Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Επιδοτούνται οι Δήμοι για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» που θα βγει σε λίγο στον αέρα από το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε στην ΚΕΔΚΕ ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε Δήμους και αφορά την μετατροπή των δημόσιων κτιρίων, και κοινόχρηστων χώρων σε λιγότερο ενεργοβόρες εστίες. Το πρόγραμμα με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ έχει ως στόχο να ενισχύσει σε μια αναλογία 70 - 30 κάθε επένδυση δήμου που θα βελτιώσει τις μονάδες κατανάλωσης ενέργειας στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης, του φωτισμού, του νερού και των βιοκλιματικών συνθηκών. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτεί ακόμη και κατασκευές υλικών μονώσεων ή ψυχρών υλικών. Τονίστηκε όμως από τον κ. Μουσουρούλη ότι χρηματοδοτεί βελτίωση και όχι εξ’ αρχής κατασκευή νέων υποδομών.
Οπως σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης το πρόγραμμα αφορά ακόμη και την μείωση των εκπομπών ρίπων από τους μηχανισμούς των δήμων, πράγμα το οποίο σημαινει ότι χρηματοδοτούνται ακόμη και βελτιώσεις σε βαρέα οχήματα όπως τα απορριμματοφόρα ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ετσι οι δήμοι αποκτούν την ευκαιρία και να βελτιώσουν βιοκλιματικά τις υποδομές τους και να μειώσουν την κατανάλωση της ενέργειας έτσι ώστε πληρώνουν μικρότερα ποσά στις ΔΕΚΟ. Στόχος είναι και η μοχλευση ιδιωτικών επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην βελτίωση των δημόσιων υποδομών και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αλλαγή της συμπεριφοράς του απέναντι στην ρύπανση και την ενέργεια.
Το πρόγραμμα εκπονείται σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και είναι απαραίτητο να υπάρξει από κάθε δήμο έκθεση της σημερινής πραγματικότητας με μετρήσεις των όγκων κατανάλωσης της ενέργειας ή της ρύπανσης. Οι Δήμοι δηλαδή θα πρέπει πρώτα από όλα να τεκμηριώσουν το πρόβλημα και να εκθέσουν τους στόχους μείωσης της ενέργειας. Αλωστε θα γίνει αξιολόγηση με βάση τέτοιου είδους κριτήρια για την ένταξη στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην χρήση νέων τεχνολογιών.
Οι άξονες του προγράμματος είναι οι εξής: Δημόσια Κτίρια, Κοινοχρηστοι Χώροι, Μεταφορές, Τεχνικές Υποδομές, Ευαισθητοποίηση Πολιτών.
Κάθε Δήμος που θα κριθεί επιλέξιμος σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, θα υποβάλει ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του προγράμματος. Κάθε σχέδιο δράσης μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους άξονες του προγράμματος.
Να σημειώσουμε τέλος ότι πρόγραμμα αναμένεται να εκπονηθεί με το Δ’ ΚΠΣ μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά όπως σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης, οι Δήμοι θα πρέπει από τώρα να ξεκινήσουν την προετοιμασία, ειδικά των μετρήσεων για να τεκμηριώσουν την συμμετοχή τους σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: