Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Αναβάθμισε κατά 7 κλίμακες την ελληνική οικονομία σε Β- με σταθερό το outlook η Standard & Poor's - Εξήλθε από το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα - Παραμένει επαχθές το ελληνικό χρέος


Εξήλθε από το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα. Η Standard & Poor's αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, κατά 7 κλίμακες, σε Β- από selective default προηγουμένως. Πρόκειται για μια κίνηση καθαρά τεχνικής φύσεως και αναμενόμενη, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου επαναγοράς του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ. Σταθερό το outlook για την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε σε Β- τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας (σε εγχώριο και ξένο νόμισμα) και σε Β αντίστοιχα τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας μας (σε εγχώριο και ξένο νόμισμα), μετά την ολοκλήρωση της δυσμενούς, όπως τη χαρακτηρίζει, διαδικασίας επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι επίσης σε μια κίνηση τεχνικής φύσεως ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) στις 5/12, λόγω της ανακοίνωσης ότι η χώρα προχωρά σε επαναγορά του χρέους της. Σήμερα, 13 ημέρες μετά ήρθε η αναβάθμιση.
Όπως εξηγεί ο οίκος, η αναβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά την ισχυρή αποφασιστικότητα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της να στηρίξουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Το σταθερό outlook, συνεχίζει ο οίκος, αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες, δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που ταλανίζουν την Ελλάδα.
Στους λόγους αναβάθμισης της Ελλάδας ο οίκος συμπεριλαμβάνει και την επίσημη έγκριση από το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας για την εκταμίευση της δόσης. Υπενθυμίζεται ότι τα 34,3 δισ. ευρώ μπήκαν στα ελληνικά ταμεία χθες Δευτέρα.
"Η απόφαση των κρατών της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αντανακλά την αποφασιστικότητα τους να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάκτηση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ελλάδας και στη διασφάλιση της παραμονής της στο ευρώ", σχολιάζουν οι αναλυτές της S&P και εξηγούν:
Η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης του σχεδίου επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Η αναβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά την άποψη της S&P πως η χώρα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της, αναφέρει στη συνέχεια της έκθεσής του ο οίκος.
"Εάν το ελληνικό χρέος υποστεί νέο haircut - γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται εάν η Ελλάδα καταθέσει αίτημα για τρίτο πακέτο διάσωσης το 2013 ή το 2014 - τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χρειαστεί να έχουν ίδια μεταχείριση με τους ιδιώτες ομολογιούχους ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο", υποστηρίζει ταυτόχρονα ο οίκος.
Ακόμη όμως και μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, συνεχίζει ο οίκος, το ελληνικό χρέος στο 160% του ΑΕΠ παραμένει επαχθές. Αλλά υπόκειται στην Ελλάδα, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υπό τους όρους του προγράμματος που ακολουθεί, προκειμένου η Ευρωζώνη να βελτιώσει εκ νέου τη δανειακή σύμβαση της χώρας.
Όπως αναφέρει στη συνέχεια ο οίκος, ο χρόνος που χρειάζεται η Ελλάδα για να κατορθώσει να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές για χρηματοδότηση παραμένει ακόμη αβέβαιος, καθώς παραμένουν ζωντανές ακόμη ορισμένες σοβαρές εγχώριες αλλά και εξωτερικές προκλήσεις.
"Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκδίδει έντοκα γραμμάτια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, με τις ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες να παραμένουν σημαντικοί αγοραστές των εντόκων", προσθέτει παράλληλα η S&P. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί πως παραμένουν οι προκλήσεις για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης: Φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αποκρατικοποιήσεις, μειώσεις κρατικών δαπανών.
Ο οίκος παραδέχεται πως στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις.
"Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και οι ενδείξεις για μια σταδιακή ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μπορούν να βελτιώσουν τις προοπτικές για την Ελλάδα, κατά το 2013", υποστηρίζει ο οίκος.


Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων





Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+ Ελλάδα 2005
Α+ Ελλάδα 2005


Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B

B3**
B-*Ελλάδα
B- ***
Υψηλού κινδύνου
Caa1
CCC+
CCC+

Caa2
CCC**Eλλάδα
CCC*Ελλάδα

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca
CC
CC


C
C
Χρεοκοπία
C*Ελλάδα
D ***Ελλάδα
D**Ελλάδα
*Νέα βαθμολογία Ελλάδος
** Νέα βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….
***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια: