Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΠΕΦΤΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή «κλείνει» τον μήνα μεταξύ 2,9% και 3% - έναντι 3,9% τον Οκτώβριο - που είναι και τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13μηνών.
Η ταχεία αποκλιμάκωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατακόρυφη υποχώρηση των διεθνών τιμών πετρελαίου και δευτερευόντως στη συγκράτηση των τιμών στα ράφια των σούπερ ? μάρκετ λόγω και της εξαιρετικά περιορισμένης ζήτησης.
Στην ΕΣΥΕ προβλέπουν πως αν δεν αλλάξουν θεαματικά τα σημερινά δεδομένα τότε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός είναι πιθανό να πέσει ακόμη και στο 2,5%.
Αν επαληθευτεί η εκτίμηση αυτή τότε ο μέσος πληθωρισμός του τρέχοντος έτους θα διαμορφωθεί στο 4,2%.
Όπως μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΣΥΕ ανάλογη πορεία αναμένεται και για το πρώτο εξάμηνο του 2009 με τον τιμάριθμό να σταθεροποιείται κάτω από το 3%.
«Σε μία τέτοια περίπτωση είναι ορατό το ενδεχόμενο να έχουμε μέσο πληθωρισμό το 2009 χαμηλότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού (3%)», συμπληρώνει.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εντός του επόμενου έτους οι συγκρίσεις θα γίνονται με την ιδιαίτερα υψηλή βάση τιμών του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: