Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Επικίνδυνα βιντεοπαιχνίδια: σε επαγρύπνηση η Κομισιόν για την προστασία των ανηλίκων

Παρόλο που δεν υπάρχουν εναρμονισμένοι κανόνες στην ΕΕ, όσον αφορά την προστασία ανηλίκων από τους κινδύνους που ενέχουν τα βιντεοπαιχνίδια, καθησυχαστική ήταν η απάντηση της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Kοινωνίας της Πληροφόρησης και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Viviane Reding, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ.Μανώλη Αγγελάκα. Η κα Reding διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά το θέμα και έχει πλήρη επίγνωση των πιθανών επιβλαβών συνεπειών από τα βιντεοπαιχνίδια, ιδίως σε παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες επί του θέματος, η Επίτροπος απέφυγε να δώσει συγκριμένες απαντήσεις στον ευρωβουλευτή ως προς την αξιολόγηση των αρνητικών αποτελεσμάτων των παιχνιδιών αυτών, τόσο στην υγεία όσο και στον ψυχισμό των ανηλίκων.
Στην απάντησή της, η κα Reding επισημαίνει ότι "στην Ευρωπαϊκή Ένωση το επίπεδο προστασίας των ανηλίκων σχετικά με την χρήση των βιντεοπαιχνιδιών είναι υψηλό, αλλά υπάρχουν περιθώρια και περαιτέρω βελτίωσης", κάνοντας δε εκτενή αναφορά στο αυτορρυθμιστικό σύστημα εθελοντικής εφαρμογής PEGI (Pan-European Games Information System) και PEGI Online που εφαρμόζεται από τα κράτη-μέλη. Η Επίτροπος διαβεβαίωσε τον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι το σύστημα αυτό υποστηρίζεται από την Επιτροπή και αποτελεί αποτέλεσμα μεγάλων διαβουλεύσεων με την βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, όπως ενώσεις γονέων, καταναλωτών και θρησκευτικές ομάδες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, πρόκειται για ένα σύστημα που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το περιεχόμενο των βιντεοπαιχνιδιών, ώστε να διευκολύνεται η αξιολόγηση του παιχνιδιού από τους ίδιους τους γονείς. "Το σύστημα αυτό αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό, τόσο από την άποψη του επιτευχθέντος επιπέδου προστασίας, όσο και από την άποψη της εναρμόνισης των προτύπων προστασίας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η απουσία εναρμονιστικής αρμοδιότητας της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα" σημείωσε η κα Reding.
Στο σημείο αυτό μάλιστα, η Επίτροπος παραδέχθηκε ότι, λόγω της αρχής της επικουρικότητας και της απουσίας νομοθετικού πλαισίου της Επιτροπής στον συγκεκριμένο τομέα, δεν υπάρχει κατά το νόμο εναρμόνιση. Τόνισε ωστόσο ότι η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση και τη βελτίωση των εναρμονισμένων προτύπων υψηλής προστασίας στην ΕΕ μέσω της αυτορρύθμισης.
Τέλος, η κα Reding επεσήμανε ότι η Επιτροπή, με ανακοίνωση της, καλεί τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν περαιτέρω τα συστήματα PEGI και PEGI Online στα εθνικά τους συστήματα και προτρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, που ασχολούνται με την πώληση βιντεοπαιχνιδιών σε καταστήματα λιανικής πώλησης, να καταλήξουν από κοινού, μέχρι τον Απρίλιο του 2010, σε έναν πανευρωπαϊκό κώδικα δεοντολογίας για τις πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών σε ανηλίκους, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την ευαισθητοποίηση των γονέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: