Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ Β' ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο αναμένεται να είναι, για την ελληνική οικονομία, το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Kαι τούτο διότι θα φανούν πλήρως οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, αλλά και η δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα άμεσο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό σχέδιο αναστροφής της αρνητικής πορείας.
Στην αρνητική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας επιδρά τόσο η διεθνής κρίση όσο και η εξάντληση της προωθητικής δύναμης των εγχώριων παραγόντων που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Η ιδιωτική κατανάλωση μειώνεται ως αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου των επιτοκίων, της αύξησης του κόστους του χρήματος. Oι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν και οι ακάλυπτες επιταγές, το δεύτερο τρίμηνο του 2008 πήραν ξανά την ανιούσα. H ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιβαρύνεται από υψηλό πληθωρισμό.
Στην οικοδομική δραστηριότητα σημειώθηκε «βουτιά» στην κυριολεξία με περίπου 200.000 νέες κατοικίες να παραμένουν στα αζήτητα. Oι εξαγωγές μειώθηκαν 4,5% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ και η έως τώρα πορεία της βιομηχανικής παραγωγής είναι απογοητευτική.
Ετσι, στην κόψη του ξυραφιού κινούνται τα δημοσιονομικά με τον υπουργό Oικονομίας να παραδέχεται ότι η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έξαρση της φοροδιαφυγής στην οποία «καταφεύγουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να... αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν εξαιτίας της κρίσης στην αγορά.
Ανησυχίες εκδηλώνονται και για τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς τα καθυστερούμενα δάνεια, μετά από πολύ καιρό μείωσης, παρουσιάζουν πλέον ανοδικές τάσεις.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ότι τα κρισιακά αυτά φαινόμενα οδηγούν την ελληνική οικονομία στο τέλος της εποχής των υψηλών αναπτυξιακών επιδόσεων. H αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να γίνει απλώς με αύξηση (έμμεσων) φόρων. Ηρθε η ώρα για ένα πραγματικά ριζοσπαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: