Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Γεννήθηκε μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο διαπραγματεύσιμο στα χρηματιστήρια Αθηνών και Κωνσταντινούπολης με το όνομα NBGAM ETF GREECE & TURKEY.
Βασίζεται στον δείκτη GT-30 δεν υποστηρίζεται, πωλείται ή προωθείται απο την STOXX Limited που εδρεύει στη Ζυρίχη ούτε απο τα Χρηματιστήρια Αθηνών και Κωνσταντινούπολης.
Άδειαδοτούσα εταιρεία είναι η Dow Jones & Company, Inc που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο GT 30 INDEX Greece - Turkey περιλαμβάνει 15 μετοχές απο το Ελληνικό χρηματιστήριο και 15 απο το Τουρκικό, οι οποίες είναι:


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  4,93%


COCA COLA  4,23%


ΟΠΑΠ  2,46%


ΔΕΗ    1,85%


ΟΤΕ  1,80%


ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ  1,73%


EUROBANK EFG   1,62%


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ  1,13%


ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ  0,85%


ΤΙΤΑΝ   0,76%


ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ  0,55%


ΒΙΟΧΑΛΚΟ   0,50%


JUMBO   0,45%


MARFIN INVESTMENT GROUP  0,41%


FOLLI FOLLIE   0,36%


και απο την Τουρκία  

AKBANK  10,37%


GARANTI BANKASI  10,08%


IS BANKASI  10,01%


TURKCELL  7,66%


T. HALK BANKAS  6,29%


KOC HOLDING   5,44%


SABANCI HOLDING  5,26%


ENKA INSAAT  4,50%


ANADOLU EFES   3,35%


TUPRAS   3,07%


EREGLI DEMIR CELIK   2,89%


BIM MAGAZALAR  2,34%


TURK HAVA YOLLARI  1,89%


ARCELIK   1,78%


COCA COLA ICECEK  1,47%


Η διαπραγμάτευσή του άρχισε το τρέχοντα μήνα Νοέμβριο.

Συνεργασία, λοιπόν, μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού χρηματιστηρίου πολύ στενή μάλιστα.

ΣΤΙΣ 936,8 Μ.Β. ΤΟ SPREAD

Με διακυμάνσεις κινείται το spread στο 10ετές ομόλογο. Κινείται ανάμεσα στις 930 και 946 μονάδες βάσης. Επανήλθε στο ύψος τιμών πριν την στήριξη της Ιρλανδίας παρ' όλο που διαφάνηκε να υπάρχει αρχικά αποκλιμάκωση.
Το χρηματιστήριο εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος. Αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης βρίσεκται στις 1400 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,79%.
Οι συναλλαγές χαμηλά στα 19,9 εκατομ. τεμά;χια αξίας 74,3 εκατομμύρια ευρώ.
Η Γερμανία σημειώνει επίσης απώλειες 0,39% όπως επίσης και η Αγγλία 0,44% και η Γαλλία 1,00%.
Αναμένουμε το άνοιγμα της Νέας Υόρκης.
Η ισοτιμία ευρώ με δολάριο στο 1,2991

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΡΑ

Απώλειες καταγράφει και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1403 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,54%. οι συναλλαγές στα 4,9 εκατομ. τεμάχια και με αξίας 20,3 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Ευρώπη παρατηρούνται μικτές τάσεις. Η Γερμανία σημειώνει οριακή άνοδο 0,09%, η Αγγλία 0,04% και η Γαλλία απώλειες 0,42%.
Το ευρώ με το δολάριο στο 1,3011.
Το spread 10ετούς μετά απο μια άνοδο στις 938 μ.β. αποκλιμακώθηκε στις 929,7 μονάδες βάσης αυτή την ώρα.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με απώλειες έκλεισαν όλα τα χρηματιστήρια χθες παρ' όλο που υπήρχε η είδηση του προγράμματος στήριξης προς την Ιρλανδία.

Η Γερμανία ύστερα απο θετικό άνοιγμα γύρισε στις απώλειες και έκλεισε με ζημιές 2,16% στις 6701 μονάδες. Η Γαλλία επίσης έκλεισε με απώλειες 2,46% και η Αγγλία με 2,08%.

Την Ευρώπη ακολούθησε και η Νέα Υόρκη που έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 11052 μονάδες.

Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης μετά απο ένα θετικό άνοιγμα με μεγάλο momentum δεν άντεξε στις ρευστοποιήσεις, κυρίως σε τράπεζες, και με συνεχή πτώση έκλεισε με απώλειες 1,76%. Οι συναλλαγές στα 25,4 εκατομμύρια τεμάχια αξίας 94,9 εκατομμύρια ευρω.

Το spread του 10ετούς ομολόγου φάνηκε στην αρχή της συνεδρίασης να αποκλιμακώνεται, στη συνέχεια, όμως, υπήρξαν πωλήσεις που το έφεραν στις 925 μονάδες βάσης για να κλείσει στις 920 μονάδες βάσης.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου έκλεισε στο 1,3121 σημειώνοντας απώλειες 1,19%.

Προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν βρέθηκε κάποια εναλλακτική λύση για τη διάσωση της αρχαίας πόλης των Αλλιανών στην Τουρκία, στη περιοχή Γιορτανλί, της Περγάμου, όπου κατασκευάστηκε μεγάλο υδρευτικό φράγμα, η λειτουργία του οποίου θα κατακλύσει με νερό την αρχαία πόλη, παρόλο που, από το 2007 η Επιτροπή πρότεινε την παροχή χρηματοοικονομικής στήριξης για την ενίσχυση των εργασιών ανασκαφής που εκτελούνται στο χώρο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφο-ρίες, η αρχαία πόλη αυτή τη στιγμή καλύπτεται με άμμο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη λειτουργία του φράγματος Αυτή την απάντηση έδωσε ο Επίτροπός, Stefan Fule, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης και εξωτερικής πολιτικής γειτονίας, στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Κώστα Πουπάκη και Γιώργο Παπανικολάου σε ερώτησή τους σχετικά με προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής ση-μασίας στην Τουρκία


Στην απάντησή του ο Επίτροπoς υπογραμμίζει ότι παρόλο που η προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρο-νομιάς δεν καλύπτεται άμεσα από το κεκτημένο δεδομένου ότι ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί πρωτί-στως αρμοδιότητα των κρατών μελών, δυνάμει όμως του άρθρου 167 της συνθήκης της Λισαβόνας η ΕΕ υποστηρίζει και συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών και κατ' επέκταση των υποψήφιων προς ένταξη κρατών μελών όπως η Τουρκία, σε τομείς διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ευ-ρωπαϊκής σημασίας. Επιπλέον επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα στην τουρκική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια κατάλληλων φόρα, καθώς η έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό το άρθρο 26 προς το παρόν βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο.


Τέλος, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε σχετική τους δήλωση υπογράμμισαν ότι "προκειμένου οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες να αποτελέσουν μέλος της ΕΕ θα πρέπει και αυτές να σέβονται τις αξίες του πολιτισμού και να εντείνουν τις προσπάθειες τους να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική της ΕΕ στον τομέα του πολιτισμού προστατεύοντας σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης".

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Eυρώπη είναι η εγκατάλειψη του σχολείου από παιδιά σε μικρή ηλικία.



Αυτό δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανδρούλα Βασιλείου, η οποία βρέθηκε στο Γυμνάσιο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό και ενημερωθηκε για τη λειτουργία των σχολείων των ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας.


Συνοδευόμενη από τον Υπουργό Παιδείας, η κ. Βασιλείου δήλωσε, ότι αυτό το σχολείο είναι ένα πάρα πολύ καλό μέτρο για να μπορέσεις ακριβώς να δημιουργήσεις τα ενδιαφέροντα εκείνα που χρειάζεται το παιδί, το οποίο έχει κάποιο πρόβλημα, για να παραμείνει στο σχολείο.


Σημείωσε δε, πως ''ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι η εγκατάλειψη του σχολείου από παιδιά σε μικρή ηλικία, χωρίς να πάρουν εκείνες τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να μπορέσουν να είναι πλέον χρήσιμα μέλη της κοινωνίας'', η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι ''εκείνο το οποίο βλέπω σε αυτό το σχολείο σήμερα, είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε 30 διαφορετικές εθνικότητες, τα παιδιά συνεργάζονται πολύ καλά μεταξύ τους, μαθαίνουν και τη δική τους τη γλώσσα αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν και τη δική μας τη γλώσσα, την ελληνική, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μαθήματα''.


Καλωσορίζοντας την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, εξέφρασε τη χαρά του που ''προτίμησε να επισκεφθεί ένα από τα σχολεία των ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας, που είναι το ίδιο ένα μοντέλο πολυπολυτισμικότητας, γιατί έχουμε περίπου οικουμενική εκπροσώπηση''.


Όπως είπε, ''ο θεσμός έχει βελτιωθεί πολύ, στα σχολεία τα οποία βρίσκονται σε ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, δεν έχουμε προβλήματα που έχουμε σε άλλα σχολεία, εκτός ζωνών και δεν παρατηρούνται φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, επιθετικότητας''.


Ο θεσμός αυτός, συνέχισε, αποδίδει και πρόθεση του Υπουργείου είναι η επέκταση του από πέντε ζώνες, σε οκτώ ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) •Μιλώντας χθες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο – Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς- -Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τους επιχειρηματίες και με τους εργαζόμενους –Μείωση φορολογικών συντελεστών, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, κίνητρα για επενδύσεις, χτύπημα της γραφειοκρατίας κ. α. – Ασπίδα στις μαζικές απολύσεις•Διχασμένα τα στελέχη – Επιμήκυνση: Ανάσα αλλά και επιφυλάξεις στο ΠΑΣΟΚ!•Ενώ η ΠΝΟ αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία – Με επιστράτευση απάντησε η κυβέρνηση



ΑΥΓΗ •Μαστίγιο άλλα 15 χρόνια – Η προαναγγελθείσα επιμήκυνση οδηγεί σε άλλη μια δεκαετία Μνημονίου και επιτήρησης από την τρόικα που ισοδυναμεί με κοινωνική ερήμωση•Έκθεση ΙΝΕ- ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ- Στα επίπεδα του 1984 γύρισαν οι μισθοί το 2010•Έκθεση για το εμπόριο – Μαζικές απολύσεις ετοιμάζουν οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις το 2011


ΑΥΡΙΑΝΗ •Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων αποκαλύπτει:- Αναπόφευκτη η χρεωκοπία της Ελλάδας•Κομισιόν- Εκτίναξη της ανεργίας στη χώρα μας στο 15% το 2011•Έμποροι – Έρχονται νέα λουκέτα και απολύσεις


ΒΡΑΔΥΝΗ •Τα αγκάθια της επιμήκυνσης- Τι ανταλλάγματα θα ζητήσει η τρόικα για την παράταση•Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή – Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο•Συγχωνεύσεις σχολείων –«Καλλικράτης» στην Παιδεία


ΕΘΝΟΣ •Στο φως η μεγάλη ληστεία των Ταμείων – 46% κάτω οι δαπάνες στον ΟΑΕΕ μετά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση•Τη διετία 2014-15 – Ανάσα 61,7 δις από την επιμήκυνση του χρέους•Άνω – κάτω ο πλανήτης από τα Wiki Leaks- Κοριοί στον ΟΗΕ από τη Χίλαρι!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ •Σε ρόλο… αποκεφαλιστή υπουργών ο Παπανδρέου – Μίνι ανασχηματισμός επί θύραις μετά την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων•Ποιος λέει την αλήθεια για την πορεία της Οικονομίας; - Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ή ο Ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού;…•Σαμαράς: Τι δεν έκανε η κυβέρνηση και έκανε η Ιρλανδία


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ •Επιμήκυνση ύφεσης και ανεργίας – Έκθεση- εφιάλτης της Κομισιόν – Μαύρες προβλέψεις των εμπόρων•Αντώνης Σαμαράς: Διπλό κοινωνικό συμβόλαιο με εργαζόμενους και επιχειρηματίες – Πρόταση ανάπτυξης, φρένο στα «λουκέτα»•Τελεσίγραφο για δυναμικές κινητοποιήσεις –Αντιδρούν οι πρυτάνεις στο νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ •Εξερράγη χθες με το ελληνικό χάος και προειδοποιεί: -Τρόικα: τέλειωσε η κοροϊδία – ‘Να μπει ένας φυλακή για φοροδιαφυγή και να πληρώσει ένας για τους προϋπολογισμούς μαϊμού» - «Τέρμα τα δεν ξέρω»•Όσο μαζεύουν τόσο πληθαίνουν τα σκουπίδια!..•Ανταρσίας την επιστράτευση (ΠΝΟ)


ΕΣΤΙΑ •Επιστροφή στις βασικές αξίες – Το αντίδοτο στην οικονομική κρίση•Ουραγός η Αθήνα στην επιχειρηματικότητα•Πολιτική επιστράτευσις των ναυτεργατών


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ •Επιστράτευση – μήνυμα – Η κυβέρνηση αποφάσισε «πολιτική κινητοποίηση» τα ων απεργών ναυτεργατών•Παγκόσμια διπλωματική έκρηξη από αποκαλύψεις της Wikileaks-Σκιαγραφίες ξένων ηγετών από διπλωμάτες των ΗΠΑ•Τομάσο Παντόσα Σιόπα – Σε δέκα χρόνια θα ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα


ΤΑ ΝΕΑ •Τα καλά νέα – 79,8 δις ευρώ λιγότερα χρεολύσια… - αλλά η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με αυξημένο επιτόκιο που θα φτάσει έως το 5,8%•Τα άσχημα νέα – Στο 15% η ανεργία το 2011 -..αλλά από το 2012 προβλέπεται να υπάρξει χαμηλή ανάπτυξη έως 1,1%•Wikileaks- Η Ουάσιγκτον απειλεί μετά τις αποκαλύψεις

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Διπλό «κοινωνικό συμβόλαιο» προτείνει ο Σαμαράς»


Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα αλλαγή μίγματος της οικονομικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πως η «ασφυξία» στην οικονομία μπορεί και πρέπει να χαλαρώσει με τα κατάλληλα αναπτυξιακά μέτρα, κάτι που φάνηκε να είναι εφικτό και από την πολιτική που ακολούθησε η Ιρλανδική κυβέρνηση. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με δύο πτυχές και μία συνισταμένη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τους επιχειρηματίες και ένα με τους εργαζόμενους, με στόχο την άμεση και μακροχρόνια ανάκαμψη. «Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη και μόνο μπορεί να μας βγάλει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης. «Άλλος δρόμος δεν υπάρχει , πολύ περισσότερο που σήμερα φάνηκαν ήδη τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής». Ο Αντώνης Σαμαράς έχοντας ως στόχο την τόνωση ης αγοράς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών οι οποίοι καθημερινά πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τα «λουκέτα» προτείνει συγκεκριμένα μέτρα όπως είναι η ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση. ΣΕ αυτή τη λογική, στην ομιλία του, επισήμανε την ανάγκη της μείωσης των φορολογικών συντελεστών κερδών και εισοδημάτων, τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεσμεύτηκε για φορολογικά κίνητρα για τις νέες επενδύσεις. Έκανε λόγο, δηλαδή, για ένα στοχευμένο επενδυτικό νόμο σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει κλαδικά, ανταγωνιστικά δύο πλεονεκτήματα. «Έναν επενδυτικό νόμο που θα βασίζεται –επιτέλους- σε φορολογικά κίνητρα, αντί για επιδοτήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει πως με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές θα αντληθούν περισσότερα και όχι λιγότερα φορολογικά έσοδα, καθώς έτσι θα χτυπηθεί αληθινά η εισφοροδιαφυγή και θα διευρυνθεί πραγματικά η φορολογική βάση. Παράλληλα, με τις χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές, τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορέσουν να αντλήσουν μεγαλύτερα κεφάλαια, καθώς θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και θα μειωθεί η μαύρη εργασία (το άρθρο συνεχίζεται με τις προτάσεις του προέδρου της Ν. Δ,, το παράδειγμα τη Ιρλανδίας κ. α. )


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 10 με τίτλο :


«Επιμήκυνση του χρέους χάρη στην Ιρλανδία – Η εξέλιξη αποδεικνύει την ελλιπέστατη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, λέει η Ρηγίλλης»


Θετική για τη χώρα μας κρίνει η Νέα Δημοκρατία την παράταση της προθεσμίας της αποπληρωμής του χρέους έως το 2021, αρκεί να μην συνοδεύεται από συμφωνία για νέα επώδυνα μέτρα, και αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν στην οικονομία τη δυνατότητα να αναπνεύσει… Παράλληλα όμως, η εξέλιξη αυτή, αποδεικνύει και την ελλιπέστατη διαπραγμάτευση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, όταν υπέγραφε τους όρους του Μνημονίου. Αυτή είναι η θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, όπως την εξέφρασε χθες, μιλώντας σε συνεργάτες του, ενώ την επίσημη θέση του κόμματος την εξέφρασαν οι δύο αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας Νότης Μαρτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας. Η επιμήκυνση όμως, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ν. Δ. οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Ιρλανδία, αφού θεωρείται αμφισβητήσιμο το εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα συναινούσαν σε μια τέτοια κίνηση μόνο για την Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς το περιέγραψε γλαφυρά χθες το βράδυ, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, λέγοντας ότι χάρη του βασιλικού (Ιρλανδίας) ποτίζεται και η γλάστρα (Ελλάδα)… (το άρθρο συνεχίζεται… )


Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 4 με τίτλο :


«Οι 8 αριθμοί νίκης του Αντώνη Σαμαρά»


Τι πέτυχε η Ν. Δ. στις δημοτικές εκλογές; Νίκη και ανοδική πρωτιά. Θεαματική μέσα σ ένα χρόνο, μοναδική για ηττημένο κόμμα. Απόψεις του Αντώνη Σαμαρά που επένδυσε με οκτώ πειστικούς αριθμούς την ομιλία του στους βουλευτές της Ν. Δ. Η διαφορά των 10,4 μονάδων μεταξύ ΠΑΣΟΚ- Ν. Δ. πέρυσι τον Οκτώβριο μειώθηκε στο 2%. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον πανελλήνιο ποσοστό 34% και η Ν. Δ. 32%. Περίπου 10 μονάδες λιγότερες από τότε, ενώ η Ν. Δ. μόλις 1,5% έστω 2%. Το ανησυχητικό για το ΠΑΣΟΚ, τόνισε στους βουλευτές της Ν. Δ., είναι ότι τα δύο τρία του ελληνικού Λαού το καταψήφισαν, ενώ τα 2/5 των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες. Δεν ανταποκρίθηκαν στα προσκλητήρια και τα σκληρά διλήμματα κυβέρνησης, πρωθυπουργού, Κινήματος. Πέντε Περιφέρειες, κερδήθηκαν από καθαρούς μη διακομματικούς υποψηφίους της Ν. Δ., ενώ σε 4 άλλες ήττες , η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν οριακή. Συνολικά η Ν. Δ. κέρδισε πρωτιές τώρα σε 32 από τις 54 Νομαρχίες πέρυσι. Βεβαίως η μεγάλη αποχή (μισή σε αριθμό από εκείνο του ΠΑΣΟΚ) και περσινών ψηφοφόρων της Ν. Δ. είναι ένα φαινόμενο – υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς- που αποτελεί σκληρή προειδοποίηση και για εμάς. Όχι μόνο για τα άλλα κόμματα.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΕΘΝΟΥΣ» σελ. 5 με τίτλο :


«Δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν – Εκτίναξη ανεργίας στο 15%»


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάπτυξη θα είναι και το 2011 αρνητική, στο -3%, ενώ το χρέος θα ξεπεράσει το 150%. Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 2,2%. Η Ελλάδα θα είναι η χώρα της Ε. Ε. με τη μεγαλύτερη ύφεση και το 2011, η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί στο 15% με περαιτέρω επιδείνωση το 2012, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,6% το 2010, θα μειωθεί στο 7,4% το 2011. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ιδιαίτερα δυσοίωνων προβλέψεων που αφορούν την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για την τριετία 2010-2012, τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το άρθρο συνεχίζεται με αποκαλυπτικά στοιχεία… )

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

 Ένα αδιέξοδο εγχείρημα



Ο στόχος της κας Μπακογιάννη, στην ομιλία της για την ίδρυση του κομματικού της φορέα, ήταν να μας αποδείξει ότι έχει μεταμορφωθεί. Ότι τους μήνες της κοινοβουλευτικής της ανεξαρτησίας αναβαπτίστη-κε στην πολιτική κολυμβήθρα του Σιλωάμ και πλέον επανακάμπτει στη πολιτική σκηνή άμεμπτη, χωρίς παρελθόν.


Λησμονεί, βεβαίως, ότι η μνήμη στον ελληνικό λαό δεν έχει ακόμη α-δυνατίσει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η όψιμη κριτική στο πολιτικό κατε-στημένο από κάποια, η οποία είναι γέννημα θρέμμα αυτού του κατε-στημένου, μέλος μιας εκ των ισχυρότερων πολιτικών οικογενειών, φα-ντάζει τουλάχιστον υποκριτική. Και ιδιαίτερα όταν προκαλείται από την αποτυχία της να κερδίσει την προεδρία του κόμματος που έως πρόσφατα ανήκε. Είναι φυσιολογικό να αναρωτηθεί ο καλοπροαίρετος πολίτης: εάν είχε κερδίσει η κα Μπακογιάννη πριν ένα χρόνο θα έλεγε τα ίδια;


Το ίδιο συμβαίνει για τη θέση της υπέρ της απλής αναλογικής, την ο-ποία καταδίκαζε χρόνια τώρα.


Αλλά ερωτηματικά προκαλούν και οι τοποθετήσεις της για τη μείωση της φορολογίας όταν ψήφισε αναφανδόν το Μνημόνιο. Μια συμφωνία, η οποία, κατά βάση, προβλέπει φοροεισπρακτικά μέτρα, και έχουν ο-δηγήσει σήμερα την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία στα όρια της αντοχής της.


Δυστυχώς, για την ίδια η απόπειρά της να δημιουργήσει νέο κόμμα με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν γίνεται σε κατάλληλη εποχή.


Οι κλυδωνισμοί από τα επιπλέον οικονομικά μέτρα και οι πιέσεις της Τρόικα για νέα μέτρα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κάνουν την κοινωνία να αντιδρά έντονα σε όσα συμβαίνουν. Η διάθεση της κας Μπακογιάννη να στηρίξει την μνημονιακή πολιτική είναι πλέον εκτός εποχής. Αφορά, ίσως, την κυβέρνηση που αναζητά εναγωνίως συναί-νεση με «πρόθυμους συμμάχους», ώστε να μην πιεί μόνη της το «πικρό ποτήρι» της επιβολής μέτρων που υποβιβάζουν ραγδαία το βιοτικό ε-πίπεδο των πολιτών. Οι ίδιοι, όμως, οι πολίτες για ποιο λόγο να στηρί-ξουν μια πολιτική πρόταση που δεν κομίζει κάτι καινούργιο εκτός από την επιθυμία της αρχηγού του να έχει ρόλο στα πολιτικά πράγματα;

TO ANΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΩΝ

Και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε με πτώση. Ο γενικός δείκτης χάνει 0,37% στις 1454,98 μονάδες αυτή την ώρα. Όλοι οι δείκτες σημειώνουν πτώση κυρίως ο 20άρης με απώλειες 0,45%.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στις τράπεζες με την ΕΤΕ να χάνει 1,77% στα 6,67 ευρώ, η Αλφα χάνει 0,66% στα 4,51 ευρώ.

Στην Ευρώπη σημειώνονται, επίσης, απώλειες. Η Γερμανία χάνει 0,76%, η Αγγλία 0,8% και η Γαλλία 0,9%.

Στη Νέα Υόρκη, χθές, ο DJ σημειώσε απώλειες 0,22% ενώ ο HS έχασε 2,67%.

Το δολάριο με το ευρώ αυτή την ώρα στο 1,3577, ο χρυσός στα 1356 δολάρια και το πετρέλαιο στα 82 δολάρια το βαρέλι.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ MEGA

Συνέντευξη της κας Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή "Ανατροπή" του Μέγκα.



Kόμμα αρχών και ιδεών δήλωσε ότι είναι η Δημοκρατική Συμμαχία η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εκπομπή του Μέγκα "Ανατροπή". Είπε ότι σαφώς δεν είναι μητσοτακικό κόμμα, αλλά κίνημα υπεύθυνων πολιτών που είδαν μέσα από την κρίση τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Ανέφερε επίσης ότι 65.000 άνθρωποι παρακολούθησαν στο ίντερνετ την ομιλία της στο Μπάντμιγκτον και είπε πως περίμενε ότι θα λεχθούν όσα άκουσε από στελέχη της ΝΔ για το νέο κόμμα. «Τα κόμματα δεν γίνονται από γινάτι και ούτε μπαίνει κανείς σε τέτοια περιπέτεια για να βλάψει κάποιον άλλον», απάντησε σε όσους την κατηγορούν ότι έχει στόχο να προκαλέσει πρόβλημα στη Ν.Δ. «Κρίνετέ με για αυτά που λέω», συνέχισε και προσδιόρισε πως η Δημοκρατική Συμμαχία είναι κίνημα κεντρομόλο και απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να ακούσουν τα πράγματα με το όνομά τους. Παρουσίασε δε μερικές από τις θέσεις του νέου κόμματος, όπως π.χ. η μείωση της φορολογίας στο 20%, η ουσιαστική αναδιάρθρωση του κράτους και η αλλαγή του νομικού πλαισίου για το συνδικαλισμό ώστε και οι συνδικαλιστές να εργάζονται. Επίσης ξεκαθάρισε ότι στις επόμενες εκλογές είναι βέβαιο ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα κατέβει αυτοτελώς σημειώνοντας πως «είμαστε κόμμα διακυβέρνησης που στοχεύει να αλλάξει την Ελλάδα». «Εμένα ο λαός με εξέλεξε στην αντιπολίτευση και θα μείνω μέχρι τις επόμενες εκλογές», συνέχισε αναφέροντας ότι «ούτε καρέκλες πάω να πάρω, ούτε υπουργεία, ούτε θώκους». Κατηγορηματικά επίσης απάντησε ότι θα αρνηθεί στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός της αναθέσει κάποιο υπουργείο. Συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιεί στρογγυλό πολιτικό λόγο και αναφερόμενη στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι επιβεβαιώθηκε πως η κοινωνία θέλει κάτι το διαφορετικό και σε αυτή την αγωνία και προσδοκία «θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε λέγοντας αυτά που μπορεί να προκαλέσουν». Σχετικά με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι εκείνος έχει τη δική του πολιτική ατζέντα, ότι είναι αγαπημένα αδέλφια στην οικογένεια, ο καθένας σέβεται την πορεία του άλλου αλλά «δεν είμαστε οικογενειακό κόμμα». Σε ερώτηση αν έχει κλείσει ο δρόμος επιστροφής της στη Ν.Δ. είπε πως «είμαστε ένα άλλο κίνημα», ενώ για τους λόγους που δεν ήταν εφικτή η συνύπαρξή της με τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι δεν υπάρχουν προσωπικά αυτού του είδους στην πολιτική, αλλά αιτία ήταν η πολιτική δηλώνοντας η ίδια φιλελεύθερος άνθρωπος. Ανέφερε δε ότι και ο κ. Έβερτ και ο κ. Καραμανλής κατάφεραν αυτό που λέμε μεγάλη παράταξη και «τώρα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα». «Ο διάλογος εκόπη από την πρώτη στιγμή. Δεν με καλύπτει ιδεολογικά», πρόσθεσε. Επιπρόσθετα είπε ότι ήδη προσπαθούν να της κολλήσουν ετικέτες, όπως π.χ. αυτή της νεοφιλελεύθερης, αλλά δεν την νοιάζει. Χαρακτήρισε δε τη Ν.Δ. ως το μεγαλύτερο κόμμα διαμαρτυρίας, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες πολιτικές αυτή τη στιγμή. Σε ερώτηση αν θα έρθουν στο νέο κόμμα βουλευτές της Ν.Δ. είπε πως, εκτός από ακραίες περιπτώσεις, αν πιστεύουν σε αυτά που λέει το νέο κόμμα θα συμμετάσχουν. «Δεν έχουμε γλυτώσει τη χρεοκοπία», τόνισε και μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τόνισε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να συμφωνήσουν ότι αυτό το κράτος πρέπει να μειωθεί. Ανέφερε επιπλέον πως αν δεν πάρουμε τη δόση του Μαρτίου θα χρεοκοπήσουμε και αυτό θα πει στάση πληρωμών και κάλεσε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει άλλος τρόπος για να βγούμε από την κρίση να τον πουν. «Όταν ρωτούσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου αν θα πάρει άλλα μέτρα έλεγε όχι και τα πήρε. Αυτό σημαίνει κοροϊδία. Έρχεται ο άλλος και λέει ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα σε 1,5 χρόνο. Πώς; Άλλη κοροϊδία», είπε η κα Μπακογιάννη και σημείωσε πως το νέο κόμμα τηρεί ίσες αποστάσεις και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ. Υπογράμμισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχασε τους πρώτους 6 μήνες και χειρίστηκε άθλια την κατάσταση και πως η πολιτική της Ν.Δ. βλάπτει τη χώρα. Για τη δική της ψήφο τον περασμένο Μάιο είπε ότι «αποφασίσαμε το μείζον και αυτό ήταν αν θα χρεοκοπούσε η χώρα», ενώ τόνισε ότι διαφωνεί με μέτρα του μνημονίου και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι ξεκίνησε από τα εύκολα περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις. «Αυτό οδηγεί σε απίστευτες αδικίες», είπε και δικαιολόγησε τους πολίτες που διαφωνούν με μέτρα του μνημονίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει το δίλλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο κάνοντας λόγο για ωραίο λαϊκισμό. «Δεν με ενδιαφέρει ποιος ‘θα πάρει το χαρτί’» απάντησε σε ερώτηση αν θα δικαιωθεί ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Σαμαράς, ενώ για τον πρόεδρο της ΝΔ πρόσθεσε πως «παλεύει για να σώσει τη στρατηγική του που υπέστη πλήγμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και έχει στρατηγικό πρόβλημα». Η Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση Καραμανλή, είπε ότι κανένας δεν είχε αίσθηση του μεγέθους και ότι «είχαμε δημοσιονομικές αδυναμίες» και τόνισε πως την αφορά αυτή τη στιγμή τί θα γίνει τους επόμενους 4 μήνες. «Ούτε με πήρε, ούτε τον πήρα», είπε απαντώντας αν μίλησε για το νέο κόμμα με τον πρώην πρωθυπουργό. Σε ότι αφορά τις εξεταστικές, χαρακτήρισε ντροπή και ξεφτίλα αυτό που έγινε στην υπόθεση του Βατοπεδίου και υπενθύμισε ότι η ίδια είχε καταψηφίσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει ο κ. Σαμαράς για τους κ.κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, είπε ότι δεν συμφωνεί με ανθρώπους που κάνουν τους εισαγγελείς. «Η λογική ότι σταμπάρεις πριν ακόμα βγει απόφαση και βάζεις βούλα στους ανθρώπους δεν με βρήκε σύμφωνη και επειδή έχω φάει πολύ λάσπη, είμαι προσεχτική πριν ανοίξω το στόμα μου», συνέχισε ενώ τάχθηκε κατά τις εξεταστικής για την οικονομία.


© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΕ-ΟΤΑ : ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Σε νέες κυλιόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ-ΟΤΑ



Σε νέες κυλιόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ-ΟΤΑ. H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) εξήγγηλε δύο εικοσιτετράωρες απεργίες και αποφάσισε αύριο (Τρίτη) να πραγματοποιήσει συγκέντρωση και πορεία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Τα αιτήματά τους είναι θεσμικά και οικονομικά. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την πραγματοποίηση των 500 προσλήψεων που είχαν ολοκληρωθεί με τις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, αλλά πάγωσαν καθώς η χώρα είχε παγώσει κάθε πρόσληψη λόγω Μνημονίου. Για όσο διάστημα θα διαρκέσει η απεργία οι εργαζόμενοι θα συλλέγουν μόνο ειδικά απορρίμματα , δηλαδή τα σκουπίδια των λαϊκών αγορών και των νοσοκομείων. Να σημειωθεί οτι ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ο δήμος Αθηναίων είχε ζητήσει από τους κατοίκους να περιορίσουν τις ποσότητες των απορριμμάτων που άφηναν στους κάδους, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση στους δρόμους. Οι δημότες ανταποκρίθηκαν εν μέρει στο κάλεσμα αλλά τώρα το πρόβλημα διογκώνεται. Οι καταστηματάρχες πάντως άρχισαν ήδη να δυσανασχετούν αφού με σούσης της κρίσης οι όγκοι των απορριμμάτων θα δημιουργήσουν κλίμα αποφοράς . Ε.Χατζηιωννίδου

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ

ΥΠΕΣ: Δημόσια διαβούλευση για την "Κάρτα Πολίτη"



Δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της “Κάρτας Πολίτη”, μέσω απόψεων και προτάσεων για την ειδικότερη διαμόρφωση και τη χρήση της , ξεκίνησε από σήμερα έως και τις 12 Δεκεμβρίου, μέσω των διαδικτυακών τόπων http://www.ypes.gr/ και www.opengov.gr/ypes , το Υπουργείο Εσωτερικών.


Η δυσκολία προσπέλασης υπηρεσιών του Δημοσίου σε φαινόμενα όπως η ταλαιπωρία της αναζήτησης δικαιολογητικών, η καθυστέρηση απόκρισης σε αιτήματα του πολίτη, η πλαστοπροσωπία, οδήγησε στην «Κάρτα Πολίτη» που θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για τη ταχύτατη μετάβαση στη νέα μετά-ΚΕΠ εποχή και στη ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση.


Παράλληλα η «Κάρτα Πολίτη» φιλοδοξεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη και να αποτελέσει κίνητρο προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας για την ανάπτυξη νέων, σύγχρονων, καινοτομικού χαρακτήρα υπηρεσιών.

ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΑΠΟ ΤΟ sofokleous10.gr

1843: Mαθήματα ιστορίας από το 1ο Μνημόνιο της Ελλάδας .



Τρίτη, 23 Νοέμβριος 2010 01:28 .Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπη χρεολύσια και τόκους δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών, τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στο παλάτι και στους Βαυαρούς συμβούλους.


Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843 τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και έτσι τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.

Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών.


Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους αλλά και των ποσών που εισπράττονται.


Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα:


1.Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.


2.Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.


3.Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.


4.Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.


5.Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.


6.Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα


τα δημόσια έργα.


7.Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.


8.Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί


υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.


9.Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.


10.Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες"


με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.


11.Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.


Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.


(ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες και την καταλυτική συμβολή της στη συγγραφή του άρθρου την κα Μάρθα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, διδάκτωρ Ιστορίας).


Πάνος Παναγιώτου


χρηματιστηριακός τεχνικός ανάλυτής


διευθυντής GSTA/EKTA – info@sta-gr.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) •Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός»! – Τέλος στην αστυνομική ταυτότητα από το 2011•Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνάντηση με τους εκλεγμένους που στήριξε η Ν. Δ. –«Να βρίσκεσθε πάντα κοντά στον πολίτη»•»Τσαπατσοδουλειά» χαρακτήρισε το Μνημόνιο ο Μ. Ανδρουλάκης!!!



ΑΥΓΗ •Η τρόικα «τελειώνει» τις συμβάσεις – 48 ώρες κράτησε η «αντίσταση» της Λ. Κατσέλη και τελικώς υλοποιούνται οι δεσμεύσεις του Μνημονίου, που οδηγούν σε χαμηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα•Κρίσιμες μέρες για τις δημόσιες συγκοινωνίες•Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για τα διόδια


ΑΥΡΙΑΝΗ •Να μην αφήσουμε Ευρωπαίους και Αμερικανούς να μας πίνουν και άλλο το αίμα… _Να φωνάξουμε τους Κινέζους να τους δώσουμε βάσεις και λιμάνια για να «πατήσουν» στην Ευρώπη και να συνεκμεταλλευθούμε τα πετρέλαια στο Αιγαίο και τον ορυκτό πλούτο που κρύβει το υπέδαφός μας•Αποστροφή των καταναλωτών για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο•Άνοιξε ο δρόμος για απολύσεις σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν- Η τρόικα επέβαλε τους όρους της για τις μετατάξεις και τις επιχειρησιακές συμβάσεις


ΒΗΜΑ •Μνημόνιο Νο 3 για μισθούς, ΔΕΚΟ, προσλήψεις – Υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των συλλογικών•Οικονομία – Χρέος- εφιάλτης έφτασε τα 336 δις ευρώ•Η Ιρλανδία μπαίνει στον μηχανισμό – Η βοήθεια φέρνει κάλπες


ΒΡΑΔΥΝΗ •Μείωση μισθών έως και 20% - Συμφωνία για καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων•Για τα μάτια του κόσμου η κόντρα για το Μνημόνιο – «Ναι» σε όλα από την κυβέρνηση•ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ- Παναττικό συλλαλητήριο την Πέμπτη


ΕΘΝΟΣ •Κατάργηση με… όρους των κλαδικών συμβάσεων – Προσλήψεις τέλος σε όσο το Δημόσιο εκτός από την Υγεία•Λ. Παπαδήμος – Αναλαμβάνει κορυφαίο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ε. Ε.•Απεργία στους ΟΤΑ- Επιστρέφει ο εφιάλτης των σκουπιδιών


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ •Ενώ στο ΠΑΣΟΚ χωρίσθηκαν σε υποστηρικτές και επικριτές του Παπακωνσταντίνου – «Μπουλντόζα» ο Μ. Ανδρουλάκης σαρώνει Γιώργο και Μνημόνιο•Νέο φιρμάνι Ερντογάν για τα δώδεκα μίλια – Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για την επέκταση ξεκαθαρίζει προκλητικά ο Τούρκος πρωθυπουργός•Σαμαράς: Βλέπω καταστροφικό αδιέξοδο και ραγδαίες εξελίξεις


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ •Έρχονται στο Δημόσιο 45.000 απολύσεις – Η τρόικα απέρριψε όλες τις κυβερνητικές προτάσεις- Το τέλος των συλλογικών συμβάσεων•»Σικέ» κόντρα Μαξίμου –Κατσέλη – Επικοινωνιακά παιχνίδια εν όψει του Μνημονίου Νο3•Κάρτα του Πολίτη η νέα «ταυτότητα»- Χωρίς… BARCODE…


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ •Αποχαιρέτα την σύμβαση που ήξερες – Κανόνας οι επιχειρησιακές αντί των κλαδικών•Προς κούρεμα μισθών και θέσεων στις τράπεζες•Πρώτο κύμα οι 24.000 τωρινές μετατάξεις – Δεύτερο κύμα τον Μάρτιο με τις συγχωνεύσεις


ΕΣΤΙΑ •Η Ιρλανδία μας επηρεάζει – Άκρως αρνητική εξέλιξις για την Ελλάδα•Διευκρινίσεις για τις συμβάσεις (από την Κυβέρνηση)•Πολιτικό χάος στην Ιρλανδία


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ •Σκληροί όροι και τελεσίγραφο – Προειδοποίηση από την τρόικα για την τέταρτη δόση – Περιορίζονται δραστικά οι προσλήψεις•Διάσωση και πολιτική κρίση στην Ιρλανδία – Πακέτο βοήθειας 80-100 δις ευρώ•25.000 μετατάξεις στον δημόσιο τομέα – Κυρίως από ΟΤΑ, ΟΣΕ και ΟΑΣΑ


ΤΑ ΝΕΑ •Μνημόνιο Νο3 – Τι αποφασίστηκε – Ιδιωτικός τομέας – Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις μισθών – Δημόσιος τομέας – Κλείνει ο δρόμος για νέες προσλήψεις•Πάνω από 82.000 τόνοι σκουπιδιών στους ελληνικούς δρόμους… •Η Ιρλανδία στην εντατική – Ο φόβος του ντόμινο πάνω από την ευρωζώνη

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟ0ΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» σελ. 8 με τίτλο :


«Σαμαράς: Βλέπω καταστροφικό αδιέξοδο»


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις διαβλέπει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, το αμέσως προσεχές διάστημα, απόρροια της κακής πορείας της Οικονομίας και των πιέσεων που δέχεται η χώρα μας από τους δανειστές της. Ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας με στενούς συνεργάτες , φέρεται να υποστήριξε ότι οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο θα είναι πολύ πιο ραγδαίες και άμεσες από όσες προέβλεπε το ΠΑΣΟΚ. Το συμπέρανε από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας την Παρασκευή, «οι οποίοι δεν αποφασίζουν, αλλά εκτελούν εντολές». Κι όσο πιο πολύ ο Παπανδρέου παίρνει θέση στη διαμάχη του Λευκού Οίκου με τη Μέρκελ, τόσο περισσότερες πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα για την εφαρμογή του Μνημονίου. Το έργο έχει γίνει πολύ σκληρό, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ν. Δ. ο οποίος βλέπει «καταστροφικό αδιέξοδο» το επόμενο διάστημα». Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν ότι ο κ. Παπανδρέου ίσως επιχειρήσει να τους αιφνιδιάσει με προκήρυξη πρόωρων εκλογών μόλις οριστικοποιηθεί η τέταρτη και πιο μεγάλη δόση του δανείου από την τρόικα. Γι αυτό και όλοι πια ανοιχτά μιλάνε για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα άμεσα για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο κ. Σαμαράς χθες συναντήθηκε με τους δημάρχους οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και είχε μια πρώτη επαφή μαζί τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Σαμαράς σε συνομιλία μαζί τους εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση , με την πολιτική της έχει προδιαγράψει για όλους εσάς τους εκλεγμένους δημάρχους μία πολύ δύσκολη διαδρομή. Θα κληθείτε να εφαρμόσετε τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, που προέρχεται από τη νομοθέτηση του «Καλλικράτη», που έγινε με τρόπο ανεύθυνο και πρόχειρο, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και χωρίς τις απαραίτητες δομές. Η θητεία σας θα περάσει μέσα από τις συμπληγάδες της πολιτικής του μνημονίου και του «Καλλικράτη». Και πρόσθεσε: «Σας καλώ, σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο για όλον τον ελληνικό λαό, να σταθείτε δίπλα στους συμπολίτες μας, σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να φανείτε χρήσιμοι στους πολίτες, σε θέματα κοινωνικής προστασίας, να τους βοηθήσετε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ανεργίας, της ανέχειας, της ακρίβειας, της μείωσης των εισοδημάτων, του κοινωνικού αποκλεισμού κ. λ. π. Πρέπει, μεταξύ άλλων να δείξετε επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, στα θέματα καθαριότητας του δήμου σας, αλλά και στα θέματα της ασφάλειας της ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους». Σήμερα , ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους πέντε περιφερειάρχες , οι οποίοι εκλέχτηκαν με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας για να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στον νέο θεσμό και τις προτεραιότητες οι οποίες πρέπει να τεθούν.


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Η πυγμή και οι ικανοί»


Ηχώρα συνεχίζει να ερωτοτροπεί με τη χρεοκοπία, αλλά ορισμένοι πολιτικοί δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν. Η σημερινή κυβέρνηση είναι ζήτημα αν έχει τρεις ή τέσσερις υπουργούς οι οποίοι πιστεύουν στις αλλαγές που επιβάλλει το Μνημόνιο, είναι διατεθειμένοι να επωμισθούν το πολιτικό κόστος και έχουν την ικανότητα να διαχειρισθούν σοβαρές υποθέσεις. Αντιθέτως, είναι περισσότεροι οι απρόθυμοι ενώ τελευταία εμφανίζονται και αυτοί που απροκάλυπτα σαμποτάρουν την υλοποίηση κάθε τομής. Έτσι όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν υπάρχει χώρα που πέτυχε τους στόχους της με μια κυβέρνηση που δεν πίστευε σε αυτούς. Χρόνο δεν έχουμε πλέον. Ο κ. Παπανδρέου είτε πρέπει να αρχίσει να διοικεί με πραγματική πυγμή με όποιον είναι πρόθυμος και ικανός είτε να απευθυνθεί σε εκείνους που μπορεί να μην ανήκουν στο κόμμα ή την προσωπική του «φρουρά», αλλά έχουν τις ικανότητες να διαχειρισθούν την εξαιρετικά μεγάλη κρίση της χώρας.


Από την 3η σελίδα του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} με τίτλο :


«ΕΞ ΟΙΚΕΙΩΝ…»


«-Το κυρίως μέτρο είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων… - Έχετε υπογράψει το Μνημόνιο… - Μα δεν υπογράψαμε ακριβώς αυτό!... – Ανάθεμα κι αν ξέρατε τι υπογράφατε! Οι χαρτοφύλακες έκλεισαν, οι Τροϊκανοί απεχώρησαν, τρέχουν τώρα τα ανδρείκελά τους – οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός- να συμμορφωθούν… « (Από την «Ελευθεροτυπία»)


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ» με τίτλο :


«Τσαπατσοδουλειές»


Για να είμαστε δίκαιοι , πάντως, δεν είναι μόνο η υπουργός Εργασίας που αντιμετωπίζει με… δυσπιστία το Μνημόνιο. Ακούσαμε, για παράδειγμα, τον Μίμη Ανδρουλάκη, να λέει χθες στο Mega, ότι «το μνημόνιο από την αρχή του έχει μερικά θεμελιώδη σφάλματα και είναι λίγο τσαπατσοδουλειά» και να προσθέτει: «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε αυταπάτες ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε δημοσιονομική προσαρμογή 13 μονάδων. Θα γίνει κόλαση»! Συγνώμη, αλλά αν ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλάει για «τσαπατσοδουλειές» και «αυταπάτες», η αντιπολίτευση τι πρέπει να πει;

SOS ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΚΚΛΗΣΗ - ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Πριν λιγο καιρό είχα στείλει μηνυμα σχετικό με την υιοθεσία



> ενός καθαρόαιμου αρσενικού κόκερ, ηλικίας 5 ετών, που


> εγκαταλείφθηκε σε αγροτική περιοχή της Χαλάστρας


> Θεσσαλονίκης, όπου τον βρήκα τον Απρίλιο 2010 υποσιτισμένο, με


> έντονη αναιμία, χωρίς καθόλου τρίχωμα κλπ. Διαπιστώθηκε ότι


> έπασχε από λεϊσμανίαση, χρόνια πυώδη ωτίτιδα, αιματουρία,


> οστεοαρθρίτιδα της κεφαλής του μηριαίου στο αριστερό πίσω πόδι


> κλπ. Επιπλέον το ζωο ήταν πολλαπλά πυροβολημένο με σκάγια.


> Εγιναν επανειλημμένες θεραπείες διότι οι παθήσεις του


> υποτροπίαζαν συνεχώς λίγες ημέρες μετά το τελείωμα κάθε


> θεραπείας. Δημοσιευσα παντού αγγελίες για την υιοθεσία του


> κόκερ με την επισήμανση ότι θα αναλάβω τα έξοδα των θεραπειών


> του (που ήταν πολυδάπανες λόγω των πανάκριβων φαρμάκων που


> συνέστησαν κυρίως οι γιατροί της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ)


> αλλά δεν εμφανίστηκε απολύτως κανείς υποψήφιος ανάδοχος.


> Λείποντας 5-6 ταξίδια το μηνα για επαγγελματικούς λόγους


> αναγκαστηκα όλο αυτό το διάστημα να επιστρατεύσω κάθε φίλο-η ή


> γνωστό-η που είχα για να έρχεται 3 φορές την ημέρα


> (ανά 8ωρο) σπίτι μου και να δίνει τα φάρμακα στον κόκερ. Όταν μου


> το ξέκοψαν όλοι οι φίλοι ότι πλέον δεν ξανάρχονται


> (δικαιολογημένα), έκανα εκ νέου εκκλήσεις σε όλους τους


> φιλόζωους φίλους μου ανά την Ελλάδα (και είναι πάρα πολλοί)


> προκειμένου να βρεθεί κάποιος να υιοθετήσει τον κόκερ, διότι


> διαφορετικά θα αναγκαζόμουν να του κάνω ευθανασία, αφού είμαι


> υποχρεωμένος να ταξιδεύω συνεχώς σε διάφορες πόλεις της


> Ελλάδας για δικαστήρια και άλλες υποθέσεις ξένων εταιριών στις


> οποίες απασχολούμαι ως νομ. σύμβουλος. Στις 4-11-2010


> βρέθηκε (η μοναδική) ενδιαφερόμενη ανάδοχος από την


> Αθήνα κι έτσι στις 5-11-2010 κατέβασα τον κόκερ με το αυτοκινητο μου


> στην Αθήνα και τον παρέδωσα στην κοπέλα που τον υιοθέτησε μαζί με


> μέρος του ιατρικόυ του φακελου. Τις επόμενες ημέρες ενημερωθηκα


> από μια φίλη που επικοινώνησε με την κοπέλα που τον υιοθέτησε ότι


> ο κόκερ είναι πολύ καλά, ότι κοιμούνται αγκαλιά κλπ. Στις


> 20-11-2010, όμως, εντελώς τυχαία πληροφορήθηκα από τρίτα ατομα


> ότι ο κόκερ "χάθηκε" την ίδια ημέρα που έφτασε στο νεο του


> σπίτι στην Παιανία (κοντά στο εμπορικό κέντρο MEC).


Ανεξαρτητα από το πως και το γιατί χάθηκε, αυτό πλέον που έχει


> σημασία είναι ότι ο κόκερ είναι χαμένος εδώ και 17 ημέρες και


> περιφέρεται σε εντελώς άγνωστο γι΄ αυτόν περιβάλλον και περιοχή


> χωρίς, φυσικά, να παίρνει τα φάρμακά του. Παρακαλώ λοιπόν


> θερμά όποια-ον διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας να


> δώσει την προσοχή του μήπως δει κάπου τον κόκερ να περιφέρεται


> και ιδίως να ρωτήσει τους κτηνιατρους της περιοχής μηπως


> άκουσαν κατι για τον κόκερ.


Ο κόκερ είναι παν- άρρωστος και όσο περνάνε οι μέρες χωρίς να


> παίρνει τα φάρμακά του κινδυνεύει να ξαναβρεθεί στην κατάσταση που


> ήταν όταν τον βρήκα μισοπεθαμένο, πλήρως εξαντλημένο και ανήμπορο να


> επιβιώσει. Για οτιδήποτε, παρακαλώ ενημερώστε (εάν σας


> βολεύει) και τηλεφωνικά στα : 2310-487588 και 6977-161277 (Γιώργος).


> Παρακαλώ, επίσης, να προωθήσετε το μηνυμα αυτό σε φίλους σας στην


> Αθήνα.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

TO ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ

Πτωτική η συνεδρίαση σήμερα απο την αρχή της συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης χάνει αυτή την ώρα 2,47% στις 1455,82 μονάδες. Οι συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με τον όγκο στα 20,9 εκατομμύρια τεμάχια ακαι αξίας 78,9 εκατομμύρια ευρώ.
Όλοι οι επί μέρους δείκτης σημειώνουν απώλειες με τον 20άρη να χάνει 2,42%.
Όλες οι τράπεζες σημειώνουν ισχυρές απώλειες. Η ΕΤΕ χάνει 3,67%, η Αλφα 0,87%, η Ευρωμπανκ 1,98%.
Η Γερμανία χάνει αυτή την ώρα 0,27% η Αγγλία 1,06% και η Γαλλία 0,27%.

Συνάντηση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τη ΔΟΕ

Εύη Χριστοφιλοπούλου:


«Οι αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ έχουν ίσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και μοριοδότηση προϋπηρεσίας με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους»


Η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Βασίλης Κουλαϊδής και ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης, συναντήθηκαν σήμερα, 22/11/2010, με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), για το θέμα των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ.


Κατά τη συζήτηση η Υφυπουργός αναγνώρισε ότι έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην καταβολή των πληρωμών για τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και τόνισε ότι είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας να λυθούν τα επιμέρους γραφειοκρατικά κωλύματα, ώστε να πληρωθούν άμεσα όλοι.


Η Υφυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:


Δεσμευόμαστε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την πληρωμή των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ.


Είμαστε στη διάθεση των εκπαιδευτικών για κάθε νομική διευκρίνιση, ώστε να είναι ξεκάθαρο και να αποσαφηνιστεί ότι πρόκειται για αναπληρωτές με ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.


Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, που παρατηρούνταν τετράμηνες και πεντάμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εκπαιδευτικών, που προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ για τη δεύτερη ξένη γλώσσα στις Ε’ & ΣΤ’ τάξεις του δημοτικού, φέτος καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί η όποια καθυστέρηση πληρωμής όλων των αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΘΕΜΑ: Ενέργειες της Δημοτικής Αστυνομίας για την εξάλειψη του παράνομου



υπαίθριου εμπορίου


Η παρούσα δημοτική αρχή εξ αρχής είχε θέσει ως έναν από τους στόχους της την καταπολέμηση και εξάλειψη του παράνομου εμπορίου στο εμπορικό - ιστορικό κέντρο της πόλης , καθώς και στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ και Προαστιακού Σιδηροδρόμου.


Οι ενέργειες ξεκίνησαν σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο του Χαλανδρίου από τον Μάρτιο του 2007 και έχουν ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του πολίτη καθώς και την ανάκαμψη της αγοράς της πόλης μας.


Σε καθημερινή βάση συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας προβαίνουν στην απομάκρυνση αυθαιρέτως τοποθετημένων εμπορευμάτων προς πώληση εφαρμόζοντας διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 5 του Ν.2323/95 περί υπαίθριου εμπορίου.


Συγκεκριμένα σε αριθμούς μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι εξής ενέργειες :


1. Απομακρύνσεις μικροπωλητών χωρίς άδεια (εμπορικό κέντρο ή κοντά σε Λαϊκές Αγορές) : 2092


2. Απομακρύνσεις εμπορευμάτων και αντικειμένων, μικροπωλητών χωρίς άδεια και επιβολή διοικητικών μέτρων σύμφωνα με το Ν.2323/95 : 49


3. Συνδρομή στο κλιμάκιο υπαλλήλων των Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε. του Υπουργείου Ανάπτυξης για έλεγχο των υπαίθριων πωλητών που δραστηριοποιούνται εκτός των ορίων της λαϊκής αγοράς: 10


Μέχρι στιγμής η Δημοτική Αστυνομία έχει προβεί σε σημαντικό αριθμό ελέγχων και απομάκρυνσης παράνομων μικροπωλητών με τη συνδρομή σε αρκετές περιπτώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.


Το μέτρο απομάκρυνσης μικροπωλητών χωρίς άδεια με επιβολή διοικητικών μέτρων αποδείχτηκε αποτελεσματικό στο Δήμο μας και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή εξάλειψη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου από το εμπορικό κέντρο της πόλης.


Συνεχίζουμε τους ελέγχους συστηματικά στις παρυφές των λαϊκών αγορών ,στους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΕΤΡΟ),στο κέντρο της πόλης και στις εμποροπανηγύρεις κατά τον εορτασμό θρησκευτικών ή επετειακών γιορτών.

ΟΙ FINANCIAL TIMES ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2011 και για ελεγχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας μιλούν οι Financial Times.



Σύμφωνα με τον Τζον Ντίζαρντ οι στόχοι για τις δαπάνες και τα έσοδα της Ελλάδας δεν έχουν επιτευχθεί, αν και υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για το επόμενο έτος. Ο ίδιος εκτιμά ότι η επόμενη δόση των 9 δισ. ευρώ των κεφαλαίων Ε.Ε.- ΔΝΤ θα αποδοθεί, αφού οι νέες, αναθεωρημένες υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λαμβάνονται υπόψη ως πραγματική προσαρμογή.


Ο αρθρογράφος των Financial Times αναφέρει πως μεταξύ των τραπεζικών και νομικών που προετοιμάζονται για την επικείμενη ελεγχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας, υπάρχει ασυμφωνία όσον αφορά την χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα εκδηλωθεί μια δραματική, «σοκαριστική» ανακοίνωση με «σφοδρή» κοινωνική αντίδραση, στο β΄τρίμηνο του 2011, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως αυτό θα συμβεί στο γ’ τρίμηνο του 2011.


Ο Ντίζαρντ επισημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέσα σε αυτή την περίοδο, πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό με νέο δανεισμό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με τις εκπτωτικές αγορές ομολόγων των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμές χρέος που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιοργανωθεί με ευνοϊκούς όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατον να αναδιοργανωθεί. «Είναι σαν να δανείζεσαι από «καρχαρία» της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στην γιαγιά σου», υποστηρίζει σχετικώς.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ντίζαρντ επισημαίνει πως αν το 80% ή 90% όλων των κατόχων ελληνικών ομολόγων συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση που χαμηλώνει την καθαρή τρέχουσα αξία του ελληνικού χρέους κατά 50%, τότε οι υπόλοιποι ομολογιούχοι θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν τους ίδιους όρους. Αντιθέτως, όσα λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ η αναδιάρθρωση χρέους γίνεται πιο δύσκολη.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

- Η τρόικα αξιώνει απολύσεις στο δημόσιο και καταργήσεις επιδομάτων



- Ζητά και κατάργηση συμβάσεων αλλά και δώρων Πάσχα Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα


- Ασφυκτικές οι πιέσεις - Απειλούν ευθέως να μη μας δώσουν τη δόση του Μαρτίου που είναι από τις μεγαλύτερες


Την πλήρη ανατροπή του εργασιακού μοντέλου που επικρατεί σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θέλει να επιβάλει άμεσα η τρόικα στην Ελλάδα.


Αυτά που απαιτούν, μεταξύ πολλών άλλων, είναι να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο ειδικά σε φορείς που θα καταργηθούν, να καταργηθούν όλα τα επιδόματα πλην ελαχίστων άλλα να περικοπούν και τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα και να μην ισχύουν πια συλλογικές ή κλαδικές συμβάσεις αλλά κάθε εργοδότης να συμφωνεί με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά τους όρους απασχόλησης.


Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας πίεσαν ασφυκτικά όλο το σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να πάρει τα παραπάνω μέτρα απειλώντας ευθέως ότι αν δε συμβεί αυτό δε θα πετύχουμε τους στόχους του προϋπολογισμού οπότε δε θα μας δώσουν την κρίσιμη δόση του Μαρτίου που ανέρχεται σε 15 δις ευρώ.


Η κατάσταση αυτή προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τη μια ο κ. Παπακωνσταντίνου που εμφανιζόταν πιο διαλλακτικός και από την άλλη η υπουργός απασχόλησης Λ Κατσέλη που έφτασε έως του σημείου να καταγράψει δημόσια και με τον πιο σαφή τρόπο τη διαφωνία της με τη μορφή άρθρου στο χθεσινό Βήμα.


Απειλούν με μη καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου


Οι δραματικές πιέσεις της τρόικας σχετίζονται με την καυτή πατάτα των ΔΕΚΟ όπου οι δανειστές μας απαιτούν απολύσεις.


Όσο και εαν ακούγεται παράδοξο οι απαιτήσεις της τρόικας βγάζουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση να ξεκινήσει εκείνη το θέμα των απολύσεων αφού έτσι γίνονται μονόδρομος και πλεον απομένει η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.


Με δεδομένο ότι οι στόχοι του μνημονίου ξέφυγαν, και ας διαβεβαίωναν περί του αντιθέτου οι αρμόδιοι υπουργοί, το θέμα των απολύσεων μπήκε επιτακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Η κυβέρνηση προσπάθησε να ελιχθεί μέσω μετατάξεων όμως οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν ανένδοτοι :'' Τις μετατάξεις τις θεωρούμε προσλήψεις'', που μεταφράζεται απλά ότι εαν θέλει η κυβέρνηση να προσλάβει νοσοκόμους είτε θα πρέπει να απολύσει αντίστοιχο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων είτε να ''βαφτίσει'' νοσοκόμους τους πλεονάζοντες για παράδειγμα οδηγούς στα τρόλει.


Ενδεικτικό του θρίλερ που εξελίσσεται είναι ότι αργά το απόγευμα της Κυριακής, για άγνωστους ακόμα λόγους, ανακοινώθηκε η μετάθεση για την Τρίτη της προγραμματισμένης για σήμερα συνέντευξης τύπου της τρόικας, ενώ και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα γίνει αυτήν την εβδομάδα αλλά πριν τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν και τη δημιουργία εναλλακτικού σχεδίου καθώς δεν δείχνουν να έχουν ''μπολιαστεί'' από την σιγουριά της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων του προυπολογισμού μέσα στις προθεσμίες.


Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει εκτός από τις απολύσεις, μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά και πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης (υποχρεωτικού χαρακτήρα).


Άλλος ένας λόγος των έντονων απαιτήσεων της τρόικας είναι οι μεγάλες τους επιφυλάξεις για τα έσοδα που παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση.


Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πηγές οι εκπρόσωποι της τρόικας έθιξαν και το θέμα του εφ΄ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ζητώντας αναλογιστική μελέτη.

Η ''ΕΝΩΜΕΝΗ'' ΕΥΡΩΠΗ

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Για πρώτη φορά ένας πρώην υπουργός βόρειας Ελλάδας των κυβερνήσεων Καραμανλή, ο κ. Νίκος Μάρτης αποκαλύπτει με έγγραφη αναφορά του στον Κώστα Χαρδαβέλλα το σκοτεινό και ελεεινό πολιτικό παρασκήνιο στη χώρα μας γύρω από τον πλούσιο ορυκτό πλούτο που διαθέτουμε. Η πρώτη φράση του εγγράφου του κ. Μάρτη δίνει ακριβώς την εικόνα και τη σημασία που είχε για τη χώρα μας το θέμα αυτό:



«Το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα ως 10ο μέλος ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γκάστον Τορν δήλωνε ότι : «Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον Ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρηματικό δαιμόνιο των ελλήνων».


Αυτά λέει στην πρώτη κιόλας φράση ο κ. Μάρτης και μετά προχωράει στις αποκαλύψεις: «Εάν θεμελιωνόταν το βιομηχανικό συγκρότημα της Αμφιπόλεως (του Στρυμώνα), όπως αναγγέλθηκε ως οριστική απόφαση και ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 1982 από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γερ. Αρσένη και την 4η Μαρτίου 1983 από τον Διοικητή της ΕΤΒΑ Κουμπή, θα είχαμε από τη δημιουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος, πλην άλλων προϊόντων, 3 τόνους χρυσού ετησίως και 150 τόνους αργυρού ετησίως.


Σήμερα θα είχαμε τουλάχιστον 60 τόνους χρυσού, 300 τόνους αργυρού και πολλούς τόνους των άλλων προϊόντων.


Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα ήταν διαφορετική. Η Μονάδα που ανέφερα θα αντλούσε κοιτάσματα από τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Θράκη. Το ΙΓΜΕ ανακάλυψε μεικτά θειούχα στο Παγγαίο, στο Κιλκίς και στη Λακωνία. Συνεπώς θα ήταν δυνατή η ανέγερση και δεύτερου συγκροτήματος εκτός από αυτό του Στρυμώνα. Αν συνεπώς στα μεταλλεύματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν στη χώρα και, κατά πληροφορίες, δεν υπάρχουν όλα σε άλλες χώρες της ΕΟΚ, όπως βωξίτες, λευκόλιθοι, νικέλιο, χρώμιο, προστεθούν το ουράνιο και τα μεικτά θειούχα, η Ελλάδα μόνο με τον ορυκτό πλούτο θα είναι στην πρωτοπορία των της Ευρώπης. Οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο δεν θα ήταν οδυνηρές και το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδος δεν θα απασχολούσε έντονα τρίτους, αλλά και Έλληνες.


Το 1981 επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη 75 Γάλλοι δημοσιογράφοι επαρχιακών Γαλλικών εφημερίδων. Τους κατατόπισα πάνω στο χάρτη του υπουργείου Βορείου Ελλάδας για την Πολιτιστική Ιστορία της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ορυκτό πλούτο τόσο της Βορείου Ελλάδος, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα επισημάνθηκε σε ελληνική εφημερίδα, πως οι Γαλλικές εφημερίδες είχαν γράψει ότι: ΅Η Ελλάδα θα γίνει Μεταλλουργία της Ευρώπης!»


Σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του 1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, Απρίλιος 1978, σελ. 257) αναφέρεται: «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος Ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα».


Είναι γεγονός ότι – με εξαίρεση τα Πετρέλαια της Μεγάλης Βρετανίας και του γαιάνθρακα – η χώρα μας είναι η πλουσιότερη χώρα της ΕΟΚ σε μεταλλεύματα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα. Ορισμένα δε από αυτά είναι και στρατηγικής σημασίας (ουράνιο, νικέλιο, Βωξίτης, χρώμιο)».


Αυτά γράφει ο πρώην υπουργός κ. Ν. Μάρτης στον Κώστα Χαρδαβέλλα. Και από Μεταλλουργία της Ευρώπης η Ελλάδα κατάντησε ο ζητιάνος της Ευρώπης.


Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

ΕΠΑΦΕΣ ΔΗΜΑΡΑ ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ aftodioikisi.gr

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι συζητήσεις με πρωταγωνιστές τους διαγραφέντες βουλευτές Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου για τη δημιουργία κόμματος στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ.



Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές με αρκετούς από τους δημάρχους που εξελέγησαν ως «ανεξάρτητοι» οι οποίοι αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=9108).


Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δημαράς δέχεται εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες να μην παραιτηθεί, όπως ανακοίνωσε, από την έδρα του στη Βουλή*, προκειμένου το νέο κόμμα να έχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.


Επαφές με Μητρόπουλο και Κουβέλη


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πρόκειται για ένα κόμμα «πατριωτικό» και «λαϊκό» που θα επιχειρήσει να εκφράσει πολίτες κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, που διαφωνούν κάθετα με την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση αλλά και απογοητευμένους νεοδημοκράτες.


«Προίκα» αυτό το 16% ή πάνω από 228 χιλ ψήφοι του α΄ γύρου στην Περιφέρεια Αττικής που σε πανελλαδικό επίπεδο μεταφράζεται σε 3,8%.


Πλην των δύο βουλευτών και των στελεχών που συμμετείχαν στο συνδυασμό «Άρμα Πολιτών», έχουν γίνει επαφές και με τον Αλέξη Μητρόπουλο, όχι όμως και με τον Αλέξη Τσίπρα και στελέχη του ΣΥΝ.


Μάλιστα, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να γίνουν επαφές και με τον Φώτη Κουβέλη και άλλους βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς» με τους οποίους ούτως ή άλλως υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΡΟΣ ΤΡΟΪΚΑ

Βολές προς την τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις εξαπέλυσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, καθώς όπως επισημαίνει «η τρόικα δεν έχει κάνει τη σωστή διάγνωση και οι λύσεις που προτείνει μπορεί να αποβούν μοιραίες».



Σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στο «Βήμα της Κυριακής», η κ. Κατσέλη αντιτίθεται στη δυνατότητα γενικευμένης απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές και υποστηρίζει ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και η άρση των ακαμψιών μπορούν να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας.


Στο άρθρο της η κ. Κατσέλη αναγνωρίζει ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι το σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επομένως, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο μνημόνιο, «με πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης».


Η ίδια υπογραμμίζει ότι το εργατικό κόστος στην Ελλάδα εμφανίζεται να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες από τη μέση παραγωγικότητα της εργασίας, κάνοντας ορισμένους αναλυτές «που έχουν κατά νου τον τρόπο λειτουργίας των αγορών εργασίας σε βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες» να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περικοπή μισθών και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, όπως, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.


«Για να προτείνει όμως κάποιος το σωστό φάρμακο και τη δοσολογία της θεραπείας χρειάζεται πρώτα να κάνει σωστή διάγνωση. Όπως έχει αποδειχθεί συχνά, η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία» αναφέρει η κα Κατσέλη.


Κατά την υπουργό Εργασίας, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα είναι αποτέλεσμα «κυρίως του υψηλού μη μισθολογικού κόστους εργασίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το υψηλό φορολογικό βάρος και η σημαντική επιβάρυνση εργαζομένων και κυρίως εργοδοτών από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης». Επιπλέον υπάρχει το διοικητικό βάρος της γραφειοκρατίας, η χαμηλή κινητικότητα εργαζομένων, αναντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργασίας κ.ά.


«Το πρόβλημα επομένως δεν είναι ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, που στη μεγάλη πλειονότητά τους απασχολούνται στις υπηρεσίες και σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, απολαμβάνουν υψηλούς μισθούς, αλλά ότι οι εργοδότες αντιμετωπίζουν, για πολλούς άλλους λόγους, υψηλό κόστος στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Έτσι εξηγείται και το παράδοξο για πολλούς να μην πέφτουν οι τιμές των προϊόντων όταν μειώνεται η ζήτηση» τονίζει η κα Κατσέλη.


«Για τον λόγο αυτό προτεραιότητα της πολιτικής αποτελεί να είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και η άρση των ακαμψιών ώστε να μειωθεί το κόστος εργασίας των επιχειρήσεων και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας» συμπληρώνει.


«Μια γενικευμένη, όμως, άκριτη και χωρίς περιορισμούς δυνατότητα απόκλισης των


επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών όχι μόνο δεν θα βελτίωνε τη θέση των επιχειρήσεων από πλευράς κόστους εργασίας, αλλά θα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στον τζίρο της αγοράς και στην οικονομική δραστηριότητα. Θα επέφερε τον αργό θάνατο του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο, που η εμπειρία στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει ότι έχει δράσει ευεργετικά, διατηρώντας την κοινωνική συναίνεση και την εργασιακή ειρήνη» καταλήγει.

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΤΟ ΔΝΤ

Με την έγκριση του αιτήματος της Ιρλανδίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Το κοινό ανακοινωθέν για την έγκριση του αιτήματος της Ιρλανδίας φέρει τις «υπογραφές» τόσο των 15 χωρών μελών της Ευρωζώνης, όσο και του Ecofin. Για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι χώρες της G7, ενώ την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΕ εξέφρασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.



Ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν ανακοίνωσε πως η απόφαση αφορά τριετές πρόγραμμα στήριξης και το ύψος του δανείου θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ΕΕ, το ύψος της οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ.


Την συμφωνία επί της αρχής με την ΕΕ και το ΔΝΤ για ποσό κάτω των 100 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, κάνοντας αναφορά στην παροχή ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Όλι Ρεν, το πακέτο στήριξης θα αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα, όσο και την κάλυψη των αναγκών της γενικής κυβέρνησης. Το ανακοινωθέν επισημαίνει πως στόχο αποτελεί να επιστρέψει η Ιρλανδία σε έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός στήριξης της Ιρλανδίας θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη του 2011. Η προσαρμογή για το 2011 θα φθάσει τα 6 δισ. ευρώ και συνολικά στην τετραετία τα 15 δισ. ευρώ.


Για τις αποφάσεις του Eurogroup πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των χωρών της G7, δηλαδή μεταξύ των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Καναδά, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.


Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup και του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί
από το μηχανισμό.


Πάντως, στην ανακοίνωσή του, ο Όλι Ρεν έσπευσε να τονίσει ότι «η ενίσχυση στην Ιρλανδία παρέχεται, καθώς διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης».


Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, το κλιμάκιο Κομισιόν και του ΔΝΤ, που βρίσκεται στο Δουβλίνο θα συντάξει το κείμενο του Μνημονίου, έως το τέλος του μήνα, για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης τριετούς διάρκειας.


Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, εκτός του μηχανισμού στήριξης, ενδεχομένως συζητηθούν διμερή δάνεια, που θα διαπραγματευθούν από τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Ήδη, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν εκφράσει την προθυμία τους να εξετάσουν το ενδεχομενο σύναψης διμερών δανείων με την Ιρλανδία.


Νωρίτερα, το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την ετοιμότητά του να στηρίξει την Ιρλανδία, καθώς η βιωσιμότητα της οικονομίας της είναι προς όφελος της Βρετανίας. Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, η βρετανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της οικονομικής στήριξης που θα παρασχεθεί στο Δουβλίνο από τον μηχανικό στήριξης.


Το ζήτημα απασχόλησε το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ζήτησε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και η κυβέρνηση κατέληξε στην υποβολή του αιτήματος για ένταξη στον μηχανισμό.


Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας απέρριψε το ενδεχόμενο το δάνειο να αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας. Ο κ. Λένιχαν δήλωσε ότι το ποσό δεν θα φθάσει σε τριψήφιο αριθμό.


Υπενθυμίζεται ότι η ιρλανδική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο λιτότητας 4ετούς διάρκειας, ενώ εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη στο Δουβλίνο για διαβουλεύσεις.