Επεστράφησαν στην Ελλάδα αρχαία αντικείμενα από Αμερικανίδα συλλέκτρια αρχαιοτήτων
Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης παρουσίασε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρχαία αντικείμενα που επεστράφησαν στη χώρα μας από Αμερικανίδα συλλέκτρια αρχαιοτήτων.
Κατά την ομιλία του ο κ. Λιάπης ανέφερε :
Η λεηλασία αρχαιοτήτων υπήρξε ιδιαίτερα τραυματική για μικρές χώρες με μεγάλη ιστορία, όπως είναι η χώρα μας, καθώς επέτεινε το αίσθημα της αδικίας και της αδυναμίας, απέναντι σ’αυτούς που κάθε φορά κατάφερναν να ακρωτηριάζουν στην κυριολεξία, κομμάτια του παρελθόντος μας, δηλαδή της ίδιας μας της ύπαρξης.
Στο σύγχρονο, ευνομούμενο κόσμο, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε κράτους, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων. Στις μέρες μας, κυβερνήσεις, πολιτιστικοί φορείς, μουσεία αλλά και συλλέκτες, συνεργάζονται στη διαχείριση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους σημασία.
Ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων λοιπόν, έχει τεράστια σημασία για τον ελληνικό λαό που κάθε φορά τον αντιμετωπίζει ως αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας. Αλλά και για τους Έλληνες αρχαιολόγους που καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες για την προστασία και την αποκατάσταση των αρχαίων θησαυρών μας. Οφείλουμε να συγχαρούμε την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και όλους όσους συνεργάστηκαν μ’αυτήν, που μετά από μια σειρά λεπτών χειρισμών και διαπραγματεύσεων, επέτυχαν τον επαναπατρισμό των δύο αρχαιοτήτων.
Η πρώτη εκ των δύο είναι το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης, η οποία απεικονίζει έναν νέο και έναν πολεμιστή, και χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.. Το κάτω μέρος της ίδιας επιτύμβιας στήλης βρέθηκε την δεκαετία του 1960, σε ιδιοκτησία ιδιώτη στο Πόρτο Ράφτη Αττικής, κατά τη διάρκεια ανασκαφής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το εύρημα σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.
Με την επιστροφή του άνω μέρους από την κυρία White, τα δύο τμήματα της στήλης θα ενωθούν για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, και θα εκτεθούν στον τόπο προέλευσής τους, ούτως ώστε να αποτελέσουν ενιαίο και ακέραιο σύνολο.
Το δεύτερο αρχαιολογικό εύρημα, είναι ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας. Χρονολογείται περί το 340 π.Χ., και σύμφωνα με Έλληνες αρχαιολόγους προέρχεται από την Πιερία, της Βόρειας Ελλάδας. Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, το πιο πιθανόν είναι να βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της περιοχής, με παράνομη ανασκαφή.
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην περαιτέρω θεσμική ενίσχυση του αγώνα για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας έχοντας συστήσει πρόσφατα, την διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών που έχει αντικείμενο αφενός τον εντοπισμό και στη συνέχεια τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων. Η συστηματική προσπάθεια της νέας διεύθυνσης πιστεύουμε ότι θα πολλαπλασιάσει τις επιτυχίες μας στον τομέα αυτό στον οποίο ως κυβέρνηση δίνουμε τεράστια σημασία.
Οι συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι ο ομότιμος καθηγητής κ.Γεώργιος Δεσπίνης, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής πλαστικής στον κόσμο, πριν από λίγα χρόνια, σε ανακοίνωσή του στο επιστημονικό συμπόσιο που ανακοίνωσε την αποκατάσταση της επιτύμβιας στήλης (που κομμάτι της παραλαμβάνουμε σήμερα) εξέφρασε την άποψη ότι η επιστροφή του κομματιού αυτού θα έπρεπε να θεωρηθεί μάλλον αδύνατη.
Ευτυχώς αυτή η πρόβλεψη του κ. καθηγητή δεν επιβεβαιώθηκε. Και έτσι σήμερα αισθάνομαι το προνόμιο ως Υπουργός Πολιτισμού να συμμετέχω στη χαρά των επιστημόνων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Θέλω να ξέρετε ότι δίνω τεράστια σημασία σ'αυτό το ζήτημα. Η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας είναι πλέον προϊόν της συνεργασίας των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’αυτό, σε όλες τις συναντήσεις θέτω το ζήτημα της επιστροφής αρχαιοτήτων, προβαίνουμε στη σύναψη συμφωνιών, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον πόλεμο εναντίον αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας. Πρόσφατα μάλιστα και για πρώτη φορά, θέσαμε το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι στο μέλλον θα συγκεντρωνόμαστε σε ανάλογες εκδηλώσεις όλο και πιο συχνά.
Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου