Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που έχουν ήδη αναγγείλει οι 27 χώρες της Ε.Ε. μαζί με μια σειρά από γνωστές ιδέες συνιστούν τη δέσμη των μέτρων εναντίον της ύφεσης που αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα η Κομισιόν.
Στην ουσία θα πρόκειται για προτάσεις -«κουτί με εργαλεία» το αποκαλεί ο κ. Μπαρόζο - από τις οποίες κάθε κοινοτική χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιες μπορεί ή κρίνει καλύτερες για τη δική της περίπτωση κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋπόθεσης.
Μια προσπάθεια της Επιτροπής να περιορίσει κατά το δυνατόν τις αντιφατικές και αντικρουόμενες μεταξύ τους δημοσιονομικές πολιτικές εξόδου από την κρίση προσφέροντας ένα ευρύ πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν άνετα.
Προϋπολογισμός

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να προταθεί καμία αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού (λιγότερο από 1% του ΑΕΠ της Ένωσης).
Οι επιπλέον πόροι που μπορούν να διατεθούν από αυτόν είναι τα 6-7 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας που ήταν προγραμματισμένα να δοθούν στις κοινοτικές χώρες κατά τη λήξη της εφαρμογής των ΕΣΠΑ τους, το 2013.
Πρόκειται για πόρους που υπάρχουν στα ταμεία της Ένωσης αφού οι χώρες της μοιράζονται κάθε χρόνο επιστροφές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, πόρους δηλαδή που εξοικονομήθηκαν και δεν δαπανήθηκαν. Η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ελπίζει σε φρέσκο χρήμα της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής τα μέτρα που θα εφαρμόσουν τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι καλά «στοχευμένα, συντονισμένα και προσωρινά». Είναι επίσης αναπόφευκτο να τεθούν «σε παρένθεση» οι διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας που απαγορεύουν δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% του ΑΕΠ.
Για δύο χρόνια ,λέει η Κομισιόν (2009 και 2010;) Για όσο χρειασθεί επιμένει ο Γάλλος πρόεδρος (και προεδρεύων της Ε.Ε.) Νικολά Σαρκοζί.
Μια διαφωνία που ασφαλώς θα μεταβληθεί σε «μπρα ντε φερ» μεταξύ χωρών-μελών και Κομισιόν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών στις 10-12 Δεκεμβρίου το οποίο θ' αποφασίσει τελικά ποια από τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή θα εγκριθούν ως έχουν, ποια θα απορριφθούν και ποια θα τροποποιηθούν.
Ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας η Κομισιόν αναφέρει ότι εξακολουθεί να ισχύει, αλλά αυτή είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει με «σύνεση» την ελαστικότητα που παρέχει το ίδιο στην εφαρμογή του σε « έκτακτες περιόδους κρίσης».
Σύνοδος κορυφής Η εισήγησή της...που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου- προβλέπει ότι κάθε κράτος θα οφείλει να υποβάλει στην Επιτροπή πρόγραμμα όπου θα παραθέτει τα μέτρα που σκοπεύει να υιοθετήσει και τα οποία θα αυξήσουν πέραν του αποδεκτού ορίου του 3% το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η Κομισιόν πάντως επιφυλάσσει στην ίδια το δικαίωμα να συντάξει εκθέσεις για όλες τις χώρες που θα αυξήσουν τα ελλείμματά τους (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος), έτσι ώστε να τις δεσμεύει κατά το δυνατόν να επιστρέψουν μεσοπρόθεσμα (3-5 χρόνια), μετά την κρίση, στη δημοσιονομική ισορροπία κάτω δηλαδή από τα όρια του 3%.
Η Επιτροπή προτείνει δέκα πιο εξειδικευμένες κατηγορίες μέτρων αντιμετώπισης της ύφεσης εκτός από το γενικό πράσινο φως που δίνει για την αναθέρμανση των οικονομιών με δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα που έχουν βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Οι 8 σημαντικότερες προτάσεις της Κομισιόν
1. Τα κράτη - μέλη μπορούν να μειώσουν τους συντελεστές ΦΠΑ και τους συντελεστές φορολόγησης των χαμηλότερων εισοδημάτων.
2. Στο EcoFin της επόμενης εβδομάδας θα αποφασιστεί το ακριβές ύψος των πρόσθετων δημοσίων δαπανών στις οποίες θα προχωρήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι 27 κυβερνήσεις για να τονώσουν την ζήτηση στις οικονομίες τους. Εκτιμάται ότι οι δαπάνες θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ ? περίπου 130 δισ. ευρώ για το σύνολο της Ε.Ε.
3. Η ΕΚΤ καλείται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.
4. Κατά περίπτωση θα μπορούσαν να δοθούν επιδοτήσεις ή χαμηλότοκα δάνεια σε εταιρείες, για να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα ρευστότητας
5. Τα κράτη-μέλη πιθανότατα θα χρειαστεί να υπερβούν το όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα τόσο το 2009 όσο και το 2010. Μόλις, όμως, ξεκινήσει η ανάκαμψη, θα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.
6. Με τη βοήθεια κεφαλαίων από το Ταμείο Συνοχής θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό πανευρωπαϊκό ταμείο για την τόνωση της απασχόλησης και τη στήριξη των ατόμων που χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης.
7. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν δανείων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ που ήδη έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
8. Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του εμπορίου, στο πλαίσιο του Γύρου της Ντόχα.
Κ. Καραμανλής: Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση
Άνοιγμα σε πολιτικά κόμματα και φορείς έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «ακούμε κάθε εφαρμόσιμη πρόταση και είμαστε έτοιμοι να συμπληρώσουμε το σχέδιό μας, όπου χρειαστεί. Πάντοτε όμως στο πλαίσιο δεδομένων αρχών. Πάντοτε με υπευθυνότητα, την ψυχραιμία, την πειθαρχία που απαιτεί η πιο μεγάλη οικονομική καταιγίδα που γνώρισε ο σύγχρονος κόσμος».
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, τόνισε ότι απαιτείται από όλους μας να βάλουμε το «εμείς» στη θέση του «εγώ» και να αναλογιστούμε «τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε». Ειδικότερα ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κρισιμότητα της συγκυρίας:
Απαιτεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργούνται, για την ενίσχυση της ρευστότητας, τη συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση των επιτοκίων.
Απαιτεί από τις επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, αλλά και να προσαρμοστούν στην ιδέα συγκρατημένου κέρδους, αποφεύγοντας πρακτικές απολύσεων.
Απαιτεί από τους συνδικαλιστικούς φορείς να λειτουργήσουν με αυξημένη υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εστιάζοντας τη δράση τους στην προστασία της εργασίας για τους πολλούς και όχι στα προνόμια για τους λίγους.
Απαιτεί απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απορρίψουμε τις σειρήνες του λαϊκισμού, που, κάτω από τις σημερινές συνθήκες προσλαμβάνουν επικίνδυνο χαρακτήρα για την ίδια την πορεία της χώρας.
Εμποροι: Πρόταση για μείωση τιμών 20%Ο Π. Καρέλλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, αναμένεται να θέσει στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., πρόταση να γίνει έκκληση στα μέλη του για άμεση μείωση των τιμών κατά 20%, ενώ θα ζητήσει να επισπευσθεί τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων (κανονικά αρχίζουν στις 15 Ιανουαρίου).
Επίσης, θα ζητήσει να μείνουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου, αντί της μιας που ισχύει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: