Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΑΠΟ ΤΗΝ SAXO BANK


Οι ακραίες προβλέψεις είναι και αυτή τη χρονιά, μια συλλογή κυρίως αρνητικών γεγονότων, οποιοδήποτε από τα όποια, μπορεί να αλλάξει την εικόνα της οικονομίας και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και την πολιτική κατάσταση. Είναι πολύ ελκυστικό να προβλέψουμε σημαντικές αλλαγές στο οικονομικό τοπίο, όμως εκδίδοντας το συγκεκριμένο άρθρο για περισσότερα από 10 χρόνια, ελπίζουμε ότι το πραγματικό όφελος για τους αναγνώστες, να είναι η αναγνώριση σημαντικών γεγονότων και κίνδυνων που ενώ φαίνονται απίθανα και «ακραία», στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πιθανά και μπορεί να έχουν πολύ σημαντική (κυρίως  αρνητική) επίδραση στις επενδυτικές αποδόσεις της νέας χρονιάς.
Ακραίες προβλέψεις για το 2013

1. Ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 33% στις 5000 μονάδες Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας συνεχίζεται, βάζοντας φρένο στη βιομηχανική επέκταση της Γερμανίας. Ως συνέπεια, οι τιμές των μετοχών του βιομηχανικού κλάδου μειώνονται και η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξασθενεί. Η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ πέφτει πριν από τις εκλογές, και σε ένα περιβάλλον με αδύναμη οικονομία και ασταθές πολίτικο σκηνικό, η Γερμανία κινείται προς την ενοποίηση του χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον δείκτη DAX να φτάνει στις 5,000 μονάδες, μια πτώση κατά 33%.
2. Κρατικοποίηση των μεγαλύτερων εταιριών ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας.Η βιομηχανία ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας, μπαίνει στην τελική φάση, έχοντας παραγκωνιστεί από τον ανταγωνισμό της Νότιας Κορέας. Με συνδυασμένες ζημιές της τάξης των 30 δισ. δολαρίων για τις Sharp, Panasonic και Sony, η αξιοπιστία εξανεμίζεται και η Ιαπωνική κυβέρνηση κρατικοποιεί τις βασικές εταιρίες του κλάδου, παρόμοια πρακτική που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ στην αυτοκινητοβιομηχανία τους. 
3. Η τιμή της σόγιας αυξάνεται κατά 50%Οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του 2012, που έπληξαν καίρια την παγκόσμια παράγωγη και οδήγησαν τα αποθέματα σόγιας σε χαμηλά επίπεδα εννέα ετών, αφήνουν τις νέες σοδειές εκτεθειμένες στις διαθέσεις του καιρού, στις ΗΠΑ, στη Νότια Αμερική και την Κίνα. Η αυξημένη ζήτηση για βιοκαύσιμα, θα παίξει επίσης τον ρόλο της στην άνοδο της τιμής, και οι κερδοσκόποι θα είναι έτοιμοι να εισέρθουν στην αγορά, οδηγώντας τις τιμές σε άνοδο έως και 50%. Η ασφάλεια στην αγορά των τροφίμων χάνει την έννοια της.
4. Ο χρυσός διορθώνει σε 1,200 δολάρια ανά ουγκιάΟ ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ μέσα στο 2013 ξεπερνά τις προσδοκίες της αγοράς και ιδίως τις προσδοκίες των επενδυτών χρυσού. Λόγω του παραπάνω, σε συνδυασμό με την ασθενή φυσική ζήτηση από την Ινδία και την Κίνα, τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν ασθενή ανάπτυξη και την αυξανόμενη ανεργία, πυροδοτείται γύρος ρευστοποιήσεων στον χρυσό. Ο χρυσός πέφτει στα 1,200 δολάρια, πριν προλάβουν οι κεντρικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές.
5. Το πετρέλαιο WTI πέφτει στα 50  δολάριαΗ παράγωγη ενέργειας των ΗΠΑ αυξάνεται, κυρίως μέσω των προηγμένων τεχνικών παράγωγης.  Η ραγδαία αύξηση της παράγωγης των ΗΠΑ σε αργό πετρέλαιο, σε συνδυασμό με τα επίπεδα αποθεμάτων στα νοικοκυριά που έχουν αγγίξει υψηλό επίπεδο 30 ετών, αλλά και με τις περιορισμένες επιλογές για εξαγωγή, το αργό πετρέλαιο θα δεχτεί νέα πτωτική πίεση και θα κινηθεί σε επίπεδα των 50 δολαρίων ανά βαρέλι. 
6. Το USDJPY οδηγείται προς το 60.00Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα επανέρχεται στην εξουσία στην Ιαπωνία, με τις προγραμματικές δηλώσεις για ποσοτική χαλάρωση του Γιέν. Όμως, μόνο τα μισά μέτρα τίθενται σε εφαρμογή και η αγορά έχει τοποθετηθεί υπέρ της εξασθένισης του Γιεν. Παράλληλα, οι Ιάπωνες επενδυτές επαναπατρίζουν ένα τμήμα από τα τρισεκατομμύρια δολάριά τους καθώς η διάθεση ανάληψης κίνδυνου αυξάνεται. Το Γιεν αναδεικνύεται στο ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου, με την ισοτιμία USDJPY να οδηγείται στο  60,00 – ανοίγοντας το δρόμο για την νέα κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, να εφαρμόσουν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, που αρχικώς είχαν εξαγγείλει.
7. Το EURCHF αποσυνδέεται και αγγίζει το 0.9500Οι κίνδυνοι από τον Ευρωπαϊκό Νότο επιδεινώνονται. Αυτό ενισχύει τις ροές κεφαλαίων προς την Ελβετία, με την  κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να αποφασίζουν ότι είναι προτιμότερο να αποσυνδέσουν το Ελβετικό φράγκο από το ευρώ αντί να ωθήσουν τα αποθεματικά σε επίπεδα πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Ως συνέπεια, η ισοτιμία EURCHF αγγίζει ένα νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, πριν η κυβέρνηση αποφασίσει να θέσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να ανακόψει τη δύναμη του νομίσματος.
8. Το Χόνγκ Κόνγκ αποσυνδέει το HKD από το USD – και το επανασυνδέει με το RMBΤο Χόνγκ Κόνγκ αποσυνδέει το δολάριό του από το δολάριο των ΗΠΑ και το επανασυνδέει με το Κινέζικο Renminbi. Και άλλες Ασιατικές χώρες δείχνουν ότι θέλουν να ακολουθήσουν. Η μεταβλητότητα του RMB αυξάνεται και η Κίνα χάνει την δυνατότητα ελέγχου των κινήσεων του νομίσματος, με το Χονγκ Κόνγκ να αναδεικνύεται σε ένα από τα κυριότερα κέντρα στον κόσμο για την διαπραγμάτευση συναλλάγματος και το σημαντικότερο κέντρο διαπραγμάτευσης RMB.
9. Η Ισπανία πλησιάζει ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία, καθώς τα επιτόκια φτάνουν το 10%Με τις κοινωνικές εντάσεις στην Ισπανία σε έξαρση, ο δημόσιος τομέα δεν μπορεί να προχωρήσει σε περεταίρω περικοπές. Το 2013, το αξιόχρεο της Ισπανίας υποβαθμίζεται σε «junk» και η  κοινωνία απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει η ΕΕ. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται ραγδ��ία μετά την υποβάθμιση καθώς οι τιμές τους προεξοφλούν την αναπόφευκτη χρεοκοπία.

10. Η απόδοση του 30-ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διπλασιάζεται μέσα στο 2013Η πολιτική μηδενικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποτρέπει τους  επενδυτές από την αγορά ομολόγων. Οι μηδενικές, ή αρνητικές αποδόσεις καθιστούν τις μετοχές σαφώς πιο ελκυστική επένδυση. Η αγορά ομολόγων είναι μεγαλύτερη από την αγορά μετοχών και μια μείωση κατά 10% στα κεφάλαια που προορίζονται για ομολόγα, ενισχύουν τα κεφάλαια που προορίζονται για μετοχές κατά 30%.  Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων και την έναρξη περιόδου υπέρ-αποδόσεων των μετοχών, έναντι των ομολόγων.
Τις καλύτερες ευχές για το 2013,
Steen Jakobsen
Chief Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια: