Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Schauble: Δεν αποκλείει τρίτο πακέτο στήριξης - 'Ναι' υπό προϋποθέσεις σε σχέδιο Μάρσαλ - Nowotny (EKT): Ρεαλιστική εκτίμηση το τρίτο πακέτο - Dallara: Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, κάτι που θεωρεί πιθανό και ο κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι. Αντίθετα, ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ο Τσαρλς Νταλάρα.



Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέστησε την προσοχή στις παρούσες εξελίξεις. Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου τόνισε ότι ''δεν είναι ώρα για τέτοια συζήτηση. Είναι η ώρα της υλοποίησης του δεύτερου πακέτου''.


Σχολιάζοντας το PSI, ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και τονίζει ότι οι αποφάσεις που έλαβαν οι ευρωπαίοι πολιτικοί ήταν οι καλύτερες δυνατές, ενόψει της αβεβαιότητας.


Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ότι δεν έχει βαρεθεί μιλάει για την Ελλάδα.


Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ''είναι βλακεία'' να πιστεύουν οι Ελληνες τα περί κατοχής της Ελλάδας από τους δανειστές. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ''ανεύθυνους λαϊκιστές'' όσους συνδέουν τη σημερινή Γερμανία με τους ναζί και αποκαλούν ναζιστές τους γερμανούς πολιτικούς.


Επιπλέον, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν λέει «όχι» σε ένα σχέδιο Μάρσαλ, αλλά θεωρεί ότι πρέπει πρώτα η Ελλάδα να πάρει τα κονδύλια.


Επιμένει δε ότι η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η τήρηση της συμφωνίας και όχι η διεξαγωγή εκλογών.


Στο ίδιο πνεύμα και η συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», όπου ο Σόιμπλε επίσης δεν αποκλείει την ανάγκη για ένα νέο πακέτο στήριξης.


Τόνισε ότι ένα δεύτερο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας βασισμένο στις αναλύσεις της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) είναι ''ένα σενάριο ρεαλιστικό, όχι αισιόδοξο''.


Οι θυσίες, που ζητήθηκαν από τους Έλληνες για να μείνουν στο ευρώ, δεν είναι υπερβολικές σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι ''ο κατώτατος μισθός έφθασε στο επίπεδο αυτού των Ισπανών''. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τους Έλληνες είναι δύο φορές λιγότερο σκληρές από αυτές που δέχτηκαν μετά το 1989 οι Εσθονοί, οι Σλοβένοι και οι Σλοβάκοι για να ενταχθούν στην ΕΕ.


Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η Γερμανία ''ούτε σκοπεύει, ούτε μπορεί να εξουσιάζει την Ευρώπη''.


Εν τω μεταξύ, για τρίτο πακέτο στήριξης έκανε λόγο και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.


Σύμφωνα με άρθρο της Τelegraph, ο Νοβότνι, αν και χαρακτήρισε αρχικά ως επιτυχές το PSI, παραδέχτηκε κατόπιν ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης.


''Πρόκειται για μια ρεαλιστική εκτίμηση, δεν πρέπει να αποκλείουμε κάτι τέτοιο εντελώς, αλλά δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη για την ώρα,'' είπε.


Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF, Τσαρλς Νταλάρα, χαρακτηρίζει το haircut του ελληνικού χρέους ως το μέσο που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.


Σε συνέντευξη του στο 'Εθνος της Κυριακής, δηλώνει πολύ ευτυχής και ανακουφισμένος για την Ελλάδα, επειδή όπως τονίζει, ''το PSI είναι ένα μεγάλο σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό''.


''Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει,'' δηλώνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: