Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Προβόπουλος και ΤτΕ παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν διασφάλισαν με μεγάλη επιτυχία το ελληνικό banking – Η Ελλάδα βρέθηκε 2 φορές σε καθεστώς default και ούτε ένα ομολογιακό τραπεζών δεν έπαψε να εξυπηρετείται


Προβόπουλος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και οι εποπτικές αρχές της Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλλαν καθοριστικά στην διασφάλιση του ελληνικού banking.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διασώθηκε με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς και παρ΄ ότι η Ελλάδα βρέθηκε δυο φορές σε καθεστώς selective default οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδύνευσαν να καταρρεύσουν.
Αποτελεί παγκόσμια επιτυχία, ενώ τα ομόλογα της Ελλάδος κρίθηκαν εκ των πραγμάτων αναξιόπιστα και υπέστησαν haircut τα ομολογιακά των τραπεζών αποπληρώνονται κανονικά χωρίς προβλήματα πλην ορισμένων που κατέληξαν σε bad bank.
Ωστόσο σε γενικές γραμμές όλα τα ομολογιακά των τραπεζών εξυπηρετούνται.
Τι μας δείχνει αυτό ότι οι εποπτικές αρχές με τις πρωτοβουλίες που έλαβαν και με την στήριξη της Τρόικα διασφάλισαν τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο το ελληνικό κράτος δεν αντιμετώπισε με την δέουσα σοβαρότητα το ελληνικό banking.
Η απόφαση της υποχρεωτικής συμμετοχής στο PSI+ και στο buyback από το ελληνικό κράτος έπληξε καίρια τα κεφάλαια των τραπεζών και αποδεκάτισε την αξιοπιστία τους.
Η ΤτΕ και ο Γ. Προβόπουλος βρέθηκαν κοντά στις τράπεζες, μελέτησαν και επέλεξαν τις καλύτερες δυνατές λύσεις με βάση τις συνθήκες και τι δυνατότητες της χώρας.
Όλα αυτά συνέβησαν παρ΄ ότι εξωθεσμικά δέχθηκαν επιθέσεις από παράκεντρα αλλά και από την πολιτεία που απαξίωσε την θεσμική αρχή ισοπεδώνοντας τις αποδοχές τους.
Η διοικητική διάρθρωση της ΤτΕ αποδιοργανώθηκε με την εξέλιξη αυτή αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχασε τον βασικό στόχο που ήταν η προστασία του banking.
Προφανώς και υπήρξαν και λάθη και καθυστερήσεις σε αποφάσεις ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι η ΤτΕ έκανε καλή δουλειά σε μια χρονική στιγμή γενικευμένης απαξίωσης της Ελλάδος και κατάρρευσης της οικονομίας.
Η κριτική που ασκείται π.χ. για την καθυστέρηση δημοσίευσης της έκθεσης της Blackrock δεν είναι λανθασμένη.
Όντως καθυστέρησε να κοινοποιηθεί αλλά η ΤτΕ έκρινε ότι αν ανακοίνωνε τις ζημίες των τραπεζών από τα δάνεια χωρίς να έχει διασφαλίσει τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης τους θα κατέρρεαν και θα ήταν εποπτική αρχή τραπεζών ζόμπι.
Η ΤτΕ ωστόσο έκανε κάτι πρακτικά έξυπνο.
Ζήτησε από την Blackrock να εκπονήσει μια διαγνωστική μελέτη για τα δάνεια αλλά τους όρους, τις παραμέτρους και τις προϋποθέσεις τις έθεσε η ίδια σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου που άφησε την Pimco να αποτιμήσει την κατάσταση με δικές τις παραδοχές.
Για τα αποτελέσματα της Blackrock θεωρούμε όπως πολλοί πιστεύουμε το ίδιο πιστεύουν ότι τα προβληματικά δάνεια είναι περισσότερα λόγω της σύνθεσης της ύφεσης της οικονομίας.
Οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων παραποιούν την πραγματική εικόνα.
Η ΤτΕ επίσης διασφάλισε την ρευστότητα των τραπεζών και δεν είναι τυχαίο ότι από τα 128 δις ευρώ που έχει αντλήσει από το ευρωσύστημα το ελληνικό banking τα 122 δις ευρώ προέρχονται μέσω του ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ΤτΕ και ο Προβόπουλος δούλεψαν ορθά και πάραξαν έργο και αποτέλεσμα.
Ίσως η διοίκηση Προβόπουλου μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη των τελευταίων ετών στην ΤτΕ, των αρμοδίων διευθύνσεων αλλά και των στελεχών και συμβούλων που εργάζονται άοκνα με στόχο την σταθερότητα του ελληνικού banking. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: