Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ 'ΡΟΤΑ;΄

Η πεποίθηση που επικρατεί στην αγορά ότι η G8 θα εκφράσει επιτέλους την υποστήριξή της στο ισχυρό δολάριο, ενισχύει το αμερικανικό νόμισμα το οποίο καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο της διετίας έναντι του ευρώ. Το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του γεν.
Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανησυχίες που εκφράζουν πλέον οι οικονομικοί αξιωματούχοι της χώρας ενισχύουν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Αυτό ενισχύει το δολάριο, καθώς αμβλύνεται το επιτοκιακό πλεονέκτημα που είχε μέχρι σήμερα το ευρώ.
Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος προκαλεί ανακούφιση στους Ευρωπαίους: «Η άνοδος του δολαρίου είναι πολύ ικανοποιητική» σχολίασε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Christine Lagarde, ενόψει της συνόδου της G8.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε αγορές δολαρίων προκειμένου να στηρίξουν το δολάριο.
«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ κάνουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να υπερασπίσουν το δολάριο. Δεν υπάρχει πλέον θέμα για το αν η Fed αυξήσεις τα επιτόκια, αλλά το πότε θα γίνει αυτό» σχολίασε ο Kenichi Nishii, αναλυτής στην Bank of Tokyo-Mitsubishi.Το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της συνόδου της G8 που πραγματοποιείται στην Ιαπων

Δεν υπάρχουν σχόλια: