Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών θα συγκαλέσει ο Αντ. Σαμαράς μέσα στις επόμενες μέρες


Μέσα στο Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά την ψήφιση των μέτρων, ενώ αναμένεται να επανακαθοριστούν οι συσχετισμοί εντός του κυβερνητικού σχηματισμού. Ήδη μάλιστα, έχουν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες ότι θα συζητήσουν την προοπτική άμεσου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση και η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να θέσει υπόψιν των εταίρων του, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, τα συμπεράσματα του από την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες καθώς και τις επισημάνσεις της Τρόικας για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Οι υπουργοί Οικονομικών δεν συμφώνησαν χθες το βράδυ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αλλά υπήρξε συμφωνία για διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όσον αφορά στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν πως πρέπει να μετατεθεί κατά δύο χρόνια ο στόχος για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Τρόικα παραδέχεται για πρώτη φορά σε δημόσιο έγγραφο, την Έκθεση της, ότι θα δοθεί επιμήκυνση του Προγράμματος κατά δύο έτη. Όπως γράφουν οι ελεγκτές, η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, έκανε αδύνατη την δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στην αρχική περίοδο 2013-2014 καθώς θα απαιτούσε μια μη ρεαλιστική προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι. Αν δεν δινόταν επιμήκυνση, γράφουν οι ελεγκτές στη σελίδα 17, θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα ύψους 20,7 δισ. για το 2013-14 που θα αύξαναν ακόμα περισσότερη την ύφεση σε συνδυασμό με την ελλειπή εφαρμογή του Προγράμματος, ιδιαίτερα στον τομέα της φοροδιαφυγής και των κοινωνικών παροχών. Έτσι, τα μέτρα «απλώθηκαν» σε 9,2 δισ. ευρώ για το 2013 και 3,9 για το 2014 (συνολικά 13,5 δισ για τη διετία), ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2014 μετατράπηκε σε 1,5%, ενώ το Έλλειμμα θα πέσει κάτω από το 3% το 2016.
Η επιμήκυνση κατά δύο έτη, συνεπάγεται και αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Για την περίοδο 2015-2016, η Τρόικα αναφέρει ότι θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 4 δισ. ευρω, ενώ για τα επόμενα χρόνια, οι ελεγκτές δηλώνουν... αδυναμία πρόβλεψης. «Οι προβλέπεις για τα επόμενα χρόνια είναι ενδογενώς αβέβαιες και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ένταση της ανάκαμψης και την απόδοση των μέτρων που θα έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: