Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

'ΧΤΥΠΑΕΙ' ΤΑ 150 ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΑ 200

Καλπάζει η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ πάνω από τα 142 δολάρια/βαρέλι και πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το ψυχολογικό όριο των 150 δολ./βαρέλι.
Ειδικότερα, η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχθηκε στα 142,26 δολ./βαρέλι ενώ η αντίστοιχη του αργού της Βόρειας Θάλασσας (Brent) άγγιξε τα 142,13 δολ. Η άνοδος αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια ενός μίνι ράλι του «μαύρου χρυσού», το οποίο εξελίσσεται παράλληλα με την βουτιά των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών από την Πέμπτη.
Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και των τραπεζών εκατέρωθεν του Ατλαντικού ωθεί ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ρευστότητας έξω από τα χρηματιστήρια σε εναλλακτικές αγορές, και κυρίως στις αγορές εμπορευμάτων.
Οι τελευταίες θεωρούνται από μερίδα επενδυτών ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, λόγω της σταθερά ανοδικής πορείας στις τιμές των εμπορευμάτων, ως συνέπεια της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία.
ΟΠΕΚ
Η αίσθηση «ασφάλειας» που εμπνέει η αγορά μελλοντικών συμβολαίων παράδοσης πετρελαίου ενισχύεται από ειδήσεις, όπως η ανακοίνωση της Λιβύης την Πέμπτη ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της, καθώς και επίσημες δηλώσεις από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ για άλμα των τιμών ακόμη και στα 170 δολάρια/βαρέλι εντός του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: