Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

IIF: Να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών – Χωρίς αυτές δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση ανάκαμψη – Πρέπει να δοθεί η παράταση των 2 ετών διαφορετικά θα υπάρξει νέο haircut

Την επίσπευση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ζητά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) στην τελευταία 10σέλιδη ανάλυση του για την Ελλάδα, η οποία μάλιστα τιτλοφορείται "Greece: Program Revision Needed To Facilitate Recovery" (Ελλάδα: Η αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής πρέπει να διευκολύνει την ανάπτυξη), αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για τον προσανατολισμό του ελληνικού προγράμματος.


Σύμφωνα με το IIF, το οποίο είχε χειριστεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), οι περικοπές που ζητά η Τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, εντείνουν την ύφεση στην οικονομία, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ και τα πιθανά προβλήματα μετάδοσης της κρίσης. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί παράταση στο χρόνο εφαρμογής των δεσμεύσεων, ώστε να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις και να αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Εάν η Τρόικα μειώσει το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας, τότε το κόστος της παράτασης του χρονοδιαγράμματος θα μειωθεί, υποστηρίζει το IIF, απαντώντας παράλληλα και στους ισχυρισμούς που θέλουν την παράταση να κοστίζει στους Ευρωπαίους. Οι αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων στις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς ΕΕ και ΕΚΤ, συνολικά θα εξοικονομούσαν μέχρι το 2015 ποσό μεγαλύτερο κατά 8 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ της μείωσης του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος κατά της ίδια περίοδο που θα προκύψουν από ενδεχόμενη διετή παράταση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η ανάπτυξη θα είναι δύσκολο να έρθει σε περίπτωση που οι τράπεζες αδυνατούν να τη στηρίξουν, με το IIF να επιμένει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση τους.

Χωρίς ανάπτυξη, οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν και τα σημοσιονομικά δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν. Όσο η ανάκαμψη καθυστερεί, τόσο είναι δύσκολο για κάθε κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας με επιτυχία και αποτελεσματικότητα, προειδοποιεί το IIF. Και όσο η ύφεση συνεχίζεται με τόσο μεγάλο ρυθμό, η προοπτική για περαιτέρω απομειώσεις αυξάνεται, ιδιαίτερα μάλιστα για τον ίδιο τον επίσημο τομέα των πιστωτών της Ελλάδας.
Επιπλέον, το IIF, συστήνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνει μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, του ESM, χωρίς να ενταχθούν αυτά τα κεφάλαια στο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, δεν θα γίνει τίποτα διαφορετικό από ότι και στην Ισπανία, ενώ συστήνει η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος μόνο των μη βιώσιμων τραπεζών.
Παράλληλα, το IIF συστήνει και ορισμένα μέτρα ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη, κυρίως μέσω της στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας η οποία έχει περιοριστεί σημαντικά την τελευταία διετία. Ήδη, λείπουν από την αγορά περίπου 7 δις. ευρώ λόγω της καθυστέρησης της καταβολής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Οι καθυστερήσεις αυτές αναμένονται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της αδυναμίας να συλλεγούν έσοδα από το κράτος. Για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, οι δόσεις της Τρόικας πρέπει να εκταμιευτούν με μία κίνηση και όχι σε δόσεις όπως έχει σχεδιαστεί. Παράλληλα, θα πρέπει να θεσπιστεί άμεσα η νομοθεσία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να επανέλθουν σε βιώσιμα επίπεδα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κλάδου. Αυτό θα αποκαταστήσει την ικανότητα των τραπεζών να δανείζονται σε διεθνές επίπεδο, η οποία έχει περιοριστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: