ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ø Υπάρχει μία τεράστια δυσαναλογία ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών και τις διαθέσιμες πηγές που παρέχει η διεθνής κοινότητα. Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό, η Ελλάδα προσφέρει χρηματοδότηση για συγκεκριμένα προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες και τα Μικρά Νησιωτικά Κράτη, στην Αφρική και την Καραϊβική, μέσω συμφωνιών που υπογράφηκαν πρόσφατα με την Αφρικανική Ένωση και την CARICOM. Επιπροσθέτως, πρόκειται να προσφέρουμε την ίδια υποστήριξη στην Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS). Για τα ανωτέρω πρόκειται να διαθέσουμε 20 εκ. € τα επόμενα 4 χρόνια.
Ø Επιπλέον, η ελληνική προεδρία του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας υιοθέτησε ως βασικό της θέμα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά και όσοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, οργάνωσε σειρά διεθνών εκδηλώσεων, το 2008 και χρηματοδότησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για σχετικά ζητήματα, το οποίο και υλοποιήθηκε κυρίως από φορείς των Ηνωμένων Εθνών, όπως η UNICEF και το Πανεπιστήμιο των ΗΕ.
Ø Η Ελλάδα έχει επίσης ενσωματώσει τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα νέα της διμερή προγράμματα και έργα αναπτυξιακής συνεργασίας.
Ø Οι διμερείς αυτές πρωτοβουλίες, ωστόσο, δεν είναι αρκετές. Η μεγάλης κλίμακας χρηματοδότηση από τον ανεπτυγμένο κόσμο, εντός του πλαισίου της μελλοντικής παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό, αναφορικά με τις προσπάθειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Ø Αυτό δικαιολογείται ηθικά, από την ελάχιστη ευθύνη αυτών των κρατών για το παγκόσμιο επίπεδο των εκπομπών, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει, εντός των επόμενων 30 ετών.
Ø Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη σημαντική πτυχή: είμαστε βέβαιοι ότι οι Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες μπορούν να συμβάλουν θετικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, δρώντας ως μία ισχυρή ηθική δύναμη και προωθώντας την επίτευξη της ολοκληρωμένης παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, που επιζητούμε στην Κοπεγχάγη.
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου