Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Οι θέσεις της ΤΕΔΚΝΑ για την Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Αττική
Οι θέσεις της ΤΕΔΚΝΑ όπως εκφράστηκαν από το Συνέδριο της για την Διοικητική Μεταρρύθμιση κωδικοποιούνται στα εξής βασικά σημεία.
Συμφωνεί κατ’ αρχήν σε μια νέα ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τ.Α. εφόσον αυτή εντάσσεται σε μια συνολική διοικητική μεταρρύθμιση του Κράτους που περιλαμβάνει :


•Επιτελική Κεντρική Διοίκηση 

•Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, αιρετό Περιφερειάρχη και τις Νομαρχίες ανεξάρτητες διοικητικές μονάδες που υπάγονται στην Περιφέρεια)

•Ισχυρή Πρωτοβάθμια Τ.Α. με διευρυμένες αρμοδιότητες και αυξημένους πόρους 


Η ΤΕΔΚΝΑ όμως σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Τ.Α. πρέπει να γίνει σε 3 φάσεις:


•Α’ φάση: άμεση αποτίμηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ»

•Β’ φάση: χωροταξικό πλαίσιο και εθελοντική συνένωση με ισχυρά κίνητρα αξιοποιώντας και το Δ’ ΚΠΣ και εθνικούς πόρους.

•Γ’ φάση : συνενώσεις όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες μετά την α’ και β’ φάση με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, κοινωνικής συνοχής.



ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
αναφέρονται τα εξής:

Α. ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΟΙ με 


1. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια, Ανθρώπινο Δυναμικό, Αξιοποίηση Κοινωνίας της Πληροφορίας (ψηφιακοί Δήμοι), κ.λ.π.

2. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ Η ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 

3. ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΔΗΜΩΝ (Α’ ΒΑΘΜΟΥ) (επικουρικά), σύμφωνα με την §3 του άρ.102 του Συντάγματος για την εκτέλεση έργων και παροχή υπηρεσιών με ταυτόχρονη παραχώρηση των αρμοδιοτήτων αυτών από τους συμμετέχοντες Δήμους ώστε να εξασφαλίζεται σε περίπτωση αδυναμίας τους, η επάρκεια στην απορρόφηση κονδυλίων, η σωστή και έγκαιρη εκτέλεση έργων, η αποτελεσματική και αρμονική σε όλους τους Δημότες χωρίς αποκλεισμούς παροχή των υπηρεσιών ως και οικονομία κλίμακος.


Β. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ σε μητροπολιτικές ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Με δεδομένο ότι ακόμα και αν γίνουν ισχυροί οι Δήμοι στην Αττική δεν μπορούν να καλύψουν τα προβλήματα πολυαρχίας, έλλειψης συντονισμού, ενιαίου σχεδιασμού, κλπ.
Τέλος η πρόταση αυτή για την Αττική σημειώνει ότι θα καλύψει στην παρούσα φάση και τις εξής παραμέτρους, που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα:

α. την αυξημένη συμμετοχή των Δημοτών της Αττικής ως όργανα λαϊκής διαβούλευσης και αποφασιστικού παράγοντα για την ορθή και έγκαιρη υλοποίηση των αποφάσεων αυτών
β. την αρχή της εγγύτητας προς τον πολίτη και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων 
γ. την αποφυγή πιθανών αντιδράσεων από υφιστάμενους θεσμούς 
δ. την προώθηση της συνεργασίας και της όσμωσης προσώπων, οργάνων και υπηρεσιών 
ε. την αποφυγή ανταγωνιστικών τάσεων στην προοπτική οριστικών λύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: