Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ο κύκλος των συγχωνεύσεων στις μεγάλες τράπεζες βαίνει προς το τέλος του και μένουν σε εκκρεμότητα οι μικρές τράπεζες – Περίπου 500 καταστήματα θα κλείσουν έως το 2015 – Σχεδιάζουν hot story…αλλά μόνο η Alpha και η Πειραιώς μπορούν να πείσουν


Ο κύκλος των συγχωνεύσεων στις μεγάλες τράπεζες βαίνει προς το τέλος τους. Η DGCom έχει προειδοποιήσει ότι οι μεγάλες τράπεζες έχουν φθάσει στα όρια τους και πλέον ξεκινάει η επόμενη φάση της αφομοίωσης των τραπεζών που έχουν εξαγοραστεί και βεβαίως η δύσκολη φάση των αυξήσεων κεφαλαίου.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου 
Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα.
Καλούνται να συγκεντρώσουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής σε αμκ 18,8 δις ευρώ άρα 1,88 δις ευρώ αλλά συνολικά θα έχουν λάβει πλέον των 30 δις ευρώ μαζί με τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές  και αν συμπεριληφθούν και τα funding gap των τραπεζών που εξαγοράστηκαν φθάνουν τα 37-38 δις ευρώ.
Μαζί με τις προνομιούχες μετοχές ύψους 4 δις ευρώ και αφαιρώντας το 10% της ελάχιστης συμμετοχής των αμκ θα χρωστούν στο ΤΧΣ και στο ελληνικό κράτος περίπου 42 δις ευρώ.
Θα πρέπει να επιστρέψουν 34,5 δις ευρώ καθώς το funding gap δεν επιστρέφεται.
Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες πρέπει να βρουν το νέο hot story.
Προφανώς δεν μπορεί να είναι τα Βαλκάνια αυτό το story έπαιξε πριν 6-8 χρόνια.
Δεν μπορεί να είναι η υψηλή κερδοφορία και η υψηλή μερισματική πολιτική καθώς κέρδη θα εμφανίσουν από το 2014 ή 2015 ενώ μέρισμα δεν μπορούν να διανείμουν όσο έχουν κρατική στήριξη.
Δεν μπορεί να είναι το story της συμμετοχής στην ανάκαμψη της οικονομίας καθώς οι μέτοχοι – επενδυτές πάντα θα θυμούνται ότι πρέπει να επιστραφούν 34,5 δις ευρώ μόνο από τις συστημικές τράπεζες Εθνική/Eurobank, Alpha και Πειραιώς.
Το μόνο hot story που μπορούν να πωλήσουν οι τράπεζες είναι ότι παραμένοντας εν δυνάμει ιδιωτικές θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν και σε βάθος χρόνου να ανακτήσουν την μετοχική και τραπεζική τους ταυτότητα.
Να εμφανιστεί ένας ξένος επενδυτής και να αγοράσει το 10% ή 15% μιας ελληνικής τράπεζας με μέτοχο το ΤΧΣ, δεν έχει κανένα επιχειρηματικό νόημα.
Όμως οι τράπεζες με τις λιγότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν εν δυνάμει ιδιωτικές είναι η Alpha και η Πειραιώς.
Αυτές οι δύο τράπεζες έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και μεγαλύτερη ευελιξία.
Από τις επαφές των συμβούλων Morgan Stanley από την Εθνική, J P Morgan για την Alpha και Barclays για την Πειραιώς γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουν το νέο hot story στον χώρο του banking.

Άνιση και άδικη η μεταχείριση των μικρών τραπεζών 

Στις μικρές τράπεζες οι εκκρεμότητες είναι πολλές, ωστόσο όπως έχει τονιστεί είναι αδιανόητο οι μικρές τράπεζες να χρειάζονται άμεσα να βρουν 1,65 δις ευρώ ειδάλλως θα σπάσουν σε καλή και κακή τράπεζα και οι μεγάλες να χρειάζονται 1,8 δις ευρώ περίπου για να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής των αμκ διατηρώντας τον εν δυνάμει ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Είναι άνιση η αντιμετώπιση των μικρών τραπεζών.
Θα πρέπει ΤΧΣ, ΤτΕ και Τρόικα να συναποφασίσουν ότι αν συγκεντρώσουν το 51% ή το 67% των κεφαλαιακών τους αναγκών οι μικρές τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές ενώ το ΤΧΣ να συμμετάσχει ως μέτοχος μειοψηφίας.

Η φάση των συγχωνεύσεων 
Σε αυτή την φάση οι μέτοχοι θα αρχίσουν να κερδίζουν και οι εργαζόμενοι θα χάσουν.
Εκτιμάται ότι περίπου 500 καταστήματα θα έχουν κλείσει έως το 2015 με ότι αυτό συνεπάγεται για θέσεις εργασίας. Ωστόσο οι συγχωνεύσεις θα επηρεάσουν όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους ενώ ένας πυρήνας έως 5000 ατόμων ίσως τεθεί ή βρεθεί εκτός εργασίας.
Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα κυριαρχήσουν.
Η διαδικασία των συγχωνεύσεων ωστόσο θα είναι επώδυνη καθώς στην πορεία θα διαπιστωθεί ότι πολλά ετερόκλητα σχήματα συγχωνεύθηκαν, διαφορετικές κουλτούρες διαφορετικές αντιλήψεις.
Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος έντονης εσωστρέφειας για τις ελληνικές τράπεζες.

Το συμπέρασμα 

Θα πρέπει να πούμε προκαταβολικά ότι ο μέτοχος των τραπεζών θα κερδίσει από το banking αν αποφασίσει το κράτος να χαρίσει κεφάλαια.
Το υποστηρίζουμε εδώ και 1,5 χρόνο περίπου και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε.
Επειδή οι μέτοχοι νέοι ή παλαιοί είναι αδύνατο να επιστρέψουν 34,5 δις ευρώ στο ελληνικό κράτος και στο ΤΧΣ θα βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές που θα αγοράζουν από το ΤΧΣ στο ¼ των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Μέχρι εκείνη την περίοδο έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: