Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μόνη λύση για την ευρωζώνη είναι να ζητήσει το…λογαριασμό από τη Γερμανία – Η «ατμομηχανή» της οικονομίας υποκύπτει στην κρίση - Θα πνίξει την περηφάνια της και θα παραχωρήσει περισσότερη εξουσία στην Ευρώπη ή θα εγκαταλείψει το ευρώ;

Μπορεί εδώ το προηγούμενο διάστημα η γερμανική οικονομία να αναπτυσσόταν την ώρα που οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης πάλευαν να αποφύγουν ή να εξέλθουν της ύφεσης, ωστόσο πλέον ακόμη και η «ατμομηχανή» της Ευρώπης υποκύπτει στην κρίση.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τη Γερμανία ότι οι εξαγωγές της είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα προς τα τέλη του 2012. Με τις οικονομίες των χωρών στις οποίες προορίζονται κυρίως τα γερμανικά προϊόντα, όπως η Κίνα, να επιβραδύνονται, η Γερμανία δεν έχει πολλές επιλογές πέραν του να καταπιεί την αξιοπρέπειά της και να παραχωρήσει περισσότερες δυνάμεις και αρμοδιότητες στην Ευρώπη, σημειώνει το CNBC.

O Satyajit Das, συγγραφέας του ”Extreme Money,” εκτιμά πως η Γερμανία έχει δύο επιλογές. Είτε να παραμείνει στην ευρωζώνη, είτε να αποχωρήσει.

Αν παραμείνει θα αναγκαστεί να δώσει κι άλλα χρήματα για διασώσεις, ενώ αν αποχωρήσει, η Bundesbank δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα χρήματα που της χρωστά η περιφέρεια.

Η Καγκελάριος Merkel, απηύθυνε χθες κάλεσμα για τη δημιουργία ενός Επιτρόπου της Ε.Ε. που θα έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, πρόταση την οποία «πάγωσε» σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande, δηλώνοντας ότι δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Ο Neil MacKinnon, επικεφαλής οικονομολόγος της VTB Capital, εκτιμά ότι «κλειδί» στην επίλυση της κρίσης αποτελεί το αν η Γερμανία θα αποφασίσει να ενοποιήσει το χρέος της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αν το κάνει τότε θα υπάρξει πρόοδος προς τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θέση της Καγκελαρίου Merkel είναι ιδιαίτερα επισφαλής ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί πιέζουν να λάβουν κάτι ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που εκτιμούν ότι προσφέρουν στις υπερχρεωμένες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: