Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Η ΚΑΤΡΑΡΕΥΣΗ

Ενας ακόμα παράγοντας που επιδείνωσε τη «σφαγή» στα διεθνή χρηματιστήρια έπειτα από τόσες τονωτικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων εκατέρωθεν του Ατλαντικού είναι η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από την τύχη που θα έχουν πιστωτικά παράγωγα της Lehman Brothers, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 450 δισ. δολ.
Με την κατάρρευση της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα άφησε σε εκκρεμότητα συμβόλαια ανταλλαγής κινδύνου έναντι πιθανής αθέτησης των υποχρεώσεών της (γνωστά Credit Default Swaps ή επί το συντομότερον CDSs), τα οποία βρίσκονται υπό την κατοχή περίπου 350 πιστωτικών ιδρυμάτων ανά τον πλανήτη. Πώς έγινε αυτό;
Τα CDSs είναι μια κατηγορία πιστωτικών παραγώγων, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ασφαλίσουν ομόλογα ή για να στοιχηματίσει κανείς έναντι του ενδεχόμενου μη εξυπηρέτησης του χρέους για το οποίο εκδίδεται το CDS.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Lehman ασφάλισε το χρέος της εκδίδοντας CDS, τα οποία στη συνέχεια έγιναν αντικείμενο μεταπώλησης σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και hedge funds, τα οποία τζόγαραν με την υψηλή απόδοση που είχε το -αδιανόητο τότε- ενδεχόμενο αδυναμίας της Lehman να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Δημοπρασία
Τα συμβόλαια αυτά, με συνολική αξία 450 δισ. δολ., λήγουν σήμερα Παρασκευή, και η δημοπρασία που κρατάει ως το βράδι τους προκαλεί ρίγη στις αγορές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι την Πέμπτη το βράδυ η αξία αυτών των συμβολαίων στην αγορά είχε υποχωρήσει στα 13 σεντς για κάθε δολάριο ονομαστικής αξίας.
Όπερ σημαίνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν τους εν λόγω τίτλους αναμένεται να έχουν ζημιά άνω των 300 δισ. δολ. συνολικά. Η ζημιά αυτή ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν όπως φοβούνται οι αναλυτές, η δημοπρασία ρίξει ακόμα περισσότερο την πραγματική αξία των τίτλων στα 8-10 σεντς για κάθε δολάριο ονομαστικής αξίας.
Προς το παρόν η σχέση είναι ψηλά στα 90 σεντς ανά δολάριο...
Ο πραγματικά μεγάλος φόβος είναι ότι τυχόν «ανώμαλη» τακτοποίηση των πιστωτικών παραγώγων της Lehman θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη αγορά CDS, η φαινομενική αξία της οποίας εκτιμάται στα 55 τρισ. δολ.
Για την ώρα, πάντως, οι ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από τους τίτλους της Lehman, την μεγαλύτερη έκθεση στους οποίους φέρεται να έχει η JPMorgan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: