε χθες.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ Ν.Δ.

Οι νέοι επικεφαλής των Γραμματειών της ΝΔ



Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά τοποθετούνται ως επικεφαλής των Γραμματειών της ΝΔ τα ακόλουθα στελέχη:


1. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ


Γραμματέας: Ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, βουλευτής Κορινθίας


Αναπληρωτής: Ο κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής Φλώρινας 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Γραμματέας: Ο κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, καθηγητής Ιατρικής, πρώην υφυπουργός-πρώην βουλευτής


Αναπληρωτής: Ο κ. Άρης Τσατσούλης


3. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


Γραμματέας: Η κα Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου πρώην βουλευτής Αναπληρωτής:Η κα Χαρά Καραγιαννοπούλου 4. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ...


ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


Γραμματέας: Ο κ. Γεώργιος Αναγνωστάκος


Αναπληρωτής : Ο κ. Χρήστος Γιάνναρης, Οικονομολόγος 5. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ


Γραμματέας: Ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, Οικονομολόγος


Αναπληρωτές: Ο κ. Ευθύμιος Λυμπερόπουλος και ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, επιχειρηματίας 6. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ – ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ


Γραμματέας: Ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, πρώην υπουργός- πρώην βουλευτής


Αναπληρωτής: Ο κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, πρώην υφυπουργός- πρώην βουλευτής 7. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ


Γραμματέας: Ο κ. Γιάννης Μανώλης (έχει, ήδη, ανακοινωθεί)


Αναπληρωτής: Ο κ. Φίλιππος Ταυρής, συνδικαλιστικό στέλεχος 8. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ


Γραμματέας: Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λάρισας (έχει, ήδη, ανακοινωθεί)


Αναπληρωτές: Ο κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, πρώην βουλευτής Ο κ. Παναγιώτης Λειβαδάς , Οικονομολόγος- Πολιτικός Επιστήμων- πρώην Γ.Γ. Ενημέρωσης Ο κ. Σπήλιος Λιβανός, πρώην βουλευτής 9. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ


Γραμματέας: Ο κ. Επαμεινώνδας Λεκέας, Νομικός


Αναπληρωτής: Ο κ. Δημήτριος Κούκης, Νομικός 10. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


Γραμματέας: Ο κ. Σταύρος Παπασταύρου


Αναπληρωτής: Ο κ. Στέφανος Αγιάσογλου


11. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Γραμματέας: Η κα Μαρία Κόλλια, βουλευτής Σερρών


Αναπληρωτής: Η κα Τέτα Διαμαντοπούλου


12. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Γραμματέας: Ο Δρ. Μίλτος Βασιλόπουλος, Χημικός Μηχανικός- Ειδικός για θέματα Περιβάλλοντος


Αναπληρωτές: Η κα Λιάνα Γούτα , Χημικός Μηχανικός Ο κ. Κωνσταντίνος Μπέσης 13. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ & http://www.facebook.com/l/fd2c0;Μ.Κ.Ο.


Γραμματέας: Η κα Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής Α΄ Αθηνών 14. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Γραμματέας: Ο κ. Θεόδωρος Σολδάτος, πρώην βουλευτής Επίσης τοποθετεί σε θέσεις Συμβούλων του:


ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ


τον πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην υπουργό κ. Γεώργιο Σούρλα ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ τον πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριο Σταμάτη Με άλλη απόφαση του τοποθετούνται:


Ο κ. Διαμαντής Βαχτσιαβάνος διευθυντής Διαγραμματειακού Ο κ. Κωνσταντίνος Ζωντανός διευθυντής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ)

Θαύμα συνέβη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε καλέσει τους δημοσιογράφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ για ένα light μεσημεριανό γεύμα συνοδευόμενο από light πολιτική κουβέντα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία του ισογείου ήταν ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και (χωρίς προφανή αιτία, ως συνήθως...) ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος .
Οι κακόγλωσσοι λένε ότι ο κ. Παμπούκης αναφερόταν σε κυβερνητικά σχέδια σαν να επρόκειτογια τον Χρυσό Αιώνα του... Περικλή. Συνεργάτης μου πάντως εκτίμησε θετικά ότι ο υπουργός Επικρατείας ήταν (όπως πάντοτε) ευγενής και προσιτός και είχε ντυθεί casual, με κοτλέ παντελόνι και trendy πουλόβερ με φερμουάρ.


Η τέταρτη εξουσία αποδεκάτισε τον πλούσιο μπουφέ, αλλά οι παρατρεχάμενοι επί του Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου αποφάσισαν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το όνομα του κέτερινγκ έπρεπε να διαφυλαχθεί ως εθνικό μυστικό, ενισχύοντας έτσι τη διάχυτη υποψία ότι επρόκειτο για κέτερινγκ μεγάλου ξενοδοχείου. Ο Πρωθυπουργός δεν έφαγε σχεδόν τίποτε αφού γνωρίζει ότι μετά τα 55 παχαίνει ακόμη και το μαρούλι. Ζήτησε τοματοχυμό, δεν είχαν, και τότε παρήγγειλε έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι.


Το θαύμα ήταν το απίστευτα υψηλό επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού που για πρώτη φορά επετεύχθη αφού τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Παμπούκης μιλούσαν σε διαφορετικούς χώρους σε διαφορετικούς δημοσιογράφους (ο πρώτος στο μεγάλο ροκοκό σαλόνι και οι δεύτερος στην αίθουσα υποδοχής με το πάτωμασκάκι) λέγοντας πρακτικώς τα ίδια! Αν συνυπολογιστεί ότι πρακτικώς τα ίδια είχε πει νωρίτερα στο υπουργείο του και ο επί των Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τότε έχουμε, αναμφίβολα, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το 2010.




***
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης (στο σκίτσο) ως υπουργός Ανάπτυξης του ύστερου νεοκαραμανλισμού (ουδείς αναμάρτητος...) είχε δρομολογήσει τον εφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων με ταμειακές μηχανές πλαισιωμένες από σύστημα μηχανοργάνωσης που πρακτικώς θα έδινε τέλος στο λαθρεμπόριο και στη φοροδιαφυγή στον... εύφλεκτο αυτό χώρο της (παρα)οικονομίας.


Τώρα, ως τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα. Μαθαίνω ότι η ερώτηση προκάλεσε έκπληξη στην κυβέρνηση. Οχι γιατί έχουν προχωρήσει το θέμα. Αλλά γιατί το είχαν ξεχάσει. Σωστά το είχαν ξεχάσει αφού με τόσο υψηλά τέλη κυκλοφορίας σε λίγο δεν θα υπάρχουν πρατήρια.
***
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας για να επεκταθεί η συνεργασία Εκκλησίας και δήμου σε θέματα σίτισης και στέγασης απόρων, όπως και σε θέματα αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Το μνημόνιο συνυπέγραψε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής κ. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο πρόεδρος του Κέντρου σίτισης αστέγων του δήμου κ. Ελ. Σκιαδάς.


Το νέο είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει αρχίσει να συνηθίζει τον ρόλο του ποιμένα αφού έριξε με σχεδόν χριστοδουλική άνεση το σύνθημα «ένα πιάτο φαγητό για όλους», ενώ οι λογής «αντίχριστοι» έλεγαν με νόημα ότι η συμμαχία του δημάρχου με τον Θεό είναι τέτοια ώστε θα πέσει φωτιά και θα κάψει οποιονδήποτε σκεφθεί να κλέψει από τον Νικήτα το χρίσμα της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές του 2010.




***
Νέο σώμα «Ρόμποκοπ της Εφορίας», διαφορετικό από εκείνο που ετοιμάζει ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, μαθαίνω ότι οραματίζεται ο γνωστός και ως «Γκαλμπρέιθ» γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος. Φέξε μου και γλίστρησα.




***
Μπορεί να έχουμε προβλήματα, αλλά τουλάχιστον η δεξίωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα είναι βαρετή. Με χαρά ανακοινώνω ότι έπειτα από αφόρητες πιέσεις δέχθηκε να παρευρεθεί ο πρώην υφυπουργός (και νυν τομεάρχης) Αμυνας της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΑ ΣΗΜΕΡΑ

Με πτώση έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2196,03 μονάδες με απώλειες 0,56%. Οι συναλλαγές πολύ χαμηλές στα 17.710.795 τεμάχια και αξίας 68.501.310 ευρώ. Όλοι οι δείκτες σημείσαν πτώση.
Η Γερμανία καταγράφει μικρά κέρδη 0,26%, η Αγγλία 0,65% και η Γαλλία 0,51%.
Η Νέα Υόρκη σημειώνεια αυτή την ώρα επίσης μικρά κέρδη 0,16%.
Το spread στις 235,1 μονάδες βάσης.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ



Σε άτονους ρυθμούς κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης χάνει 0,40% στις 2199,54 μονάδες. Οι συναλλαγές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, 8.578.399 τεμάχια και αξίας 36.591.396 ευρώ.
Η Γερμανία κερδίζει 0,30%, η Αγγλία 0,78% και η Γαλλία 0,55%.
Το spread σήμερα είχε έντονη διακύμανση, αρχίζοντας στις235,11 μονάδες βάσης έφτασε 239,2 και αυτή την ώρα βρίσκεται στις 235,1 μονάδες βάσης.
Το δολάριο με το ευρώ αυτή την ώρα στο 1,44443 με ανοδική τάση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που είχε λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αγορά πετρελαι-οειδών, μετά από πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και πιο συγκεκριμένα για τις ταμειακές μη-χανές στα πρατήρια βενζίνης.



Ο κ. Χατζηδάκης ζητάει να μάθει από την κυβέρνηση αν έχει προχωρήσει στην προετοιμασία για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, οι οποίες θα συνδέονται με ένα ολο-κληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα εισροών-εκροών. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου όχι μόνο θα επιτύ-χει τον έλεγχο σε όλα τα στάδια εμπορίας στην αγορά των πετρελαιοειδών, αλλά θα περιορίσει σημα-ντικά το παράνομο εμπόριο (λαθρεμπόριο, νοθεία) και τη φοροδιαφυγή σε αυτόν τον κλάδο. Είναι δε ακόμα πιο επιτακτική καθώς η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με μέτρα που θα αυξήσουν τα δημό-σια έσοδα ενισχύοντας παράλληλα την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των κατα-ναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι στο νόμο 3784/2009 προβλέπεται η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστή-ματος ελέγχου εισροών-εκροών, στο οποίο υποχρεωτικά συνδέεται ταμειακή μηχανή, εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2010.


Στην ερώτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά επίσης να πληροφορηθεί αν θα δοθεί οικονομική ενίσχυση προς τους πρατηριούχους, έτσι ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν τους μηχανισμούς.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΝΔ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Δένδιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ν.Δ. καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο, τη βομβιστική επίθεση σε κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Ασφαλιστικής.Είναι προφανές ότι προέρχεται από εχθρούς της Δημοκρατίας και πλήττει την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Από την άλλη πλευρά, το νέο περιστατικό ωμής τρομοκρατικής βίας και τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικών ενεργειών σε βάρος πολιτών, τις τελευταίες ημέρες, αναδεικνύουν τις μεγάλες ανάγκες και προτεραιότητες στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και στον τομέα της προστασίας της ζω-ής και της περιουσίας των πολιτών. Το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να πράξει ανάλογα, γνωρίζοντας ότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των σχεδίων.Η Ν.Δ. θα στηρίξει την κυβέρνηση, αν αποφασίσει να περάσει άμεσα από τα λόγια στα έργα».

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τα απορρίμματα που παράγουν οι πολίτες και όχι με βάση τον πληθυσμό τους. Αυτό προβλέπει νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που στοχεύει να ασκήσει πίεση στους δήμους ώστε να εργαστούν για να μειώσουν τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν οι δημότες.



Σημαντικές αλλαγές


Με την ίδια τροπολογία, ανοίγει ο δρόμος για τη θέσπιση της ανακύκλωσης μπάζων και χωματουργι-κών υλικών, μια εξέλιξη που θα επιφέρει σημαντικές πρακτικές αλλαγές στον τρόπο που ασκείται σή-μερα η οικοδομική δραστηριότητα. Η τροποποίηση στο νομοθετικό πλαίσιο για την ανακύκλωση (ν.2939/01) παρουσιάστηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και πρόκειται να δοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για διαβούλευση. Οπως προβλέπει, η ετήσια εισφορά των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους θα εξαρτάται από τις συνολικές ποσότητες που παράγουν. Η τιμολόγηση των απορριμμάτων ανά τόνο θα γίνεται από τους φορείς που είναι κατά τόπους υπεύθυνοι για τη διαχείριση απορριμμάτων (για παράδειγμα στην Αττική ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων). Η εφαρμο-γή του μέτρου μπορεί να γίνει σε όλες τις περιοχές που διαθέτουν ΧΥΤΑ, καθώς στις εγκαταστάσεις τους περιλαμβάνεται απαραίτητα ζυγιστήριο απορριμματοφόρων.


Με την παρέμβαση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει κίνητρο στους δήμους, προκειμένου να εργαστούν για τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και την αύξηση της ανακύ-κλωσης. Μάλιστα προβλέπονται σωρευτικά πρόστιμα για όσους δήμους δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους. Με την ίδια νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος ανοίγει ο δρόμος για τη θέ-σπιση του συστήματος ανακύκλωσης μπάζων και χωματουργικών υλικών (με υπουργική απόφαση, αντί προεδρικό διάταγμα και την ενεργοποίηση του ΕΟΕΔΣΑΠ, του οργανισμού που επιτηρεί τη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης). Το προεδρικό διάταγμα για την ανακύκλωση μπάζων «ταξιδεύει» την τελευταία πενταετία ανάμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τις υπηρεσίες του υπουργείου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη διάθεση μπάζων σε ρέματα, δάση και κάθε ελεύθερο χώρο (υπολογίζεται ότι οι οικοδομικές εργασίες αλλά και τα δημόσια έργα παράγουν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια τόνους μπάζων ετησίως, από τα οποία μόλις το ένα τρίτο καταλήγει στους επίσημα αδειο-δοτημένους χώρους).


Συστήματα ανακύκλωσης


Τέλος, με το σχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να κλείσουν «τρύπες» στη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης, που ασχολούνται με συγκεκριμένες κατηγορίες απορριμμάτων (λ.χ. μπαταρίες, αυτοκί-νητα, συσκευασίες), ενώ συμμαζεύεται η λειτουργία του ΕΟΕΔΣΑΠ, που θα χρηματοδοτείται πλέον από τα έσοδα της ανακύκλωσης

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΑ ΣΗΜΕΡΑ

Με οριακή άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 0,02% στις 2208,34 μονάδες. Οι συναλλαγές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω εορτών, στα 12.482.101 τεμάχια και με αξία 53.946.592 ευρώ. Όλοι οι δείκτες θετικοί με οριακά κέρδη.
Η Γερμανία αυτή την ώρα κερδίζει 0,47% η Αγγλία δεν άνοιξε σήμερα λόγω αργίας και η Γαλλία 0,73%. Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones κερδίζει αυτή την ώρα 0,10% στις 10530,30 μονάδες.
Το spread του 10ετούς ομολόγου στις 238,7 μονάδες βάσης. Το δολάριο με το ευρώ στο 1,43953.
Το επιτόκιο Euribor τριμήνου στο 0,707 κλεισμένο από 24-12-2009.

Παραπληροφόρηση

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων του Ο.Λ.Π:



«Πρέπει, επιτέλους, να πάψει η παραπληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων του Ο.Λ.Π. Πρώτα απ’ όλα δεν «αποτελεί υποχρέωση που κληρονομήθηκε από την απελ-θούσα Κυβέρνηση», όπως υποστηρίζεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή. Η νέα Κυβέρνηση κληρονόμησε μόνο τη σύμβαση με την Cosco, η οποία, σύμφωνα και με πρόσφατη δήλωση του νέου Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ο.Λ.Π κ. Γιώργου Ανωμερίτη, «ήταν η πλέον επωφελής που έγινε ποτέ για το Ελληνικό δημόσιο». Διότι είναι αναμφισβήτητο πως αναβαθμίζει στρα-τηγικά τη χώρα μας, συμβάλλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, τριπλασιάζει τη δυ-ναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά και θα αποφέρει συνολικά 3 δις Ευρώ στα κρατικά έσοδα.


Και σε αυτή την περίπτωση, το Πα.Σο.Κ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποβλέποντας στο μικροπολιτικό συμφέρον, σε συνεργασία με προσκείμενα σωματεία, αντιδρούσε φανατικά, μιλώ-ντας μέχρι και για εθνική προδοσία. Ακόμη, το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων του Ο.Λ.Π ήταν και είναι εξασφαλισμένο με νομοθετική ρύθμιση. Η ρήτρα της εθελουσίας –σε καμιά περίπτωση- δεν ήταν υποχρεωτικό να τεθεί σε εφαρμογή και, μάλιστα, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αυτό δηλαδή που έκανε το Πα.Σο.Κ ήταν η εξαγορά της εργασιακής ειρήνης με πρακτικές που δε συνάδουν με το «πνεύμα οικονομίας», το οποίο με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει. Το έκανε για να αντιμετωπίσει κινητοποιήσεις, που το ίδιο, μέχρι πρότινος, υποδαύλιζε, και οι οποίες κόστιζαν στο εμπόριο, στη βιο-μηχανία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα στην ελληνική οικονομία


Εκφράστηκε, επίσης, το επιχείρημα ότι «Ο Ο.Λ.Π είναι νομικό πρόσωπο, με δικά του έσοδα που δε βαρύνουν τον προϋπολογισμό». Και σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μέτοχος του Ο.Λ.Π είναι το Δημόσιο σε ποσοστό 75%, ενώ το 25% το κατέχουν χιλιάδες μικρομέτοχοι. Επομένως, το κόστος της εθελουσίας βαρύνει, τόσο το Δημόσιο, όσο και τους μικρομετόχους, εφόσον περιορίζει τα μερίσματά τους».

ΠΡΩΪΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



Ύστερα από τρεις ημέρες χωρίς συνεδρίαση σήμερα αναμένουμε τη συμπεριφορά των επενδυτών εν μέσω εορτών αλλά κυρίως στα απόνερα των συνεδριάσεων για τον προϋπολογισμό.
Η Νέα Υόρκη στις 24/12/2009 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,51% ενώ σήμερα ο Hang Seng  έκλεισε με κέρη 0,77% και ο Nikkei με 1,33%.
Το spread του δεκαετούς ομολόγου άνοιξε σήμερα στις 242 μονάδες βάσης ενώ αυτή την ώρα είναι στις 238,7 μονάδες βάσης.
Το δολάριο με το ευρώ στο 1,43822, περιοχή που φαίνεται να παρουσιάζει μια σταθερότητα.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΘΑ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ www.papaioannou.wordpress.com

Με μήνυση απαντα ο Ραγκούσης για το δημοσίεμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που -προσποιούμενη εταιρεία ηλεκτρονικών- θέλησε να κάνει δώρο σε υπουργούς ένα laptop, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν επικοινώνησαν μαζί του προσωπικά λές και έχει σημασία.



Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μετά από επικοινωνία με τα υπουργικά γραφεία, 21 από τους γραμματείς των υπουργών δέχθηκαν το laptop. Αυτοί είναι οι γραμματείς των: Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Κατσέλη, Γερουλάνου, Πεταλωτή, Παμπούκη, Γκερέκου, Χρυσοχοϊδη, Μπόλαρη, Μωραϊτη, Σηφουνάκη, Κατσιφάρα, Λοβέρδου, Ρέππα, Κουβέλη, Βούγια, Γεννηματά, Σαχινίδη, Χριστοφιλοπούλου, Τζάκρη και Μπεγλίτη.


Για «συστηματική και δόλια προσπάθεια διακωμώδησης και απαξίωσης του πολιτικού κόσμου» έκανε λόγο ο Δημήτρης Ρέππας και επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, όπως και η Φώφη Γεννηματά που θεωρούν όπως και Ραγκούσης το θέμα προσωπικό.


«Παραπλανητικές προσπάθειες να πληγεί η ηθική υπόσταση μελών της κυβέρνησης και εν τέλει της ίδιας της κυβέρνησης με την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων», χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που προσπαθεί να υπερασπιστεί συνολικά την κυβέρνηση.


Όπως πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, οι απαντήσεις προήλθαν από τα γραφεία των υπουργών και όχι από τους ίδιους, ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις τα δώρα έχουν επιστραφεί.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΔΙΟΣ ΑΛΛΑ.....ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ

Παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή για τον Π/Υ θα έλεγα ότι ήταν μια από τα ίδια. Τίποτα διαφορετικό. Η χώρα κινδυνεύει, είναι χρεωμένη, υπερχρεωμένη. Ναι. Είναι αλήθεια. Πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση βαρύ φορτίο να απαλλάξει τη χώρα από τα δινά. Από τα χρέη, τα ελλείμματα. Και βέβαια να οδηγήσει τη χώρα σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους!!
Όλοι οι ομιλητές ο καθένας από τη κομματική σκοπιά του περιέγραφε την κατάσταση επιτηθέμενος στους αντιπάλους για τις θέσεις, τις απόψεις, τις ενέργειες. Εμφανίζεται και κάποιες φορές μια αντιπαράθεση σκληρή έτσι για να έχουμε και θέμα στα ΜΜΕ. Να δώσουμε λίγη τροφή ή ακόμη να δηλώσουν ότι είναι πιο κοντά εκείνοι στο κόμμα τους!!
Εμείς θεατές, μιας ωραίας παράστασης που έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν. Πότε ακούσαμε αισιόδοξα μηνύματα από το 'εργαστήρι' της δημοκρατίας; Πότε Πρωθυπουργός βγήκε με χαμόγελο στο βήμα να απευθυνθεί στο λαό και να του δώσει ελπίδα και αιδιοδοξία. Αυτό που ακούει είναι μυζέρια και πλήρωνε. Και είναι περίεργο να κάθεται στημένος στην τηλεόραση ο Έλληνας να ακούσει με με ποιό τρόπο θα πληρώσει και με ποιό τρόπο θα του τα πάρουν! Ένας τύπος μαζοχισμού και αυτομαστιγώματος.
Πότε μας νάφερε Πρωθυπουργός ότι θα πάει καλά η χώρα, πότε είπαν ότι δεν έχουν διαφωνίες, πότε είπαν ότι τα ταμε΄'ια έχουν χρήματα, πότε δεν έσπειραν τρόμο και λύπη, πότε αποφάσισαν να δώσουν; Ποτέ!
Ο Πρωθυπουργός υποσχόμενος λαγούς με πετραχίλια προεκλογικά, περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομία της χώρας και μάλιστα επιτέθηκε πολλές φορές στους οίκους αξιολόγησης που έχουν βάλλει στόχο την Ελληνική οικονομία για να κερδοσκπήσουν. Μα δεν έχει καταλάβει ο Πρωθυπουργός ότι στο σύστημα που ζούμε, στην Ευρωπαϊκή αγορά και στη παγκόσμια ακόμη οι εταιρείες αυτές ζουν και εγάζονται για να δώσουν αποδόσεις; Δεν το έμαθε ποτέ αυτό στις σπουδές που έκανε; Τι περίμενε ο Πρωθυπουργός της χώρας να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα και αυτοί να οδηγούν τους πελάτες τους στο γκρεμό; Δεν έμαθε ότι σ' αυτό το σύστημα οι εταιρείες αυτές είναι εργαλεία; Μάλλον όχι ή μάλλον κάνει πως δεν το ξέρει και μεταφέρει άλλη εικόνα στο λαό για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του υπουργού οικονομίας κι έτσι ο Έλληνας να είναι κι ευχαριστημένος.
Αυτό που είδα, λοιπόν, ήταν μια απο τα ίδια, όπως όλα τα χρόνια των συζητήσεων για τους Π/Υ. Τίποτα δεν άλλαξε όμως; Κάτι άλλαξε.
Ακούσαμε για πρώτη φορά για τους υψηλούς μισθούς των τοποθετημένων ανθρώπων - managers στο κρατικό μηχανισμό. Ακούσαμε έξω από τα δόντια τις προκλητικές αμοιβές κάποιων υπεύθυνων - ανεύθυνων της κρατικής διαχείρισης να μιλούν για θυσίες του λαού αλλά εκείνοι έχουν τα συμβόλαιά τους με τις υψηλές αμοιβές. Δεν ακούσαμε αν αυτές οι αμοιβές θα καταργηθούν γιατι ούτε αξίζουν ούτε και οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν κάτι.
Είδαμε για πρώτη φορά την ανοιχτή αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση. Ακούσαμε προβληματισμούς του τύπου, 'ποιός δημιούργησε αυτή την κατάσταση;' Απάντηση βέβαια δεν πήραμε. Κανείς δεν είπε για τα σκάνδαλα και τις λαμογιές που έγιναν και χάθηκαν χρήματα ή χρήματα οδηγήθηκαν με ακρίβεια και τέχνη σε τσέπες άγνωστων - γνωστών! Οι εξατστικές επιτροπές για σκάνδαλα φέρουν απόλυτα τα χαρακτηριστικά της παραγραφής, να ξεχάσουμε, δηλαδή. Θα ξεχαστούν όλα. Αυτό που θα μείνει έιναι μια πίκρα στο λαό και με μια επιβεβαίωση ότι εκείνος είναι πάντα ο αδικημένος και δεν βγει ποτέ από το αδιέξοδο. Έτσι θα βρει τρόπους να ξεγελάσει ακόμη μια φορά το κράτος που τον εξαπατά. Θα βρει τρόπους να φοροδιαφύγει, να εξαπατήσει κι εκείνος με τη σειρά του.
Πού είναι τα λεφτά; Δεν το ξανακούσαμε! Πάει αυτό, ξεχάστηκε! Τώρα έχουμε κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή εντολή, που θα οδηγήσει με θυσίες τοα λαού σε καλύτερες ημέρες!
Τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με εισπρακτικά μέτρα η κυβέρνηση δεν τα πήρε πίσω, δεν ανέστειλε!! Γιατί άλλωστε, δεν της φτάνουν, θέλει κι άλλα.
Συζητώντας με ένα αγαμητό φίλο, λέγαμε αυτό: ' Καλά δεν θα μπορούσε να διαχειρίζεται ο καθένας το δημόσιο χρήμα με αυτούς τους τρόπους που ακούσαμε; Δεν θα μπορούσαμε να αποφασίζουμε για τα χρήματα των άλλων, όχι όμως να αποφασίζουμε για τα δικά μας;'
Σοσιαλισμός με καπιταλιστικό καπέλο. Αυτό είδαμε. Ελπίδα καμιά. Προκληθήκαμε να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να προστατέψουμε το εισόδημάμας από μόνοι μας. Βρέθηκαν οι λύσεις μαέσως. Πολλοί πήραν τα χρήματά τους και τα μετέφεραν σε άλλη γη σε άλλους τόπους. Για ποια σύνταξη; Ούτε σύνταξη θα πάρει ο έλληνας κι ας δούλεψε 40 χρόνια. Έτσι μας είπε ο αγαπητός υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων. Τα ταμεία έπεσαν έξω!!
Τι καθόμαστε, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι. Καμιά ελπίδα. Μηδέν.
Καιρός να σταματήσουμε τη μύζερη σκέψη. Είναι άλλωστε και γιρτή, παραμονή της γενήσεως τους Θεανθρώπου.
Μια π΄ροταση τρελή μα και όμορφη. Διασκεδάστε, χρεωθείτε αν δεν έχετε λεφτά, ξοδέψτε, χαρείτε. Αυτή είναι η ζωή, που θέλουν να μας κλέψουν. Τι θα γίνει αν χρωστάτε στις τράπεζες, αφού το κράτος τόσα λεφτά που θα δουεέυιε ο έλληνς 150 χρόνια για να ξεχρεώει κι αν το πετύχει αυτό θα ξανάλθει πάλι χρέος. Τι θα γίνει αν σε περάσουν στο 'τειρεσία', αφού το κράτος είναι γραμμένο σε όλα τα τευτέρια του κόσμου! Τι θα γίνει αν δεν δουλέψεις αφού σύνταξη δεν θα πάρεις! Τι θα γίνει αν δεν πληρώσεις τις ασφαλιστικές εισφορές, αφού τα φάρμακα τα πέρνεις με χρήματα, τα ταμεία δεν θα τα καλύψουν!
Χαρείτε, λοιπόν, τη ζωή, δείτε κι αυτή την 'αισιόδοξη' πλευρά του ίδιου νομίσματος!
Ημέρες γιορτινές και αξίζετε να χαρείτε, να διασκεδάστε γιατι σας αξίζει γιατί δεν είστε εσείς οι υπεύθυνοι για την κατάσταση, άλλοι είναι. Βρείτε συντροφιές, φίλους, συγγενείς να περάσετε καλά, να ζήσετε. Σας έκλεψαν, κλέψτε γιατι ώς τώρα που δεν το κάνατε πάλι εσείς πληρώνατε το 'μάρμαρο'.
Δώστε άλλο μήνυμα τώρα, δεν έφτασε αυτό των εκλογών. Οφείλει η σημερινή κυβέρνηση να μην βλέπει τι έκανε η προηγούμενη αλλά να μας πει πως θα μας δώσει πίσω αυτά που χάσαμε και σε πόσο χρόνο. Να πάψει να ζητά και να σκεφθέί πως θα δώσει, αυτό θα φέρει ίσως τον λαό ξανά να σκέφτεται με κοινωνικές ευαισθησίες.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΑ. ΟΧΙ ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΜΥΖΕΡΙΑ, ΤΟ ΑΞΙΖΕΤΕ!!!

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Τη «στροφή» της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει, σε 3 περίπου ώρες, ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες του newstime.gr.



Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξάλλου, αν και η συζήτηση είναι για τον προϋπολογισμό, θα αναφερθεί εκτενώς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα λεγόμενα «εθνικά».


Θα στείλει «μήνυμα ενότητας και συμπαράστασης» προς την Κύπρο, όπως λένε στη Ρηγίλλης, ενώ θα μιλήσει αναλυτικά για την κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονος, χρησιμοποιώντας και τις πρόσφατες καταγγελίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Κατά πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα υπογραμμίσει πως «η συμπεριφορά του τουρκικού κράτους προς τον Πατριάρχη, αλλά και η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο ενισχύουν τον σκεπτικισμό και τον προβληματισμό στους κόλπους της Ε.Ε. για το κατά πόσο μία χώρα, με τέτοιες θέσεις και τέτοιες πολιτικές, μπορεί να γίνει ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».


Με άλλα λόγια, το νέο στίγμα της Νέας Δημοκρατίας της «εποχής Σαμαρά» θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικό έναντι της γείτονος σε σχέση με την «αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη» του Κώστα Καραμανλή προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, πηγές προσκείμενες στον Αντώνη Σαμαρά αρνούνται κατηγορηματικά ότι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει τη θέση του κόμματος και θυμίζουν τη φράση «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη» του Κώστα Καραμανλή.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΑ ΣΗΜΕΡΑ

Με μικρή πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο σήμερα. Ο γενικός δείκτης έχασε 0,25% κλείνοντας στις 2207,94 μονάδες. Οι συναλλαγές στα 26.769.403 τεμάχια και αξίας 129.796.467 ευρώ.
Η συνεδρίσαη άνοιξε υψηλά φτάνοντας μέχρι τις 2245 μονάδες και μετά υπήρξε συνεχής πτώση μέχρι το κλείσιμο.
Η Γερμανία και αυτή άνοιξε υψηλά για να ακολουθήσει πτωτική πορεία ενώ αυτή την ώρα χάνει 0,10%, η Αγγλία κερδίζει 0,5% και η Γαλλία κερδίζει 0,10%.
Η Νέα Υόρκη άνοιξε πριακά και αυτή την ώρα σημειώνει απώλειες 0,17%.
Το spread σήμερα είχε σημαντικές διακυμνάνσεις. Άνοιξε στις 247,69 μονάδες βάσης και να σημειώσει πτωτική πορεία έχοντας ενδιάμεσα διακυμάνσεις ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται στις 242 μονάδες βάσης. Φαίνεται να εκτονώνεται η πίεση στα Ελληνικά ομόλογα τις δύο τελευταίες ημέρες.
Το δολάριο με το ευρώ βρίσκεται στο 1,43375 αυτή την ώρα. Από τον Μάιο είχε αρχίσει μια ανοδική πορεάι από την περιοχή του 1,28 έφτασε στην περιοχή του 1,5 για να βρεθεί τώρα στην περιοχή του 1,43 σημειώνοντας πτωτική πορεία.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατί-ας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ.Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Καλωσορίζουμε την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών που έγινε από την κ. Κατσέλη. Ήταν ένα έργο που σχεδιάστηκε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και χαιρόμαστε που το αγκάλιασε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα συμβάλει στη σωστή πληροφόρηση των κατανα-λωτών και στη διαφάνεια ως προς τις τιμές. Από την πλευρά μας υπήρχε σχεδιασμός στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για την αναβάθμισή του σε μεταγενέστερη φάση, έτσι ώστε να περιλαμβάνει πολύ περισσότερες τιμές και να συντελεί στην πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή κατά τα ευρω-παϊκά πρότυπα. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.


Η μάχη εναντίον της ακρίβειας είναι μια καθημερινή και δύσκολη μάχη. Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε διαβεβαιώσει πως έχει τον τρόπο να ρίξει τις τιμές των βασικών αγαθών κατά 10% μέσα σε ένα μήνα. Η δήλωση αυτή, μάλιστα, επαναλήφθηκε από τον κ. Χρυσοχοΐδη κατά τις προγραμματικές δηλώσεις από το βήμα της Βουλής. Είναι προφανές πως πρόκειται για άλλη μια υπόσχεση που δεν υλοποιείται. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως η προσπάθεια εναντίον της ακρίβειας θα γίνει με σύγχρονους, ρεαλι-στικούς και ευρωπαϊκούς όρους».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δή-λωση:



«Όταν ο Πρωθυπουργός εξεδήλωσε την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να πάρει συγκεκριμέ-νες πρωτοβουλίες για την συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να αποκατασταθεί η διαφάνεια παντού. Και υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. δεν φο-βάται την αλήθεια.


Αρκεί βεβαίως οι σχετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να αποβλέπουν, πραγματικά, στην αποκάλυψη της αλήθειας και όχι στην συγκάλυψή της και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα με-γάλα ζητήματα του σήμερα και του αύριο.


Δεν πέρασαν πολλές μέρες και οι πολιτικές επιφυλάξεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιβεβαιώ-νονται πλήρως. Καθώς η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε “μαζική βιομηχανική παραγωγή” προ-τάσεων για Εξεταστικές Επιτροπές, που ήδη – με τη σημερινή που υποβλήθηκε – φθάνουν τον αριθμό πέντε…


Η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να εκτρέψει την προσοχή του Ελληνικού λαού από την προφανή αδυναμία του κ. Παπανδρέου να κυβερνήσει αποτελεσματικά, σε αναλώσιμα “θεάματα”, καθίσταται πλέον κραυγαλέα και εκθέτει τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.


Η Ν.Δ. δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και ζητάει να έρθουν όλα στο φως.


Εκείνο, όμως, που δεν θα επιτρέψει, είναι τα ευτελή επικοινωνιακά παιχνίδια, που έχουν ως στόχο τη συγκάλυψη της πραγματικότητας.


Ας ασχοληθεί, επιτέλους, ο Πρωθυπουργός με τα μεγάλα και επείγοντα ζητήματα του τόπου. Και ας μην αναζητεί άλλοθι και προσχήματα για την αβουλία, την ατολμία και την αναποφασιστικότητά του».

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΟ ΧΑΑ



Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο σήμερα. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 4,48% στις 2213,47 μονάδες. Οι συναλλαγές στα 31.879.090 τεμάχια και με αξία 197.941.470 ευρώ. Όλοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και κατέγραψαν σημαντικά κέρδη με καλύτερο τον FTASE μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατά 4,91%.
Η Γερμανία κερδίζει αυτή την ώρα 0,71%, η Αγγλία 1,15% και η Γαλλία 1,08%.
Η Νέα Υόρκη κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,51% στις 10446,44 μονάδες.
Το δολάριο με το ευρώ στο 1,42754 αυτή την ώρα με πτωτική πορεία.
Το spread στις 248,2 μονάδες βάσεις κινούμενο σταθερά στη περιοχή αυτή στις τελευταίες τρεις ώρες.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟ 2009

Η ανακάλυψη του απολιθωμένου σκελετού της «Άρντι», ενός πλάσματος ηλικίας 4,4 εκατομμυρίων ετών, που θεωρήθηκε πιθανός πρόγονος του ανθρώπου, ψηφίστηκε, από τους συντάκτες του περιοδικού Science, η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη της φετινής χρονιάς.



Η ανακάλυψη ενός θηλυκού πλάσματος, ηλικίας 4,4 εκατομμυρίων ετών, που ονομάστηκε Άρντι είναι η 1η ανακάλυψη του 2009 σύμφωνα με το Science


Οι υπόλοιπες εννέα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2009 είναι:


- Η ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA άγνωστων μέχρι σήμερα άστρων πάλσαρ (ταχέως περιστρεφόμενων άστρων νετρονίων με μεγάλο μαγνητισμό).


- Η ανακάλυψη ότι η ουσία ραπαμυσίνη επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών και μάλιστα η «θεραπεία» άρχισε όταν τα πειραματόζωα ήταν ήδη «μεσήλικες».


- Η ανακάλυψη νέων ιδιοτήτων του υλικού γραφένιου (αποτελείται από άκρως αγώγιμα διαδοχικά φύλλα ατόμων άνθρακα) και η έναρξη αξιοποίησης του υλικού σε πειραματικές ηλεκτρονικές συσκευές.


- Η ανακάλυψη της δομής ενός μορίου που βοηθά τα φυτά να επιβιώσουν στην ξηρασία.


- Η ανακάλυψη του πρώτου λέιζερ ακτινών Χ από τον αμερικανικό επιταχυντή SLAC, που μπορεί να απεικονίζει με πρωτοφανή λεπτομέρεια τις χημικές αντιδράσεις, καθώς αυτές λαμβάνουν χώρα.


- Η εύρεση νέων γονιδιακών θεραπειών για μια σειρά από παθήσεις (εγκεφάλου, ματιών, ανοσοποιητικού συστήματος).


- Η ανακάλυψη για πρώτη φορά «μαγνητικών μονοπόλων» σε κρυσταλλικά υλικά, που έχουν μόνο ένα μαγνητικό πόλο.


- Η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη.


- Η επισκευή και αναβάθμιση του τροχιακού αμερικανικού τηλεσκοπίου Hubble

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΕΙΧΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΠΡΙΝ 5,2 ΕΚΑΤ. ΕΤΗ!!

Σχεδόν πριν 5,6 εκατομμύρια χρόνια η Μεσόγειος Θάλασσα είχε εξαφανιστεί αφού είχε αποκοπεί από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τον επιστήμονα της γης Rob Govers του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, μια μείωση του βάρους του φλοιού της Γης οδήγησε το Στενό του Γιβραλτάρ σε μια κίνηση προς τα πάνω, αποκόπτοντας έτσι την ροή της θάλασσας από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο.


Όταν η Μεσόγειος απομονώθηκε από τους ωκεανούς της Γης εξατμίστηκε σχεδόν πλήρως στα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια που ακολούθησαν.


Η λεκάνη της Μεσογείου όμως γέμισε εκ νέου όταν οι κινήσεις των πλακών του φλοιού της Γης (η Αφρικανική τεκτονική πλάκα μπήκε κάτω από την Ευρωασιατική πλάκα), προκάλεσαν υποχώρηση στο έδαφος γύρω από το Στενό του Γιβραλτάρ, επιτρέποντας έτσι στο νερό του Ατλαντικού να διεισδύσει στο κομμάτι γης που χώριζε τις δύο λεκάνες και έτσι να ξαναγεμίσει τη Μεσόγειο.




Έτσι η Μεσόγειος Θάλασσα, που δεν ήταν πάντα όπως την ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε εκ νέου πριν από περίπου 5,3 εκατομμύρια χρόνια, όταν νερό από τον Ατλαντικό Ωκεανό παραβίασε το Στενό του Γιβραλτάρ, δημιουργώντας έτσι μια τεράστια πλημμύρα νερού στη λεκάνη της Μεσογείου.


Όμως, το πως ακριβώς το νερό διείσδυσε από τη μια λεκάνη στην άλλη, αλλά και ο χρόνος που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δεν ήταν γνωστά μέχρι σήμερα. Μια νέα μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από σεισμούς αλλά και από γεωτρήσεις στο έδαφος της περιοχής, αποκάλυψε ότι το νερό του ωκεανού είχε δημιουργήσει, κατά τη διάρκεια πολλών χιλιάδων ετών, ένα κανάλι μήκους 200 χιλιομέτρων το οποίο διασχίζει το Στενό.


Η ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη, εκτιμά ότι για αρκετές χιλιάδες χρόνια, το νερό περνούσε σχετικά αργά. Σε κάποια φάση όμως η ροή έγινε πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα το 90 τοις εκατό του νερού να περάσει στη λεκάνη της Μεσογείου σε διάστημα από μερικούς μήνες μέχρι δύο χρόνια. Στο μέγιστο της ροής, υπολογίζεται ότι η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε μέχρι και 10 μέτρα την ημέρα. Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου επιστημών της Γης, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.


Πηγή: Sciencedaily

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Aγωνιζόμενο να επιβιώσει, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αναπτύξει μια νοοτροπία προσαρμογής ειδικά στο ασφυκτικό περιβάλλον της κεμαλικής Τουρκίας. Γι’ αυτό και παρά τις διώξεις, αυθαιρεσίες και δημεύσεις, απέφευγε να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας. Η κραυγή του κ. Βαρθολομαίου στο αμερικα-νικό κανάλι CBS προκάλεσε διεθνή εντύπωση ακριβώς, επειδή ο ίδιος και οι προκάτοχοί του δεν έχουν ποτέ μιλήσει έτσι.


Η δήλωσή του ότι το Πατριαρχείο δεν θα φύγει από την Κωνσταντινούπολη «ακόμη και αν ορισμένες φορές αισθανόμαστε εσταυρωμένοι» ήταν σήμα ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Βαρθο-λομαίος επανειλημμένως στήριξε διεθνώς και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τα ανοίγματα της κυβέρνησης Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά, όπως ο ίδιος είπε, οι εκκλήσεις του προς τον Τούρκο πρω-θυπουργό έπεσαν στο κενό.


Η δύναμη του Πατριαρχείου πηγάζει από τον οικουμενικό χαρακτήρα του, από το γεγονός ότι οι ορθό-δοξες εκκλησίες τού αναγνωρίζουν πρωτοκαθεδρία. Γι’ αυτό και η Αγκυρα αρνείται επιμόνως να του αναγνωρίσει την οικουμενικότητα και το αντιμετωπίζει σαν τοπική εκκλησία. Τα προβλήματα του Πα-τριαρχείου είναι προβλήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και ως τέτοια είναι ήδη στην ατζέντα των ευ-ρωτουρκικών και αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό.


Η επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει συναισθηματική σημασία για τον Ελληνισμό, αλλά πολιτική για την Ουάσιγκτον. Εάν πέσει το Φανάρι η πρωτοκαθεδρία στον ορθόδοξο κόσμο θα περάσει στη Μόσχα. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν οι Ρώσοι να αποκτήσουν ένα πρόσθετο όχημα για άσκηση επιρ-ροής στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και δεν θα επιτρέψουν τον αφανισμό του.


Πολλοί ταυτίζουν την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την επαναλειτουργία της Θεολογι-κής Σχολής στη Χάλκη. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, μάλιστα, τη θεωρεί σοβαρό εθνικό θέμα. Δικαιο-λογημένα, εάν σκεφθούμε ότι η Αθήνα έχει τη Χάλκη στην κορυφή της ελληνοτουρκικής ατζέντας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δευτερεύον θέμα. Θεολογικές σχολές υπάρχουν άφθονες. Η επιβί-ωση του Πατριαρχείου δεν εξαρτάται από τη Χάλκη. Εξαρτάται από τη δυνατότητα στον οικουμενικό θρόνο να εκλέγεται ιεράρχης, που μέχρι τότε δεν θα είχε τουρκική ιθαγένεια.


Η Αγκυρα δεν έχει να χάσει τίποτα από την επαναλειτουργία της Χάλκης. Παζαρεύει, όμως, σκληρά, για να αποσπάσει ανταλλάγματα στη Θράκη. Εδώ και χρόνια επιχειρεί να διασυνδέσει τα ζητήματα του Πατριαρχείου και της αρπαγής ελληνικών περιουσιών με τη μουσουλμανική μειονότητα. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί και να εξισορροπήσει τις πιέσεις που δέχεται για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά επειδή δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους Τούρκους, στέλνουν τον λογαριασμό στην Αθήνα! Το χειρότερο είναι ότι η Αθήνα δείχνει έτοιμη να τον πληρώσει. Κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα, επειδή έχει εδώ και χρόνια αναγάγει το ασήμαντο θέμα της Χάλκης σε μείζον. Ο λόγος είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες ενδιαφέρονται για την επικοι-νωνιακή εκμετάλλευση μιας κατασκευασμένης εθνικής «επιτυχίας».

ΑΝΟΔΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ!!



Μετά από συνεχείς πτώσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα έχουμε ισχυρή άνοδο με μεγάλους ογκους συναλλαγών. Ο γενικός δείκτης κερδίζει 3,19% στις 2186,24 νονάδες. Όλοι οι δείκτες βρίσκονται σε θετικό έδαφος.
Η Γερμανία αυτή την ώρα καταγράφει κέρδη 0,40%, η Αγγλία 1,10% και η Γαλλία 0,65%.

H MOOD'S TO ΕΚΑΝΕ!!

Μας υποβάθμισε, όπως αναμένονταν, η Mood's από την ένδειξη Α1 σε Α2. Η εξέλιξη αυτή έδωσε αφορμή να πιεστούν ακόμη πιο πολύ τα Ελληνικά ομόλογα, κυρίως αυτά της15ετούς διάρκειας κι έτσι εξηγείται η πώληση των ομολόγων στην αγορά.
Το spread διαμορ΄φωυθηκε στις 276,91 μονάδες χθές ενώ σήμερα και αυτή την ώρα παρατηρείται μια πτώση και βρίσκεται στις 205 μονάδες βάσης.

ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

Στη Γερμανία ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,70%, στις 5930,53 μονάδες, η Αγλλία κατέγραψε κέρδη 1,87% στις 5293,99 μονάδες και η Γαλλία κέρδισε 2,05% στις 3872,06 μονάδες.
Η Νέα Υόρκη έκλεισε επίσης με κέρδη 0,83% στις 10414,14 μονάδες, ο Hang Seng έχασε 1,08% στις 20948,10 μονάδες.
Το πετρέλαιο στα 72,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο δολάριο με το ευρώ αυτή την ώρα είναι στο 1,4312. Από νωρίς εκδηλώθηκε άνοδος στο δείκτη ξεκινώντας από την τιμή 1,42945.
Το spread χθες έκλεισε στις 276,91 μονάδες βάσης διευρυμένο από την αρχή της συνεδρίασης διαπραγμάτευσης ενώ σήμερα μόλις πριν 15 λεπτά άνοιξε στις 270,23 μονάδες βάσης. Η τάση είναι ανοδική και βλέπει ο δείκτης αυτός τις 300 μονάδες βάσης πολύ γρήγορα.

ΑΔΙΚΑ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Tο Eλληνικό Iνστιτούτο Hλεκτροκίνητων Oχημάτων απέστειλε ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «Aνεξάρτητα από το τι θα ισχύει από τώρα και μετά για τα νεότερα της δεκαπενταετίας αυτοκίνητα, η επιβολή αυξημένων τελών κυκλοφορίας στα δεκαπέντε και πλέον ετών, απαξιωμένα, ενεργειοβόρα και ρυπογόνα αυτοκίνητα με το εύλογο αιτιολογικό ότι καταναλώνουν και ρυπαίνουν υπέρμετρα, αλλά με την ταυτόχρονη δήλωση ότι το ποσό που θα προκύψει θα διατεθεί... για την Παιδεία, είναι χειρότερο από λάθος, είναι άδικο κύριε πρωθυπουργέ και περιμένουμε όλοι την προσωπική σας διορθωτική παρέμβαση, με την ευκαιρία μάλιστα που ηγείσθε της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Kοπεγχάγη.


Επιβάρυνση


Για ένα και μοναδικό λόγο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από τους, κατά τεκμήριο χαμηλού εισοδήματος, ιδιοκτήτες τέτοιων αυτοκινήτων να επιβαρυνθούν με αυξημένα τέλη κυκλοφορίας.


Eάν από το έσοδο που θα προέκυπτε στηριζόταν οικονομικά - και αποκλειστικά - ένα πρόγραμμα απόσυρσης αυτών των αυτοκινήτων σε συνδυασμό με την αγορά, από τον ιδιοκτήτη τους, καινούργιου αυτοκινήτου προδιαγραφών Euro 5 και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά μέγιστο 120 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.


Γνωρίζουμε βέβαια, ότι χρειάζεται κουράγιο για να εξαγγείλει η κυβέρνηση ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση του ΠAΣOK το διαθέτει αυτό το κουράγιο και θα είναι κρίμα για τη χώρα να μην επωφεληθεί».

ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.



Στα ... δίχτυα των οίκων αξιολόγησης (Moody΄s, Standard and Poor΄s και Fitch) έχει εγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία καθώς το μπαράζ των υποβαθμίσεων προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να μην γίνονται δεκτά ως ενέχυρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2011.


Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το σενάριο αυτό δεν έχει πιθανότητες να επαληθευτεί και πιστεύουν ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 20ημέρου θα εξειδικευτούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και θα περιοριστεί αισθητά η πίεση των αγορών.


Πάντως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λουκάς Παπαδήμος έστειλε μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό της για πιο αυστηρούς όρους αποδοχής ομολόγων ως ενέχυρο στα τέλη του 2010 προκειμένου να διευκολύνει την Ελλάδα. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου ήλθαν εν αναμονή μίας νέας υποβάθμισης από την Moody΄που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει το 2011 στο εφιαλτικό σενάριο της... αποβολής των ελληνικών ομολόγων από του κόλπους της ΕΚΤ αφού δεν θα μπορούν να τίθενται ως ενέχυρο.


Πάντως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ΕΚΤ να παραμένει επί της ουσίας θεατής και να περιμένει από ένα οίκο αξιολόγησης να καθορίσει αν μία χώρα μέλος της Ευρωζώνης διαθέτει ή όχι φερέγγυα ομόλογα έχει προκαλέσει δυσμενή σχόλια εκ μέρους διεθνών αναλυτών.


Συγκεκριμένα ο αναλυτής της Goldman Sachs, Erik Nielsen σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «παραδίδει» τη δικαιοδοσία για τη λήψη της κρίσιμης απόφασης σχετικά με την καταλληλότητα των ελληνικών ομολόγων, στην Moody΄s.


Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια περίεργη και εντελώς αστήρικτη κατάσταση για την ΕΚΤ.


Πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση η ΕΚΤ λάμβανε ως ενέχυρο μόνο ομόλογα με διαβάθμιση Α . Ελέω κρίσης και μέχρι το τέλος του 2010 τα δεδομένα άλλαξαν και γίνονται δεκτά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση. Όμως το 2011 θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς και αν τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξιολόγηση ΒΒΒ+ από τη Standard and Poor΄s και Βαα1 από την Moody΄s θα βρεθούν μοιραία εκτός νυμφώνος.


Επί του παρόντος το πρόβλημα αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πλαίσιό της για την ενεχυρίαση ομολόγων με τον ίδιο τρόπο προς όλες τις χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος στο Reuters.


Στη συνέχεια και σε ερώτηση εάν εννοούσε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα τρέχοντα σχέδια της ακόμα και αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το όριο πιστοληπτικής αξιολόγησης όταν θα αλλάξουν οι όροι ενεχυρίασης απάντησε, «ναι». .

ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Είναι η πρώτη φορά που η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα σε συνδυασμό με την απώλεια κάθε αξιοπιστίας. Πέρα από τις μακροχρόνιες αδυναμίες και την πρόσφατη οικονομική κρίση η ανικανότητα του Κώστα Καραμανλή σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα και την διαφθορά οδήγησαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε στη Βουλή κατά την ομιλία της επί του Προϋπολογισμού η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου.

Όπως τόνισε «είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να βγούμε από αυτή», επισημαίνοντας ότι οι θυσίες πρέπει να είναι δίκαιες και «πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε στον λαό ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες». Η κυρία Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι «κάθε μέρα που περνά είναι μια μέρα μάχης, το κράτος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, δεν νοούνται αναβολές, αργοπορίες και καθυστερήσεις – ακόμα και λόγω των καλύτερων προθέσεων – και αναποφασιστικότητα». Ακόμη υπογράμμισε ότι τα μέτρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα ήταν πιο ισχυρό μήνυμα αν είχαν ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟ 'ΠΑΡΑΤΙΠΟΤΑ' ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ!!

Του ΣΕΡΓΙΟΥ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ



Έγραφα πριν από λίγο για τις στημένες διαρροές κατά Λοβέρδου. Να συμπληρώσω ότι το ρεπορτάζ που είναι κοντά στην αλήθεια, το έχει ο Μικροπολιτικός στα ΝΕΑ. Πράγματι, ο Υπουργός Απασχόλησης ήταν έτοιμος να παραιτηθεί, αντιλαμβανόμενος ότι το υπουργείο Ναυτιλίας (Λούκα και Ανωμερίτης) κάνει πολιτική για λογαριασμό του στο θέμα της εθελουσίας εξόδου των λιμενεργατών, με τη σύμφωνη γνώμη κάποιων από το Μαξίμου! Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώθηκε από τις διαρροές εναντίον του, που έλεγαν ότι περίπου γλύτωσε την αποπομπή από την κυβέρνηση επειδή...έλειπε ο πρωθυπουργός στην Κοπεγχάγη! Ο Λοβέρδος έφτασε στο "παρά τίποτα" της παραίτησης υπερασπιζόμενος μια θέση -ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ταμεία τη χρυσοφόρα εθελουσία- με την οποία συμφωνεί η παμψηφία της κοινής γνώμης. Αντιλαμβάνεται κανείς τί ζημιά θα προκαλούσε στην εικόνα η αποχώρηση ενός τόσο δημοφιλούς υπουργού και, μάλιστα, επειδή εξέφρασε μια άποψη απολύτως αποδεκτή από την κοινωνία....

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΑ



Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο και σήμερα. Ο γενικός δείκτης βρέθηκε στις 2118,6 μονάδες, -2,30%. Όλοι οι δείκτες με απώλειες με χειρότερο τον FT40M που σημείωσε απώλειες 3,54%.
Οι συναλλαγές πολύ χαμηλές με 27.683.790 τεμάχια και με αξία 113.989.819 ευρώ.
Στην Ευρώπη όλα τα χρηματιστήρια αποχαιρετούν το 2009 με υψηλά κέρδη. Αυτή την ώρα στη Γερμανία σημειώνονται κέρδη 1,66%, στην Αγγλία 2,18% και στη Γαλλία 1,95%.
Στη Νέα Υόρκη σημειώνονται, επίσης, κέρδη. Ο Dow Jones κερδίζει 1,16% με ανοδική τάση.

ΤΡΕΧΕΙ ΤΟ SPREAD!!!!

Ισχυρή η ανοδική κίνηση του spread. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 277,5 μονάδες βάσης και 'βλέπει' πολύ κοντά τις 300 μονάδες βάσης. Η επίθεση στα Ελληνικά ομόλογα είναι συνεχής. Φαίνεται οτι ο επιδιωκόμενος στόχος να είναι οι 300 μονάδες βάσης.
Στα κάτω διαγράμματα φαίνεται η ξεέλιξη του spread των τριών τελευταίων μηνών και των τριών τελευταίων ετών αντίστοιχα.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤOY SPREAD 10 ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ


ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ



Άλλη μια ημέρα περνά με απώλειες στο χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης χάνει 2,31% στις 2118,25 μονάδες με πτωτική τάση. Οι συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, 18.677.98 τεμάχια με αξία 68.482.633 ευρώ.
Η Γερμανία κερδίζει 0,79%, η Αγγλία 1,24% και η Γαλλία 1,10%.
Συνεχίζεται η αύξηση του spread. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 274,9 μονάδες βάσης.
Η Νέα Υόρκη άνοιξε με μικρή άνοδο κατά ο,2%