Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός 2012: Δομημένος πάνω στο PSI+, μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας – Ενσωματώνει μέτρα 9,1 δισ. ευρώ ή 2.278 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε νοικοκυριό - Προβλέπει αποκρατικοποιήσεις 9,3 δισ. ευρώ

Λιτότητα, ύφεση και ανεργία συνθέτουν το σκηνικό του 2012 όπως εκφράζεται από το νέο προϋπολογισμό. Ο οποίος στηρίζει την επιτυχία του στην εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων ( PSI+) οι διαπραγματεύσεις για το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τέλη Ιανουαρίου.



Ο νέος προϋπολογισμός βαδίζει σε «κινούμενη άμμο» εξαιτίας της διεθνούς αστάθειας και των επιθέσεων που ασκούν οι αγορές προς τις μεγάλες οικονομικά δυνάμεις της Ευρωζώνης.


Υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2012. Ο πρώτος συναινετικός προϋπολογισμός. «Τα μεγέθη του έχουν αποπληθωριστεί από την Τρόικα» είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας στην Βουλή το τελικό κείμενο του σχεδίου.


Ο προϋπολογισμός του 2012 ήταν μία από τις βασικές εκκρεμότητες που έπρεπε να εκτελέσει άμεσα η νέα μεταβατική κυβέρνηση για να απελευθερωθεί η 6η δόση και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το νέο Μνημόνιο.


Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώσει πέντε βασικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι:


* Δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5 δις. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.


*«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% του ΑΕΠ ή κατά 100 δις. ευρώ. Τούτο προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων PSI+ που θα προσγειώσει το δημόσιο χρέος στα επίπεδα των 309,3 δις. ευρώ το 2012.


*Λιγότερες κατά 3,6 δις, ευρώ δαπάνες για τόκους για το 2012. Του χρόνου προβλέπεται να προσγειωθούν στα 12,7 δις. ευρώ.


*Τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι υφιστάμενες παρεμβάσεις στην οικονομία. Σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πεδίο.


* Ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων φθάνει τα 9,1 δισ. ευρώ με τα βάρη να επωμίζονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και γενικά όλοι οι καταναλωτές. Κάθε νοικοκυριά καλείται να πληρώσει 2.278 ευρώ κατά μέσο όρο.


Στο 5,4% το έλλειμμα για το 2012, στο -2,8% η ύφεση


Σε έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ και χρέος το οποίο θα είναι «κουρεμένο» στα 309,3 δις. ευρώ από 352 δις. ευρώ που εκτιμάται για φέτος προσβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012.


Είναι αυτός από τον οποίο ξεκινά η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου η χώρα μας να καταλήξει το 2020 σε ένα μέγεθος απόλυτα διαχειρίσιμο . Στο 120% του ΑΕΠ. Στα επίπεδα δηλαδή που ήταν το χρέος το 2009.


Αν δεν γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, δηλαδή η αντικατάσταση των υφιστάμενων ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέα στο 50% της αξίας τους τότε το χρέος θα φθάσει στα 352 δις. ευρώ το 2012.


Ανησυχία προκαλούν οι απώλειες 400 -500 εκατ. ευρώ που θα έχουν για το 2012 τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής αυτών των ομολόγων.


Από την ενεργοποίηση της συμφωνίας του PSI+ το όφελος ως προς τους τόκους φθάνει τα 3,6 δις. ευρώ, καθώς περιορίζονται στα 12,75 δις. ευρώ από 16,38 δις. ευρώ το 2011.


Το PSI+ είναι αυτό που θα περιορίσει αισθητά στο 5,4% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012 στα 11,4 δις. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 6,7% του ΑΕΠ.


Φέτος το έλλειμμα κινείται στα 19,6 δις. ευρώ και κλείνει στο 9%, λόγω της τρύπας 900 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.


Στην αύξηση του φετινού ελλείμματος συμβάλλει η βαθύτερη ύφεση στο 5,5% φέτος ε ενώ δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και το 5,8% με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στα217,7 δις. ευρώ. Το 2012 το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 2,8% στα 212,54 δις. ευρώ.


Ο προϋπολογισμός του 2012 αναμένεται για πρώτη χρονιά να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ ή 2,5 δις. ευρώ.


Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού του 2012 προβλέπεται να φθάσουν τα 54,4 δις. ευρώ και οι δαπάνες θα υποχωρήσουν στα 72,5 δις. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν σε 51,3 δις. και 77,6 δις. ευρώ αντίστοιχα.


Ο προϋπολογισμός προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας από 15,4% φέτος στο 17,1% το 2012 και μείωση της απασχόλησης στο -2% από -5,7% το 2011.


Στα 9,1 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα


Νέους φόρους αυξημένους κατά 3,6 δις. ευρώ φέρνει ο νέος προϋπολογισμός, στο στόχαστρο του οποίου βρίσκονται οι φοροαπαλλαγές, η ακίνητη περιουσία και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που εξομοιώνονται από τον Οκτώβριο του 2012.


Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει συνολικά φορολογικά έσοδα ύψους 53,301 δισ. ευρώ από 49,702 δισ. ευρώ φέτος ή 3,359 δισ. ευρώ παραπάνω τα οποία προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την άμεση φορολογία.


Στους άμεσους φόρους οι προσδοκώμενες εισπράξεις αυξάνονται από 20,619 δισ. ευρώ σε 24,213 δισ. ευρώ ενώ οριακή αύξηση θα σημειώσουν οι έμμεσοι φόροι ( σ. σ. από τα 29,084 δισ. ευρώ στα 29,088 δισ. ευρώ.)


Αναλυτικότερα, η νέα φορολογική «σοδειά» του προϋπολογισμού θα προέλθει:


*Από την αύξηση κατά 29% που θα σημειώσει ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτό εξαιτίας της μείωσης των φοροαπαλλαγών, των νέων τεκμηρίων φορολόγησης, αλλά και της καθήλωσης του αφορολόγητου ορίου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος στα 5.000 ευρώ. Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φόρους 10,682 δισ. ευρώ ή 2,410 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος.


* Από τους φόρους φωτιά στην περιουσία οι οποίοι θα είναι αυξημένοι κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, εξαιτίας της πλήρους απόδοσης του μέτρου της επιβολής του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ


*Από την εξομοίωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, Κίνηση η οποία θα ενισχύσει τα ταμεία με το ποσό των 269 εκατ. ευρώ.Από τη νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.


*Από το νέο «νυστέρι» στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Οι περικοπές φθάνουν το 1,643 δισ. ευρώ.


*Από τη μείωση των επιχορηγήσεων κατά 2,238 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, στον τομέα της υγείας, κ.α.


Σε αποκρατικοποιήσεις 9,3 δισ. ευρώ αποβλέπει το 2012 η κυβέρνηση


Στο 1,8 δις. ευρώ προσγειώνονται τα φετινά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Του χρόνου το πακέτο πώλησης δημοσίων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας θα ανέλθει στα 9,3 δις. ευρώ εκ των οποίων τα πρώτα 3,3 δισ. ευρών θα εισπραχθούν το πρώτο τρίμηνο.


Οι αποκρατικοποιήσεις του χρόνου θα πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρξει αγορά για να πουληθεί η δημόσια περιουσία.Το πακέτο πώλησης της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τις συναντήσεις του υπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας.


Οι καθυστερήσεις στο φετινό πρόγραμμα έχουν ήδη διαπιστωθεί και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η επίσπευση του, ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερες αποδόσεις το επόμενο έτος.


Η πώληση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να αποδώσει 380 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τα συνολικά φετινά έσοδα στα 1,8 δις. ευρώ εκ των οποίων 1,5 δις. θα εισπραχθεί μέχρι το τέλος του έτους.


Ο νέος κύκλος πώλησης της δημόσιας περιουσίας, όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο, θα ανοίξει με την αξιοποίηση του Ελληνικού. Η προκήρυξη για την πρόσκληση ενδιαφέροντος θα βγει μέσα στον Δεκέμβριο.


Οι ιδιωτικοποιήσεις το 2012 έχουν ως εξής:


• Επέκταση σύμβασης και πώληση μετοχών του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος».
• Πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ
• Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ
• Πώληση ΔΕΠΑ
• Πώληση ΔΕΣΦΑ
• Πώληση μετοχών ΕΛΠΕ
• Δικαιώματα λειτουργίας Εγνατίας Οδού
• Άδεια Κρατικών Λαχείων
• Πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ
• Πώληση ΟΔΙΕ
• Πώληση ΛΑΡΚΟ
• Πώληση ΕΑΣ
• Πώληση Καζίνο Πάρνηθας
• Πώληση ΕΛΒΟ
• 39 κτίρια Δημοσίου, θα προχωρήσει η πρώτη ομάδα ακινήτων για ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: