Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Νέα επιστολή ετοιμάζει ο Σαμαράς για το Eurogroup - Θα αναλύσει τους λόγους που δεν παράσχει «γραπτές δεσμεύσεις» - Ούτε ο Γ. Καρατζαφέρης υπογράφει...

Μετά την επιστολή του προς τον ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει και νέα επιστολή που θα αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν υπογράφει το δεσμευτικό κείμενο που του ζητούν οι Ευρωπαίοι, με αποδέκτες αυτή τη φορά το Eurogroup, την ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης και την Τρόικα

Σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει στα χέρια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξελίσσεται το θέμα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων που ζητά η Κομισιόν ώστε να προχωρήσει στην εκταμίευση της έκτης δόσης και να αποφευχθεί η στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.



Το χθεσινό τελεσίγραφο του γνωστού φιλέλληνα και προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το νέο Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, για υπογραφή των δεσμεύσεων έως την ερχόμενη Τρίτη το αργότερο έριξε «λάδι στη φωτιά» για το ήδη τεταμένο κλίμα εις βάρος του Προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες.


Παράλληλα, η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν καθησύχασε τις ανησυχίες των ευρωπαίων, οι οποίοι δε φοβούνται το σήμερα, αλλά το αύριο.


Γι’ αυτό δε λαμβάνουν καθόλου υπόψιν όσα -σωστά- λέει περί δεσμεύσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο.


Δεν αμφισβητούν την ειλικρίνειά του να στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας, αμφιβάλλουν όμως για τις μελλοντικές προθέσεις του και του ζητούν να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει απαρεγκλίτως τη σημερινή πολιτική.


Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι πόσο μπλοφάρουν οι ευρωπαίοι και αν όντως σκοπεύουν να αφήσουν του Έλληνες χωρίς μισθούς και συντάξεις λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα…


Τις πιέσεις των ευρωπαίων επανέλαβε σήμερα και η Άγκελα Μέρκελ, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές μέσα και έξω από τη Νέα Δημοκρατία που συντάσσονται με τη θέση Σαμαρά να μην υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητά η Κομισιόν.


Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,89 FM», κάνει στροφή 180 μοιρών, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να "αδειάσει" έναν παρτενέρ του στην κυβέρνηση. "Eάν ο Σαμαράς δεν υπογράψει, δεν θα υπογράψω ούτε εγώ". Με αυτήν τη δήλωση, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση των γραπτών εγγυήσεων.


Ως εναλλακτική λύση, πρότεινε να σταλεί στους εταίρους το τμήμα εκείνο των πρακτικών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, συμφωνώντας στην εφαρμογή των αποφάσεων Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.


Μάλιστα, τέλος, διευκρίνισε ότι θα δώσει τη δική του απάντηση στους εταίρους, μέσω του άρθρου που θα δημοσιεύσει το Σάββατο η εφημερίδα του κόμματός του (Α1), επειδή δεν θέλει να στείλει επιστολή.Με σας απευθείας αλληλογραφία δεν θα κάνω» είπε ότι ανέφερε στους επικεφαλής της Τρόικας, στη συνάντηση που είχε μαζί τους την Κυριακή.


Με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, χαρακτήρισε «χάρτινη απειλή» τη μη καταβολή της 6ης δόσης και όπως είπε «εάν δεν πατήσεις εδώ φρένο, τότε θα έρθουν και άλλα».


Παράλληλα, ο κ. Κρανιδιώτης έκανε λόγο για «εσφαλμένες προϋποθέσεις» από την πλευρά των ευρωπαίων και εξέφρασε την αίσθηση ότι όλο αυτό που γίνεται έχει και ελληνική προέλευση, με σκοπό να ταπεινωθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και να έχει απώλειες.


Όπως είπε η στάση του κ. Σαμαρά είναι πολιτική αυτοθυσίας και όχι υποταγής και επανέλαβε ότι η ΝΔ δε συγκυβερνά και δεν πρόκειται να «γίνει πλυντήριο» των όσων έκανε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης κάλεσε επίσης το Σαμαρά «να μην υπογράψει» τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Ευρώπη.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, έκανε λόγο για «καθ' υπέρβαση απαίτηση» και τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται τις περαιτέρω απαιτήσεις από την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.


Την άποψη ότι δεν πρέπει να υπογράψει ο πρόεδρος της ΝΔ τις δεσμεύσεις που ζητά το Eurogroup εξέφρασε και ο υπεύθυνος συνδικαλιστικού του κόμματος, Γιάννης Μανώλης.


«Να μην υπογράψει. Ζητούν υπογραφή σε λευκό χαρτί», σημείωσε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και τόνισε πως το κόμμα έχει δεσμευθεί για αυτά που πιστεύει.


Ο κ. Μανώλης είπε ότι η ΝΔ δεν δίνει συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ για όσα έχει κάνει, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για να φέρει εις πέρας αυτά που έχει αναλάβει.


«Να ξεκαθαρίσει τη θέση του», κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «αντί η κυβέρνηση να επικεντρώνεται στη διεκδίκηση πόρων για επενδύσεις και συμμάχων στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε χαμηλότερα επιτόκια στο PSI, που ισοδυναμούν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τον έλληνα φορολογούμενο, αναγκάζεται να σπαταλά το πενιχρό μας διπλωματικό κεφάλαιο για να βρει σε τι είδους χαρτί θα υπογράψει ο κ. Σαμαράς».


«Στο εσωτερικό είναι προφανές σε όλους ότι ο κ. Σαμαράς δεν κινείται με κίνητρο την εθνική αξιοπρέπεια. Απλώς επιδιώκει τον κατευνασμό των οπαδών του αντιμνημονιακού μετώπου για την στροφή που αναγκάστηκε να κάνει. Στην Ευρώπη όμως -όπου υπάρχει μεγάλη καχυποψία έναντι της χώρας μας, -λόγω της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων, της αποτυχίας και των παλινωδιών του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή του προγράμματος και της πολύμηνης αντιμνημονιακής ρητορείας του κ. Σαμαρά- η στάση του εκλαμβάνεται ως διγλωσσία», παρατηρεί ο κ. Σκυλακάκης και τον καλεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Αν δεν συμφωνεί επί της ουσίας ας μην υπογράψει και ας αναλάβει τις ευθύνες του. Αν συμφωνεί, ας σταματήσει να ταλαιπωρεί τη χώρα», καταλήγει.


Σαμαράς: «Το πρόσωπο-κλειδί στο δράμα του χρέους»


Πολλές οι αναφορές σήμερα του γερμανικού τύπου στο θέμα των ενυπόγραφων εγγυήσεων. Την ίδια ώρα η Α. Μέρκελ λέει εκ νέου κατηγορηματικά «όχι» στην έκδοση ευρωομολόγου


Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «Νέα βοήθεια μόνον κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων», τιτλοφορείται άρθρο στην ιστοσελίδα του Stern, «Χωρίς υπογραφή δεν υπάρχουν λεφτά», σημειώνει το ειδησεογραφικό N-TV, «Το Eurogroup επιμένει σε υπογραφές από την Αθήνα», είναι ο τίτλος του N24.


«Η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία επειδή ο Σαμαράς δεν υπογράφει», είναι ο τίτλος στην Badische Zeitung, η οποία σημειώνει: «Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κριθεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή εάν διασωθεί εκ νέου με δάνεια δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ζητά ενυπόγραφες εγγυήσεις από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αθήνας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Όλοι είναι διατεθειμένοι (να το κάνουν) – πλην ενός: ο συντηρητικός αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Έτσι γίνεται το πρόσωπο κλειδί στο δράμα του χρέους. (…) Εάν ο Σαμαράς εμμείνει στην άρνησή του, τότε η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση».


«Οι Βρυξέλλες τα θέλουν στο χαρτί», γράφει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοσης: «Οι Έλληνες συντηρητικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν. Τελευταία προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: