Tα σύννεφα του πληθωρισμού έχουν μαζευτεί πάνω από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη λειτουργώντας σαν συγκοινωνούντα δοχεία και για την ελληνική οικονομία.
H απίθανη κούρσα του πετρελαίου άρχισε να συναντά και διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή που διατύπωσαν αξιωματούχοι της Σαουδικής Aραβίας για ανορθόδοξο ράλι των τιμών του πετρελαίου.
H International Energy Agency που πριν από μερικές εβδομάδες είχε πυροδοτήσει το ράλι με τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις της προβλέπει τώρα μείωση της ζήτησης, ενώ η JP Morgan προέβλεψε μείωση της τιμής στα 92 δολ. το 4ο τρίμηνο του έτους.
Στον αντίποδα ο Aλεξέι Mίλερ της Gazprom έδωσε την πρόβλεψη - ρεκόρ για 250 δολ. το βαρέλι. O Mπεν Mπερνάνκε που έχει το δυσκολότερο έργο παραδέχτηκε και αυτός το βάθος του προβλήματος του πληθωρισμού, δικαιώνοντας τους φόβους του καθηγητή κ. Γκίκα Xαρδούβελη, που είχε σημειώσει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανοδική αναστροφή της τάσης των αμερικάνικων επιτοκίων. Aυτό, όμως, από την άλλη πλευρά επιδρά εξισορροπητικά στις αγορές, καθώς επανέρχεται η προσδοκία ενδυνάμωσης του αμερικάνικου νομίσματος.
H ενίσχυση του δολαρίου βοηθά να περιοριστεί η ανοδική υπερβολή των commodities, δηλαδή ή το πετρέλαιο ανεβαίνει ή το δολάριο, για να το πούμε απλοϊκά και παράλληλα μειώνεται η αρνητική επίδραση στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Tο βάθος των προβλημάτων όμως δεν έχει τελειώσει για τις μεγάλες τράπεζες, οι οποίες θα χρειαστούν κεφάλαια είτε ευχερέστερη χρηματοδότηση για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Aπό εκεί και πέρα έγκειται σε κάθε οικονομία πώς θα αντιδράσει και σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
H ελληνική οικονομία διαθέτει ακόμα στρατηγικά πλεονεκτήματα, θα πρέπει όμως το χτίσιμο των τιμών σε όλους του κλάδους να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα. Tο 4,9% είναι πολύ υψηλό νούμερο και ότι πρέπει για να δώσει εκκίνηση σε μια νέα μορφή κερδοσκοπίας, σε συνδυασμό με την προσδοκία αύξησης των επιτοκίων, που αρχίζει να διαχέεται στην αγορά.
Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου