Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΜΕΑ

Πρόβλεψη κονδυλίων για υλοποίηση έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ στο νέο προϋπολογισμό
Στην αναγκαιότητα πρόβλεψης στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό για το έτος 2009 σχετικών κονδυλίων για υλοποίηση των αναγκαίων έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ, αναφέρεται με Εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης η οποία κοινοποιείται σε όλα τα υπουργεία – Γενικές και Ειδικές Γραμματείες και στις Διευθύνσεις Οικονομικού όλων των Περιφερειών της χώρας.
Αναλυτικά, η Εγκύκλιος με αριθμ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/Π.ΑμεΑ/Φ.3/3, της 9/6/2008, με θέμα: «Εξασφάλιση πιστώσεων για εκτέλεση έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ στα κτίρια των Δημοσίων Υπηρεσιών» έχει ως εξής:
«Με αλλεπάλληλες εγκυκλίους έχουμε ζητήσει από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να προγραμματίσουν έργα προσβασιμότητας στα κτίριά τους που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις προδιαγραφές. Με την πρόσφατη δε εγκύκλιό μας αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Π.ΑμεΑ/Φ.3/2/6644/11-3-2008 με θέμα την «Εξασφάλιση της προσβασιμότητας των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών στα Άτομα με Αναπηρία» ζητήθηκε από τις υπηρεσίες να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων αυτών, κοστολόγηση και πηγές χρηματοδότησής τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξασφάλιση μέτρων διευκόλυνσης και προστασίας των Ατόμων με Αναπηρίες κατά τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση συνιστά συνταγματική επιταγή και κατά συνέπεια άμεση προτεραιότητα όλων των υπηρεσιών.
Από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας προκύπτει ότι μεταξύ των λόγων που επικαλούνται οι φορείς για τη μη πραγματοποίηση έργων προσβασιμότητας είναι και η έλλειψη πιστώσεων. Με βάση τα δεδομένα αυτά και ενόψει της κατάρτισης από τις υπηρεσίες του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2009 επισημαίνουμε την αναγκαιότητα πρόβλεψης στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό για το έτος 2009 σχετικών κονδυλίων για υλοποίηση των αναγκαίων έργων προσβασιμότητας ΑμεΑ, όπως αυτά προγραμματίζονται από τις Μονάδες Προσβασιμότητας των οικείων Φορέων ή όπου αυτές δεν υφίστανται από τις επιφορτισμένες με ανάλογα καθήκοντα Τεχνικές Υπηρεσίες ή Δ/νσεις Διοίκησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων παρακαλούνται να αποστείλουν το παρόν έγγραφο στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν, όπως και οι Περιφέρειες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, για την ενημέρωσή τους και τις δικές τους ενέργειες.»
Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, επισημαίνει:«Με σεβασμό στον πολίτη και τις ανάγκες του, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία, να άρουμε κάθε μορφής εμπόδιο και να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες.
Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας με στοχοποιημένες παρεμβάσεις να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει στους πολίτες με προβλήματα αναπηρίας ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας πραγματικά δίκαιης κοινωνίας αλληλεγγύης και υποστήριξης μέσα από μια Δημόσια Διοίκηση ισχυρή, αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη και ιδιαίτερα προς τους συνανθρώπους μας με Αναπηρίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: