Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Στην πρόβλεψη του ρωσικού κολοσσού ενέργειας Gazprom πως η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 250 δολάρια το 2009, συμπαρασύροντας σε άνοδο και την τιμή του φυσικού αερίου, ο ΟΠΕΚ απηύθυνε χθες δημοσίως έκκληση για ηρεμία.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών του European Business Forum, στη Ντοβίλ της Γαλλίας, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε πως «είμαστε μάρτυρες μια κρίσιμης σημασίας αύξησης των τιμών των υδρογονανθράκων, καθώς αυξάνει ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων».
Παράλληλα, η Citigroup και η Merrill Lynch αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το Brent φέτος, κατά 22% και 14% αντιστοίχως σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή τους, στα 116 δολ./βαρέλι και 115 δολ.
Ταυτόχρονα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ισχυριζόταν πως οι τιμές - ρεκόρ είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η διεθνής αγορά πετρελαίου, για να περιοριστεί η ζήτηση και να επέλθει διόρθωση.
Η ΙΕΑ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2008 (κατά 230.000 βαρέλια ημερησίως, στα 800.000 βαρέλια), ύστερα από τις περικοπές των επιδοτήσεων για καύσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά εξέπληξε και δυσάρεστα την αγορά, προβλέποντας πολύ μικρότερη του εκτιμώμενου αύξηση της παραγωγής από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ.
Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε χθες αρχικά κατά 3 δολάρια, φθάνοντας έως τα 137,98 στο Λονδίνο, αλλά στις 20.30 ώρα Ελλάδας υποχωρούσε κατά 1,91%, στα 131,60 ύστερα από την μετάδοση είδησης από το CNBC πως η Σ. Αραβία αύξησε την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως το παρόν τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: