Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Τι σημαίνει η επαναγορά για τις τράπεζες; Τα χειρότερα είναι εμπρός – Οι τράπεζες με την εθελοντική υποχρέωση συμμετοχής βρίσκονται με αρνητικά κεφάλαια – Στην πλέον δυσχερή θέση η Εθνική/Eurobank – Μεγάλη προσοχή από τους μετόχους


Τι σημαίνει η επαναγορά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άπαξ και συμμετείχαν σχεδόν καθολικά;
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε μια διαδικασία για να μην καταλήξει σε φιάσκο.
Η Ελλάδα επαναγόρασε 26-28 δις ευρώ πέτυχε δηλαδή μερικώς και μετ΄ εμποδίων τον στόχο έτσι  η δόση θα εκταμιευθεί και θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ωστόσο από την συμμετοχή στην επαναγορά προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα δομικής υφής.
Το σχήμα Εθνικής/Eurobank χρησιμοποιήθηκε ως λευκή επιταγή όπερ σημαίνει ότι η σχεδόν καθολική συμμετοχή στην επαναγορά ελαχιστοποιεί έως εξαλείφει τις προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθούν θετικά κεφάλαια.
Το ίδιο ισχύει και για την Πειραιώς ενώ το ΤΤ καταδικάζεται με την συμμετοχή του σε ακόμη μεγαλύτερο κεφαλαιακό αδιέξοδο.
Επειδή καλλιεργήθηκε μια υπερπροσδοκία ότι οι τράπεζες έλαβαν ικανοποιητικά ανταλλάγματα αυτό είναι μύθος.
Ανταλλάγματα χαμηλού βεληνεκούς έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες για να συμμετάσχουν στην επαναγορά του ελληνικού χρέους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παράσχει διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παρουσίασης και καταγραφής του αναβαλλόμενου φόρου, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Να σημειωθεί μάλιστα, ότι με τον αναβαλλόμενο φόρο, από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες κατά 4,2 δισ. ευρώ, όσος δηλαδή είναι και ο αναβαλλόμενος φόρος.
Επίσης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα Διοικητικά Συμβούλια - και όχι οι Γενικές Συνελεύσεις - των τραπεζών θα λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις και θεωρητικά έτσι διασφαλίζονται από τυχόν ποινικές ευθύνες οι τράπεζες.
Να σημειωθεί πως με αυτές τις παραμέτρους, οι ελληνικές τράπεζες δεν περνούν σε θετική καθαρή θέση.
Ο αναβαλλόμενος φόρος θα μειώσει τα cocos δηλαδή τα μετατρέψιμα ομολογιακά και όχι τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο καταλύτης 

Το σχήμα Εθνικής- Eurobank και η Πειραιώς με βάση τα δεδομένα της συμμετοχής στο buyback δεν περνούν σε θετική καθαρή θέση συνεχίζουν να έχουν αρνητικά κεφάλαια.
Το σχήμα της Εθνικής βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι ο μέτοχος της Εθνικής και της Eurobank διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί αν η Εθνική έως τον Απρίλιο δεν καταφέρει να περάσει σε θετική καθαρή θέση θα κρατικοποιηθεί.
Ο κίνδυνος κρατικοποίησης της Εθνικής μετά το πέρας της επαναγοράς έφθασε στο 99%.
Ο ιδιώτης μέτοχος δεν έχει κίνητρο συμμετοχής στην αμκ των 9 με 10 δις ευρώ δεν έχει κίνητρο να συμμετάσχει στην κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Αν αυτό συμβεί και δεν καλυφθεί το 10% της ελάχιστης συμμετοχής η μετοχή της Εθνικής και της Eurobank θα καταρρεύσουν.
Η KBW έδωσε τιμή στόχο για την Εθνική στα 0,40 ευρώ με βάση αυτό το σενάριο και την Πειραιώς 0,10 ευρώ.
Για τον μέτοχο ο κίνδυνος έχει δραματικά αυξηθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: