Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ

Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης -ή αλλιώς "ΠΑΤΡΙ.Δ.Α"- συγκροτεί ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια εκδήλωσης στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη



ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Εντολή για προκαταρκτική εξέταση έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης μετά από δημοσίευμα σχετικά με αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου την ώρα που, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταβάλλονται 5 εκατ. ευρώ ετησίως για ενοίκια των γραφείων που στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές



Συμφωνία Βarroso - Παπαδήμου για πρόσθετες δράσεις ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας - Εδραιώνεται ταμείο εγγυοδοσίας - Χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών - Barroso: Μπορείτε να τα καταφέρετε

Σε συμφωνία για την προώθηση πρόσθετων δράσεων για την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. Μ. Βarroso και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.



Όπως δήλωσαν μετά το πέρας της συνάντησής τους οι δύο άντρες, οι πρόσθετες αυτές δράσεις θα υλοποιηθούν παράλληλα με τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και θα έχουν στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.


Παπαδήμος και Barroso συμφώνησαν στην εδραίωση ταμείου εγγυοδοσίας και στη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών μέσω διαρθρωτικών ταμείων.


"Πρέπει να ενισχυθεί η τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων", τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την έξοδο από την κρίση.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου - Barroso

Μπαρόζο: Το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αποβλέπει και στην ανάπτυξη, όχι μόνο τη δημοσιονομική εξυγίανση



Μπαρόζο: Ο Παπαδήμος οδήγησε την Ελλάδα μέσα από τα κύματα


Την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την έξοδο από την κρίση εξέφρασε ο πρόεδρος της Koμισιόν, J. Μ. Barroso, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο.



Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας δεν έχει στόχο μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αλλά και την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

"Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του στον Λ. Παπαδήμο, καθώς οδηγεί τη χώρα μέσα από κύματα", σημείωσε μεταξύ άλλων ο Barroso.

Οριστικοποιείται το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της Πέμπτης - Χωρίς οριστικές αποφάσεις για την ενίσχυση του ESM η Σύνοδος Κορυφής - Γερμανία: Πρώτα το ελληνικό PSI+ και μετά ο ESM

Η οριστικοποίηση των βασικών όρων, λεπτομερειών και παραμέτρων της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και των μέτρων που τη συνοδεύουν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup αύριο Πέμπτη 1 Μαρτίου.



Οπως διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αύριο πιθανότατα οριστικοποιείται το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο αποφασίστηκε στο προηγούμενο Eurogroup στις Βρυξέλλες.


Στο ίδιο μήκος κύματος και Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μη συνεισφοράς του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ αναφέρουν πως πρώτα αναμένεται η έκβαση του ελληνικού PSI+ και μετά οι όποιες αποφάσεις για την ενίσχυση του ESM.


Να σημειωθεί πως το αυριανό Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.


Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει επίτροπος στην Αθήνα, αρμόδιος για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.


Στο μεταξύ, δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για το ύψος της δανειοδοτικής ικανότητας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), επανέλαβε σε νέες του δηλώσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble.


Kατά τον Γερμανό αξιωματούχο, η δύναμη πυρός του μηχανισμού θα τεθεί προς αναθεώρηση εντός του Μαρτίου, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.


Παράλληλα, ο Schaeuble επισήμανε πως η γερμανική κυβέρνηση πιέζει τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταβάλλουν τη συνεισφορά που τους αναλογεί για τον ESM το συντομότερο δυνατόν.

Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα υπό τον τίτλο "Ευρώπη 2020" υιοθετεί η ΕΕ

Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα υπό τον τίτλο "Ευρώπη 2020" αναμένεται να υιοθετήσουν οι χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο έγγραφο της Συνόδου Κορυφής, με βασικό στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.



Πιο αναλυτικά, δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις αργούν να εφαρμοστούν σε ορισμένες χώρες, οι Ευρώπαίοι ηγέτες αναμένεται να πιέσουν προς φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική προσαρμογή.


"Οι ευρωπαϊκες χώρες πρόκειται να υποβάλουν σχέδιο εθνικών μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας μέχρι τον Απρίλιο, στα πλαίσια της σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι μέχρι τον Ιούνιο η ΕΕ θα υιθετήσει συγκεκριμένα προγράμματα για κάθε χώρα.


Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να λάβει χώρα δεύτερη Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με θέμα την ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM).

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Το Alea Group Holding ζητάει εξηγήσεις και η ISDA αύριο θα αποφανθεί αν το PSI+ συνιστά πιστωτικό γεγονός ή όχι – Κατά παράβαση κανόνων, ακόμη δεν θα υπάρξει credit event αλλά αν ενεργοποιηθούν τα CACs έρχεται πλήρης ανατροπή σκηνικού

Αύριο 29 Φεβρουαρίου στις 7 ώρα Ελλάδος θα αποφασίσει η ISDA (International Swaps and Derivatives Association) για το αν θα αποτελεί πιστωτικό γεγονός το PSI+ μετά από ερώτηση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή, από το hedge fund Alea Group Holdings, το οποίο έχει έδρα τις Βερμούδες.

Πιθανότατα, παραβιάζοντας για πολλοστή φορά τις διαδικασίες η ISDA να μην πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός credit event με αφορμή το PSI+ με πρόσχημα ότι τα CACs ναι μεν ετεροχρονισμένα και αναδρομικά εμφανίστηκαν στα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι δεν περιλαμβάνονταν στην έκδοση τους αλλά όπως ενδεχομένως να αναφέρεται άλλο θέσπιση νόμου και άλλο η εφαρμογή του.
Για την ISDA ακόμη και αν συνεχίσει να εθελοτυφλεί και δεν πιστοποιήσει credit event θα είναι αδύνατο να μην πιστοποιηθεί πιστωτικό γεγονός και δεν πληρωθούν τα CDS αν υπάρξει εφαρμογή των CACs καθώς η διαδικασία από εθελοντική στο PSI+ θα καταστεί υποχρεωτική.
Επίσης προκαλεί απορία τι θα απαντήσει η ISDA όσον αφορά την ειδική μεταχείριση της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν.
Το Alea Group Holding σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στην ISDA που είναι αρμόδια να πιστοποιήσει πότε υφίσταται πιστωτικό γεγονός.
«Η πρόταση της ελληνικής Βουλής που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και περιλαμβάνει την αναδρομική ψήφιση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), σε συνδυασμό με το haircut ύψους 53,5%, παραβιάζει τον όρο 4,7 του 2003 ISDA Credit Derivatives Definitions, περί πιστωτικού γεγονότος;»
Με βάση τα παραπάνω υπήρξαν 2 ερωτήματα:
1)η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επωφελήθηκαν από την αλλαγή της κατάταξης των κατά προτεραιότητα πληρωμών, ως αποτέλεσμα της κίνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας να τους προσφέρει αποκλειστικά τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατείχαν πριν την ψήφιση των CACs, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους υπόλοιπους ομολογιούχους με μη εξασφαλισμένο χρέος στα χέρια τους
2)η ανακοίνωση αυτή προκύπτει άμεσα ή έμμεσα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας;
Το Alea Group Holdings. Το πλειοψηφικό πακέτο του Alea ανήκει στο Fortress Investment Group, με την έδρα του να βρίσκεται στις Βερμούδες. Δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στα ΗΠΑ, ενώ έχει γραφεία στο Τορόντο και στην Ελβετία.

Στα δικαστήρια η Ελλάδα από Hedge Funds


Δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι μεταξύ ελληνικών ομολόγων και CDS επιδίδονται τελευταία τα hedge funds, βρίσκοντας ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν τα κεφάλαια τους μέχρι το Μάρτιο, την κρίσιμη δηλαδή ημερομηνία που θα πρέπει να πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο ύψους 14,43 δισ. ευρώ και μαζί με τα κουπόνια 15,05 δις ευρώ.
Ορισμένα hedge funds αν δεν δικαιωθούν από την ISDA σχεδιάζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της Ελλάδος.
Το York Capital Management, του James G. Dinan, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 14 δισ. δολάρια κεφάλαια, αναμένει άμεσα την πληρωμή των ελληνικών CDS, εκτίμηση την οποία έχει συνδέσει με τις προειδοποιήσεις του οίκου Standard & Poor’s περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, το York Capital χτίζει σημαντικές θέσεις τόσο σε ελληνικά ομόλογα όσο και στα ασφάλιστρα τους τα CDS.
Τα hedge funds που διατηρούν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι μεταξύ άλλων….
-Saba Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ. Ιδρυτής είναι ο trader της Deutsche Bank, Boaz Weinstein. Διαθέτει ομόλογα λήξεως τέλη του 2012 ή αρχές 2013
-CapeView Capital LLP: Ιδρυτής Theo Phanos (επίσης ιδρυτής της Trafalgar Asset Managers Ltd. Founder)
-Och-Ziff Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 28 δισ. δολ. Ιδρυτής Daniel S. Och.
- York Capital: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολ. Συμμετοχή της Credit Suisse
- Vega Asset Management: Ιδρυτής Banco Santander και Greylock Asset Management (αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση).
Τι υποστηρίζει το Greylock Capital Management
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει να ακολουθεί τα βήματα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας που βίωσε η Αργεντινή το 2002, δήλωσε πρόσφατα ο Hans Humes, ανώτατο στέλεχος του hedge fund Greylock Capital Management.
Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα


Voting Dealers

Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
CitibankThe Royal
Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Η πρώτη εν λειτουργία χρεοκοπία στον πλανήτη – Σε καθεστώς selective dufault πλέον η Ελλάδα από την S&P - Τα παλαιά ομόλογα σε default και τα νέα με βαθμολογία Β – Η συμμετοχή στο PSI+ θα κρίνει αν θα υπάρξει credit event και πληρωμή των CDS

H Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο. Κατάφερε να αποτελέσει την πρώτη οικονομία του πλανήτη που χρεοκοπεί εν λειτουργία, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr ότι αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς selective default.



Είναι ξεκάθαρο ότι μετά το πρώτο χτύπημα από την Standard and Poor's που υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς selective default άμεσα και οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας SD ή περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default - RD), ενώ τα ελληνικά ομόλογα που θα ανταλλαγούν θα υποβαθμιστούν σε D (default).


O οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία SD (Selective Default) μετά την επίσημη ανακοίνωση από τη χώρα της πρόσκλησης για το PSI και την εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής ευθύνης (CACs).


H S&P είχε προηγουμένως την Ελλάδα στην κατηγορία «CC» αναφορικά με το μακροπρόθεσμο χρέος και στην κατηγορία «C» για το βραχυπρόθεσμο.


Η ενεργοποίηση των CACs έχει στόχο να δεσμεύσει όλους τους κατόχους συγκεκριμένων σειρών τίτλων να τροποποιήσουν τις οφειλόμενες προς αυτούς πληρωμές σε περίπτωση που μια προκαθορισμένη απαρτία πιστωτών συμφωνήσει να γίνει αυτό», σημειώνει στην ανακοίνωση της η S&P. «Σύμφωνα με τη γνώμη μας η αναδρομική εισαγωγή των CACs ουσιωδώς αλλάζει τους αρχικούς όρους των χρεών που αφορά και αποτελεί την έναρξη αυτού που εκτιμούμε ότι αποτελεί υπό πίεση ‘distressed’αναδιάρθρωση χρέους».


Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι


Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.


Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF


Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω.


Μετά την χρεοκοπία έρχεται η αναβάθμιση αλλά...


Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση του PSI+, τα νέα ελληνικά ομόλογα θα αναβαθμιστούν σε Β ενδεχομένως.


Το πρώτο σκέλος της διαδικασίας είναι τεχνικό και δεν θα έχει άμεση επίδραση στην κοινωνία.


Οι τράπεζες θα προστατευθούν όσον αφορά το σκέλος της ρευστότητας τους από το ELA της ΤτΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προφανώς και την ΕΚΤ.


Το δεύτερο σκέλος της αναβάθμισης θα έχει επίδραση θετική στα collaterals των ελληνικών τραπεζών που καταθέτουν στην ΕΚΤ για να λαμβάνουν ρευστότητα. Θα είναι λιγότερα collaterals αλλά θα είναι πιο ποιοτικά καθώς θα φέρουν υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα.


Αυτό είναι το τεχνικό μέρος της όλης διαδικασίας σε μια χώρα που βρίσκεται σε εν λειτουργία χρεοκοπία.


Η Ελλάδα χρεοκοπεί και λειτουργεί ταυτόχρονα και αυτό βεβαίως θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην Τρόικα και την Γερμανία που ενώ από την μια θέτουν το δίλλημα εντός ή εκτός ευρώ αλλά από την άλλη στηρίζουν την διάσωση της Ελλάδος.


Το πρακτικό μέρος της όλης διαδικασίας έχει ήδη ξεκινήσει και εδράζεται στα εξής 4 βασικά σημεία.


1)Η συμμετοχή στο PSI+ είναι καθοριστική. Για να είναι έγκυρο το PSI+ πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά το 50% των κατόχων ανταλλάξιμων ομολόγων.


Όμως το καταλυτικό ποσοστό είναι το 66,66% ή τα 2/3 των συνολικών κεφαλαίων που αντιστοιχούν σε ελληνικά ομόλογα και στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα 56,6 δις ευρώ ονομαστικής αξίας χρεόγραφα που κατείχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και τώρα έχουν περιέλθει στην Ελλάδα.


Αν η Ελλάδα καταφέρει να συγκεντρώσει εθελοντικά το 66,66% των ελληνικών ομολόγων τότε θα ενεργοποιήσει τα CACs δηλαδή τις ρήτρες συλλογικής δράσης και αν αυτό συμβεί η διαδικασία του PSI+ παύει να είναι εθελοντική και καθίσταται υποχρεωτική. Σε μκα τέτοια περίπτωση πιστοποιείται credit event και πληρώνονται τα CDS. Οι θέσεις σε CDS εκτιμώνται μεταξύ 3,5 με 4 δις δολάρια πλέον και αν πληρωθούν μπ[ορεί να επιφέρουν κέρδος περί τα 15 δις δολάρια.


2)Η αντίδραση των τραπεζών είναι δεδομένη έχουν συναποφασίσει να συμμετάσχουν εθελοντικά.


Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα hedge funds τα οποία ήδη προετοιμάζονται για αντεπίθεση.


Το Alea Group Holding από τις Βερμούδες θυγατρική του Fortress έχει ζητήσει να διερευνηθούν 2 βασικές παράμετροι.


Πόσο σύννομη ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,6 δις ευρώ των ΕΚΤ και εθνικών κεντρικών τραπεζών να μεταβιβαστούν στην Ελλάδα νωρίτερα από την ψήφιση των CACs και πόσο σύννομη είναι η ετεροχρονισμένη θέσπιση των CACs των ρητρών συλλογικής δράσης.


(Οι ρήτρες συλλογικής δράσης ισχύουν από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχουν στόχο να διαφυλάττουν τους εκδότες χρέους στην περίπτωση αθέτησης πληρωμών. Οι ρήτρες συλλογικής δράσης είναι υποχρεωτική διαδικασία και όχι εθελοντική). Μόνο αν ενεργοποιηθούν τα CACs η ISDA η Διεθνής Ένωση Swaps και παραγώγων δεν θα μπορεί να εθελοτυφεί.


Η διαδικασία του PSI+ μπορεί να φέρει τον μανδύα της εθελοντικής διαδικασίας αλλά είναι μια εθελοντική υποχρέωση.


3)Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί επίσης ένα τεράστιο ερωτηματικό.


Η Ελλάδα είναι ακόμη απίθανο να προβλεφθεί πότε και αν θα βγει εκ νέου στις αγορές.


Το ζητούμενο είναι πόσο θα αντέξει η χώρα υποβασταζόμενη από την Τρόικα και την ΕΕ;


Μέχρι πότε ο φορολογούμενος πολίτης της Ευρώπης θα στηρίξει την ελληνική οικονομία;


4)Το σκέλος των φυσικών προσώπων που κατέχουν ελληνικό χρέος ύψους 3,1 με 3,2 δις ευρώ μπορεί να είναι μικρό στο συνολικό πρόβλημα αλλά η λύση που θα επιλεγεί θα επιτρέψει ή όχι την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους ή θα την διαταράξει ανεπανόρθωτα

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ

Juncker: Ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδας σε Selective Default είχε προβλεφθεί κατά το σχεδιασμό του PSI



Η Standard & Poor΄s υποβάθμισε την Ελλάδα σε selective default

Η Standard & Poors ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την μακροπρόθεσμη CC και την βραχυπρόθεσμη C πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε selective default, εξαιτίας της υιοθέτησης της νομοθεσίας για τα CACs από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, η υποβάθμιση της Ελλάδας σε SD έρχεται μετά από την εισαγωγή (από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης) των ρήτρων συλλογικής δράσης (CACs).
«Η επίδραση μιας τέτοιας ρήτρας είναι να δεσμεύσει όλους τους ομολογιούχους μιας συγκεκριμένης σειράς, στους τροποποιημένους όρους πληρωμής των ομολόγων στην περίπτωση που ένα προκαθορισμένο ποσοστό των ομολογιούχων συμφωνήσει να το πράξει», υπογραμμίζει η Standard & Poor΄s.
Τονίζει ακόμη ότι κατά τη γνώμη της, η εισαγωγή των CACs αλλάζει σημαντικά τους όρους τους αρχικούς όρους της συμφωνίας για τα ομόλογα που επηρεάζονται και συνιστά την εφαρμογή αυτού που ο οίκος θεωρεί ως distressed αναδιάρθρωση του χρέους.
«Σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια, οποιοσδήποτε από αυτούς τους όρους είναι λόγος για μας να μειώσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα σε SD και την αξιολόγηση των ομολόγων που επηρεάζονται σε D. Όπως έχουμε δηλώσει παλαιότερα, μπορεί να θεωρήσουμε μια μονομερή αλλαγή των αρχικών όρων και συνθηκών, ως de facto αναδιάρθρωση και επομένως ως χρεοκοπία σύμφωνα με τους ήδη δημοσιευμένους προσδιορισμούς της Standard & Poor’s», αναφέρει ο οίκος.
Επίσης, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο προσδιορισμός της αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με την έκδοση νέου χρέους με λιγότερο ευνοϊκούς όρους από αυτούς της αρχικής έκδοσης, χωρίς να υπάρχει η επαρκής αποζημίωση.
«Τέτοιοι λιγότερο ευνοϊκοί όροι μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μειωμένο αρχικό ποσό, διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής, χαμηλότερο κουπόνι, διαφορετικό νόμισμα πληρωμής, διαφορετικά νομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το χρέος».
Διευκρινίζει ακόμη ότι γενικά δεν θεωρεί ότι οι CACs αλλάζουν το κίνητρο μιας κυβέρνησης να πληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εισαγωγή μιας τέτοιας νομοθεσίας περιορίζει την ικανότητα κέρδους των ομολογιούχων σε μια επερχόμενη ανταλλαγή χρέους.
Εάν η ανταλλαγή ολοκληρωθεί (κάτι που πιστεύει ο οίκος ότι θα γίνει στις 12 Μαρτίου), «θα θεωρήσουμε ότι το selective default έχει συμβεί και θα αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία CCC, αντανακλώντας έτσι την μακροπρόθεσμη θεώρησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενη αναβάθμιση στην κατηγορία CCC θα αποτυπώνει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και το μεγάλο κρατικό χρέος, ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους».
Στην ανακοίνωση του οίκου επισημαίνεται ακόμη ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων δεν αποδεχτούν την ανταλλαγή, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια άμεση και ξεκάθαρη στάση πληρωμών. «Και αυτό εξαιτίας της απουσίας πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και της πιθανής μη επιπρόσθετης χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα». Υπενθυμίζει ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπόκειται στην επιτυχημένη ανταλλαγή χρέους.
Υποστηρίζει ακόμη πως η έξοδος της Ελλάδα από την ευρωζώνη «δεν είναι το βασικό μας σενάριο».


Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών


Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:


"Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.
Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.
Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω".


Πηγή:www.capital.gr

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Εγκρίθηκε το ελληνικό πακέτο από τη γερμανική Βουλή - Merkel: Αυταπάτη τα περί γρήγορης λύσης στην ελληνική κρίση - Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία

Με 496 ψήφους υπερ και 90 κατά ενέκρινε η γερμανική Βουλή το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.



Αυταπάτη χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις για γρήγορη επίλυση της ελληνικής κρίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, μιλώντας πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. "Όποιος μιλά γα ταχεία επίλυση του ελληνικού προβλήματος, τρέφει αυταπάτες", τόνισε χαρακτηριστικά η Merkel, τονίζοντας παράλληλα πως είναι αναγκαίος ο ενισχυμένος ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.


"Δεν είναι δεδομένη η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος", προειδοποίησε στη συνέχεια.


Παράλληλα, επανέλαβε και η ίδια πως η Κομισιόν θα ενισχύσει τον εποπτικό της ρόλο στην Ελλάδα

ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΄΄ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΕΩΝ΄΄

Η νέα οργάνωση ΄΄Αντάρτικο Πόλεων΄΄ ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στο μετρό. Το γνωστοποίησαν σε δύο απογευματινές εφημερίδες. Κανένα άλλο στοιχείο δεν έγινε γνωστό. Ούτε και οι έρευνες της αντιτρομοκρακτικής έδωσε κάτι νέο και θετικό. Καλεί, δε, πολίτες που βρέθηκαν περί τις πέντε το απόγευμα στο μετρό και ταξίδευαν να καταθέσουν ανώνυμα αν είδαν κάτι και τι είδαν.

Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Με επιστολή στον κ. Παπαδήμο ο κ. Παπουτσής γνωστοποιεί ότι πρόπκειται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος του ΠΑΣΟΚ και οτι δεν θα επιθυμούσε να διατηρεί τη θέση του υπουργού στην σημερινή κυβέρνηση. Θεωρεί ότι υπάρχει ηθικά ασυμβίβαστη η διατήρηση της θέσης αυτής και γι΄αυτό θέτει στη διάθεση του Πρωθυπουργού την παραίτησή του.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ....

Barroso: Η Κομισιόν θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο την ερχόμενη Τετάρτη



Στο επίκεντρο της συνάντησης τρόποι ανάταξης της ελληνικής οικονομίας


Η ΕΕ είναι εδώ για να βοηθήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων


Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσα από την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και μέσω επενδύσεων



Οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν



Μοναδική περίπτωση η Ελλάδα



Στη διάρκεια του Μαρτίου η ΕΕ θα λάβει αποφάσεις αναφορικά με τη δύναμη πυρός των μηχανισμών στήριξης αλλά οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το διάστημα 1-2 Μαρτίου
Με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο την Τετάρτη θα συζητήσουμε για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πάνω απο 40 οι βουλευτές που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω

Οι έλεγχοι του υπουργείου οικονομικών έδειξαν οτι περισσότερα απο 40 πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται στη λίστα με τα εμβάσματα.Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής πρόκειται για καταθέσεις ύψους πάνω απο 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, εν'ω δεν είναι λίγοι εκείνοι που φυγάδευσαν τα χρήματα μέσω του υποκαταστήματος τράπεζας που βρίσκεται μέσα στο κοινοβούλιο.



Η ταυτοποίηση των πολιτικών έγινε απο τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών οι οποίες προχώρησαν σε διασταυρώσεις των εμβασμάτων που συγκέντρωσαν απο τις τράπεζες με τον ΑΦΜ, τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση της κατοικίας αποστολέα.


Οπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται αρμόδιο παράγοντα, απο τους ελέγχους εντοπίστηκαν πολιτικοί που απο το 2009 μέρχι και πέρυσι έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά πάνω απο 100.000 ευρώ ο καθένας. Τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε αντιπαραβολή των εμβασμάτων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το πόθεν έσχες, για να ελεγχθεί κατα πόσο τα χρήματα που φυγάδευσαν δικαιολογούνται απο τα δηλωθέντα εισοδήματα και την περιουσιακή τους κατάσταση ή αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής..

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ποιοι κατέχουν τους περισσότερους τόνους χρυσού παγκοσμίως; Αμερικανοί, Γερμανοί και ΔΝΤ στην 1η τριάδα και η Ελλάδα στην 31η θέση - Κινδυνεύει ο ελληνικός χρυσός;

ΗΠΑ, Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φιγουράρουν στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας με τους κατόχους των περισσοτέρων τόνων χρυσού παγκοσμίως, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 1η θέση κατέχοντας 8.133,5 τόνους χρυσού, ακολουθει η Γερμανία με 3.396,3 τόνους και το ΔΝΤ με 2.814,1 τόνους.


Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31 θέση, κατέχοντας σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) 111,6 τόνους.


Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η Ελλάδα διατηρεί συνολικά 147,5 τόνους χρυσού. Οι 111,6 τόνοι αφορούν τον χρυσό που βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς σημαντικό μέρος των διαθεσίμων σε χρυσό φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Ελβετία, στην ΕΚΤ και στις Κεντρικές τράπεζες της Μ. Βρετανίας (Βank of England) και των ΗΠΑ (FED).


Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με 2.451,8 τόνους χρυσού και στην 5η θέση η Γαλλία με 2.435,4 τόνους. Η ΕΚΤ καταλαμβάνει την 12η θέση με 502,1 τόνους, ενώ στην 30η θέση, ήτοι μια θέση παραπάνω από την Ελλάδα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), με 119,0 τόνους χρυσού.


Τα ανωτέρω στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αφορμή την ευρεία συζήτηση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, αναφορικά με το τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα, μέσω των συμφωνιών που συνάπτει με τους πιστωτές της.


Πόσο εφικτό, πέραν όλων των άλλων που χάνει η Ελλάδα, είναι να χάσει και το χρυσό που διαθέτει; Στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και αποτύχουμε η τρόικα θα μπορεί να ελέγξει και τους 147,5 τόνους χρυσού του ελληνικού κράτους που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος; Το ερώτημα αυτό πέραν από ορισμένους Έλληνες πολιτικούς αρχίζει να τίθεται πλέον και στο εξωτερικό.


Αναλυτικότερα, η αξία του χρυσού διαμορφώνεται στα 5,78 δις ευρώ και περιλαμβάνονται επίσης διαθέσιμα της ΤτΕ σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών (3.587 χιλιάδες ουγγιές), οι απαιτήσεις της σε χρυσό (986 χιλιάδες ουγγιές) έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ (καταβολή από την Τράπεζα στο ΔΝΤ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του μεριδίου συμμετοχής του σε χρυσό), καθώς και ο χρυσός και τα χρυσά νομίσματα μη διεθνών προδιαγραφών (169 χιλιάδες ουγγιές).


Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αγορά 1.000 επιπλέον ουγγιών. Η μικρή αύξηση κατά χίλιες ουγγιές που παρατηρείται αφορά αγορές χρυσού (χρυσές λίρες Αγγλίας) στις οποίες προέβη η Τράπεζα από ιδιώτες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας (PIIGS) έχουν στην κατοχή τους συνολικά 3.234 τόνους χρυσού... Αν τα κράτη ακολουθήσουν την τύχη της Ελλάδας, τότε όλος αυτός ο χρυσός θα αποτελέσει λεία των ευρωπαϊκών τραπεζών;
Ο πίνακας του World Gold Council που ακολουθεί, περιλαμβάνει τους 40 μεγαλύτερους κατόχους χρυσού παγκοσμίως:

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Ελληνική Βουλή ενέκρινε το PSI+ όπως επίσης και τα CACs.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ!!

Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.



Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι. ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520 !!!

«Ναι» σε στήριξη Σαμαρά λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχτεί πρώτο κόμμα - «Πρόσκαιρη ανακούφιση» οι αποφάσεις του Eurogroup

«Ναι» στη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς να πετύχει αυτοδυναμία, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον Real FM.



«Βεβαίως και πρέπει να στηρίξουμε τη ΝΔ εάν είναι πρώτο κόμμα και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται στο εξωτερικό», υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως η θέση του δεν έχει αλλάξει και δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώσει πως η ΝΔ θα πρέπει να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.


Εκτίμηση επίσης, του υπουργού Υγείας είναι τόσο τα ποσοστά της ΝΔ όσο και αυτά του ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι εμφανίζονται στις σημερινές δημοσκοπήσεις.


Όσον αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup, μίλησε για «πρόσκαιρη ανακούφιση», επισημαίνοντας πως αν δεν γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την τόνωση της ρευστότητας και τη διόρθωση του κράτους, τότε πολύ σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά στα ίδια διλήμματα.

Νομοθετική ρύθμιση που αφορά την εισαγωγή των αποφοίτων Εσπερινών Λυκείων στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή για την παράταση, κατά ένα έτος, της εφαρμογής της πρόσθετης προϋπόθεσης που εισήχθη με το άρθρο 27 ν. 3879/2010 (Α’ 163), κατά την οποία, για να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση οι απόφοιτοι των Εσπερινών Λυκείων με ειδική διαδικασία (στο οριζόμενο ποσοστό θέσεων) πρέπει να έχουν πλήρη φοίτηση και στις δύο τελευταίες τάξεις του Εσπερινού Γενικού Λυκείου. Σύμφωνα με την εισαγόμενη μεταβατική ρύθμιση, η ως άνω προϋπόθεση (της πλήρους φοίτησης κατά τα δύο τελευταία έτη) θα ισχύσει για όσους αποφοιτούν από Εσπερινό Λύκειο κατά το σχολικό έτος 2012-2013.


Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς η ενημέρωση των μαθητών για την προαναφερθείσα νομοθετική αλλαγή (του άρθρου 27 ν. 3879/2010) έγινε σε πολλές περιπτώσεις καθυστερημένα, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του σχολικού έτους 2010-2011, κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2011-2012, αιφνιδιάζοντας σημαντικό αριθμό μαθητών.


Στην περίπτωση που η προθεσμία υποβολής αίτησης-δήλωσης για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων, που αφορά η ρύθμιση, εκπνεύσει πριν την ολοκλήρωση των

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία επί της αρχής για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 123 -124% του ΑΕΠ έως το 2020 - Αγκάθι η μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+ - Πιέζουν για haircut 53% οι Ευρωπαίοι - Στο τραπέζι μόνιμη εποπτεία και ειδικός λογαριασμός

)Σε συμφωνία επί της αρχής για τoν τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 123-124% του ΑΕΠ έως το 2020 φέρεται να έχουν καταλήξει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, στη διάρκεια των μαραθώνιων διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.



Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+.


Κατά τις πληροφορίες, η Ευρωζώνη φέρεται να ζητά από τους ιδιώτες πιστωτές να δεχθούν haircut τουλάχιστον 53%, με το ΙΙF να δηλώνει πως το


haircut 50% αποτελεί την τελική πρόταση...


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν τις πρώτες πρωινές ώρες πως το Eurogroup βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, αλλά απαιτούνται πρόσθετες διαβουλεύσεις...


Η Γερμανία, βασιζόμενη στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού, ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων κάτω από το 3,4% για το πρώτο δάνειο των 110 δις. ευρώ. Εξέλιξη που μειώνει το χρέος στο 127% του ΑΕΠ, αλλά και αυξάνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών καθιστώντας βέβαιη την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Στο μεταξύ, τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο www.bankingnews.gr ότι το haircut στο ελληνικό χρέος θα κυμανθεί στο 72%, ενώ ο πρόεδρος του IIF, J. Αckermann κάνει λόγο για κούρεμα 70%.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΚΤ εξετάζει το πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα χρησιμοποιώντας τα κέρδη από τα ομόλογα

Η ΕΚΤ ψάχνει τρόπο ώστε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διοχετεύσουν κέρδη από τη συμμετοχή της ΕΚΤ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα για να βοηθήσουν την Ελλάδα, επιβεβαίωσε σήμερα με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο γενικός διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Antonio Sainz de Vicuna, ο οποίος διευκρίνισε ότι η κεντρική τράπεζα απαγορεύεται να χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις.



«Αλλά εξετάζουμε τώρα εάν τα κράτη μέλη, στην περίπτωση που αποκομίσουν κέρδη, μπορούν να τα περάσουν στην Ελλάδα μέσω του EFSF. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση, αλλά το ευρωσύστημα (η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες), πιθανώς θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό ώστε να διασφαλιστεί πως η διαδικασία είναι νόμιμη», πρόσθεσε σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δε γίνεται με το σύνολο των ομολόγων, καθώς κάποια λήγουν σε 10 ή και 15 χρόνια.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι καταργείται η σίτιση των φοιτητών με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων διευκρινίζουμε ότι :



Η σίτιση των φοιτητών δεν καταργείται. Πρόκειται για μια μείωση -περίπου 10%- του συγκεκριμένου κωδικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που αφορά στη σίτιση, που επήλθε μετά την τελευταία αλλαγή του προϋπολογισμού και αφορά μειώσεις προϋπολογισμών στο σύνολο των Υπουργείων.

Αυστρία: Συζητείται σε τεχικό επίπεδο το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους - Φινλανδία: Μετά τις 12/3 η έγκριση του 2ου πακέτου διάσωσης

Το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο ειδικός λογαριασμός ετοιμάζεται σε τεχνικό επίπεδο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα το συζητήσουν στη συνεδρίασή τους».


Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, σημείωσε, ακόμη, ότι το πολιτικό θέμα αναφορικά με το ποιος θα επιβλέπει την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας παραμένει ανοικτό, ενώ υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη θα παρακολουθεί στενά το που θα διοχετεύονται τα κεφάλαια του νέου «πακέτου».


Παράλληλα, η κ. Fekter απέρριψε την ιδέα επιβολής ξένου «Κομισάριου Προϋπολογισμού», οποίος θα ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Παράλληλα, το φιλανδικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση αναφέρει ότι το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας πιθανόν να λάβει την τελική έγκριση μετά τις 12 Μαρτίου


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ελληνικό πακέτο για τις εγγυήσεις στον EFSF και την ολοκλήρωση του PSI βρίσκεται υπό την έγκριση της Τρόικας και του Eurogroup. Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της τότε το πακέτο θα εγκριθεί.

Ενδεχόμενη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup θα ανοίξει τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ – Στην τελική ευθεία για εκλογή νέου Προέδρου

Στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου Προέδρου μπαίνει το ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να θεωρείται φαβορί παρότι δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής.



Ο δρόμος για την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως θα ανοίξει μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και εφόσον υπάρξει συμφωνία επί του νέου πακέτου στήριξης προς τη χώρα μας.


Σύμφωνα με πληροφορίες στο Τύπο εκτός κούρσας φαίνεται πως θα βρεθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος φέρεται να έχει αποκτήσει «γέφυρες» διά συνεργατών του με την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου.


Σε περίπτωση που απόψε στο Eurogroup κλείσει η συμφωνία για την παροχή του νέου πακέτου στήριξης προς τη χώρα μας, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο Ευ. Βενιζέλος να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και το χαρτοφυλάκιό του να αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έτσι ώστε να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.


Επίσης, κοντά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του φαίνεται πως είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος σε επιστολή-παρέμβασή του για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, ο κ. Παπουτσής αφήνει αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.


Όσον αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 18 Μαρτίου, αυτή θα αποφασιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει στις αρχές του μήνα.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με έγραφη παραίτηση το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστό οτι αισθανόμενος προδομένος απο τις αρχές που πίστεψε και στήριξε όλα τα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, αποχωρεί απο το κόμα.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βοήθεια από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες αναζητούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας



Στο 129% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το 2020 το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ



Σειρά επαφών Παπαδήμου με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ στις Βρυξέλλες



Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι διαδηλώσεις στην Αθήνα είχαν και σήμερα .....αποτελέσματα. Μπροστά στη Γερμανική πρεσβεία υπήρξαν έντονες εκδηλώσεις με αποτέλεσμα τον προπηλακισμό των κ.κ. Λαφαζάνη και Τρίμη.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γερμανίας Κ. Βούλφ. Σε λίγο ακολουθέί δήλωση της κ. Μέρκελ.

Ερχεται ο ¨Ηλιος¨ των 80 δισ. ευρώ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ



«Σάρκα και οστά» παίρνει το φιλόδοξο πρόγραμμα «Ήλιος» που προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά και την εξαγωγή του στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Με το «Ήλιος», όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην πλήρη εξέλιξη του η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει ηλεκτροδοτικές ανάγκες κρατών της Ε.Ε. συνολικής ισχύος 10 Γιγαβάτ. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του εγχειρήματος αρκεί να αναλογιστεί ότι η παραγόμενη ενέργεια στην Ελλάδα είναι 12,8 Γιγαβάτ.


Τα φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν σε ακίνητα συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων. Τα εκτιμώμενα έσοδά του θα είναι 80 δισ. ευρώ. Από αυτά προβλέπεται μελλοντική τιτλοποίηση 20 με 25 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.


Με τα άρθρα του νομοσχεδίου συστήνεται εταιρία με το διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε». Έχει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ και «ζωή» 99 χρόνια. Εποπτεύεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ και η εταιρία αποσκοπεί στο να διερευνά και να αξιολογεί το δυναμικό της χώρας σε ηλιακή ενέργεια.


Επιπλέον εισηγείται στον ΥΠΕΚΑ δημόσια ή άλλα ακίνητα, τα οποία κρίνονται κατάλληλα για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ακτινοβολία. Τα ακίνητα αυτά τα διαχειρίζεται η εταιρία για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου ή του κατά περίπτωση κυρίου τους. Αυτοί θα πρέπει να παραχωρήσουν δωρεάν στην εταιρία «ΗΛΙΟΣ» τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης.


Η εταιρία ΉΛΙΟΣ μπορεί να παίρνει ακίνητα νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δήμων είτε δίνοντας αντάλλαγμα είτε νοικιάζοντάς τα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών. Έχει ακόμη τη δυνατότητα να συνιστά εταιρίες κάθε μορφής. Σε αυτές θα εισφέρει τα δικαιώματα διαχείρισης, χρήσης, εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα που διαχειρίζεται ή της έχουν παραχωρηθεί. Η «ΗΛΙΟΣ» μπορεί επίσης να αναθέτει σε τρίτους τη διεκπεραίωση έργων ή μελετών για την υλοποίηση του προγράμματος, να συνάπτει συμβάσεις παραχώρησης με τρίτους και να συμμετέχει σε άλλες εταιρίες ή κοινοπραξίες.


Με στρατηγικούς επενδυτές και με διαδικασίες «φαστ τρακ» θα μπορεί η «Ήλιος» να κάνει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε.


Η εταιρία ΉΛΙΟΣ μπορεί να ιδρύει εταιρίες για την ίδρυση ή λειτουργία ενός ή περισσότερων σταθμών παραγωγής. Η «ΗΛΙΟΣ» θα αναλαμβάνει την αδειοδότησή τους και στο πλαίσιο και των διακρατικών συμφωνιών μπορεί να συμπράττει με στρατηγικό επενδυτή για την υλοποίηση των έργων. Οι εταιρείες - παραγωγοί ιδρύονται μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της «Ήλιος» και έγκριση του υπουργού. Εξαιρούνται από τον δημόσιο τομέα και τις διατάξεις για τις δημόσιες εταιρείες και οργανισμούς.


Η «Ήλιος» προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση και θέση σε λειτουργία των σταθμών των εταιρειών - παραγωγών ενεργώντας ως πληρεξούσιος αυτών και καταθέτει κάθε απαραίτητη αίτηση για την υλοποίηση των έργων, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Οι άδειες παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας των σταθμών παραγωγής, καθώς και κάθε απαιτούμενη διοικητική άδεια για την υλοποίηση των έργων εκδίδονται στο όνομα της οικείας εταιρείας - παραγωγού.
Όλες οι απαιτούμενες άδειες, παραγωγής ρεύματος, πολεοδομικές κλπ. εκδίδονται από τις κρατικές υπηρεσίες κατά προτεραιότητα. Στην πρώτη περίπτωση σε 10 μέρες και στη δεύτερη οι χρόνοι περιορίζονται κατά το ήμισυ.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός πολιτισμού Π. Γερουλάνος. Η αιατία είναι η ληστεία που συνέβη στο μουσείο της Ολυμπίας όπου εμφανίστηκαν κουκουλοφόροι και αφού απομόνωσαν την μοναδική φύλακα αφαίρεσαν πολύτιμα αντικείμενα απο προθήκες και βιτρίνες ανυπολόγιστης αξίας.

ΕΙΣΗΣΕΙΣ.....

Εγκρίνονται τα 130 δισ προς την Ελλάδα στις 22/2 - Η απομείωση στο PSI+ έως στο 75%
Θα εμπλακεί και η ΕΚΤ με swaps για να προλάβει ενεργοποίηση των CACs – Έρχεται το selective default από Moody’s, Fitch, S&P έως τις 9/3



ΠΑΣΟΚ: Το αργότερο μέχρι τις 18 Μαρτίου η εκλογή νέου προέδρου



Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα Παρασκευή θα ανακοινωθεί η προσχώρηση των Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη στη ΝΔ...



Στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, PSI, Εφαρμοστικός για τα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ και η νομοθετική ρύθμιση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης ...



Στη ΝΔ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσχωρήσουν οι διαγραφέντες από το ΛΑΟΣ βουλευτές, Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης



Δεν θα παραστεί τελικά στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 99 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ο Κάρολος Παπούλιας



Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) •Όλα όσα συμβαίνουν στη Ν. Δ. – Σκιώδης κυβέρνηση στη Συγγρού, επιστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ποιοι οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ. α. •Τους τραυματισμένους αστυνομικούς επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο Αντώνης Σαμαράς•Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα το Eurogroup- Αντικαταστάθηκε με τηλεδιάσκεψη για το PSI



ΑΥΓΗ • Γαϊτανάκι εκβιασμών και μέτρων – Αναβλήθηκε το σημερινό Eurogroup λόγω εμπλοκής στο PSI•Διεργασίες για νέα κόμματα σε ΠΑΣΟΚ – Ν. Δ. •Εργασία – Ζώνες – σκλαβοπάζαρα προωθεί η κυβέρνηση


ΑΥΡΙΑΝΗ •Ενώ ετοιμάζεται για μεγάλη πορεία προς το λαό… - Τολμηρή πρωτοβουλία Σαμαρά για διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς την Αριστερά και τη Δεξιά•Το μαρτύριο της σταγόνας – Αποθρασύνθηκαν οι Γερμανοί από τις συνεχείς υποχωρήσεις της Ελλάδας•Άρθρο – φωτιά για Μέρκελ: - Βγάλτε τα κεφάλια από την άμμο, και ρίξτε μια ματιά στην Ελλάδα


ΒΡΑΔΥΝΗ •Κόβουν πάλι τις συντάξεις και τα ειδικά μισθολόγια – Αναδρομική αφαίμαξη για την εξεύρεση 625 εκατομμυρίων ευρώ •Απόφαση Σαμαρά – Νέοι τομεάρχες στη Ν. Δ.-Στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας•Απαράδεκτη δήλωση Σόιμπλε – Ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ •Βόμβα στα ειδικά μισθολόγια – Για να βρεθούν τα 325.000.000 που…λείπουν από τα νέα άγρια μέτρα•Νέοι, πιο χυδαίοι εκβιασμοί παρά το «ναι» στο Μνημόνιο – Αναβλήθηκε το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, ισχυρές πιέσεις για τις υπογραφές των αρχηγών στην τελική συμφωνία•Ο.. συνταγματάρχης Σόιμπλε απαγορεύει τώρα και τις εκλογές! – Ανθελληνικό παραλήρημα από το αφεντικό της Bosch


ΕΘΝΟΣ •Μειώσεις εξπρές στα ειδικά μισθολόγια – θα ισχύσουν από τον Ιούλιο και όχι τον Σεπτέμβριο οι περικοπές•Ύφεση – σοκ – Άγγιξε το 7% το 2011•Οριστική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο – Ψαλίδι 20% στις συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ • Ψάχνουν χρεοκοπία δι ασήμαντον αφορμήν – Τι κρύβουν οι εκβιασμοί των εταίρων που υποκινούνται από το Βερολίνο•Επτά διαγραφέντες βουλευτές μιλούν στον «Ε. Τ.» και χαράζουν δρόμο επιστροφής – «Σπίτι μας, ήταν, είναι και θα είναι η Ν. Δ.»•Η τελική πρόταση – μειώσεις από 15% έως 20% σε κύριες και επικουρικές

ΕΣΤΙΑ •Ετοιμάζονται να μας διώξουν – Οι Ευρωπαίοι σταθμίζουν το κόστος αποπομπής μας •Σοβαρή εμπλοκή με το Eurogroup•Στο 6,8% του ΑΕΠ η ύφεσις το 2011


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ •Αδειάζει η κλεψύδρα για την Ελλάδα – Ο κ. Παπαδήμος εξουσιοδοτήθηκε απόό Παπανδρέου και Σαμαρά να διαπραγματευθεί τα επιπλέον μέτρα•Σόιμπλε: Δείτε το παράδειγμα της Ιταλίας – Δήλωση Ολάντ για την Ελλάδα•Λόγω έλλειψης φυσικού αερίου – Απαγορεύθηκαν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος


ΤΑ ΝΕΑ •ΟΤΕ- ΔΕΗ- Τράπεζες – Μείον 20% οι κύριες συντάξεις•Ολάντ: Με τη λιτότητα σκοτώνεται την Ελλάδα•Μαρτύριο της σταγόνας με το Eurogroup

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΜΑΓΙΑΣ ΤΣΟΚΛΗ

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σήμερα επίσημα και καθαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο, χωρίς να λέει πότε ακριβώς. Η πιθανότερη ημερομηνία φαίνεται να είναι η 29η Απριλίου.
Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει μίνι ανασχηματισμό εντός των επόμενων ημερών.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) •Μέσα σε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα.. – Η Βουλή ψήφισε «ΝΑΙ» στο Μνημόνιο 2 – Ψήφισαν 278 – «ΝΑΙ» 199, «ΟΧΙ» 74, «ΠΑΡΩΝ» 5•Με πόνο ψυχής ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε και θέμα κομματικής πειθαρχίας στην Κ. Ο. «Δεν διανοούμαι τη χώρα με άδεια ράφια, κλειδωμένα μαγαζιά, δελτίο στα τρόφιμα, χωρίς καύσιμα και φάρμακα»! •Κόλαση φωτιάς στην Αθήνα – Έκαψαν και λεηλάτησαν πάνω από 40 ιστορικά κτίρια, τράπεζες και καταστήματα



ΑΥΓΗ •Το καταψήφισε ο λαός – Άκυρο το Μνημόνιο•Παλλαϊκή καταδίκη του Μνημονίου. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά σε ολόκληρη τη χώρα. Καταλήψεις δημαρχείων και κτιρίων της Περιφέρειας•Διάλυση της συγκέντρωσης με χημικά και ΜΑΤ


ΑΥΡΙΑΝΗ •Να σηκωθούν να φύγουν πριν διαλύσουν ολοκληρωτικά τη χώρα – Το παρακράτος του Γιωργάκη μαζί με τους κουκουλοφόρους έκαψαν την Αθήνα•Εκλογές στις αρχές Απριλίου για να αποφασίσει ο λαός για την τύχη της χώρας – Μαζικές διαγραφές 20 βουλευτών της Ν.Δ. που ψήφισαν «όχι» στο Μνημόνιο•Με 199 «ναι» ψήφισε η Βουλή το νέο Μνημόνιο


ΒΡΑΔΥΝΗ •Καταλύτης η πολιτική τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ . – Λύτρωση οι άμεσες εκλογές λόγω δυσαρμονίας λαού και Βουλής•Ο λαός είπε «ΟΧΙ» στη νέα λιτότητα – Η Αθήνα στο έλεος των κουκουλοφόρων•Κλείνουν τον Οργανισμό – στον αέρα χιλιάδες δικαιούχοι του ΟΕΚ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ •ΕΔΩ! Με 199 «ΝΑΙ» ξεκινάει από σήμερα η πιο σκοτεινή νύχτα της Ελλάδας •Τριγμοί στη Ν. Δ. : «ΟΧΙ» από 20 βουλευτές, «ΑΠΩΝ» ο Κεφαλογιάννης •Αντώνης Σαμαράς: «Ψηφίσαμε για να απομακρύνουμε τη χώρα από τον γκρεμό όπου την έσπρωξε ο Παπανδρέου»


ΕΘΝΟΣ •Ιστορικό «ΝΑΙ» με θύελλα στα κόμματα – Η Βουλή με 199 ψήφους έκλεισε τον δρόμο στη χρεοκοπία•Φωτιά, βία και πλιάτσικο – Κάηκαν ιστορικά κτίρια της Αθήνας•Πορείες σε όλη τη χώρα – Χιλιάδες λαού ψήφισαν «ΟΧΙ»


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ •Νύχτα τρόμου μέσα και έξω από τη Βουλή – Το φάντασμα της χρεοκοπίας μέσα στην αίθουσα και το φάντασμα της αναρχίας στους δρόμους•Αντώνης Σαμαράς – Λυπηρές αλλά αναγκαίες οι διαγραφές – «Ψηφίσαμε κατά συνείδηση» λένε οι αντάρτες•Ασήκωτος ο νέος λογαριασμός του Μνημονίου για τους πολίτες – Μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα και 10% για τους ένστολους –Υπέρογκες αυξήσεις φόρων και αντικειμενικών


ΕΣΤΙΑ •Αδιανόητη καταστροφή – Βάνδαλοι πυρπόλησαν πάλι την Αθήνα•Τα πρόσθετα μέτρα του Μνημονίου•Κομματική πειθαρχία (Ν. Δ.- ΠΑΣΟΚ)


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ •Βήμα ευθύνης, ρωγμές στα κόμματα – Διεγράφησαν 45 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ. Ν. Δ., και ΛΑΟΣ. •Μπαράζ αρνητικών δηλώσεων από την Ευρωζώνη για την Ελλάδα•Καταστροφικό χάος στο κέντρο των Αθηνών


ΤΑ ΝΕΑ •ΝΑΙ δια πυρός και δακρύων – Με 199 βουλευτές υπέρ και… 45 διαγραφές εγκρίθηκε τα μεσάνυχτα το Μνημόνιο•Τραυματισμένο το ΠΑΣΟΚ με 22 διαγραφές και άλλους 9 βουλευτές εκτός ψηφοδελτίων – Αιφνιδιασμός στη Ν. Δ. από τους 21 βουλευτές που είχαν όχι στην απόφαση του Α. Σαμαρά•Με οργανωμένο σχέδιο κουκουλοφόροι έκαψαν ιστορικά κτίρια, καταστήματα και τράπεζες

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Ρέθυμνο: Κινητοποιήσεις κατά του νέου μνημονίου και κατάληψη του δημαρχείου


Σαμαράς: Μετά το PSI πάμε σε εκλογές - Καταστροφική η συνταγή του μνημονίου - Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε τεράστιο κίνδυνο

Μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων θα ζητήσει διάλυση της Βουλής και εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, όπως τόνισε κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε "καταστροφική" τη συνταγή του μνημονίου, προειδοποιώντας ότι τώρα η Ελλάδα βρίσκεται τώρα μπροστά σε ένα τεράστιο κίνδυνο. Ο κ. Σαμαράς καταλόγισε, ακόμη, σοβαρότατες ευθύνες στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες και θα έρθει η ώρα του καταλογισμού στη Βουλή".



Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προέταξε τον φόβο της κοινωνικής κρίσης, προ του φόβου μετάδοσης της οικονομικής κρίσης από την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι "απειλείται η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η υπόστασή μας".


Όλοι οι ιστοί μιας ζωντανής οικονομίας, η αγορά, η κατανάλωση, η εμπιστοσύνη, η οικονομία έχουν όλα καταρρεύσει και μαζί και οι προσδοκίες για το αύριο, είπε, επίσης, ο κ. Σαμαράς. Και πρόσθεσε ότι "οι επιλογές μας δικαιώθηκαν, οι θέσεις μας παραμένουν, αλλά οφείλουμε να αποτρέψουμε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο για να πάμε παραπέρα".

ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Με αναφορές στο παρελθόν και νουθεσίες ο Γ. Ππανδρέου προσπαθεί να γλυκάνει την υπόθεση και να παροτρύνει τους βουλευτές να ψηφίσουν. Κινδυνολογεί και ωθεί στην υπερψήφιση των νέων μέτρων. Υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησής του στα τελευταία χρόνια. Ρίχνει τις ευθύνες στην Ευρώπη που δεν κατάλαβε το πρόβλημα που ήταν Ευρωπαϊκό και όχι Ελληνικό.

΄΄Νέες θυσίες απαιτήθηκαν με μία θετική εξέλιξη κατά 100 δισ. ευρώ - Πρέπει να εξασφαλίσουμε το κούρεμα για το μέλλον της χώρας΄΄



΄΄Κανένας άλλος δεν τόλμησε να αλλάξει το μέλλον της χώρας΄΄



΄΄Ορισμένες φορές πίστεψα ότι οι θυσίες αρκούν - Μέχρι το Μάρτιο του 2011 πηγαίναμε καλά - Όμως είχε υπονομευθεί η προσπάθειά μας ΄΄



΄΄Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας όλων μας απέναντι στην πατρίδα ΄΄



΄΄Ένα κράτος αδιαφανές, χωρίς θεσμούς, χωρίς απλές διαδικασίες - Αποφορτώνουμε την Ελλάδα από τα βάρη ΄΄



΄΄Μειώσαμε συνολικά 8 μονάδες το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας - Πρωτοφανής προσαρμογή ΄΄

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ CIA

Οι Anonymous επιτέθηκαν στον ιστότοπο της CIA

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ Κ.Ο. ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Σε λίγο αρχίζουν τις συνεδριάσεις τους οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Όλοι απ΄ότι φαίνεται βρίσκονται στις θέσεις τους προκειμένου να ακούσουν τις σκέψεις και κυρίως τις οδηγίες προς τους....βουλευτές τι πρέπει να κάνουν στην αυριανή ψηφοφορία.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

΄΄ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΦΕΥΓΕΙ΄΄

Με το ΄΄χαίρεσθε΄΄ του πρωθυπουργού έπεσε η πρώτη εκβίαση: ΄΄όποιος δεβ ψηφίζει φεύγει΄΄ είπε στους υπουργούς.

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΒΟΛΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΔΕΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σε πολιτικό αδιέξοδο οδξγείται η χώρα με τις αλεπάλληλες παραιτήσεις αλλά και με τις συνεχείς δηλώσεις βουλευτών οτι δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε δηλώσεις, μαγνητοφωνημένες που θα δημοισοποιηθούν απο όλα τα κανάλια τηλεόρασης και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ήδη είναι γραμμένο το μήνυμα και απο ώρα σε ώρα αναμένεται να ΄΄παίξει΄΄.
Η κατάσταση κρίνεται άκρως κρίσιμη. Κρίνονται όλα!!!!!

ΥΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΓΡΑΠΤΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

"Κύριε Πρόεδρε,



Γνωρίζω και αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και τις δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις που διεξάγετε σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τη χώρα μας.


Ως Υπουργός υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά θέματα, έχοντας θητεύσει τα τελευταία 25 χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές θέσεις ευθύνης και πιστεύοντας σταθερά στην ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας, αισθάνομαι απογοήτευση και διάψευση από τη διγλωσσία και την ιδεοληψία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη κρίση και στις επιλογές που επιχειρεί, μέσω της Τρόικα, να επιβάλλει στη Βουλή και τον Ελληνικό λαό.


Στην πραγματικότητα η εμμονή αυτή παραβιάζει ευθέως την ίδια τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει ως βασικές αρχές την κοινωνική συνοχή, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, κάτι που εξάλλου αναφέρει και η νέα Συνθήκη της Δημοσιονομικής Ένωσης που συμφωνήθηκε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιανουαρίου.


Δυστυχώς, η Τρόικα και οι θεσμοί που εκπροσωπεί δεν λαμβάνουν υπόψη τα διδάγματα από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, γιατί πέραν των όποιων αδυναμιών και καθυστερήσεων έχουν υπάρξει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, επιχειρούν να επιβάλλουν μέτρα που τελικά θα αυξήσουν δραματικά την ύφεση και θα ωθήσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία σε απόγνωση.


Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση του PSI και τη μείωση του χρέους αποτελεί χειροπιαστή ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας μας, εφόσον όμως η διαδικασία αυτή συνοδευθεί, πέραν της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολιτικές που αντιμετωπίζουν την ύφεση και αναθερμαίνουν την οικονομία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.


Η προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται στη μείωση των μισθών και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση και στόχος του νέου προγράμματος η «βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού.


Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας και με αίσθημα ευθύνης σας υποβάλλω την παραίτηση μου από την θέση της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, επειδή δεν μπορώ να συνυπογράψω τα μέτρα που καταλύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.


Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας.


Με τιμή,
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου"

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΛΕΕΙ ΟΧΙ

Ο βουλευτής Ηρακελίου Γιάννης Μιχελογιαννάκης γνωστοποίησε την απόφασή του να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα.

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΛΕΕΙ ΟΧΙ

Και ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Μάντατζη Τσετί δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο. Το γνωστοποίησε μάλιστα με επιστολή.

Υπό κατάληψη τα δημαρχεία Ρεθύμνου και Χολαργού

Yπό κατάληψη τελεί από τις 12 το μεσημέρι το δημαρχείο Ρεθύμνου, από διαδηλωτές που συμμετείχαν το πρωί στη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων εναντίον του νέου μνημονίου. Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο, όπου με πορεία κατέληξαν στο δημαρχείου.
Οι υπάλληλοι του δήμου είχαν από νωρίς κλείσει την πόρτα του δημαρχείου και είχαν τοποθετήσει ένα πανό διαμαρτυρίας και όταν η πορεία έφτασε εκεί, απεργοί μπήκαν στο χώρο. Σκοπός είναι το δημαρχείο να παραμείνει υπό κατάληψη μέχρι την Κυριακή, στο πλαίσιο των τριήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων, μέχρι δηλαδή να τεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο μνημόνιο.
Νέες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για τις 7 το απόγευμα σήμερα στο δημαρχείο, στις 10 το πρωί του Σαββάτου και το απόγευμα της Κυριακής.


Χολαργός


Υπό κατάληψη τελεί και το δημαρχείο Χολαργού από την «Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Χολαργού- Παπάγου», η οποία καλεί «όσους αλληλέγγυους θέλουν να στηρίξουν την κατάληψη», αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στη χώρα κατά του μνημονίου.


Με πληροφορίες από rethymnos.gr, athens.indymedia.org

Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα κάνει πίσω στα μέτρα λιτότητας αναφέρει ο ξένος τύπος αυτή την ώρα. Προχωρώντας κάνει αναφορά και πάλι για σενάρια χρεοκοπίας της χώρας ενώ σχολιάζει το γεγονός ότι η Αστυνομία θα....συλλάβει την ....τρόϊκα!!!!

ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ ΛΕΕΙ ΟΧΙ

Πρίν λίγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Μαγκούφης δήλωσε ότι και αυτός δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ

Μεγάλη πολιτική αναστάτωση υπάρχει αυτή την ώρα. Αδιέξοδο δαιφαίνεται ύστερα απο τις συνεχείς δηλώσεις για καταψήφιση του νέου μνημονίου. Οι αρχηγοί των κομμάτων αδύναμοι να ΄΄μαζέψουν΄΄ τους βουλευτές. Στη Ν.Δ. μιλούν ήδη για κομματική πειθαρχία.
Μέχρι το βράδυ θα υπάρχουν εξελίξεις με ανατροπές. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση.
Τα χρηματιστήρια σε όλο τον πλανήτη σε κάθετη πτώση.
Ακόμη και ένας ανασχηματισμός είναι πιθανόν να μην δώσει λύση στο θέμα.
Στον αέρα η οποιαδήποτε συμφωνία κι ασφαλώς πιο κοντά μας η χρεοκοπία. Ίσως οι Ευρωπαίοι να ξυπνήσουν και να δουν τι έχουν κάνει. Να δουν τα εγκλήματά τους. Αν όμως δουν εικόνες στην τηλεόραση όλο το λαό στους δρόμους ίσως να καταλάβουν τις μαλ....που έκαναν τον τελευταίο καιρό.
Οι Έλληνες αργούν αλλά δεν ξεχνούν!!!!!

ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΛΕΕΙ ΟΧΙ

Αρνείται να ψηφίσει το μνημόνιο και η ανεξλάρτητη βουλετής Μυλένα Αποστολάκη, όπως δήλωσε πρίν απο λίγο.
Μπαράζη δηλώσεων άρνησης να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο απο πολλούς βουλευτές.
Το απόγευμα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Αύριο στις δέκα το πρωί του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΣ;

Φήμες αυτή την ώρα, ίσως και να έχει γίνει, μιλούν για παραίτηση των υπουργών του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι υπουργοί είναι Βορίδης, Γεωργιάδης, Ροντούλης.
Ακολουθούν φήμες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης ακόμη και εντός της ημέρας.
Μετά απο συνεχείς αναβολές του υπουργικού συμβουλίου μάλλον θα μετακινηθεί για αύριο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Έπεσαν οι πρώτες μολότωφ στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Πρίν λίγο στην οδό Αμαλίας υπήρξε ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών με αποτέλεσμα να γίνει χρήση δακρυγόνων. Το αποτέλεσμα ήταν να επεκταθεί η ένταση σε όλη την πλατεία Συντάγματος και οι διαδηλωτές να σκορπίσουν στους γύρω δρόμους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ....


Στο Σύνταγμα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ - Έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς το ΠΑΜΕ


Υπό κατάληψη τελεί ο α' όροφος του υπουργείου Οικονομικών στη Φιλελλήνων από τους υπάλληλούς του



Η κυκλοφορία στην οδό Πανεπιστημίου έχει διακοπεί από το ύψος της Σίνα - Κλειστές είναι οι οδοί Σταδίου, Αιόλου, Αγ. Κωνσταντίνου και Αθηνάς



ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εντελώς εξαφανισμένος ο Παπανδρέου. Τα παράτησε στην τύχη τους. Ακέφαλο το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά. Οι βουλυτές του δεν γνωρίζουν ποιόν έχουν αρχηγό. Ψάχνουν να τον βρούν.
Η ανευθυνότητά του φαίνεται ακόμη μια φορά. Τουλάχιστον δεν παραιτείται επισήμως και να ξέρουν οι καϋμένοι οι βουλευτές τι θα κάνουν!
Μήλος γίνεται μέσα στο κόμα του ΠΑΣΟΚ. Ασφαλώς και στη Ν.Δ. υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Οι βουλευτές σχηματίζουν πηγαδάκια και συζητούν τις εξελίξεις της Κυριακής προκειμένου να φωτιστούν για την ψηφοφορία.
Πάντως, ο Παπανδρέου, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή σε όλα. Υπόδειγμα ανεύθυνου και αδιάφορου Έλληνα πολιτικού. Ανύπαρκτος και στη σύσκεψη και σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Άλλωστε και τι να πει και τι να κάνει χειρότερο απ΄αυτά που έκανε ως πρωθυπουργός!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (ΝΔ): ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΜΟΝΟ ΤΟ PSI

Ο Δ. Σταμάτης, της Ν. Δημοκρατίας, δήλωσε πρίν λίγο ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα του μνημονίου. Θα ψηφίσει μόνο το PSI των τραπεζών.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ

Υπό τον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο συνεδριάζει στις τρείς το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο με θέμα την ψηφοφορία της Κυριακής και τα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας με την τρόϊκα.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο κ. ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΠΟ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Σε λίγο θα υπάρξει επιστολή παραίτησης βουλευτή Άρτας Παύλος Στασινός του ΠΑΣΟΚ, που πιθανόν να οφείλεται για την ψήφιση των νέων μέτρων και του νέου μνημονίου.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι ορατός και σοβαρός – Τα επεισόδια του θρίλερ συνεχίζονται όπως και οι εκβιασμοί – Νέα μεγάλη πτώση των τραπεζών έως 6%....το ΧΑ χάνει την λάμψη του – Αναμονή στα CDS και στις αποδόσεις των ομολόγων

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας ήταν, είναι και θα παραμείνει σοβαρός για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.

Ακόμη και αν παρά τους εκβιασμούς, τις απειλές και τα συναφή πολιτικά τερτίπια των ευρωπαίων και ελλήνων πολιτικών υπάρξει συμφωνία για την δανειακή σύμβαση και προχωρήσει το PSI+ η Ελλάδα ακόμη θα βρίσκεται σε κίνδυνο χρεοκοπίας.
Στο χθεσινό Eurogroup η Ελλάδα σύρθηκε σε μια εξευτελιστική ταπείνωση άνευ προηγουμένου.


Η Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup έχασε και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας της.


Αντί η Ελλάδα να περάσει στην αντεπίθεση και να προτείνει την λύση της συντεταγμένης χρεοκοπίας, εντός ευρώ το ανήμπορό και ανίκανο πολιτικό σύστημα συνεχίζει να αυτοπαγιδεύεται και να οδηγεί την χώρα σε χρεοκοπία.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι αν η χρεοκοπία της Ελλάδος θα είναι συντεταγμένη εντός του ευρώ. Αυτού του είδους η βαθμολογική χρεοκοπία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Πλέον είναι ορατός και ο κίνδυνος άναρχης, ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας με καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η πάγια θέση του www.bankingnews.gr εδώ και καιρό ήταν να υπάρξει μια οργανωμένη και συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ.
Η χρεοκοπία αυτή βραχυχρόνια θα προκαλούσε βίαιη προσαρμογή και η θεραπεία σοκ αλλά ωστόσο η Ελλάδα θα έβρισε γρήγορα τον πάτο του απύθμενου βαρελιού…..
Η Ελλάδα δεν έχει βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και η λύση που θα την βοηθούσε πραγματικά να υπερβεί το τέλμα στο οποίο βρίσκεται θα ήταν μια συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Η χρεοκοπία της Ελλάδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας εκβιαστικός μηχανισμός προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι σε αντικειμενικά δύσκολή θέση και ευθύνη έχει το ανίκανο πολιτικό σύστημα.
Ωστόσο ακόμη και αν υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, προχωρήσει το PSI+ η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει.
Στέλεχος της Royal Bank of Scotland μιλώντας στο www.bankingnews.gr αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει 3 δρόμους να επιλέξει.


«Το δύσκολο, τον πολύ δύσκολο και τον πάρα πολύ δύσκολο.


Ο δύσκολος δρόμος είναι η διατήρηση του υφιστάμενου αντιαναπτυξιακού μοντέλου το οποίο θα γεννήσει νέα ελλείμματα και θα οδηγήσει σύντομα σε νέο αδιέξοδο την χώρα.
Αν προχωρήσει η δανειακή σύμβαση και το PSI+ όποιος προτρέξει να επισημάνει ότι η Ελλάδα διασώζεται θα σφάλει.
Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει και δυστυχώς και η Τρόικα επιτείνει ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο το οποίο γεννά ύφεση. Τα χειρότερα για την κοινωνία είναι εμπρός.
Ο πολύ δύσκολος δρόμος σχετίζεται με την λύση της συντεταγμένης χρεοκοπίας εντός ευρώ.
Ο δρόμος αυτός έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο ταυτόχρονα είναι και μεγάλο μειονέκτημα.
Θα οδηγήσει γρήγορα στον πάτο την Ελλάδα, η συντεταγμένη χρεοκοπία αλλά δεν διασφαλίζει την άμεση ανάκαμψη της.
Αν όμως η Ευρώπη αποφασίσει να στηρίξει την Ελλάδα ούσα συντεταγμένα χρεοκοπημένη τότε και μόνο τότε η Ελλάδα θα ορθοποδήσει.
Ο πάρα πολύ δύσκολο δρόμος είναι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ.
Συζητήθηκε σε πολλούς κύκλους και όχι μόνο επενδυτικούς. Η λύση αυτή αποτελεί βόμβα για όλους μπορεί να σκάσει μπορεί και όχι αλλά ποιος το διακινδυνεύει; Ποιος διακινδυνεύει να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα;»
Χωρίς καμία αμφιβολία η χρεοκοπία ως χαρακτηρισμός της νέας οικονομικής πραγματικότητας της Ελλάδος θα καταγραφεί ως γεγονός προσεχώς.
Κατά την Fitch το PSI+ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε temporary default δηλαδή σε προσωρινή χρεοκοπία.
Κατά την Standard and Poor’s η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε selective default δηλαδή σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Ορισμένοι αναλυτές κυρίως αμερικανικών τραπεζών δεν αποκλείουν το outright default δηλαδή ολοκληρωτική χρεοκοπία.
Το κοινό όλων αυτών είναι η χρεοκοπία.
Το ΧΑ χάνει την λάμψη του μετά το πρόσφατο ράλι
Μετά το πρόσφατο και μη δικαιολογημένο ράλι στο ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες σαν να χάνει την λάμψη του.
Προφανώς και δεν θα πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα ακόμη αλλά το έντονα ανοδικό κύμα εμφανίζει σημάδια κόπωσης.


Το ΧΑ σήμερα στο -1,20% και στις 814 μονάδες.


Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται πιέσεις, οι ξένοι απέχουν και ρευστοποιούν οι έλληνες θεσμικοί και μικρομέτοχοι.


Η Εθνική στα 2,8 ευρώ -5,4% με αποτίμηση 2,667 δις ευρώ
Η Alpha στα 1,49 ευρώ -6,88% με αποτίμηση 796 εκατ
Η Eurobank στα 0,9210 ευρώ -5% με αποτίμηση 509 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,5370 ευρώ -6% με αποτίμηση 615 εκατ
Η Κύπρου στα 0,6450 ευρώ -2,7% με αποτίμηση 1,09 δις ευρώ
Η Marfin στα 0,3570 -3,8% με αποτίμηση 573 εκατ
Το ΤΤ στα 0,76 ευρώ -5% με αποτίμηση 215 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη η ΔΕΗ +2,6%, ο ΟΤΕ +1%, η ΜΙΓ -2%, η ΕΕΕΚ +0,4%


Αναμονή στα ομόλογα


Στάση αναμονής τηρείται στα ομόλογα με τα CDS και τα spreads να εμφανίζουν μεταβλητότητα και τους επενδυτές ανήσυχους για το μέλλον της Ελλάδος.
Τα CDS στην 5ετία Ελλάδα 68%, Ιρλανδία 585 μ.β. Πορτογαλία 36%, Ισπανία 357 μ.β. Ιταλία 385 μ.β. Γαλλία 169 μ.β. και Γερμανία 87 μ.β.
Οι αποδόσεις σταθεροποιητικά στην 10ετία. Στην Ιταλία 5,47% έχει δείξει καλή συμπεριφορά το συγκεκριμένο ομόλογο.
Η Ισπανία 4,97%, η Γαλλία 2,90%, η Πορτογαλία 12,86% που επίσης συμπεριφέρεται αρκετά καλά εσχάτως και η Ιρλανδία 6,84%.
Το ευρώ στα 1,3290 δολάρια υψηλό ημέρας, χαμηλό 1,3240 δολάρια και τώρα 1,3270 δολάρια.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

"Η ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με την κρίση: Αναζητώντας διέξοδο..."

Τη διέξοδο που αναζητά η ελληνική κοινωνία για να βγει από την κρίση είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης η εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με βασικό ομιλητή τον συγγραφέα κ. Πέτρο Μάρκαρη.


Τη συζήτηση, που έγινε με αφορμή το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας της κρίσεως του κ. Πέτρου Μάρκαρη, "Περαίωση", άνοιξε ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι "αν όλοι κάνουμε το καθήκον μας και αυτό που οφείλουμε στους εαυτούς μας και στους άλλους, τότε ό,τι μας πληγώνει μπορεί να εξουδετε-ρωθεί, να "περαιωθεί". Έτσι, η "περαίωση" γίνεται αλληγορία και μας καλεί να "περαιώσουμε" τον ατομικό και συλλογικό κακό μας εαυτό. Να "περαιώσουμε" το παρελθόν και το φθαρμένο παλιό αναζητώντας, διεκδι-κώντας και δουλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο".


Ο κ. Μάρκαρης, με τη σειρά του, υπογράμμισε ότι "δεν αρκεί μόνο το χρήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και ένα δυναμικό πολιτισμικό κίνημα που θα στηρίξει τις θυσίες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειές τους".


"Η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα, με υψηλό, όμως, πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο, που είχε διαμορ-φώσει τον δικό της "πολιτισμό της φτώχειας", σε αντίθεση με σήμερα, που φθάνουμε στη φτώχεια χωρίς αξίες". Σχολιάζοντας, δε, ότι αυτή είναι μια παράμετρος που κανείς δεν αναφέρει, εξέφρασε την απορία του για τη σιωπή των ανθρώπων του Πνεύματος και της Τέχνης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ανέφερε ότι από την έναρξη της κρίσης μιλούν δημόσια μόνο πολιτικοί και οικονομολόγοι.