Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παγιδεύει τον εαυτό της στο λα-βύρινθο της γραφειοκρατίας

Η Οδύσσεια του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» συνεχίζεται. Μαζί της και η ταλαιπωρία των πολιτών, που θέλουν να βελτιώσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Ενώ η κυβέρνηση ισχυριζόταν αρχικά πως, δήθεν, δεν υπήρχαν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, τελικά τα βρήκε με καθυστέρηση, καταλήγοντας, μάλι-στα στον προϋπολογισμό του καλοκαιριού του 2009. Με τις τροποποιήσεις, όμως που παρουσίασε, έκανε το πρόγραμμα τραπεζοκεντρικό και γραφειοκρατικό. Έτσι, παρότι θεωρητικά ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρί-ου, κινδυνεύει να γίνει «δώρον άδωρον» για τους πολίτες.


Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκατοντάδες καταγγελίες έχουν γίνει σε Μέσα Ενημέρωσης (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, ιστοσελίδες, blogs κλπ), στις τράπεζες, αλλά και στο ίδιο το υπουργείο σχετικά με τα κενά και τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που έχουν επιφέρει οι επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στην υλο-ποίηση του προγράμματος.


- Η υποχρεωτικότητα λήψης δανείου αποτελεί τη βασικότερη τροχοπέδη υλοποίησης του προγράμ-ματος, αφού επιφέρει γραφειοκρατική επιβάρυνση και οδηγεί το πολίτη σε υποχρεωτικούς μονόδρομους.


- Οι Τράπεζες –όπως αναμενόταν, άλλωστε- είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές στην παροχή δανείων,


- Η υποχρεωτική ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση καθυστερεί το έργο, καθώς αφού η κυβέρνηση έκανε τη σχετική πρόβλεψη, δεν φρόντισε να υπάρχουν αρκετοί ενεργειακοί επιθεωρη-τές.


- Για κάποιες από τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν προστεθεί είναι πραγματικά να απορεί κα-νείς αν προστέθηκαν για να βοηθήσουν ή να καθυστερήσουν την υλοποίηση του προγράμματος. Αναφέ-ρουμε χαρακτηριστικά την υποχρεωτική παρουσία αυτόνομης θέρμανσης, που είναι ζήτημα αν έχει το 5% των κτιρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980!


- Τέλος, θυμίζουμε ότι το Ταμείο που θα επιδοτεί τα επιτόκια δανεισμού των ενταγμένων κατοικιών είναι ακόμα στα χαρτιά –και πιθανώς θα παραμείνει εκεί για μήνες.


Οι συστάσεις της Νέας Δημοκρατίας προς την κυβέρνηση είναι εποικοδομητικές. Και έχουν ως στόχο να υλοποιηθεί, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, ένα πρόγραμμα που εμπνεύστηκε, σχεδίασε, ενέκρινε και βρήκε τους αναγκαίους πόρους η κυβέρνηση της Ν.Δ.


Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παγιδεύει τον εαυτό της στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας. Ταλαι-πωρεί τους πολίτες. Και στερεί, από μια τονωτική ένεση τον πληττόμενο από την κρίση κατασκευαστικό κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: