Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Τα συστήματα εξουσίας της Ευρώπης προετοιμάζονται για χρεοκοπία της Ελλάδος – Η 2η δόση των 25 δισ εκτός χρέους – Άνευρα ΧΑ και τράπεζες με όγκους παρωδία – Οι αγορές ομολόγων σχεδόν ακινητοποιημένες περιμένουν την ΕΚΤ

Στο ίδιο έργο θεατές. Το ΧΑ λιμνάζει στην στασιμότητα όχι μόνο καλοκαιρινής ραστώνης αλλά διάχυτων ανησυχιών ότι κάτι....θα συμβεί στην Ελλάδα. Ο Γενικός Δείκτης άνευρος στο +0,11% και 624 μονάδες με ισχνό όγκο με τις τράπεζες να αυτοσυντηρούνται από εσωτερικές δυνάμεις καθώς οι ξένοι απέχουν. Ο τζίρος οδεύει προς νέο αρνητικό ρεκόρ όπως και ο όγκος συναλλαγών.


Το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε με 4,43% σε 3μηνα έντοκα 4,062 δισ για να πληρωθεί το ομόλογο λήξης 20/8/2012 ύψους 3,2 δισ της ΕΚΤ. Ουσιαστικά η ΕΚΤ δάνεισε τις ελληνικές τράπεζες, για να δανείσουν στο ελληνικό κράτος το οποίο με την σειρά του θα αποπληρώσει την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ πληρώνει τον εαυτό της.

Ταυτόχρονα παράδοξα πράγματα και αντιτιθέμενα γεγονότα συνθέτουν την ζοφερή οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδος.

Από την μια πλευρά σχεδιάζουν να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος κατά 25 δις καθώς η Τρόικα θα εξετάσει σοβαρά η δεύτερη δόση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να μην επιβαρύνει το χρέος αλλά τον ESM ενώ από την άλλη όλα τα συστήματα εξουσίας στην Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά προετοιμάζονται για την ελληνική χρεοκοπία.

Σε αυτό το παράδοξο που συνθέτει την εικόνα της Ελλάδος του σήμερα θα πρέπει να προστεθεί η προσμονή παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων που συντηρεί ή αυτοσυντηρεί τις αγορές.

Η β΄ δόση των 25 δις δεν θα επιβαρύνει το χρέος αλλά….όλοι βλέπουν χρεοκοπία

Μια παράδοξη διαδικασία φαίνεται ότι ακολουθούν τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα εξουσίας της Ευρώπης για την Ελλάδα.

Από την μια πλευρά εξετάζουν ως δικλείδα ασφαλείας τα 25 δις ευρώ της επόμενης δόσης που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να μην περάσουν στο ελληνικό χρέος αλλά την διαδικασία να την αναλάβει το ESM από την άλλη προετοιμάζονται για την ελληνική χρεοκοπία.

Έχει αναφερθεί τόσες φορές ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει που πλέον θεωρείται συζήτηση ρουτίνας.

Όμως στην Ευρώπη πρώτη φορά έχουν προετοιμαστεί τόσο πολύ για μια επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα η δεύτερη δόση των 25 δις ευρώ από την Τρόικα προς την Ελλάδα που αφορά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα περάσει στο ελληνικό χρέος.

Κατά ορισμένους αυτό γίνεται προφανώς για να διευκολυνθεί η Ελλάδα αλλά και ως bonus σε μια πιθανή έξοδο από το ευρώ.

Τα 25 δις ευρώ θα τα διαχειριστεί το ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και η ανακεφαλαιοποίηση θα περάσει απευθείας από τον μόνιμο μηχανισμό.

Παρασκηνιακώς γίνονται συζητήσεις ώστε και τα πρώτα 25 δις ευρώ να μην επιβαρύνουν το ελληνικό χρέος αλλά μέχρι τώρα φως διαφαίνεται να υπάρχει στην δεύτερη δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: