Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ SOS!!!!!!!!!!!

Κινδυνεύουν οι Παιδικοί Σταθμοί
Πρόβα Τζενεράλε για τις υπόλοιπες προνομιακές δομές
Θεωρούν οι Δήμαρχοι

Του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

Πρόβα Τζενεράλε της κυβέρνησης για την απαλλαγή από την χρηματοδότηση των Προνοιακών Δομών θεωρούν οι Δήμαρχοι και οι αιρετοί την αιφνιδιαστική απόφαση να ενταχθούν οι Παιδικοί Σταθμοί στο σύστημα κουπονιών από την Εργατική Εστία. Οι δήμαρχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό σε διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ καθώς από την μία η Κυβέρνηση απαλλάσσεται από την δέσμευσή της να αναλάβει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού την συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων ενίσχυσης των Παιδικών Σταθμών, από την άλλη μειώνει την χρηματοδότηση στο 50% του πραγματικού κόστους.
Στην ουσία η κυβέρνηση μέσω του άξονα Αξιοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Δ’ ΚΠΣ βρήκε τον τρόπο να συνεχίσει τις χρηματοδοτήσεις των Παιδικών Σταθμών περνώντας τους σε άλλο πρόγραμμα, με την διαφορά ότι πέτυχε χρηματοδότηση μέχρι 50%.
Και εδώ ξεκινάει μια σειρά προβλημάτων. Το πρώτο πρόβλημα έγκειται στο ότι οι χρηματοδοτούμενοι Παιδικοί Σταθμοί περνούν σε ένα ενιαίο πανελλαδικό σύστημα μοριοδότησης των δικαιούχων πια μητέρων χωρίς την συμμετοχή των δήμων. Έτσι οι Παιδικοί Σταθμοί ενός Δήμου κινδυνεύουν να γεμίσουν με παιδιά άλλων δήμων. Το δεύτερο πρόβλημα έγκειται στο ότι οι προδιαγραφές του νέου προγράμματος απαιτούν αδειοδοτημένους Παιδικούς Σταθμούς που σημαίνει μια απίστευτη χρονοβόρα γραφειοκρατεία με άδειες πολεοδομίας, πυροσβεστικής κλπ τις οποίες οι Παιδικοί Σταθμοί δεν διαθέτουν. Το τρίτο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ακριβώς στην υπόθεση του εκτιμώμενου κόστους. Ενώ η ΚΕΔΚΕ εκτιμά το κόστος των βρεφών στις 6.000 ευρώ κατά άτομο το χρόνο και στις 4.500 των νηπίων η Εργατική Εστία χρηματοδοτεί με 3.000 και 2.520 αντίστοιχα το πρόγραμμα. Έτσι όπως ανέφερε και στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ κ. Λάμπρος Μίχος, οι δήμοι είναι τώρα πια υποχρεωμένοι, είτε να κλείσουν τους Παιδικούς Σταθμούς, είτε να αναλάβουν το τεράστιο κόστος που υπολείπεται της χρηματοδότησης, είτε να επιβαρύνουν τους γονείς με τα τροφεία.
Και τέλος το τέταρτο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι πολλές κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων (π.χ. άνεργες, πολύκτεκνες, δημόσιοι υπάλληλοι) που μέχρι σήμερα δικαιούντο να στέλνουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, εξαιρούνται.

Λάμπρος Μίχος
Η κερδίζουμε τους Παιδικούς Σταθμούς
Ή χάνουμε όλες τις προνοιακές δομές

Η αιφνιδιαστική ΚΥΑ δεν είναι τίποτε άλλο από μια δοκιμή των αντοχών της Αυτοδιοίκησης για την μείωση της χρηματοδότησης και στις υπόλοιπες προνοιακές δομές σημείωσε στην εισήγησή του ο κ. Μίχος. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποίησεων καθώς στο νέο πρόγραμμα εντάχθηκαν και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ενώ ιδιωτικές εταιρείας ετοιμάζονται να αναλάβουν και άλλες δομές πρόνοιας όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και την Κοινωνική Μέριμνα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Αυτοδιοίκησης από την Κοινωνική Υποχρέωση του Κράτους και την υποβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών με σκοπό τη μείωση του κόστους από τον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην σημερινή πραγματικότητα όπου το κάθε παιδί στοιχίζει 700 και 800 ευρώ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενώ πληρώνει 200 ευρώ στους ιδιωτικούς.
Επίσης ο κ. Μίχος αναφέρθηκε στην ένταξη του συστήματος σε μια κεντρική διαχείριση χωρίς την συμμετοχή των δήμων. Ουσιαστικά έτσι οι Παιδικοί Σταθμοί απομακρύνονται από την Αυτοδιοίκηση που χάνει την αρμοδιότητα των κριτηρίων στην προτεριαότητα επιλογής των παιδιών. Τέλος κ. Μίχος ζήτησε να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να αναληφθεί στο νέο πρόγραμμα το σύνολο του κόστους ανά παιδί αφού όπως επεσήμανε μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση το συνολικό ύψος του προγράμματος Αξιοποίησης Ανρθώπινου Δυναμικού.

Καλογερόπουλος. «Δεν υπάρχουν κόμματα, υπάρχει αυτοδιοίκηση»
Στη μικρή παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Καλογερόπουλος πριν δώσει το λόγο στον κ. Μίχο που ήταν ο κύριος εισηγητής, σημείωσε ότι το πρόβλημα που δημιουργείται αφορά όλους τους δήμους και τους πολίτες και δεν αφορά ιδεολογικές ή κομματικές περιχαρακώσεις. Ετσι κάλεσε όλους, να σκεφτούν αυτοδιοικητικά και να συμμετάσχουν δυναμικά και καθολικά στις διεκδικήσεις της ΤΕΔΚΝΑ που δεν πρέπει να αφήσει την κεντρική εξουσία να προχωρήσει σε νέα οικονομική επιβάρυνση των δημοτικών ταμείων.


Γιαννακόπουλος
Διευρυμένη απόφαση μπροστά από την ΚΕΔΚΕ
Την σημασία του να επιβάλει η ΤΕΔΚΝΑ στην ΚΕΔΚΕ την άμεση και δυναμική αντίδραση στην υπόθεση των Παιδικών Σταθμών σημείωσε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και μέλος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος. Σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος τους προβλήματος για την Ελλάδα συνολικά να είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της Αττικής. Η ΤΕΔΚΝΑ λοιπόν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το πρόβλημα απασχολεί πολύ περισσότερους και σε μεγαλύτερο βαθμό δήμους της Αττικής. Επίσης ο κ. Γιαννακόπουλος ζήτησε να θεωρηθεί Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο η συνάντηση των εραιτών και να υπογραφεί άμεσα κείμενο πριν από την συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ. Και οι δύο προτάσεις του κ. Γιανακόπουλου έγιναν ομόφωνα δεκτές.
Σημαντικό όμως επίσης σημείο της ομιλίας του κ. Γιαννακόπουλου αποτελεί η επισήμανση ότι ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στην επικοινωνιακή πολιτική της ΤΕΔΚΝΑ, καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν τον υπεύθυνο αυτής της αναταραχής που δημιουργήθηκε θεωρώντας αυτονόητα τους ενόχους τους δήμους. Ο κ. Γιαννακόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα έτσι ώστε οι πολιτες να κατανοήσουν και τις επιλογές που γίνονται αλλά και την αδυναμία των δήμων να αντεπεξέλθουν στους νέους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: