Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Οι επενδυτές σορτάρουν ανελέητα το ευρώ με πάνω από 28 δισ - Κοντά σε χαμηλά δύο ετών το κοινό νόμισμα - 'Αμεση επέμβαση της ΕΚΤ αναμένουν οι αναλυτές

Το ρεκόρ των 28 δισ. δολαρίων έσπασαν οι κερδοσκόποι, ενώ το ευρώ βυθίζεται έναντι του δολαρίου και οι αναλυτές προειοδοποιούν για περαιτέρω σορτάρισμα το επόμενο διάστημα.



Συγκεκριμένα, τα πονταρίσματα υπέρ της υποχώρησης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 12% την τελευταία εβδομάδα και ανήλθαν στα 31 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Προθεσμιακών Συμβολαίων (CFTC).


Παράλληλα, το ευρώ έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής αυτό το μήνα κατά 5% έναντι του δολαρίου, τόσο εξαιτίας των ανησυχιών για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όσο και λόγω της απογοητευτικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Το ευρώ τις τελευταίες μέρες διαπραγματεύεται στην ζώνη των 1,2520-1,2580 δολαρίων. Παράλληλα καταγράφηκε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία του πτώση από τις 16 Δεκεμβρίου του 2011 και βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και πιθανόν ενός νέου γύρου των έκτακτων προγραμμάτων παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTROs), είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι τρεις λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την πτώση το ευρώ έναντι του δολαρίου.


Πολλοί αναλυτές, όπως της Barclays Capital, της UBS και της Bofa Merrill Lynch περιμένουν σε μεγάλο βαθμό πως η ΕΚΤ σύντομα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παράσχει επιπλέον μέτρα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να προσφέρει ανακούφιση στις ευρωπαϊκές οικονομίες και να διασφαλίσει την σταθερότητα των χρηματαγορών.


Παράλληλα, οι traders αύξησαν τις θέσεις αγοράς στο δολάριο κατά 25%, στα 35,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το CFTC.


Ανοδικά κινήθηκε το σορτάρισμα στο ελβετικό φράγκο, κατά 30% στα 4,6 δισ. δολάρια.


Αντίθετα, πτώση σημείωσε το σορτάρισμα των traders στο ιαπωνικό γιεν, κατά 47% στα 2,8 δισ. δολάρια.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΄΄ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ΄΄ ΚΑΙ ΄΄ΛΑΟΣ΄΄ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Την προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσαν τέσσερα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δύο στελέχη του ΛΑΟΣ, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό ενός ευρύτερου φιλοευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ τα στελέχη που προσχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ο Ιωάννης Βαγγέλης, υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσων, ο Σπύρος Ρομποτής, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών, ο Παύλος Σαράκης, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών και ο Νίκος Χιδίρογλου, δημοσιογράφος.


Από το ΛΑΟΣ τα στελέχη που προσχώρησαν είναι ο Χρήστος Μακρίδης, υποψήφιος βουλευτής νομού Πέλλας και η Ολυμπία Αντύπα, δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ζωγράφου

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ ΙΔΡΥΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

΄΄Ελλάδα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο΄΄ το όνομα του νέου πολιτικού φορέα με ιδρυτή τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα.
Έγραψε στην σελίδα του στο Facebook:

"Σας ανακοινώνω την ιδρυτική διακήρυξη του πολιτικού forum-πολιτικού φορέα που θα δραστηριοποιηθεί φυσικά με τη μαζική συμμετοχή σας και ονομάζεται ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Ένα μέτωπο που δεν επιλέγει δεξιούς ή αριστερούς και δεν έχει το ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ, αλλά: Εντός ζωής. Εφόσον αποδέχεστε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στους σχετικούς πίνακες".





ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημαντικές απώλειες σημειώνει και σήμερα το χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 502 μονάδες με τις συναλλαγές στα 26,2 εκατομμύρια τεμάχια με αξία 30 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα πολλές ξένες τράπεζες προχώρησαν σε ισυρές ρευστοποιήσεις μαζί με Hedge Funds, όπως το Marshall και το Capital World, τα οποία είχαν καιρό να εμφανιστούν στο χρηματιστήριο. Η πολιτική εικόνα στην Ελλάδα και οι θολές προοπτικές για το αποτέλεσμα των εκλογών οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις κυρίως σε τράπεζες, στο ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.
Όλοι οι δείκτες στο κόκκινο με απώλειες στον 20άρη 5,19%, στον 40άρη 1,95%, στον 80άρη 2,68% και στον 140άρη 4,69% ενώ ο γενικός δείκτης χάνει 4,52%.
Το ευρώ με το δολλάριο στο 1,259 αυτή την ώρα και σημαντικές συναλλαγές. Στροφή στο δολλάριο για τις αγορές και τους επενδυτές.
Τα Ευρωπαϊκά με μικτή εικόνα ενώ το πετρέλαιο στα 90,75 δολλάρια το βαρέλι και ο χρυσός στα 1574 δολλάρια η ουγγιά.

Morgan Stanley, Citi, BofA και UBS «παίζουν» σε ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ το σενάριο εξόδου από το ευρώ – Φεύγουν τα hedge funds από το ΧΑ φοβούνται χρηματιστηριακή κατάρρευση – Ξεφορτώνει το Capital World, αλλά το Marshall κλείνει short στην ΕΤΕ

Morgan Stanley, Citigroup, Bank of America Merrill Lynch και UBS «παίζουν» το σενάριο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ μέσω του ΟΠΑΠ, OTE και της Εθνικής τράπεζας.



Με βάση έγκυρη πηγή ειδικά στον ΟΠΑΠ η μεγάλη πίεση που ασκείται στην μετοχή δεν αποδίδεται μόνο στην συνεχή μείωση της έκθεσης που έχει το hedge funds Capital World Growth and Income Fund Inc (WGI) αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που πλέον πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει στο ευρώ.
Επίσης οι πιέσεις που ασκούνται στην Εθνική και οι ρευστοποιήσεις ξένων δεν αποδίδεται μόνο στον MSCI αλλά και στις διάχυτες ανησυχίες των ξένων ότι αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ το βραχυχρόνιο συστημικό σοκ ειδικά στο ΧΑ θα είναι τεράστιο. Στον αντίποδα το Marshall συνεχίζει να μειώνει την short επενδυτική του θέση στην Εθνική και κατέχει 943.949 μετοχές όταν στις 16 Μαίου κατείχε 1,808 εκατ μετοχές και στις 18 Μαίου κατείχε 1.258.397 μετοχές. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις των short κατέχουν περίπου 21,124 εκατ μετοχές Εθνικής με προοπτική την πώληση. Υπό μια έννοια η εξέλιξη ότι το Marshall μειώνει short θέσεις είναι θετική, αλλά από την άλλη οι κινήσεις της Μorgan Stanley και της Citigroup....προβληματίζουν


Όμως το ίδιο σκηνικό διαμορφώνεται και στον ΟΤΕ οι ξένοι αρχίζουν να παίζουν το σενάριο εξόδου από το ευρώ.


Ειδικά σήμερα στην Εθνική πωλητές είναι η Morgan Stanley με 500 χιλ μετοχές και 100 χιλ η Citigroup.


Στην Alpha bank 100 χιλ μετοχές η Goldman Sachs.


Στην Κύπρου 120 χιλ μετοχές η Cheuvreux.


Στον ΟΠΑΠ που βρίσκεται στο επίκεντρο πουλάνε 200 χιλ η Bank of America Merrill Lynch, 200 χιλ μετοχές η Citigroup, 150 χιλ η UBS και 30 χιλ η Cheuvreux.


Στον ΟΤΕ 170 χιλ η Cheuvreux, 20 χιλ η UBS και 15 χιλ η Deutsche bank


Στην ΔΕΗ 20 χιλ η Citigroup και 20 χιλ η Bank of America.


Οι διεθνείς επενδυτές παίζουν πλέον ως βασικό σενάριο την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.


Ο ΟΠΑΠ είναι από τις εταιρείες που έχουν βασική πηγή εσόδων την εγχώρια αγορά, επομένως σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, ο ισολογισμός θα δεχτεί τεράστια πίεση.


Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του δανεισμού τους είναι σε ευρώ, είναι προφανές ότι θα αντιμετωπίσει μείζον πρόβλημα ρευστότητας.


Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, για τον ΟΠΑΠ οι ανησυχίες είναι αυξημένες καθώς η κύρια πηγή εσόδων του είναι η εγχώρια αγορά, ενώ τα υψηλά ταμειακά του διαθέσιμα, ήτοι 360,5 εκατ. ευρώ, θα πληγούν άμεσα σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή.


Η Εθνική αποτελεί το σημείο αναφοράς στον τραπεζικό κλάδο και η καλλιεργηθείσα εντύπωση είναι ότι ο κίνδυνος χρηματιστηριακής κατάρρευσης ειδικά των τραπεζικών μετοχών έχει αυξηθεί κατακόρυφα.


Η εικόνα που δίνουν προς τα έξω ξένοι επενδυτικοί οίκοι και funds managers είναι άκρως ανησυχητική.

ΔΙΠΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Στο κενό έπεσαν το πρωί μία 90χρονη και ο 50χρονος γιος της, στο Μεταξουργείο, προκαλώντας νέο σοκ στην ελληνική κοινωνία. Οι δύο αυτόχειρες έπεσαν από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας.


Οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτή την πράξη ακόμα άγνωστοι. Επισήμως, προς το παρόν, η αστυνομία κάνει λόγο για πτώση και όχι για αυτοκτονία…

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προκηρρύσουν οι εργαζόμενοι του Μετρό

Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες αφού ολοκληρωθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και προτού διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του Μετρό.



Ακολουθεί πλήρης η ανακοίνωση του σωματείου:


«Θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό πως με την απόφαση 599/2012 οι περικοπές των μισθών μας κρίθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη ως παράνομες και αντισυνταγματικές, η οποία και υποχρεώνει την σημερινή διοίκηση της εταιρείας να μας καταβάλει τα παράνομα παρακρατηθέντα χρήματα.


Μετά από συνεννόηση με την εταιρεία και το Υ.ΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. τηρήσαμε στάση αναμονής και προσπαθήσαμε να επιλύσουμε το θέμα στα πλαίσια του διαλόγου έχοντας ως κοινό παρονομαστή την επιταγή της δικαιοσύνης.


Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την Διοίκηση της Εταιρείας, ενημερωνόμαστε ότι η αδικία που υπεστήκαμε θα συνεχιστεί καθώς οι διοικούντες πλέον ακολουθούν την τακτική «νίπτω τας χείρας μου» και παραπέμπουν το θέμα στις καλένδες νέων δικαστικών διαξιφισμών (εφετείο) και αντιπαράθεσης.


Βλέπετε είναι εύκολο για τους εκφραστές των πολιτικών των «μνημονίων» να κόβουν παράνομα και έξω από κάθε λογική μισθούς και συντάξεις και συγχρόνως είναι δύσκολο για αυτούς να εκτελούν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.


Ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου μας προκηρύσσουμε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Επειδή όμως και εμείς ανήκουμε στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό, δηλώνουμε ότι σεβόμενοι τους μαθητές, τους γονείς και τον αγώνα τους για την εισαγωγή στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας οι κινητοποιήσεις μας θα ξεκινήσουν άμεσα με την λήξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πριν την διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών.


Ζητάμε από όλα τα κόμματα, με την ευκαιρία των εκλογών να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την στάση που κρατάει η Διοίκηση της Εταιρείας, το Υπουργείο και όσοι άλλοι αρνούνται να εκτελέσουν αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.»

ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ