Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Δεκαέξι εισηγμένες που αντιστοιχεί στο 6% έχουν προσφύγει στο άρθρο 99 - Το 2011 οι εισηγμένες θα πρέπει να αποπληρώσουν δάνεια ύψους 14 δισ. ευρώ

Η Πετζετάκις είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση εισηγμένης (μόλις την προηγούμεη Δευτέρα) και 16η στην σχετική λίστα των εισηγμένων που έχουν προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 99. Εχουν προηγηθεί η Alapis (24/10/11), ο τηλεοπτικός σταθμός Alter(ημερομηνία αίτησης 6/5/2011) και ακολουθούν:Εικόνα&Ηχος(4/411), Νεώριο Σύρου(10/3/11), Ridenco(14/9/10), Αττικάτ(6/9/10), Ατλάντικ(12/7/10), ΣΑΟΣ(18/8/10), Εδρασις Ψαλλίδας(6/7/10), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες(15/4/10), Αφοι Μεσοχωρίτη(18/3/10), Microland(15/1/10), Lannet(9/1/09), Betanet(24/10/08) και η Θεμελιοδομή η οποία έχει πλέον διαγραφεί οριστικά από το ταμπλό του ΧΑ στις 23 Μαρτίου 2007.



Συνολικά το 6% των εισηγμένων έχει ζητήσει την προστασία από το άρθρο 99.


Στο παραπάνω ποσοστό που προαναφέραμε θα πρέπει να προσθέσουμε άλλες 40 με 50 εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση μεταξύ 10 και 20 εκατ. ευρώ που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχουν καταφέρει να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους αφού οι τράπεζες -λόγω της έκτακτης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας- έχουν αναστείλει τις αποφάσεις και τις εγκρίσεις για όσες εταιρείες θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιήσουν τα δάνειά τους.


Για να διασώσουν τις εταιρείες, οι τράπεζες ζητούν δύο βασικές παραμέτρους: α) να είναι εξωστρεφείς και β) να διαθέτουν ακίνητη περιουσία που θα διασφαλίζει τα κεφάλαια που έχουν πιστωθεί. Μόνο για το 2011 οι εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να αποπληρώσουν δάνεια συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ όταν ο συνολικός δανεισμός ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί πάνω από το 50% του συνόλου των υποχρεώσεων των εισηγμένων την τριετία 2008-2010, ενώ το καθαρό χρέος έχει αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2008. Στα δικηγορικά γραφεία παρατηρείται λίστα αναμονής εταιρειών που επιθυμούν να προσφύγουν στο άρθρο 99. Σύμφωνα με στελέχη δικηγορικών γραφείων που εξειδικεύονται στο πτωχευτικό δίκαιο, οι προϋποθέσεις ένταξης στο άρθρο 99 έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί επιχειρηματίες για λόγους σκοπιμότητας να επιδιώκουν την υπαγωγή τους στο 99 ενώ θα μπορούσαν να την αποφύγουν. Γι? αυτό, πλέον, απαιτείται η υπογραφή ορκωτού ελεγκτή που διασφαλίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσες από τις εταιρείες θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν μετά την ένταξή τους στο πολυσυζητημένο άρθρο 99, η οποία πάντως είναι αμφίβολη, αφού πλέον έχει μειωθεί και ο αριθμός των αιτήσεων που τελικά εγκρίνονται.


Οπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, το άρθρο 99 δεν φαίνεται ότι εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών που προσφεύγουν σε αυτό και ουσιαστικά μόλις ένα 20% από τις εταιρείες που εντάσσονται στο άρθρο, τελικά, καταφέρνουν να ορθοποδήσουν. Ο αντίλογος βέβαια ως προς το τελευταίο είναι ότι οι εν λόγω εταιρείες καλούνται να βρουν τον δρόμο της εξυγίανσης εν μέσω κρίσης. Κι ότι ένα σίγουρο όφελος είναι η πίστωση χρόνου που κερδίζουν, έχοντας -αν μη τι άλλο- την ελπίδα ότι μπορεί να τα βρουν τελικά με τους πιστωτές τους. Στις εταιρείες που κατέθεσαν αιτήσεις εντός του α΄ εξαμήνου στην Αθήνα περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα από τον χώρο της ένδυσης, των ηλεκτρονικών ειδών, του κλάδου των μεταφορών, της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, κατασκευών κ.λπ., ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες έστω κι αν δραστηριοποιούνται σε κλάδους οι οποίοι θεωρητικά δεν έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω της κρίσης (π.χ. στην ενέργεια) αναγκάσθηκαν να προσφύγουν στην προστασία του άρθρου 99 εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας και οφειλών από τρίτους πελάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: