Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Morgan Stanley, Citi, BofA και UBS «παίζουν» σε ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ το σενάριο εξόδου από το ευρώ – Φεύγουν τα hedge funds από το ΧΑ φοβούνται χρηματιστηριακή κατάρρευση – Ξεφορτώνει το Capital World, αλλά το Marshall κλείνει short στην ΕΤΕ

Morgan Stanley, Citigroup, Bank of America Merrill Lynch και UBS «παίζουν» το σενάριο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ μέσω του ΟΠΑΠ, OTE και της Εθνικής τράπεζας.Με βάση έγκυρη πηγή ειδικά στον ΟΠΑΠ η μεγάλη πίεση που ασκείται στην μετοχή δεν αποδίδεται μόνο στην συνεχή μείωση της έκθεσης που έχει το hedge funds Capital World Growth and Income Fund Inc (WGI) αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που πλέον πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει στο ευρώ.
Επίσης οι πιέσεις που ασκούνται στην Εθνική και οι ρευστοποιήσεις ξένων δεν αποδίδεται μόνο στον MSCI αλλά και στις διάχυτες ανησυχίες των ξένων ότι αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ το βραχυχρόνιο συστημικό σοκ ειδικά στο ΧΑ θα είναι τεράστιο. Στον αντίποδα το Marshall συνεχίζει να μειώνει την short επενδυτική του θέση στην Εθνική και κατέχει 943.949 μετοχές όταν στις 16 Μαίου κατείχε 1,808 εκατ μετοχές και στις 18 Μαίου κατείχε 1.258.397 μετοχές. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις των short κατέχουν περίπου 21,124 εκατ μετοχές Εθνικής με προοπτική την πώληση. Υπό μια έννοια η εξέλιξη ότι το Marshall μειώνει short θέσεις είναι θετική, αλλά από την άλλη οι κινήσεις της Μorgan Stanley και της Citigroup....προβληματίζουν


Όμως το ίδιο σκηνικό διαμορφώνεται και στον ΟΤΕ οι ξένοι αρχίζουν να παίζουν το σενάριο εξόδου από το ευρώ.


Ειδικά σήμερα στην Εθνική πωλητές είναι η Morgan Stanley με 500 χιλ μετοχές και 100 χιλ η Citigroup.


Στην Alpha bank 100 χιλ μετοχές η Goldman Sachs.


Στην Κύπρου 120 χιλ μετοχές η Cheuvreux.


Στον ΟΠΑΠ που βρίσκεται στο επίκεντρο πουλάνε 200 χιλ η Bank of America Merrill Lynch, 200 χιλ μετοχές η Citigroup, 150 χιλ η UBS και 30 χιλ η Cheuvreux.


Στον ΟΤΕ 170 χιλ η Cheuvreux, 20 χιλ η UBS και 15 χιλ η Deutsche bank


Στην ΔΕΗ 20 χιλ η Citigroup και 20 χιλ η Bank of America.


Οι διεθνείς επενδυτές παίζουν πλέον ως βασικό σενάριο την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.


Ο ΟΠΑΠ είναι από τις εταιρείες που έχουν βασική πηγή εσόδων την εγχώρια αγορά, επομένως σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, ο ισολογισμός θα δεχτεί τεράστια πίεση.


Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του δανεισμού τους είναι σε ευρώ, είναι προφανές ότι θα αντιμετωπίσει μείζον πρόβλημα ρευστότητας.


Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, για τον ΟΠΑΠ οι ανησυχίες είναι αυξημένες καθώς η κύρια πηγή εσόδων του είναι η εγχώρια αγορά, ενώ τα υψηλά ταμειακά του διαθέσιμα, ήτοι 360,5 εκατ. ευρώ, θα πληγούν άμεσα σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή.


Η Εθνική αποτελεί το σημείο αναφοράς στον τραπεζικό κλάδο και η καλλιεργηθείσα εντύπωση είναι ότι ο κίνδυνος χρηματιστηριακής κατάρρευσης ειδικά των τραπεζικών μετοχών έχει αυξηθεί κατακόρυφα.


Η εικόνα που δίνουν προς τα έξω ξένοι επενδυτικοί οίκοι και funds managers είναι άκρως ανησυχητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: