Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ασφυκτικές οι πιέσεις στον Α. Σαμαρά της ΝΔ να υπογράψει την σύμβαση... – Δίνεται άτυπη διορία πέντε ή έξι ημερών...Πραγματική απειλή ή μπλόφα των ευρωπαίων;

Νέα εμπλοκή φαίνεται ότι έχει προκύψει για την εκταμίευση της έκτης δόσης, με τους Ευρωπαίους να θεωρούν ότι οι λεκτικές δεσμεύσεις του Αντ. Σαμαρά δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας και απειλούν για την 6η δόση. Ωστόσο εγείρεται ένα μείζον θέμα η τακτική των Ευρωπαίων είναι πραγματική απειλή ή μπλόφα; Το ερώτημα είναι μείζον και όχι θεωρητικό...



Παρόλο που ο Σαμαράς απέστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ακόμη θεωρείται ανακόλουθος για τους Ευρωπαίους, μετά μάλιστα και από τη συμπεριφορά του το τελευταίο 18μηνο, όταν και ήταν πολέμιος του Μνημονίου και των αποφάσεων της Ευρώπης.


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι θέλουν να κατοχυρώσουν ότι οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν θα σταματήσουν με το που γίνουν εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, δηλαδή και για την επόμενη κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα είναι από τη Νέα Δημοκρατία. Αγκάθι, μάλιστα, στάθηκε και η μη δέσμευση του Σαμαρά για την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης έως το 2015.


Μάλιστα, στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι όταν η «μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου» ολοκληρώσει την αποστολή της, θα πρέπει να «τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές», προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος.


Επιπλέον τονίζεται από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να απευθύνει την επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Παρόλο που το κλίμα για την Ελλάδα έχει βελτιωθεί με την παρουσία Παπαδήμου στο τιμόνι της χώρας, οι Ευρωπαίοι αναμένουν από τον Σαμαρά να υπογράψει τις επόμενες πέντε με έξι ημέρες. Εάν δεν γίνει αυτό τότε η δόση πιθανόν να μπλοκαριστεί εκ νέου, και κατά συνέπεια και η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.


Την ίδια ώρα, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αρχίζει σήμερα στις 5 το απόγευμα η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό (σχέδιο νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012»).


Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση με την ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.


Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να αρχίσει το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου και να ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 12 τα μεσάνυχτα.


Θα προηγηθεί στις 10 το πρωί συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση, κατά την οποία οι βουλευτές του Κινήματος θα ενημερωθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2012.


Το πρωί εξάλλου, στις 10.00, συνεδριάζει η Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση επί του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Την Επιτροπή θα ενημερώσει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου.


Όπως έχει πει και ο πρόεδρος της Βουλής, η συζήτηση του απολογισμού και του ισολογισμού του κράτους φέτος διαχωρίζεται από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: