Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Οι επενδυτές σορτάρουν ανελέητα το ευρώ με πάνω από 28 δισ - Κοντά σε χαμηλά δύο ετών το κοινό νόμισμα - 'Αμεση επέμβαση της ΕΚΤ αναμένουν οι αναλυτές

Το ρεκόρ των 28 δισ. δολαρίων έσπασαν οι κερδοσκόποι, ενώ το ευρώ βυθίζεται έναντι του δολαρίου και οι αναλυτές προειοδοποιούν για περαιτέρω σορτάρισμα το επόμενο διάστημα.



Συγκεκριμένα, τα πονταρίσματα υπέρ της υποχώρησης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 12% την τελευταία εβδομάδα και ανήλθαν στα 31 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Προθεσμιακών Συμβολαίων (CFTC).


Παράλληλα, το ευρώ έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής αυτό το μήνα κατά 5% έναντι του δολαρίου, τόσο εξαιτίας των ανησυχιών για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όσο και λόγω της απογοητευτικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Το ευρώ τις τελευταίες μέρες διαπραγματεύεται στην ζώνη των 1,2520-1,2580 δολαρίων. Παράλληλα καταγράφηκε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία του πτώση από τις 16 Δεκεμβρίου του 2011 και βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και πιθανόν ενός νέου γύρου των έκτακτων προγραμμάτων παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας (LTROs), είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι τρεις λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την πτώση το ευρώ έναντι του δολαρίου.


Πολλοί αναλυτές, όπως της Barclays Capital, της UBS και της Bofa Merrill Lynch περιμένουν σε μεγάλο βαθμό πως η ΕΚΤ σύντομα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να παράσχει επιπλέον μέτρα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να προσφέρει ανακούφιση στις ευρωπαϊκές οικονομίες και να διασφαλίσει την σταθερότητα των χρηματαγορών.


Παράλληλα, οι traders αύξησαν τις θέσεις αγοράς στο δολάριο κατά 25%, στα 35,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το CFTC.


Ανοδικά κινήθηκε το σορτάρισμα στο ελβετικό φράγκο, κατά 30% στα 4,6 δισ. δολάρια.


Αντίθετα, πτώση σημείωσε το σορτάρισμα των traders στο ιαπωνικό γιεν, κατά 47% στα 2,8 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: