Αυξημένο κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα ήταν το μέσο σταθμικό επιτόκιο στη χθεσινή επανέκδοση πενταετών ομολόγων του Δημοσίου, λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές και των δυσμενών προβλέψεων επενδυτών και αναλυτών για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το μέσο σταθμικό επιτόκιο στη χθεσινή επανέκδοση διαμορφώθηκε στο 5,13%, αντί του 4,06% που ήταν στην αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου, ενώ το Δημόσιο δανείστηκε 1,9 δισ. ευρώ με αυξημένο κόστος, οδηγώντας στα 29 δισ. ευρώ το δημόσιο δανεισμό από τις αρχές του έτους. Προσφορές Το υψηλό επιτόκιο προσέλκυσε υψηλές προσφορές, οι οποίες ανήλθαν σε 5,1 δισ. υπερκαλύπτοντας την έκδοση, 1,6 δισ. ευρώ, κατά 3,2 φορές, ενώ τελικά το Δημόσιο δανείστηκε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, του 1,6 δισ. ευρώ.
Αναλυτές επισημαίνουν πως το ισχυρό ενδιαφέρον από τους επενδυτές οφείλεται στο υψηλό μεσοσταθμικό επιτόκιο, που κατέστησε το ομόλογο αρκετά ελκυστικό, ενώ τονίζουν ότι σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα το επιτόκιο διαμορφώθηκε χαμηλότερα.
Σε σύγκριση πάντως με τα μέσα Μαρτίου το επιτόκιο έχει αυξηθεί κατακόρυφα δείχνοντας αύξηση του κόστους δανεισμού για το Δημόσιο σε μία περίοδο που όλα τα ευρωπαϊκά «χαρτιά», πλην Γερμανίας και κυρίως στην περιφέρεια δοκιμάζονται από την πιστωτική κρίση.
Χαρακτηριστική είναι η νέα διεύρυνση που παρουσιάζουν τα spread του αντιπροσωπευτικού ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό Bund.
Κινούνται περίπου στα επίπεδα των 62 μονάδων βάσης, χαμηλότερα μεν από τα ιστορικά υψηλά των 75 μονάδων που βρέθηκαν το Μάρτιο, αλλά κατά πολύ διευρυμένα σε σχέση με τις αρχές του έτους, που βρίσκονταν περίπου στις 30 μονάδες βάσης.
Επενδυτές Η τάση αυτή είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών που αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου υπό το βάρος της κρίσης αλλά και των δυσοίωνων προοπτικών για την εκτόνωσή της.
Στο πλαίσιο αυτό αφενός αναζητούν ρευστότητα αφετέρου κινούνται εις βάρος των περιφερειακών αγορών, που παρουσιάζουν πιο αδύναμη θέση στα δημοσιονομικά τους, οι οποίες αναγκάζονται να επωμιστούν αυξημένο κόστος για να «πουλήσουν» το χρέος τους.
Για χώρες όπως η Ελλάδα που υλοποιεί και φέτος ένα υπέρογκο δανειακό πρόγραμμα, με σημαντικές υπερβάσεις έναντι των αρχικών στόχων, εξαιτίας και της προβληματικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η κατάσταση προμηνύεται δύσκολη.
Φέτος το δημόσιο αναμένεται να δανειστεί άνω των 37 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας που αναμένεται στα 250 δισ. ευρώ.
Με τη χθεσινή έκδοση ο δημόσιος δανεισμός από τις αρχές του έτους ανέρχεται περίπου στα 29 δισ. ευρώ. οπότε υπολείπονται τουλάχιστον άλλα 8 - 9 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, που εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση θα αντληθούν με αυξημένο κόστος.
Την ίδια ώρα η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, διατηρείται στον «πάγο», μέχρι νεωτέρας. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αξιολογηθεί με Α+ από την S&P και με Α1 από τη Moody's.
Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου