Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

S&P: Υποβάθμισε σε ΑΑ από ΑΑ+ προηγουμένως το Βέλγιο - Aρνητικό το οutlook

Σε ΑΑ από ΑΑ+ προηγουμένως υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor's.



Ο οίκος θέτει το outlook σε αρνητικό (negative), κάνοντας λόγο για αυξημένους κινδύνους στον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας.


"Oι κίνδυνοι αυτοί προκύπτουν από τις αυξημένες πιέσεις στις αγορές, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες αναζήτησης χρηματοοικονομικής στήριξης από της Βρυξέλλες. Παράλληλα, το καθαρό γενικό χρέος της βελγικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ", σύμφωνα με την S&P.


Ο οίκος παράλληλα, κάνει λόγο για την αυξημένη πιθανότητα υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης για τη χώρα, λόγω της γενικότερης αστάθειας του χρηματοοικονομικού τομέα της ευρωζώνης. "Με εξαγωγές άνω του 80% του ΑΕΠ το Βέλγιο είναι εξαιρετιά επιρρεπές στην αδυναμία της εξωτερικής ζήτησης".


Τέλος, ο S&P επισημαίνει ότι η ικανότητα των βελγικών αρχών να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις (εσωγενείς και εξωγενείς) υποδεικνύεται και από το γεγονός αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.


Ο οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα της χώρας το 2011 αναμένεται να φτάσει στο 3,6% του ΑΕΠ, αλλά η κατάσταση επιβαρύνεται από την περίπτωση της Dexia.


Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Συνεχίζουμε να έχουμε μία από τις πιο σταθερές αξιολογήσεις στην Ευρώπη


Ακόμη και μετά την υποβάθμιση έχουμε μία από τις πιο σταθερές αξιολογήσεις στην Ευρώπη, τόνισε σε δηλώσεις του μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον S&P σε ΑΑ από ΑΑ+, ο Βέλγος Υπ. Οικονομικών, Didie Reynders.


"Η υποβάθμιση από τον οίκο S&P υπογραμίζει την ανάγκη να τελειοποιήσουμε τον προϋπολογισμό του 2012", υπογράμμισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι "το Βέλγιο είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που κατόρθωσαν να σταθεροποιήσουν το χρέος τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: