Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αποδοκιμάζεται η κυβέρνηση

Σε ένα περιβάλλον όπου η στάση των πολιτών για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον χαρακτηριστικά καθολικής αποδοκιμασίας, δύο ακόμα έρευνες βεβαιώνουν την τάση εκμηδενισμού της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι πάλαι ποτέ διψήφιες διαφορές ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Τα δύο κόμματα κοιτούν το μέλλον από κοινή βάση αφετηρίας.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Alco (εφ. Πρώτο Θέμα, 23/4) η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 2,1% (ΠΑΣΟΚ 21,5% - ΝΔ 19,4%) από 2,3% τον προηγούμενο μήνα (ΠΑΣΟΚ 21,9% - ΝΔ 19,6%). Παραμένει δηλαδή στο όριο του στατιστικού σφάλματος, με μόνο τα τρία άλλα σημερινά κόμματα της Βουλής να διατηρούν ποσοστά μεγαλύτερα του 3%: ΚΚΕ 8,5%, ΛΑΟΣ 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, Οικολόγοι 2%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,7%.


Αντίστοιχα, στην έρευνα της εταιρείας V-PRC (π. Επίκαιρα, 28/4) η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ πα-ραμένει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο 1% (ΠΑΣΟΚ 31,5% - ΝΔ 30,5%) σύμφωνα με τις αναγωγές που κάνει η εταιρεία, από τις οποίες για τα υπόλοιπα κόμματα προκύπτει: ΚΚΕ 12%, ΛΑΟΣ 7,5%, ΣΥΡΙ-ΖΑ 5%, Οικολόγοι 3,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%.


Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται βέβαια η γενικότερη αμφισημία που δημιουργεί το γεγονός ότι οι υπολο-γισμοί της V-PRC γίνονται με βάση τους μισούς σχεδόν όσων συμμετείχαν στην έρευνα, αφού η τάση α-ποστασιοποίησης (αποχή, άκυρο, λευκό) φτάνει στο 44,8%. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι πολίτες καταδι-κάζουν καθολικά την κυβέρνηση, απαντώντας κατά 89% ότι είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και κατά 80% ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι χει-ρότερη σε σχέση με πριν από ένα χρόνο όταν η Ελλάδα έμπαινε στο μηχανισμό στήριξης και ψηφιζόταν το μνημόνιο.


Το κυριότερο όμως είναι, η διαρκώς αυξανόμενη αμφιβολία που δημιουργείται για το που μας οδηγεί η κυβέρνηση, με την καταγραφή μίας ελάχιστης πλέον στήριξης των επιλογών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της V-PRC, το 63% απαντά σήμερα ότι υπήρχαν και άλλες λύσεις εκτός από την υπογραφή του μνημονίου, με μόλις το 14% να θεωρεί ότι ήταν η «μοναδική λύση», ενώ το Μάιο του 2010 (ψήφιση μνημονίου) σε έρευνα της ίδιας εταιρείας το 33% απαντούσε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης ήταν «σωστή πολιτική», με μόνο το 47% να τη χαρακτηρίζει «λάθος».


Η πολιτική δικαίωση της ΝΔ για τη στάση που κράτησε από τη πρώτη στιγμή, δεν είναι όμως παρά ένας πρώτος σταθμός, σε ένα περιβάλλον εύλογης δυσπιστίας των πολιτών. Τίποτα δεν κερδίζεται αυτονόητα στη συνέχεια, χωρίς τη συγκρότηση και αποδοχή της αξιόπιστης πολιτικής που θα δώσει ξανά στην Ελλά-δα τη χαμένη της ελπίδα. Αυτό είναι το δεύτερο στοίχημα που η ΝΔ οφείλει να κερδίσει.

Πρόταση για ευρωπαϊκό έτος των οικογενειών το 2014

Την πρόθεση της Ουγγρικής Προεδρίας να προωθήσει μία πρωτοβουλία με τίτλο "Ευρωπαϊκό Έτος των Οικογενειών το 2014" εξέφρασε το Συμβούλιο έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την προστασία των οικογενειών και ιδίως των πολύτεκνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Στην απάντηση της η Προεδρία υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις οικογένειες και σημειώνει ότι η βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης των οικογενειών θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις τρέχουσες δημογραφικές τάσεις και να συμβάλει οπωσδήποτε στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ο κ. Παπανικολάου τόνισε στην ερώτηση του την σημασία συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αλλά και της προστασίας των πολύτεκνων οικογενειών. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ομαλό οικογενειακό βίο θέλησε να πληροφορηθεί τις πολιτικές που σκοπέυει η Ε.Ε. να λάβει στον τομέα αυτό.


Συμμεριζόμενο τις ανησυχίες του Έλληνα ευρωβουλευτή, το Συμβούλιο ανέφερε ότι αν και τα θέματα σχετικά με την οικογένεια εμπίπτουν κατ' αρχήν και ως επί το πλείστον στις αρμοδιότητες των κρατών μελών, οι πολιτικές για την οικογένεια βασίζονται σταθερά στις κοινές αξίες και παραδόσεις μας με συνέπεια να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ και παρέπεμψε στα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου των υπευθύνων για την οικογένεια και τις δημογραφικές υποθέσεις υπουργών στις αρχές του Απριλίου. Στα συμπεράσματα ο Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ενσωμάτωσης κ. Λ. Αντόρ σημειώνει ότι τα τελευταία στοιχεία για τις οικογένειες στην Ευρώπη αναφέρουν ότι μία στις τρεις μονογονεϊκές οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται δραματικά στις πολυμελείς οικογένειες γεγονός που συνιστά άμεση κοινωνική απειλή.

Το ΠΑΣΟΚ παρήγγειλε, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε…

- Η σύμβαση που ο Άκης Τσοχατζόπουλος εισηγήθηκε και το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε είναι λεόντειος για το ελληνικό δημόσιο. Έδεσε τη χώρα για δεκαετίες.


- Η Νέα Δημοκρατία ήδη από το 1998 ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε τη σκανδαλώδη αυτή προσπάθεια του Άκη Τσοχατζόπουλου, όπως και τη σύμβαση που υπογράφηκε.


- Σύμφωνα με τη δικογραφία αλλά και τα στοιχεία της Γερμανικής Δικαιοσύνης και σ’ αυτή την υπόθε-ση εμφανίζονται οι «γνωστοί-άγνωστοι» λογαριασμοί, εταιρείες και πρόσωπα που- κατά σύμπτωση- πρω-ταγωνιστούσαν ή συμμετείχαν και στις υποθέσεις TOR και SIEMENS.


- Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως Υπουργός Άμυνας και το ΚΥΣΕΑ της εποχής εκείνης –σύμφωνα με τη δικογραφία- δεν προστάτευσαν την μυστικότητα των αποφάσεων πριν καν ληφθούν! Με άλλα λόγια η HDW γνώριζε τις αποφάσεις πριν καν ληφθούν. Αυτό συνιστά παραβίαση μυστικών της Πολιτείας- κατα-σκοπεία, αδίκημα που τιμωρείται με 20ετή κάθειρξη.


- Αντιλαμβανόμαστε την προσωπική πίκρα του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρ’ ολί-γον να τον εκλέξει πρωθυπουργό το 1996, σήμερα τον παραπέμπει στη Δικαιοσύνη και μάλιστα με αδική-ματα που τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη.


- Το ΠΑΣΟΚ παρήγγειλε, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε αυτά τα υποβρύχια.


- Η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε τη λεόντειο αυτή σύμβαση, ως κυβέρ-νηση προστάτευσε στο ακέραιο το εθνικό και δημόσιο συμφέρον.


- Όσοι υποκριτικά μιλάνε για «γαλαζο-πράσινο» σκάνδαλο ας μας εξηγήσουν: τα υποβρύχια είχαν ή δεν είχαν τεχνικά προβλήματα; Καλώς ή κακώς δεν τα παρέλαβαν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ας μας εξηγήσουν όμως γιατί επί κυβερνήσεων της ΝΔ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή, πιέζοντας για την παραλαβή των υποβρυχίων; Μήπως και σε αυτή την περίπτωση έδρασαν ως ΛΑγΟΣ;


- Η Νέα Δημοκρατία πρώτη ζήτησε να διερευνηθεί η σκοτεινή αυτή ιστορία από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης μέχρι και σήμερα, ώστε να λάμψει η αλήθεια. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της.

Διακομματική παραπομπή του Τσοχατζόπουλου

Με 226 θετικές ψήφους, η Βουλή αποφάσισε χθες τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, η οποία θα διερευνήσει την ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Αμυνας κ. Ακη ΤσοχατζόπουλουΡεπορτάζ: Θ. Τζαλαβράς


Με 226 θετικές ψήφους, η Βουλή αποφάσισε χθες τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, η οποία θα διερευνήσει την ποινική εμπλοκή του πρώην υπουργού Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της στις 6 Ιουνίου.


Κατά της σύστασης της Επιτροπής τάχθηκαν εννέα βουλευτές, ενώ άλλοι εννέα δήλωσαν «παρών». Στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη μία λευκή ψήφος και πέντε άκυρες.


Υπέρ της πρότασης των 112 βουλευτών του ΠαΣοΚ τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο ΛΑΟΣ απεχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλλοντας συγκάλυψη από τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού συμπεριελήφθησαν στο κατηγορητήριο όλοι οι υπουργοί Αμυνας που ακολούθησαν. Την ανάγκη να διερευνηθούν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των υπουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση επεσήμαναν και τα κόμματα της Αριστεράς.


Στο ερώτημα γιατί η διερεύνηση περιορίστηκε στον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι «διαχωρίστηκε η πρώτη περίοδος διότι εκεί υπάρχει υλικό για δωροδοκίες και μαύρο χρήμα».

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) •»Ούτε αναδιάρθρωση, ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός»!... – Ως πότε όμως;- Να κλείσουν όλοι τα αφτιά τους στα σενάρια ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου•Ενώ οι ενδοκυβερνητικές κόντρες πληθύνονται…- Κυβέρνηση –σκορποχώρι κατά τον Γιάννη Μιχελάκη•Θέατρο Άκη – ΠΑΣΟΚ;- «Αθώες περιστερές» όλοι για τις μίζες στα υποβρύχια




ΑΥΓΗ •Υποβρύχια συγκάλυψη – Προπέτασμα καπνού για να αποκρυβούν οι διαστάσεις του σκανδάλου με τα γερμανικά υποβρύχια, η Προανακριτική που έστησε το ΠΑΣΟΚ μόνο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο…•Πρωτομαγιά – Αντεπίθεση των εργαζομένων – 11 Μαΐου η γενική απεργία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα•Γ. Παπανδρέου – Συνεχίζουμε και…βλέπουμε



ΑΥΡΙΑΝΗ •Εκτός τόπου και χρόνου ο Γιώργος – Απελπισμένος και απομονωμένος ο Πρωθυπουργός ρίχνει τις ευθύνες για τα χάλια του τόπου στον Τύπο και στην αντιπολίτευση•Μπάχαλο στην Υγεία – Στα χαρακώματα πάλι φαρμακοποιοί και προμηθευτές νοσοκομείων•Καρφί Φωτόπουλου σε Παπακωνσταντίνου: -Ήταν παρών στις καταλήψεις επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας μας εκθείαζε, μας επαινούσε και μας εμψύχωνε. Τώρα γίναμε άγνωστοι, απολίτιστοι και ανεύθυνοι»- Προ των πυλών 48ωρες απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ


ΒΡΑΔΥΝΗ •Διάσωση πριν από την πτώχευση – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση επιχειρήσεων •Παιδεία – Κύμα φυγής εκπαιδευτικών•Υπουργείο Οικονομικών – Τελεσίγραφο για υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ έως 4 Μαΐου


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ •ΓΕΝΩΠ! – «Μας…καθοδηγούσε ο Παπακωνσταντίνου»- Αποκάλυψη – ηλεκτροπληξία για τον υπουργό Οικονομικών • Έμεινε άφωνη η Βουλή – Βόμβα από Μεϊμαράκη για τον Καρατζαφέρη: Με πίεζε να παραλάβω τα 4 υποβρύχια και να αγοράσω και τορπίλες –Ομιλία- δηλητήριο (χθες στη Βουλή) κατά του προέδρου του ΛΑΟΣ από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της τελευταίας κυβέρνησης Καραμανλή• Κούνησε το δάκτυλο στο ΠΑΣΟΚ ο Άκης – Μηνύματα σε δόσεις για τι ς μίζες – μαμούθ


ΕΘΝΟΣ •»Κούρεμα» εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ- Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές Πανελλαδικές•ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ κατά ιδιωτικοποίησης – Απειλούν με μπλακ άουτ οι συνδικαλιστές•Άκης για υποβρύχια – Απολογία με αιχμές και χωρίς αποκαλύψεις


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ •Εξωγήινος ο Πρωθυπουργός έκανε τον σχολιαστή στο Υπουργικό Συμβούλιο – Τα έβαλε με όσους τον επικρίνουν και τους ταύτισε όλους με συμφέροντα•»Τορπίλες» Άκη στο ΠΑΣΟΚ και σε Σημίτη λίγο πριν την «παραπομπή» - «Όλοι μαζί πήραμε τις αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ υπό τον Σημίτη, εμένα συκοφαντείτε και στοχοποιείτε», είπε.•Ο Φωτόπουλος της ΔΕΗ άλλαξε τα φώτα σε κυβέρνηση – Παπακωνσταντίνου


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ •Κυνήγι φοροφυγάδων μέσω καταθέσεων και ακινήτων – 17 κατηγορίες «υπόπτων» στο στόχαστρο της Εφορίας•Επιτέλους Πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί….συμφώνησαν: -«Η κυβέρνηση δεν έχει συνοχή, δεν είναι αποτελεσματική»•Και απολύσεις πατά τις αυξήσεις αφίξεων – Ανασφάλιστοι 6 στους 10 εργαζομένους στον τουρισμό


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ •Η δήλωση σε 60 απλά βήματα – Οδηγός συμπλήρωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους•Χαράτσι 40 ευρώ στους ανέργους που πάνε για δουλειά!...•Χωρίς πίστωση 5 Ταμεία στα φαρμακεία (λόγω ανεξόφλητων οφειλών)


ΕΣΤΙΑ •Ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός – Αποκλείει αναδιάρθρωση, εκλογές, ανασχηματισμό•Σε Προκαταρκτική ο Α. Τσοχατζόπουλος•Νέα μέτρα από την τρόικα


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ •Άσφαιρες παραινέσεις Παπανδρέου – Έκανε λόγο για κινδυνολογία και φέουδα υπουργών•Η κ. Μπιρμπίλη διαφοροποιεί τη γραμμή στην Κερατέα – Μετά τη χθεσινή συνάντηση με φορείς•Αισιόδοξο μήνυμα με αύξηση αφίξεων τουριστών – Η χώρα μας καταλαμβάνει την Τρίτη θέση στις προτιμήσεις Γάλλων, Ιταλών, Ισπανών και Γερμανών


ΤΑ ΝΕΑ •Τα κλειστά επαγγέλματα στο παζάρι- Οι κόκκινες γραμμές για συμβολαιογράφους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς και δικηγόρους•Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την κυβέρνηση – Ο Γιώργος σχεδιάζει και επιτίθεται•Τσοχατζόπουλος – Παραπέμπεται για τις υποβρύχιες διαδρομές

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10 με τίτλο :


«Διπλή επίθεση στην κυβέρνηση – Βολέ από Ν. Δ. για κόντρες υπουργών και Spreads, κλείνει η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ»


Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ν. Δ., τόσο για την εικόνα που παρουσιάζει με τις ενδοϋπουργικές κόντρες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη χώρα όσο και για την εκτίναξη των spreads των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε «σκορποχώρι» τν κυβέρνηση , με αφορμή το θέμα των αυθαιρέτων, επισημαίνοντας ότι οι κόντρες μεταξύ των υπουργών είναι μεγάλες και σχολίασε ότι «δεν ξέρουν τι υπογράφουν». Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε πως υπάρχει στον Προϋπολογισμό σχετικός κωδικός: «Δεν ξέρουν καν τι υπογράφουν αυτοί οι άνθρωποι. Η κυρία Μπιρμπίλη όταν υπέγραψε τον Προϋπολογισμό δεν ήξερε από πού θα έβγαιναν αυτά τα 400 ή 300 εκατ. Ευρώ;». Ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. ερωτηθείς – κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- για το ύψος των spreads των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου δήλωσε ότι «φαίνεται ουσιαστικά η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μιχελάκης στα ευρήματα της δημοσκόπησης της VPRC που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Επίκαιρα», όπου η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. κυμαίνεται πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους. « Η ψαλίδα κλείνει. Έχει φτάσει στη μία μονάδα». Τόνισε επίσης ότι στόχος της Ν. Δ. είναι να πείσει τους αναποφάσιστους ότι έχει το πρόγραμμα για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. σημείωσε ότι σημαντικό βήμα είναι το «Ζάππειο ΙΙ», όπου εκεί η πρόταση της Ν. Δ. .θα εκτιμηθεί από τον κόσμο. «Υπάρχει ελπίδα και διέξοδος. Η κυβέρνηση δημιουργεί αίσθηση ασφυξίας, δημιουργεί εθνική κατάθλιψη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση αν η Ν .Δ. θα ζητήσει πρόωρες εκλογές είπε ότι «έχουμε τοποθετηθεί, δεν έχω να σας πω τίποτα». Σχετικά με δημοσίευμα στο ίδιο περιοδικό ότι γίνονται προσλήψεις στο Δημόσιο, ο Γιάννης Μιχελάκης σχολίασε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει, καθώς το δημοσίευμα έχει συγκεκριμένα ΦΕΚ. «Αντί να καταργούνται θέσεις ιδρύονται, εκτοξεύοντας τα λειτουργικά έξοδα του κράτους». Στη Ν. Δ. εκτιμούν ότι η παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης στο «Ζάππειο ΙΙ» στις 9 Μαΐου θα πετύχει τη μεγάλη πολιτική ανατροπή καθώς το πρόγραμμα θα είναι ρεαλιστικό, επικαιροποιημένο στις τρέχουσες συνθήκες και απόλυτα κοστολογημένο. Αμέσως μετά την παρουσίαση ο Αντώνης Σαμαράς και όλα τα στελέχη θα ξεκινήσουν εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να προβάλλουν τις θέσεις και τις λύσεις του κόμματος για την οικονομία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος που οδηγεί προς την ανάπτυξη και δεν αφήνει τη χώρα στη δίνη της ύφεσης, της ασφυξίας και της απογοήτευσης. Στη Ν. Δ. προγραμματίζουν εκδηλώσεις ανά περιφέρεια όπου τα στελέχη θα αναλύουν τις γαλάζιες προτάσεις ανά νομό εμβαθύνοντας στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και αναδεικνύοντας τα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των αδιεξόδων.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 11 με τίτλο :


«Η μεγάλη πρόκληση της Ν. Δ. να πείσει τους αναποφάσιστους»


Να σηκώσει τους πολίτες από τον… καναπέ της απογοήτευσης από τα κόμματα και την πολιτική σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία. Οι επιτελείς του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν με βάση τις αναλύσεις που κάνουν στις μετρήσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες ότι αυτή η μεγάλη ομάδα, που φτάνει μέχρι το 45%, είναι εκείνη που θα μπορέσει να δώσει τη δυναμική νίκης στην Κεντροδεξιά στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι ίδιες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτήν την ώρα τα κόμματα καταγράφουν τον σκληρό πυρήνα τους, και προκαλούν αισιοδοξία καθώς οι μετακινήσεις κάνουν το ισοζύγιο θετικό για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ οι πολίτες που είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν τάσεις επιστροφής στο κομματικό «μαντρί», μια και είναι απογοητευμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης…. (το άρθρο συνεχίζεται)

Από τη στήλη «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του


«ΕΘΝΟΥΣ» σελίδα 10 με τίτλο :


«Το σκοινί»


Μπορεί το θέμα της ημέρας στη Βουλή να ήταν η απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων με επίκεντρο τον Α. Τσοχατζόπουλο, αλλά τα πηγαδάκια των βουλευτών στο περιστύλιο της Βουλής αυτό που μονοπωλούσε τις συζητήσεις είναι τα νέα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση. Όπως έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά ένας Βορειοελλαδίτης κυβερνητικός βουλευτής «τράβα , τράβα το σχοινί της αντοχής του λαού, κάπου θα σπάσει...»…


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :


«Ποια διαφορά;»


«Η κυβέρνηση κινείται με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας», έγραψε σε άρθρο του πριν από δύο εβδομάδες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και στο μέγαρο Μαξίμου κάποιοι ενοχλήθηκαν. Χθες, όμως, κάτι παρόμοιο είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο: «Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με θάρρος και ψυχραιμία την κρίση, παίρνοντας αποφάσεις που επιβάλλουν οι εκάστοτε συνθήκες…». Δηλαδή, σαν να έλεγε «βλέπουμε τις εξελίξεις και αναλόγως πράττουμε…». Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά…

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη

Η κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, επιδίδεται σε άσκοπες και έωλες θριαμβολογίες.


Σε θριαμβολογίες για τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 (αν και μέχρι πρόσφατα ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους ότι η μείω-ση θα ήταν 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).


Η κυβέρνηση όμως:


1ον. Λησμονεί ότι η ίδια ματαίωσε «ώριμες» δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010 και μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009 (όπως είναι η πληρωμή χρεών νοσοκομείων, οι δαπά-νες για εξοπλιστικά, η μετάθεση είσπραξης ΕΤΑΚ, η κατάργηση ρύθμισης για ημιυπαίθριους, η κατάργη-ση ρύθμισης για λαχεία και ξυστό κ.α.) προκειμένου να επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση του 2009.


2ον. Αποσιωπά το ότι η όποια μείωση, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, οφείλεται:


 Στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας (3 απανωτές αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσι-μα, ποτά και τσιγάρα) [κατά 3,2 δισ. ευρώ].


 Στις οριζόντιες περικοπές αποδοχών και συντάξεων [κατά 2,5 δισ. ευρώ].


 Στη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων [κατά 1,1 δισ. ευρώ].


 Στη μείωση των μεταβιβαστικών πληρωμών (μειώσεις σε αμυντικές δαπάνες, εξόφληση χρεών νοση-λευτικών ιδρυμάτων) και σε εθνικολογιστικές προσαρμογές [κατά 2,9 δισ. ευρώ].


Συνεπώς, η μείωση του ελλείμματος προέρχεται, κυρίως, από λογιστικές ταξινομήσεις, από τη φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από την περιοριστική εισοδηματική πολιτική και από τον «στραγγαλισμό» των δημοσίων επενδύσεων.


Δηλαδή, από πολιτικές επιλογές που ενισχύουν τις υφεσιακές τάσεις της Οικονομίας.


Και όχι από τη μείωση της σπατάλης.


Άλλωστε, σύμφωνα και με την τελευταία Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλά-δος, «η [δημοσιονομική] πρόοδος επιτεύχθηκε κυρίως με μέτρα οριζόντιας εφαρμογής, όπως περικοπή μι-σθών και συντάξεων και αύξηση φόρων, χωρίς ουσιαστικές βελτιώσεις στο μέγεθος και τις λειτουργίες του κράτους» [Τράπεζα της Ελλάδος, Νομισματική Πολιτική 2010-2011, Φεβρουάριος 2011, σελ. 20].


3ον. Αποδέχεται ότι οι αποκλίσεις στους στόχους οφείλονται, κυρίως, στη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση και στην επιδείνωση στα φορολογικά έσοδα λόγω της ασκούμενης πολιτικής.


4ον. Αγνοεί τη δημιουργία ενός τεράστιου «εσωτερικού χρέους», ύψους 5,4 δισ. ευρώ (μάλιστα ο πρώην Υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2010 υπερβαίνει το 13% του Α-ΕΠ).


Και όλα αυτά χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στο ύψος του χρέους και τη δυναμική του.


Χρέος το οποίο διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ το 2010, υψηλότερο κατά 15,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2009, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.


Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης είναι αδιέξοδη.


Και δεν μπορεί κανείς να αποκρύψει αυτή την πραγματικότητα από τους Έλληνες πολίτες.


Οι οποίοι άλλωστε και την βιώνουν στην πράξη καθημερινά.


ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) •Το θράσος τους δεν έχει όρια… - Άλλα 12 δις ευρώ ζητά η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ!!! – Υποστηρίζουν ότι αποτελούν περιουσία του Ταμείου τους!•Σκληρή ενδοκυβερνητική κόντρα… -Μπιρμπίλη εναντίον Παπακωνσταντίνου και τούμπαλιν!...•Τρέμουν στο ΠΑΣΟΚ… - Στη Βουλή σήμερα ο Άκης, αλλά ως….κατηγορούμενος!



ΑΥΓΗ •Κυβέρνηση «Σαμίνα»- Στον αυτόματο πιλότο του Μνημονίου έχει αφήσει τη διεύθυνση του σκάφους ο πρωθυπουργός•Από Ιούλιο – 250.000 εργαζόμενοι εκτός βαρέων και ανθυγιεινών•Δημόσιο – 40ωρο για τους υπαλλήλους, παγώνουν οι προσλήψεις


ΑΥΡΙΑΝΗ •Ζούμε μέρες Αργεντινής –Κίνδυνος ολοκληρωτικής κατάρρευσης της πραγματικής Οικονομίας και των τραπεζών πριν σκάσει το κανόνι της επίσημης χρεωκοπίας•Τροπολογία στη Βουλή- Αλλάζει το ωράριο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα•Δημόσια νοσοκομεία – Καταργήσεις κλινών και μπάχαλο με τα υλικά


ΒΡΑΔΥΝΗ • Αυθαίρετα – Κλειδώνει η ρύθμιση – Η «τακτοποίηση» θα γίνει ύστερα από διάλογο με τους φορείς•ΤΑ βλέμματα όλων στο Ζάππειο – Θέμα εκλογών θα θέσει ο Αντώνης Σαμαράς•Υγεία – Στα άκρα η κόντρα γιατρών – Λοβέρδου


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ •Νοκ άουτ στη λωρίδα της…γάζας –ΟΙ γιατροί εκθέτουν τον Λοβέρδο για τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία•Περνάει μπροστά η Ν. Δ.- Πανικός στο Μαξίμου από νέα δημοσκόπηση•Απώλεια ελέγχου – Η κυβέρνηση εκλιπαρεί την τρόικα να της επιτρέψει να εξειδικεύσει τα νέα μέτρα το κατακαλόκαιρο και να εφαρμόσει το Ενιαίο Μισθολόγιο τον Σεπτέμβριο


ΕΘΝΟΣ •Οι παγίδες της Εφορίας για τις αποδείξεις – Η οριστική ρύθμιση του υπ. Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις •Γ. Παπακωνσταντίνου- Τ. Μπιρμπίλη- Ηλεκτρισμένο ραντεβού για τη ΔΕΗ•Υπόθεση υποβρυχίων – Η ώρα του Άκη στη Βουλή


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ •Χλευάζουν τη Ν. Δ. οι Πασόκοι για την κριτική Σαμαρά στην απογραφή – Συμφωνούν όμως με τους Σαμαρικούς ότι η απογραφή ήταν εγκληματική και καταστροφική•Κυβέρνηση προς ιδιοκτήτες αυθαιρέτων – Θα πληρώσετε και θα σας συγχωρεθούν οι παρανομίες σας•Ντροπή κύριε Χρυσοχοίδη να παραπλανάς τον λαό για τις τιμές των καυσίμων – Ξεπέρασε και τους κορυφαίους προπαγανδιστές. Ντροπή


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ • Γκρέμισε το αυθαίρετο του Παπακωνσταντίνου – Η «πράσινη» Τίνα ακύρωσε την περαίωση του «τσάρου» και έκανε άνω – κάτω την κυβέρνηση•Μείωση αποδοχών και μετατάξεις εξπρές στο Δημόσιο – Όλοι οι υπάλληλοι μπαίνουν σε ένα φορέα και χάνουν τα επιδόματα των υπουργείων τους•Νέα Δημοκρατία – «Επιχείρηση τέλος» στην απογραφή ευθυνών


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ •Πέφτει η ταρίφα για τα αυθαίρετα – Προχωράει η ρύθμιση με χαμηλή εξαγορά για τακτοποίηση•Πρόστιμο για 6 επαγγέλματα αν δεν μπουν στον ΦΠΑ (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης)•Διαψεύδουν τον Λοβέρδο οι ελλείψεις (στα νοσοκομεία)


ΕΣΤΙΑ •Σκορποχώρι η Κυβέρνησις – Αυξανόμενα κρούσματα υπουργικών διαφωνιών•Διώρυγα στον Βόσπορο εξήγγειλε ο Ερντογάν •Η καταπολέμησις της φοροδιαφυγής


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ •Κρίσιμο δεκαήμερο αποφάσεων – «Ενώ πιέζουν οι αγορές, ο κ. Παπανδρέου καλείται να πείσει ότι το «στοίχημα» δεν έχει χαθεί•Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση και ΓΕΝΟΠ- Για το μέλλον της ΔΕΗ•Προ τελικών αποφάσεων – Διαφωνίες για το κλείσιμο των στρατοπέδων


ΤΑ ΝΕΑ •Φοροεισαγγελέας και σαρωτικοί έλεγχοι – Στο μικροσκόπιο γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, τραγουδιστές, εισοδηματίες•Χωρίς μισθό έως 4 μήνες – 30% των επιχειρήσεων δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους•Ο από Βορρά κίνδυνος (αυξημένα επίπεδα ραδιενεργών αερίων σε αντιδραστήρα του Κοζλοντούι)

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της



«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 6-7 με τίτλο :


«Περνάει μπροστά η Ν. Δ. και φέρνει ταραχή στο Μαξίμου»


ΓΙα πρώτη φορά σε μέτρηση η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά περνάει μπροστά, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων νέας δημοσκόπησης της VPRC που έγινε για το περιοδικό «Επίκαιρα». Ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. είναι μόλις στο 1% και αν είχε «μετρηθεί» και το κόμμα του Γιάννη Δημαρά Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, τότε η μεγάλη ανατροπή θα ήταν ήδη γεγονός. Και αυτό γιατί το κύριο σώμα των πολιτών που επιλέγουν το νεοσυσταθέν κόμμα του κ. Δημαρά έχει ως κομματική μήτρα το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης, μια και το 89% των πολιτών εκτιμά ότι στον τομέα της ακρίβειας επιδεινώθηκαν τα πράγματα τον τελευταίο χρόνο, ενώ στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης αντίστοιχη άποψη έχει το 70%. Γενικότερα, οι δείκτες αποδοχής της διακυβέρνησης εμφανίζονται μειωμένοι, αφού η ικανοποίηση από την διαχείριση της οικονομικής κρίσης μόλις και μετά βίας αγγίζει το 10% ενώ το 89% των πολιτών δηλώνει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του. Οι πολίτες, δικαιώνουν και την άποψη του προέδρου της Ν. Δ. Αντώνη Σαμαρά, μια και το 63% πιστεύει ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και ότι υπήρχαν και άλλες επιλογές. Στη δημοσκόπηση καταγράφεται και η ψήφος υπέρ των «άκρων» του πολιτικού συστήματος, μια και ενισχύεται τόσο η Άκρα Δεξιά, όσο και η Άκρα Αριστερά. … (το άρθρο συνεχίζεται)


Από την 3η σελίδα


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου}:


«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι το σύνθημα του Γ. Παπανδρέου… Να «αλλάζουμε» δεν το βλέπουμε… Να «βουλιάζουμε» όμως το βλέπουμε καθημερινά… . .. Βουλιάζουμε στα χρέη και στα δάνεια… Βουλιάζουμε στα σκουπίδια!... Βουλιάζουμε στη ρεμούλα και στα σκάνδαλα… Βουλιάζουμε στη φτώχεια… (Αλλά πάτο δεν βρίσκουμε…)


Από τη στήλη «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 5 με τίτλο :


«Οδεύοντας στον όλεθρο»


Έτσι όπως πάμε θα δεχθούμε και την αναδιάρθρωση ως αναγκαίο κακό, όπως τα νέα μέτρα, το ΔΝΤ και τόσα άλλα παλαιότερα. Παρακολουθώντας κάποιος τις εξελίξεις, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι μας πάνε εκεί που θέλουν κάποιοι, είτε αυτοί είναι κερδοσκόποι είτε τοκογλύφοι ή, ό,τι άλλο. Και η κυβέρνηση απλά κάθεται να διαψεύδει την αναδιάρθρωση, να πειραματίζεται με μέτρα πάνω στα μέτρα και να παρακολουθεί άβουλη την απογείωση των spreads (1.300+ χθες) και το βούλιαγμα του Χρηματιστηρίου (1.400- (πλην) χθες)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ » της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 7 με τίτλο :


«Ζάππειο ΙΙ: « Καταθέτουμε το πρόγραμμα και κοιτάμε μπροστά»»


Η απόφαση να γυρίσει σελίδα η Νέα Δημοκρατία είναι οριστική και αμετάκλητη. Στόχος του κόμματος της Κεντροδεξιάς είναι να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει λύση, ότι υπάρχει πρόταση, ότι υπάρχει πρόγραμμα και ελπίδα για να βγει ο τόπος από την κρίση. Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, «η Ν. Δ. προχωράει μπροστά. Ετοιμαζόμαστε για το Ζάππειο ΙΙ, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Όλα τα άλλα τα αφήνουμε πίσω. Εμείς θα καταθέσουμε το πρόγραμμά μας. Από κει και πέρα οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να το αξιοποιήσει. Καταρχήν πρέπει να το κρίνει ο λαός». Παράλληλα, ρίχνοντας το γάντι στην κυβέρνηση, θύμισε ότι η Ν.. Δ. είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως στο θέμα του ΦΠΑ, του συμψηφισμού των χρεών και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τις …ανακοινώσεις της πιτζάμας και όχι με το να αλλάξει πολιτική (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «Radar» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 12 με τίτλο :


«Καταδικασμένος ο «Καλλικράτης» χωρίς πόρους και αρμοδιότητες» »


Κ ριτική στην κυβέρνηση για τον «Καλλικράτη» άσκησε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν. Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό: «ΤΑ προβλήματα της αιρετής Περιφέρειας δικαιώνουν την κριτική που η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς άσκησαν, από την πρώτη στιγμή, στο εγχείρημα του «Καλλικράτη». Χωρίς τους αναγκαίους πόρους και σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών». ¨Όπως ανέφερε, αντί «η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να αναλώνεται σε ασκήσεις επί χάρτου, με σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, ας ασχοληθεί σοβαρά με τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στον «Καλλικράτη» με την εμπειρία της εφαρμογής του». Στη συνάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας έγινε εκτενής συζήτηση για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι πολίτες της Θεσσαλίας, οι κάτοικοι της Κεντρικής Ελλάδας υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Μνημονίου, που βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, οδηγεί την αγορά σε λουκέτα και πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας. Η απουσία αναπτυξιακής προοπτικής επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα στην αγορά, την ώρα που όλες οι προβλέψεις της κυβέρνησης διαψεύδονται και αναγκάζεται να λάβει νέα ατελέσφορα μέτρα», σημείωσε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού

Γ. Ραγκούσης: Εκπλήξεις στα στοιχεία για τα οικονομικά δήμων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης να ανακοινώσει τα στοιχεία για τα οικονομικά των δήμων και -όπως ο ίδιος σημείωσε στο MEGA- αναμένονται... εκπλήξεις!


Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε ότι πρόσφατα ο δήμαρχος της Ρόδου του ανέφερε ότι έχει επιπλέον 500 υπαλλήλους με την ενοποίηση που έκανε ο «Καλλικράτης» οι οποίοι μπορούν να διατεθούν σε υπηρεσίες του νησιού που έχουν ελλείψεις, όπως π.χ. το ΙΚΑ και το νοσοκομείο. Υπενθύμισε δε ότι πριν την ενοποίηση «έρχονταν οι δήµαρχοι στην Αθήνα και διεκδικούσαν θέσεις συµβασιούχων για να καλύψουν ανάγκες πραγματικά κενά».


Από Σεπτέμβριο οι νέοι μισθοί με το ενιαίο μισθολόγιο


Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφισθεί το επόμενο διάστημα και πάντως μέσα στο καλοκαίρι: "Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώσει τις εναλλακτικές προτάσεις και στόχος είναι να ψηφισθεί μέσα στο καλοκαίρι. Εφόσον αυτό καταστεί δυνατό οι δημόσιοι υπάλληλλοι θα λάβουν του νέους μισθούς τους από Σεπτέμβριο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.


Για «πόθεν έσχες»


Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, όπως σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις της επιτροπής για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών και τα οικονομικά των κομμάτων. Στις προτάσεις αυτές προβλέπεται και αναδρομικός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων.


Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, θα επιδιωχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Περί Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, η εφαρμογή του νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση «θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει πια και να λειτουργεί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα το Δημόσιο με έναν ηλεκτρονικό, άρα με έναν απλό απογραφειοκρατικοποιημένο τρόπο, και να παρέχει μία σειρά από υπηρεσίες, που σήμερα για να τις πάρει ο πολίτης πρέπει ή να ταλαιπωρηθεί στην ουρά ή, στην καλύτερη περίπτωση για αυτόν, να πάει στα ΚΕΠ».


Δηλαδή, με λίγα λόγια, ένας πολίτης ή μια επιχείρηση μπορεί «να παίρνει ηλεκτρονικά από το σπίτι του, από τον υπολογιστή του μία σειρά από υπηρεσίες».


Για το video της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών κάντε κλικ εδώ


Για να διαβάσετε πώς σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Ζώης τη συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών στο MEGA, αλλά και τι απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης στα λεγόμενά του για τα οικονομικά των ΟΤΑ, πατήστε εδώ.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Μας ''έρχονται'' Ντοµινίκ Στρος-Καν, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Όλι Ρεν

- Συνάντηση κορυφής για να επιβάλλουν πολιτική συναίνεση και εφαρμογή των μέτρων


- Θα έρθουν το πρώτο δεκαήμερο του Μαίου για 48 ώρες


Τα μεγάλα ''κεφάλια'' της τρόικας, δηλαδή ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντοµινίκ Στρος-Καν, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ μαζί με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν Όλι Ρεν, σχεδιάζουν να έρθουν στην Αθήνα το Μάιο για να εξασφαλίσουν πως η χώρα μας θα ακολουθήσει ένα πολύ αυστηρό οικονομικό πρόγραµµα.


Η συνάντηση κορυφής θα γίνει στη χώρα μας από τη μία για επικοινωνιακούς λόγους και από την άλλη γιατί θέλουν να ''αποσπάσουν'' υπογραφές πολιτικής συναίνεσης, αλά Πορτογαλία, για τις αναγκαίες αλλαγές.


Σύμφωνα με τα Νέα η άφιξη των ''μεγάλων'' θα γίνει είτε την 5η είτε την 9η Μαίου και θα διαρκέσει 48 ώρες.


Πάντως όσο και αν δεν επιβεβαιώνεται ακόμα από την κυβέρνηση η συνάντηση κορυφής στην Αθήνα, από τις Βρυξέλλες ''ψιθυρίζεται'' πως πιθανότατα θα ''φέρουν'' μαντάτα σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Εθνική τραγωδία εάν...

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η προειδοποίηση του πρώην προέδρου της Ελληνικής Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για τον τουρκικό κίνδυνο εναντίον της Θράκης και του Αιγαίου πρέπει να απασχολήσει τους πάντες. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυσή μας, ας διαβάσουμε τι δήλωσε ο Έλληνας πολιτικός που σε άπειρες περιπτώσεις έχει αποδείξει την ευαισθησία του για τα εθνικά θέματα:


«Εάν η χώρα δεν σταθεί όρθια αυτό το διάστημα, κι αν οι βλακείες περί κυβερνήσεων προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών, όλα αυτά που στο λαό καθημερινά εντυπώνουν στη συνείδηση, καταλαβαίνετε, μία κατάρρευση της οικονομίας θα είναι κατάρρευση της χώρας. Και δεν είμαι κανένας εθνικιστής, όπως μου έλεγαν από την αμερικάνικη πρεσβεία, στο CΒS, ότι ηγούμαι των εθνικιστών του ΠΑΣΟΚ, αλλά η Θράκη και το Αιγαίο δεν μπορούν να υπερασπιστούν από μία χώρα που είναι υπό κατάρρευση! Θα σημαίνει εθνική τραγωδία εάν όλοι αντί να είναι όπως είπα «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», δεν καταλάβουμε και ομαδικά και ατομικά κυρίως την ευθύνη». (8 Απριλίου 2011, Βουλή των Ελλήνων).


Η προειδοποίηση του κ. Κακλαμάνη έρχεται να προστεθεί στα ανησυχητικά σχόλια πολλών αναλυτών και άλλων πολιτικών, αλλά και να επιβεβαιώσει αυτό που δυστυχώς δεν μπορεί να αντιληφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός: ότι σε καιρούς χαλεπούς για την Ελλάδα, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες για την οικονομία, οι συζητήσεις για τα εθνικά θέματα παγώνουν αμέσως και όλοι συντάσσονται με τις προσπάθειες σωτηρίας της χώρας.


Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην εθνική υπόθεση του Αιγαίου και οποιαδήποτε προσπάθεια συμβιβασμού θα είναι εις βάρος της Ελλάδας, πέρα από το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών που συμμετέχουν στις συζητήσεις κυριαρχούνται από ηττοπάθεια. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Κύπρο.


Για διάφορους και διαφορετικούς λόγους ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται αντιμέτωπος με όλα τα κόμματα, εκτός του ΑΚΕΛ. Με βάση τις δημοσκοπήσεις έχει απέναντί του το 70-75% του πληθυσμού και οπωσδήποτε δεν ισχύει ούτε στηρίζεται σε οποιαδήποτε απόδειξη ο ισχυρισμός πως για το εθνικό θέμα οι ψήφοι των ακελικών και του Δημοκρατικού Συναγερμού θα βοηθήσουν στην αποδοχή του νέου σχεδίου που «κατασκευάζεται» στις κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματεύσεις.


Όπως απέδειξε η ιστορία του δημοψηφίσματος του 2004, όταν πρόκειται για σοβαρό εθνικό θέμα τα κυπριακά κόμματα δεν ελέγχουν τους οπαδούς τους, οι οποίοι περιέργως στις βουλευτικές και στις προεδρικές εκλογές επιστρέφουν στο μανδρί.


Όπως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έτσι και ο κ. Χριστόφιας επιμένει να διαπραγματεύεται με έναν αντίπαλο ο οποίος επιζητεί να εξασφαλίσει και άλλες υποχωρήσεις και αρνείται να επιστρέψει έστω και 1% αυτών που κέρδισε στον σικέ πόλεμο του 1974. Ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι κτυπά το κεφάλι του στον τοίχο και το χέρι του στο μαχαίρι.
Η πολιτική της συνέχισης των διαπραγματεύσεων ρίχνει νερό στο μύλο των τουρκικών αξιώσεων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η άρνηση του κ. Παπανδρέου να οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εξυπηρετεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Όταν η Αθήνα δεν απαντά τώρα με πράξεις την επιθετικότητα της Τουρκίας, ίσως αναγκαστεί το καλοκαίρι να αντιμετωπίσει με άλλα μέσα τους φίλους της στην Άγκυρα. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να το πράξει με δεδομένη την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας...


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:


Όταν θα φύγεις από το Μέγαρο αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι αυτοί που σε παρασύρουν στα απανωτά λάθη που κάνεις τους τελευταίους μήνες, θα σε εγκατελείψουν. Δίπλα σου θα μείνουν μόνο οι αγνοί σου φίλοι, οι οποίοι στη διάρκεια της προεδρικής σου θητείας έκαναν ένα βήμα πίσω αφού δεν ενδιαφέρονταν για «οφίκια» και «συμβόλαια». Βέβαια, υπάρχει ακόμα χρόνος. Πάρε μία βαθιά αναπνοή όταν θα ανέβεις στο Κελλάκι, κάνε την αυτοκριτική σου και άλλαξε ρότα.


Οι πλείστοι που σε υποστήριξαν στις εκλογές, το έκαναν επειδή είχες σχέδιο να ενώσεις το λαό και την Κύπρο. Έτσι κι αλλιώς, οι πλείστοι που σε περιτριγυρίζουν εσχάτως, υποστήριξαν τον αντίπαλό σου και το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν. Εκτός εάν έχει δίκιο ο Φράνκι της αμερικανικής πρεσβείας, που ισχυρίζεται στα κείμενά του ότι μετάνιωσες που στήριξες το «όχι» στο δημοψήφισμα...


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:


Είδες Σωκράτη πόσο άσχημο πράγμα είναι να εκτοξεύουν εναντίον σου ψεύτικες κατηγορίες τα «καλόπαιδα» των πρεσβειών; Στα έλεγα αλλά δεν άκουγες. Ακόμα δεν έχεις δει τα χειρότερα...

Ένας χρόνος Μνημόνιο

Στις 23 Απριλίου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την υπαγωγή της χώρας στην Τρόικα, προαναγγέλλοντας «μία νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό».


Με την απόφαση εκείνη, ο Πρωθυπουργός διέψευδε έμπρακτα τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δηλώσεις του, ότι «Λεφτά Υπάρχουν».


Όπως, επίσης, και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μπούμε στο ΔΝΤ.


Ο ίδιος λίγους μήνες πιο πριν (3 Ιουνίου 2009) δήλωνε κατά λέξη: «Το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, ούτε για την αποτελεσματικότητά του…Ουσιαστικά κόβει το μέλλον της χώ-ρας…Ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση».


Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 6 Μαΐου, η συμμαχία των προθύμων υπερψήφιζε το Μνημόνιο. Ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πλην Γ. Δημαρά, Β. Οικονόμου και Σ. Σακοράφα) οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και η Ντ. Μπακογιάννη. Την ίδια εκείνη ημέρα το spread έφτανε τις 1028 μονάδες βάσης.


• Οι θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά δικαιώνονται στο ακέραιο. Σταδιακά μάλιστα υιο-θετούνται ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνομολογούν ότι το «Μνημόνιο δεν βγαίνει» και είναι ανάγκη «να υπάρξει αλλαγή πολιτικής».


• Από την υπογραφή του Μνημονίου έως σήμερα μεσολάβησαν 3 επικαιροποιήσεις, σε κάθε μία από τις οποίες προστίθενται νέες δεσμεύσεις και πρόσθετα επώδυνα μέτρα. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικο-νομικών, τον περασμένα Μάιο, ότι «δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα» και ότι «αν χρειάζονταν αυτό θα σήμαινε αποτυχία» έχουν διαψευστεί στην πράξη και μάλιστα πολλές φορές έως τώρα.


Όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ διαψεύδονται. Πέφτουν έξω σε όλα.


Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής επιβεβαιώνεται καθημερινά αφού:


 Η οικονομία έχει μπει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.


 Το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο.


 Το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του.


 Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.


 Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται.


 Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται.


 Ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται.


 Μέτρα κοινωνικής προστασίας δεν λαμβάνονται.


 Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται


 Οι σπατάλες συνεχίζονται.


 Οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν.


 Τα μέτρα ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα.


Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό με την κυβέρνηση Παπανδρέου να πέφτει έξω σε όλες τις προβλέψεις της. Συγκεκριμένα:


1ον. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν, το 2010, κατά 5,5%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για αύξηση κατά 13,7%.


Το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 8%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κα-τά 8,5%!


Παρατηρείται, συνεπώς, μία υστέρηση 2 δισ. ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου, ή κατά 1,4 δισ. ευρώ από το στόχο που είχε θέσει η Κυβέρνηση για το τρίμηνο! Είναι μάλιστα χαμηλότερα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου!


2ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν, το 2010, κατά 12%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για μείωση κατά 4%. Μάλιστα οι δαπάνες του Προγράμματος εμφανίζονται μειωμένες κατά 55% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%!!!


Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να το χρησιμοποιεί για να καλύψει μέρος από την μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.


3ον . Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,5% (ή κατά 538 εκατ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως λόγω των, αναμενόμενα, υψηλότερων τόκων και της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης.


Πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεών τους (π.χ. ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έχουν ήδη απορροφήσει, από το πρώτο τρίμηνο το 46,9% και το 42,4% αντίστοιχα των πόρων του 2011 και αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο έτος).


4ον. Η ύφεση βαθαίνει περισσότερο και διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα προσδοκώμενα επίπεδα (στο 4,5% για το 2010 έναντι στόχου για 4% και αναθεωρημένου 4,2%). Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο τρίμη-νο του 2010 «έτρεχε με 6,6%! Πρόκειται για πρωτοφανή, σε ένταση και έκταση, συρρίκνωση της Ελληνι-κής οικονομίας, τη μεγαλύτερη από το 1975.


5ον . Το «Μνημόνιο» προέβλεπε έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Στη συνέχεια ο στόχος αναθεωρή-θηκε στο 9,4% του ΑΕΠ. Σήμερα φτάσαμε αυτός να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ, παρά τη λήψη μέτρων εκτός «Μνημονίου», την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη δημιουργία ενός τεράστιου «εσωτερικού χρέους», ύψους 5,4 δισ. ευρώ μόνο για το 2010.


Όμως και το πρώτο τρίμηνο του 2011 το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικού Προϋπολο-γισμού και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) παρουσιάζεται αυξημένο κατά 7,5%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!


6ον. Ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε», το Δεκέμβριο, στο 5,2%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για 1,9% το 2010. Το μήνα Μάρτιο ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 4,5% που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Εσθονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


7ον. Η ανεργία το 2011 κινείται πάνω από το 15%. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. αυτή εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στο 15,1%.


ΜΕΤΡΑ


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε το 2010 πολλά επώδυνα μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν στον Προϋπο-λογισμό του 2010, ούτε καν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα έλαβε επι-πλέον, μέτρα περίπου 13 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2010 με τις αυξήσεις της έμμεσης φο-ρολογίας, 4,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο στο σχετικό «πακέτο» μέτρων, 5,8 δισ. ευρώ το Μάιο με την υπογραφή του «Μνημονίου», 1 δισ. ευρώ το Νοέμβριο).


Μέτρα όπως είναι, μεταξύ πολλών άλλων:


• Η αύξηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).


• Οι απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.


• Η οριζόντια περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων.


• Η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.


• Η αναστολή χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.


• Η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.


Τα μέτρα όμως δεν σταματούν ούτε το 2011! Το «Μνημόνιο» προέβλεπε μέτρα 9,1 δισ. ευρώ για το 2011, ο προϋπολογισμός επιβάλλει πρόσθετα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ η Τρόικα, σήμερα, αναζητά νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ, εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στους πρώτους 2 μήνες του έτους. Συνεπώς, από τα 9,1 δισ. ευρώ φτάσαμε στα 17,3 δισ. ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το ύψος των πρόσθετων μέτρων εξαιτίας της νέας υστέρησης των δημοσιονομικών μεγεθών του 2010.


«ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη φορολογική της πολιτική και με την πρακτική του «δεν πληρώνω», τι-μωρεί την επιχειρηματικότητα, αυξάνει τα «λουκέτα» στην αγορά και συντελεί στη διόγκωση της ανεργί-ας.


Συγκεκριμένα:


• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, τον Ιανουάριο, ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος, κηρύσσοντας ουσια-στικά μια «άτυπη» στάση πληρωμών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.


• Η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων έχει μονιμοποιηθεί και επηρεάζει τη βιωσιμότητα επιχειρή-σεων σε περίοδο μειωμένων κερδών και περιορισμένης ρευστότητας. Αυτή διαμορφώθηκε στα 800 εκατ. ευρώ το 2010, και αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ το 2011, παρά τη μειωμένη περυσινή, έναντι του 2009, κερδοφορία των επιχειρήσεων.


Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου, οι ζημιογό-νες επιχειρήσεις να είναι περισσότερες από τις κερδοφόρες. Μάλιστα, 265 εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν ζημίες ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ το 2010, έναντι κερδών ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2009.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στόχους της

Η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στό-χους της τόσο για το χρέος όσο και το έλλειμμα.


Το χρέος διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ το 2010, υψηλότερο κατά 15,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2009, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.


Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ το 2010, πολύ υψηλότερο από τις Κυβερνητικές εκτιμή-σεις.


Αρχικές εκτιμήσεις του «Μνημονίου» για έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ, και αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ το 2010.


Και αυτό παρά τη λήψη μέτρων εκτός «Μνημονίου», την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημο-σίων Επενδύσεων και τη δημιουργία ενός τεράστιου «εσωτερικού χρέους», ύψους 5,4 δισ. ευρώ (μάλιστα ο πρώην υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2010 υπερβαίνει το 13% του ΑΕΠ).


Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των εσόδων λόγω της φορολογικής επιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Έσοδα τα οποία αυξήθηκαν μόλις κατά 5,5% το 2010, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για αύξηση κατά 13,7% (μάλιστα τα έσοδα έχουν ήδη μειωθεί κατά 8% το πρώτο τρίμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%!)


Αυτές οι αποκλίσεις έναντι των στόχων θα οδηγήσουν στη λήψη νέων μέτρων για εφέτος.


Συμπληρωματικών μέτρων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η νέα «τρύπα» στο έλ-λειμμα.


Μέτρα τα οποία, εάν προστεθούν στα 14,3 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού και στα 3 δισ. ευρώ του Μεσο-πρόθεσμου Πλαισίου, ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό περίπου στα 20 δισ. ευρώ για το 2011 (από 9,1 δισ. ευρώ στο «Μνημόνιο»).


Περισσότερα από τα διπλάσια μέτρα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων!!!


Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη.


Η ύφεση είναι βαθιά και παρατεταμένη, το έλλειμμα δεν μειώνεται με βιώσιμο τρόπο, το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, η ανερ-γία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται.


Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα.


Απαιτείται αλλαγή πολιτικής.

Μόνο θυσίες του λαού

Ένα χρόνο μετά την προσφυγή της χώρας μας στο Μνημόνιο, τα Οικονομικά και Κοινωνικά αδιέξοδα πα-ραμένουν.


Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας μετρούν μόνο θυσίες.


• Όλες οι συντάξεις – ακόμα και οι πολύ μικρές – μειώθηκαν, ενώ καταργήθηκαν η 13η και η 14η σύντα-ξη.


• Αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης – στα 40 χρόνια δουλειάς – και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.


• Μειώθηκε η αμοιβή της υπερωριακής εργασίας κατά 20%.


• Θεσμοθετήθηκαν οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις για να μειωθούν οι μισθοί στον Ιδιωτικό Τομέα.


• Καθιερώθηκαν Ετήσιες Συμβάσεις Μαθητείας με αμοιβή κάτω από τον κατώτατο μισθό.


• Αυξήθηκε το επιτρεπτό όριο απολύσεων από το 2% στο 5% και μειώθηκε η αποζημίωση των απολυμέ-νων μέσα από τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης.


• Επεκτάθηκε o χρόνος δοκιμαστικής περιόδου εργασίας από 2 σε 12 μήνες, διάστημα στο οποίο η από-λυση δεν συνοδεύεται από αποζημίωση.


• Αυξήθηκε σε 9 μήνες (από 6) η περίοδος που επιτρέπεται η εκ περιτροπής απασχόληση. Και εκ περιτρο-πής απασχόληση σημαίνει λιγότερες ημέρες και ώρες εργασίας και μειωμένο μισθό.


• Καταργήθηκε η προσαύξηση του 7,5% γι’ αυτούς που εργάζονται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα. Κό-πηκαν, δηλαδή, 31 λεπτά για κάθε ώρα εργασίας των πιο χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων.


• Καταργήθηκε, επίσης, η προσαύξηση της αμοιβής κατά 10% για την υπερωρία των μερικά απασχολου-μένων.


Κόπηκαν, δηλαδή, 41 λεπτά από την υπερωρία εκείνων των εργαζομένων που ο μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ.


Συμπερασματικά οι πολιτικές του Μνημονίου, μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και των συντα-ξιούχων.


Αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας.


Απειλούν την κοινωνική συνοχή.


Ανατρέπουν τις ισορροπίες στην αγορά εργασίας.


Μειώνουν την προστασία των εργαζομένων, χωρίς κοινωνικά αντίβαρα.


Επενδύουν στην έκπτωση της εργασίας, εγκλωβίζοντας την Οικονομία σε μια παγίδα χαμηλών εισοδημά-των και αναιμικών αναπτυξιακών επιδόσεων.


Ήδη η ανεργία εκτινάχθηκε πάνω από το 15% και οι άνεργοι ξεπερνούν τις 800.000.


Η ύφεση για το 2010 διαμορφώθηκε στο -4,5%.


Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 4% και «ροκανίζει» τα εισοδήματα.
Η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται καθημερινά για την επιλογή της να καταψηφίσει το πρόγραμμα του Μνημονίου. Κι αυτό γιατί, οι ρυθμίσεις του έχουν έντονα αντιαναπτυξιακά, άδικα και αναποτελεσματικά χαρακτηριστικά.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ (ΤΩΡΑ) ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Με νέο δάνειο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ή από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας θα λυθεί το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόβλημα του 2012 και η (αναπόφευκτη) αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» πιστωτών θα αφεθεί για αργότερα, μέσα στο 2013, εκτιμούν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας BNP-Paribas, σε μια ανάλυση σαφώς πιο «ψύχραιμη» από τις αντίστοιχες των αγγλοσαξονικών τραπεζών.



Η κορυφαία γαλλική τράπεζα χαράσσει στην ανάλυσή της μια ευρωπαϊκή... «γραμμή Μαζινό» (ελπίζοντας, βέβαια, να μην έχει την τραγική κατάληξη της ιστορικής γραμμής Μαζινό...) στα σενάρια άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την φάση, καθώς οι αγγλοσάξονες αναλυτές και αρκετοί αναλυτές και κυβερνητικά στελέχη από το Βερολίνο μοιάζουν να συναγωνίζονται σε μια ιδιότυπη κούρσα, για το ποιος θα προβλέψει την πιο γρήγορη αναδιάρθρωση.


Τα βασικά συμπεράσματα του σημειώματος που μοίρασε στους πελάτες της στις 21 Απριλίου η γαλλική τράπεζα, η οποία, σημειωτέον, έχει αρκετά υψηλή έκθεση σε ελληνικό χρέος, έχουν ως εξής:


- Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, σε ρήξη με την επίσημη γραμμή, υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους πριν από το 2013. Βασικές αρχές ενισχύουν το συμπέρασμα της αγοράς ότι η αναδιάρθρωση είναι δυνατόν να συμβεί σε κάποιο χρονικό σημείο. Αν συμβεί αυτό θεωρούμε ότι είναι απίθανη πριν από το 2013.


- Το κόστος μιας τέτοιας επιλογής, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης επίπτωσης σε άλλα περιφερειακά κράτη και στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης, υπερβαίνει κατά πολύ τα οφέλη της σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η υπόθεση της εθελοντικής αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιο ελκυστική, αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα.


- Ως εκ τούτου, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναδιάρθρωση, τελικά βλέπουμε ακόμα ως πιο πιθανή λύση για τα χρηματοδοτικά ελλείμματα στην Ελλάδα το 2012 μια επιπλέον ενίσχυση από την ΕΕ και το ΔΝΤ και/ή αγορά ομολόγων από το EFSF.


Οι αναλυτές της BNP τονίζουν ότι η χαλαρή δημόσια συζήτηση για το ελληνικό χρέος επιβαρύνει την κατάσταση στις αγορές, την ώρα μάλιστα που την ανασφάλεια ενισχύει η εκλογική επιτυχία του φινλανδικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Αληθινοί Φινλανδοί». Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην Die Welt έσπασε για πρώτη φορά την επίσημη γραμμή, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Αντίθετα, άφησε να εννοηθεί ότι είναι δυνατή και θα μπορούσε να συμβεί πριν από την εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το 2013, έστω και σε εθελοντική βάση.


Σύμφωνα με τη γαλλικής προέλευσης ανάλυση, η αγορά πιστεύει στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εδώ και πολύ καιρό και αυτή η πεποίθηση ενισχύεται από τα συμπεράσματα των αναλυτών της BNP. «Η δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για να φέρει πίσω το χρέος σε βιώσιμη πορεία η Ελλάδα είναι υπερβολική και μη βιώσιμη σε κοινωνικό επίπεδο», τονίζουν.


«Πράγματι», επισημαίνουν, «οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, σύμφωνα με σχετικά ήπιες παραδοχές για το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των επιτοκίων, η Ελλάδα θα χρειαστεί κατά μέσο όρο πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 6% του ΑΕΠ για την επόμενη εικοσαετία. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, κάτι που προκύπτει κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία. Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός οικονομιών (και κυρίως πλούσιες σε φυσικούς πόρους χώρες) μπόρεσαν να διατηρήσουν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού για περισσότερα από τέσσερα χρόνια». Σε σχετικό πίνακα της έκθεσης βλέπουμε ότι από τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο η Νορβηγία πέτυχε τόσο υψηλά πλεονάσματα για μια περίοδο έξι ετών (2004-9), βασιζόμενη όμως στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας.


Ενόψει της βάσιμης εκτίμησης ότι είναι απίθανο στο μέλλον το ελληνικό χρέος να χρηματοδοτηθεί με μεταβιβάσεις πόρων από τις πλούσιες χώρες της ευρωζώνης, οι αναλυτές της BNP συμπεραίνουν ότι το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι να χρειασθεί στο μέλλον ένα «κούρεμα» του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο.


Όμως, η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι πιθανό να γίνει πριν από το 2013, παρότι υπέρ αυτού του σεναρίου διατυπώνονται αρκετά επιχειρήματα: θα τελειώσει γρήγορα το «κεφάλαιο Ελλάδα» για τις αγορές και θα υποχωρήσει η αβεβαιότητα, ενώ θα πάψουν να έχουν ιδιαίτερη σημασία οι σχεδόν βέβαιες αποτυχίες στην εφαρμογή του μνημονίου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι απίθανο το 2012 να βρει πρόσβαση στην αγορά για να δανεισθεί τα 40 δισ. ευρώ που θα χρειασθεί για να αποφύγει τη χρεοκοπία, δεδομένου ότι από τις συνολικές δανειακές ανάγκες των 66,6 δισ. ευρώ μόνο 24 δισ. ευρώ καλύπτονται από το διεθνές δάνειο των 110 δισ. ευρώ και άλλα 3 δισ. ευρώ προβλέπεται να αντληθούν από ιδιωτικοποιήσεις.


Παρότι θεωρητικά η αναδιάρθρωση θα έχει πλεονεκτήματα, στην πράξη θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα:


- Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να τις βοηθήσει. Επιπλέον, ακόμη και αν δεν υπάρξει μαζική φυγή καταθέσεων, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, επειδή θα «κουρευτεί» η αξία των ομολόγων που έχουν δεσμεύσει στην ΕΚΤ. Είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει η Τράπεζα της Ελλάδος να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις, αφού και η ίδια η ΤτΕ στηρίζεται τελικά σε κεφάλαια που θα μπορεί να αντλήσει μόνο από το Δημόσιο.


- Οι παρενέργειες στην πραγματική οικονομία από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι πολύ σοβαρότερες από τις επιπτώσεις της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, εκτιμά η BNP.


- Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην Ισπανία, όπως έδειξε η αύξηση των spread των ισπανικών ομολόγων στη διάρκεια των τελευταίων ημερών της δημόσιας συζήτησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


- Ούτε και θα πρέπει να υποτιμούνται οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες, που σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών έχουν συνολικές απαιτήσεις από την Ελλάδα (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ύψους 154 δισ. ευρώ.


Με βάση αυτές τις υποθέσεις, εκτιμά η BNP, το κόστος μιας πρόωρης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα είναι μεγαλύτερο από τα προσδοκώμενα οφέλη. Αντίθετα, αν αυτή αναβληθεί για το 2013, οι τράπεζες και οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης θα έχουν άλλα δυο χρόνια για να προστατευθούν από τις συνέπειες της πρώτης αναδιάρθρωσης χρέους της ευρωζώνης.


Σχετικά με το σενάριο της απλής επιμήκυνσης, η BNP εκτιμά ότι αυτή θα έχει σαφώς μικρότερες επιπτώσεις και πιθανότατα μπορεί να γίνει ανεκτή με τα σημερινά δεδομένα. Στην περίπτωση αυτή, όμως, είναι αμφίβολο ποια οφέλη θα έχει πραγματικά η Ελλάδα, αφού με μια απλή επιμήκυνση δεν θα επανέλθει το χρέος σε βιώσιμη τροχιά και οι αγορές θα συνεχίσουν να προεξοφλούν ότι το 2013 δεν θα αποφευχθεί το «κούρεμα» των πιστωτών.


Το συμπέρασμα των αναλυτών της τράπεζας είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες, όσο χαλάρωνε η πίεση των αγορών, βρήκαν ευκαιρία οι πολιτικοί της ευρωζώνης να εκφράσουν τις εθνικές διαφορές τους. Όμως, η συζήτηση που άνοιξε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους οδηγεί σε διεύρυνση των spread σε άλλες περιφερειακές χώρες, με πρώτη ασφαλώς σε σημασία την Ισπανία, γι’ αυτό και πολύ σύντομα, όπως εκτιμά η γαλλική τράπεζα, οι πολιτικοί θα υποχρεωθούν να επανέλθουν να επιβεβαιώσουν την αρχική ευρωπαϊκή γραμμή κατά της αναδιάρθρωσης χρέους σε χώρες της ευρωζώνης. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι καλυφθεί η χρηματοδοτική «τρύπα» της Ελλάδας με ένα νέο δάνειο το 2012, πιθανότατα με αγορά ομολόγων από το EFSF, ώστε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να γίνει σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το 2013.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) •Η Τίνα Μπιρμπίλη επιμένει…. – Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων – Αφήνει ανοιχτό και το τελικό σχέδιο για την Κερατέα…•Για την αύξηση του ελλείμματος στο 10,5% - Όλα τα κόμματα εναντίον της κυβέρνησης- Και στα 329 δις ευρώ το χρέος!•Με «σφαγή» αντιφρονούντων στον Δήμο της Αθήνας – Άρχισε τις πολιτικές διώξεις ο Καμίνης



ΑΥΓΗ •Άρον – άρον σταύρωσον αυτούς – Το έλλειμμα του 2010 ξέφυγε στο 10,5% προσθέτοντας 24,2 δις ευρώ στο χρέος που απογειώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ…•Τίνα Μπιρμπίλη: - Κανένας περιβαλλοντικός μανδύας για εισπρακτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις από τα αυθαίρετα•Συρία – Αιματηρή καταστολή


ΑΥΡΙΑΝΗ •Ενώ ο οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ ζητάει αναδιάρθρωση τώρα με κούρεμα των ομολόγων 50% γιατί έχουμε χρεωκοπήσει… - Τσίρκο η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα στην κατάρρευση•Πρόσθετα μέτρα 3 δις ευρώ για το έλλειμμα •Έρευνα Ιταλών για τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας


ΒΡΑΔΥΝΗ •Σαρώνουν μισθούς και συντάξεις – Ο κύβος ερρίφθη εν όψει της επίσκεψης της τρόικας•Στον πίθο των Δαναΐδων οι θυσίες – Επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3 δις λόγω αναθεώρησης του ελλείμματος•Νέα Δημοκρατία – Σφοδρή επίθεση για το έλλειμμα


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ •Κεφαλικός «φόρος» για τους αγρότες – Παραγωγοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – Ο ΕΛΓΑ τους καλεί (με…ραβασάκια) να πληρώσουν 1.000 έως 4.000 ευρώ για ασφάλιστρα•10,5% το έλλειμμα!- Η παταγώδης αποτυχία του Γ. Παπακωνσταντίνου φέρνει επιπρόσθετα μέτρα 4 δις ευρώ μέσα στο 2011•Η Τίνα τσαλακώνει Γιώργο – Χαστούκι στο Μαξίμου: Αρνείται περαίωση στα αυθαίρετα


ΕΘΝΟΣ •Εμφύλιες συρράξεις σε κυβέρνηση- Ν. Δ.- Αυθαίρετα και απογραφή διχάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα•Ενώ έρχεται η τρόικα…- Επιμήκυνση… νηστείας φέρνει το έλλειμμα•Άλμα τιμών – Άγγιξε τα 2 ευρώ η αμόλυβδη!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ •Ενώ επιτίθεται εναντίον της γενιάς του Πολυτεχνείου – «Βόμβες» κατά Γιώργου από τον πρώην υπουργό Θ. Μικρούτσικο•Εμφύλιος στελεχών σκοτώνει τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ •Σοκ και δέος από την ανικανότητα των οικονομικών εγκεφάλων της κυβέρνησης (έλλειμμα, δημόσιο χρέος)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ •Χτυπούν με φόρους τον τουρισμό! – Η κυβέρνηση φέρνει εσπευσμένα από την 1η Ιουλίου μέτρα 8 δις ευρώ μήπως και κλείσει τις μαύρες τρύπες 2010- 2011•Αντάρτικο Τίνας για νομιμοποίηση αυθαιρέτων – «Εισπράξτε τα πρόστιμα, αλλά χωρίς περιβαλλοντικό μανδύα»•Παταγώδης αποτυχία για «τσάρο»- «Τρόικα»- Στο 10,5% το έλλειμμα του 2010. Μέσα σε 2 μήνες διαψεύσθηκαν


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ •Έφοδος σε νοσοκομεία, Ταμεία, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή – Με έλλειμμα 10,5%, η κυβέρνηση εφορμά για να πάρει 11,2 δις•Τριπλή αντίδραση Μπιρμπίλη με άρωμα αποχώρησης•Σύμβουλος Μέρκελ: - Δεν τα καταφέρνετε χωρίς αναδιάρθρωση


ΕΣΤΙΑ •Πλήρης αποτυχία με το έλλειμμα –Το έτος 2010 παρέμεινε στο 10,5% του ΑΕΠ•Το ΕΒΕΑ για το Μνημόνιο (οδηγεί σε αδιέξοδα, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ…)•Σύγκρουσις για το έλλειμμα


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ •Το έλλειμμα οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα – Διαμορφώθηκε το 2010 στο 10, 5% του ΑΕΠ, αντί της εκτιμήσεως 9,6% από την τρόικα•Ανυποχώρητη για αυθαίρετα και ΔΕΗ η Μπιρμπίλη – Αντίθεση σε ρύθμιση για αύξηση εσόδων•Πληθώρα σεναρίων αναδιάρθρωσης – Εκτοξεύθηκαν τα SPREADS


ΤΑ ΝΕΑ •Μαζικές μεταθέσεις για γιατρούς του ΕΣΥ- Σχέδιο της Επιτροπής Σοφών για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα νοσοκομεία…•Η Τίνα για τα αυθαίρετα: - Δεν αυθαιρετώ!•Νόμος – εξπρές για τα βαρέα – 250.000 εργαζόμενοι εκτός λίστας από τον Ιούλιο

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 12 με τίτλο :


«Επιβεβαίωση Ν. Δ. περί αναποτελεσματικότητας του Μνημονίου – Στόχος του Σαμαρά η δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας στην κοινωνία και την αγορά»


Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του επικαιροποιημένου προγράμματος της Ν. Δ. για την έξοδο από την κρίση και την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2010 με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 10,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, και το χρέος να εκτινάσσεται στο 142,8% του ΑΕΠ, υψηλότερο κατά 15,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2009, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της Ν. Δ. Παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, το Μνημόνιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε λουκέτα στην αγορά. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει εντείνει τις συσκέψεις και τις επαφές του με το οικονομικό του επιτελείο, με το οποίο συναντάται ακόμα και στο σπίτι του με στόχο την ολοκλήρωση της πρότασής του, καθώς το νέο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος θέλει όχι μόνο να προτείνει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις αλλά να δημιουργεί και ένα κλίμα αισιοδοξίας στην κοινωνία και την αγορά, κάτι που, όπως πιστεύει ο πρόεδρος της Ν. Δ., είναι απαραίτητο για να βγει η χώρα μια ώρα γρηγορότερα από την κρίση. Οι τελευταίες ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος εξάλλου αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή, κάτι το οποίο όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση αλλά προφανώς και να κατανοήσει. «Η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στόχους της, τόσο για το χρέος όσο και για το έλλειμμα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν. Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις του Μνημονίου για το έλλειμμα έφταναν στο 8,1% του ΑΕΠ και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού στο 9,4%, τελικά το έλλειμμα έφτασε στο 10,5% του ΑΕΠ. Στη Ν. Δ. επισημαίνουν η απόκλιση κατά μία μονάδα έγινε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε και στη λήψη σειράς μέτρων εκτός Μνημονίου, στην περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη δημιουργία Επενδύσεων και στη δημιουργία ενός τεράστιου «εσωτερικού χρέους», ύψους 5.4 δις ευρώ. Ήδη στη Ν. Δ. κάνουν λόγο για συμπληρωματικά μέτρα ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ , προκειμένου να καλυφθεί η νέα «τρύπα» στο έλλειμμα, μέτρα τα οποία, αν προστεθούν στα 14,3 δις ευρώ του Προϋπολογισμού και στα 3 δις ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό στα 20 δις ευρώ για το 2011. Αν κανείς αναλογιστεί πως τα μέτρα του αρχικού Μνημονίου έφταναν τα 9,1 δις ευρώ, τότε είναι σαφές πως μιλάμε ήδη για διπλάσια μέτρα από τις αρχικές εκτιμήσεις.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 6-7με τίτλο :


«Η εαρινή επίθεση της Ν. Δ. προ των πυλών»


Τα μανίκια έχουν σηκώσει στη Νέα Δημοκρατία για να είναι όλα έτοιμα για το Ζάππειο ΙΙ, που θα αποτελέσει όχι μόνο το «πακέτο θέσεων» για απεμπλοκή από το Μνημόνιο, αλλά επί της ουσίας την «πρόταση εξουσίας» του Αντώνη Σαμαρά. Στη Ν. Δ. ποντάρουν στην παρουσίαση, που αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαΐου, και την αποσυνδέουν από τις όποιες κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς δεν θέλουν να ερμηνευθεί ως μια αντιπολιτευτική πράξη, αλλά ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ήδη οι συσκέψεις έχουν πυκνώσει μεταξύ της ομάδας του οικονομικού Επιτελείου, που έχει συγκεντρώσει τις θέσεις όλων των τομεαρχών του αντιπροέδρου του κόμματος Σταύρου Δήμα, και των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά. >Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έχει την πλήρη εικόνα του Ζαππείου ΙΙ, μια και ο ίδιος έχει προεδρεύσει σε συσκέψεις τόσο στο πατρικό του στη Μουρούζη όσο και στο σπίτι του στην Κηφισιά, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της Ν. Δ. Γιάννη Μιχελάκη, του συμβούλου του επί των οικονομικών θεμάτων Χρύσανθου Λαζαρίδη, του συμβούλου του προέδρου της Ν. Δ. καθηγητή πανεπιστημίου Γιάννη Μουρμούρα και των αναπληρωτών τομεαρχών Χρήστου Σταϊκούρα , Νότη Μαρτάκη και Γιάννη Βρούτση. Η κεντρική φιλοσοφία της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας θα εδράζεται στο να είναι ρεαλιστικές οι θέσεις της, άμεσα εφαρμόσιμες και να απαντούν σε συγκεκριμένα ζητήματα και όχι να είναι ένα θεωρητικό κείμενο με «στρογγυλεμένες» προτάσεις που δεν πείθουν κανέναν. Αυτός είναι ο λόγος που στη Συγγρού δεν επαναπαύονται στα όποια λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης, καθώς εκτιμούν ότι είναι πλέον η ώρα να προχωρήσει στην εαρινή αντεπίθεσή της η Νέα Δημοκρατία κρατώντας δικούς της άσους, που θα δείχνουν ότι, όταν μιλά για άλλο μίγμα πολιτικής, αυτό υπάρχει, είναι συγκεκριμένο, εφαρμόσιμο και κυρίως «Χειροπιαστό». Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει μελετήσει θέσεις και προτάσεις, τόσο του Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι όσο και του Ισπανού ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι. Δύο είναι οι κεντρικοί πυλώνες των θέσεων της Ν. Δ. (ενίσχυση των χαμηλόμισθων – μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών), που θα συγκλίνουν στο ότι λύση υπάρχει και αυτή είναι το δίπολο Ανάπτυξη – Αποτελεσματικότητα. <Ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες, πρώτα απ όλα γιατί δεν θα γίνονταν πιστευτές οι θέσεις του και θα κατέληγαν μπούμερανγκ. Οι προτάσεις θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν από τα απανωτά μέτρα της κυβέρνησης, αλά και θα διατυπωθούν και μέτρα που θα τονώσουν την αγορά που έχει «στεγνώσει». Παράλληλα, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) •Τροχαία και βεγγαλικά σκόρπισαν νεκρούς το Πάσχα! – Φόρος αίματος με 23 νεκρούς στην άσφαλτο, ενώ συνεχίζεται η επιστροφή!•Εν όψει άφιξης της Τρόικας… - Αγωνία της κυβέρνησης για 26 δις ευρώ -…Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς και η Ν. Δ. βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών•Σε σύνολο 1.825…- Μειώνουν σε 600 τις Υπηρεσίες του Δημοσίου



ΑΥΡΙΑΝΗ •Ενώ η χώρα έχει πτωχεύσει… - Ολοταχώς για αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος…•Στην…τελική ευθεία οι αποκρατικοποιήσεις – Μέχρι τα μέσα Μαΐου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δις ευρώ•Ριζικές αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους – Προσπάθειες να μπει τέλος στην ατιμωρησία


ΒΡΑΔΥΝΗ •Ρύθμιση για τα καταπατημένα – Τι προβλέπει το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση•Κυβέρνηση – Πυρετός στο Μαξίμου για τα νέα μέτρα•Νέα Δημοκρατία – Νέα πρόταση Σαμαρά για την Οικονομία


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ •Αλχημείες για απολύσεις στο Δημόσιο! Σχέδιο….Προκρούστης… - ΟΙ διακόσιοι «εκλεκτοί» του υπουργού και ο μυστηριώδης «εξωτερικός εμπειρογνώμων»•Αναστάσιμο μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά – «Χρέος μας να δώσουμε αυτοπεποίθηση στους νέους για το αύριο»•Η…πενθήμερη του Γιώργου στην Ύδρα με το κανό – Επέστρεψε με νέους εκβιασμούς


ΕΘΝΟΣ • Μαύρη λίστα με στόχο 10.000 επαγγελματίες –Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο για τη φοροδιαφυγή•Απαίτηση Τρόικας για το έλλειμμα – Ζητούνται επειγόντως 4 δις ευρώ•Αλλαγές – εξπρές – «Κούρεμα» σε επικουρικές και βαρέα –ανθυγιεινά


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ •Ηχηρή απάντηση Αλογοσκούφη μέσω «Ελεύθερου» στον Σαμαρά – Για τις κατηγορίες Μιχελάκη ότι η απογραφή ήταν καταστροφική•»Ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις από 6,5% έως 50% -Το ποσοστό της περικοπής θα εξαρτηθεί από τα ελλείμματα κάθε Ταμείου•Ξεπουλάνε στρατόπεδα φιλέτα στο όνομα του χρέους –Τις αποκαλύψεις για το ξεπούλημα έκανε ο υπουργός Άμυνας την Κυριακή του Πάσχα


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ •Έλλειμμα «εφιάλτης» φουντώνει την αναδιάρθρωση – Η EUROSTAT ανεβάζει το έλλειμμα του 2010 στο 10,5% από το 9,6%•Στο στόχαστρο τις Τίνας τώρα και οι αντιπαροχές – Τα πάνω κάτω στην οικοδομή φέρνει ο νέος Γενικός Κανονισμός που ετοιμάζει το υπ. Περιβάλλοντος•»Λοστρόμοι» του Παπανδρέου οι δύτες του Λιμενικού – Το Λ. Σ. μεταφέρει το κανό του πρωθυπουργού την ώρα που δηλώνει αδυναμία για διακομιδές ασθενών


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ •Πώς θα κριθούν 25.000 στελέχη του Δημοσίου – Με γραπτές, προφορικές εξετάσεις, μόρια σπουδών, προϋπηρεσίας και συνέντευξη•Σήμερα το έλλειμμα, σε 20 μέρες τα μέτρα•Ευρώ με σκληρές ποινές από τον Ιούνιο! – Ένα ανάλγητο «κουστούμι» δημοσιονομικών κανόνων που επιβάλλουν λιτότητα δεκαετιών στην Ελλάδα και φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης ή αναδιάρθρωσης του χρέους, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο….


ΕΣΤΙΑ •Ανίκανοι σοσιαλκρατιστές –Συνεχίζουν την καταστροφή της οικονομίας•Αιματηρή καταστολή της εξεγέρσεως στην Συρία•Αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο του Δημοσίου


ΤΑ ΝΕΑ •Φοροέλεγχοι με ονοματεπώνυμο – Στο στόχαστρο της Εφορίας ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες – Τέσσερις υπουργοί υπογράφουν τριετές σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής•Ρεν, Στρος – Καν, Τρισέ, μαζί στην Αθήνα;•Συνυπηρέτηση συζύγων και αμοιβαίες μετατάξεις –Σε Δημόσιο και Δήμους ετοιμάζει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μετατάξεις το υπουργείο Εσωτερικών