Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ. ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΤτΕ

Τα κόμματα καλούν στη Βουλή τον κ. Προβόπουλο την Παρασκευή να αναλύσει την μεταβίβαση της Good ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Ο κ. Προβόπουλος ισχυρίζεται ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ορίζονται απόλυτα από το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται επικουρούμενη από το ΤΧΣ. Στόχος ήταν η εξυγίανση του Τραπεζικού συστήματος στην χώρα.
Η λύση που ακολουθήθηκε έχει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της Τρόϊκα.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Τεράστια η ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την απόφασή της να αναστεί8λει την διαπραγμ'ατευση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας σήμερα.
Το γεγονός ότι η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα το πρωϊ, που ήδη είχε πραγματοποιηθεί η αναστολή απο το Χρηματιστήριο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων διαφανών διαδικασιών στο χρηματιστήριο.
Η συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς με την κυβέρνηση περνά μέσα από τυπικές αλλλά και ουσιαστικές διαδικασίες επισφράγισης της συμφωνίας. Η Αγροτική Τράπεζα είναι ανώνυμη εταιρεία, έχει μετόχους, που αν μη τι άλλο έχουν το δικαίωμα της ενημέρωσης και της συμμετοχής στην τελική απόφαση.
Στη συμφωνία δεν γίνεται πουθενά λόγος για τους μικρομετόχους. Αυτό κι αν είναι απαξίωση σε θεσμούς και αξίες!!!

Οι διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν δείχνουν την περιφρόνηση στον μικροεπεπνδυτή, οι οποίοι τελικώς έχασαν την μικρή τους επένδυση σε μια τράπεζα που είχε την στήριξη του μικρού αυτού επενδυτή πολλά χρόνια τώρα.
Όμως την ευθύνη έχει απόλυτα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία οφείλει να προστατέψει έστω και εκ των υστέρων τον μικροεπενδυτή και να δώσει την ευκαιρία σε όλους αυτούς να ανταλλάξουν τις μετοχές της Αγροτικής με μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει βγεί εξαιρετικά  οφελημένη από την συμφωνία αυτή αφού αυξάνει την ρευστότητά, αποτελεί σημαντικό νέο τραπεζικό πόλο και μάλιστα χωρίς να κατατεθουν χρήματα για την αγοραπωλησία αυτή.
Ίσως η κίνηση αυτή να προετοιμάζει και νέες συμφωνίες με άλλες τράπεζες που ναι μεν βοηθούν την οικονομία αλλά το πληρώνει ο μικροεπενδυτής, που πολλά χρόνια τώρα στηρίζει την χρηματιστηριακή αγορά.

Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της ATE Bank

Την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζα της Ελλάδος από τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012 αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΤτΕ να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ, τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.



Αναστέλλεται ακόμη και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της ΑΤΕ.

Συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων της ΑΤΕ Bank έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 12.30 ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση θα λάβει χώρα στο γραφείο του κ. Τσίπρα στη Βουλή.



Υπενθυμίζεται πως σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο κ. Τσίπρα σημειώνει ότι η πώληση της ATE «έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους».


«Εκτιμώ ότι η δρομολόγηση τόσο σημαντικών για την οικονομία εξελίξεων, δίχως διαφάνεια και στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων, αποτελεί ευθεία απαξία και υποβάθμιση του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας», τονίζει.


Σε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα η ΟΤΟΕ αντιδρώντας στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.



Η ΟΤΟΕ απαιτεί την εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής, που θα αφορά στη λειτουργία των τραπεζών στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται στη χώρα μας, η οποία θα επικεντρώνεται:


Στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.


Στη στήριξη των κοινωνικών αναγκών, με την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών.


Στη δημιουργία προϋποθέσεων προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης στη χώρα.


Στην υπεράσπιση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.


Στην κατεύθυνση αυτή και για τους λόγους αυτούς που αφορούν τις παραγωγικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, η ΟΤΟΕ ζητά:


«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει για όλες τις τράπεζες, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών Αγροτικής και Ταχ. Ταμιευτηρίου, οι οποίες ιστορικά στηρίζουν την αγροτική οικονομία και τη λαϊκή αποταμίευση, με στόχο το τραπεζικό σύστημα, στο σύνολό του, να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανάγκες και την απασχόληση.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ένσταση στο Εκλογοδικείο λόγω διενέργειας των εκλογών βάσει της απογραφής του 2001 - Πλήττονται 15 βουλευτές

Στο Εκλογοδικείο κατατέθηκε ένσταση η οποία εάν γίνει δεκτή θα πλήξει 15 βουλευτές, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ 10 εκλογικών περιφερειών της χώρας, ενώ παράλληλα θα ανακηρυχθούν πέντε αναπληρωματικοί βουλευτές στη Β' Αθηνών από το χώρο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Και όλα αυτά γιατί οι βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 έγιναν σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001 και όχι με την τελευταία του 2011.



Ειδικότερα, δύο εκλογείς της Β΄ Αθηνών με την ένστασή τους στρέφονται κατά 15 βουλευτών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς) διάφορων εκλογικών περιφερειών και ζητούν να ανακηρυχθούν στην εκλογική τους περιφέρεια (Β' Αθηνών) επιπλέον πέντε βουλευτές οι οποίοι σήμερα είναι αναπληρωματικοί (βουλευτές) από το χώρο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Συγκεκριμένα, στρέφονται κατά των βουλευτών Ανδρ. Ψυχάρη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Πρ. Παυλόπουλου (ΝΔ, Α' Αθηνών), Π. Μηταράκη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Μαρίας Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ, Α' Αθηνών), Κ. Κατσαφάδου (ΝΔ, Α' Πειραιά), Αφροδίτης Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ, Σερρών), Χρ. Γκόκα (ΠΑΣΟΚ, ’ρτας), Παναγιώτας Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ, Τρικάλων), Γ. Κυρίτση (Δημοκρατική Αριστερά, Τρικάλων), Παυλ. Σιούφα (ΝΔ, Καρδίτσας), Μαρίας Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ, Αιτωλοακαρνανίας), Α. Μαρίνου (ΝΔ, Ηλείας), Α. Κουτσούμπα (ΝΔ, Βοιωτίας), Ι. Καράμπελα (ΝΔ, Βοιωτίας) και Κ. Τριαντάφυλλου (ΠΑΣΟΚ, Χίου).

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΑΥΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ BAROSO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Μπαρόζο με πρωτοβουλία του δεύτερου.
Η τηλεφωνική επικοινωνάι κατέληξε σε συμφωνία να βρεθεί ο κ. Μπαρόζο αύριο στην Αθήνα και να έχει σειρά συνατήσεων με κύρια την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με όλους, σχεδόν, τους υπουργούς.
Όλο το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού άλλαξε αμέσως κι έτσι ανεβλήθησαν πολλές συνατήσεις του με στελέχη του κόματος της Ν.Δ. ακόμη και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.
Η συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο ίσως να φέρει στο φως πολλές ειδήσεις και εξελίξεις.
Η Ευρώπη σε αναστάτωση ύστερα μάλιστα και με τις εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση της Ισπανίας και Ιταλίας.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Απώλειες 6,85% σημειώνει το χρηματιστήριο. Έχασε και τις 600 μονάδες, που αποτελούσαν περισσότερο ψυχολογικό στήριγμα. Οι φήμες περί χρεοκοπίας της χώρας και όχι μόνο αλλά και για άλλες χώρες, Ισπανία, Ιταλία, κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη.
Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο ΄΄20αρης΄΄ χάνει 7,34%!!!
Ούτε να συζητούμε για την παρουσία ξένων επενδυτών.
Το σπουδαιότερο είναι ότι οι απώλειες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι συναλλαγές στα 17 εκατομμύρια ευρώ, σχετικά αυξημένος από άλλες ημέρες, αρνητική εξέλιξη από τεχνικής άποψης.
Το ευρώ με το δολλάριο συνεχίζει να βρίσκεται στο 1,2107.
Θρήνος για τους επενδυτές και κυρίως για τους μικροεπενδυτές και τους traders.

ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Ακόμη μια φορά διαχέονται σενάρια χρεοκοπίας της χώρας. Στην Ελλάδα προστέθηκε και η Ισπανία. Οι αγορές βρίσκονται στο κόκινο. Το Ελληνικό χρηματιστήριο κατακρημνίζεται με απώλειες αυτή την ώρα 4,19% στις 604 μονάδες. Οι συναλλαγές στα 7,7 εκατομμύρια ευρώ.
Στο κόκινο, επίσης και οι όλες οι Ευρωπαϊκές αγορές. Η Γερμανία χάνει 1,53% η Γαλλία 1,87% και η Αγγλία 1,78%.
Το σημαντικό, επίσης, είναι ότι το ευρώ κινείται με μεγάλες απώλειες έναντι του δολλαρίου. Αυτή την ώρα στο 1,2101, απώλειες 0,14% από την Παρασκευή.
Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει ακόμη μια φορά απώλειες μέχρι και 7,9%, που γράφει η Eurobank.
Κλωνίζεται όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.
Δημοσιεύματα φέρουν την χώρα να κηρύσει πτώχευση τον Σεπτέμβριο.
Το Ισπανικό χρηματιστήριο καταρρέει. Απώλειες πάνω από 4% αυτή την ώρα. Η απόδοση στο 10ετές Ισπανικό έφθασε το 7,5%!!!
Στην Ιταλία πέντε τράπεζες βγήκαν εκτός διαπραγμάτευσης!!!
Έχουμε και συνέχεια μάλλον. Μερικοί εκτιμούν ότι η Ευρώπη και η χώρα μας μπήκαν στην αρχή τελευταίας φάσης που οδηγεί.....στην επίσημη χρεοκοπία!!!

Συναγερμός στην Ευρωζώνη - Ελλάδα και Ισπανία βυθίζουν το ευρώ σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από τα 1,21 δολ - Εκτινάχθηκε στο 7,45% η 10ετία στην Ισπανία - BofΑ Merrill Lynch: Προβλέπονται τουλάχιστον δύο αναδιαρθρώσεις χρέους προσεχώς

Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 1,2086 δολαρίων κατακρημνίζεται σήμερα το ευρώ, καθώς η επιστροφή της Τρόικα στην Ελλάδα εγείρει εκ νέου προβληματισμούς για το αν θα καταφέρει η χώρα να μείνει εντός της Ευρωζώνης ή θα κληθεί να αποχωρήσει οδηγώντας σε ντόμινο κατάρρευσης. Παράλληλα διατυπώνονται σοβαρότατες αμφιβολίες και για την Ισπανία.

Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς Ισπανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 7,45%...
Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση χρέους, με αποθαρρυντικές όσο και πιεστικές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων και ΔΝΤ.
Όμως η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που καίει τις αγορές.
Η Ισπανία παραμένει επίσης στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δεν έχει πείσει τις αγορές, με τη δεκαετία να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο 7,45%.


Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή κλοιό πίεσης, με μία από τις περιφέρειες της, τη Βαλένθια, να καταρρέει, ένα πλήρες πακέτο διάσωσης να θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτο, και τους πολίτες να διαδηλώνουν μαζικά ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι.
Ενδεικτικό είναι ότι στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο IBEX άνοιξε με απώλειες 1,9%.
Εν τω μεταξύ, και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη δεν αναμένεται σταθερότητα. Από την έρευνα Global Investor Survey της Bank of America Merrill Lynch προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις fund managers προβλέπει δύο ή και παραπάνω αναδιαρθρώσεις χρέους στη ζώνη του ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Επιπλέον, ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δηλώνουν πως θα αγόραζαν τα γερμανικά ομόλογα bunds, ένα 7% θα αγόραζε ευρώ και ένα 15% ομόλογα περιφερειακών χωρών.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους - Αλλά αν δώσει το μήνυμα ότι είναι αποτελεσματική μπορεί το κλίμα να αλλάξει - Αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση για τον Σαμαρά

Ως τεράστια πολιτική δοκιμασία για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, θεωρεί η νέα ανάλυση των Financial Times, ότι είναι η έλευση της Τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς εάν η αξιολόγηση είναι αρνητική, η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ δεν θα "ξεκλειδώσει".



Σύμφωνα με την ανάλυση, ο Σαμαράς καλά έκανε και δεν ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου που ζητούσαν κάποιοι από τους κυβερνητικούς εταίρους του. Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και μετά να ζητήσει κάποιες αλλαγές που θα την βοηθήσουν να ανακάμψει. Αλλωστε, την επόμενη εβδομάδα, η Τρόικα θα επισκεφθεί την Αθήνα για να βοηθήσει την Ελλάδα να έρθει και πάλι στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής.


Αυτος ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς ίσως να κρίνει και το αν η Αθήνα μπορεί να ζητήσει στο μέλλον υποχωρήσεις με αξιώσεις, ή η δόση των 31 δισ. ευρώ που θα διοχετευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πληρωμή παλαιότερων χρεών.


Η απόφαση της μετάθεσης του αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση βέβαια θα πρέπει να αποδοθεί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, σύμφωνα με την αίσθηση που έχει δώσει ο κ. Στουρνάρας στους Ευρωπαίους, φαίνεται ότι η στάση του δίνει κάποια αξιοπιστία για τη χώρα, μετά από πολυετή παρουσίαση ψεύτικων οικονομικών στοιχείων.


Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για το που θα βρει 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014, αλλά μέχρι τώρα έχουν βρεθεί περίπου 8 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο για τους Ευρωπαίους είναι να σταματήσουν τα προνόμια των συντεχνιών στην Ελλάδα, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο τα ελλείμματα.


Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει έναν νέο γύρο οριζόντιων και μη στοχευμένων περικοπών στους μισθούς, ενώ θα πρέπει να εστιάσει στην επιβολή πλαφόν στις συντάξεις και στις μειώσεις στις απολαβές των στελεχών των ΔΕΚΟ.


Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση, το ερώτημα που μένει για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι να βρεθούν τα υπόλοιπα 3 - 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει με το σύστημα υγείας, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο σημαντικών μειώσεων εάν αποδειχθεί ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.


Η τρόικα θα μείνει όσο χρειαστεί για να καταρτίσει μια έκθεση που θα πιστοποιεί ότι το πρόγραμμα έχει επιστρέψει εντός τροχιάς. Ο χρόνος σε αυτή την περίπτωση είναι σύμμαχος των Βρυξελλών και όχι της Αθήνας δεδομένου ότι στις 20 Αυγούστου λήγει το ομόλογο που διακατέχει η ΕΚΤ και χωρίς μια λύση με σφραγίδα Βρυξελλών οι εξελίξεις θα είναι δυσοίωνες.


Υπό αυτές τις συνθήκες, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει ισχυρά δείγματα γραφής, καθώς ακόμη κι αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, η αποφασιστικότητα θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην τρόικα για τις προθέσεις της. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Ισπανία και Ιταλία - Υποβάθμισε την Ισπανία σε CC+ ο Egan Jones - Στο χείλος της χρεοκοπίας Βαλένθια και Σικελία - Υπό κατάρρευση IBEX 35 (-5,82%) και FTSE MIB (-4,38%) - Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές

Τρομακτικές διαστάσεις τείνει να λάβει η δεινή δημοσιονομική κατάσταση των ισπανικών και ιταλικών περιφερειών, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραία για το μέλλον της Ιταλίας και της Ισπανίας, της 3ης και της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αντίστοιχα. Οι φόβοι για την Ισπανία και την Ιταλία κατακρήμνισαν τα χρηματιστήρια σε Μαδρίτη (-5,82%) και Μιλάνο (-4,38%), ενώ η απόδοση στο ισπανικό 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 7,28%.



Τα χρέη των ισπανικών και ιταλικών περιφερειών περικλείουν σοβαρά τον κίνδυνο πραγματικής αποδόμησης της ισπανικής και ιταλικής οικονομίας....


Ετσι, τέλος στο ανοδικό σερί έδωσαν σήμερα οι ευρωαγορές, κλείνοντας "στο κόκκινο". Πλήγμα δέχθηκαν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, που κατέχουν κρατικά ομόλογα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,4% στις 1.049,28 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε στις 258,17 μονάδες και το -1,41%.


Στο -1,09% και τις 5.652 μονάδες έκλεισε ο βρετανικός δείκτης FTSΕ 100, ενώ ο γαλλικός CAC 40 στις 3.194 μονάδες και στο -2,14%. Ο γερμανικός DAX στην αγορά της Φρανκφούρτης έκλεισε στις 6.630 μονάδες και το -1,9%.


Oι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατακρημνίστηκαν με τον ιταλικό ΜΙΒ στις 13.067 μονάδες και στο -4,38%. Τέλος, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε στις 6.246 μονάδες και το -5,82%, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 στις 4.754 μονάδες (-2,14%).


Συμβουλευτικός ο ρόλος του ΔΝΤ στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών


Συμβουλευτικό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τελευταίες διαρροές από την Ουάσιγκτον.


Κατά τις πληροφορίες, το ΔΝΤ θα καταρτίζει και θα δημοσιοποιεί εκθέσεις ανά τρίμηνο για την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών και την πορεία της οικονομίας.


Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ, ο έλεγχος της Μαδρίτης από το ταμείο θα είναι ανεξάρτητος από τις ευρωπαϊκές διεργασίες.


Ως και 30 δισ. θα ζητήσει μέσα στον Ιούλιο η Ισπανία


Ως και 30 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των 100 δισ. ευρώ των ισπανικών τραπεζών μπορεί να ζητήσει μέσα στο μήνα η Ισπανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γεγονός που δίνει στίγμα για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας.


Το πακέτο αυτό, ύψους 100 δισ. ευρώ πήρε πράσινο φως από το Eurogroup σήμερα. Ωστόσο η χώρα θα πρέπει να ζητησει την πρώτη δόση πριν από τον Σεπτέμβριο.


Αναφορικά με την ισπανική bad bank, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμπερίληψη στοιχείων ενεργητικού όχι μόνο της αγοράς real-estate.


Υποβάθμισε σε CC+ από CCC+ προηγουμένως την Ισπανία ο Egan Jones


Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα της Ισπανίας, ο αμερικανικός οίκος Egan Jones προχώρησε στην υποβάθμισή της αξιολόγησής της σε CC+ από CCC+ προηγουμένως.


Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλήρες πακέτο διάσωσης για την Ισπανία, αφού σύμφωνα με μεγάλη μερίδα εξ αυτών το εγκριθέν πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες δεν είναι αρκετό.


H ισπανική Βαλένθια ζητά οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να αποπληρώσει το χρέος της.


Να σημειωθεί εδώ πως άναψε πριν από λίγο, όπως αναμενόταν, το Eurogroup το πράσινο φως για την παροχή βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Οι επίσημες υπογραφές από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης για την αποδοχή των όρων που συνοδεύουν την παροχή βοήθειας θα μπουν την ερχόμενη Τρίτη.


Στο μεταξύ, στο 4,5% του ΑΕΠ θα ανέλθει το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας το 2013, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2013 και στο 1,9% το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαρρέουν από κυβερνητικές πηγές.


H ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 24,6% το 2012, στο 24,3% το 2013 και στο 23,3% το 2014. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται ύφεση 0,5% το 2013 και ανάπτυξη 1,2% το 2014 και 1,9% το 2015.


O Eυρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Olli Rehn, επισήμανε ότι η Ισπανία θα έχει μειώσει το έλλειμμά της ως το 2014.


Η Ισπανίδα υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Soraya Saenz de Santamaria, γνωστοποίησε στο μεταξύ ότι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε το σύμφωνο σταθερότητας της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, αλλά και το όριο των δαπανών για το 2013.


Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Jutta Urpilainen, επισήμανε ότι η έγκριση της δανειακής σύμβασης της Ισπανίας επιτρέπει τις πληρωμές προς τη χώρα τον Ιούνιο. Νωρίτερα, το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών ενέκρινε το Κοινουβούλιο της Φινλανδίας. Η συμμετοχή της Φινλανδίας στο ισπανικό πακέτο διαμορφώνεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις να φτάνουν τα 763 εκατ. ευρώ.


"Σαν Ευρωπαίοι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα", δήλωσε χθες με νόημα ο Φινλανδός Πρωθυπουργός, Jyrki Katainen, εμμένοντας στην εξεύρεση λύσης για την επίλυση της κρίσης.


Ιταλία


Την ίδια ώρα οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο πως και η Ιταλία θα είναι αναπόφευκτα το επόμενο θύμα... της κρίσης χρέους και η επόμενη χώρα που θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Η ιταλική Σικελία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, παρά τις επίσημες διαψεύσεις. Τα απανωτά μηνύματα χαρακτηρίζονται ολοένα και περισσότερο ανησυχητικά.


Χθες ο διοικητής της αυτόνομης ιταλικής επαρχίας της Σικελίας Raffaele Lombardo, παραδέχθηκε πως η Σικελία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς η ιταλική κυβέρνηση της χρωστάει 1 δισ. ευρώ.


O Iταλός Πρωθυπουργός, Mario Monti, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί άλλη μετατροπή του προϋπολογισμού για το 2012.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ

Μετά από εννέα μήνες απεργίας και ύστερα από εισαγγελική παραγγελία άνοιξε τις πύλες της η Ελληνική Χαλυβουργία.
Η Εισαγγελία παρενέβη και με συλλήψεις επιτρέπουν στους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν στο εργοστάσιο.
Είχε προηγηθεί διάλογος του υπουργού εργασίας με τους εργαζόμενους και τον επιχειρηματία λειτουργώντας ως μεσάζων. Η προσπάθεια του υπουργείου δεν απέφερε κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να παρέμβει ο εισαγγελέας.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

''ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ΄΄

Τελικά τί άλλαξε στην κυβέρνηση; Απλά τα πρόσωπα. Οι πολιτικές εξακολουθούν να είναι οι ίδιες. Είναι σαν να βρισκόμαστε στην περίοδο πρίν ένα χρόνο όπου και πάλι η τότε κυβέρνηση έψαχνε να βρει λεφτά για κλείσει τους προϋπολογισμούς. Και σήμερα ακριβώς το ίδιο. Σήμερα ΄΄κλεισμένοι΄΄ στου Μαξίμου προσπαθούν να περικόψουν ΄΄δαπάνες΄΄ για να καλύψουν τους προϋπολογισμούς 2013-14. Κι ασφαλώς καταλήγουν στις περικοπές μισθών και συντάξεων αναμένοντας και τις εισπράξεις από τα χαράτσια, που δεν καταργήθηκε κανένα.
Κι ενώ προεκλογικά όλοι ΄΄δεσμεύονταν΄΄ ότι δεν θα υπάρξουν περιοκοπές οριζόνται, κάθετα και πλάγια σήμερα ξεχάστηκαν όλα και η ΄΄χρήσιμη΄΄ και νέα πολιτική οδηγεί τα πράγματα και πάλι στα ίδια, περικοπές , περικοπές και πάλι περιοκοπές.
Πού είναι τα ΄΄Ζάππεια΄΄; Πού είναι οι διαπραγματεύσεις, πού είναι οι....μάχες για την προστασία των εισοδημάτων, πού είναι η ομολογημένη διαπίστωση όλων των κυβερνώντων ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο;
Η νέα πολιτική διαμορφώνει την νέα κατάσταση για τον ερχομό της αριστεράς στην κυβέρνηση. Όλα ετοιμάζονται με μαθηματική ακρίβεια να υποδεχθέί η χώρα κυβέρνηση αριστεράς.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει στασίδι και αναμένει το πράσινο φώς. Ετοιμάζεται κι εκείνος. Εκπαιδεύονται όλοι για την νέα κατάσταση.
Ο Σαμαράς είναι η ενδιάμεση κατάσταση, η μετάβαση στο αριστερό περιβάλλον.
Και θα πει κάποιος γιατί όχι; Ασφαλώς, γιατί όχι!
Ο Μεϊμαράκης καλούμενος να περικόψει σπατάλες στη Βουλή υπερασπίζεται την παραμονή τσε λειτουργία και του γυμναστηρίου και του καναλιού της Βουλής γιατί απλά προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες!!! Πού, όμως, τις προσφέρουν, δεν μας είπε. Λέμε εμείς όχι ασφαλώς στο λαό, στους βουλευτές και πάλι και βέβαια στους εργαζόμενους στη Βουλή. Τον ακούσαμε σε ρσδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα στον Χατζηνικολάου. Ομολόγησε ότι ποτέ δεν είπε ότι θα κλείσουν αυτές οι.....δράσεις στη ..Βουλή!!!
Καλά γιατί δεν τα έλεγε πρίν ο Μεϊμαράκης και ο οποιοσδήποτε;
Ο.....Μανωλιός, λοιπόν, άλλαξε αλλά τι αλλαγές έκανε; Τα...ρούχα του ανάποδα!!!!
Μην ξεχάσουν να βολέψουν κανένα δικό τους. Δείτε ονόματα Γενικών Γραμματέων που τοποθετήθηκαν σήμερα στα υπουργεία. ϊδια κι απαράλλαχτα. Οι ίδιοι άνθρωποι που απέτυχαν κάποτε αλλά εξακολουθούν να είναι ....ικανοί!!!!

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΙΣ 10 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 10 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να ενημερωθούν οι πρόεδροι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης σχετικά με την πρόοδο στο θέμα των περικοπών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, θα έχει ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα προσέλθει στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών χωρίς να έχει την πλήρη λίστα περικοπών, αλλά με κατευθύνσεις πολιτικής. Μέχρι τώρα όπως όλα δείχνουν έχουν εξευρεθεί περικοπές ύψους μόνον 5,7 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία 2013- 2014.

Άσμουσεν: Να παραχωρηθεί η εθνική κυριαρχία στην Ευρώπη - Να τιμωρούνται οι απείθαρχοι

«Ο πυρήνας του σημερινού διαλόγου για το μέλλον της οικονομικής ένωσης έχει ένα όνομα: την περαιτέρω εκχώρηση της κυριαρχίας».



Αυτό υποστήριξε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν, σε ομιλία που προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών στις Βρυξέλλες, τονίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα περιορισμού έκδοσης χρέους των μελών της, να επεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να μεταβάλλει την νομισματική πολιτική με στόχο την οικοδόμηση μίας βαθύτερης οικονομικής ένωσης.


«Αυτό σημαίνει να εκχωρηθούν στην Ευρωζώνη εξουσίες που θα αποτρέπουν αποτελεσματικά και θα διορθώνουν μη βιώσιμες πολιτικές σε κάθε κράτος μέλος της», τονίζει.


Ο ίδιος τονίζει επίσης πως η ΕΕ και οι θεσμοί της πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι για τις χώρες που δείχνουν μεγαλύτερη βραδύτητα στο να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο και τις οικονομίες των άλλων χωρών.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Το υπουργείο Εργασίας κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή συμφιλιωτική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Χαλυβουργίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.



«Έστω και την ύστατη στιγμή, καλούμε όλους να συνεισφέρουν θετικά στην εξεύρεση λύσης και την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο», υπογράμμισε ο υπουργός.


Η διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας είχε δώσει προθεσμία μέχρι χθες προκειμένου να λήξει η απεργία.


Την ίδια στιγμή, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου 400 απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», μέλη των σωματείων εργατών μετάλλου της Αττικής και της γραμματείας του Πανελληνίου Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) του Θριασίου προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου με κεντρικό σύνθημα το αίτημα για την επαναπρόσληψη των απολυμένων του εργοστασίου.


Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» Γιώργος Σιφωνιός κατηγόρησε την εργοδοσία ότι «τραβάει το σχοινί της αδιαλλαξίας» απέναντι στους εργαζόμενους και ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση «να δώσουν λύση και να σταματήσουν να παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο».


«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας έως ότου λάβουμε απαντήσεις στα αιτήματά μας, τόνισε ο ίδιος.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Πράσινο φώς δόθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την κατασκευή του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου.
Ο αγωγός έχει μήκος 180 χιλιόμετρα και αποτελεί μια σπουδαία εξέλιξη για το θέμα των αγωγών, που άρχισε από το 2008.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Πράσινο φώς δόθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την κατασκευή του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου.
Ο αγωγός έχει μήκος 180 χιλιόμετρα και αποτελεί μια σπουδαία εξέλιξη για το θέμα των αγωγών, που άρχισε από το 2008.

ΕΜΦΑΝΗ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς όπου ζητεί από τους υπουργούς να αξιολογήσουν όλες τις δομές του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός σε όλες της λειτουργίες του κράτους.
Η επιστολή Σαμαρά, δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός έχει αντικηφθεί την σημερινή κατστημένη νοοτροπία στο δημόσιο και προτρέπει αν όχι δεν απαιτεί να μπεί ο δημόσιος τομέας στο στόχαστρο σημαντικών αλλαγών. Κι αυτό θα λέγαμε ότι δεν είναι απαίτηση της Τρόϊκα αλλά κοινωνική απαίτηση.
Η αναγνώριση έχει ήδη αφανεί από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται μετεκλογικά και όπου διαφαίνεται η πλήρης ανοχή της κοινωνίας στον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων από την κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός είπε:
΄΄Μην μου λέτε τα προβλήματα, τα ξέρω, τις λύσεις να μου πείτε!!΄΄

Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τέλος Ιουλίου η πρώτη δόση για το χαράτσι - Αποκλείεται η διακοπή του ηλεκτρικού αλλά όχι και η κατάσχεση...

Στις 28 και 29 Ιουλίου θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, όπου θα εμπεριέχεται η πρώτη δόση για το χαράτσι στα ακίνητα. Και ναι μεν δεν προβλέπεται πλέον διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά η Εφορία έχει το πράσινο φως να προχωρήσει σε κατασχέσεις εισοδημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.



Το χαράτσι θα έρθει σε πέντε δόσεις και η αποπληρωμή θα γίνει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.


Οι απλήρωτες οφειλές θα μεταβιβάζονται στις εφορίες, που θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση εισοδημάτων και περουσιακών στοιχείων.


Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προσβλέπει από το τέλος ακινήτων για το 2012 σε έσοδα ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ

Πρίν μια ώρα περίπου έπεσε από τον πέμπτο όροφο του νοσοκομείου της Λαμίας, γιατρός χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της αυτοχειρίας.
Ο γιατρός, που συνταξιοδοτήθηκε μόλις πρίν τρείς μήνες, εργάζονταν στο νοσοκομείο αυτό κατέχοντας θέση διευθυντού.
Από τα ξημερώματα ο γιατρός βρέθηκε στον πέμπτο όροφο, απειλώντας ότι θα πέσει χωρίς να λέει γιατί. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και μέχρι πρίν μια ώρα υπήρξαν προσπάθειας να τον πείσουν να κατέβει. Ο γιατρός ήταν αμετάπειστος και μάλιστα έλεγε ότι αν η αστυνομία έβαζε το ειδικό στρώμα όπυ θα μπορούσε να πέσει, θα έπεφτε. Το έκανε μπροστά στα μάτια όλων των παρευρισκομένων.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ

Ύστερα από το τελεσίγραφο, που έστειλε ο επιχειρηματίας της Ελληνικής Χαλυβουργίας, προς  τους απεργούς και το κράτος ότι αν σε τρείς ημέρες δεν επαναλειτουργήσει η επιχείρηση θα κλείσει,  το υπουργείο ενεργοποιείται και μεσολαβεί ανάμεσα στους απεργούς και τον επιχειρηματία. Σήμερα το μεσημέρι θα υπάρξει σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της σύσκεψης.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Lagarde: Οι Έλληνες να λένε λίγα και να πράττουν πολλά - Εάν υπάρξουν έργα τότε μπορούμε να συζητήσουμε για αλλαγή στρατηγικής - Πρόθυμη για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως δύο ...εβδομάδες η Merkel

Λίγα λόγια και περισσότερες πράξεις ζήτησε από την Ελλάδα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, αναγνωρίζοντας όμως ότι κάτι έχει αλλάξει στην χώρα μας και ότι υπάρχει διάθεση για δουλειά. Εν τω μεταξύ, σημερινά δημοσιεύματα θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Ανγκ. Μέρκελ να συζητά μεν επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής αλλά μόλις για δύο εβδομάδες, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης.



Σε συνέντευξη της στο CNBC, η επικεφαλής του ΔΝΤ, έφερε το παράδειγμα των μεγάλων συμφωνιών της Wall Street, επισημαίνοντας ότι πρώτα τοποθετούνται τα χρήματα στο τραπέζι και μετά ξεκινούν οι συζητήσεις. Έτσι και στην περίπτωση των κυβερνήσεων που έχουν ανάγκη, πρέπει πρώτα να υπάρξει έργο και μετά να εκταμιεύονται τα χρήματα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μην εφαρμόζει τίποτα από τα συμφωνηθέντα και να θέλει να παίρνει τα χρήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα προσαρμογής, ανέφερε η Lagarde. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ και έχει κάνει σημαντικές θυσίες, οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Μάλιστα, εξέφρασε και το παράπονο ότι ο ρόλος του ΔΝΤ δεν έχει παραγνωριστεί από τους Έλληνες.


Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε ακόμη πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει εντοπίσει τα προβλήματα και δείχνει αποφασισμένη να τα αντιμετωπίσει. Αυτό δεν υπήρχε στο παρελθόν. Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει και στις σχέσεις του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές, ώστε να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό το πρόγραμμα, ανέφερε η Lagarde.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι πρώτα από όλα χρειάζεται νέα νοοτροπία, μετά να διαπιστωθούν σωστά τα γεγονότα και στο τέλος να επαναπροσδιορίσουμε την στρατηγική. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το αν θα δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται ώστε να λάβει περισσότερα κεφάλαια, η Lagarde δήλωσε πως δεν είναι της παρούσης να μιλάμε για χρονική παράταση ή για επιπρόσθετη χρηματοδότηση.


Τέλος, ερωτηθείσα για τη διαφορά της στάσης του ΔΝΤ απέναντι στην Ευρωζώνη και στις άλλες χώρες του κόσμου, όπως στην Ινδονησία, η Lagarde δεν παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ ακολούθησε πιο σκληρή στάση στην περίπτωση της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης. Το ΔΝΤ είναι εδώ για να βελτιώσει την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται από τους Έλληνες, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η κυβέρνηση ζητά επιμήκυνση δύο ετών αλλά η Μέρκελ είναι πρόθυμη να δώσει δύο ...εβδομάδες το πολύ!


Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη τουλάχιστον, αλλά σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές της Rheinische Post η Μέρκελ είναι πρόθυμη να δώσει παράταση μόλις δύο ...εβδομάδων!'Οπως γράφει η γερμανική καθημερινή εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει καμία πρόθεση να χαλαρώσει τη στάση της έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.


Επισημαίνεται μάλιστα πως η Τρόικα ανακάλυψε στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα ότι 210 από τις 300 απαιτήσεις για δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.


Να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος σε σημερινές του δηλώσεις στο αίτημα για επιμήκυνση τόνισε ότι έχει τεθεί ήδη προς συζήτηση και εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα έχει δώσει εκείνα τα δείγματα τα οποία θα της επιτρέψουν να το διεκδικήσει.


Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ πάντως, επιβεβαιώνει με τις σημερινές του δηλώσεις το αδιάλλακτο κλίμα στο Βερολίνο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αναδιαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα σημειώνει πως αισθάνεται πως η Τρόικα έχει φτάσει στα όρια της υπομονής της με την Ελλάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, Τ. Geithner είχε ο Γ. Στουρνάρας

Με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συνεδρίαση του Eurogoup και τις διαπραγματεύσεις.



Ο Geithner συνεχάρη τον κ. Στουρνάρα για την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Απώλειες στις ευρωαγορές

 FTSE 100: -1%,
DAX: -0,8%,
CAC: -0,4%,
FTSE MIB: -1,4%,
IBEX: -2%

Μπορεί να φτάσει ο χρυσός στα... 8.300 δολάρια μέσα σε 3 χρόνια; - Η Erste Group εκτιμά ότι το πάρτυ του χρυσού θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και θα κορυφωθεί την άνοιξη του 2015 κερδίζοντας 80%

Μπορεί να έχετε ακούσει για την «αρχή του Pareto», η οποία συχνά αναφέρεται ως «κανόνας 80-20». Η Αρχή του Pareto, στο ευρύτερο πλαίσιo της, υποστηρίζει ότι 80% των αποτελεσμάτων προκύπτουν από 20% των μέσων ή αιτίων.



Η Erste Group, , η αυστριακή τράπεζα επενδύσεων, δημοσίευσε σήμερα μία νέα έκθεση σύμφωνα με την οποία λέει ότι η αρχή αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ανοδικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας ανοδικής αγοράς του χρυσού. Πιο συγκεκριμένα, θεωρεί ότι το 80% της απόδοσης της τιμής τείνει να συμβεί κατά το τελευταίο 20% της τάσης. Με άλλα λόγια, η τελευταία φάση της ανοδικής τάσης τείνει να τελειώνει με μια υπερβολική αύξηση. Στο τέλος αυτού του κύκλου το έξυπνο χρήμα θα έχει διανεμηθεί.


Ο αναλυτής Ronald-Peter Stoeferle της Erste, εκτιμά, με βάση αυτήν την αρχή ότι ο χρυσός μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 8.300 δολάρια μέχρι την άνοιξη του 2015. Αν υποτεθεί ότι η τελευταία φάση της τάση ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2012, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1.600 δολάρια, και έχοντας υπόψιν την bull market που έχει αρχίσει από τον Αύγουστο του 2001, η φάση της υπερβολής θα διαρκέσει 29 μήνες ακόμη και έτσι να την άνοιξη του 2015 η τιμή θα φτάσει τα 8.300 δολάρια.


Διαγραμματικά, η τάση διαμορφώνεται ως εξής:




Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νέα κρίσιμη συνάντηση της Τρόικα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Στο επίκεντρο οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Νέα κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται μεταξύ εκπροσώπων της Τρόικα και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επίκεντρο τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τα due diligence των 4 συστημικών τραπεζών που λογικά τέλη Ιουλίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Με βάση πηγές στο ΤΧΣ, στην ΤτΕ, στις τράπεζες και στο Υπουργείο Οικονομικών οι όροι ανακεφαλαιοποίησης είναι μείζονος σημασίας καθώς θα καθορίσουν την τύχη του τραπεζικού κλάδου.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Παρ΄ ότι καταβάλλεται προσπάθεια τελικά το ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση και να απαλλαγεί η Ελλάδα από δυνητικό χρέος έως 50 δις, το σύστημα δουλεύει πάνω στο plan A ότι δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση θα περάσει μέσω του ΤΧΣ δηλαδή μέσω κεφαλαίων που έχει δανειστεί η Ελλάδα. Ωστόσο η νέα παράμετρος που έρχεται να προστεθεί είναι αν η Τρόικα θεωρήσει ότι τα όσα διαδραματίζονται στην Ισπανία μπορούν να αποτελέσουν προπομπό για την Ελλάδα.
Κοινώς, οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αν το ESΜ αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση πάλι το ΤΧΣ θα έχει ρόλο ως παράρτημα του ESM στην Ελλάδα.
Με βάση το plan A καθώς το Plan B είναι το ESM στους όρους ανακεφαλαιοποίησης περιλαμβάνονται:
1)Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Επί της συνολικής αύξησης σε μετοχές οι παλαιοί μέτοχοι πρέπει να καταβάλλουν το 10% επί του ποσού ανακεφαλαιοποίησης.
Π.χ. στα 5 δις αύξηση με μετοχές 500 εκατ.
2)Τα warrants δηλαδή τα κίνητρα οι options για το μέλλον θα είναι μάλλον 3 αν και δεν μπορεί να αποκλειστούν και τα 4 warrants.
3)Τα CoCos θα αντιστοιχεί στο 10% της ανακεφαλαιοποίησης.
Όμως το κλειδί στην ανακεφαλαιοποίηση είναι η ικανότητα, η κεφαλαιακή ικανότητα των παλαιών μετόχων να καλύψουν την ελάχιστη συμμετοχή αλλά και να βρουν κεφάλαια στο μέλλον να επαναγοράσουν τις τράπεζες τους καθώς το dilution θα είναι πολύ μεγάλο.
Στο ναδίρ οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου
Οι τιμές στις αυξήσεις κεφαλαίου ίσως τελικώς να εμπεριέχουν discount πάνω από 50% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Είναι ξεκάθαρο ότι σε πολλές τράπεζες θα επιλεγεί η λύση του reverse split.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση πριν από τον Σεπτέμβριο - Χρειάζονται επιπλέον περικοπές 3 δισ. ευρώ ενώ προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση

Σε περικοπές 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2012, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η νέα δόση δεν θα εκταμιευτεί πριν από τον Σεπτέμβριο, αλλά το ομόλογο των 3,1 δισ. ευρώ που λήγει τον Αύγουστο και κατέχεται απότ την ΕΚΤ θα πληρωθεί κανονικά.



Σύμφωνα με τον Στουρνάρα, στις 24 Ιουλίου θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της, ενώ εκτίμησε ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να λάβει παράταση του προγράμματος σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές εξετάζουν το κόστος επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής, ενώ εκτιμά ότι το 2012 η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.


Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, αλλά δεσμεύτηκε να επαναφέρει στη σωστή τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Στο Eurogroup, έγινε ενημέρωση για την Ελλάδα από την Τρόικα, την ΕΚΤ, την Κομισιόν. Επειδή το Πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά και σε πολλές πτυχές του, προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, είπαν. Η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, ή σε εμβόλιμο πριν από αυτό. Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο μπροστά. Πρέπει να επαναφέρουμε το πρόγραμμα εντός τροχιάς για να μπορούμε να ζητήσουμε οτιδήποτε, ανέφερε ο Υπουργός.

Προβόπουλος (ΤτΕ): Να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις - Να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία - Περί τα 5 δισ οι καταθέσεις που επέστρεψαν μετά τις εκλογές...

Να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις, ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, στην αρχή της συνάντησης του με το πρόεδρο της Δημοκρατία, Κάρολο Παπούλια ενώ τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μετά τις εκλογές έχουν επιστρέψει καταθέσεις.



Εκτιμάται ότι φθάνουν τα 5 δισ οι επιστροφές καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.


Σύμφωνα με τον διοικητή, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πρέπει να ενταθεί, ώστε να ανατραπεί το κλίμα για τη χώρα μας. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει το συντομότερο το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.


Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αλλά ο επαναπατρισμός των καταθέσεων βαίνει με ικανοποιητικό ρυθμό.


Ο κ. Προβόπουλος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία της οικονομίας, καθώς και για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, αναφορικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.


Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Γ. Προβόπουλος συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, όπου συζητήθηκαν οι τραπεζικές εξελίξεις.

Στο 4,7% το επιτόκιο στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων - Αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ

Στο 4,7%, από 4,73% στην προηγούμενη, διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, και από την οποία αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ.

Η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,16 φορές από 2,14 φορές στην προηγούμενη

ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στο περιθώριο κινείται το χρηματιστήριο. Οι συναλλαγές βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Σήμερα μέχρι στιγμής οι συναλλαγές είναι στα 11,34 εκατομμύρια τεμάχια με αξία 8 εκατομμύρια ευρώ.
Ξένοι δεν υπάρχουν. Εξαφανίστηκαν. Μια επιβεβαίωση ότι οι Έλληνες επενδυτές είναι λίγοι και μικροί.
Ο γενικός δείκτης αυτή την ώρα είναι στις 651 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,35%. Ο ΄΄20αρης΄΄ με κέρδη 1,3% στις 237 μον'αδες. Από τις τράπεζες μικρή κινητικότητα στην Εθθνική και Αλφα. Η τράπεζα Κύπρου σημειώνει μεγάλες συναλλαγές στα 6,7 εκατομμύρια τεμάχια.
Η Γερμανία καταγράφει άνοδο1,02% ενώ η Αγγλία δεν άνοιξε και η Γαλλία άνοδο 1,06%.
Το ευρώ με το δολλάριο στο 1,2318 με μικρή άνοδο 0,24%.

Μειώνονται οι συντελεστές σε εισόδημα και ΦΠΑ - Στο 30% ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα - Ελαφρύνσεις για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα με τη νέα κλίμακα - Καταργούνται τα επουσιώδη πρόστιμα της Εφορίας

Γενναίες μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα και ΦΠΑ, για να πάρουν «ανάσες» φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και να «ζεσταθεί» η αγορά προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.



Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν το νέο Ποινολόγιο της Εφορίας, «ξηλώνοντας» όλα τα δρακόντεια πρόστιμα και τις χρηματικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε μια σειρά από αθώες κυρίως παραβάσεις, όπως είναι: εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης, επίσκεψη του ελεγκτή και ο επιχειρηματίας δεν είχε τα βιβλία στην έδρα της επιχείρησής του αλλά για ενημέρωση στον λογιστή κά.


Η φορολογική νομοθεσία βρίθει από τέτοιου είδους πρόστιμα που ξεκινούν από τα 40 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 1.170 ευρώ και τα οποία συνεχίζουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των φορολογουμένων αν και επί της ουσίας πρόκειται για επουσιώδεις παραβάσεις που δεν ζημιώνουν το Δημόσιο.


Η κατάργηση της πλειονότητας αυτών των προστίμων θα είναι μία πραγματική ανακούφιση για χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν φθάσει να πληρώνουν στην Εφορία ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ενοίκιο της επιχείρησης τους ή όσο είναι εισφορές των υπαλλήλων της επιχείρησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Ουσιαστική όμως ελάφρυνση για τους φορολογούμενους θα προέλθει μέσα από τη νέα φορολογική κλίμακα που καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο για τα εισοδήματα του 2012 και η οποία θα προβλέπει μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30% από 45% σήμερα. Η νέα κλίμακα θα έχει τέσσερα κλιμάκια εισοδήματος αντί για 9 που ισχύουν σήμερα με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 10% για τα εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και να φθάνουν στο 30% για φορολογούμενους με ετήσιες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ. Το αφορολόγητο θα παραμείνει αμετάβλητο στα 5.000 ευρώ αν και υπάρχει πρόταση να αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ.


Οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε σημαντικές απώλειες κρατικών εσόδων, αλλά οι εισηγητές τους υποστηρίζουν πως μπορεί να αποδώσουν περισσότερα διότι οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα καθότι οι συντελεστές θα βρίσκονται πιο κοντά στις φοροδοτικές τους δυνατότητες.


Με τη νέα κλίμακα μειώνεται αισθητά το φορολογικό βάρος για τα μεσαία και τα μεγάλα εισοδήματα ενώ αυξάνεται για τα μικρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 3.920 ευρώ φέτος στην εφορία ενώ το 2012 3.500 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 420 ευρώ λιγότερα. Κάποιος που έχει εισόδημα 40.000 ευρώ ο φόρος για το 2012 θα είναι μειωμένος κατά 1.520 ευρώ σε σχέση με φέτος. Αντιθέτως αύξηση φόρου επέρχεται για τους «μικρούς».


Αυτοί που θα πληγούν είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ αφού ο φόρος αυξάνει κατά 80 ευρώ. Για το 2011 ο φόρος που προκύπτει είναι .420 ευρώ ενώ για το 2012 αυξάνει στα 1.500 ευρώ.


Μειώσεις συντελεστών προωθούνται και για τις επιχειρήσεις. Η τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις για περαιτέρω μείωση του συντελεστή στο 15% με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι Ανώνυμες Εταιρίες και οι ΕΠΕ.


Κατά τις πληροφορίες, το σχέδιο αυτής της πρότασης μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 9% παρουσίασε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μαυραγάνης στην συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με την Τρόικα.


Το σχέδιο προβλέπει:


· Καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν το 2013, με μόλις τέσσερα ή το πολύ πέντε κλιμάκια αντί για 9 που ισχύουν σήμερα. Η πρόταση αυτή προβλέπει ότι το αφορολόγητο μπορεί να παραμείνει αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ αλλά οι συντελεστές φόρου θα κλιμακώνονται:


* Σε 10% για το κλιμάκιο του εισοδήματος από τα 5.001έως τα 12.000 ευρώ,


* Σε 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από τις 12.001έως τις 30.000 ευρώ,


* Σε 30% για το κλιμάκιο από τις 30.001 έως και άνω.


Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν θα έπρεπε να επιβληθεί ένας ακόμη συντελεστής για ποσά από 60.000 ή 100.000 ευρώ, της τάξεως του 40%. Με τη νέα κλίμακα μειώνεται αισθητά το φορολογικό βάρος για τα μεσαία και τα μεγάλα εισοδήματα ενώ αυξάνεται για τα μικρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 3.920 ευρώ φέτος στην εφορία ενώ το 2012 3.500 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 420 ευρώ λιγότερα. Κάποιος που έχει εισόδημα 40.000 ευρώ ο φόρος για το 2012 θα είναι μειωμένος κατά 1.520 ευρώ σε σχέση με φέτος. Αντιθέτως αύξηση φόρου επέρχεται για τους «μικρούς». Αυτοί που θα πληγούν είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ αφού ο φόρος αυξάνει κατά 80 ευρώ. Για το 2011 ο φόρος που προκύπτει είναι .420 ευρώ ενώ για το 2012 αυξάνει στα 1.500 ευρώ.


· Μείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%. Η τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις για περαιτέρω μείωση του συντελεστή στο 15% με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα.


· Μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 9%, για να τονωθεί η ζήτηση. Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα, οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.) Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ θα με υπουργική απόφαση και εν συνεχεία θα υπάρξει υπουργική απόφαση με την οποία θα μειώνονται και οι υπόλοιποι συντελεστές. Ο ανώτερος από το 23% στο 19%, ο χαμηλός από το 13% στο 9% (στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα) και ο υπερμειωμένος από το 6,5% στο 5%. Για τη μείωση των συντελεστών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, η οποία μέχρι πρότινος δεν είχε πειστεί ότι η μείωση των συντελεστών θα ενισχύσει την κατανάλωση, επομένως και τις έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μέτρα ισοδύναμα μετρά που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες των εσόδων από την μείωση του ΦΠΑ. Στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν όλους τους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Για την Ιστορία να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει συντελεστές 19,6% και 5,5%, η Ισπανία 18% και 8%, η Ιταλία 20% και 10%, η Πορτογαλία 23% και 13% η Κύπρος 15% και 8%, η Τουρκία 18% και 8%.


· Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση όλων των εκπτώσεων που εκπίπτουν σήμερα σε ποσοστό 10% από το φόρο. Όπως, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές δαπάνες νοσήλια, οι τόκοι για στεγαστικά δάνεια πρώτη κατοικίας ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές.