Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Η Ελλάδα θα περάσει τον κάβο καθώς είναι πολικά εμφανές και σημειολογικά δεδομένο ότι η Ευρώπη θέλει το ελληνικό πλοίο να μην βυθιστεί αλλά να κερδίσει ζωτικό χρόνο ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να βρεθεί σε απάνεμο λιμάνι.
Ως εκ τούτου η ελληνική φαρσοκωμωδία που εκτυλίχθηκε εσχάτως με την δήθεν κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης, το δήθεν θρίλερ για τα εργασιακά και σε 12 ώρες ξαφνικά συμφωνία δεν έπεισε μεν αλλά απέδειξε ότι υπάρχει διάθεση της Ευρώπης να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Αυτό θα καταδειχθεί και από την τεχνηέντως θετική έκθεση της Τρόικα.
Θα είναι αυστηρή και επικριτική αλλά ουσιαστικά τροποποιημένη.
Στην αρχή της σύνταξης της έκθεσης οι πολιτικές εντολές ήταν οι συντάκτες δηλαδή η Τρόικα να είναι αμείλικτοί.
Οι νέες εντολές είναι ξεκάθαρες θα πρέπει η έκθεση προόδου να επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
Πως όμως θα βοηθήσουν την Ελλάδα;
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την δόση των 31,5 δις ευρώ που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και άλλες υποχρεώσεις του κράτους και την 2ετή επιμήκυνση.
Αυτά τα δύο δώρα αν μπορούν έτσι να ειπωθούν έχουν εξασφαλιστεί και ως εκ τούτου, η Ελλάδα μπορεί να θεωρήσει ότι κέρδισε χρόνο.
Με όρους πρακτικούς η δόση και η επιμήκυνση δεν λύνουν το ελληνικό πρόβλημα που δεν οριοθετείται μόνο ως οικονομικό πρόβλημα αλλά αφορά κυρίως νοοτροπίες και παθογενείς και εκφυλισμένες καταστάσεις που συνεχίζουν να διαιωνίζονται στην χώρα αυτή.
Η Ελλάδα δεν έχει διασωθεί σε καμία περίπτωση ενώ πολύ σύντομα θα διαπιστωθεί ότι το εγχείρημα προσαρμογή αποτυγχάνει.
Ωστόσο για την 2ετή παράταση θα χρειαστεί πρόσθετος δανεισμός, περίπου 15 δις ευρώ ο οποίος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται 13,5 δις μέτρα λιτότητας.  Χωρίς την 2ετή παράταση του μνημονίου θα χρειαζόταν  20 δις ευρώ νέα μέτρα λιτότητας.
Η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει πρόσθετο δανεισμό.
Από πού θα βρεθούν τα 15 δισ;
-Τα 50 δις ευρώ ή τα 25 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα περάσουν στον ESM
Τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δις σταδιακά θα καταβληθούν στην Ελλάδα.
-Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος 38 δις ή ονομαστικής αξίας 50 δις η διαφορά των 12 δις είναι το κέρδος που θα παραχωρήσει στην Ελλάδα σταδιακά κατά τις λήξεις των ομολόγων.
-Θα αυξηθούν οι εκδόσεις εντόκων
Ήδη φθάνουν τα 17,6 δις ευρώ χωρίς να αποκλείεται να αγγίξουν τα 25 δις ευρώ.
Το μνημόνιο έθετε στόχο τα έντοκα να είναι 8 δις
-Θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος στο 3% με 3,3% έως -1,4% χαμηλότερα από τα τρέχοντα

Ο ελληνογερμανικός άξονας και η στάση των ΗΠΑ 

Η Ελλάδα όπως έχει γίνει αντιληπτό έχει προσχωρήσει στην δυνάμεις του Γερμανικού Άξονα.
Στρατηγικά ίσως να μην είναι λάθος γιατί σε αντίθεση με τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο στο οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει η Ελλάδα πρέπει να είναι σύμμαχος με τους ισχυρούς.
Η ελληνογερμανική συμμαχία έχει προσφέρει στην Ελλάδα, πάνω από 200 δις κεφάλαια με βάση τα 2 δάνεια, 2ετή επιμήκυνση και βεβαίως διάθεση για πολιτική και οικονομική προστασία.
Όμως η ελληνογερμανική συμμαχία είναι λύση ανάγκης, επιβεβλημένη από την δυσχερή θέση της Ελλάδας δεν θα πρέπει να παραβλέψει ουδείς τον αμερικανικό παράγοντα.
Στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο ήταν ο μεγάλος νικητής και στον οικονομικό πόλεμο ουδείς πρέπει να ξεχνάει ότι είναι υπερδύναμη.
Οι αμερικανοί έχουν εκλογές σύντομα και έχουν καταστεί εσωστρεφείς.
Όταν ξεπεραστεί το πολιτικό ζήτημα των ΗΠΑ, οι αμερικανοί θα επανασχεδιάσουν την στρατηγική τους.
Μέχρι τώρα παρακολουθούν και δεν πολυσυμπαθούν την στρατηγικής της ελληνογερμανικής προσέγγισης.
Τέλη Αυγούστου όταν στελέχη της Goldman Sachs ήρθαν στην Ελλάδα και είχαν επαφές με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες είχαν δει και τον ΣΥΡΙΖΑ που τον θεωρούν το επόμενο πλάνο.
Το πολιτικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και η ενεργοποίηση της ισχυρής οικονομικής διπλωματίας των αμερικανών θα δείξει προς τα πού θα πάει η Ελλάδα θα βρει το απάνεμο λιμάνι ή θα βρεθεί σε κυκλώνα με κίνδυνο την κατάρρευση.
Οι Αμερικανοί θεωρούν βασικό σενάριο την στήριξη της σημερινής κυβέρνησης αλλά δεν έχουν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος για την Αριστερά καθώς είναι ίσως η μόνη δύναμη που έχει το πιο επεξεργασμένο σχέδιο το plan B στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Το window είναι θετικό για το ΧΑ που βλέπει 1000-1150 μονάδες 
Το window το παράθυρο που έχει ανοίξει για την Ελλάδα, είναι καλό για το ΧΑ καθώς θα επιτρέψει την συντήρηση των αισιόδοξων προβλέψεων για την οικονομία και έτσι οι long επενδυτές με ανακυκλούμενο και λίγο φρέσκο χρήμα ξένων θα φθάσουν το ΧΑ στις 1000-1150 μονάδες.
Ως γνωστό η πολιτική και οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να μεταφράζονται σε όλες τις εκφάνσεις και βεβαίως από τους προεξοφλητικούς μηχανισμούς που είναι τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα.
Το ράλι στα ομόλογα 150% στις τιμές και στο ΧΑ κοντά 88% από τα χαμηλά έτους αποδεικνύουν ότι οι αγορές προεξοφλούν το θετικό σενάριο για την οικονομία.

Πέτρος Λεωτσάκος 

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ....


Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μόνη λύση για την ευρωζώνη είναι να ζητήσει το…λογαριασμό από τη Γερμανία – Η «ατμομηχανή» της οικονομίας υποκύπτει στην κρίση - Θα πνίξει την περηφάνια της και θα παραχωρήσει περισσότερη εξουσία στην Ευρώπη ή θα εγκαταλείψει το ευρώ;

Μπορεί εδώ το προηγούμενο διάστημα η γερμανική οικονομία να αναπτυσσόταν την ώρα που οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης πάλευαν να αποφύγουν ή να εξέλθουν της ύφεσης, ωστόσο πλέον ακόμη και η «ατμομηχανή» της Ευρώπης υποκύπτει στην κρίση.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τη Γερμανία ότι οι εξαγωγές της είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα προς τα τέλη του 2012. Με τις οικονομίες των χωρών στις οποίες προορίζονται κυρίως τα γερμανικά προϊόντα, όπως η Κίνα, να επιβραδύνονται, η Γερμανία δεν έχει πολλές επιλογές πέραν του να καταπιεί την αξιοπρέπειά της και να παραχωρήσει περισσότερες δυνάμεις και αρμοδιότητες στην Ευρώπη, σημειώνει το CNBC.

O Satyajit Das, συγγραφέας του ”Extreme Money,” εκτιμά πως η Γερμανία έχει δύο επιλογές. Είτε να παραμείνει στην ευρωζώνη, είτε να αποχωρήσει.

Αν παραμείνει θα αναγκαστεί να δώσει κι άλλα χρήματα για διασώσεις, ενώ αν αποχωρήσει, η Bundesbank δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα χρήματα που της χρωστά η περιφέρεια.

Η Καγκελάριος Merkel, απηύθυνε χθες κάλεσμα για τη δημιουργία ενός Επιτρόπου της Ε.Ε. που θα έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, πρόταση την οποία «πάγωσε» σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande, δηλώνοντας ότι δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Ο Neil MacKinnon, επικεφαλής οικονομολόγος της VTB Capital, εκτιμά ότι «κλειδί» στην επίλυση της κρίσης αποτελεί το αν η Γερμανία θα αποφασίσει να ενοποιήσει το χρέος της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αν το κάνει τότε θα υπάρξει πρόοδος προς τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θέση της Καγκελαρίου Merkel είναι ιδιαίτερα επισφαλής ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί πιέζουν να λάβουν κάτι ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που εκτιμούν ότι προσφέρουν στις υπερχρεωμένες χώρες.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012