Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

ΠΙΘΑΝΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ. ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

«Παράθυρο» για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες αφήνει ανοικτό η Κομισιόν.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να προσφέρει στις κοινοτικές χώρες που το επιθυμούν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν, προαιρετικά από το 2011, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπως την κατασκευή κατοικιών και σε όλες τις υπηρεσίες των εστιατορίων εκτός της πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και σε μία σειρά προϊόντων.
Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες που ισχύουν σήμερα οι χώρες - μέλη μπορούν να εφαρμόζουν ως κανονικό συντελεστή ΦΠΑ τον κατώτατο που έχει οριστεί και είναι το 15% για όλα τα προϊόντα.
Η Ελλάδα, δηλαδή που έχει κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19% μπορεί να τον μειώσει μέχρι το 15%. Επίσης οι χώρες - μέλη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν και δύο μόνο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ περιλαμβανόμενους μεταξύ του 5% και του 15% σε ένα προκαθορισμένο και συμφωνημένο από την Ένωση κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών.
Διεύρυνση Με τη χθεσινή πρότασή της η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης του καταλόγου των προϊόντων και υπηρεσιών για τις οποίες κάθε χώρα-μέλος θα έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κυρίως δε «για παροχή υπηρεσιών τοπικού χαρακτήρα (εστιατόρια) συμπεριλαμβανομένων των επαγγελμάτων-υπηρεσιών υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού για υπηρεσίες που συνδέονται με την οικοδομή-κατοίκηση κ.λπ.».
Σήμερα οι υπηρεσίες υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού (ανακαίνιση κτιρίων, συντήρηση κτιρίων κ.λπ.) έχουν χαμηλό ΦΠΑ μέχρι το 2010 και μάλιστα αυτό το μέτρο δεν αφορά παρά τις μισές κοινοτικές χώρες. Η Κομισιόν προτείνει να επεκταθεί σε όλες και τις 27 χώρες-μέλη.
Στο τομέα της (ιδιωτικής) κατοικίας ο μειωμένος ΦΠΑ προτείνεται και στα υλικά και στις υπηρεσίες κατασκευής όλων των κατοικιών, καθώς και στις υπηρεσίες που συνδέονται με αυτές (ανακαίνιση, συντήρηση καθαρισμός κ.λπ.).
Το ίδιο και με τις υπηρεσίες των εστιατορίων που ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει σε μερικές (11) χώρες και η Επιτροπή θέλει τώρα να τον επεκτείνει σε όλες.
Εκτός από τις ανακαινίσεις -αναπαλαιώσεις κτιρίων μειωμένος ΦΠΑ για όλους προτείνεται και για:
τις πάνες των μωρών,
όλα τα ιατρικά και παραϊατρικά προϊόντα και υλικά που συνδέονται με μειονεκτούντα άτομα, αναπήρους κ.λπ.
τα βιβλία, τους δίσκους και τα cd -rom που αναπαράγουν περιεχόμενο ίδιο με αυτό των βιβλίων και όχι cd-rom με ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Υπηρεσίες Ο κατάλογος με τις υπηρεσίες υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού διευρύνεται και στις «μικροεπισκευές» υποδημάτων, ενδυμάτων, υπολογιστών, ρολογιών, ποδηλάτων, καθώς και τον καθαρισμό και συντήρηση αυτών των προϊόντων-αγαθών και άλλων μέσων μεταφοράς όπως π.χ. το σέρβις και η συντήρηση και το πλύσιμο των αυτοκινήτων (όχι όμως οι μηχανικές επισκευές). Μειωμένο ΦΠΑ προβλέπεται επίσης για την κατ οίκον παροχή υπηρεσιών και φροντίδας (νοσοκόμα, καθαρίστρια) την κομμωτική, τις υπηρεσίες «αισθητικής», την κηπουρική, την ανακαίνιση-αναπαλαίωση ιερών μνημείων, εκκλησιών, πολιτισμικών μνημείων και κτηρίων και ιστορικών μνημείων. Οι προτάσεις αυτές τις Κομισιόν θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασισθούν από το ΕΚΟΦΙΝ στα μέσα περίπου του 2009 και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών, διότι σήμερα υπάρχουν χώρες, όπως η Δανία και η Γερμανία, που εμφανίζονται αντίθετες. Μέχρι σήμερα μειωμένο ΦΠΑ έχει δικαίωμα να επιβάλει η Ελλάδα στις μικρές επισκευαστικές εργασίες (ποδήλατα, παπούτσια και δερμάτινα αντικείμενα, καθώς και ενδύματα) στην ανακαίνιση - επισκευή ιδιωτικών κατοικιών και στην κατ οίκον φροντίδα γερόντων, αναπήρων, ασθενών κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: