Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Επιτυχής η έκδοση ομολογιακού του ΟΤΕ, της πρώτης ελληνικής εταιρείας που βγαίνει στις αγορές - Βαίνει προς υπερκάλυψη - Κάτω από το 8,2% το επιτόκιο


Επιτυχής μπορεί να χαρακτηριστεί η έκδοση ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ, της πρώτης ελληνικής εταιρείας που βγαίνει στις αγορές.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ομολογιακό βαίνει προς υπερκάλυψη, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται κάτω του 8,2%.
Στόχος του ΟΤΕ είναι να αντλήσει από το ομολογιακό ποσό από 500 έως και 700 εκατ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται το βιβλίο προσφορών να κλείσει σήμερα, ήτοι δύο ημέρες νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί (Παρασκευή).
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να κλείσει σήμερα, αντί της Παρασκευής το βιβλίο προσφορών για το νέο ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του οργανισμού ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επαναγοράσει τις ομολογίες που λήγουν το 2013 και το 2014 συνολικού ύψους 1,32 δισ. ευρώ.
Το κρίσιμο αυτό τεστ θα σηματοδοτήσει όχι μόνον την πορεία του ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια, αλλά και συνολικά την επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία.
Να σημειωθεί πως η προηγούμενη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ είχε γίνει από τον ΟΤΕ τον Απρίλιο του 2011.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Deutsche Bank: Έρχεται νέο haircut στο ελληνικό χρέος του επίσημου τομέα το Φθινόπωρο του 2013 - Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα προκαλέσει τους τριγμούς τoυ 2012 - Η Ελλάδα πάσχει από επενδύσεις και ανάπτυξη


Nέο haircut στο ελληνικό χρέος, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ - OSI) προβλέπει, μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών, το Φθινόπωρο του 2013, η Deutsche Bank.
Όπως σημειώνει ο οίκος στην τελευταία 48σέλιδη έκθεσή του "Outlook 2013", η συζήτηση για νέο haircut στο χρέος της Ελλάδας θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος - και θα κορυφωθεί - αμέσως μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών. Αλλά αυτή τη φορά το haircut θα αφορά στο χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέα.
Κατά τη Deutsche Bank, η περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται να προκαλέσει εντός του νέου έτους την αβεβαιότητα που πυροδότησε το 2012, ωστόσο η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να είναι αδύναμη.
Ο οίκος τοποθετεί στο 4,2% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και προειδοποιεί πως η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με την εξής πραγματικότητα: Περιορισμένες επενδύσεις, απουσία ανάπτυξης, έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν και για τον κίνδυνο νέας πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα εντός των επόμενων μηνών.
Όπως όμως ο οίκος υποστηρίζει στην εν λόγω έκθεσή του, ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης εντός του τρέχοντος έτους έχει μειωθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά ο οίκος εξηγεί πως η διάσπαση του ευρώ δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο.
Η Ευρώπη θα τα καταφέρει το 2013, εκτιμά η Deutsche Bank, αρκεί να υλοποιηθούν οι εξής προϋποθέσεις:
- Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή των ευρωπαϊκών κρατών, με τους πολιτικούς να κάνουν το ελάχιστο όσων απαιτούνται, μέχρι να τους πιέσουν εκ νέου οι αγορές και να εντείνουν τη δράση τους.
- Οι μεταρρυθμίσεις επιταχύνονται με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη ενοποίηση.
- Σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης.
- Σαφής στήριξη της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
"Παρά την συνεχιζόμενη κρίση, η Ευρωζώνη θα εξέλθει της ύφεσης από τα μέσα του 2013", υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι οποίοι τοποθετούν μάλιστα στο 1,1% την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, 2014.
"Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι προσπάθειες με στόχο τη μεγαλύτερη ενοποίηση συνεχίζονται - και θα συνεχιστούν - αλλά σίγουρα η κρίση δεν έχει τελειώσει", δεν διστάζει να προειδοποιήσει μέσω της νέας αυτής έκθεσής του ο οίκος.
"Μετά από ένα γεμάτο προκλήσεις 2012, η αβεβαιότητα σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί και το 2013", προσθέτει.
Αναφερόμενη, τέλος, η Deutsche Bank στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τοποθετεί στο 3,2% την ανάπτυξη για το 2013 και στο 4% για το 2014.
"Για τον ανεπτυγμένο κόσμο, το 2013 θα είναι ένα έτος σταθεροποίησης, μετά από πολλά χρόνια αγώνα κατά της κρίσης", υποστηρίζει με νόημα ο οίκος.

Μ. Κυριάκου KPMG: «Οι επίτροποι» στις τράπεζες θα παρακολουθούν αν εφαρμόζονται τα business plan – Αποτελούν τους ελεγκτές της DGCom – Θα αποθαρρύνουν παρεμβάσεις του κράτους


«Οι επίτροποι, αν μπορούμε να τους ονομάσουμε έτσι, θα έχουν ένα βασικό στρατηγικό στόχο, να παρακολουθούν αν εφαρμόζονται τα business plan και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών ανέφερε  ο Μάριος Κυριάκου πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών KPMG η οποία θα εκτελεί ρόλο «επιτρόπου» στην τράπεζα Πειραιώς.
Σημειώνεται ότι οι  επίτροποι στις συστημικές τράπεζες έχουν επιλεγεί και είναι Grant Thornton στην Εθνική/Eurobank, KPMG στην Πειραιώς και Mazars στην Alpha bank.
Ο ρόλος του επιτρόπου είναι να παρακολουθεί αν εφαρμόζονται τα σχέδια που οι διοικήσεις έχουν ανακοινώσει.
Δεν θα χαράσσει πολιτική αλλά θα αξιολογεί αν μια απόφαση στρατηγική ή δευτερεύουσα κινείται εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί από τα business plan.
Αν και όποτε υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα στρατηγικό ζήτημα το λόγο θα έχει η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα αποτιμά και αξιολογεί όλες τις παραμέτρους που τίθενται προς αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα επειδή οι επίτροποι θα έχουν ως στόχο να τηρούνται τα επιχειρηματικά σχέδια θα αποτελούν φραγμό στην περίπτωση εμπλοκής του κράτους στα εσωτερικά των τραπεζών.
Οι επίτροποι θα αποθαρρύνουν παρέμβαση του κράτους στις τράπεζες.
Ωστόσο χρήζει τεραστίας προσοχής το ζήτημα εμπλοκής των επιτρόπων στις εγκρίσεις δανείων.
Αν υποθέσουμε ότι ο επίτροπός που τυγχάνει  εταιρία ορκωτών ελεγκτών εγκρίνει ένα δάνειο ή απορρίψει ένα άλλο αυτομάτως αποτελεί απόφαση δεσμευτική που χρήζει μεγάλης προσοχής.
Το τι εγκρίνεται και τι απορρίπτεται ίσως οι ορκωτοί ελεγκτές να μην έχουν – και δεν την έχουν – την τεχνογνωσία για να αξιολογήσουν ένα δάνειο.
Κατά την άποψη πολλών τραπεζικών στελεχών οι επίτροποι δεν θα πρέπει να εμπλακούν στις εγκρίσεις δανείων.
Οι επίτροποι πρέπει να βοηθήσουν τις τράπεζες ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τα λειτουργικά τους κόστη και προφανώς στην εφαρμογή των business plan.
Οι διοικήσεις θα αποφασίζουν για ζητήματα στρατηγικής, οι επίτροποι ορκωτοί θα γνωμοδοτούν αν είναι συμφέρουσα η α ή β επιλογή. 

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

''ΠΑΤΗΣΕ΄΄ ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ Ο Γ.Δ.

Ευφορία στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Γ.Δ. ΄΄πάτησε΄΄ με δύναμη τις 1000 μονάδες!!!
Από χθές είχε διαφανεί η δυναμική του χρηματιστηρίου να ξεπεράσει τις 1000 μονάδες όταν οι αγοραστές ΄΄μπήκαν΄΄ δυναμικά στις αγορές τραπεζικών τίτλων με αποτέλεσμα να οδηγήσουν ήπια τον Γ.Δ. κοντά στις 1000 μονάδες.
Σήμερα με ευνοϊκά δημοσιεύματα υπέρ των τραπεζικών τίτλων ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.
Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να κινείται με αισιοδοξία τουλάχιστον αναφορικά με τις τράπεζες παρ΄όλα τα προβλήματα που έχουν στα κεφάλαιά τους.
Η αισιοδοξία σταδιακά επανέρχεται στο τραυματισμένο χρηματιστήριο ύστερα από πολύ καιρό.
Αυτή την στιγμή ο Γ.Δ. βρίσκεται στις 1007,92 μονάδες.
Εύγε και καλά κέρδη στους επενδυτές. Με προσοχή και σύνεση. Τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.

Σε χρεολύσια και δαπάνες για τόκους πήγε το 60% του ΑΕΠ το 2012 – Το Δημόσιο πλήρωσε 113,4 δισ. ευρώ έναντι 71,4 δισ. ευρώ το 2011 – Τριπλάσιο το πρωτογενές έλλειμμα σε σχέση με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό


Χρεωμένο μέχρι το «λαιμό» παραμένει  το ελληνικό κράτος, καθώς  το 2012 εισέπραξε από φόρους 52 δις. ευρώ ενώ πλήρωσε για χρεολύσια, τόκους για δάνεια που πήρε από την Τρόικα και ελλείμματα δημοσίων φορέων 113,4 δις. ευρώ!
Αυτό βέβαια που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι οι δαπάνες αυτές  είναι αυξημένες κατά 58,7% σε σχέση με αυτές του 2011 που είχαν διαμορφωθεί στα 71,4 δις. ευρώ. 
Από τα στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2012 που έδωσε χθες στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν και άλλα σημαντικά συμπεράσματα:
1.Το πρωτογενές  έλλειμμα για το 2012 ( 3,465 δις. ευρώ)  είναι τριπλάσιο σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στο συμπληρωματικό κείμενο του προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο  (1,089 δις. ευρώ).
2. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν  στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2012 στα 51,925 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 4,234 δις. ευρώ.  σε σχέση με τα 56,159 δις. ευρώ που προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισμός.
3. Οι πρωτογενείς  δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 47,137 δις. ευρώ έναντι στόχου για 47,586 δις. ευρώ.
4. Το Δημόσιο δεν απέδωσε επιστροφές φόρων 517 εκατ. ευρώ, ωραιοποιώντας έτσι την εικόνα του ελλείμματος. 
5. Δαπάνες 450 εκατ. ευρώ «κουρεύτηκαν» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι δαπάνες του οποίου για το 2012 διαμορφώθηκαν σε  6,114 δις. ευρώ.
6. Τα χρεολύσια βραχυπρόθεσμου δανεισμού από 33,4 δις. ευρώ το 2011 αυξήθηκαν στα 47,011 δις. ευρώ, το 2012 υπερβαίνοντας τον στόχο των 43,607 δις. ευρώ.
Εντωμεταξύ, στα 13,1 δις. ευρώ ανήλθαν οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους φόρους των πολιτών το 2012, οι οποίες μαζί με τα παλιά χρέη ανέρχονται σε 56,52 δις. ευρώ.

Μ.Χ.                 

«Οικολογική Αθήνα»: αποχωρεί από το δημοτικό σχήμα «Δικαίωμα στην Πολη»


Απόφαση της Συνέλευσης της «Οικολογικής Αθήνας»

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ σε συνεδρίαση της την 17/1/2013  αποφάσισε την αποχώρησή της από το δημοτικό σχήμα «Δικαίωμα στην Πόλη» με επικεφαλής τον Γ. Καμίνη.

Η απόφαση αυτή βασίζεται ακριβώς στο ίδιο σκεπτικό με το οποίο η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ αποφάσισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 να συμμετάσχει στο δημοτικό σχήμα «Δικαίωμα στην Πόλη».

Ο στόχος μας ήταν , είναι  και θα παραμείνει ο Δήμος να έχει βασικό ρόλο στην προώθηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα στηρίζει την ευημερία κυρίως στην αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών,  την αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής για όλους.
Μας ενδιέφερε ιδιαίτερα η ευκαιρία για μια πλειοψηφική δημοτική προσπάθεια που θα στηρίζεται πρώτα σε αυτόνομες συλλογικότητες ενεργών πολιτών και δευτερευόντως μόνο στα κόμματα ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.
Οι σκέψεις μας αυτές συνόδευαν οι παρακάτω  «πράσινες προτεραιότητες», μαζί με ορισμένες  «κόκκινες γραμμές»:
·            Σαφείς δεσμεύσεις και στόχους για την προστασία, αναβάθμιση και επέκταση του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων. Αποκλεισμός κάθε διάθεσής τους για άλλη χρήση, περιλαμβανομένων των υπόγειων γκαράζ.
·            Πόλη φιλικότερη στη συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, με αμφισβήτηση της ασφυκτικής κυριαρχίας του ΙΧ.
·            Βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών με απόλυτο αποκλεισμό της καύσης και στόχο μια πόλη με μηδενικά απόβλητα.
·            Ανοικτή και πολυπολιτισμική πόλη, με εγγυήσεις για σεβασμό στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους πρασίνου και πολιτισμού που έχουν δημιουργηθεί από κινήματα πολιτών.
·            Έμφαση στη δημοκρατία και τη διαφάνεια στο Δήμο, με ψηφοδέλτιο που δε θα έχει θέση για ανθρώπους που έχουν υπερψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο αδιαφανείς ή αντιοικολογικές επιλογές της διοίκησης Κακλαμάνη ή των προκατόχων της. 

Ούτε οι πράσινες προτεραιότητες προωθήθηκαν αλλά ούτε και οι κόκκινες γραμμές τηρήθηκαν. Την  ανοιχτή φυσιογνωμία του δημοτικού σχήματος δεν  την διαπιστώσαμε. Αντίθετα η Διοίκηση του Δήμου έκανε αυτό που απεύχονταν όσοι έλπιζαν στο εγχείρημα αυτής της ευρείας συμμαχίας.
Σύρθηκε πίσω από τις επιλογές της κεντρικής πολιτικής σκηνής υιοθετώντας και τις συντηρητικές αντιδραστικές πολιτικές της.
Χαρακτηριστικό αυτής της κρατούσας λογικής στο Δήμο είναι ότι πλέον με ευθύνη και του Δήμου οι συλλογικότητες των ενεργών πολιτών και  οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι είναι πλέον υπο διωγμόν.
Ο,τιδήποτε λειτουργεί με βάση μια διαφορετική κοινωνία στον αντίποδα του κυρίαρχου μοντέλου της εμπορευματοποίησης και της κατανάλωσης των πάντων, όχι μόνο δεν τυγχάνει τον σεβασμό και την προστασία του Δήμου αλλά πνίγεται, φιμώνεται, καταστέλλεται με τις ευλογίες του δήμου.

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ αποχωρεί από το δημοτικό σχήμα και  καταθέτει τις διαφωνίες της σε σχέση με τον τρόπο που η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη διαχειρίστηκε τα του Δήμου επι δυο χρονια.Παράλληλα απο σημερα θα αναλάβει αυτόνομη δράση με  τις προτάσεις της για όλα αυτά που δεσμεύτηκε προεκλογικά  είτε ως πράσινες προτεραιότητες είτε ως απαράβατες κόκκινες γραμμές.



Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006 και συμμετείχε αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς στο Δήμο Αθηναίων, με στήριξη κυρίως από τους Οικολόγους Πράσινους.
 Περισσότερα για το πρόγραμμα και τις παρεμβάσεις της, υπάρχουν στο www.ecoathens.gr


Περισσότερες πληροφορίες
Ιάκωβος Αλαβάνος: 6944522498
Ιωάννα Κοντούλη: 6972400417

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο διαδίκτυο σε μπλοκ και sites κυκλοφορεί μια «περίεργη πληροφορία».
Κάποιοι προειδοποιούν ότι οι καταθέσεις κινδυνεύουν και σπεύδουν να προτείνουν στους αναγνώστες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες γιατί το κράτος σχεδιάζει να τις δεσμεύσει μερικώς. 
Χωρίς κανένα ενδοιασμό, θα προτρέπαμε να αποσύρουν τις καταθέσεις τους οι συμπολίτες μας από τις τράπεζες αν εντοπίζαμε κάποιο κίνδυνο περί των καταθέσεων στις τράπεζες.
Όμως κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες.
Πλέον μπορεί να αποκαλυφθεί ότι είχαν επεξεργαστεί ορισμένα σχέδια και για τις καταθέσεις τα οποία δεν προχώρησαν.
Επίσης μπορεί να ειπωθεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε για ένα σκοπό όχι για να δοθούν δάνεια αυτό είναι αφελές επιχείρημα αλλά για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις.
Η καταθετική βάση στην Ελλάδα έχει φθάσει τα 158 με 159 δις ευρώ σε σχέση με τα χαμηλά 150 δις.
Ωστόσο έχουν χαθεί από τον Ιανουάριο του 2010 συνολικά 80 δις ευρώ που είναι η μεγαλύτερη απώλεια καταθέσεων στην ιστορία του ελληνικού banking.
Πλέον μπορούμε να αναφέρουμε ότι τα 40 δισ κεφάλαια και ρευστότητα που δόθηκαν στο σύστημα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διασφαλίζουν τα 158 δις ευρώ καταθέσεων.
Υπό άλλες συνθήκες τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Αλλά η αλήθεια είναι αυτή για τις καταθέσεις.
Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν στις τράπεζες είμαστε απόλυτοι σε αυτό.
Αν δεν είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί ακόμη ναι θα κινδύνευαν σοβαρότατα.
Όμως ανακεφαλαιοποιήθηκαν και οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν.
Αυτό ισχύει.
Μην παρασύρεστε από φήμες, διαρροές, δημοσιεύματα ότι θα «βάλλουν χέρι» στις καταθέσεις.
Ψυχραιμία λοιπόν και μην παρασύρεστε από ορισμένους που από επιπολαιότητα, δόλο, άγνοια, ή σκοπιμότητες θέλουν να καλλιεργήσουν τον φόβο. 

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΜΟΔΑ ΤΑ ΤΑΪΛΑΝΔΕΖΙΚΑ ΔΙΤΡΟΧΑ ΤΑΞΙ ΄΄TUK-TUK΄΄ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Προς το παρόν ο στόλος που κυκλοφορεί στην Αθήνα «μετράει» 10 tuk tuk, ενώ στόχος της εταιρείας που τα έχει φέρει στην Ελλάδα είναι σε διάστημα ενός έτους να έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα ελληνικά νησιά

Ξεκίνησαν από την Ασία, εξαπλώθηκαν στην Αφρική και με τις τρεις τους ρόδες κατακτούν πλέον τον δυτικό κόσμο.

Τα παραδοσιακά ταϊλανδέζικα ταξί, τα πολύχρωμα tuk tuk που πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του '60, κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό στην Αθήνα. Από τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται, μάλιστα, να αποκτήσουν τη δική τους πιάτσα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Παρέχουν βόλτες σε τουρίστες, διαδρομές εντός της πόλης, ορισμένοι τα νοικιάζουν για να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους στο κέντρο, ενώ κερδίζουν έδαφος και ως πρωτότυπο μεταφορικό μέσο για νύφες ή γαμπρούς. «Η εταιρεία μας ξεκίνησε το 2010 στο Αμστερνταμ όπου λανσάραμε για πρώτη φορά τα tuk tuk. Επειτα τα ταξάκια έκαναν την εμφάνισή τους στην Αμβέρσα της Ισπανίας, στις Κάνες, στο Σεντ Τροπέ και αλλού», εξηγεί η κ. Ζωή Κατσακιώρη, μάνατζερ της εταιρείας που έφερε τα ταϊλανδέζικα ταξί στην Αθήνα.


«Από το καλοκαίρι ήρθαν στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά έχουν κάνει μεγάλη θραύση. Στη Σαντορίνη ένας ευκατάστατος Γερμανός που πραγματοποίησε τον γάμο του στο νησί μας τα ζήτησε όλα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο. Αλλωστε, λόγω του μικρού τους όγκου είναι ιδανικά για τα νησιά, ενώ τα χρώματά τους τα καθιστούν πολύ ελκυστικά»

Στη Σαντορίνη Γερμανός έκανε τον γάμο του, χρησιμοποιώντας μόνο tuk tuk, που έντυσε με λουλούδια

Τα ταϊλανδέζικα ταξί διαθέτουν και κουρτινάκια βροχής για τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι οδηγοί που έχει μισθώσει η εταιρεία μιλούν ξένες γλώσσες για την εξυπηρέτηση των τουριστών. Τα οχήματα είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες της γηραιάς ηπείρου και κατασκευασμένα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Χρησιμοποιούν βενζίνη και υγραέριο ως καύσιμο, ενώ κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορήσουν και tuk tuk που θα κινούνται με μπαταρία.

Το κόστος της ενοικίασής τους ξεκινά από τα 45 ευρώ την ώρα, κόστος το οποίο μπορούν να μοιραστούν μέχρι και έξι επιβάτες αφού μέχρι τόσα άτομα μεταφέρει το ταξί. Προς το παρόν ο στόλος που κυκλοφορεί στην Αθήνα απαρτίζεται από 10 tuk tuk, ενώ στόχος της εταιρείας που τα έχει φέρει στην Ελλάδα είναι σε διάστημα ενός έτους να έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα ελληνικά νησιά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα χαζέψουν και να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες σε έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα στο εκθεσιακό κέντρο MEC στην Παιανία.

Ευέλικτα και οικονομικά

Μια βέσπα για πολλούς που αντέχει στην κίνηση

Ταϊλάνδη, Πακιστάν, Ιαπωνία, Ινδία, Κένυα είναι μερικές από τις χώρες το παρελθόν των οποίων έχει συνυφαστεί με τα tuk tuk. Τα μηχανοκίνητα τρίτροχα -η μπροστινή πλευρά των οποίων μοιάζει αρκετά με τη βέσπα- είναι πολύ διαδεδομένα στη Μπανγκόκ και σε άλλες πόλεις της Ταϊλάνδης, κυρίως σε εκείνες που μαστίζονται από κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Πήραν το όνομά τους από τον ήχο που κάνει ορισμένες φορές η μηχανή τους και διατίθενται σε διάφορες εκδοχές όπως «καλοκαιρινά» και «χειμωνιάτικα». Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν είναι τα 60 χλμ/ ώρα.

Παρ' όλ' αυτά, έχουν φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να διοργανώνονται συχνά διεθνείς συναντήσεις.

Τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες στην Ταϊλάνδη παράγουν tuk tuk χαμηλών εκπομπών ρύπων. Μια άλλη μορφή των tuk tuk είναι τα Αpe C της Piaggio που κυκλοφόρησαν στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του '40 και έγιναν δημοφιλή ως ένα οικονομικό μέσο μεταφοράς εν μέσω της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίστοιχα ταξάκια έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του '90 στο Ηνωμένο Bασίλειο. Τα tuk tuk έχουν απαθανατιστεί συχνά στον κινηματογράφο κυρίως σε ταινίες εποχής και σε εκείνες η υπόθεση των οποίων εκτυλίσσεται στην Ασία.

Κατερίνα Ροββά
Eglimatikotita

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ο εξαπατημένος ψηφοφόρος της ΝΔ αν δει….την ΝΔ να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που χρεοκόπησε την Ελλάδα θα κινηθεί δεξιότερα ή θα απολιτικοποιηθεί


Ο Αντώνης Σαμαράς ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο θιασώτης της αντιπασοκικής ρητορείας.
Το κόμμα που έχει τεράστιες ευθύνες για την χρεοκοπία και το αδιέξοδο της Ελλάδος το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του Παπανδρέου και Βενιζέλος βρήκαν ένα άτυπο υποστηρικτή.
Ο Σαμαράς είναι όντως παγιδευμένος. Δεν μπορεί να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση του.
Όμως ο μέσος ψηφοφόρος της ΝΔ αισθάνεται και είναι εξαπατημένος.
Το μίσος που καλλιέργησαν οι ηγεσίες της ΝΔ κατά του ΠΑΣΟΚ – ισχύει και το αντίθετο – στηριζόταν σε ένα ιδεολογικό μανδύα.
Η ΝΔ στηρίχθηκε ιδεολογικά στον φιλελευθερισμό και στην ιδιωτική οικονομία ενώ το ΠΑΣΟΚ μεγαλούργησε με τον κρατισμό.
Όμως ενώ αυτά συνέβησαν στο παρελθόν πρόσφατα παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά κατακεραύνωνε το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου και εν συνεχεία Βενιζέλου.
Όλα αυτά ως δια μαγείας παραμερίστηκαν, το πέπλο της λήθης έπεσε πάνω από την ΝΔ.
Είναι προφανές τι συμβαίνει.
Η ΝΔ είναι διατεθειμένη να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο για να μείνει στην εξουσία.
Ο ψηφοφόρος έχει καταλάβει την συμπαιγνία.
Κατά την άποψη μας η Χρυσή Αυγή θα ενισχυθεί εκλογικά περισσότερο από αυτό που προδικάζεται ως αντίδραση των αγανακτισμένων ψηφοφόρων της ΝΔ.
Με αντικειμενικούς όρους η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση αλλά μπορεί να συγκεντρώσει όλους τους αγανακτισμένους.
Από πού και ως που προκύπτει όσμωση της ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στην χρεοκοπία την Ελλάδα και την ΔΗΜΑΡ μια αριστερά δήθεν εκσυγχρονιστική;
Το αντίπαλο δέος δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη ανώριμος πολιτικά.
Τα πολικά στελέχη που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον ορισμένα εξ αυτών αποτελούν παρανοϊκές συνιστώσες που μόνο τον λίβελο μπορούν να προκαλέσουν.
Η ΝΔ δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της. Αυτό το επέβαλλε το εκλογικό σώμα.
Αλλά να φθάσουμε η ΝΔ να προσπαθεί να διασώσει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την λίστα Λαγκάρντ και τον Παπακωνσταντίνου είναι πρόκληση.
Ο λαϊκός δεξιός ψηφοφόρος έχει ήδη γυρίσει το πρόσωπο του από την ΝΔ.
Η ΝΔ χάνοντας τον παραδοσιακό του ψηφοφόρο χάνει κάθε πιθανότητα ή δυνατότητα όχι να κυβερνήσει αυτόνομα αυτό είναι όνειρο απατηλό αλλά να εμφανίζεται στις εκλογικές αναμετρήσεις με αξιοπρεπή ποσοστά.
Η ΝΔ έχει μετεξελιχθεί σε ένα δεξιοπασοκικοαριστερό κόμμα ένα κόμμα άχρωμο άοσμο και άγευστο. 

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ


Την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις μετεγγραφές των φοιτητών γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος, καθώς το απαιτούμενο ποσό οριοθετήθηκε από τα 6.000 προηγουμένως, στα 7.500 ευρώ.
Παράλληλα, το ποσό ορίζεται στις 15.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για τους πάσχοντες από σοβαρή ασθένεια, για όσους έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν οργάνου και για όσους οι γονείς έχουν συμπληρώσει 10 μήνες ανεργίας εντός του 2012.
Παράλληλα, αποφασίστηκε ο αριθμός των θέσεων που προορίζονται για τις μετεγγραφές να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου των θέσεων του τμήματος για την Αττική και την Θεσσαλονίκη και το 15% στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοφανής εξέλιξη - H Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα επί των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία δεν εξαιρούνται λόγω εθνικής κυριαρχίας... κοινώς τα ξεπουλάμε όλα...


Πρωτοφανές μεν, ελληνικό δε! Η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα επί των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία δεν εξαιρούνται λόγω εθνικής κυριαρχίας... 
Τα ανωτέρω δεν συνιστούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αντίθετα προβλέπονται στο ΦΕΚ υπ' αριθμόν 5759 Αρ. Φύλλου 240 ημερομηνίας 12ης Δεκεμβρίου 2012, για την εκταμίευση, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπέρ της Ελλάδας, ποσού ύψους 43,7 δισ. ευρώ. 
Πρόκειται για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο "Έγκριση των σχεδίων των συμβάσεων τροποποίησης της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Σταθερότητας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας, με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ. , της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΤτΕ, με τίτλο «Διευκόλυνση αποπληρωμής Τόκων Ομολόγων», παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή των Συμβάσεων και άλλες επείγουσες διατάξεις". 

Ειδικότερα στη σελίδα 5798 και στην παράγραφο 4.4 προβλέπονται τα εξής:

Το δικαιούχο κράτος μέλος, η Τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΧΣ παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι των δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, κάθε δικαιώματος ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο.

Ομοίως στη σελίδα 5850 και στην παράγραφο 11 σημειώνεται ότι:

Ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας κατάσχεσης - συντηρητικής ή αναγκαστικής - ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με την Σύμβαση Τροποποίησης.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

΄΄Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΠΛΗΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ΄΄

Νέα μελέτη του ΔΝΤ δείχνει ότι αποδέχθηκε το ταμείο τα σφάλαματα στην υπερβολική λιτότητα, που επιβλήθηκαν σε οικονομικά ασθενείς οικονομίες κυρίως στην Ελλάδα.
Οι υπερβολικές περικοπές στους προϋπολογισμούς ευθύνονται για την ύφεση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στην μελέτη αναφέρονται δελικτες (multipliers) που μετρούν την σχέση μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάπτυξης και οι οποίοι δείχνουν ότι βρίκσονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, στοιχείο αποτυχημένης πολιτικής στην οικονομία.
Τώρα το ταμείου φαίνεται να στρέφεται σε πολιτικές με στόχο να να τονωθεί η ανάππτυξη.
Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η ίδια η κ. Lagarde παρότρυνε τους Ευρωαπαίους ηγέτες να χαλαρώσουν τις πολιτικές λιτότητας και να αναζητήσουν μεθόδους και θέσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ανάπτυξης.

ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΑΝΩ, ΜΕΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Με θετικό πρόσημο άνοιξε το χρηματιστήριο σήμερα με τον γενικό δείκτη να γράφει μέχρι και 956 μονάδες.
Στη συνέχεια γύρισε με αρνητικό άνοιγμα στην ΕΕΕΚ και στην ΕΤΕ, που ώθησαν τον γενικό δείκτη σε αρνητική τιμή.
Τώρα ξαναγυρίζει στα θετικά, δείγμα του ισχυρού momentum της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Αυτή την ώρα γράφει 954 μονάδες με άνοδο 0,18%. Οι συναλλαγές στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι διορθώσεις που καταγράφονται προκύπτουν από τις κερδοφόρες επενδυτικές κινήσεις των επενδυτών, που ΄΄παντελονιάζουν΄΄ τα κέρδη τους, χωρίς να φοβούνται το ενδεχόμενο να αλλάξει το ισχυρό momentum.
Σήμερα παίζεται και το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο να θυμίσουμε δεν διαπραγματεύεται από αρκετό καιρό στο ταμπλό.
Κυνηγοί για το ΤΤ είναι ο όμιλος ΕΤΕ/Eurobank, (με μικρές πιθανότητες), η Αλφα και η Αττικής, η οποία καταγράφει αυτή την ώρα 9,28% κέρδη.

Η JP MORGAN ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ: ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

Στην έκθεσή της η JP Morgan προτρέπει την Γερμανία και ιδιαίτερα την κ. Μέρκελ να αλλάξει το είδος της πολιτικής της άμεσα.
Οι συνέπειες της αύξησης της ανεργίας, η συνεχιζόμενη οικονομική εξάρτηση της Ισπανίας,  η κατακόρυφη πτώση στις εξαγωγές της Ευρώπης και η αύξηση της διαφοράς μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που θέτει ο τραπεζικός οίκος.
Επισημαίνει, επίσης, ότι το 2013 είναι δυνατό να υπάρξει μηδενική ανάπτυξη  μετά από μια ήπια ύφση το 2012 ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 18% βαίνοντας αυξανόμενη.
Συνέπεια αυτού είναι η ανάπτυξη εξτερμιστικών θέσεων και ενεργειών απειλώντας την ισορροπία  και την πολιτική ηερμάι.
Τονίζει ότι η Ευρωπη πρέπει να βγεί από την λογική της λιτότητας άμεσα.
Ο τραπεζικός οίκος απευθύνεται και στους επενδυτές συμβουλεύοντάς τους να είναι σε εγρήγορση, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλαγές στις πολιτικές των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, που μπορεί να οδηγήσουν σε ενίσχυση της ανάπτυξης, που είναι και ο στόχος άλλωστε.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Αύξηση 6,4% των εξαγωγών στο 10μηνο του 2012 - Ανήλθαν στα 14,014 δισ. ευρώ


Τις ενδείξεις ανάκαμψης συνολικά του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, με παράλληλη αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών, επιβεβαιώνουν τα προσωρινά στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, που ανέλυσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «η αναθέρμανση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, ακόμη και η αύξηση των εισαγωγών, ως πρώτων υλών για την παραγωγή περισσότερων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων, αποτελεί οιωνό θετικών εξελίξεων για την προσεχή χρονιά, με βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των προβλέψεων ελληνικών και διεθνών οργανισμών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην εσωτερική αγορά. Σε περίπτωση που εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας, μέσω πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης, της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και την καταβολή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, ακόμη και σε περιβάλλον ύφεσης σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, οι ελληνικές εξαγωγές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και το 2013. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες Εξαγωγείς θα είναι αυτοί που θα συνεχίσουν να δείχνουν το δρόμο προς την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο εκτροχιασμός της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητα, της ατμομηχανής της ανάκαμψης θα συμπαρασύρει, σε ακόμη βαθύτερη ύφεση χιλιάδες επιχειρήσεις, εργαζομένους και ολόκληρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για  το 2013, τόσο ο ΟΟΣΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψαν πρόσφατα ότι οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα, θα είναι οι δεύτεροι υψηλότεροι από το 2010 και έπειτα. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση συνολικών εξαγωγών (αγαθά και υπηρεσίες) κατά 3%, έναντι 5,2% το 2010 και μείωσης 2,9% το 2012, ενώ η Κομισιόν προβλέπει αύξηση 2,7% (από 5,2% το 2010) και αύξησης 0,8% πέρυσι.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές αγαθών, τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι στο 10μηνο του 2012 (Ιανουάριος-Οκτώβριος), χωρίς μάλιστα τα πετρελαιοειδή, έτρεξαν με ρυθμούς της τάξης του 6,4%, καθώς ανήλθαν στο ποσό των 14.014,8 εκατ. ευρώ (18.040,8 εκατ. δολάρια) έναντι 13.168,2 εκατ. ευρώ (18.536,7 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2011 Στην επιτάχυνση των  ρυθμών συνέβαλε η σημαντική αύξηση του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε  οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών ανήλθαν, χωρίς τα πετρελαιοειδή, στο ποσό των 1.507,2 εκατ. ευρώ (1.961,2 εκατ. δολάρια) έναντι 1.343,5 εκατ. ευρώ (1.846,9 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 12,2%.

Οι εισαγωγές
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι τον περασμένο  Οκτώβριο σημειώθηκε αύξηση των εισαγωγών, για τέταρτη φορά σε μηνιαία βάση (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους), από τον Μάρτιο του 2010. Αντίστοιχες αυξήσεις υπήρξαν μόνο τον Αύγουστο του 2011 και τον περασμένο Ιούλιο.
Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Οκτώβριο 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.707,1 εκατ. ευρώ (3.501,5 εκατ. δολάρια) έναντι 2.483,3 εκατ. ευρώ (3.393,5 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 9,0%.
Σε επίπεδο 10μήνου (Ιανουάριος-Οκτώβριος), χωρίς πετρελαιοειδή, η αξία των εισαγωγών υποχώρησε στο ποσό των 25.258,7 εκατ. ευρώ (32.330,2 εκατ. δολάρια) έναντι 27.138,9 εκατ. ευρώ (37.951,5 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 6,9%.

Το εμπορικό ισοζύγιο
Εξαιτίας της αύξησης  εξαγωγών και εισαγωγών τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρξαν διαφοροποιήσεις  και στην εξέλιξη του εμπορικού  ισοζυγίου της χώρας. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Οκτώβριο 2012 ανήλθε σε 1.199,9 εκατ. ευρώ (1.540,3 εκατ. δολάρια) έναντι 1.139,8 εκατ. ευρώ (1.546,6 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 5,3%.
Αντίθετα, με βάση το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012, το έλλειμμα συνέχισε την πτωτική του πορεία, καθώς διαμορφώθηκε σε 11.243,9 εκατ. ευρώ (14.289,4 εκατ. δολάρια) έναντι 13.970,7 εκατ. ευρώ (19.414,8 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 19,5%.

ΑΡΙΣΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Άριστη χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς και σήμερα. Το 2013 κάνει εντυπωσιαό ΄΄μπάσιμο΄΄ με τους επενδυτές να μετρούν ήδη σημαντικά κέρδη μόνο σε δύο συνεδριάσεις.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι υπάρχει η άνοδος αλλά υπάρχουν και διορθώσεις που αφομοιώνουν τα νέα υψηλά των μετοχών.
Ο γενικός δείκτης με μικρούς σχετικά όγκους και αξία και με την μικρή παρουσία πωλητών κερδίζει αυτή την ώρα 0,96%, με τις συναλλαγές στα 41 εκατομμύρια ευρώ.
Όλοι οι τίτλοι πλην αυτών των τραπεζών (ακόμη κι αυτοί με πρ΄το αυτό της εθνικής) αφού έκαναν το καθιερωμένο βύθισμα ανέκαψαν και οι περισσότερες μείωσαν τις αρχικές ζημιές τους.
Φαίνεται ότι οδεύουμε σε μια γενικευμένη ανοδική πορεία η οποία φαίνεται να βάζει στόσ τις 1000-1100 μονάδες με σχετική ευκολία.
Αυτή την ώρα, λίγο πριν το κλέισιμο, ο γ.δ. βρίσκεται στις 951 μονάδες.

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ

Ο λίμνη Μαραθώνα, πηγή υδροτότησης του λεκανοπεδίου της Αττικής λίγο έλλεψε να υπερχιλήσει το περασμένο Σαββατοκύριακο εξ αιτίας της μεγάλης βροχόπτωσης. 
Να σκεφτούμε ότι ενώ ετησίως και στατιστικά εισέρχονται περί τα 11 εκατομ. τόνους νερό μόνο το σαββατοκύριακο εισήλθαν περί τα 7 εκατομμύρια τόνους νερό.
Παράταση στη...ζωή; Ίσως.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε ο ισολογισμός χρήσης 2011 της Εταιαρείας Ακινήτων του Δημοσίου.
Παρουσίασε έσοδα ύψους 56 εκατομ. ευρώ ελαφρώς αυξημένα έναντι της χρήσης του 2010 ενώ οι ζημιές ήταν 42 εκατομ. ευρώ. 
Το περίεργο, όμως, είναι η υπέρογκη αύξηση των δαπανών που έφθασαν τα 554 εκατομ. ευρώ έναντι 213 εκατομ. το 2010.
Η ΕΤΑΔ έχει περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Πρόεδρος στην εταιρεία ήταν ο Κ. Μανιατόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο Γ. Δούνης.
Δεν θα πρέπει να ελεγχθεί η περίεργη και προκλητική αύξηση των δαπανών αυτής της εταιρείας;

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Μέχρι στιγμής και στο άνοιγμα ο γενικός δείκτης σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,28%. Μικρή αλλά αν λάβουμε υπ΄όψη μας ότι άνοιξε αρνητικά και με σημαντικό όγκο ήλθε σε θετικό έδαφος τότε συμπεραίνουμε ότι υπάρχει δυναμική.
Μια αναλλοίωτη αρχή στο χρηματιστήριο λέει ότι όταν όλοι πιστεύουν ότι το χρηματιστήριο δεν θα έχει κέρδη και αποδόσεις τότε συμαβίνει το ακριβώς αντίθετο. Ποιός πίστευε ότι ο γενικός δείκτης θα είχε σημαντικές αποδόσεις το τελευταίο διάτημα; Οι λίγοι.
Αυτοί οι λίγοι ήταν κερδισμένοι. Το πέτυχαν γιατί εφαρμόζουν....τις βασικές χρηματιστηριακές αρχές!!!!!

Και μια είδηση, που λέει πολλά. Κατά 241 δις δολλάρια αήξησαν την περιουσία τους οι ....΄΄παίκτες΄΄ των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο!!!

ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Χωρίς να γνωρίζει, σχεδόν κανείς, μόνο ο ο κ. Σταϊκούρας και ασφαλώς ο Πρωθυπουργός, εισήχθη σε νοσοκομείο ο Γ. Στουρνάρας την περίοδο των Χριστουγέννων και χειρουργήθηκε στην κήλη.
Η επέμβαση όχι στέφθηκε από επιτυχία αλλά ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στο γραφείο του και συνεχίζει το έργο του, με άμεση πρωτεραιότητα την φοροδιαφυγή και η λίστα Lagard.
Μάλιστα σήμερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι με την συνοδεία ελικοπτέρου και πλήθους αστυνομικής δύναμης, το ΣΔΟΕ εισέβαλε σε βίλα μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται και στην λίστα Lagard.
Με απόλυτη μυστικότητα οι κινήσεις του υπουργείου οικονομικών με στόχο όπως έχει εννοήσει ο Γ. Σταϊκούρας, η περιβόητη λίστα δεν θα βρεθεί στο...συρτάρι αλλά θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες με εντολή Σαμαρά.

TO AL JAZEERA ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Current TV ιδιωκτησίας Al Gore εξαγόρασε το τηέοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ύστερα από ένα ατύχημα πτώσης, Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μεταφέρεται αεροπορικώς στην Αθήνα προκειμένου να χειρουργηθεί στο ισχίον.
Θα χειρουργηθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΑ Η GOLDMAN SACHS

Τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκαν στην Αθήνα στελέχη της μεγάλης Αμεριικανικής επενδυτικής τράπεζας με σκοπό σειρά συνατήσεων με κυβερνητικά στελέχη. Από εκείνη την περίοδο άρχισε η ανοδική πορεία του Ελληνικού χρηματιστηρίου. 
Συμπτωματικό (;) θα αποδειχθεί κάποτε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη αυτά επανέρχονται στην Ελλάδα όπου θα έχουν και πάλι μια σειρά επαφών όχι μόνο, τώρα, με την κυβέρνηση αλλά και με την αντιπολίτευση.
Έχουν ρυθμιστεί εκ των προτέρων και αναμένουν όλοι το αντικείμενο των επαφών αυτών.
Εκτιμήσεις λέγουν ότι κανείς δεν θα περιμένει να αλλάξει η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα όσο είμαστε πριν τις Γερμανικές εκλογές. Η Αμερικανική πολιτική αλλά και η Ευρωπαϊκή επιθυμούν σ΄αυτή την φάση να υπάρχει ήρεμο κλίμα.
Η υπόθεση Παπακωνσταντίνου αποτελεί ένα μοχλό σταθεροποίησης στο πολιτικό σκηνικό που ίσως είναι τελικά και μια συνιστώσα των στόχων Ευρώπης και Αμερικής.
Πάντως η Goldman Sachs δεν έρχεται τυχαία στην Ελλάδα. Η επενδυτική τράπεζα ασκεί κατά κάποιο τρόπο ή είναι ένα μέρος της Αμερικανικής διπλωματίας.
Το αποτέλεσμα αυτών των νέων επαφών θα το δούμε προσεχώς και ασφαλώς όχι μέσα από δηλώσεις ή κεδηλώσεις αλλά από την εικόνα οικονομικών εξελίξεων και κυρίως χρηματιστηριακών.

«Ρεκόρ» πληρωμών μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο – Δαπάνες 5,8 δισ. ευρώ πλήρωσε το Γενικό λογιστήριο μετά τις 15 Δεκεμβρίου του 2012 - Τα 2,5 δισ. ευρώ πήγαν για μισθούς, δώρα, συντάξεις και πρωτογενές έλλειμμα


«Έκρηξη» πληρωμών σημειώθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αφού στο Γενικό Λογιστήριο αναγκάστηκαν να καλύψουν δαπάνες ύψους 5,8 δισ. ευρώ που απειλούν τώρα τον στόχο για έλλειμμα 16,3 δισ. ευρώ το 2012. 
Μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη το υπουργείο Οικονομικών δεν πλήρωνε καμία από τις υποχρεώσεις που είχε σε δημοσιονομικό ή άλλο πεδίο, όπως ληξιπρόθεσμα χρέη και επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η εικόνα του προϋπολογισμού να μην είναι αντιπροσωπευτική.
Χθες, μάλιστα η κυβέρνηση «πανηγύριζε» με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που εμφάνιζαν τον προϋπολογισμό να βρίσκεται εντός «τειχών» Μνημονίου για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012.
Πιο συγκεκριμένα τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο ( σ.σ. δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τόκους ) έδειχναν ένα πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Για το ίδιο διάστημα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι μειωμένες κατά 119 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2012, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Πρόκειται για δεδομένα που ίσχυσαν πριν η Ελλάδα πάρει την δόση των 34,4 δις. ευρώ και αλλάξει άρδην το τοπίο στο μέτωπο των πληρωμών και κατ’ επέκταση στον ίδιον τον προϋπολογισμό. Ο οποίος ταυτόχρονα υπονομεύεται και από το σκέλος των εισπράξεων, αφού οι εκτιμήσεις για αυξημένα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων και από το πετρέλαιο θέρμανσης να καθίστανται έωλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ξόδεψε μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ποσό ύψους 5,8 δις. ευρώ από τα λεφτά που πήρε από την Τρόικα.
Από αυτά τα 2,5 δις. ευρώ διοχετεύθηκαν για να την κάλυψη αναγκών που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος ( όπως πρόσθετες επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) αλλά και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του Δημοσίου και επιδομάτων ανεργίας.
Επίσης, ένα ποσό 1,7 δις. ευρώ διατέθηκε για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και ΦΠΑ μειώνοντας έτσι ισόποσα τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:
*Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου κατέγραψαν οριακή υποχώρηση στα 8,56 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου από 8,68 δισ. που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Οκτωβρίου.
*Εάν στο προηγούμενο ποσό αυτό προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου 787,2 εκατ. ευρώ τότε τα «φέσια» του Δημοσίου στο 11μηνο ανέρχονται σε 9,35 δις. ευρώ από 9,440,9 δις, ευρώ στο 10μηνο.
* Οι οφειλές από τους άμεσους φόρους ανήλθαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 251 εκατ. ευρώ και από τους έμμεσους στα 528 εκατ. ευρώ.
* Τα μεγαλύτερα χρέη διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 4,43 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονται στο 1,88 δισ. ευρώ. Στα 900 εκατ., οριακά μειωμένες, οι οφειλές των υπουργείων και στα 958 εκατ. οι οφειλές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
* «Πρωταθλητής» των κακοπληρωτών του κράτους παραμένει ο ΕΟΠΥΥ με 2,443 δις. ευρώ.